MY.UAНовини
НАТО хоче війни, а Україна – місце для відмивання грошей: про що брехали пропагандисти Кремля останнім часом
НАТО хоче війни, а Україна – місце для відмивання грошей: про що брехали пропагандисти Кремля останнім часом

НАТО хоче війни, а Україна – місце для відмивання грошей: про що брехали пропагандисти Кремля останнім часом

Російські наративипоширюють не тількі російські пропагандисти. На Заході теж знаходиться чимало "агентів", що залюбки поширюють найважливіші для Кремля брехливі тези.

Упродовж останніх днів західній аудиторії вони намагалися "згодувати" твердження про те, що НАТО нібито хоче війни, Україна – місце для відмивання грошей Сполученими Штатами Америки, а Росія насправді воює не з українською армією, а з Заходом. Топ кремлівських наративів за тиждень зібрали у Центрі протидії дезінформації.

Тезу про те, що нібито Україна завжди була для США місцем для відмивання грошей, взялися просувати західні блогери.

"Цілком очевидно, що це просто операція з відмивання грошей. Цілком очевидно, що нам довгий час брехали про те, що відбувається в цьому регіоні. Україна завжди була для США місцем для відмивання грошей", – заявила американська блогерка Кендес Овенс.

У ЦПД таке твердження назвали дезінформацією: практично дослівні заяви постійно лунають від російських пропагандистів, які прагнуть максимально викривити факти щодо підтримки України західними союзниками, а також викликати вороже ставлення до нашої держави серед населення країн Заходу.

Натомість німецько-фінський блогер Кім Дотком пішов ще далі і взявся виправдовувати російську агресію проти України. За його версією, тисячі українців з 2014 року загинули не через російське вторгнення та обстріли військ РФ, а з вини США, які нібито після Революції Гідності "поставили" в Україні "свою" владу. Договорився він і до того, що нелегітимні "референдуми", які проводила держава-агресор на окупованих територіях нашої держави усупереч українському та міжнародному законодавству, нібито засвідчили вибір населення цих територій.

"Етнічне російське населення України відмовилося визнати лідерів, обраних США, за яких вони не голосували. Після того, як 15 000 людей було вбито українською армією, росія втрутилася, щоб звільнити постраждалі регіони, і вони приєдналися до росії шляхом референдуму", – написав Дотком у мережі Х.

Дошкуляло російським пропагандистам на Заході і просування України на шляху до Євросоюзу. Тож, наприклад, канадський юрист Димитрій Ласкаріс у своєму профілі в Х написав, що "початок переговорів про вступ до ЄС – це фейковий, приємний наратив, створений для того, щоб відволікти нас від знищення України".

"Немає жодного – повторюю, жодного – шансу на те, що Україна стане членом Європейського Союзу. Це все театр, друзі. Початок переговорів про вступ до ЄС" – це фейковий, приємний наратив, створений для того, щоб відволікти нас від знищення України", – видав він.

Цією маніпуляцією, вважають у ЦПД, Ласкаріс намагається дискредитувати процес євроінтеграції України, яка, за визнанням європейських лідерів, досягла значного прогресу на шляху до членства, зокрема провівши низку важливих реформ.

"Початок переговорів про вступ до ЄС є важливим кроком, який відображає реальну зацікавленість Європейського Союзу в інтеграції України", – додали у ЦПД.

Ще одна "лякалка", орієнтована на західну аудиторію, пов'язана з тим, що нібито "НАТО хоче спричинити світову війну, забезпечуючи корумповану диктаторську Україну американською зброєю для масового вбивства російського цивільного населення".

Про "бажання" Північноатлантичного альянсу розв'язати світову війну писав, зокрема, ірландський журналіст Чей Боуз.

"Спочатку НАТО агітувало за марну війну в Україні, рішуче прагнучи розширити свою присутність біля Росії після того, як обіцяло цього не робити. Тепер НАТО хоче спричинити світову війну, забезпечуючи корумповану диктаторську Україну американською зброєю для масового вбивства російського цивільного населення. Справжній "оборонний альянс", – написав він.

