MY.UAНовини
Англія проти світу: чи переймаються гравці "психологією обложеної фортеці" на Євро-2024?
Англія проти світу: чи переймаються гравці "психологією обложеної фортеці" на Євро-2024?

Англія проти світу: чи переймаються гравці "психологією обложеної фортеці" на Євро-2024?

Було несподіванкою почути Джуда Беллінгема, який рідко з’являвся в ЗМІ, після того, як його назвали гравцем матчу Англії зі Словаччиною, говорячи про подолання міцного захисту суперника. 

Беллінгем є одним із найуспішніших молодих футболістів у світі, і він щойно створив момент, який запам’ятають як один із найкращих у Англії на чемпіонатах Європи, але у нього всередині було щось зовсім інше, що він хотів сказати. 

"Ви чуєте, як люди говорять багато сміття", — сказав він. "Приємно, що коли ви здобуваєте результат, то можете відповісти їм". 

Коли його попросили пояснити, що він мав на увазі під "сміттям", Джуд сказав, що іноді "здається, що є трохи нагромадження критики", і що "в такі моменти приємно повернути її частину назад до деяких людей". 

Це відбулося лише через кілька хвилин після фінального свистка, тож Беллінгем все ще був дуже емоційним. Незважаючи на це, висловлювання було трохи різким. 

На цьому турнірі Джуда майже не критикували. Після гри зі Словенією було кілька — завжди тонких, зрештою обнадійливих — епізодів, на які Беллінгем намагався вплинути. Вейн Руні сказав, що півзахисник виглядав розчарованим і хвилювався, що може отримати червону картку проти Словаччини, але все це було досить стримано. 

Також було несподіванкою почути таку думку Беллінгема, оскільки позитивне ставлення до ЗМІ було одним із великих тріумфів епохи Гарета Саутгейта, коли гравців заохочували відкрито говорити про те, що для них означає гра за Англію. Мета ФА полягала в тому, щоб "змінити сприйняття, допомогти продуктивності", і це спрацювало. 

Але на цьому чемпіонаті Європи все пішло в інший бік. Замість того, щоб бути проактивними та контролювати гру, гравці Англії часто захищалися, реагуючи на критику за погані виступи. Візьмемо прес-конференцію Гаррі Кейна в Бланкенхайні 23 червня, щоб відповісти на критику Гарі Лінекера щодо гри з Данією, або коли Деклан Райс відповів на припущення, що Англія недостатньо готова для високого тиску. 

Було повчально почути Гарі Невілла, ветерана п’яти великих турнірів як гравця Англії та ще трьох як тренера — включно з Євро-2016, коли відносини зі ЗМІ були набагато гіршими, ніж зараз — обговорюючи це флеш-інтерв'ю після Словаччини. 

"Вони почали звучати як англійські гравці минулого, посилаючись на зовнішню критику", — сказав Невілл на ITV. "Хлопці, поверніть собі невинність. Поверніть свою любов до футболу на великих турнірах. Ніхто не хоче, щоб ви програвали. Вони почали прислухатися до того, що відбувається зовні. 

Але особисто нікого не критикували, ніхто не ставив під сумнів їхній характер, ніхто не казав, що вони не наполегливо працюють. Все, що ми сказали, це те, що вони не дуже добре грають у футбол. Футбольна критика – це справедлива критика". 

Усе це викликає запитання: чи існує "психологія обложеної фортеці" в таборі Англії? 

Щоб зрозуміти, наскільки незвичайними були попередні кілька тижнів, вам доведеться повернутися до 2016 року та історії, розказаної у чудовій книзі Джонатана Норткрофта та Роба Дрейпера "Дорога Англія" про зустріч команди після принизливої ​​поразки від Ісландії. Технічний директор Ден Ешворт вказав на чотири сфери, які необхідно виправити, щоб національна команда досягла успіху: культура, психологія, стиль гри та комунікації/медіа. 

У березні 2017 року, коли Англія провела свій перший збір після того, як Саутгейт отримав роботу на постійній основі, він провів презентацію для гравців на St George's Park під назвою "Час змін". Це завершилося тим, що Саутгейт сказав своїм гравцям, що вони можуть "написати свою власну історію, нову історію". Для Саутгейта та Футбольної асоціації Англії головним завданням завжди було надання гравцям свободи волі та надання їм можливості впевнено розповідати власні історії. 

Це призвело до ініціатив на Чемпіонаті світу 2018 року, де команда грала в дартс із представниками ЗМІ на своїй тренувальній базі, і, що важливіше, від душі говорила про свої подорожі та про те, що для них означало грати за Англію на найбільшій сцені. Збірна отримала найкращу кампанію на мундіалі з 1990 року. 

Відчувалося, що це добрий знак: гравці Англії добре говорили, добре виступали, і їх хвалили за обидва пункти. Вони дійшли до фіналу Євро-2020 і їм не пощастило вилетіти в чвертьфіналі Чемпіонату світу в Катарі. Хороша енергетика зборів залишилася загалом незмінною. Гравці були позитивні та оптимістичні. Вони говорили про те, з яким нетерпінням чекали цих моментів — далекого від нервозності, яка раніше нависла над національною командою. 

