MY.UAНовини
Вибори генсека НАТО: головний кандидат та його ставлення до України
Вибори генсека НАТО: головний кандидат та його ставлення до України

Вибори генсека НАТО: головний кандидат та його ставлення до України

У жовтні цього року закінчується термін повноважень нинішнього генсека НАТО Єнса Столтенберга. І зараз країни Альянсу обговорюють та узгоджують кандидатури на його місце. Процес іде нелегко, але той же Столтенберг повідомив, що зараз країни Блоку вже близькі до узгодження кандидатури на посаду нового генсека. Головна людина в Альянсі має бути затверджена на саміті НАТО у Вашингтоні у липні 2024 року. Кандидат на посаду генсека має отримати підтримку всіх 32 членів Альянсу. Про особливості майбутніх виборів читайте у матеріалі Коротко про.

Непростий вибір глави НАТО

Спочатку на посаду голови Альянсу називалося безліч кандидатів. Це ексміністр оборони Великобританії Бен Уоллес, прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес, колишній прем'єр-міністр і нинішній глава МЗС Великобританії Девід Кемерон, віцепрем'єр Канади з українським корінням Христя Фріланд, президент Словаччини Зузана Чапутова, президент Хорватії Колінда Грабар-Кітар, прем'єр-міністр Данії Метт Фредеріксен і навіть президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Але потім виділилася трійка лідерів. Ними стали глава уряду Естонії Кая Каллас, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте і чинний міністр закордонних справ Латвії Криш'яніс Каріньш. Пізніше в шорт-лист додався і президент Румунії Клаус Йоханніс, який у березні офіційно оголосив про бажання балотуватися на пост генсека НАТО, але пізніше він зняв свою кандидатуру.

Але чим ближче до саміту НАТО у Вашингтоні, на якому обиратимуть генсека організації, кандидати поступово відсіювалися, і зараз головним, хто на нього претендує, є прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Глава уряду Естонії Кая Каллас заявила, що її країна готова підтримати прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду наступного генсека НАТО. "Марк Рютте довгий час був лідером коаліційних урядів, і я теж бачила його за столом у ЄС. Він знає, як добиватися компромісів", - зазначила Каллас, говорячи про сильні сторони Рютте. 

Пост генсека має власну ціну

Донедавна проти кандидатури Рютте виступали Угорщина, Словаччина, Румунія та Туреччина. Але всі вони пізніше зняли свої заперечення та заявили про його підтримку. Щоправда, за це довелося сплатити свою ціну.

Так, наприклад, європейські ЗМІ повідомляли, що прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте пообіцяв своєму угорському колегі Віктору Орбану дозволити Угорщині не брати участь у підтримці Києва у разі обрання на посаду генсека НАТО.

"Ми домовилися, що угорський персонал не братиме участі в діяльності НАТО в Україні, і жодні угорські кошти не будуть використовуватися для цієї підтримки. Нашим наступним кроком на цьому тижні було забезпечення того, щоб ця угода витримала випробування часом. Після зустрічі у Брюсселі прем'єр-міністр Марк Рютте підтвердив, що повністю підтримує ці домовленості і продовжуватиме це робити, якщо стане наступним генеральним секретарем НАТО.

Таким чином, тепер Рютте матиме необхідну підтримку всіх країн-членів НАТО, щоб стати наступним генеральним секретарем, замінивши Єнса Столтенберга. Тому тепер чинний генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Рютте є сильним кандидатом на цю посаду. "Думаю, очевидно, що ми дуже близькі до рішення в Альянсі щодо обрання наступного генерального секретаря", - сказав Столтенберг.

Що означає для України обрання Рютте

Головний кандидат на пост генсека НАТО Марк Рютте завжди був послідовним прихильником підтримки України. А з початком повномасштабного вторгнення Росії до України ця підтримка лише посилилася.

І саме Рютте був одним із ініціаторів створення коаліції з передачі Україні винищувачів F-16. «Це рішення підтверджує незмінну відданість Нідерландів надавати Україні підтримку, необхідну для відповіді на російську агресію, що триває», - говорив він. І тепер Нідерланди повинні поставити перші літаки вже цього літа.

Він також переконаний критик російського диктатора. "Той факт, що Путін вийшов з цією шаленою "мирною пропозицією" (фактично вимогою капітуляції України. – Ред.), свідчить про те, що він панікує", - заявив Рютте.

