Кількість натрію, який українці споживають здебільшого у вигляді харчової солі, впливає на загальний ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Міністерство охорони здоров’я пропонує виробникам поступово зменшувати вміст солі у хлібобулочних виробах. Про це у п’ятницю, 7 червня, йдеться у на сайті МОЗ.
Зокрема, медики закликають українських виробників хліба зменшити кількість солі в хлібі та хлібобулочних виробах до рівня не більше ніж 0,9 г на 100 г.
“Це можна робити поступово, щоби споживачі звикали до менш солоного смаку”, – пропонують у відомстві.
В МОЗ підкреслили, що хліб залишається одним з основних продуктів, з якого українці отримують сіль.
“Кожен українець споживає близько 250 г хліба на добу. Вміст солі в більшості різновидів хліба коливається від 1,07 до 1,7 г на 100 г. Це означає, що один шматок хліба (30-40 г) може містити до 0,68 г солі”, – пояснили у відомстві та запропонували виробникам шукати інші шляхи покращення смаку випічки.
“Наприклад, можна використовувати трави та спеції або навіть ферментовані продукти, що може допомогти компенсувати зменшення солі”, – йдетьяс у повідомлені.
Медики вказують, що зниження загального споживання солі сприятиме здоровому харчуванню та зниженню рівня неінфекційних захворювань.
“Зменшення споживання солі допомогло б запобігти поширенню неінфекційних захворювань, які щороку спричиняють близько 80% передчасних смертей в Україні”, – підкреслили медики.
В МОЗ додали, що за даними , у якому вивчалась поширеність факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні у 2019 році, українці в середньому споживають близько 12,6 г солі на добу, тоді як ВООЗ рекомендує, щоби добова норма не перевищувала 5 г, отже українці щоденно перевищують споживання солі більш ніж у 2,5 раза.
Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита заявив, що Україна змушена закупляти технічну сіль в Африці, оскільки Буштинське родовище солі в Закарпатській області не працює на повну потужність.
У неолітичному поселенні в Туреччині археологи виявили хліб, якому близько 8600 років.