На дорозі Англії були нерівності — деякі вболівальники освистували гравців, які ставали на коліно в товариському матчі перед попереднім Євро, було багато насмішок над Саутгейтом, коли Англія програла Угорщині з рахунком 0:4 на Молінью в червні 2022 року, і ще кілька в Мілані після поразка в Лізі націй від Італії через три місяці, але, в основному, будь-яке суспільне невдоволення було спрямоване на самого Гарета, а не на гравців, яким він би віддав перевагу. 

Але в Німеччині та Англії незгодні з тим, що Саутгейт назвав "незвичайним середовищем". 

Команда дійшла до чвертьфіналу, але виступи почали погіршуватися. Якби Беллінгем не забив головою у першому турі Євро-2024, то футболісти були б уже на пляжі, а решта з нас, швидше за все, чекали б заяви ФА, яка підтверджує відхід Саутгейта. 

Зовнішній шум сильно відрізнявся від того, що ми бачили на попередніх турнірах. Були пластикові стакани, кинуті в Гарета у Кельні, ставили під сумнів його рішення випустити Івана Тоуні в Гельзенкірхені. Навіть перед цією грою, коли було зачитано прізвище Саутгейта, фанати Англії на полі зустріли його неоднозначно. 

Саутгейт завжди хотів бути громовідводом для критики, щоб захистити своїх гравців. У березні він навіть заявив, що не хоче підписувати контракт до Євро-2024, якщо негативна реакція відверне його команду від поточної роботи. Але це не було цілком можливо, оскільки частина критики була на адресу самих гравців. Особливо, коли хтось робив це, як Лінекер, який сказав у своєму подкасті, що Англія була "л*****" з Данією. 

Ключове питання полягає в тому, як гравці реагують на весь цей новий зовнішній шум навколо них. Лише найстарші з них — Кейн (30), Кайл Вокер (34), Джон Стоунз (30) — пережили щось подібне на міжнародному рівні. 

Офіційна лінія була досить чіткою: ігноруйте це. 

Вокер, віце-капітан збірної Англії, сказав за день до матчу з Данією, що він уникає соціальних мереж і відгороджується від зовнішнього світу. 

"Я ні на що не дивлюся", — сказав Вокер. "Я тут, і це єдина маленька бульбашка. Коли ви починаєте слухати зовнішній шум або сприятливу чи погану пресу, це по-різному впливає на різних людей. Якщо я не читаю, я не реагую". 

Напередодні матчу зі Словенією Саутгейт сказав, що "нічого не можна отримати, слухаючи зовнішню критику". 

Але реальність така, що гравці чітко усвідомлюють, про що йдеться, принаймні частково тому, що їх так часто про це запитують. Це очевидно з коментарів Беллінгема і Кейна. "Колишнім гравцям, які зараз є експертами, слід усвідомити", — сказав Кейн два тижні тому, — "що зараз дуже важко не слухати це, особливо для деяких гравців, які не звикли до цього, або деяких футболістів, що є новачками подібного навколишнього середовища". 

Як би вони не казали, що перебувають у бульбашці, гравці не перебувають на жодній цифровій детоксикації. Під час Чемпіонату світу 2018 року вони дивилися відео, на яких вболівальники бурхливо святкували свої перемоги вдома. Для цього турніру вони знають, що реакція абсолютно протилежна. 

Отже, чи можемо ми класифікувати те, що ми бачимо в Англії, як "психологію осадженої фортеці"? 

Ну, це залежить від вашого визначення. Якщо під цим терміном ви маєте на увазі припинення будь-якого діалогу зі ЗМІ — як робили англійські команди в минулому, особливо на мундіалі в Італії у 1990 році — це не так. Від п’яти до семи гравців збірної Англії щодня спілкуються зі ЗМІ, якщо вмикнути шоу на каналах від Футбольної асоціації Англії. Після гри виступатимуть дев’ять або десять гравців, і кожен член команди, окрім Люка Шоу, чия фізична форма є джерелом багатьох дебатів, виступали під час турніру. 

Повідомлення ФА гравцям повністю збігалися з іншими турнірами, за винятком штрафів. На попередніх форумах гравці збірної Англії часто розкривали подробиці того, як вони відпрацьовували пенальті. На Євро-2024 ФА втрутилася, коли питання торкнулися стратегії одинадцятиметрових, вважаючи, що футболістам не корисно обговорювати гіпотетичні сценарії або думати про пенальті за кілька днів до гри у плей-оф. 

Що, якщо замість цього взяти розуміння спортивного психолога? 

Провідний психолог Ден Абрахамс — говорячи загалом, а не про Англію конкретно — каже, що психологія осадженої фортеці — це "заклик до енергії, заклик до готовності, заклик до пильності". 