1 березня 2024 року прем'єр Нідерландів відвідав Україну. Разом із президентом України Володимиром Зеленським він побував у Харкові. Там вони оглянули будівлі, зруйновані внаслідок обстрілів з боку РФ, та вшанували пам'ять загиблих дітей.

Україна підписала з Нідерландами історичну угоду щодо безпеки. Воно розраховане на 10 років і передбачає військову допомогу нашій країні вже цього року на суму 2 млрд євро, а також подальшу підтримку.

У січні 2023 року Марк Рютте був відзначений орденом князя Ярослава Мудрого за вагомий внесок у зміцнення міждержавної співпраці, підтримку незалежності та територіальної цілісності України.

Думка експерта

Володимир Фесенко, політолог:

- Україна мала дуже конструктивний діалог та партнерські відносини з Марком Рютте. Нідерланди при ньому надавали нам значну допомогу під час війни проти російської агресії. І Рютте показав себе сильним та послідовним лідером та другом України. А його кандидатуру було обрано насамперед тому, що він продовжить політику НАТО, яку проводили його попередники.

Він поміркований, досвідчений та кваліфікований політик та прихильник системних політичних підходів у тому числі й до питань безпеки. Для України це цілком прийнятна кандидатура. Тим більше, що у президента Зеленського та нашого дипломатичного і військового керівництва є добрі контакти з Рютте. Тобто не треба буде адаптуватися до його стилю керівництва, коли він очолить НАТО.

Питання ребром

Чи допоможе Рютте вступити Україні до НАТО?

Політолог Володимир Фесенко каже, що від генсека це ніяк не залежить.

- Щодо ймовірності вступу до НАТО при Рютте, то це питання від нього не залежить. Питання про вступ тієї чи іншої країни вирішує не генсек організації, яким би не було його прізвище. Це вирішують США та впливові європейські країни. Якщо вони вважають, що поки це недоцільно, ми не зможемо стати членом НАТО, навіть якщо його генсек нас підтримуватиме. Він лише виконавець волі впливових країн-членів Альянсу. До того ж наше членство в НАТО залежить від того, коли і як закінчиться війна.

Марк Рютте завжди підтримував Україну, але його підтримка навряд чи допоможе нам вступити до НАТО. Фото: REUTERS

У тему

9 генсеків НАТО за часів незалежності України

Нинішній глава Альянсу норвежець Єнс Столтенберг не лише старожил, а й рекордсмен. Принаймні у ХХІ столітті так довго (а він близький до 10-річного ювілею) на цій посаді ніхто не затримувався. Щоправда, у перші роки існування організації голландець Йозеф Лунс протримався аж 13 років (з 1971 по 1984 рр.). Але це був інший час. Світ тоді хоч і штормило, але не так катастрофічно, як зараз.

З початку незалежності України генсеки НАТО мінялися 9 разів. Спочатку на місце німцю Манфреду Вернеру, який відпрацював свій термін, прийшов італієць Серджіо Баланціно. Протримався він на посаді 2 місяці, поступившись бельгійцю Віллі Клаасу. Цей чиновник стояв біля керма більше – 1 рік. Але змушений був піти у відставку через корупційний скандал. І знову на півтора місяця обов'язки в. о. виконував Серджіо Баланціно.

Наступні два генсеки – іспанець Хав'єр Солана та англієць Джордж Робертсон - свої мінімальні 4 роки на посаді відпрацювали без потрясінь.

Тритижневий епізод наприкінці 2003 року, коли паузу заповнював італієць Алессандро Мінуто-Ріццо, так і залишився майже непоміченим епізодом. Після нього повноцінні терміни відпрацювали нідердандець Яаап де Хооп Схеффер (який керував Альянсом 5 років) та норвежець Андерс Фог Расмуссен (теж 5 років).

А з 1 жовтня 2014 року настала "ударна десятирічка" Єнса Столтенберга.

