MY.UAНовини
Реформа пенсійної системи України: шість кроків до прозорості та справедливості
Реформа пенсійної системи України: шість кроків до прозорості та справедливості

Реформа пенсійної системи України: шість кроків до прозорості та справедливості

Реформа пенсійної системи України: шість кроків до прозорості та справедливості

Проєкт Стратегії демографічного розвитку України на період до 2040 року досить скромно згадує про реформування пенсійної системи. Це має бути «модернізація пенсійної системи з метою посилення її фінансової спроможності та забезпечення гідного рівня пенсійного забезпечення» без уточнення напрямів цієї модернізації, тобто в звичному нині стилі «за все хороше, проти всього поганого». Як певне прояснення позиції Мінсоцполітики можна розглядати допис заступниці міністра Дарії Марчак, у якому підтверджується, що за нинішньої системи коефіцієнт заміщення, тобто співвідношення розміру пенсії до зарплати, не перевищує 30%. Це критичний показник, що свідчить про накопичення соціальної напруги. А от далі йдуть дещо маніпулятивні твердження, мовляв, у всьому винна погана демографія й наявна солідарна система, а отже, необхідно запровадити додатково обов’язкову накопичувальну систему, й пенсія буде гідною. Ексміністр соцполітики Андрій Рева парирує: демографічні проблеми характерні не лише для України, а й для всієї Європи. Однак величезний дефіцит українського пенсійного фонду зумовлений не тим, що пенсіонерів майже стільки, скільки працюючих, а тим, що застрахованих в обов’язковій пенсійній системі трохи більш як половина працездатних, та й то за більшість із них роботодавці платять, як із мінімальної зарплати, що вже само собою провокує оплату основної частини заробітку «в конверті»... Частка ж пенсіонерів не збільшується, а актуарний вік, тобто середній вік життя пенсіонера, навіть трохи знизився за останні роки і є на десять років меншим за середньоєвропейський показник. Тобто демографія тут ні до чого, — зробіть пенсійну систему привабливішою, й це прискорить вихід із тіні зарплат і, відповідно, внесків на майбутню пенсію.

Знов-таки сумнівним є висновок відповідальної чиновниці Мінсоцполітики про те, що в низьких пенсіях винна солідарна система й ситуацію врятує саме обов’язкова накопичувальна система. Якби було так, то чому зазнала краху розрекламована чилійська пенсійна система, чому європейські країни масово переходять із накопичувальної на умовно-накопичувальну систему? Чому міжнародні фінансові організації тепер не наполягають на впровадженні саме накопичувальної системи, справедливо зауважуючи, що крім відсутності низькоризикових інвестиційних портфелів в Україні, куди можна було б вкладати кошти з накопичувальної системи, сама її ідеологія містить глобальну суперечність між принципами вільної економічної діяльності та соціальних гарантій? Інакше кажучи, право людини на ризик вкладання коштів у проєкти з можливістю як виграти, так і втратити замінюється на обов’язок віддати гроші без гарантії хоча б зберегти їх вартість під час виходу на пенсію. Ба більше, МВФ в останніх Меморандумах про співпрацю з Україною прямо попереджає: жодних авантюр із пенсійною системою — баланс, як поточний, так і системний, має забезпечуватися внутрішніми ресурсами без їх вилучення на інші активності.

Слід згадати, що реформа ЄСВ 2015 року передбачала зниження цього соціального внеску майже на третину, що логічно супроводжувалося зменшенням ваги стажу теж на третину. І коефіцієнт заміщення очікувано впав до нинішніх 0,3. Тому, крім пропозиції запровадити скомпрометовану корупційну й неефективну фінансову піраміду під назвою «обов’язкова накопичувальна система», Мінсоцполітики мало б пояснити, чому просте збільшення внесків до Пенсійного фонду не може бути альтернативою? Тим більше, що для акумуляції коштів державний пенсійний фонд виявився найкращим інструментом порівняно з недержавними фондами, збереженням коштів на депозитах чи конвертацією у валюту. Та й можливість додаткових внесків на пенсію вже передбачена Пенсійним фондом і має хороші перспективи для користування громадянами — надійно, гарантовано, чесно.