Поширення журналістом цього давнього наративу Кремля зі згадками про "підступне" розширення і неіснуючі обіцянки альянсу Москві у ЦПД вважають цілком свідомою діє з його боку. Так автор висловлювання не лише виправдовує росіську агресію, а й намагається демонізувати союзників України, які надають нашій державі критично важливу для захисту від агресора допомогу.

Тим часом бразильський журналіст Пепе Ескобар вирішив підіграти Кремлю, поширюючи брехню про умисні удари України по цивільних на території РФ.

"Вони цілеспрямовано атакували цивільних... і саме тому Кремль та всі інші абсолютно розлючені, тому що це виходить далеко за рамки дозволу на нанесення ударів у глибині Російської Федерації, але по цивільному населенню цілеспрямовано", – зазначив він.

Насправді ж українські військові атакують лише військові об'єкти ворожої армії. Однак про це "журналіст" не згадав, вочевидь, переслідуючи мету дискредитувати українських військових та підірвати довіру до України з боку Заходу задля зменшення західної підтримки.

Увазі західної аудиторії цього тижня пропонувалася також маніпуляція, що Путін "поєднує військову міць зі стратегічним партнерством і встановив чіткі червоні лінії, які НАТО і Захід не можуть дозволити собі ігнорувати". У цьому намагався переконувати, зокрема, американський журналіст Клейтон Морріс.

"Зараз ми знаходимося на дуже небезпечному краю прірви. Попередження Путіна не можна і не треба ігнорувати. Він поєднує військову міць зі стратегічним партнерством і встановив чіткі червоні лінії, які НАТО і Захід не можуть дозволити собі ігнорувати. Вони не можуть дозволити собі ігнорувати ці сигнали або видавати їх за звичайне брязкання шаблями. Він не блефує", – заявив він у своєму подкасті Redacted.

Такі твердження як з боку Кремля, так і у виконанні його "симпатиків" на Заході мають на меті залякування західних країн на тлі їхньої військової підтримки України. Російський диктатор Путін, розуміючи, наскільки ця підтримка заважає його планам захоплення української території, намагається зупинити її, в тому числі шляхом дискредитації та шантажу.

Також цього тижня на Заході намагалися запустити тезу, що "мільйон людей загинули в маріонетковій війні Байдена з Росією". Взявся за брудну роботу з поширення кремлівських наративів все той же німецько-фінський блогер Кім Дотком.

"Як сумно, що мільйон людей загинули в маріонетковій війні Байдена з Росією. Українці, які зараз спостерігають за Байденом, розуміють, що все це було даремно", – видав він.

Ця маніпуляція дивовижно співпадає з давнім російським наративом про "проксі-війну США з Росією". Однак те, що Україну підтримують США та інші західні країни, є проявом зусиль цивілізованих країн, спрямованих на відстоювання міжнародного права, зокрема принципів територіальної цілісності та суверенітету держав.

Вторив Доткому й канадський журналіст Аарон Мате.

"Прагнучи знехтувати як Конституцією України, так і громадською думкою, адміністрація Байдена не була "стурбована" тим, що нейтралітет України означав "одностороннє роззброєння". Замість цього вона хотіла зберегти очолювану США мілітаризацію України як де-факто маріонетки НАТО на кордоні з росією – проєкт, який призвів до одностороннього знищення України", – заявив він.

У ЦПД ж цьому "журналісту" нагадали, що саме агресія Росії є основною причиною руйнувань та людських втрат в Україні, а західна підтримка, включно з допомогою від США, спрямована на зміцнення обороноздатності України та захист її громадян від цієї агресії.

Нагадаємо, наприкінці травня у ЦПД застерігали, що Росія планує запустити ІПсО про відкриття другого фронту з Білорусі. І не виключено, що через місяць після цього агресор взявся за реалізацію цих намірів. Так, 21 червня ширилася інформація, що у Білорусі почалася раптова перевірка готовності військових частин.А за тиждень у цій країні поскаржилися, що Україна нібито стягує до кордону війська і техніку і заявили про "розв'язання гарячого конфлікту".