Теги за темою
НАТО
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Які трендові кольори волосся для жінок за 40: омолоджують і роблять образ бездоганним
TSN
2024-09-13T17:42:40Z
Тіна Кароль обрана музичною продюсеркою Нацвідбору на "Євробачення-2025"
TSN
2024-09-13T13:15:00Z
З України намагалися вивезти скрипку, ймовірно, роботи Страдіварі
ZN UA
2024-09-19T21:37:40Z
Після ДТП: Анджеліна Джолі найняла "найкращого пластичного хірурга" Лос-Анджелеса для свого сина
24tv
2024-09-19T21:00:44Z
"Далі так не могло продовжуватися": Даша Квіткова зізналася, що їй довелося терпіти від Добриніна
Знай
2024-09-19T20:51:36Z
5 найкращих ролей Кеті Бейтс, яка заявила про завершення акторської кар'єри
24tv
2024-09-19T20:06:26Z
І Ротару виступить: у Києві пройде грандіозний концерт
GlavRed
2024-09-19T19:27:06Z
Її вивчали навіть в університетах – яка трагедія ховається за феноменом Леді Гаги
24tv
2024-09-19T19:24:06Z
Україна та Чехія будуть спільно оцифровувати пам'ятки культури
ГЛАВКОМ NET
2024-09-19T18:54:04Z
Шахтар закріпився в середині: як виглядає таблиця Ліги чемпіонів після 1 туру
24tv
2024-09-19T21:24:11Z
Ліга чемпіонів УЄФА. Успіх «Атлетико», нічия «Арсенала», поразка «Барселони»
УкраинФорм
2024-09-19T21:22:53Z
У Фонсеки конфлікт із Ібрагімовичем
Football.ua
2024-09-19T20:43:40Z
Український клуб ризикує не вийти на матч Ліги чемпіонів: що сталось із чемпіонами УПЛ
24tv
2024-09-19T19:51:18Z
Атлетік розібрався з Леганесом
Football.ua
2024-09-19T19:16:22Z
Перемога Бенфіки Трубіна та розгром Феєнорду: результати матчів Ліги чемпіонів за 19 вересня
24tv
2024-09-19T19:03:28Z
«Інфраструктура і діаспора»: в «Динамо» розповіли, чому для єврокубків обрали стадіон в Гамбурзі
TSN
2024-09-19T18:33:27Z
Збірна України піднялася на 24-те місце в рейтингу ФІФА
360ua.news
2024-09-19T18:21:12Z
Пономарьов: Наразі я задоволений тим, як виглядав Рух на старті сезону
Football.ua
2024-09-19T18:18:51Z
Риба буде дуже соковитою: рецепт смачної скумбрії в приправах і без гіркоти
Политека
2024-09-19T23:00:48Z
Названі найбагатші країни світу: Швейцарія поступилась своїм місцем іншій державі
ГЛАВКОМ NET
2024-09-19T22:30:10Z
Робите лише гірше: 6 найшкідливіших звичок у прибиранні
24tv
2024-09-19T21:21:12Z
Справжній український делікатес: як приготувати ідеальний сальтисон
24tv
2024-09-19T21:00:44Z
5 ознак того, що на вас хтось запав: роззирніться навколо
24tv
2024-09-19T20:09:12Z
Бюджетно та зі смаком: "Мастер Шеф" Литвинова дала спрощений рецепт торта з горіхами
Политека
2024-09-19T20:00:28Z
За сезон не виправиш: ось 5 помилок новачків на городі, яких треба уникати
24tv
2024-09-19T19:51:24Z
Шкільні мініпіци: готуємо простий смаколик, який викличе ностальгію
24tv
2024-09-19T19:03:31Z
Безкоштовні способи: як оновити свій дім просто зараз
24tv
2024-09-19T19:00:00Z
На війну йдуть нації, а не армії. Які б не були мотиви Заходу гальмувати допомогу Україні, Москва бачить це як слабкість – Едвард Хантер Крісті та Ендрю Міхта
iPress
2024-09-19T23:39:14Z
ЄС починає стягувати з Угорщини мільйонні штрафи за рішенням щодо шукачів притулку
Хвиля
2024-09-19T23:39:03Z
4+1 пункти: що передбачає "План перемоги України" і як він вплине на війну - Клочок
GlavRed
2024-09-19T23:33:50Z
У ЄС нагадали про ордер на арешт Путіна й закликали до його виконання
УкраинФорм
2024-09-19T23:27:34Z
Як знищення гігантського арсеналу РФ у Торопці вплине на фронт – думка
GlavRed
2024-09-19T23:27:11Z
Курська операція розірвала довгий цикл війни - британський експерт
