Клітковина – харчові волокна, які належать до типу вуглеводів, проте не можуть бути повністю розщеплені травною системою. Вона міститься в низці продуктів рослинного походження. Йдеться про фрукти, овочі, цільні зерна, горіхи й насіння.
Про це повідомив лікар Кріс Завос. Він зазначив, що існує два типи клітковини, а саме:
- Розчинна – розчиняється у воді й утворює гелеподібну речовину в травному тракті.
- Нерозчинна – не розчиняється у воді, а додає обʼєму під час випорожнення.
Клітковина важлива для підтримки здорового травлення та запобігання запору, геморою й дивертикуліту. Ба більше, вона може допомогти знизити рівень холестерину, регулювати рівень цукру в крові й сприяти відчуттю насичення.
Продукти, в яких міститься нерозчинна клітковина
- Цільнозернові продукти: хліб, макарони та крекери.
- Коричневий рис.
- Овочі: морква, селера, броколі, брюссельська капуста та зелена квасоля.
- Шкірка фруктів: яблука, груші та ківі.
- Горіхи та насіння: мигдаль, насіння льону та соняшнику.
- Кукурудза.
- Бобові: сочевиця, нут та квасоля.
Продукти, в яких міститься розчинна клітковина
Продукти з розчинною клітковиною
- Овес.
- Фрукти: яблука, банани, апельсини, ягоди та груші.
- Овочі: морква, броколі, солодка картопля та цибуля.
- Бобові: сочевиця, нут та чорна квасоля.
- Горіхи та насіння: мигдаль, насіння чіа та льону.
- Лушпиння насіння подорожника.
Раніше OBOZ.UA розповідав про те, як легко позбутися здуття живота.
Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.
Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.