MY.UAНовини
Страшний сон Донбасу: росіяни повернули ОРДЛО у лихі дев’яності
Страшний сон Донбасу: росіяни повернули ОРДЛО у лихі дев’яності

Страшний сон Донбасу: росіяни повернули ОРДЛО у лихі дев’яності

"Як з 90-х", "як у 90-ті" – напевне ці  фрази зрозуміють не усі, бо 90-ті у різних регіонах України були не схожі з донбаськими 90-тими, пише Олена Степова для "Інформаційного спротиву".

Тому почну новини з ОРДЛО з історичного відступу, трошки розповім про ті 90-ті, які пройшли перед моїми очима. Бо є з чим порівняти, бо оце жахливе дежавю, яке виникає після новин з ОРДЛО, воно лякає, бо дуже багато історичних повторів, немов пані Кліо натякає нам на невивчені уроки.

Але, щоб читачам було зрозуміло, чому в мене виникає це відчуття повтору чи, як ще можна сказати нескінченного "дня сурка", трошки порину у спогади та порівняння.

Ось я зараз живу у селі, то тут 90-ті майже не помітили. Бо у радянські часи у селах був дефіцит товарів, та й на селян особливо ніхто не звертав увагу, ні на побут, ні на розвиток культури, освіти. То, єдине про що нагадують 90-ті у селі, так це руїни колись успішного цукрового комбінату, який ще з дореволюційних часі давав селянам роботу та добробут.

Селяни виготовляли продукти харчування, міняли їх на необхідні речі. Зарплатню теж не платили, але ж була городина, свої молоко, яйця, м'ясо, то нове слово "бартер", яке прийшло до нас у 90-ті, тут зрозуміли швидко.

А коли почали закривати колгоспи, розпайовувати землю, це взагалі дало селянам більше свободи. Хтось поїхав в пошуках кращої долі, а хтось став власником свого життя й став обробляти свою власну землю.

Трошки по селам шкодують за знищеними у 90-ті підприємствами, та деінде по селам вигулькують остови розібраних у ті часи ферм чи аграрних підприємств.

А ось мешканці промислових міст Сходу України, Києва, та, напевно, Західної її частини, відчули усю "красу" малиново-піджачних 90-х на собі.

Тому, з мого досвіду спілкування, 90-ті згадують більше вихідці з Донецької, Луганської, Харківської та Дніпропетровської  областей, трошки рідше кияни, бо для них це спогади про страх темних вулиць, безробіття, борги, борги, шалені борги.

90-ті це вигадувати 101 рецепт з мінімум продуктів. 90-ті це городи, десь у степах. Тоді ділянки розорювали та наділяли людям, щоб містяни хоч якось могли вижити, саджаючи ті скаменілі ділянки на степових вітрах. На ці городи за 10-15 км від міста люди їхали велосипедами, йшли пішки, щоб хоч щось зростити. То 90-ті це дачі, безкінечна робота на городі після роботи, безкінечна боротьба за врожай з донбаськими суховіями.

90-ті, це знищені підприємства, це постійні викрадання металу з кладовищ. Це пункти прийому металолому на кожній вулиці, куди несли увесь мотлох, що мав цінність. Це міняли. Це клітчаті сумки та "кравчучки", в яких везли крам з Польщі, з інших міст України й торгували ним на місцевому базарі прямо з землі чи тих самих "кравчучок".

Перші нувориші, перші мільйонери, перші мрії "купить жене сапоги" за шалені гроші з нівідкуди.  

Це постійні пограбування. Грабували підвали з їжою та закрутками, виносили з повіток курей та крали худобу у селян. Грабували не багатих, а більш уразливих, які не могли себе захистити. Особливо старих, самотніх людей. Це був цілий бізнес, коли грабували стареньких, опоювали, виносили з квартир та хат усі цінні речі. Більш заможних "клієнтів" чекала чарка з клофеліном від чарівної звабниці у стриптиз-клубі, які в той час зростали, як гриби.