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Україна готується до мирних переговорів із РФ: майор ЗСУ розкрив деталі
GlavRed
2024-05-21T00:27:17Z
Росія істерить, Китай опинився в пастці: Загородній – про те, чого чекати від саміту миру
GlavRed
2024-06-14T11:25:10Z
Росія відправляє на Кубу військові кораблі та атомний підводний човен: чи існує загроза для США
TSN
2024-06-06T19:52:49Z
Екстрасенс Дарина Фрейн розповіла, як Буданов хоче трансформувати Україну
Политека
2024-06-05T20:18:16Z
СБУ затримала агентів ФСБ, які під виглядом пари наречених шпигували за морською охороною Одещини
Украина Криминальная
2024-07-04T09:20:49Z
Путін на саміті ШОС зробив цинічну заяву про перемовини з Україною і приплів туди США
TSN
2024-07-04T09:18:24Z
Заволодіння чужим майном – це злочин? Тищенку пригадали вкрадений у прямому ефірі мобільний телефон. Відео
Обозреватель
2024-06-23T13:02:37Z
Генсек ООН не поїде на Саміт миру
1News
2024-06-08T22:45:32Z
Вибори у США: розпочалися перші теледебати між Байденом і Трампом
УкраинФорм
2024-06-28T10:43:46Z
"Остаточне рішення": з'явилася брудна правда про Ані Лорак
GlavRed
2024-05-27T19:27:39Z
Який вигляд мала Заворотнюк перед смертю - останнє фото актриси
GlavRed
2024-05-30T09:28:25Z
У Меладзе і Джанабаєвої все добре: інтимне фото потрапило в мережу
GlavRed
2024-06-12T13:27:02Z
Валерій Меладзе став дідусем - перші подробиці
GlavRed
2024-06-10T17:54:21Z
Тіна Кароль у емоційному дуеті заспівала про сум з відомим артистом і просто підкорила Мережу
TSN
2024-07-04T09:09:44Z
Шлях нарциса, або Вайлд з людським обличчям
Обозреватель
2024-07-04T09:06:49Z
"Я помру на своєму городі": Світлана Лобода зізналася, де зараз її сім'я
GlavRed
2024-06-13T14:27:23Z
Відомий продюсер підтвердив стосунки з новим бойфрендом - ніжні фото
GlavRed
2024-06-12T17:27:54Z
Тіна Кароль знайшла чоловіка, на чиїй кухні може бути господинею - нещодавно розлучився: "Жінка повинна..."
Знай
2024-05-11T05:51:17Z
Прихисток більше не дадуть: більше не раді українцям
Знай
2024-06-04T04:06:22Z
Понад тисячу українських біженців виселяють з орендованих будинків у Німеччині: у чому причина
Фокус
2024-05-29T23:06:06Z
У родині Заворотнюк сталося ще одне горе
GlavRed
2024-06-14T11:25:23Z
"Життя закінчилось, я померла": брат "Чеки" опублікував передсмертного листа Ірини Цибух
GlavRed
2024-05-30T21:27:01Z
До Києва прибув голова Генштабу ЗС Польщі
Европейская правда
2024-07-04T09:24:50Z
Литва перейматиме досвід України з установлення фізичних та інших бар'єрів проти ворога
Европейская правда
2024-07-04T09:24:43Z
Чому пенсіонери з великим стажем мають зменшені пенсії
24tv
2024-05-30T05:15:59Z
ТЦК змінюють методи пошуку: що треба знати
Знай
2024-05-29T06:36:46Z
Літали областями всю ніч: Росія атакувала Україну дронами-камікадзе
Фокус
2024-06-29T05:18:18Z
Під час страшної пожежі загинула відома українська ведуча
GlavRed
2024-06-02T13:26:37Z
Розкрито таємницю «НЛО» на дні Балтійського моря
Portaltele
2024-05-27T10:13:48Z
Цьогоріч кожне 11 ДТП з мототранспортом було смертельним – інфографіка
ГЛАВКОМ NET
2024-07-03T08:57:18Z
Моторошний вибух прогримів у Києві: пролилася кров
Политека
2024-06-10T03:16:32Z
У Харкові чоловік отримав повістку і написав заяву про відмову від мобілізації: як все закінчилось
TSN
2024-07-04T09:18:44Z
Мексиканську телеведучу застрелили на очах у її маленького сина
Фокус
