MY.UAНовини
Злочин без покарання: Юваль Ной Харарі — чому з Путіним не вчинили, як із Саддамом Хусейном?
Злочин без покарання: Юваль Ной Харарі — чому з Путіним не вчинили, як із Саддамом Хусейном?

Злочин без покарання: Юваль Ной Харарі — чому з Путіним не вчинили, як із Саддамом Хусейном?

Напередодні швейцарського саміту ізраїльський історик Юваль Ной Харарі в колонці для The Economist попереджає людство про величезні ризики, що їх тягне для всіх війна в Україні. Він бачить, що світ реально завис на межі Третьої світової війни, і нагадує, що надзвичайні обставини вимагають від лідерів надзвичайних заходів

Ми повноцінно оцінюємо свої коліна тільки тоді, коли вони перестають працювати. Те ж саме стосується і глобального порядку: його колишні переваги стають очевидними тільки тоді, коли він руйнується. А коли порядок руйнується, зазвичай найбільше страждають слабкі. Цей закон історії має бути у свідомості світових лідерів напередодні українського мирного саміту в Швейцарії 15 червня. Якщо мир не може бути відновлений і міжнародний порядок, заснований на правилах, продовжить руйнуватися, катастрофічні наслідки відчуватимуться в усьому світі.

Щоразу, коли міжнародні правила стають безглуздими, країни, звичайно, шукають безпеки в озброєннях і військових союзах. З огляду на події в Україні, чи може хтось звинувачувати Польщу в майже подвоєнні своєї армії і військового бюджету, Фінляндію у вступі до НАТО або Саудівську Аравію в укладенні оборонного договору зі Сполученими Штатами?

На жаль, збільшення військових бюджетів відбувається за рахунок найслабших членів суспільства, оскільки гроші відволікають від шкіл і клінік на танки і ракети. Військові союзи також мають тенденцію збільшувати нерівність. Слабкі держави, що залишилися за межами захисного щита, стають легкою здобиччю. У міру того як воєнізовані блоки поширюються по всьому світу, торговельні шляхи стають напруженими, а торгівля занепадає, водночас бідняки платять найвищу ціну. А в міру зростання напруженості між воєнізованими блоками зростають шанси на те, що маленька іскра у віддаленому куточку світу запалить глобальну пожежу. Оскільки альянси покладаються на довіру, навіть невелика проблема в незначному місці може стати приводом для початку Третьої світової війни.

Людство вже все це бачило. Понад 2000 років тому Сунь Цзи, Каутілья і Фукідід показали, що у світі, де немає законів, прагнення до безпеки робить усіх менш захищеними. А минулий досвід, такий як Друга світова війна і "холодна війна", неодноразово вчив нас того, що в глобальному конфлікті непропорційно страждають слабкі.

Наприклад, під час Другої світової війни один із найвищих показників втрат спостерігався в Голландській Ост-Індії — сьогоднішній Індонезії. Коли 1939 року у Східній Європі вибухнула війна, здавалося, що рисові фермери Яви перебувають далеко від головних ризиків, але події в Польщі спричинили ланцюгову реакцію, внаслідок якої загинуло приблизно 3,5-4 мільйони індонезійців, здебільшого від голоду або примусової праці на японців. Це становило 5% населення Індонезії, що є вищим показником втрат, ніж серед багатьох основних сторін, що воювали, включно зі США (0,3%), Великою Британією (0,9%) і Японією (3,9%). Двадцять років потому Індонезія знову заплатила особливо високу ціну. "Холодна війна", можливо, і була холодною в Берліні, але в Джакарті це було палюче пекло. У 1965-66 роках від 500 000 до 1 мільйона індонезійців було вбито в різанині, спричиненій напруженістю між комуністами й антикомуністами.

Ситуація зараз потенційно гірша, ніж у 1939 або 1965 роках. Справа не тільки в тому, що ядерна війна наразить на небезпеку сотні мільйонів людей у нейтральних країнах. Людство також стикається з додатковими екзистенційними загрозами зміни клімату і штучного інтелекту (ШІ), що вийшов з-під контролю.