УкраинФорм
2024-09-19T22:57:02Z
Турецькі військові терміново перевіряють свої гаджети після вибухів у Лівані
InternetUA
2024-09-19T22:42:55Z
Формула миру Зеленського залишається основою мирних зусиль України — Стано
Хвиля
2024-09-19T22:36:26Z
Трамп скасував зустріч з президентом Польщі Дудою в Пенсильванії – Reuters
ZN UA
2024-09-19T22:33:06Z
Пожежа розповсюдилася на 5 тисяч квадратних метрів: під Москвою палає склад з матрацами
24tv
2024-09-19T23:30:31Z
У столиці Малі понад 70 людей загинули внаслідок атак джихадистів
УкраинФорм
2024-09-19T22:45:40Z
Через напад білок поїзд не доїхав до кінцевої станції: пасажири утікали з вагона
TSN
2024-09-19T21:51:44Z
У Сумах завершили роботи на місці удару по пансіонату: яка остаточна кількість поранених та загиблих
TSN
2024-09-19T21:51:39Z
В Дніпрі прогримів вибух: що відомо
TSN
2024-09-19T21:51:25Z
Знахідка на данському пляжі приголомшила прибиральників: що викинуло на берег у рибальському селі
TSN
2024-09-19T21:51:16Z
Інтернет-шахраї ошукали трьох українців на понад 280 тисяч гривень
InternetUA
2024-09-19T21:31:39Z
У Луцьку чоловіка, який нібито сам виховує доньку, затримали й доставили в ТЦК: що каже поліція
24tv
2024-09-19T20:39:48Z
У кіберполіції назвали три найпопулярніші в Україні шахрайські схеми
InternetUA
2024-09-19T19:46:07Z
Прикордонники попередили українців про можливі труднощі з перетином польського кордону
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T15:49:31Z
Ціна Курської операції: українські військові розповіли, чи вартий наступ важких зусиль
TSN
2024-09-13T17:42:32Z
Парламент Швейцарії збільшив фінансування армії більш як на €4 мільярди
УкраинФорм
2024-09-19T23:39:41Z
На 54-річну наречену мільярдера Безоса подали до суду - подробиці
GlavRed
2024-09-19T23:27:57Z
Скільки танків у РФ залишиться на 2026 рік: пояснення експерта
TSN
2024-09-19T22:45:28Z
Королева Данії впала у замку та потрапила до лікарні
УкраинФорм
2024-09-19T22:24:25Z
День ангела 20 вересня: кого та як вітати з іменинами
TSN
2024-09-19T21:51:57Z
Чи можуть мобілізувати багатодітних батьків: роз'яснення ТЦК
TSN
2024-09-19T21:51:53Z
Зброя далекого радіусу дії: чи отримає Україна можливість для глибоких ударів по Росії — NYT
TSN
2024-09-19T21:51:44Z
Інтимне омолодження: гінекологиня попередила про ризики та ускладнення популярних процедур
24tv
2024-09-19T20:36:37Z
Кофеїн має захисну дію на здоров’я серця
Portaltele
2024-09-19T18:43:31Z
На Львівщині медики "швидкої" врятували чоловіка, у якого 13 разів зупинялося серце
Комсомольская правда
2024-09-19T18:04:03Z
Все про чекап жіночого здоровʼя: коли та кому потрібно робити
24tv
2024-09-19T17:39:18Z
На Хмельниччині зареєстрували два випадки гарячки Західного Нілу
24tv
2024-09-19T16:27:38Z
На Закарпатті середня зарплата лікарів становить ₴26 тисяч - НСЗУ
УкраинФорм
2024-09-19T16:21:26Z
Що буде, якщо пити забагато води
24tv
2024-09-19T15:42:44Z
Ніс можна не чіпати: кінологи назвали точну ознаку поганого самопочуття собаки
24tv
2024-09-19T14:33:13Z
На Закарпатті НСЗУ зафіксувала найбільший в країні приріст нових аптечних пунктів
УкраинФорм
2024-09-19T14:19:55Z
"Могли б відкласти це на 20 років": глава МЗС Польщі запропонував передати Крим під мандат ООН для підготовки "чесного референдуму"
Обозреватель
2024-09-19T23:33:51Z
Поблизу Черкас та на околицях працює ППО
TSN
2024-09-19T23:06:50Z
Близнятам буде важко, а Ракам слід знайти однодумців: гороскоп за картами Таро на 20 вересня 2024 року
