MY.UAНовини
Нові ветеранські політики — сучасний виклик для влади
Нові ветеранські політики — сучасний виклик для влади

Нові ветеранські політики — сучасний виклик для влади

Нові ветеранські політики — сучасний виклик для влади

На даний момент, за експертними оцінками, кількість учасників сил оборони становить більш як 1,5 мільйона осіб, що у три рази більше, ніж кількість ветеранів станом на січень 2022 року, коли в Україні було зареєстровано 493 550 учасників бойових дій. Але вже найближчим часом загальна кількість ветеранів, членів їхніх сімей і родичів загиблих військових, за оцінками Міністерства ветеранів, може досягнути більше 4 мільйонів осіб.

Очевидно, що нова ефективна державна політика стосовно ветеранів та їхніх сімей є необхідною складовою безпеки та екзистенційного виживання нашої країни. При цьому, з одного боку, уряд визнає необхідність масштабної підтримки цих людей для їхньої повноцінної інтеграції в економічне, соціальне та культурне життя країни, а з іншого — при поверненні додому ветерани стикаються з низкою нагальних проблем, які держава, як виявляється, не в змозі вирішити належним чином.

В Україні запустили е-Карту послуг для ветеранів

Це передусім психологічні травми та посттравматичні стресові розлади (ПТСР), фізичні обмеження, труднощі з поверненням на цивільну роботу, а також необхідність адаптації до повсякденного життя та відновлення соціальних зв’язків. Усі ці виклики потребують виваженого комплексного підходу, активної державної підтримки та правильної і зрозумілої комунікаційної моделі, насамперед для життєво важливого забезпечення повернення ветеранів до нормального цивільного життя.

Поточний стан справ

Зараз ми маємо певні очевидні проблеми, і, на жаль, вони тільки загострюватимуться.

По-перше, вельми розмите визначення статусу ветерана на поточний момент абсолютно не сприяє реінтеграції та відновленню ветеранів. По-друге, самі потреби ветеранів недостатньо вивчені, а державна підтримка їх абсолютно не задовольняє.

По-третє, традиційно бачимо класичну імітацію діяльності та народження так званих віртуальних, тобто не підтверджених фінансуванням, програм, а також купу розрізнених, не об’єднаних наскрізним принципом системності, відомчих програм.

І по-четверте, спостерігаємо патерналізм, який уже перетворює ветеранів на проблему.

Цей перелік проблем створює ризики виникнення довгострокових наслідків для України:

  • послаблення людського капіталу;
  • зростання недовіри та делегітимізації інститутів влади;
  • зростання суспільної напруженості;
  • унеможливлення якісної координації при реалізації програм підтримки на державному та недержавному рівнях;
  • розрізнення зусиль залучених стейкхолдерів — їхнього дублювання.

Результати досліджень

Згідно з останніми дослідженнями, проведеними наприкінці березня 2024 року в рамках проєкту UNICEF дослідницькою компанією Gradus Research спільно з Advanter Group, 89% респондентів зазначають складність адаптації ветеранів після повернення до цивільного життя.

Також, на думку респондентів, існують проблеми недостатньої підтримки ветеранів під час адаптації та соціалізації: в психологічній реабілітації — 55%, у фізичній реабілітації — 43%, в адаптації робочого середовища до потреб ветеранів — 42%.

Ще 46% респондентів зазначили як важливий момент приділення уваги можливості соціалізації ветеранів у межах чинної державної політики. 65% респондентів вважають ветеранський досвід корисним у роботі та бізнесі. Ще частіше на цьому наголошують діючі військові, ветерани війни та їхні сім'ї.

44% опитаних вважають найкориснішими вміння людей з бойовим досвідом приймати швидкі та обґрунтовані рішення в складних ситуаціях. 39% — вміння працювати в умовах обмежених ресурсів. 36% наголошують на важливості розуміння ветеранами безпеки та захисту праці в небезпечних умовах, а 35% — на здатності пристосовуватися до змін.