На вулицях зривали шапки, підрізали сумки, тягли гаманці, а трошки вище по  штабелю, грабували у більш масштабних розмірах, привласнюючи підприємства, землі, розпродаючи армію та флот, викрадаючи музейні цінності.

90-ті дали нам Незалежність, але чи справжню? Якщо брати за аналіз політичну чи культурно-історичну мапу нашої країни, то навряд чи. Вплив росії на нас залишився й не спадав.

Якщо брати за аналіз особисті долі, то так, багато людей в 90-ті зрозуміли свою свободу, незалежність, отримали право на самовдосконалення чи хоча б свободу зняти маску й стати тим, ким вони мріяли чи бачили себе. 

90-ті змінили багато чого, в людях, в суспільстві. Якщо проаналізувати той період, то можна зрозуміти багато з того, що відбувається саме в цей час. 

Ось так Донбас пережив "лихі 90-ті", тому й згадував їх з жахом.

Ні, звісно, у цей час розвинулось підприємництво, люди навчилися брати на себе відповідальність, ризикувати, заробляти самостійно, позбавилися соціальних ілюзій, які  були притаманні пострадянським інфантам. Це плюси тих часів.  

Мінуси… Ось про це й говоримо. Оці "мінуси" лізуть зараз з кожної новини з ОРДЛО.

Й ось що для мене цікаве й викликає багато питань. 

Найперше з них, це просте: ось мешканці Донбасу, які пережили 90-ті, знали, як страшно їх пережило російське прикордоння, як насправді жила росія, бо ж бачили усе на власні очі, чому ж в 2014-му критична їх більшість, саме з тих, хто бачив 90-ті й їх ознаки, вибрали руський мир?

Не знаю. От досі не знайшла відповіді.  Як можна було своїми руками взяти та "перенести" розвинуті, гарні, перспективні міста, в які їхали люди з Європи на екскурсії, де містяни отримували гарну зарплатню, де був порядок, добробут, цивілізація, назад у 90-ті?

Тепер самі мешканці ОРДЛО порівнюють своє життя в новій реальності руського миру простими словами, які розуміють ті, хто жив на Донбасі – "как в 90-е".

"Як в 90-ті", це  більше ніж слова. Це ціла епоха, яка у багатьох досі викликає озноб.

Як у 90-ті, в ОРДЛО люди сидять без зарплати, шахти ріжуть на метал, підприємства розбирають на цеглу, бригади "швидких" люди просто бояться, бо невідомо, хто приїде у білих халатах, братки, щоб вибити гроші, медсестри, які отруять та пограбують, на вулицях вже не зривають шапки, просто стріляють на ураження, на кладовищах мертвим знову немає спокою, бо знову тягнуть метал, щоб здати у численні пункти прийому, від усюди лунає шансон та романтика тюремно-військового життя…

10 років життя в окупації й "привет, 90-е" – гірко шуткують в ОРДЛО. Знову аж пищіть питання: а навіщо у 2014-му ви виходили на мітинги під російськими прапорами й горлали "Донбасс – россия". Не усі – зупиняю читача – не усі, але така страшна критична більшість. 

Навіщо були нищити своє життя? Щоб сидіти у наливайці за стаканом російського розведеного спирту, який у 90-ті відправив у засвіти багацько людей, та пускати п’яну сльозу "привет, 90-е"?

90-ті на Донбасі люди хотіли забути, як страшний сон. Як тільки почався розвиток економіки та почався розквіт промислового регіону, люди, здебільшого викинули на сміття усі атрибути 90-х та пішли жити далі. Знаю багато людей, які навіть уникали щось готувати з того життя. Наприклад, пшоно, перловку, манку, бо це спогади того голодного часу.

Але ось, що цікаво, на росії 90-ті пройшли ще буремніше  ніж у нас, але здебільшого там про той час гарні спогади, й згадуючи про 90-ті, росіяни зітхають "можем повторить". 90-ті, братків, малинові піджаки, розбій, рекет на росії зробили культом. Героям культових серіалів про "бригади", братків, "пацанов" на росії поклоняються, це культ навіть сучасної молоді росії.

