MY.UAНовини
Мобілізація медичних працівників в Україні: як відстрочити або оскаржити призов
Мобілізація медичних працівників в Україні: як відстрочити або оскаржити призов

Мобілізація медичних працівників в Україні: як відстрочити або оскаржити призов

Під час воєнного стану в Україні медичні працівники є військовозобов’язаними і мають надати допомогу військовим на фронті. Юристи розповіли Фокусу, як відбувається бронювання, чи призиватимуть лікарів і що потрібно для оскарження рішення про мобілізацію.

В Українібронювання медиків від мобілізації — умовне. Задля забезпечення і надання медичної допомоги в цивільному секторі, а також на фронті Міністерство охорони здоров'я співпрацює з Міноборони. Про це сказав очільник МОЗ Віктор Ляшко в інтерв’ю "BBC Україна". Адвокатка з медичного права юридичної фірми "ЮФ "Ілляшев та Партнери" Алла Цимановська розповіла Фокусу, в якому випадку бронь можуть скасувати, а медиків забрати до лав ЗСУ.

МОЗ і Міноборони: про тонкощі бронювання медперсоналу

За словами міністра Ляшка, керівники закладів регіонального рівня, які в підпорядкуванні обласної ради чи органів місцевого самоврядування, подають списки працівників для бронювання до військової адміністрації, після чого адміністрація передає їх до Міноборони.

Керівники закладів регіонального рівня, які в підпорядкуванні облради чи органів місцевого самоврядування, подають списки працівників для бронювання до військової адміністрації, після чогота передає їх до Міноборони

"Це бронь, яка показує, що ось ці люди нам потрібні для критичного забезпечення надання медичної допомоги в цьому конкретному закладі. Це наша робота з Міноборони, щоб забезпечити і надання медичної допомоги в цивільному секторі, і щоб була медична допомога для тих, хто сьогодні зі зброєю в руках захищає нашу незалежність. Тому це процес постійний, і ми дивимося, як краще, як швидко перекидати певні спеціальності для того, щоб жодна із систем не зупинилась", — зазначив Ляшко.

В Україні бронювання медиків від мобілізації — умовне
Фото: Getty

За словами міністра, якщо з одного закладу забирають стільки спеціалістів, що це зупиняє робочий процес, "МОЗ втручається, а Міноборони йде назустріч", а кожного фахівця затверджують індивідуально. Він також зазначив: якщо у ЗСУ виникає необхідність, заброньовані працівники можуть бути "розброньовані".

Алла Цимановська прокоментувала слова міністра, зазначивши, що це викликало певну реакцію серед української спільноти та поставило ряд запитань, головним з яких є: "В якому разі це (розбронювання) може відбутись?".

У разі ухвалення рішення про анулювання відстрочки протягом 5 днів у військовозобов’язаного вилучається витяг про бронювання, який надсилається до ТЦК та СП

"Відповідь проста: все залежить від ситуації, коли необхідність в медиках для потреб військових перевищуватиме потребу в надання медичної допомоги цивільному населенню", — сказала адвокатка.

У разі ухвалення рішення про анулювання відстрочки протягом 5 днів у військовозобов’язаного вилучається витяг про бронювання, який надсилається до ТЦК та СП, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку, з відміткою у відомості видачі бланків спеціального військового обліку затвердженого зразку.

Важливо Потрібна прозорість: що кажуть експерти про бронювання військовозобов'язаних

Як додала адвокатка Алла Цимановська, бронь медичних працівників в конкретному медзакладі та в певній місцевості має забезпечувати необхідну кількість лікарів для повного та своєчасного надання медичної допомоги цивільному населенню.

Як саме відбувається бронювання медиків

"Зазвичай, медичні працівники працюють як в приватних клініках, так і в "державних" лікарнях, так званих комунальних некомерційних підприємствах (медзаклад-КНП — це результат перетворення закладу охорони здоров’я, який раніше був суб’єктом державного сектора, тобто бюджетною установою). Саме керівник закладу охорони здоров’я затверджує та подає до військової адміністрації (до ТЦК та СП) списки медиків, які потребують бронювання. Своєю чергою, військова адміністрація передає ці списки на бронювання до Міністерства оборони України", — розповіла адвокатка.