У міру зростання військових бюджетів гроші, які могли б допомогти розв'язати проблему глобального потепління, натомість підживлюють глобальну гонку озброєнь. А в міру посилення військової конкуренції випаровується і добра воля, необхідна для угод щодо зміни клімату. Зростання напруженості також знижує шанси на досягнення угод про обмеження гонки озброєнь у сфері штучного інтелекту. Зокрема, швидко розвивається війна дронів, і незабаром світ може побачити зграї повністю автономних дронів, що б'ються один з одним у небі України і вбивають тисячі людей на землі. Роботи-вбивці наближаються, але люди паралізовані розбіжностями. Якщо найближчим часом в Україні не буде встановлено мир, найімовірніше, постраждають усі, навіть якщо вони живуть за тисячі кілометрів від Києва і думають, що ця битва не має до них жодного стосунку.

Війни майбутнього — вже зовсім поруч
Фото: Stop Killer Robots

Порушення найбільшого табу

Укласти мир ніколи не буває легко. Кажуть, що країни йдуть на війну через двері сараю, але єдиний шлях назад — через мишачу нору. Перед обличчям суперечливих вимог та інтересів важко визначити винного і знайти розумний компроміс. Проте, з точки зору воєн, російсько-українська війна винятково проста.

Після розпаду Радянського Союзу в 1991 році незалежність і кордони України були визнані повсюдно. Країна почувалася в такій безпеці, що погодилася відмовитися від ядерного арсеналу, успадкованого від Радянського Союзу, не вимагаючи, щоб Росія або інші держави зробили те саме. Натомість в 1994 році Росія (а також США і Велика Британія) підписали Будапештський меморандум, пообіцявши "утримуватися від погрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності" України. Це був один із найбільших актів одностороннього роззброєння в історії. Обмін ядерних бомб на паперові обіцянки здавався українцям мудрим кроком у 1994 році, коли довіра до міжнародних правил та угод була високою.

Двадцять років по тому, у 2014 році, почалася російсько-українська війна, коли російські війська окупували Крим і розпалили сепаратистські рухи на сході України. Війна то слабшала, то текла протягом наступних восьми років, аж поки в лютому 2022 року Росія не почала наступ, спрямований на завоювання всієї України.

Росія наводила різні виправдання своїм діям, насамперед — що вона запобігала нападу Заходу на Росію. Однак ні у 2014, ні у 2022 році безпосередньої загрози такого збройного вторгнення не було. Розпливчасті розмови про "західний імперіалізм" або "культурний кока-колоніалізм" можуть бути досить хороші, щоб розпалити дебати у вежах зі слонової кістки, але вони не можуть виправдати різанину жителів Бучі або бомбардування Маріуполя.

Упродовж більшої частини історії термін "імперіалізм" стосувався випадків, коли могутня держава, така як Рим, Британія або царська Росія, захоплювала чужі землі і перетворювала їх на провінції. Цей вид імперіалізму поступово став табу після 1945 року. Хоча наприкінці 20-го і на початку 21-го століть не бракувало війн (із жахливими конфліктами, що тривають у Палестині та Ізраїлі, а також у Судані, М'янмі й інших місцях), досі не було війн, коли міжнародно визнана країна була б просто стерта з мапи внаслідок анексії могутнім завойовником. Коли Ірак спробував зробити те ж саме з Кувейтом у 1990-91 роках, міжнародна коаліція відновила незалежність і територіальну цілісність Кувейту. А коли Сполучені Штати вторглися до Іраку 2003 року, ніколи не стояло питання про анексію країни або будь-якої її частини.

Росія вже анексувала не тільки Крим, а й усі території, які її війська зараз окупують в Україні. Президент Володимир Путін дотримується імперського принципу, згідно з яким будь-яка територія, завойована російською армією, анексується російською державою. Дійсно, Росія дійшла до того, що анексувала кілька регіонів, які її армія просто має намір завоювати, наприклад, незайняті частини Херсонської, Запорізької та Донецької областей.