Війна спричинила значні втрати у кваліфікованій робочій силі через мільйони переселенців і сотні тисяч військових. Зміцнення людського капіталу в результаті залучення більшої кількості людей до повернення та працевлаштування є ключем до економічної стійкості країни.

З огляду на свої сильні сторони після участі в бойових діях ветерани дуже часто шукають себе у підприємництві. І це є одним із методів їхньої адаптації до цивільного життя. Ветеранський бізнес — нова суспільна норма, оскільки зазвичай це бізнес із місією. Переважно це люди, родини, підприємства, що створюють робочі місця та допомагають війську.

Дослідження також виокремлює пріоритети суспільства щодо соціалізації та пільг. Так, 46% респондентів вважають соціалізацію важливішою, ніж пільги (41%). Серед військовослужбовців ця тенденція ще більш виразна — 57% надають перевагу можливостям для соціалізації проти 37% тих, хто обирає пільги.

Водночас згідно з цим дослідженням, на думку респондентів, для сприяння поверненню ветеранів до мирного життя не вистачає таких важливих чинників:

  • чіткого розуміння особливостей психологічної реабілітації ветеранів (49%);
  • доступної та якісної інформації про ПТСР (43%);
  • інформації про реагування на можливу стресову або емоційну реакцію (40%);
  • загального розуміння потреб ветеранів (40%);
  • знань про можливі проблеми адаптації ветеранів (39%);
  • розуміння важливості підтримки для ветеранів (38%);
  • розуміння викликів, пов’язаних зі здоров’ям і фізичною реабілітацією ветеранів (38%);
  • повної інформації про процес соціальної адаптації ветеранів (34%);
  • інформації про правовий захист і права ветеранів у суспільстві (25%).

Через брак цієї інформації ветерани часто стикаються із соціальними стереотипами, які можуть негативно впливати на їхню реінтеграцію у цивільне життя. Поширені у суспільстві упередження, наприклад, сприйняття ветеранів як осіб, що можуть виявляти неконтрольовану агресію або мати психологічні труднощі, часто ускладнюють процес їхнього входження у робочий колектив і в інші соціальні взаємодії.

Ці стереотипи формуються через медіа, культурні наративи та недостатність інформації серед цивільного населення, що призводить до неправильних очікувань і сприяє стигматизації. У результаті ветерани можуть відчувати соціальну ізоляцію та обмеження можливостей для професійного розвитку. Необхідні інформаційні кампанії, спрямовані на те, щоб просвітити громадськість про реальні умови життя та потреби ветеранів.

Е-посвідчення стане основним документом, що підтверджує статус ветерана

Ці відомості важливі й для розробки політик, що підтримують інтеграцію та добробут громадян і військових. Самі ветерани наголошують: державна ветеранська політика має ґрунтуватися на новому суспільному договорі, де ветеран — це людина, яку шанує суспільство, а також рольова модель для наслідування.

Нова ветеранська політика

Одним із головних напрямів Плану пріоритетних дій уряду на 2024 рік має стати створення принципово нової ветеранської політики, яка повинна представляти злагоджену взаємодію державних заходів у сферах безпеки, економіки та соціальної підтримки ветеранів.

На мій погляд, ця програма має складатися з десяти основних пунктів:

  1. Розробка законопроєкту про основні засади державної ветеранської політики.
  2. Надання підтримки ветеранам війни і членам їхніх сімей шляхом запровадження на всій території України інституту помічника ветерана у системі переходу від військової служби до цивільного життя.
  3. Автоматизація процесів отримання інформації для надання статусу члена сім’ї загиблого (померлого) захисника чи захисниці України та особи з інвалідністю внаслідок війни.
  4. Завершення відновлення сучасного центру психологічної допомоги та адаптації для ветеранів війни, членів їхніх сімей у Бородянці з унікальною науково-практичною складовою та подальшим наданням цим центром послуг із психологічної допомоги.
  5. Забезпечення житлом ветеранів війни, осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, членів сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць.
  6. Надання безоплатної психологічної допомоги ветеранам війни та членам їхніх сімей.
  7. Запровадження експериментального проєкту щодо розвитку системи рекреаційного відновлення ветеранів війни.
  8. Розвиток адаптивних видів спорту для ветеранів війни.
  9. Проєктування та будівництво Національного військового меморіального кладовища.
  10. Розвиток і підтримка підприємницьких ініціатив ветеранів війни та членів їхніх сімей.