Списки подають в електронній формі у застосунку "Дія" відповідно до порядку бронювання засобами Єдиного державного вебпорталу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 650 від 05.06.2024 року, або у паперовій чи електронній формі за затвердженою формою та разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних.

Важливо Лише для тих, у кого велика зарплата: що не так із пропозицією економічного бронювання

"Документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки, є відповідний витяг про бронювання військовозобов’язаного, що має містити унікальний електронний ідентифікатор (QR-код), який формується автоматично", — додає Алла Цимановська.

Відстрочка може бути анульована, згідно із п. 13 Порядку бронювання, затвердженим Постановою Кабміну
Фото: https://usm.media/

Бронь не назавжди: коли лікарям можуть скасувати бронювання

Зазначимо, що мобілізація медпрацівників в умовах воєнного стану проводиться на таких самих засадах та в такому самому порядку, як і мобілізація всіх інших категорій населення. А організація і порядок бронювання військовозобов’язаних, зокрема, й медичних працівників, відбувається відповідно до ст. 25 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Наявність витягу про бронювання військовозобов’язаного є підставою для отримання відстрочки від мобілізації

Як пояснила адвокатка, наявність витягу про бронювання військовозобов’язаного є підставою для отримання відповідної відстрочки. Проте вона може бути анульована, згідно із п. 13 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 76 від 27.01.2023 року.

Оскарження призову медпрацівників не існує, але є підстави для оскарження, наприклад, висновків ВЛК
Фото: Відкриті джерела

Складний шлях: чи можливо оскаржити рішення про мобілізацію

Так званого оскарження призову медичних працівників не існує, але є підстави для оскарження, наприклад, висновків військово-лікарської комісії (ВЛК), оскільки будь-який військовозобов’язаний, якого призвали до військової служби, може бути визнаний непридатним за станом свого здоров’я.

Постанова ВЛК також може бути оскаржена в порядку адміністративного судочинства відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України

  • У разі наявності у військовозобов’язаного лікаря доказів того, що в нього є наявний діагноз або захворювання, яке суперечить нормам та правилам проходження військової служби та відповідає Положенню про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України та розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, затверджені Наказом Міністерства оборони України № 402 від 14.08.2008 року, постанова ВЛК може бути оскаржений в Центральній військово-лікарській комісії (ЦВЛК).
  • У разі визнання заяви чи скарги щодо перегляду (відміни, скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ЦВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на контрольне обстеження та медичний огляд ВЛК.
  • У разі прийняття рішення про направлення на контрольне обстеження та медичний огляд, військовослужбовці направляються для проходження медичного огляду ВЛК в інший заклад охорони здоров’я, ніж той, в якому проводився медичний огляд ВЛК, постанова якої оскаржується.
Важливо Штрафи від ТЦК — з липня: за що виписуватимуть і як оскаржити

Постанова ВЛК також може бути оскаржена в порядку адміністративного судочинства відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України у наступні строки:

  • 3 місяці у разі попереднього застосування досудового порядку, який починає свій перебіг із дня вручення відповідного рішення за результатами розгляду заяви щодо оскарження постанови;
  • 6 місяців із дня, коли особа дізналася про порушення своїх прав, тобто з дня винесення відповідної постанови ВЛК.

За словами юристки, можуть бути й інші підстави для отримання відстрочки від призову, яка надається військовозобов'язаним за наявності підстав, зазначених в ст. 23. ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", наприклад, за сімейними обставинами або для здобуття освіти або для заняття наукою та викладанням.