Путін не потрудився приховати свої імперські наміри. Починаючи з 2005 року, він неодноразово заявляв, що розпад радянської імперії був "найбільшою геополітичною катастрофою століття", і обіцяв відновити цю імперію. Він також стверджував, що української нації насправді не існує і що Росія має історичне право на всю територію України.

Якщо Путіну буде дозволено перемогти в Україні, цей вид імперіалізму повернеться в усьому світі. Що тоді утримає Венесуелу, наприклад, від завоювання Гайани, або Іран від завоювання Об'єднаних Арабських Еміратів? Що утримає саму Росію від завоювання Естонії чи Казахстану? Жоден кордон і жодна держава не могли знайти безпеки ні в чому, крім озброєнь і союзів. Якщо табу на імперські завоювання буде порушено, то навіть держави, незалежність і кордони яких давно завоювали міжнародне визнання, зіткнуться з підвищеним ризиком вторгнення і навіть того, що вони знову стануть імперськими провінціями.

Ця небезпека не вислизає від уваги спостерігачів у колишніх імперських колоніях. У своєму виступі в лютому 2022 року посол Кенії в ООН Мартін Кімані пояснив, що після розпаду європейських імперій нещодавно визволені люди в Африці та інших місцях вважали міжнародні кордони недоторканними, оскільки вони розуміли, що альтернативою є ведення нескінченних воєн. Африканські країни успадкували безліч потенційно спірних кордонів з імперського минулого, однак, як пояснив пан Кімані, "ми домовилися, що задовольняємося кордонами, які ми успадкували... Замість того, щоб формувати нації, які завжди озиралися назад в історію з небезпечною ностальгією, ми вирішили з нетерпінням чекати величі, якої ніколи не знала жодна з наших численних націй і народів". Говорячи про спробу Путіна відновити радянську імперію, Кімані сказав, що, хоча крах імперії зазвичай залишає багато нереалізованих бажань, їх ніколи не слід здійснювати силою. "Ми повинні завершити наше відновлення з тліючого вугілля мертвих імперій так, щоб не занурити нас назад у нові форми панування і пригнічення".

Як натякнув пан Кімані, рушійною силою вторгнення Росії в Україну є імперська ностальгія. Територіальні вимоги Росії до України не мають підґрунтя в міжнародному праві. Звісно, як і будь-яка країна, Росія має законні побоювання щодо безпеки, і будь-яка мирна угода має їх враховувати. Протягом минулого століття Росія неодноразово зазнавала вторгнень, які забрали життя багатьох мільйонів її громадян. Росіяни заслуговують на те, щоб почуватися в безпеці і бути шанованими. Але жодні міркування безпеки Росії не можуть виправдати руйнування української державності. Ми також не повинні забувати, що й Україна має законні побоювання з приводу безпеки. З огляду на події останнього десятиліття, Україна вочевидь потребує більш надійних гарантій проти майбутньої російської агресії, ніж Будапештський меморандум або Мінські угоди 2014-2015 років.

Імперії завжди виправдовували себе тим, що віддавали пріоритет власним проблемам безпеки, але чим більшими вони ставали, тим більше проблем безпеки вони набували.

Так усе починалося у 2014...
Фото: Getty Images

Наступні лідери людства

Щоб запобігти новій епосі імперіалізму, необхідно проявити лідерство в багатьох напрямках. Майбутній мирний саміт в Україні може стати основою для двох особливо важливих кроків.

По-перше, європейські країни, деякі з яких можуть стати наступними цілями російського імперіалізму, повинні взяти на себе тверде зобов'язання підтримувати Україну, незалежно від того, як довго триватиме війна. Наприклад, оскільки Росія посилює свою кампанію з руйнування енергетичної інфраструктури України, Європа має гарантувати енергопостачання України від електростанцій у країнах НАТО. І що б не сталося на американських виборах у листопаді, Європа має взяти на себе зобов'язання надати Україні гроші та зброю, необхідні їй для продовження захисту. Враховуючи ізоляціоністські тенденції Республіканської партії та інших сегментів американського суспільства, Європа не може розраховувати на те, що Сполучені Штати зроблять важку роботу.

