MY.UAНовини
Загроза Третьої світової війни: у світі почалася паніка, що буде з Україною – прогноз експертів
Загроза Третьої світової війни: у світі почалася паніка, що буде з Україною – прогноз експертів

Загроза Третьої світової війни: у світі почалася паніка, що буде з Україною – прогноз експертів

Деякі експерти говорять, що Третя світова вже почалась.

Світ тривожно поновив розмови про Третю світову війну. Хтось каже, вона вже триває, інші – що щойно програє Україна, світ загрузне у глобальній війні. 

Які тривожні заяви лунають, про що застерігають експерти та які сценарії розвитку подій можливі – в ексклюзиві TSN.ua. розповіла Вікторія Гнатюк. 

Світові загрожує глобальна війна?

Третя світова війна наступить от-от, Третя світова вже триває, Третя світова почнеться, якщо Україна програє: це три основні меседжі, що зараз лунають з різних куточків світу, починаючи від високопоставлених політиків, завершуючи експертами. 

Ще у квітні 2024 року, поки Конгрес США все ніяк не міг ухвалити рішення про фінансову допомогу Україні, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив виданню ВВС, що якщо Україна зазнає поразки у війні з Росією, то розпочнеться Третя світова війна, і тоді ж укотре закликав Конгрес США схвалити законопроєкт про військову допомогу. 

"Якщо Україна програє… Глобальна, світова безпекова система буде зруйнована, і світу доведеться шукати нову систему безпеки. Буде багато конфліктів, багато таких воєн, і, зрештою, це може призвести до Третьої світової", - сказав тоді Шмигаль. 

Якщо Україна програє – буде Третя світова війна?

Вже тоді це була далеко не перша заява України з тривожним попередженням про наслідки потенційної поразки. Минулого року президент Володимир Зеленський заявив: якщо Росія переможе в Україні, вона може вторгнутися до Польщі, що призведе до розв'язання Третьої світової. 

Але тоді в Кремлі ці заяви відкинули, називаючи їх панічним залякуванням Заходу. Президент РФ Володимир Путін назвав припущення про можливий напад РФ на східну Європу "повною маячнею". Але десь ми вже це чули, вам не здається? 

Минуло кілька місяців, допомогу Конгрес ухвалив, підписано двосторонню угоду з Джо Байденом про гарантії безпеки на 10 років, схожі угоди Україна має і з іншими країнами та готує нові. Глобальний саміт миру і як результат – спільне комюніке, яке підписали понад 80 країн світу. 

Та лише згадайте, як за добу до глобальної зустрічі диктатор Путін виступив із новою божевільною заявою й вкотре поставив ультиматум, який ніколи і ніхто не виконає. Кремлівській диктатор забажав чотири області України і Крим в обмін на переговори. 

Тривожні новини про "ядерку"

Після Саміту миру у Швейцарії стало відомо про гучну заяву генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. З’ясувалося, що НАТО веде переговори про розгортання більшої кількості ядерної зброї на тлі висхідної загрози з боку Росії та Китаю. 

Столтенберг зазначив, що Альянс повинен показати свій ядерний арсенал світові, щоб надіслати пряме послання ворогам. 

Слідом за цією заявою пролунали тривожні дзвіночки й від представників української влади. Зокрема, секретар РНБО України Олександр Литвиненко в інтерв'ю The Times заявив, що президент Росії Володимир Путін може віддати наказ про застосування тактичної ядерної зброї, якщо його армія буде розбита в Україні. 

Литвиненко підмітив, що "ми не можемо нічого виключати, якщо Росія опиниться на межі катастрофічної поразки", але мовляв, поки перевагу на полі бою тримає Росія, про це говорити зарано. А навіть якщо країна-агресорка застосує тактичну ядерну зброю, то це буде озброєння меншої потужності. Як зазначив Литвиненко, навряд чи Путін використає стратегічне ядерне озброєння, що майже напевно спровокувало б Третю світову війну, оскільки "він хоче жити".

Розмови про світову війну знову почастішали! 

