Дощові літні дні часто викликають бажання тепла та домашнього затишку. У такі моменти тарілка гарячого супу або яблучний пиріг здаються найкращим вибором, навіть якщо ці страви калорійні.
На щастя, цього літа можна насолоджуватися улюбленими домашніми стравами і залишатися стрункими. Існує багато способів знизити калорійність рецептів без значної зміни їх смаку. Видання eatthis.com підготувало кілька порад, як насолоджуватися улюбленими смаками без шкоди для фігури.
Макарони та сир
Макарони з сиром – це один з тих дитячих фаворитів. Джессіка Кордінг, дієтолог з Нью-Йорка, радить додавати пюре з гарбуза у сирний соус. Гарбуз має ніжний солодкуватий смак, який добре поєднується з цією стравою. Це не тільки зменшить жир і калорії, але й збагатить вашу страву корисними речовинами, такими як: клітковина, калій, вітаміни А та С. Завдяки ніжному смаку, навіть ті, хто не любить овочі, не помітять різниці.
Фрапе з гарбуза
Щоб приготувати цей напій вдома без додавання цукру, просто змішайте несолодке мигдальне молоко із змороженим бананом, гарбузовим пюре, спеціями для гарбузового пирога та екстрактом ванілі.
М'ясний рулет
Спробуйте замінити частину м’яса на індичку або нежирний яловичий фарш, або ж поєднайте все разом. "М’ясний рулет дуже універсальний, так що ви можете експериментувати з інгредієнтами", – каже Кім Ларсон, дієтолог з Сіетла. Додайте низькокалорійні інгредієнти для смаку, такі як чіпотле у соусі адобо, зелений чилі, сочевиця або консервована кукурудза без цукру. Також можна додати більше овочів, щоб зменшити вживання м’яса і заощадити гроші. Наприклад, нарізані гриби, селера та болгарський перець добре поєднуються з м’ясним рулетом за смаком та збагачують страву вітамінами.
Томатний суп
Хоча класичний томатний суп може бути смачним, його рецепт зазвичай включає важкі інгредієнти, такі як масло та вершки. Ерін Макдональд, дієтолог з Каліфорнії, рекомендує спростити рецепт, використовуючи консервовані помідори, смажений болгарський перець, овочевий бульйон з низьким вмістом натрію та свіжий базилік. Якщо ви бажаєте кремовішу текстуру, можете обійтися без вершків і додати замість них несолодке кеш’ю-молоко – проста заміна, яка зробить ваш суп не тільки смачним, але й корисним для фігури.
Яблучний пиріг
Дослідження показують, що багато людей вважають десерт з фруктами кориснішим і менш калорійним, аніж без них, але насправді це часто не так. Це стосується й яблучного пирога. Хоча в яблуках є клітковина та вітамін С, традиційні рецепти пирогів з яблук містять також масло та цукор, що є великим джерелом калорій. "Я рекомендую просто смажити яблука з корицею, ванільним екстрактом і лимонним соком", – радить дієтолог.
Картопляне пюре
Щоб зробити менше калорійне та більш корисне пюре, скористайтеся цвітною капустою або сумішшю ріпи, брукви, пастернаку та моркви. Приготуйте ці овочі на пару, потім розімніть їх з нежирним легким вершковим сиром, курячим бульйоном з низьким вмістом натрію та столовою ложкою трав'яного масла. Дієтологи рекомендують також додати пармезан або козячий сир для більшого смаку. Не забудьте всипати часник, цибулю і чебрець, щоб скористатися їх антизапальними властивостями та підсилити смак.
Перець чилі
Перець чилі є досить калорійною стравою. Щоб зробити його кориснішим, замініть жирний білок на нежирний, наприклад, на курку або індичку. Використовуйте бобові з низьким вмістом натрію та консервовані помідори для зменшення споживання солі. Замість подавати чилі на рисі, спробуйте парені овочі або рис із цвітної капусти. Цвітну капусту можна натерти або подрібнити, а потім обсмажити з олією.
Гарбузовий хліб
Якщо ви любите випічку з гарбузом, спробуйте рецепт веганського гарбузового хліба. Тут замість яєць використовується мелене насіння льону, яке корисне для серця. Навіть якщо ви не хочете змінювати свій улюблений рецепт, можна зробити його кориснішим, додавши чашку подрібнених цукіні, які чудово поєднуються з гарбузом.
Піца
Піца може бути здоровішою, і для цього не обов’язково готувати її зі скоринкою з цвітної капусти. Дієтолог Джессіка Фішман Левінсон пропонує використати нутове борошно, багате на білки, щоб приготувати страву під назвою "фарината". Це середземноморський млинець з нутового борошна, води та оливкової олії, який можна випікати і подавати з начинкою для піци.
Смажені овочі
Смажені овочі будуть кориснішими, якщо замість солодких соусів, як коричневий цукор і кленовий сироп, використовувати більш здорові варіанти, каже дієтолог Емі Горін з Нью-Джерсі. Спробуйте смажити моркву та інші овочі в гранатовому соку, який містить антиоксиданти і додає приємний смак. Для любителів пікантного смаку підійде обсмажування овочів в оливковій олії та додавання морської солі та трав, таких як розмарин і орегано.
Раніше OBOZ.UA опублікував продукти, які покращують пам'ять.
Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.
Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.