Такі зобов'язання — єдине, що переконає Росію серйозно вести переговори про мир. Росія може багато чого втратити від затяжної війни. З кожним місяцем мрія Путіна зробити свою країну великою державою згасає, тому що ворожість України по відношенню до Росії поглиблюється, залежність Росії від інших держав збільшується, а Росія все більше відстає в ключових технологічних перегонах. Продовження війни загрожує перетворити Росію на васала Китаю. Проте, якщо пан Путін думає, що європейці втомилися підтримувати Україну, він зволікатиме, сподіваючись остаточно завоювати країну. Тільки коли стане зрозуміло, що Європа зайнялася цим надовго, можна буде почати серйозні мирні переговори.

Другим важливим кроком є посилення лідерства з боку неєвропейських країн. Висхідні держави, такі як Бразилія, Індія, Індонезія та Кенія, часто критикують західні держави за минулі імперіалістичні злочини, а також за нинішню некомпетентність та фаворитизм. Справді, є що критикувати. Але краще посісти центральне місце й очолити ситуацію, ніж стояти осторонь і грати в гру "як щодо того". Незахідні держави повинні діяти для захисту міжнародного порядку не для критики Заходу, що занепадає, а заради власної вигоди. Це вимагатиме від таких держав, як Бразилія та Індія, витратити політичний капітал, піти на ризик і, якщо все інше зазнає невдачі, стати на захист міжнародних правил. Це буде недешево, але ціна бездіяльності буде набагато вищою.

У вересні 2022 року прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді заявив Путіну, що "сьогоднішня епоха — не епоха війни". Коли пізніше пан Моді згадував їхню розмову, він додав, що сьогоднішня епоха "є епохою діалогу і дипломатії. І ми всі повинні зробити все можливе, щоб зупинити кровопролиття і людські страждання". Минуло багато місяців відтоді, як пан Моді висловив ці почуття. Якщо світові лідери не зроблять рішучих дій, схоже, ера діалогу закінчиться, і нас наздожене нова ера необмеженої війни.

Тому лідери всього світу повинні бути присутніми на майбутньому саміті і працювати разом, щоб покласти справедливий і міцний кінець війні. Забезпечення миру в Україні зробило б цих лідерів глобальними першовідкривачами, яким можна довірити розв'язання інших конфліктів, боротьбу зі зміною клімату та нестримним штучним інтелектом, а також вести людство в неспокійному 21 столітті.

Автор висловлює особисту думку, яка може не збігатися з позицією редакції. Відповідальність за опубліковані дані в рубриці "Думки" несе автор.