Комплексна ветеранська політика повинна охоплювати не тільки соціальну підтримку, а й інтегровані програми реабілітації, медичного обслуговування, забезпечення житлом, зайнятістю та соціальною адаптацією.

Основними напрямами діяльності ветеранської політики, на мій погляд, мають стати:

Системна модернізація системи ВЛК. Щоб забезпечити швидкий та ефективний процес призначення допомоги ветеранам, мають запроваджуватися дієві заходи для поліпшення роботи ВЛК, в тому числі електронізація процесів, розширення мережі закладів охорони здоров'я та покращення доступу до медичної експертизи.

Запровадження інституту помічника ветерана. Має бути створений дієвий механізм підтримки ветеранів у процесі їхньої адаптації до мирного життя. Це охоплює допомогу в отриманні урядових послуг, підтримку у пошуку роботи та інші аспекти інтеграції.

Медична допомога, реабілітація, психологічна допомога. Це насамперед запровадження комплексної системи підтримки ветеранів, що включає безплатну медичну допомогу, реабілітаційні заходи та психологічну підтримку для тих, хто її потребує.

Забезпечення ветеранів житлом і підтримка ветеранського бізнесу. Уряд повинен забезпечити для ветеранів реальну можливість отримати житло через різноманітні програми кредитування та компенсації. Також має бути розроблений дієвий механізм надання реальної підтримки для розвитку ветеранських бізнесів.

Вшанування подвигу захисників і захисниць України. Має бути системно заплановано створення меморіальних об'єктів, таких як Національне військове меморіальне кладовище та Меморіал Героїв, для віддання шани загиблим воїнам.

Комунікаційна стратегія

Підвищення рівня комунікацій у сфері ветеранської політики однозначно сприятиме кращому залученню громадськості та більшій ефективності політичних зусиль і відповідних заходів. Цілісна комунікаційна стратегія має включати такі напрями.

Освітні кампанії в медіа. Запуск відеороликів і документальних фільмів про життя ветеранів.

Тренінги для роботодавців допоможуть їм краще зрозуміти, як ефективно інтегрувати ветеранів у робочі колективи.

Програми у навчальних закладах. Включення тематики ветеранів у навчальні програми допоможе молоді зрозуміти значення внеску ветеранів у захист країни.

Співпраця з лідерами думок для зміни громадського сприйняття ветеранів через позитивні історії та повідомлення.

Соціальні проекти. Залучення ветеранів до громадської діяльності та проєктів, де вони можуть проявити свої лідерські якості та досвід, сприятиме їхній соціалізації.

Фінансова та організаційна підтримка ветеранських організацій, які допомагають ветеранам адаптуватися до цивільного життя.

Інвестиції в ці програми не тільки допоможуть ветеранам знайти своє місце в суспільстві, а й сприятимуть створенню більш інклюзивної та згуртованої спільноти. Це потребує злагоджених зусиль урядових структур, громадського сектору, приватних компаній і широкої громадськості.

Законодавча база

З метою створення сприятливих умов для розв'язання проблем реінтеграції ветеранів у цивільне життя після війни та сталого розвитку України в цілому парламенту необхідно прийняти законопроєкт «Про ветеранське підприємництво». Документ має містити загальні принципи та визначення термінів щодо суб'єктів ветеранського та соціального підприємництва, а також передбачати процедуру отримання статусу ветеранського підприємця та умови його втрати; встановлювати критерії для заснування ветеранських підприємств та обмеження для підприємців, які не можуть стати його суб'єктами. Для підтримки ветеранського підприємництва мають бути виділені додаткові ресурси.

Крім того, законопроєкт має передбачати збір і зберігання інформації про суб'єктів ветеранського підприємництва у Єдиному державному реєстрі ветеранів війни, а також встановлювати види та форми державної підтримки для таких підприємств.