Тим не менш розмови про Третю світову "ожили". Зокрема, на тлі заяв про те, що винищувачі F-16 вже цього літа будуть в Україні, але що вони можуть зберігатися не на території нашої держави, російська пропагандистка Ольга Скабєєва заявила, що базування переданих Україні винищувачів F-16 на території країн НАТО означатиме початок Третьої світової війни. Про те, що у найближчі 3-4 місяці може відбутися велике світове протистояння заявив і президент Сербії Олександр Вучич. 

Що було б, якби Україна не вистояла 2022 року?

Водночас Захід відчайдушно намагається уникнути так званої ескалації та обмежує використання своєї зброї для ударів по Росії. Однак саме завдяки Україні Європа має час для переозброєння. 

Це Україна дає шанс наростити військові бюджети. Це наш досвід дає їм можливість адаптуватися до сучасної війни. Європейцям випала нагода дізнатися, який вигляд має війна двох кадрових армій, бо раніше весь їхній воєнний досвід зводився до протистояння партизанським рухам. 

Й можна вічно сперечатися про те, а що було б, якби 2022 року Україна не вистояла. Проте, на думку військового експерта, полковника запасу ЗСУ Петра Черника, Третя світова вже й так розпочалася. Про це він сказав в інтерв’ю "24 Каналу".

"Третя світова почалася, хочемо ми цього чи не хочемо. Ялтинська система міжнародних відносин зруйнована в нуль. То хіба п'ята система намалюється по-іншому, окрім великого світового протиборства?"

Третьої світової можна уникнути

Петро Черник вважає, що все залежить від того, де розгортатиметься основний театр бойових дій. Водночас експерт сподівається, що Третьої світової можна уникнути. Для цього потрібні правильні кроки світових лідерів, проте поки що їх не видно.

"Моя особиста позиція, що ми зараз десь у жовтні 1939 року. Якби тоді британці, французи і особливо американці дійсно проявили справжню політичну волю, Гітлера можна було ще задушити. У 1938, 1936, 1923, коли нацисти дали зрозуміти, що вони будуть виходити на арену. Не зробили. Чи зроблять зараз? Сумніваюся".

Чому кажуть, що Третя світова вже триває?

Черник уточнив, що Третя світова буде саме силовою боротьбою між демократіями та тираніями. Переможуть ті, хто підготується найкраще. 

Про те, що Третя світова вже триває, говорить і Бернар-Анрі Леві, він – один з переконаних друзів України у французькій інтелектуальній та політичній еліті. Він той, хто має вплив на кількох останніх президентів Франції, включно з чинним главою держави Еммануелем Макроном. 

Та й загалом він не сторониться політики та часом дуже активно просуває важливі для Франції позиції. Інтерв’ю з ним у квітні 2024 записали журналісти "Європейської правди" і ось що думає про Третю світову він. 

"Третя світова вже триває. Те, що зараз відбувається – це і є Третя світова війна! Ми всередині неї, з Росією, з Іраном, з Китаєм, з Північною Кореєю, з Ізраїлем і ХАМАС, який діє за підтримки Путіна, з великим альянсом між радикальним ісламізмом і російським православ'ям. Усі процеси почали рухатися. Ми перебуваємо в епіцентрі цієї війни".

Як зупинити процес? 

Та все ж "червона" лінія НАТО не перейдена й уникнути цього можна, кажуть експерти. Зокрема керівник недержавного аналітичного центру "Українські студії стратегічних досліджень", молодший сержант ЗСУ Юрій Сиротюк під час зустрічі в "АрміяInform" висловив думку, що лише ліквідація Росії, знищення останньої колоніальної імперії в Європі – це історична необхідність, яка здатна зупинити напругу у світі та унеможливити гарячу фазу глобального конфлікту – Третьої світової війни. 

"Наприклад, провідний аналітик Джеймстаунського фонду у Вашингтоні, голова програми вивчення Південної та Центральної Європи в Інституті дипломатичної служби Державного департаменту США Януш Бугайський написав книжку "Неспроможна держава. Інструкція з розшматування Росії". І він чітко аргументує, чому цього не треба боятися, чого треба це модерувати, чому не треба боятися неконтрольованого розподілу ядерної зброї, чого не треба боятися, що Китай захопить всю Росію, чому не треба боятися масової різанини на території теперішньої РФ, величезного простору хаосу і так далі. Поки що світ страждає від того, що думає, що є поганий режим Путіна, і треба знайти "хороших рускіх", які його замінять. Дуже важливо, щоб ми не робили тієї ж помилки, щоб ми не шукали в Росії хороших росіян. Нині росіяни на собі відчувають, наскільки це неприємно, коли в них тривога кожен день, у цьому сенсі, мені здається, українська держава робить все правильно. Ми ніколи мирно не зможемо жити з тією країною, яка є Росією в нинішньому вигляді. У питанні демонтажу РФ Україна має бути законодавцем мод, ми маємо вести за собою, переконувати, що це процес незворотний. Ми маємо все робити, щоб виховувати майбутніх лідерів поневолених народів, бити по больових точках путінського режиму".