Джерело

Важливо ШІ дасть змогу контролювати поле бою: чи почнеться Третя світова війна через нейромережі
Теги за темою
война
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
"Либо будет коротким, либо..." Кличко ответил на вопрос о реванше Усик – Фьюри
Обозреватель
2024-09-06T16:36:26Z
Модель с 17-м размером груди сделала предложение по реваншу Усик – Фьюри
Обозреватель
2024-09-07T15:54:26Z
Александра Усика арестовали в аэропорту Кракова
UAToday
2024-09-18T03:24:18Z
Чемпионат мира-2024 по футзалу: расписание и результаты всех матчей
UAToday
2024-09-18T23:00:03Z
Голкипер "Болоньи" сломал нос нападающему "Шахтера" и сборной Украины
Фокус
2024-09-18T20:15:07Z
Российские дроны "взорвали" дачу Ломаченко под Одессой. Фото
Обозреватель
2024-09-14T16:19:39Z
"Вот почему это происходит". Ребров не сдержался в эфире после поражения сборной Украины от Албании. Видео
Обозреватель
2024-09-08T06:52:52Z
В ДТП погиб тренер немецкого Айнтрахта
Корреспондент
2024-09-06T14:33:22Z
В сети показали последнее фото умершего от рака комика Маслякова
Comments UA
2024-09-11T20:45:45Z
Документальная ложь на TIFF: как роспропаганда промыла мозги Западу
Корреспондент
2024-09-18T15:33:29Z
Новое непо-поколение: 5 звездных детей, которых мы теперь будем видеть везде
Marie Claire
2024-09-18T13:31:39Z
Соня Евдокименко поддержала сбежавшего из Украины внука Софии Ротару: "Воскресенье с..."
Знай
2024-09-09T17:51:56Z
Где сегодня Виктор Андриенко, подаривший украинцам "Шоу долгоносиков" и работавший в России
Обозреватель
2024-09-19T01:08:02Z
Питер Динклэйдж и Джош Бролин занимаются воровством в трейлере комедии "Братья"
GameMag
2024-09-18T22:52:10Z
"С согласия ФСБ": Кондратюк отреагировал на съемки пропагандистской ленты об армии РФ
Фокус
2024-09-08T13:00:33Z
Украинская супермодель Снежана Онопко разозлила сеть "танцами" под российские песни. Видео
Обозреватель
2024-09-05T17:41:42Z
"Остановите этот абсурд": в ОП отреагировали на фильм россиянки о войне на кинофестивале в Венеции
Фокус
2024-09-06T18:27:39Z
ЕС высчитает из выплат Венгрии 200 млн евро
Корреспондент
2024-09-18T23:36:34Z
"Послам приготовиться?": Безуглая перешла в комитет Рады по внешней политике
Фокус
2024-09-17T20:06:18Z
Таких санкций ждали давно: ЕС определил новый приоритет для удара по РФ
Comments UA
2024-09-18T14:19:47Z
Россия нарушила воздушное пространство: страны Восточной Европы обратились в НАТО
Comments UA
2024-09-18T18:51:27Z
Трамп хочет привлечь к своей избирательной кампании президента Польши – Reuters
Обозреватель
2024-09-19T00:36:44Z
В России запустили реестр электронных повесток: как и где он работает
Обозреватель
2024-09-18T23:11:16Z
Запад изменил позицию по ударам вглубь РФ. The Times назвал причину
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T17:27:19Z
Астролог назвал дату окончания войны в Украине: ждать осталось недолго
Знай
2024-09-09T01:31:01Z
Зеленский: Путин и ему подобные могут разделить мир и съесть части как пирог
Европейская правда
2024-09-15T19:03:34Z
Сел на шею: 5 признаков, что вы избаловали своего мужчину
Marie Claire
2024-09-12T12:37:09Z
Деруны по-новому для сытного и бюджетного ужина: самый простой рецепт
Обозреватель
2024-09-11T18:11:56Z
Секреты приготовления классической солянки: подробная инструкция
Comments UA
2024-09-13T08:18:52Z
Почему тыква получается невкусной: не допускайте этих ошибок во время приготовления популярного осеннего продукта
Обозреватель
2024-09-09T02:05:21Z
В огороде куча дел: что нужно сделать с грядками в сентябре, иначе останетесь без урожая
Знай
2024-09-18T20:51:08Z