Я думаю, що це пов’язано  з тим, що уся влада росії, сучасні російські олігархи, депутати, нувориши та селебріті, це ось та сама "еліта", яка народилася саме у 90-ті, коли зривала шапки чи грабувала підприємства.

Саме тому культ "пацана", "братка", "бригади" на росії є національною мораллю, національним культом та національною культурою. Не забули звідки на російський "престол" виліз путін? З російських підворотень, з організованого злочинного угруповання "Озеро".

Сучасна росія, це такий собі "бандитский Петербург", де вчорашні малинові піджаки, сьогодні правлять закони й зривають голови разом з шапками. 

Але є відмінності. Наприклад, в 90-ті не було стільки зброї, наркотиків та людей, які вміли вбивати.

Зараз є. Саме тому на росії теж синхронно з ОРДЛО заговорили про повернення 90-х, бо ж з фронту по країні розповзається зброя та ті, хто вміє нею користуватися.

Наразі на росії фіксують зростання криміналу, використання вогнестрільної зброї, насилля та пограбувань.

На росії та в ОРДЛО знову банди, рекетири, які вибивають гроші у вдів, родин військових, підприємців, викрадають людей.

Що ж, якщо люди не вчать уроки історії, шановна пані Кліо буде повертати їх на те саме місце доти, поки урок не буде вивчено.

Що ж не вивчив Донбас, що він знову у 90-х? Можливо це уроки права та знання Конституції? Чи можливо це історичний урок? А можливо й соціально-психологічний.

Але ось вчора мріяти про "пабагатому в москве", а сьогодні різати на метал свою шахту, де стільки відпрацьовано, це гарний ляпас. Чи відчують?

"Як в 90-ті", це треба пережити, але ж переживуть не усі. 

Сучасний рекет та бандити ОРДЛО не будуть наразі націлені на так звані еліти ОРДЛО, вони прийдуть до пересічних громадян. От зараз в ОРДЛО хвиля пограбувань родин, які отримали "гробові". Знову ж таке, це синхронно відбувається й на росії. А ось що цікаво, то на росії екс-військові полюбляють грабувати магазини, а в ОРДЛО ні. Бо в ОРДЛО трошки більше зброї ніж на росії, то працівник магазину може "дати здачі" автоматною чергою.  

Що ж, якщо історії треба програти якусь партитуру, можливо є глядачі. Єдине, щоб я порадила мешканцям ОРДЛО у цей час, це подумати над дилемою, що буде далі після "назад в 90-е", чи не "назад в 37", а можливо й "назад у 14 століття". Аби до печери не дійшли, бо банани в ОРДЛО не ростуть, збивати гіллякою не має чого, то еволюція назад до людини стане нездійсненою місією.