2024-07-04T09:10:54Z
На Житомирщині спалахнула пожежа через атаку "Шахедів": є постраждалі
TSN
2024-07-04T09:10:18Z
Літак здійснив вимушену посадку через "заражену" їжу
Фокус
2024-07-04T08:55:42Z
На Київщині пенсіонерка скинула собаку із залізничного мосту. Подробиці справи
Обозреватель
2024-07-04T08:54:06Z
За кілька тижнів ворог буде в Дніпрі і Харкові - полковник про жахливий сценарій
GlavRed
2024-05-09T18:27:31Z
На Кіровоградщині чоловік написав заяву про те, що не буде воювати: яке рішення суду
Политека
2024-05-28T19:01:51Z
Під Торецьком росіяни атакували евакуаційне авто, поранені двоє парамедиків
УкраинФорм
2024-07-03T18:13:22Z
Для трамваїв і тролейбусів встановили нові тарифи: скільки коштуватиме поїздка
Знай
2024-05-27T05:36:56Z
Останні події на Харківщині, як змінився фронт після звільнення території ЗСУ
360ua.news
2024-07-04T09:22:16Z
Чи можна в себе на подвір'ї виростити фісташкове дерево: простий спосіб
24tv
2024-07-04T09:18:27Z
ЗСУ підуть у наступ: що чекає на Україну в червні 2024 року - шокувальний прогноз астрологів
TSN
2024-06-02T14:33:22Z
На Хрещатику сталася масова бійка: що відомо про інцидент у Києві
24tv
2024-05-26T20:03:44Z
Керченський міст знищувати вже "неактуально"
GlavRed
2024-05-07T16:27:27Z
Куди діваються видалені фото з телефону: про цю таємницю ґаджета знають одиниці
GlavRed
2024-06-12T03:27:26Z
Його використовують одиниці: для чого насправді потрібна маленька кишеня на джинсах
GlavRed
2024-06-17T12:26:22Z
Екстремальні вибухи від Сонця раз на тисячу років можуть стати катастрофічними для життя на Землі
TSN
2024-07-04T09:18:40Z
Таємниця народження людини. Учені вперше в історії зняли, як формується ембріон
Фокус
2024-07-04T08:57:01Z
Справжній Шерлок: дружина викрила чоловіка на зраді завдяки калькулятору
24tv
2024-07-04T08:51:15Z
3 мільйони додатків для iPhone та iPad можуть бути небезпечними
InternetUA
2024-07-04T08:50:39Z
Чумацький Шлях цього літа можна буде побачити без телескопа. Названо точні дати
Обозреватель
2024-07-04T08:36:02Z
«Війни починають люди». Експрацівник Google пояснив, чому ШІ не знищить людство
InternetUA
2024-07-04T08:35:59Z
З’явився витік інформації про акумулятор і зарядку Xiaomi 15 Pro
Portaltele
2024-07-04T08:35:47Z
Ребус для тих, у кого зір орла: треба за 11 секунд знайти пружину
GlavRed
2024-05-30T03:27:21Z
Як прибрати наліт усередині бачка унітазу: швидкий спосіб, який добре допоможе
GlavRed
2024-06-12T16:27:34Z
Що б не сталося: яку фразу нізащо не можна говорити дітям
24tv
2024-05-29T08:51:11Z
Як очистити решітки для шашлику від іржі: найпростіший спосіб
Политека
2024-06-14T20:31:51Z
Ці 5 правил подовжать термін служби повербанку: варто їх запам'ятати
24tv
2024-07-04T09:21:50Z
Модель продає вино з винограду, розчавленого її босими ногами: скільки вона заробляє
TSN
2024-07-04T09:10:22Z
Як приготувати молоду картоплю: простий і неймовірно смачний рецепт, як у ресторані
Политека
2024-05-12T17:46:55Z
Що робити, якщо в холодильнику смердить: корисні поради, які треба знати
24tv
2024-06-20T05:09:36Z
Якими іменами не можна називати своїх дітей: вони зламають їм життя
TSN
2024-07-04T09:10:13Z
Забудьте про цей податок: які пільги мають пенсіонери
24tv
2024-05-20T14:42:34Z
Великий український банк змінив термін дії карток: українців попередили, коли останній день
Политека
2024-06-15T05:01:00Z