Анонсування Мінсоцом намірів щодо запровадження накопичувальної системи через соціальні мережі можна вважати черговою спробою оцінити реакцію суспільства. Можна розраховувати на те, що в надрах міністерства розглядають й інші варіанти вирішення питання низької ефективності наявної пенсійної системи. Слід, однак, застерегти, що можливостей для маневрів тут небагато, адже найголовніший чинник — довіра суспільства. Що простішою, зрозумілішою та логічнішою буде така система, то краще її сприйматиме суспільство, то більшими будуть шанси на її успішне запровадження. Саме тому варто кинути погляд на практики забезпечення гідної старості до впровадження сучасних пенсійних систем.

До інтенсивної індустріалізації діяв принцип трьох поколінь. Це коли діди, батьки й діти живуть під одним дахом. Батько піклується про літніх родичів, показуючи приклад дітям та успадковуючи обійстя. Очевидно, що при цьому жодних коштів на старість не відкладали, — все в дітей. А от бездітні сім’ї змушені були акумулювати кошти, які часто знаходять у вигляді скарбів. Ставши немічними, тобто неспроможними забезпечувати поточну життєдіяльність, такі особи пропонували накопичені кошти для вкладення або через благодійні установи, якими традиційно були монастирі чи громадські заклади, або через оспіваний народом фіктивний шлюб старого парубка чи вдівця з молодою, але бідною дівчиною. При цьому поява дітей у такому шлюбі громаду не цікавила, головне, щоб доживання віку старця на гідному рівні було гарантоване. Але у всіх випадках відбувалась оцінка внеску та робились актуарні розрахунки поточних витрат на утримання особи з огляду на її фізичний стан і, відповідно, прогнозований час життя. А далі — як Бог дасть. Хтось помирав раніше, — його кошти йшли на утримання тих, хто пережив розрахований вік. Головна умова — жодного успадкування таких коштів.

Із бурхливим розвитком міст принцип трьох поколінь почав ламатися, — місця для життя непрацюючих немічних батьків було мало. Можливості для надійного збереження відкладень на старість були обмежені через інфляцію, банкрутство банків, кримінальні ризики. Та й загалом обсяги таких накопичень були низькими. Тому виникла потреба гарантувати державою накопичення, спочатку у сфері державної служби, згодом — для всіх, хто наймався на роботу. Звісно, це робилося шляхом фіскалізації, тобто встановлення додаткового податку для роботодавців, що їм, звісно, не подобалося. Допомогло загальне виборче право: оскільки голодні люди літнього віку схильні голосувати за катастрофічні для державного устрою ідеї, ті ж роботодавці домовилися з державою все-таки відраховувати кошти в пенсійну систему.

Крім проблеми акумуляції коштів на утримання в старості, бездітним особам потрібно було вирішувати питання збереження їх вартості, захисту від грабіжників та вибору інституції, яка мала б ними розпоряджатися (церква, громада, молода дружина). Коли держава запроваджує пенсійну систему, перед нею постають такі ж питання.

В Україні для збереження вартості вкладень їх індексують на середню зарплату на момент сплати, й відповідні коефіцієнти складаються під час розрахунку розміру пенсії. Захист від зазіхання на пенсійні кошти в накопичувальній системі анонсується через державний контроль та хеджування ризиків вкладень, що призводить до істотного здорожчання адміністративних витрат і, як свідчить практика, не гарантує захисту від зловживань із боку операторів системи, зокрема виведення коштів через «сміттєві» цінні папери. В закритій накопичувальній системі, яку інколи не надто коректно називають солідарною, гроші неможливо вкрасти, — поточні внески від тих, хто працює, відразу йдуть на фінансування поточних пенсій.