Підтримка ветеранів має реалізовуватися з використанням традиційних форм державної підтримки, таких як надання ресурсних пільг і преференцій через спеціальні цільові програми, і включати фінансову, консультаційну, інформаційну та просвітницьку допомогу.

У законі мають бути передбачені такі форми підтримки, як надання грантів, кредитів для започаткування та розвитку підприємницької діяльності, компенсація відсоткових ставок за кредитами або лізинговими, факторинговими платежами та оплатою за користування гарантіями, а також надання гарантій і порук за кредитами суб’єктів ветеранського підприємництва. Перед парламентаріями загалом стоять завдання змінити законодавчу базу й удосконалити її для адаптації та поліпшення життя ветеранів та їхніх родин, надати їм можливості бути реалізованими та займатися бізнесом.

У багатьох провідних країн є певний успішний досвід побудови ветеранських політик. Вивчення міжнародного досвіду дасть можливість Україні знайти та адаптувати найкращі практики для поліпшення власних програм підтримки ветеранів. Комплексна підтримка має бути пріоритетом.

***

Враховуючи вищевикладене, хочеться наголосити на критично важливих аспектах для розробки ефективної ветеранської політики в Україні та стратегій комунікації, спрямованих на підвищення рівня поваги до ветеранів серед населення.

  1. Українське законодавство щодо ветеранів має недоліки, що будуть особливо актуальними після зниження безпекових ризиків і повної або часткової демобілізації військових. Тож законодавча база потребує оновлення й адаптації ветеранської політики.
  2. Крім змін на рівні ветеранської політики в цілому та окремо законодавства, важливо приділити особливу увагу процесу соціальних змін у ставленні до ветеранів.
  3. Включення світового досвіду та практик інших країн, які можуть бути адаптовані до українських умов, є надзвичайно важливим, особливо у сферах соціального захисту та реабілітації.
  4. Важливо акцентувати роботу на психологічній підтримці ветеранів, особливо з урахуванням тих, хто повертається із зони бойових дій із ПТСР, через створення спеціалізованих центрів для їхньої реабілітації та адаптації.
  5. Критично важливими є цільові інформаційні кампанії, що наголошували б на внеску ветеранів у захист держави та їхній ролі у суспільстві.

Ключовим для формування взаєморозуміння та підтримки між ветеранами й цивільним населенням є залучення громадськості та ветеранських організацій до розробки і здійснення нових ветеранських політик, які відповідатимуть реальним потребам ветеранів.