Важливо: думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не відповідає за зміст блогів, але прагне публікувати різні погляди. Детальніше про редакційну політику OBOZREVATEL – запосиланням...
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
"Оставлять этих людей в Украине не надо": Кошевой из "Квартал 95" сделал громкое заявление
Политека
2024-05-09T18:01:19Z
Стало известно, кто мог предоставить Путину разрешение напасть на Украину
Comments UA
2024-05-28T17:12:28Z
Орбан рассказал, как он планирует закончить войну в Украине
Comments UA
2024-06-11T06:45:45Z
Политический эксперт рассказал, кто может стать президентом Украины после Зеленского
Знай
2024-05-23T12:42:25Z
Мирный план РФ, который она передала США, может быть фейковым: что на это указывает
Comments UA
2024-07-04T09:51:22Z
Дочь президента Камеруна совершила каминг-аут: в стране действует закон против ЛГБТ
Фокус
2024-07-04T09:51:08Z
С первого раза не получилось: Стало известно, кого Безуглая продвигает на должность главкома
Comments UA
2024-05-28T13:09:06Z
Страшная катастрофа остановит войну в Украине: старец Игнатий получил пророческое видение
Апостроф
2024-05-23T19:33:23Z
Стало известно, в какую ловушку Россия хочет загнать Украину
Comments UA
2024-06-03T12:12:06Z
В России умер популярный актер: что известно
Comments UA
2024-05-30T20:15:07Z
Наталья Могилевская не побоялась показать себя "без ничего" в 48 лет: "Все только начинается"
Знай
2024-06-23T14:51:01Z
Лечение не помогает: бывшая певица из Украины показала своего мужа-стриптизера в неадекватности
Comments UA
2024-05-26T20:45:50Z
Ей нет равных: самые стильные образы Кейт Миддлтон в истории Уимблдона, которые точно стоит повторить
Marie Claire
2024-07-03T16:45:20Z
Эмма Уотсон закрутила новый роман
Корреспондент
2024-07-04T09:51:05Z
Таисия Повалий назвала войну России против Украины "спасением" и наплела чушь о тайных письмах "благодарных украинцев"
Обозреватель
2024-07-04T09:39:28Z
От Rolex до Cartier: 7 культовых моделей часов, о которых мечтает каждая женщина
Marie Claire
2024-07-03T18:01:41Z
Сердючка кулинарной метафорой ответила Фарион, которая раскритиковала ее за суржик
Комсомольская правда
2024-06-22T12:47:55Z
Даша Астафьева после свадьбы поделилась с украинками секретами спокойной жизни: "Сними джинсы..."
Знай
2024-07-03T16:51:04Z
Хуже, чем "лысый черт": Притула признался, у кого принципиально отказался брать донат на ВСУ
Обозреватель
2024-07-03T07:12:12Z
Конец эпохи высокоточности: как Пентагону сохранить доминирование в оружии
Фокус
2024-07-03T09:17:00Z
"Плакать хочется": в Закарпатье школьницы одели на выпускной "советскую форму"
TSN
2024-06-03T16:28:31Z
С 1 июля могут мобилизовать три категории студентов, - СМИ
Известия Киев
2024-06-27T19:31:27Z
ВВС США инвестирует в боевой БПЛА нового поколения XQ-67A: что известно о секретном проекте
Фокус
2024-07-04T09:45:48Z
Знаменитая блогерша не выжила после пластики: что случилось
Comments UA
2024-07-04T09:42:31Z
Самая сексуальная волейболистка мира поразила своими фото в бикини
Обозреватель
2024-06-02T19:25:55Z
В Украине ввели дополнительные проверки для водителей: чего стоит ожидать
Фокус
2024-06-27T13:30:25Z
Выплаты ВПЛ: обязаны ли переселенцы возвращать пособие, если его начислили по ошибке
Фокус
2024-06-24T14:51:59Z
Врачи сочли годным: мужчина с переломом ключицы не явился в ТЦК и получил приговор суда
Политека
2024-07-03T05:04:16Z
В Хмельнитчине мужчина во время секса убил женщину
TSN
2024-05-30T11:03:58Z
Война закончилась, но не для него: пенсионер 10 лет действовал на нервы соседям, стреляя в них из рогатки
Знай
2024-06-02T13:21:52Z
В Болгарии по подозрению в шпионаже задержали мужчину с украинскими документами