Теги за темою
Украинавойнаврачи
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
В России умер популярный актер: что известно
Comments UA
2024-05-30T20:15:07Z
Наталья Могилевская не побоялась показать себя "без ничего" в 48 лет: "Все только начинается"
Знай
2024-06-23T14:51:01Z
Лечение не помогает: бывшая певица из Украины показала своего мужа-стриптизера в неадекватности
Comments UA
2024-05-26T20:45:50Z
Сердючка кулинарной метафорой ответила Фарион, которая раскритиковала ее за суржик
Комсомольская правда
2024-06-22T12:47:55Z
«Иллюзия обмана 3» получила дату премьеры
Кино-Театр
2024-07-03T14:31:36Z
Бывший муж-наркодиллер Инны Вороновой решил управлять жизнью певицы прямо из СИЗО: "Я советую тебе..."
Знай
2024-07-03T13:51:31Z
"Можем с*ськами померяться": Alyona Alyona обратила внимание на хейт от Ирины Фарион
Знай
2024-06-30T19:51:08Z
Дети умершей от рака российской актрисы могут выгнать из дома ее мужа
Comments UA
2024-06-16T19:57:21Z
Копия звезды "Дьявол носит Прада". Известный визажист превратился в Мерил Стрип и поразил сеть
Обозреватель
2024-06-28T15:31:31Z
"Оставлять этих людей в Украине не надо": Кошевой из "Квартал 95" сделал громкое заявление
Политека
2024-05-09T18:01:19Z
Стало известно, кто мог предоставить Путину разрешение напасть на Украину
Comments UA
2024-05-28T17:12:28Z
Орбан рассказал, как он планирует закончить войну в Украине
Comments UA
2024-06-11T06:45:45Z
Политический эксперт рассказал, кто может стать президентом Украины после Зеленского
Знай
2024-05-23T12:42:25Z
Зеленский ответил на план Трампа об окончании войны в Украине
Comments UA
2024-07-03T14:15:10Z
В РФ заявили, что Вашингтон терпит фиаско в Украине: в чем причина
Comments UA
2024-07-03T14:03:39Z
В РФ прилетал китайский Y-20: почему этот рейс называют "подозрительным"
Comments UA
2024-06-30T19:01:06Z
Стало известно, сколько военных КНДР привлекут к войне в Украине
Comments UA
2024-06-27T15:37:18Z
Страшная катастрофа остановит войну в Украине: старец Игнатий получил пророческое видение
Апостроф
2024-05-23T19:33:23Z
Врачи сочли годным: мужчина с переломом ключицы не явился в ТЦК и получил приговор суда
Политека
2024-07-03T05:04:16Z
В Хмельнитчине мужчина во время секса убил женщину
TSN
2024-05-30T11:03:58Z
Война закончилась, но не для него: пенсионер 10 лет действовал на нервы соседям, стреляя в них из рогатки
Знай
2024-06-02T13:21:52Z
В Одессе простились с 4-летней Златой, которую смертельно ранила Россия 29 апреля
TSN
2024-05-26T18:54:45Z
Ограбили иностранца, вывезли из дома и выбросили на улицы: в Киеве задержали троих злоумышленников. Фото
Обозреватель
2024-07-03T14:16:59Z
"Думал это последние мои слова": в Днепре возросло количество пострадавших
Фокус
2024-07-03T13:16:47Z
В Болгарии по подозрению в шпионаже задержали мужчину с украинскими документами
Европейская правда
2024-06-19T19:29:06Z
Взрывающиеся генераторы: на что идут украинцы ради света в доме и как быть с техникой безопасности
Фокус
2024-07-03T12:42:45Z
Мужчина с собакой обматерил ветеринара-ветерана ВСУ на протезах
Апостроф
2024-07-03T12:21:18Z
Хуже, чем "лысый черт": Притула признался, у кого принципиально отказался брать донат на ВСУ
Обозреватель
2024-07-03T07:12:12Z
Конец эпохи высокоточности: как Пентагону сохранить доминирование в оружии
Фокус
2024-07-03T09:17:00Z
"Плакать хочется": в Закарпатье школьницы одели на выпускной "советскую форму"
TSN
2024-06-03T16:28:31Z
Настанет время великой радости: старец Анастасий увидел конец войны
Апостроф
2024-05-27T20:39:47Z
"Vodafone" сделал важное предупреждение, возмутившее украинцев – в чем причина