Усі ці заходи допоможуть не тільки значно покращити ставлення до ветеранів з боку цивільного населення, а й підвищити рівень життя ветеранів. А це своєю чергою також сприятиме створенню сильного, патріотичного та єдиного суспільства, яке визнає та цінує внесок своїх захисників у свободу та цілісність України.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Поклали тисячі солдат: як РФ захопила квартал Часового Яру - Financial Times
GlavRed
2024-07-04T20:27:04Z
Дрони атакували пороховий завод в Тамбові – ЗМІ
1News
2024-07-04T22:22:18Z
ЗМІ: Орбан після Києва їде в Москву
Европейская правда
2024-07-04T21:30:53Z
Не проявив свій типовий удаваний інтерес: в ISW прокоментували відмову Путіна щодо обговорення припинення вогню
Обозреватель
2024-07-05T10:13:34Z
Луценко розповів, хто пішов служити до ЗСУ замість нього
ГЛАВКОМ NET
2024-07-07T11:18:06Z
Як тобі таке, Путін: Вірменія прийме військових США для спільних навчань Eagle Partner
24tv
2024-07-07T11:15:49Z
Заволодіння чужим майном – це злочин? Тищенку пригадали вкрадений у прямому ефірі мобільний телефон. Відео
Обозреватель
2024-06-23T13:02:37Z
Вибори у США: розпочалися перші теледебати між Байденом і Трампом
УкраинФорм
2024-06-28T10:43:46Z
Орбан після вояжу до Путіна пообіцяв більше "несподіваних зустрічей"
Европейская правда
2024-07-07T11:13:33Z
Помер Джон Ландау – оскароносний продюсер "Титаніка" й "Аватара"
24tv
2024-07-07T11:21:11Z
Рецензія на мультфільм «Нікчемний я 4» / Despicable Me 4
ITC
2024-07-07T11:07:25Z
Андре Тан назвав тренди осені 2024: що ми будемо носити в новому сезоні
24tv
2024-07-07T10:54:54Z
Геннадій Вітер заінтригував народженням сина й уперше показав свою маленьку копію
TSN
2024-07-07T10:48:23Z
В Одесі вимкнули світло просто під час концерту Дорофєєвої: момент завірусився в мережі
24tv
2024-07-07T10:33:50Z
Дизайнер Філіпп Плейн вчетверте став батьком
Комсомольская правда
2024-07-07T09:40:13Z
"Між сміливістю та смаком": який колір для свого будинку обрала Джессіка Альба
24tv
2024-07-07T09:39:42Z
"Не дай Бог": відомий шоумен розкрив подробиці конфлікту Білик і Пугачової
GlavRed
2024-07-07T09:27:50Z
Ірина Федишин привітала сина з 9-річчям і показала, який сюрприз йому підготувала
TSN
2024-07-07T09:00:36Z
Нерви зі сталі: ЗСУ показали, як бронетранспортер прорвався на наші позиції під обстрілом РФ
TSN
2024-07-04T21:48:12Z
Під Торецьком росіяни атакували евакуаційне авто, поранені двоє парамедиків
УкраинФорм
2024-07-03T18:13:22Z
Україну у понеділок накриє спека до 38°
УкраинФорм
2024-07-07T11:21:33Z
Ворог використовує козирну карту: Братчук розповів, що відбувається на фронті
GlavRed
2024-07-07T11:15:06Z
Акцент зміщується: Волошин розповів, яка наразі ситуація у Часовому Яру
ГЛАВКОМ NET
2024-07-07T11:10:54Z
Як Україні вдалося посунути російські кораблі з Криму: Плетенчук розповів деталі
TSN
2024-07-07T11:09:20Z
Гороскоп на тиждень з 8 по 14 липня: Овнів хочуть обдурити, Ракам - витрати
GlavRed
2024-07-07T11:03:35Z
Командувач ВМС оцінив, чи можна звільнити Крим без знищення Керченського мосту
Хвиля
2024-07-07T11:00:20Z
На Одещині прикордонники тренувались реагувати на хімічну й радіаційну небезпеку
УкраинФорм
2024-07-07T10:57:25Z
Винищувачі F-16 для України: авіаексперт назвав серйозну проблему, про яку ніхто не говорить
TSN
2024-07-04T21:48:21Z
Удар росіян по Миргороду виявив велику проблему для України — Le Monde
TSN
2024-07-04T21:48:29Z
Літали областями всю ніч: Росія атакувала Україну дронами-камікадзе
Фокус
2024-06-29T05:18:18Z