Европейская правда
2024-06-19T19:29:06Z
Продавали несуществующие MacBook и iPhone: полицейские Киева разоблачили четырех мошенников. Фото
Обозреватель
2024-07-04T08:57:40Z
В ГПСУ рассказали, как выросли "расценки" за побег за границу для уклонистов
Корреспондент
2024-07-04T08:24:05Z
В Одессе простились с 4-летней Златой, которую смертельно ранила Россия 29 апреля
TSN
2024-05-26T18:54:45Z
У Вербицкого нашли необоснованные активы на 29 млн грн
Корреспондент
2024-07-04T08:03:44Z
В США произошел взрыв на оборонном предприятии: есть раненые
UAToday
2024-07-04T06:51:13Z
Россияне нацелились на крупный украинский город: враг хочет "перерезать" ключевую трассу на востоке
Comments UA
2024-05-28T18:51:36Z
"Не были здесь по полгода": Зеленский на Донбассе разозлился на чиновников
Апостроф
2024-06-26T12:07:22Z
РФ готовится ко второму этапу наступления в Харьковской области: что узнали аналитики
TSN
2024-05-31T04:33:31Z
Убивают за отказ подписать контракт, держат в подвалах как пленных: что происходит в российской армии
Обозреватель
2024-06-10T04:08:59Z
Полиция отреагировала на скандал вокруг ветерана в ветклинике Одессы
Апостроф
2024-07-04T09:51:16Z
Что сейчас происходит на разных направлениях фронта - обнародованы новые данные
Известия Киев
2024-07-04T09:33:56Z
Для него война началась еще в 2014-м: на фронте погиб мужественный воин с Прикарпатья. Фото
Обозреватель
2024-06-24T03:07:12Z
Наступление россиян провалилось: ВСУ отразили самый мощный штурм в Донецкой области
Comments UA
2024-06-17T18:57:11Z
Много пленных: банзай-атаки под Волчанском закончились для россиян разгромом
Новости Украины
2024-06-10T15:36:06Z
Какую функцию на смартфоне нужно немедленно отключить: действительно полезный совет
Политека
2024-06-13T11:17:06Z
На небе взойдет Большой парад планет: когда можно увидеть уникальное явление
Апостроф
2024-06-02T11:24:12Z
Искусственный интеллект предложил рецепт заправки для салата и едва не убил мужчину, — соцсети
Фокус
2024-06-21T04:27:55Z
Что будет, если зарядить телефон "чужим" зарядным устройством
Telegraf
2024-05-19T17:24:45Z
Ученые хотят получать "энергию" из вулканов - отключения света будут не проблемой
Знай
2024-07-04T09:51:06Z
Ее состав невозможен, почти: почему звезда Пшибыльского может быть продуктом инопланетян
Фокус
2024-07-04T09:42:01Z
Правды никто не рассказал. Насколько действительно больно терять голову на гильотине
Фокус
2024-05-24T09:51:53Z
Порхай как бабочка. 2000-килограммовые бегемоты не умеют плавать, но научились летать
Фокус
2024-07-04T09:36:20Z
Вышел бенчмарк Breaking Limit с трассировкой лучей
Overclockers
2024-07-04T09:33:44Z
Огурец-колибри или мини-арбуз: как выраститьтакое чудо, чтобы и поесть, и в компот добавить
Знай
2024-07-02T18:51:55Z
Как отмыть в блеске ванную комнату: понадобятся простые продукты из кухни
Обозреватель
2024-06-30T04:10:59Z
Наиболее совместимые люди по знаку Зодиака: названы лучшие пары согласно астрологии
Политека
2024-06-13T13:31:50Z
Свободная любовь: что такое полиамория, как она проявляется и почему популярна
Comments UA
2024-05-13T12:36:45Z
Минимум затрат и максимум пользы: три способа приготовления кураги в домашних условиях/Каждый метод позволит высушить абрикосы, но у каждого есть свои нюансы
Апостроф
2024-07-04T09:51:52Z
Вкусный салат, для которого не нужно ничего варить: можно приготовить без света
Обозреватель
2024-07-04T09:06:05Z
Заменит любой майонез: "Мастер Шеф" Ярославский дал рецепт домашней заправки из простых продуктов
Политека
2024-07-04T09:02:59Z
Придет звездное время: этим знакам Зодиака ретроградный Нептун принесет успех и признание/Нептун – это планета мечтаний, мистики и иллюзий
Апостроф
2024-07-04T08:40:52Z