Пенсіонери можуть отримати додаткову виплату у червні: кому розраховувати на 1500 грн
Политека
2024-05-16T03:43:49Z
Як українці "помстились" полякам за блокування кордону: фермери пояснили
TSN
2024-05-29T15:18:18Z
Укренерго попередило про посилення відключень після 13:00
Комсомольская правда
2024-07-04T09:17:03Z
Стало відомо, коли слід очікувати зростання цін на АЗС
AgroNews
2024-07-04T09:15:38Z
Пенсіонери отримають доплати до пенсій у червні: кому це доступно
Политека
2024-06-16T18:02:54Z
Енергоспівтовариство рекомендувало скасувати прайс-кепи на енергоринку України
Обозреватель
2024-07-04T09:12:04Z
В Україні почали продавати перші партії кавунів
24tv
2024-07-04T09:07:31Z
Знайшли простий спосіб зменшити тягу до куріння
24tv
2024-07-03T08:33:52Z
Одяг знову стане чистим: як вивести з тканини плями від літніх ягід
GlavRed
2024-06-13T03:27:24Z
Ви будете в шоці: як прибрати черв'яків із черешні - швидкий та дієвий метод
GlavRed
2024-05-30T12:25:05Z
Як уберегти помідори від фітофтори: поради, які захистять врожай
Политека
2024-06-13T10:04:49Z
Революційний препарат проти ожиріння і діабету Оземпік може впливати на зір
24tv
2024-07-04T08:41:51Z
Йога для тонкої талії: 5 спеціальних вправ для досягнення результату
Обозреватель
2024-07-04T08:36:19Z
Які є хвороби та шкідники в кукурудзи: як з ними боротися
24tv
2024-07-04T07:27:02Z
11 смачних ідей для білкового сніданку
Обозреватель
2024-07-04T07:03:04Z
Лікарі відкрили простий метод полегшення болю в попереку
Portaltele
2024-07-04T05:28:11Z
Усик потрапив у лікарню після перемоги над Ф'юрі: що сталось із абсолютним чемпіоном
24tv
2024-05-19T01:18:21Z
Україна матиме ще одного представника у маунтенбайку на Олімпіаді
УкраинФорм
2024-07-04T09:23:42Z
Нідерланди – Туреччина: де дивитися і ставки букмекерів на матч 1/4 фіналу Євро-2024
TSN
2024-07-04T09:21:14Z
Валенсія продовжила контракт з Уго Дуро
Football.ua
2024-07-04T09:17:12Z
Ястремська на Вімблдоні з камбеком переграла ексросіянку та не потиснула їй руку: відеоогляд гри
24tv
2024-07-04T09:10:57Z
Українські борці грекоримського стилю виграли медалі молодіжного Євро
УкраинФорм
2024-07-04T09:05:29Z
Стартова гра чвертьфіналу на Євро-2024: де дивитися матч Іспанія – Німеччина
24tv
2024-07-04T08:58:40Z
Фермін: Педрі мав дуже поганий досвід через навантаження, але не з кожним подібне трапляється
Football.ua
2024-07-04T08:57:54Z
«Ворскла» та «Колос» отримають суперниць у жіночій Лізі чемпіонів
УкраинФорм
2024-07-04T08:49:55Z
Українцям запропонували популярний кросовер Skoda з великою знижкою
ЗаРулем
2024-07-04T09:23:52Z
Заради зниження цін на електромобілі: Renault почне використовувати батареї нового типу
AutoGeek
2024-07-04T08:41:37Z
Тюнери з Varis перетворили Toyota GR Corolla на яскравий хот-хетч
AutoCentre
2024-07-04T08:34:53Z
Довгоочікуваний новий Skoda Kodiaq відтепер в Україні
AutoCentre
2024-07-04T08:13:52Z
Військовим – значно дешевше: Tesla запускає незвичну програму знижок на електромобілі
AutoGeek
2024-07-04T08:09:11Z
Олександр Бондарев провів перші тренування за болідом Ф4 на колективних тестах
AutoCentre
2024-07-04T07:56:55Z
Від $2500 за електромобіль — збанкрутіла Fisker планує задешево розпродати свій автопарк
ITC
2024-07-04T07:40:56Z
В Україні росте попит на авто з пробігом: найпопулярніші моделі
Фокус
2024-07-04T07:30:13Z
Ford готує новий електрокар за $30 000
AutoCentre
2024-07-04T07:28:52Z