В Україні стартував сезон чорниці: як її збирають та скільки коштує ця ягода
TSN
2024-06-28T18:42:18Z
Навчатися за допомогою живої спадщини в Україні: ЮНЕСКО презентувало посібник для вчителів
Детектор М
2024-07-07T11:22:48Z
Чоловік спантеличив, вигулявши банан на повідці – фото
TSN
2024-07-07T11:09:39Z
У вересні в українських школах запустять курс «Уроки щастя»
УкраинФорм
2024-07-07T11:09:35Z
Вперше в Україні: за волинськими лелеками стежитимуть за допомогою супутника
Варта1
2024-07-07T11:07:50Z
Рукодільниця із 60-річним досвідом знає 300 технік вишивки та готова безкоштовно ним ділитися
Комсомольская правда
2024-07-07T11:04:51Z
Поводилася грубо і використовувала брудну лайку: деталі та відео конфлікту з жінкою та працівниками ДПСУ
Политека
2024-07-05T04:19:29Z
Цьогоріч кожне 11 ДТП з мототранспортом було смертельним – інфографіка
ГЛАВКОМ NET
2024-07-03T08:57:18Z
У Воронезькій області, ймовірно, прилетіло у склад боєприпасів: місцеві пишуть про вибухи
Обозреватель
2024-07-07T11:19:45Z
Жахлива автотроща на Рівненщині: які версії спричинення ДТП розгладає слідство
Варта1
2024-07-07T11:12:57Z
На Одещині врятували 11-місячного хлопчика, який впав у вигрібну яму: він був у вкрай важкому стані
Украина Криминальная
2024-07-07T11:06:52Z
У Києві горів бізнес-центр
Украина Криминальная
2024-07-07T10:54:21Z
У центрі Львова чоловік на електросамокаті рухався на «червоне» і потрапив під автомобіль
Варта1
2024-07-07T10:24:13Z
Трагедія на Закарпатті: потонули одразу двоє дітей
ГЛАВКОМ NET
2024-07-07T10:12:08Z
Загинув хлопчик разом зі своїми батьками: на Рівненщині ідентифікували усіх жертв ДТП
24tv
2024-07-07T10:03:02Z
Зелений наліт всередині бутля для води зникне: простий спосіб на дві хвилини
24tv
2024-07-07T10:54:33Z
Як попрасувати речі, якщо вдома немає світла - перевірені способи
GlavRed
2024-07-07T10:25:22Z
Зона 51: що це за місце і що там відбувається?
24tv
2024-07-07T10:18:49Z
Думками навиворіт: чи відчувають коти людські емоції й що про них думають
24tv
2024-07-07T10:18:34Z
Клопотенко вдосконалив рецепт маринованих огірків: по-іншому більше не готуватимете
Политека
2024-07-07T10:03:49Z
Досі відчутний дух гладіаторів: нічні екскурсії в Колізеї повертаються
24tv
2024-07-07T09:54:09Z
Психологічний тест за картинкою розкаже про ваші потаємні бажання
24tv
2024-07-07T09:27:02Z
Ось парфуми для чоловіка з гарним смаком на дощовий день
24tv
2024-07-07T08:48:51Z
Магія імені: які жіночі імена приваблюють щастя у шлюбі
24tv
2024-07-07T08:33:25Z
Прорив у терагерцовій технології обіцяє більш швидке передавання даних
Portaltele
2024-07-07T11:10:47Z
Найшвидший апарат NASA зіткнувся із Сонцем на швидкості 600 000 км/год і вижив
Фокус
2024-07-07T10:57:04Z
Російські хакери масовано атакують фінські сайти
InternetUA
2024-07-07T10:31:00Z
Проросійська хакерська група проводить масштабну кібератаку на фінські сайти
Детектор М
2024-07-07T10:19:25Z
Найбільша база викрадених паролів в історії з 10 млрд записів з’явилася на хакерському форумі
ITC
2024-07-07T10:07:28Z
Apple iPhone 16 Pro може отримати перископічний об’єктив із 5-кратним оптичним зумом
InternetUA
2024-07-07T10:02:07Z
Виявлено загрозу кібербезпеки, яка пов’язана з перехопленням гіперпосилань
Portaltele
2024-07-07T09:32:29Z
Гравець Red Dead Redemption 2 підмітив дивовижну деталь, яка стосується системи честі
24tv
2024-07-07T09:24:26Z
JWST зобразив народження зірки у сузір’ї Тельця
Portaltele
2024-07-07T09:09:02Z
Не вистачає коштів: Мінсоцполітики перегляне видатки на соцвиплати
ГЛАВКОМ NET
