Трансжири у продуктах: дослідження ВООЗ встановило, що третина підприємств в Україні ігнорує закон
Дослідження Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні (ВООЗ) у жовтні-грудні минулого року свідчить, що у 30% українських перероблених продуктів перевищено вміст шкідливих для здоров'я трансжирів. Про це розповів представник ВООЗ Андрій Скіпальський у коментарі "Укрінформу".
Зокрема, йдеться про ковбасно-м'ясні вироби, морозиво, випічку, а також про вуличну їжу, страви кафе та точки швидкої їжі, в яких виявили перевищення вмісту трансжирів.
За його словами, продукти для дослідження обиралися емпіричним шляхом. При цьому експерти вибрали дві категорії продуктів: харчові продукти, що промислово виробляються, які упаковані і широко представлені в мережах супермаркетів, і так звана вулична їжа, яка частково промислового виробництва, але приготовлена в кафе, закусочних або пунктах швидкої їжі.
Досліджувалися продукти від шоколаду до обробленого м'яса, сосисок, ковбас тощо, заморожених круасанів, печива, сухариків, чіпсів до маргаринів, спредів, морозива. Серед так званої вуличної їжі досліджували, наприклад, фалафель, круасани, піцу, пані, тістечка.
"У рамках міжнародного дослідження та у співпраці з МОЗ ми проаналізували 120 видів харчових продуктів, з них 37 не відповідають вимогі не більше 2 г трансжирів на 100 г продуктів. Тобто у 30% досліджених продуктів виявлено перевищення норми. Фактично, певна частина виробників не виконує нову норму законодавства", - наголосив представник ВООЗ.
Раніше ВООЗ повідомило, що алкоголь вбиває майже три мільйони людей щороку. Хоча рівень смертності останніми роками трохи знизився, він залишається «неприйнятно високим».