Гороскоп для всех знаков зодиака на 5 июля 2024 года
Корреспондент
2024-07-04T08:04:08Z
Едете на время? Не выходите из квартиры не сделав одну важную вещь
Знай
2024-06-30T04:06:30Z
Курс доллара и евро стремительно падают: гривна показала силу даже во время войны
Знай
2024-06-20T17:36:53Z
Китай заподозрили Россию в обмане: о чем идет речь
Comments UA
2024-06-13T14:28:03Z
Инвесторы готовы строить новую энергетику в Украине при одном условии – ЕУЭА
Хвиля
2024-06-03T20:07:00Z
НБУ ошибся на 300%. Почему прогнозы Нацбанка по инфляции сильно расходятся с реальностью
Обозреватель
2024-07-04T09:39:45Z
Курс доллара немного снизился в обменниках
Корреспондент
2024-07-04T09:39:02Z
Урожай превзойдет ожидание: чем подкормить арбузы летом
Обозреватель
2024-07-04T09:02:33Z
Доллар достигнет отметки 54 гривен: неутешительный прогноз от МВФ
Знай
2024-07-04T08:37:44Z
Северная Корея планирует одевать россиян: как выглядит замена европейских брендов
Обозреватель
2024-07-04T08:36:12Z
11 продуктов для оптимальной гидрации: что есть, чтобы кожа была увлажненной
Обозреватель
2024-07-04T09:39:46Z
Украинцы могут самостоятельно рассчитать сумму больничных выплат: каким образом
Обозреватель
2024-07-04T09:26:56Z
Названа трава №1 для улучшения здоровья мозга
UAToday
2024-07-04T09:03:29Z
Больница им. Мечникова в Днепре получила современный аппарат МРТ
Обозреватель
2024-07-04T09:02:08Z
Похудение и детокс: 8 фруктов, которые помогут ускорить метаболизм
Фокус
2024-07-04T09:01:27Z
5 причин добавить больше молочки в свой рацион: советы диетологии
Знай
2024-07-04T08:52:03Z
Как приготовить картофельную запеканку с сосисками: просто рецепт
Comments UA
2024-07-04T08:00:58Z
Гонка по врачам отменяется: для украинских детей утвердили новые правила медосмотра
Знай
2024-07-04T07:21:04Z
Как часто нужно менять постельное белье, чтобы иметь хорошее самочувствие и крепкий сон
Знай
2024-07-04T06:21:07Z
Футболист сборной Украины объяснил, почему разрыдался после матча со Словакией на Евро-2024
Обозреватель
2024-06-21T20:28:19Z
Свитолина потеряла статус первой ракетки Украины: кто ее опередил
Comments UA
2024-06-10T12:14:03Z
Украина победила в Золотой Евролиге, одержав победу над Хорватией
Комсомольская правда
2024-06-17T08:39:51Z
Фроч назвал боксера, разрушившего карьеру Джошуа
Корреспондент
2024-07-04T09:39:16Z
Футболист "Шахтера" отметился пятым голом в США
ZN UA
2024-07-04T09:28:40Z
Стивенсон назвал свой рейтинг лучших легковесов
Корреспондент
2024-07-04T09:00:28Z
Отец Райана Гарсии рассказал о зависимости боксера
Корреспондент
2024-07-04T08:24:14Z
"Вишенка на торте": Джошуа впервые отреагировал на отказ Усика от пояса IBF
Обозреватель
2024-07-04T07:56:56Z
Ястремская не пожала руку француженке после игры
Корреспондент
2024-07-04T07:48:39Z
Легенда 90-х: обнаружен культовый 33-летний суперкар от Honda в новом состоянии
Фокус
2024-07-04T09:25:29Z
Приобрели только 13 авто: продажи популярной модели Toyota обвалились на 99,5%
Фокус
2024-07-04T08:41:05Z
Новую доступную модель Kia показали с огромным багажником. Фото
Обозреватель
2024-07-04T05:16:18Z
Недорогие модели Kia и Hyundai нового поколения вызвали ажиотаж
Обозреватель
2024-07-04T04:08:28Z
Пикап Tesla Cybertruck за 1500 долларов превратили в оригинальный автодом
Фокус
2024-07-03T17:15:41Z
Nissan удивил украинской ценой недорогого соперника Toyota RAV4. Фото
Обозреватель
2024-07-03T15:58:35Z
На украинский рынок выходит новый Nissan Qashqai 2024: подробности и цены
Фокус
2024-07-03T14:42:03Z
Не ездил 40 лет: в старом гараже среди хлама обнаружили легендарный мотоцикл 50-х
Фокус
2024-07-03T12:45:13Z
Выдержит миллион километров: Geely создали "вечную" батарею для электрокаров
Фокус
2024-07-03T11:45:53Z