Правило 6-6-6: тактика поиска идеального мужчины, которая мешает встретить любовь
Marie Claire
2024-09-18T20:31:35Z
Головоломка для гениев: какой стакан наполнится первым
Обозреватель
2024-09-09T02:05:56Z
Антитренды осени и зимы 2024/25: от этих 7 вещей нужно избавиться незамедлительно
Marie Claire
2024-09-09T18:01:51Z
Белый уксус и 10 минут: как можно раз и навсегда побороть плесень
Знай
2024-09-18T19:51:21Z
"Вытаскивать нужно вовремя": Жан Беленюк с огромным аппаратом предлагает украинкам помощь
Знай
2024-09-08T16:51:42Z
В Украине изменится процесс вручения повесток: что известно
Comments UA
2024-09-16T14:06:51Z
Вторая годовщина смерти Елизаветы ІІ: пять интересных фактов о покойной королеве
Фокус
2024-09-08T08:06:29Z
На фронте погиб сын Главного раввина Украины
Comments UA
2024-09-11T16:03:25Z
Какой праздник отмечают 19 сентября в Украине и мире
Обозреватель
2024-09-19T01:08:45Z
Работа во время воздушной тревоги: что нужно знать работникам и работодателям
ZN UA
2024-09-19T01:04:03Z
Почему нельзя переезжать 9 сентября и кому запрещено шить сегодня: приметы и запреты на Анны
Знай
2024-09-09T02:04:14Z
Какой праздник отмечают 9 сентября: каким был день в истории
Обозреватель
2024-09-09T01:05:07Z
Украина готовит "дронов-убийц": новая разработка
Comments UA
2024-09-08T17:00:28Z
"Уже через неделю были понятны причины", - эксперт о катастрофе F-16
Новости Украины
2024-09-08T19:27:45Z
Пытался убить владельца овощной базы: в Киеве суд вынес приговор фигуранту резонансного дела. Фото
Обозреватель
2024-09-18T17:30:46Z
В России заявили о крупнейшем в истории техногенном пожаре на нефтебазе в Ростовской области
Новости Украины
2024-09-06T13:15:42Z
На территории Сербии и Венгрии из дунайских вод показались обломки нацистских кораблей времен Второй мировой
ZN UA
2024-09-11T15:38:58Z
В Сумах и области после взрывов частично исчезла электроэнергия
UAToday
2024-09-18T23:00:48Z
Атака пейджеров в Ливане: журналисты нашли венгерский след
UAToday
2024-09-18T23:00:45Z
Грозит восемь лет заключения: полиция Киева задержала поджигателей авто ВСУ
Апостроф
2024-09-06T16:16:08Z
Россияне ударили по Харькову управляемыми авиабомбами, в городе загорелся пожар - Терехов
ZN UA
2024-09-09T04:25:08Z
Выполнил пуск ракет по Одесщине и пропал с радаров: в сети сообщают об "аварии" российского Су-30СМ над Черным морем
Обозреватель
2024-09-11T15:08:56Z
Стерненко показал документы относительно российского гражданства Труханова
Апостроф
2024-09-17T17:03:42Z
Россияне ударили УАБами по Харькову
Корреспондент
2024-09-15T16:13:46Z
Гороскоп на субботу 14 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-13T18:03:26Z
Стало известно, сколько людей сейчас проживает в Харькове
Корреспондент
2024-09-13T11:30:36Z
Миграционная служба: В Умань на празднование Рош га-Шана прибыло около полутысячи хасидов
ZN UA
2024-09-19T00:37:25Z
С начала суток произошло 103 боя. Генштаб назвал самые горячие направления фронта
UAToday
2024-09-18T23:00:02Z
"Нетипичные меры": мэр Ивано-Франковска рассказал, кого из нарушителей будут мобилизовать в первую очередь. ВИДЕО
Новости Украины
2024-09-05T19:21:48Z
Украина вернула из плена 103 воинов - Зеленский
Корреспондент
2024-09-14T12:18:14Z
Вражеские БПЛА атакуют Киев: что известно
Корреспондент
2024-09-08T23:09:39Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
Как не просыпаться посреди ночи: рекомендации от специалиста
Обозреватель
2024-09-06T17:09:54Z
Пикантные баклажаны по-корейски: как приготовить вкусную сезонную закуску
Обозреватель
2024-09-05T19:07:29Z
Три способа обеззараживания: как сделать воду безопасной для питья