Росія розпадеться?!

Про те, що на Росію в майбутньому, як не крути, чекає розпад, в інтерв’ю "Голосу Америки" сказав й історик, директор Українського наукового інституту в Гарвардському університеті Сергій Плохій, і розповів про паралелі між нацистською Німеччиною та Росією, імперську традицію, розпад імперій та деколонізацію в академічних колах, а також про можливість переростання російсько-української війни у Третю світову.

"Ця війна – одна з багатьох воєн розпаду імперій. Це довготриваюча тема і в регіоні – східній Європі, і в українській, і в російській історії. Бо реально розпад імперії почався вже під час Першої світової війни. [Російська] імперія розпалася так само, як Османська чи Австро-Угорська, але більшовики змогли зібрати її разом. За допомогою насильства та більш гнучкої політики до національних меншин, насамперед українців, які стали найбільшою меншиною в Радянському Союзі та отримали символічні ознаки державності: УРСР, Академія наук, уряд. Але Радянський Союз помер смертю імперії. Фактично, ніхто не планував і свідомо не наближав Першу світову. Ніхто не планував Другу світову. Для Гітлера це була спроба взяти під контроль ще одну країну. Перед тим він взяв Чехословаччину і ніякої війни не почалося".

Плани Путіна провалилися

За його словами, для Путіна повномасштабне вторгнення планувалося як "спроба повторити електоральний успіх, який прийшов з анексією Криму", адже війна планувалася як "спеціальна військова операція до двох тижнів".

"Світові війни стаються не за дизайном, вони стаються за якоюсь логікою подій. Якраз початок Третьої світової, переростання російсько-української війни у світову війну – це є найбільший головний біль у Вашингтоні. Це головна причина дозування, обмеження підтримки. Ми бачимо, що також є політична складова. А якщо говорити про стратегічну складову, це якраз ядерна Третя світова війна. На відміну від розвалу Росії, у Вашингтоні про це думають. Чи може вона (російсько-українська війна - ред.) перетворитися на більшу війну? Може. Чи обов'язково перетвориться? Ні. Дуже багато буде залежати від поведінки наших союзників і від поведінки Росії".

Водночас Плохій наголошує, що вірить у перемогу України як історик. 

"Це дуже впізнавана сторінка історії. Це історія, яка розпочалася з американської революції. Це історія розвалу імперії. Ми знаємо, як ці історії закінчуються – розвалом імперій, виникненням на їхніх руїнах незалежних держав, як США. Я не бачу передумов, щоб наша історія, маючи інший початок, мала інший кінець. Питання коли, питання ціни – речі, на які я не знаю відповіді. Але перемога, виживання та існування України як незалежної держави – це частина ширших історичних процесів, у це я вірю", - наголосив історик.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТРЕТЯ СВІТОВА ВІЙНА?! У світі почалася паніка! Що буде з Україною?!

Читайте також провідні новини дня:

  • Що буде, якщо Росія окупує Україну: відомий волонтер Сініцин шокував прогнозом
  • Курс валют в Україні: у Києві масово скуповують долари – чи варто це робити
  • Чому влада не попередила українців про повномасштабне вторгнення: Гордон назвав неочікувану причину
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Який вигляд мала Заворотнюк перед смертю - останнє фото актриси
GlavRed
2024-05-30T09:28:25Z
"Остаточне рішення": з'явилася брудна правда про Ані Лорак
GlavRed
2024-05-27T19:27:39Z
Валерій Меладзе став дідусем - перші подробиці
GlavRed
2024-06-10T17:54:21Z
У Меладзе і Джанабаєвої все добре: інтимне фото потрапило в мережу
GlavRed
2024-06-12T13:27:02Z
На Netflix вийшов українській фільм «Ми були рекрутами»
Детектор М
2024-07-03T14:55:17Z
Розкішна цифра, – Оля Полякова розсекретила свою вагу
24tv
2024-07-03T14:48:47Z
"Я помру на своєму городі": Світлана Лобода зізналася, де зараз її сім'я
GlavRed
2024-06-13T14:27:23Z
Тіна Кароль знайшла чоловіка, на чиїй кухні може бути господинею - нещодавно розлучився: "Жінка повинна..."
Знай
2024-05-11T05:51:17Z
Відомий продюсер підтвердив стосунки з новим бойфрендом - ніжні фото
GlavRed
2024-06-12T17:27:54Z
Україна готується до мирних переговорів із РФ: майор ЗСУ розкрив деталі
GlavRed
2024-05-21T00:27:17Z
Росія відправляє на Кубу військові кораблі та атомний підводний човен: чи існує загроза для США
TSN
2024-06-06T19:52:49Z
Екстрасенс Дарина Фрейн розповіла, як Буданов хоче трансформувати Україну
Политека
2024-06-05T20:18:16Z
Заволодіння чужим майном – це злочин? Тищенку пригадали вкрадений у прямому ефірі мобільний телефон. Відео
Обозреватель
2024-06-23T13:02:37Z
Посол у Чехії зустрівся з головою Європейського конгресу українців
УкраинФорм
2024-07-03T14:55:19Z
"Лексуси", земля за кордоном та криптовалюта: ексзаступник генпрокурора незаконно розбагатів на 29 млн грн
Обозреватель
2024-07-03T14:51:57Z
Росія істерить, Китай опинився в пастці: Загородній – про те, чого чекати від саміту миру
GlavRed
2024-06-14T11:25:10Z
Генсек ООН не поїде на Саміт миру
1News
2024-06-08T22:45:32Z
Вибори у США: розпочалися перші теледебати між Байденом і Трампом
УкраинФорм
2024-06-28T10:43:46Z
Під час страшної пожежі загинула відома українська ведуча
GlavRed
2024-06-02T13:26:37Z
Цьогоріч кожне 11 ДТП з мототранспортом було смертельним – інфографіка
ГЛАВКОМ NET
2024-07-03T08:57:18Z
Розкрито таємницю «НЛО» на дні Балтійського моря
Portaltele
2024-05-27T10:13:48Z
Моторошний вибух прогримів у Києві: пролилася кров
Политека
2024-06-10T03:16:32Z
Росіяни атакували Харків КАБами: з-під руїн врятовано дитину
ГЛАВКОМ NET
2024-07-03T14:49:10Z
На Київщині сталася ДТП: загинув велосипедист
ГЛАВКОМ NET
2024-07-03T14:48:58Z
Директора ПП на Черкащині підозрюють у заволодінні бюджетними коштами у сумі понад ₴1,7 млн
Украина Криминальная
2024-07-03T14:36:17Z
Росія вдарила КАБами у Київському районі Харкова, під завалами опинилися діти
Украина Криминальная
2024-07-03T14:27:28Z
У Харкові кількість поранених від російського удару зросла до шести
УкраинФорм
2024-07-03T14:25:39Z
Понад тисячу українських біженців виселяють з орендованих будинків у Німеччині: у чому причина
Фокус
2024-05-29T23:06:06Z
Прихисток більше не дадуть: більше не раді українцям
Знай
2024-06-04T04:06:22Z
У родині Заворотнюк сталося ще одне горе
GlavRed
2024-06-14T11:25:23Z
Власник "Ельдорадо" та "Гулівера" Поліщук "відрізав" українцям воду з електроенергією та замурував будинок – BIHUS Info