Знай
2024-07-03T14:30:13Z
Фронтовой российский священник использовал для причастия кости погибших солдат РФ
Новости Украины
2024-07-03T14:09:47Z
С 1 июля могут мобилизовать три категории студентов, - СМИ
Известия Киев
2024-06-27T19:31:27Z
В Украине ввели дополнительные проверки для водителей: чего стоит ожидать
Фокус
2024-06-27T13:30:25Z
Самая сексуальная волейболистка мира поразила своими фото в бикини
Обозреватель
2024-06-02T19:25:55Z
Россияне нацелились на крупный украинский город: враг хочет "перерезать" ключевую трассу на востоке
Comments UA
2024-05-28T18:51:36Z
"Не были здесь по полгода": Зеленский на Донбассе разозлился на чиновников
Апостроф
2024-06-26T12:07:22Z
РФ готовится ко второму этапу наступления в Харьковской области: что узнали аналитики
TSN
2024-05-31T04:33:31Z
Убивают за отказ подписать контракт, держат в подвалах как пленных: что происходит в российской армии
Обозреватель
2024-06-10T04:08:59Z
Не комильфо защищать нищебродов: шокирующая информация о ситуации в Днепре
Comments UA
2024-07-03T14:24:26Z
Запускают провокатора: оккупанты в Донецке придумали новую тактику мобилизации местных
Фокус
2024-07-03T14:00:18Z
Для него война началась еще в 2014-м: на фронте погиб мужественный воин с Прикарпатья. Фото
Обозреватель
2024-06-24T03:07:12Z
Наступление россиян провалилось: ВСУ отразили самый мощный штурм в Донецкой области
Comments UA
2024-06-17T18:57:11Z
Оккупанты начали использовать химическое оружие с люизитом
Апостроф
2024-06-22T15:39:12Z
Какую функцию на смартфоне нужно немедленно отключить: действительно полезный совет
Политека
2024-06-13T11:17:06Z
На небе взойдет Большой парад планет: когда можно увидеть уникальное явление
Апостроф
2024-06-02T11:24:12Z
Искусственный интеллект предложил рецепт заправки для салата и едва не убил мужчину, — соцсети
Фокус
2024-06-21T04:27:55Z
Что будет, если зарядить телефон "чужим" зарядным устройством
Telegraf
2024-05-19T17:24:45Z
В России будут бороться с дронами с помощью дирижаблей
Новости Украины
2024-07-03T14:24:55Z
Kioxia наладила выпуск чипов памяти 3D NAND QLC с рекордной ёмкостью
Overclockers
2024-07-03T13:30:04Z
Правды никто не рассказал. Насколько действительно больно терять голову на гильотине
Фокус
2024-05-24T09:51:53Z
Рекорд физиков: сверхточное устройство поможет в высадке на Марс и обнаружить темную материю
Фокус
2024-07-03T12:57:40Z
Ураган-рекордсмен Берил показали из космоса
ZN UA
2024-07-03T12:04:33Z
Огурец-колибри или мини-арбуз: как выраститьтакое чудо, чтобы и поесть, и в компот добавить
Знай
2024-07-02T18:51:55Z
Как отмыть в блеске ванную комнату: понадобятся простые продукты из кухни
Обозреватель
2024-06-30T04:10:59Z
Наиболее совместимые люди по знаку Зодиака: названы лучшие пары согласно астрологии
Политека
2024-06-13T13:31:50Z
Свободная любовь: что такое полиамория, как она проявляется и почему популярна
Comments UA
2024-05-13T12:36:45Z
На вкус как резина: блогер рассказал, как на самом деле делается жвачка
Фокус
2024-07-03T13:55:18Z
Охотничий суп: рецепт сытного блюда из Норвегии
Фокус
2024-07-03T13:00:10Z
Петрушка даст четыре урожая за сезон: дачник раскрыл секрет выращивания/Витаминная грядка будет зеленой до самых морозов
Апостроф
2024-07-03T12:51:51Z
Почему мы боимся показаться глупыми — 3 причины и 3 лучших решения проблемы
Marie Claire
2024-07-03T12:37:03Z
Как Девы ведут себя в отношениях: что ожидать от представителей этого знака
Comments UA
2024-07-03T12:12:58Z
Едете на время? Не выходите из квартиры не сделав одну важную вещь
Знай
2024-06-30T04:06:30Z
Курс доллара и евро стремительно падают: гривна показала силу даже во время войны