Загалом хоча пенсійна система першого рівня в Україні виглядає досить логічною, до неї скептично ставляться й роботодавці, й працівники. Вона заплутана й має низку суперечностей, які не було усунуто під час останнього реформування 2015 року. Крім необґрунтованого зниження ставки ЄСВ, систему не вдалося зробити універсальною — працівники силових структур, судді мають власні корпоративні системи, що серйозно ускладнює, зокрема, вільний рух робочої сили. Застосування індексу інфляції під час індексації не тільки виглядає методологічно необґрунтованим, а й загрожує економічними проблемами. Адже за високої інфляції пенсії індексуються, а зарплати — ні, тому поточний розрив між надходженнями та виплатами гарантований.

Зміни в пенсійній системі виглядатимуть радше не як глобальна реформа, а як корекція допущених раніше помилок, що має зробити її зрозумілою для пересічного громадянина, який би повірив у те, що держава його не дурить. Що його пенсія прямо залежить від вкладів на його індивідуальний рахунок, і вони захищені від інфляції. Для цього потрібно зробити декілька кроків:

  1. «Брутизація» зарплат — переведення внесків із нарахувань на фонд оплати праці безпосередньо в «тіло» зарплати.
  2. Перехід на облік не за зарплатою, а за внесками.
  3. Перехід на чітку формулу розрахунку пенсії з урахуванням актуарного віку.
  4. Розділення ЄСВ на внески в окремі фонди.
  5. Розділення пенсійного фонду як джерела виплат страхових пенсій та соціальної допомоги у зв’язку зі старістю.
  6. Політичним рішенням має стати збільшення частки відрахувань від зарплати принаймні до 27% для отримання коефіцієнту заміщення на рівні 0,5. Також слід переглянути розміри обов’язкових відрахувань від ФОПів. Нинішні внески від мінімальної зарплати не відповідають ані реальним можливостям, ані очікуванням людей, які мають активну життєву позицію (детальніше).