2024-07-04T20:48:23Z
Посади на митниці намагалися "купити" за $1,7 млн: розкрито масштабну корупцію
Обозреватель
2024-07-04T20:03:08Z
Пенсії можуть"зрізати"на 20%: кому скоротять виплати
24tv
2024-07-07T11:21:21Z
Новий британський уряд шукає гроші, зокрема на допомогу Україні – Bloomberg
ZN UA
2024-07-07T10:58:42Z
Україна стикається з критичною ситуацією у виробництві електроенергії
360ua.news
2024-07-07T10:30:41Z
Чи зросте вартість електроенергії та газопостачання у липні
24tv
2024-07-07T10:18:53Z
Нові опції еРиба спрощують комунікацію рибного бізнесу з чиновниками
ZN UA
2024-07-07T10:16:19Z
Доступні кредити «5–7–9»: масштаб кредитування перевищив можливості держави
ZN UA
2024-07-07T10:02:50Z
Перелік сільгосптехніки в межах програми компенсації розширили до 8,7 тисячі найменувань
УкраинФорм
2024-07-07T09:24:44Z
Знайшли простий спосіб зменшити тягу до куріння
24tv
2024-07-03T08:33:52Z
Вчені створили мишу з людським імунітетом
Portaltele
2024-07-07T10:09:50Z
"Не сорбенти!": лікар розповів, чим лікувати отруєння через зіпсовані у холодильнику продукти
FaceNews
2024-07-07T09:46:17Z
Чому ви регулярно прокидаєтесь о третій годині: причини та що з цим робити
TSN
2024-07-07T09:00:36Z
Як підвищити фертильність у чоловіків
24tv
2024-07-07T08:16:58Z
Коли під рукою немає спеціального засобу: 6 альтернативних способів зняти макіяж
24tv
2024-07-07T08:16:57Z
8-тижневе тренування: прискорюйте втрату жиру на животі за допомогою цих вправ
Обозреватель
2024-07-07T07:10:38Z
Дослідження показують, що «хімічні речовини Forever» можуть проникати через шкіру людини
Portaltele
2024-07-07T07:07:06Z
Як підібрати тональну основу: поради від експертів
Обозреватель
2024-07-07T07:04:44Z
Фофана: Дембеле? Я не скажу, що він клоун, але він завжди викликає посмішку
Football.ua
2024-07-07T11:13:40Z
Дівоча збірна України U17 з баскетболу 3х3 тріумфувала на турнірі в Польщі
УкраинФорм
2024-07-07T11:06:11Z
Збірна Бразилії у серії пенальті програла Уругваю та вилетіла з Кубка Америки
TSN
2024-07-07T10:48:54Z
"Це їхня земля, це їхнє місце": легенда футболу категорично висловився щодо війни в Україні
24tv
2024-07-07T10:48:10Z
Белтинці — Зоря: онлайн-відеотрансляція товариського матчу
Football.ua
2024-07-07T10:38:12Z
Україна Аніта Сагдієва утретє за місяць виграла парний турнір ITF
УкраинФорм
2024-07-07T10:12:34Z
Українські футболістки розпочали підготовку до ігор з Косовом та Хорватією
УкраинФорм
2024-07-07T09:51:50Z
Якісна "домашня робота": Пікфорд відбив вирішальний пенальті завдяки підказці – як це сталося
24tv
2024-07-07T09:39:07Z
Монзуль розповіла про підготовку арбітрів до роботи із системою VAR
УкраинФорм
2024-07-07T09:33:05Z
Найпершому автомобілю Plymouth виповнилося 96 років
AutoCentre
2024-07-07T11:04:30Z
Від таких "тачок" відпаде щелепа навіть у Мунтяна: найексклюзивніші Audi за мільйони
Знай
2024-07-07T10:51:20Z
В Україну завезли перший електричний пікап Maxus Т90
Топ Жир
2024-07-07T09:24:49Z
Як найоригінальніший автомобіль США не пішов у серію через судовий розгляд
AutoCentre
2024-07-07T09:04:27Z
В Україні виявили рідкісний грузинський автомобіль
Фокус
2024-07-07T07:42:37Z
На торги виставили клон Porsche 911, який оцінили у 1,5 млн євро
AutoCentre
2024-07-07T07:13:05Z
Електричний пікап Geely Radar вийде в листопаді
Portaltele
2024-07-07T07:07:23Z
Найкращі шестициліндрові авто: свіжий рейтинг
Обозреватель
2024-07-07T06:08:01Z
Нарешті з Tesla Cybertruck зробили будиночок на колесах: пересувна дача коштувала 60 тис грн
Знай
2024-07-07T04:21:55Z