Арсен Дідур, виконавчий директор Спілки молочних підприємств України (СМПУ), у розмові з "Інформатором" поділився своєю стурбованістю з приводу величезної кількості підробленої молочної продукції в Україні.
В основному це стосується масла, м'яких сирів та сирних продуктів, які найчастіше продаються на ринках та в невеликих магазинах, що не входять до великих торгових мереж.
Держава має всі можливості для боротьби з підробками, включаючи Держпродслужбу та поліцію, але зараз підробки займають до 30% ринку, що не тільки шкодить бюджету, а й ставить чесні підприємства в невигідне становище.
Головні проблеми галузі, за його словами, це фальсифікація продукції та низька якість сировини. В Україні не дотримуються європейських вимог щодо простежуваності продукції. Для вирішення цих проблем потрібно затвердити стратегію розвитку молочного тваринництва та створити малі та середні сімейні ферми, забезпечивши їх необхідним обладнанням.
Підроблена продукція потрапляє ринку як готових товарів – у пачках, коробках, пакетах і пляшках. Найчастіше це стосується масла та сирів, які насправді є продуктами з додаванням жирів. Більшість такої продукції продається на ринках та в невеликих торгових точках.
Дідур вважає, що замість підвищення податків державі варто звернути увагу на цей тіньовий сектор.
СМПУ просив зняти заборону на перевірки підприємств, щоби з'ясувати, де і що виробляється. За словами Дідура, в Україні близько 150 працюючих заводів, а експлуатаційних дозволів видано приблизно 1,5 тисяч. Це означає, що хтось використовує легалізовані потужності для підробок.
"По-перше, це небезпечно. По-друге, це веде до закриття багатьох підприємств, які могли б працювати, але не витримують такої спотвореної конкуренції", – каже Дідура.
Союз молочних підприємств вважає, що потрібно збільшити споживання аграрної сировини всередині країни, щоб зменшити залежність від експортних логістичних коридорів та пов'язаних із ними проблем. Один із варіантів – це збільшення тваринництва.
СМПУ пропонує підтримувати ферми з поголів'ям від 200 голів та більше. Проблема сировини – її якості та обсягу – дуже важлива для української молочної переробки. Представники галузі постійно порушують це питання і зазначають, що держава повинна мати чітке бачення, якщо хоче, щоб Україна виготовляла свої молочні продукти.
Крім того, Знай.ua повідомляв, доведеться жити без хліба і молока: "безсвітня" дієта скоро стане нормою