Життєвий цикл супроводжується втручанням держави в кожній його фазі — допомогою при народженні, захистом неповнолітніх, стимулюванням народжуваності, захистом ринку праці від недобросовісної конкуренції та свавілля роботодавців, забезпеченням гідної старості. І водночас держава має перейти від політики менторства до політики стимулювання раціональної поведінки людини для досягнення нею успіху та задоволення життям у власній країні.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
5 сучасних українських фільмів, які заборонені для перегляду в Росії
24tv
2024-10-05T05:57:36Z
"Гострі картузи" вже в процесі: що відомо про каст та сюжет
Знай
2024-10-05T04:51:59Z
У музеї Рівненської, Волинської та Житомирської областей передали унікальний інклюзивний продукт
УкраинФорм
2024-10-05T03:30:21Z
Президент Аргентини Мілей сплагіатив свою промову в ООН з серіалу «Західне крило»
ZN UA
2024-10-05T00:49:56Z
Прислала в Москву: Алла Пугачова попрощалася зі своїм другом
GlavRed
2024-10-04T23:27:35Z
Володимир Зеленський – фаворит букмекерів на здобуття Нобелівської премії миру-2024. Але його випереджає «хороший росіянин»
Детектор М
2024-10-04T22:03:14Z
Серіал «Володар перснів»: виконавець ролі Незнайомця розповів, чи спілкувався з попередником у трилогії Джексона
ITC
2024-10-04T20:42:12Z
EL Кравчук висловився про болісне розставання з коханою та захопив архівними кадрами з молодості
TSN
2024-10-04T20:33:13Z
Переможці Євробачення-2024 випустили новий кліп: у яскравому відео засвітилась Jerry Heil
24tv
2024-10-04T20:33:12Z
За добу на фронті відбулося 159 боєзіткнень
УкраинФорм
2024-10-05T06:04:07Z
ЗСУ мали успіх на Харківщині, а росіяни просуваються далі на Донбасі: ISW про ситуацію на фронті
TSN
2024-10-05T06:03:35Z
На Харківщині минулої доби внаслідок російських ударів загинули дві людини
УкраинФорм
2024-10-05T06:00:23Z
Ворог увечері та вночі 18 разів обстріляв прикордоння Сумщини
УкраинФорм
2024-10-05T05:48:37Z
У Костянтинівці запровадиться посилена комендантська година: коли та скільки триватиме
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T05:45:08Z
З манатками в Україну: велика кількість жителів Курщини захотіли переселитися
GlavRed
2024-10-05T05:33:37Z
Циклон та магнітні бурі: синоптик Діденко попередила про складну погоду на вихідні
Хвиля
2024-10-05T05:30:30Z
У Маріупольській області окупанти заборонили поховання на місткому кладовищі: причина
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T05:30:01Z
У Києві гряде мостопад?: скільки часу залишилося мостам Метро і Патона
TSN
2024-10-05T05:27:56Z
Єврокомісар закликав країни ЄС накопичити запаси снарядів, щоби бути готовими до ймовірної війни
УкраинФорм
2024-09-23T15:00:59Z
У Британії скасували ще одне інтерв’ю з Джонсоном – через заборону його запису
InternetUA
2024-10-05T06:18:20Z
Жовтень та початок листопада – архіважливий період для України. Що на нас чекає
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T06:03:57Z
Західні лідери більше не бояться ядерних погроз Росії
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T06:03:02Z
Що треба, щоб медіа вижило, чим займається Дмитрук за кордоном і навіщо Росії зміни в ядерній доктрині
Детектор М
2024-10-05T06:00:53Z
Повернувся зі США і добровольцем пішов на фронт. Згадаймо Мар’яна Коломійця
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T06:00:24Z
РФ вдарила ракетами по Миколаєву: які наслідки "прильотів"
TSN
2024-10-05T05:57:10Z
Трамп закликає Ізраїль вдарити по ядерних об'єктах Ірану
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T05:54:57Z
НАЗК вперше виплатило гроші викривачу корупції. Йому пропонували ₴24 млн. хабаря
Украина Криминальная
2024-10-05T05:45:02Z