TSN
2024-09-19T22:51:47Z
Будівництво школи зі збитками понад ₴13 млн. – в Івано-Франківську повідомлено про підозру інженеру технагляду
Украина Криминальная
2024-09-19T22:45:09Z
Реабілітується після важкого поранення: де зараз актор театру та кіно Андрій Валенський
24tv
2024-09-19T22:06:11Z
Війна, день 939. Німеччина передала 22 танки Leopard, рф атакувала Сумщину
Football.ua
2024-09-19T22:01:45Z
Жителька Чернігова віддала 58 тисяч за неіснуючий трактор
Украина Криминальная
2024-09-19T21:57:40Z
ЗСУ показали роботу дронів із термітною сумішшю по ворогові
TSN
2024-09-19T21:51:27Z
Окупанти обстріляли село на Харківщині: є загиблий
ГЛАВКОМ NET
2024-09-19T21:30:24Z
Кадиров пожалівся на Маска, який “дистанційно відключив” йому подарований Cybertruck
TSN
2024-09-19T21:51:59Z
Tesla Semi показали на IAA у Ганновері – вихід на ринок заплановано на 2026 рік
AutoCentre
2024-09-19T19:16:35Z
Honda представила мікровен N-Box Joy для мандрівників
AutoCentre
2024-09-19T18:09:30Z
Маленька ракета: Suzuki готує недороге спортивне авто для молоді
ГЛАВКОМ NET
2024-09-19T17:45:29Z
Manhart представив тюнінгований BMW 2-серії
AutoCentre
2024-09-19T17:03:02Z
Прототип твердотільного акумулятора підвищує щільність енергії майже на 25 відсотків
InternetUA
2024-09-19T16:23:46Z
Експерти назвали 10 популярних автомобілів, які не проїдуть без ламання навіть 160 тисяч км
TSN
2024-09-19T15:18:17Z
Volvo представить 10 нових і оновлених моделей до 2026 року
AutoCentre
2024-09-19T15:16:44Z
Ексклюзив для юних автомобілістів: Lamborghini представила дитячу коляску
Фокус
2024-09-19T15:12:58Z
Україна не веде переговори про транзит азербайджанського газу - ЗМІ
ZN UA
2024-09-19T23:32:42Z
В умовах постійних обстрілів Україну може врятувати зелена енергетика – вчені
ГЛАВКОМ NET
2024-09-19T23:30:43Z
ЄС має намір покрити чверть енергетичних потреб України взимку – фон дер Ляєн
TSN
2024-09-19T21:51:24Z
Курс долара: експерти дали прогноз до кінця 2024 року
TSN
2024-09-19T21:51:24Z
В Україні різко скоротився тіньовий ринок цигарок
Хвиля
2024-09-19T21:39:57Z
У ЄС представили план, який допоможе Україні пройти цю надважку зиму – Euractiv
ZN UA
2024-09-19T21:34:14Z
Росія втратила одного з найбільших покупців вугілля в Азії - ЗМІ
УкраинФорм
2024-09-19T21:30:32Z
Євросоюз введе додаткові санкції проти сірих торговців російською нафтою
iPress
2024-09-19T20:18:37Z
Демографічна криза в Україні призведе до економічного занепаду та погіршення послуг
ZN UA
2024-09-19T19:42:56Z
Україна під атакою неймовірно сильної магнітної бурі: коли вона закінчиться
GlavRed
2024-09-19T23:30:49Z
Нові iPad у 2025 році можуть бути оснащені розробленим Apple Wi-Fi-чіпом
InternetUA
2024-09-19T22:01:08Z
Вчені виявили останки морського чудовиська з унікальними зубами
TSN
2024-09-19T21:51:46Z
Цей тренд повторять навіть бабці й дідусі – про що йдеться
24tv
2024-09-19T21:36:11Z
Японська компанія ICOM заперечила свою причетність до виготовлення рацій, які вибухнули в членів «Хезболли»
InternetUA
2024-09-19T20:57:46Z
Оновлення ПЗ Sony PlayStation 5 та PS4 «зламало» багато ігор: постраждали Final Fantasy, Elden Ring, Wukong та інші
ITC
2024-09-19T20:46:11Z
Ваш телефон вбиває ваше психічне здоров'я: астронавти на МКС зробили унікальне відкриття
FaceNews
2024-09-19T20:18:09Z
Чи є сенс купувати найновішу модель смартфона
InternetUA
2024-09-19T19:57:33Z
ТОП-ігор для Nintendo Switch, які варто додати до колекції цієї осені
Знай
2024-09-19T19:51:53Z