Знай
2024-09-08T17:21:08Z
Может стать доминирующей этой зимой: новый COVID-штамм XEC обнаружили уже в 27 странах
Обозреватель
2024-09-18T22:33:12Z
Как потеря 4,5 кг может улучшить ваш сон, здоровье и мотивацию
Обозреватель
2024-09-18T18:25:02Z
Три способа быстро уснуть и улучшить качество сна
Comments UA
2024-09-18T16:12:49Z
Что взять с собой в дорогу из еды: лайфхаки
Comments UA
2024-09-18T15:36:48Z
Тренировки осенью: как заниматься спортом с пользой для здоровья
Comments UA
2024-09-18T14:39:09Z
Украинским водителям придется заплатить более 50 тысяч гривен: за какое нарушение грозит жесткое наказание
Обозреватель
2024-09-15T16:21:46Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
Ford снова будет производить авомобили в Индии
Корреспондент
2024-09-14T03:36:24Z
В Украине утвердили возрастные лимиты для водителей: кому нельзя управлять автомобилем
Хвиля
2024-09-09T10:03:40Z
Соперника доступного кроссовера Tesla от Renault показали на живых фото
Обозреватель
2024-09-18T20:28:56Z
Maserati, Ferrari и Aston Martin: несмотря на войну в Украине вырос спрос на сверхдорогие автомобили, — СМИ
Фокус
2024-09-18T18:57:30Z
Стало известно, какая марка авто пользуется в Украине наибольшим спросом
Comments UA
2024-09-18T18:10:19Z
Самый дешевый кроссовер Tesla опять показали до премьеры
Обозреватель
2024-09-18T16:43:33Z
Капсула времени из 2000-х: обнаружен 18-летний суперкар Ford в заводской упаковке
Фокус
2024-09-18T15:51:14Z
Украина не обращает внимания на Россию и кормит страны по всему миру: Зеленский рассказал, как работает морской зерновой коридор
Обозреватель
2024-09-18T17:41:10Z
"Будут сидеть без света по 16 часов в сутки": эксперт ответил, в каких городах зимой ситуация будет самой тяжелой
TSN
2024-09-08T10:54:08Z
Одна из стран ЕС легализовала производство самогона, есть интересный нюанс
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T18:30:54Z
Во вторник отключать свет по графикам не будут, но электричество нужно экономить, - ДТЭК
Комсомольская правда
2024-09-16T15:16:51Z
Кабмин приготовил украинцам неприятный сюрприз: как снизится реальный размер пенсий и зарплат и что делать
Обозреватель
2024-09-19T01:08:40Z
Украина может начать экспорт биометана - эксперт
Хвиля
2024-09-18T22:12:31Z
Р2Р-трейдинг криптовалют: что нужно знать о нем
Comments UA
2024-09-13T11:23:28Z
Аграрии сообщили о темпах сбора урожая
Корреспондент
2024-09-14T03:03:16Z
Война россиянам обходится все дороже - The Moscow Times
Корреспондент
2024-09-14T02:09:35Z
ChatGPT самостоятельно начинал диалог с пользователями
Корреспондент
2024-09-19T00:54:00Z
God of War: Ragnarök выходит на ПК уже сегодня — Sony показала релизный трейлер и раскрыла новые особенности
GameMag
2024-09-19T00:08:32Z
Вышел релизный трейлер дополнения Khaos Reigns для Mortal Kombat 1 — оно продолжит сюжет игры
GameMag
2024-09-18T23:31:31Z
Rockstar Games добавила античит BattlEye в GTA V, сделав GTA Online неиграбельной на Steam Deck
GameMag
2024-09-18T23:16:14Z
Battletoads Double Dragon и ещё три игры для SNES добавили в подписку Nintendo Switch Online
GameMag
2024-09-18T23:16:12Z
Компанию Маска SpaceX хотят оштрафовать за "незаконный" запуск раке
UAToday
2024-09-18T23:00:27Z
Появились первые обзоры iPhone 16: все в восторге, разницы с "прошкой" почти нет
UAToday
2024-09-18T23:00:04Z
Неэффективные прятки: Свежий геймплей A Quiet Place: The Road Ahead — игры по фильму «Тихое место»
GameMag
2024-09-18T22:58:09Z
Бывший продюсер Dragon Age раскрыл тираж Inquisition и назвал её самой красивой и продаваемой игрой BioWare
GameMag
2024-09-18T22:52:59Z