В Україні найближчим часом зростуть ціни на хліб
AgroNews
2024-10-05T06:09:28Z
Тарифи на воду в Україні: на скільки можуть зрости ціни вже скоро
ZN UA
2024-10-05T06:06:34Z
20 тисяч гривень просто випарувалися в повітрі: "Ощадбанк" потрапив у скандал із "поїданням" грошей і мовчить
Знай
2024-10-05T06:06:16Z
Фермери зацікавлені продавати ячмінь українським переробникам
AgroPortal
2024-10-05T06:00:41Z
Курс валют на вихідні, 5-6 жовтня: скільки коштують долар, євро і злотий
TSN
2024-10-05T05:39:07Z
Ціни на свиней забійних кондицій зросли на 1,3%
Agravery
2024-10-05T05:13:54Z
Озвучено оновлені ціни на рис, гречку та макарони в Україні
AgroNews
2024-10-05T05:07:51Z
Україні варто впроваджувати європейські принципи благополуччя тварин уже зараз
AgroPortal
2024-10-05T05:00:00Z
Зарплати українців зменшаться: вирахують в жовтні заднім числом
Знай
2024-10-05T04:06:48Z
Зеленський анонсував посилення ППО Сумської області
24tv
2024-10-05T06:12:40Z
Діти на ТОТ: скільки з них навчаються онлайн за українською програмою
ZN UA
2024-10-05T06:05:26Z
Яке завтра, 6 жовтня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити
TSN
2024-10-05T06:03:37Z
Українські розробники створили секретну балістичну ракету з дальністю ураження до 700 км
InternetUA
2024-10-05T06:01:12Z
Які категорії військових можуть демобілізуватися в жовтні 2024: адвокати дали пояснення
24tv
2024-10-05T05:36:16Z
Розкриті технічні характеристики бойового робота-собаки зі штучним інтелектом, що знищує ворожі дрони
InternetUA
2024-10-05T05:31:32Z
Сили оборони України спалюють все більше бронетехніки та автомобілів російських окупантів – статистика на 5 жовтня
AutoCentre
2024-10-05T05:30:57Z
6 жовтня — яке церковне свято, не робіть одну річ цього дня, якщо не хочете залишитися без головного
TSN
2024-10-05T05:27:16Z
Відмова від роботи коштуватиме грошей: Німеччина вводить нові правила для біженців
Знай
2024-10-05T05:21:31Z
УПЛ: «Верес», «Олександрія» та «Колос» прийматимуть матчі у суботу
УкраинФорм
2024-10-05T05:27:46Z
Знаменитий французький футболіст домігся скорочення тривалої дискваліфікації за допінг
ZN UA
2024-10-04T21:59:03Z
Погба: Ніколи свідомо не порушував антидопінгові правила, я граю чесно
Football.ua
2024-10-04T21:42:43Z
Леганес та Валенсія обійшлися без забитих голів
Football.ua
2024-10-04T21:03:48Z
Верона вирвала перемогу над Венецією завдяки автоголу наприкінці матчу
Football.ua
2024-10-04T20:54:48Z
Боруссія Менхенгладбах поступилася Аугсбургу
Football.ua
2024-10-04T20:39:22Z
Рома продовжить контракт із конкурентом Довбика
Football.ua
2024-10-04T20:06:14Z
Ньюкасл цікавиться Сане — Фальк
Football.ua
2024-10-04T19:57:44Z
Посилення Ювентуса: скандальний чемпіон світу повернеться раніше після дискваліфікації за допінг
24tv
2024-10-04T19:45:11Z
Чи можна приймати гарячу ванну при хворобах серця
24tv
2024-10-05T06:06:10Z
Як захистити сад від шкідників восени: поради та секрети досвідчених господарок
Политека
2024-10-05T06:00:34Z
Щось на кшталт плацебо, але дуже смачно: вчені заявили, що кава з молоком не приносить користі
Знай
2024-10-05T05:51:33Z
Наукова діаспора: як перетворити відтік мізків на їх циркуляцію
ZN UA
2024-10-05T05:33:04Z
Як правильно підготувати малину до зими: що потрібно зробити у жовтні
Политека
2024-10-05T04:30:36Z
Хлопець каже, що у всіх чоловіків є родимка в одному місці: тікток кинувся масово перевіряти
24tv
2024-10-05T03:36:21Z
На Миколаївщині цьогоріч захворюваність на лептоспіроз збільшилася у 3,4 раза
УкраинФорм
2024-10-05T00:54:52Z
Як зберегти розсаду суниці до весни: експерти дали поради, як правильно підготуватися до зими
Политека
2024-10-04T22:00:54Z
Стерли відчуття страху: вчені відкрили новий спосіб боротьби з ПТСР
Фокус