Взгляд
2024-06-07T00:01:01Z
Зеленський - про ситуацію на полі бою: Це не «глухий кут», для вирішення проблем потрібні інструменти
УкраинФорм
2024-07-03T14:52:30Z
Змінилося до невпізнаваності: у США 8-місячне цуценя вкусив шершень
TSN
2024-07-03T14:51:39Z
Літали областями всю ніч: Росія атакувала Україну дронами-камікадзе
Фокус
2024-06-29T05:18:18Z
Які виплати отримають українці за повернення на Батьківщину
24tv
2024-05-29T13:39:53Z
Власників тварин чекають штрафи: у якому випадку доведеться платити до 5100 гривень
Политека
2024-05-27T10:31:59Z
За кілька тижнів ворог буде в Дніпрі і Харкові - полковник про жахливий сценарій
GlavRed
2024-05-09T18:27:31Z
На Кіровоградщині чоловік написав заяву про те, що не буде воювати: яке рішення суду
Политека
2024-05-28T19:01:51Z
Для трамваїв і тролейбусів встановили нові тарифи: скільки коштуватиме поїздка
Знай
2024-05-27T05:36:56Z
На Хрещатику сталася масова бійка: що відомо про інцидент у Києві
24tv
2024-05-26T20:03:44Z
Росія програла в ЄСПЛ справу щодо прав людини в Криму: що це дасть Україні
24tv
2024-07-03T14:54:54Z
ЗСУ можуть втратити Красногорівку: Безугла розповіла про конфлікт в 59 бригаді
TSN
2024-07-03T14:51:42Z
ЗСУ підуть у наступ: що чекає на Україну в червні 2024 року - шокувальний прогноз астрологів
TSN
2024-06-02T14:33:22Z
Держекоінспекція посилила боротьбу з незаконними сміттєзвалищами
Знай
2024-06-20T10:20:55Z
Керченський міст знищувати вже "неактуально"
GlavRed
2024-05-07T16:27:27Z
Куди діваються видалені фото з телефону: про цю таємницю ґаджета знають одиниці
GlavRed
2024-06-12T03:27:26Z
Його використовують одиниці: для чого насправді потрібна маленька кишеня на джинсах
GlavRed
2024-06-17T12:26:22Z
Найскандальніша функція Windows 11 з’явиться в Google Pixel 9
InternetUA
2024-07-03T14:47:44Z
Український стартап LetsData навчив ШІ виявляти інформаційні атаки швидше за команди аналітиків
InternetUA
2024-07-03T14:43:48Z
ЗМІ пишуть про перше самогубство робота, але це не зовсім правда
24tv
2024-07-03T14:39:54Z
Як зробити, щоб роутер працював від Повербанка: найпростіший спосіб
GlavRed
2024-07-03T14:27:56Z
До Землі наблизився астероїд - яка є загроза
GlavRed
2024-07-03T14:27:41Z
Мойсей та Ісус на слоновій кістці. В Австрії знайшли унікальну реліквію віком 1500 років
Обозреватель
2024-07-03T14:07:24Z
Лінк вже не той: фаната The Legend of Zelda ув’язнили за публічне носіння Майстер-меча
ITC
2024-07-03T14:07:22Z
Ребус для тих, у кого зір орла: треба за 11 секунд знайти пружину
GlavRed
2024-05-30T03:27:21Z
Як прибрати наліт усередині бачка унітазу: швидкий спосіб, який добре допоможе
GlavRed
2024-06-12T16:27:34Z
Що робити, якщо в холодильнику смердить: корисні поради, які треба знати
24tv
2024-06-20T05:09:36Z
Що б не сталося: яку фразу нізащо не можна говорити дітям
24tv
2024-05-29T08:51:11Z
Ніякої заморозки: як зберігати петрушку, цибулю та часник на зиму без холодильника
Политека
2024-07-03T14:43:21Z
Бюджетна та ситна страва: як запекти курку на пляшці
24tv
2024-07-03T14:42:04Z
Як приготувати молоду картоплю: простий і неймовірно смачний рецепт, як у ресторані
Политека
2024-05-12T17:46:55Z
Як очистити решітки для шашлику від іржі: найпростіший спосіб
Политека
2024-06-14T20:31:51Z
Орхідея засихає: запам'ятайте п'ять основних кроків, щоб врятувати екзотичну квітку
TSN
2024-07-03T14:36:56Z
Забудьте про цей податок: які пільги мають пенсіонери
24tv
2024-05-20T14:42:34Z