Знай
2024-06-20T17:36:53Z
Китай заподозрили Россию в обмане: о чем идет речь
Comments UA
2024-06-13T14:28:03Z
Инвесторы готовы строить новую энергетику в Украине при одном условии – ЕУЭА
Хвиля
2024-06-03T20:07:00Z
"Укрзализныця" сообщила о важных изменениях в правилах перевозки
Comments UA
2024-07-03T14:23:40Z
Жизнь после дефолта — что ждет Украину после отказа выполнять обязательства по долгу
Фокус
2024-07-03T14:21:33Z
Китай ударил по торговле с Россией: крупнейшие онлайн-магазины опустели
Обозреватель
2024-07-03T14:19:25Z
Укрэнерго предостерегает: мошенники используют фейки об отключении света
Хвиля
2024-07-03T14:12:52Z
Зеленский: Украина обсуждает транзит азербайджанского газа в Европу
Европейская правда
2024-07-03T14:07:42Z
Гиалуроновая кислота: секрет увлажнения и омоложения кожи
Обозреватель
2024-07-03T13:31:21Z
Изменения в питании и образе жизни: как вылечить геморрой
Обозреватель
2024-07-03T13:04:22Z
Топ-5 хитрых способов сжечь калории во время работы
Обозреватель
2024-07-03T10:31:05Z
5 привычных продуктов, ускоряющих метаболизм
Обозреватель
2024-07-03T09:19:35Z
Эта специя должна быть у каждого: ученые назвали пользу корицы для здоровья
UAToday
2024-07-03T08:57:55Z
Быстрый ужин в духовке: как приготовить курицу с овощами за полчаса
Comments UA
2024-07-03T07:33:49Z
Как спасти помидоры от фитофторы: проверенная схема борьбы с болезнью/Действенные советы по спасению урожая
Апостроф
2024-07-03T07:30:13Z
Прорыв в протезировании: бионические ноги напрямую подключили к нервной системе и мозгу
Фокус
2024-07-03T06:30:19Z
Крохотные хирурги. Муравьи проводят ампутации, чтобы спасти жизнь раненным сородичам
Фокус
2024-07-03T06:06:54Z
Футболист сборной Украины объяснил, почему разрыдался после матча со Словакией на Евро-2024
Обозреватель
2024-06-21T20:28:19Z
Свитолина потеряла статус первой ракетки Украины: кто ее опередил
Comments UA
2024-06-10T12:14:03Z
Украина победила в Золотой Евролиге, одержав победу над Хорватией
Комсомольская правда
2024-06-17T08:39:51Z
Подсчитано пульс Роналду во время пенальти в игре со Словенией
Корреспондент
2024-07-03T14:27:58Z
Турецкий игрок отпраздновал гол жестом нацистов
Корреспондент
2024-07-03T13:45:21Z
"Украли мечту просто потому, что русский": чемпион ОИ из РФ пожаловался на отстранение от Олимпиады-2024
Обозреватель
2024-07-03T13:19:46Z
Стюарды жестоко избили фаната время матча Евро
Корреспондент
2024-07-03T13:15:51Z
«Претенденты» и еще 6 фильмов о большом теннисе, от которых вы не сможете оторваться
Marie Claire
2024-07-03T13:01:39Z
Американский боксер сделал прогноз на бой Ломаченко - Дэвис
Корреспондент
2024-07-03T11:48:16Z
Не ездил 40 лет: в старом гараже среди хлама обнаружили легендарный мотоцикл 50-х
Фокус
2024-07-03T12:45:13Z
Выдержит миллион километров: Geely создали "вечную" батарею для электрокаров
Фокус
2024-07-03T11:45:53Z
Цена $13 700 и запас хода более 600 км: Xpeng презентовал бюджетный аналог Tesla
Фокус
2024-07-03T10:57:51Z
Невероятный клад: мужчина нашел в заброшенном сарае целую коллекцию раритетов
Фокус
2024-07-03T10:16:05Z
Micron заявляет о 30% прибавке игровой производительности благодаря переходу на GDDR7
Overclockers
2024-07-03T09:30:49Z
Культовый суперкар Lamborghini за $2,5 миллиона 40 лет простоял в гостиной дома
Фокус
2024-07-03T09:12:02Z
Недорого и очень надежно: эти автомобили советуют покупать каждому
Обозреватель
2024-07-03T04:10:16Z
Непригодное авто: как снять с регистрации
ZN UA
2024-07-03T01:01:22Z
Недорогой кроссовер Volkswagen превратили в новую яркую модель. Фото
Обозреватель
2024-07-02T21:02:51Z