2024-10-04T18:30:31Z
Поліція встановила особу підозрюваного у вбивстві двох підприємців на Львівщині
24tv
2024-10-05T06:15:27Z
Неспокійна ніч у Росії: дрони атакували підприємства у Воронезькій області
24tv
2024-10-05T06:03:05Z
Хто лежав у ліжку з 6 млн. доларів ухилянтської готівки
Украина Криминальная
2024-10-05T06:03:00Z
Нідерланди евакуювали з Лівану сотню своїх громадян
Европейская правда
2024-10-05T05:40:28Z
На Гаїті банда розстріляла щонайменше 70 людей
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T05:39:33Z
На Херсонщині за добу через російські атаки двоє людей загинули, ще шестеро поранені
УкраинФорм
2024-10-05T05:18:59Z
У Миколаєві росіяни атакували інфраструктурний обʼєкт
УкраинФорм
2024-10-05T04:57:27Z
В Україні цьогоріч у ДТП загинули майже 2 тисяч осіб - Опендатабот
УкраинФорм
2024-10-05T04:12:47Z
Грецька поліція виявила вісім тисяч рослин канабісу на кукурудзяній фермі
УкраинФорм
2024-10-05T04:12:46Z
Представлено оновлений кросовер Nissan Magnite
Portaltele
2024-10-05T04:51:33Z
Знають не всі водії: яку кнопку в авто не варто натискати під час дощу
GlavRed
2024-10-05T00:27:59Z
В Україні запровадили нові правила продажу автомобілів: що потрібно знати водіям
Хвиля
2024-10-04T19:42:25Z
Renault показали стильний електричний кросовер
ГЛАВКОМ NET
2024-10-04T19:15:13Z
Як не угробити авто: копійчаний засіб вмить уб'є іржу на гальмівних дисках
GlavRed
2024-10-04T17:27:24Z
Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера
AutoCentre
2024-10-04T16:37:05Z
У Кропивницький поставили нові сміттєвози на шасі Ford Trucks
AutoCentre
2024-10-04T16:07:22Z
Рейтинг найпопулярніших автівок в Україні
360ua.news
2024-10-04T15:51:18Z
Майже 800 км: новий електромобіль Volkswagen вразив запасом ходу в реальних умовах
ГЛАВКОМ NET
2024-10-04T15:48:59Z
Ніжні японські млинці із заварним кремом: як зробити вишуканий десерт
Политека
2024-10-05T05:33:45Z
Старовинний центр Буковини. Чернівці відзначають День міста
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T05:00:08Z
Утеплюємо будинок за допомогою аерогелів та волокон коноплі: як підвищити комфорт та знизити рахунки за комуналку
Знай
2024-10-05T04:21:33Z
Замінять магазинні десерти: "Мастер Шеф" рецепт смачних домашніх цукерок з кавою
Политека
2024-10-05T04:00:25Z
Названо найнебезпечніший пляж на Землі
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T03:48:32Z
Як вивести плісняву з будинку: 5 кімнатних рослин, які поглинають вологу
24tv
2024-10-05T03:45:51Z
Усі будуть в захваті: кухар розповів найсмачніший рецепт солянки
GlavRed
2024-10-05T03:27:54Z
Час садити півонії: досвідчені садівники розповіли, чому варто зробити це саме осінню
Политека
2024-10-05T03:21:44Z
Рецепт шакшуки від зірки «МастерШеф» Тетяни Литвинової: виходить просто неперевершеним
Политека
2024-10-05T03:00:55Z
Вчені представили найпотужніший у світі звуковий лазер
Portaltele
2024-10-05T05:51:05Z
Інтерфейс смартфонів Samsung кардинально зміниться з виходом One UI 7
Portaltele
2024-10-05T05:51:04Z
Дуров вперше опублікував фото з донькою
InternetUA
2024-10-05T05:28:15Z
Шахрайка, яка виманювала гроші, зламуючи месенджери, отримала умовний термін
InternetUA
2024-10-05T05:16:43Z
Вчені розповіли, що відбувалося у Всесвіті в перші моменти після Великого вибуху
Portaltele
2024-10-05T04:51:55Z
iPhone 17 Slim отримає новий тонший OLED-дисплей від маловідомого тайванського бренду
Portaltele
2024-10-05T04:51:18Z
Смартфони Samsung зможуть відкривати двері одним дотиком
InternetUA
2024-10-05T03:04:26Z
Соцмережа Х сплатила штраф і просить розблокувати її роботу у Бразилії - ЗМІ
InternetUA
2024-10-05T01:01:48Z
Марк Цукерберг став другою найбагатшою людиною в світі
ZN UA
2024-10-05T00:04:12Z