Великий український банк змінив термін дії карток: українців попередили, коли останній день
Политека
2024-06-15T05:01:00Z
Пенсіонери можуть отримати додаткову виплату у червні: кому розраховувати на 1500 грн
Политека
2024-05-16T03:43:49Z
Як українці "помстились" полякам за блокування кордону: фермери пояснили
TSN
2024-05-29T15:18:18Z
Зміни курсу долара можуть бути частими: прогноз експерта на липень
24tv
2024-07-03T14:51:59Z
Держенергонагляд пояснив, чому відключення світла можуть різнитися з графіками
ГЛАВКОМ NET
2024-07-03T14:47:32Z
Пенсіонери отримають доплати до пенсій у червні: кому це доступно
Политека
2024-06-16T18:02:54Z
АЗС показали, скільки коштують бензин, дизель та автогаз на Київщині на початку липня
Хвиля
2024-07-03T14:45:38Z
Нафтові доходи Росії у 2024 році зросли на понад 40%
24tv
2024-07-03T14:42:30Z
Знайшли простий спосіб зменшити тягу до куріння
24tv
2024-07-03T08:33:52Z
Одяг знову стане чистим: як вивести з тканини плями від літніх ягід
GlavRed
2024-06-13T03:27:24Z
Як уберегти помідори від фітофтори: поради, які захистять врожай
Политека
2024-06-13T10:04:49Z
Ви будете в шоці: як прибрати черв'яків із черешні - швидкий та дієвий метод
GlavRed
2024-05-30T12:25:05Z
6 сигналів, які свідчать про зловживання солодощами
Обозреватель
2024-07-03T14:16:05Z
Постраждали українці від вакцини від COVID-19 мають можливість вимагати компенсацій
360ua.news
2024-07-03T14:12:42Z
Що робити, аби не жовтіло листя у огірків: кілька дій врятують весь урожай
24tv
2024-07-03T14:09:09Z
Поєднання алкоголю та енергетиків дуже негативно впливає на мозок
24tv
2024-07-03T13:42:14Z
Павутинний кліщ: як позбутися, чим врятувати уражені рослини
TSN
2024-07-03T13:31:03Z
Усик потрапив у лікарню після перемоги над Ф'юрі: що сталось із абсолютним чемпіоном
24tv
2024-05-19T01:18:21Z
Аталанта близька до підписання Дзаніоло
Football.ua
2024-07-03T14:47:34Z
Арсенал досяг повної згоди з Калафіорі щодо умов контракту
Football.ua
2024-07-03T14:45:28Z
Манчестер Юнайтед здійснить значне скорочення клубного персоналу
Football.ua
2024-07-03T14:43:57Z
Арсенал запропонує Болоньї близько 50 млн євро за Калафіорі
Football.ua
2024-07-03T14:13:32Z
Ротань визначився зі складом олімпійської футбольної збірної України
УкраинФорм
2024-07-03T13:57:47Z
Готується гучний трансфер: Шахтар близький до підписання півзахисника з Бундесліги
24tv
2024-07-03T13:51:41Z
Мбаппе пройшов медогляд в Ліллі перед трансфером із ПСЖ
Football.ua
2024-07-03T13:48:07Z
185 років на двох: українці встановили світові рекорди з плавання
TSN
2024-07-03T13:30:20Z
Недорогий кросовер VW перетворили на модель іншого бренду: фото ID.Unyx
Обозреватель
2024-07-03T14:28:53Z
На дорожніх тестах помічено нового суперника Tesla Model Y
AutoCentre
2024-07-03T14:09:04Z
DJI неочікувано представив електричний гірський велосипед Amflow PL з рекордним запасом ходу
24tv
2024-07-03T13:36:23Z
Rivian закликав клієнтів не використовувати килимки від старих моделей в нових: в чому небезпека
AutoGeek
2024-07-03T13:31:25Z
Суперкар Pagani Huayra отримав версію “на ручці”
AutoCentre
2024-07-03T13:07:06Z
Допоможе компанія з Франції: BYD знайшла новий шлях для поширення електромобілів у Європі
AutoGeek
2024-07-03T12:57:19Z
Kia офіційно показала довгоочікуваний недорогий позашляховик. Фото
Обозреватель
2024-07-03T12:38:01Z
На шасі MAN TGM 4×4 зробили цікавий автобус
AutoCentre
2024-07-03T11:31:23Z
За 2,5 мільйона євро: Maserati представила ефектний моторний човен на електротязі
AutoGeek
2024-07-03T10:42:28Z