"Це спільний менталітет навколо негативного мислення", — каже Абрахамс. "Ви використовуєте це для виконання речей з якомога більшою інтенсивністю та якомога більшою активацією. Це спрямоване на зосередження та увагу. Команда може погодитися, що зовнішній світ проти них, тому вони створюють оповідь, мову для всієї команди, якою вони можуть поділитися та зміцнитися разом, що в кінцевому підсумку привертає увагу, інтенсивність і намір поведінки та дій". 

Абрахамс вважає, що таке мислення може мати позитивний вплив — "Це може сприяти підвищенню обізнаності, передбачення та прийняття рішень" — або негативний. "Насправді це заважає і відволікає", – додає він. "Тож це не допомагає гравцям налаштуватися на ігрове середовище". Але, зрештою, він бачить "психологію осадженої фортеці", як вибір, тактику, спосіб для гравців спробувати отримати перевагу в конкурентному середовищі. 

"Все, що я описав, може підпадати під прапор інструментальної агресії", — каже він. "Команда може спробувати знайти спосіб діяти більш агресивно, щоб нав’язати себе оточенню та супернику". 

Здається, на сучасних гравців часто впливає те, як Майкл Джордан говорив у серії документальних фільмів "Last dance", де він розповідає про те, як сприймати критику особисто, щоб перетворити її на мотивацію до перемоги. Це відчувалося в коментарях Беллінгема в Гельзенкірхені, де він говорив про "використання" критики та про те, що "ви повинні сприймати це трохи особисто". 

Саутгейт, здається, відчув, що Джуд бачить речі інакше, ніж старші гравці, коли того вечора сказав, що Беллінгем "все ще молодий чоловік, буде говорити речі і реагувати на них так, як це робить молодь". 

Можливо, це лише реальність для наступного покоління гравців. Ентоні Гордон також розповів про спроби використати критику в позитивному ключі. 

"Якщо люди налаштовані негативно, це лише тому, що вони багато чого очікують від вас", — сказав він минулого тижня. "Якщо ми хочемо, щоб це припинилося, нам просто потрібно виступати і дати людям те, що вони хочуть бачити". 

А може, це набагато простіше. Англія, загалом добре зігравши на своїх останніх трьох великих турнірах, грає не дуже вдало на Євро-2024. Їх критикують. І їх запитують про цю критику. Можливо, це не стільки зміна політики чи менталітету, скільки просто дія. 

Якби вони грали краще — питань буде менше. Ще є час відтворити те позитивне відчуття 2018 року. 

За матеріалами The Athletic 

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Российская певица двухтысячных впала в кому после попытки суицида
Comments UA
2024-10-02T20:15:54Z
Брак певицы с Украины и российского стриптизера трещит по швам
Comments UA
2024-09-29T20:15:32Z
"Кто бы мог подумать": Вакарчук признался в новой любви
Апостроф
2024-10-04T19:03:17Z
Катастрофически тяжело: вдова Виталия Билоножко рассказала о жизни после смерти мужа/Они прожили вместе более 40 лет
Апостроф
2024-09-23T14:15:10Z
Тест: кто вы из нового поколения супермоделей?
Marie Claire
2024-10-06T09:01:49Z
Российский двойник Леонардо Ди Каприо отправился на «СВО». ФОТО
Новости Украины
2024-10-06T08:57:17Z
Российская певица после развода рассказала правду о своем "идеальном браке"
Comments UA
2024-09-24T19:36:35Z
Украинская певица впервые откровенно рассказала, сколько "пластик" сделала
Comments UA
2024-10-03T19:51:13Z
"До конца моей жизни": дизайнер Алексей Залевский раскрыл подробности своей неизлечимой болезни
Апостроф
2024-10-03T17:36:05Z
Ситуация очень печальная: синоптик рассказала, когда в Украине ждать дождей
Апостроф
2024-09-29T09:03:41Z
Командир отделения ВСУ работал на россиян и сдавал позиции F-16
Фокус
2024-10-01T11:06:10Z
Улицы Степана Бандеры и полка «Азов»: в Харькове требуют новых переименований
Comments UA
2024-09-23T14:06:55Z
На контрольном посту мужчина начал резать себе руки: кто его остановил
Comments UA
2024-10-04T13:21:51Z
Дороги превратились в реки: часть Киева ушла под воду из-за сильного ливня
Апостроф
2024-10-06T08:45:00Z
Обмен территорий на потери РФ: в NYT рассказали о стратегии ВСУ на Донбассе и выходе из Угледара
Фокус
2024-10-06T08:27:37Z
Военные показали, как берут в плен оккупантов на Харьковском направлении
Корреспондент
2024-09-30T21:03:15Z
Митинги против ВСУ в Покровской громаде: правда ли это
Comments UA
2024-09-23T15:30:29Z
Бои в Угледаре идут в черте города - ОВА
Корреспондент
2024-10-01T10:45:17Z
Под Москвой застрелили бывшего "министра" "ЛНР": интересные подробности
Comments UA
2024-10-01T21:45:57Z
В Кремле отреагировали на желание Шольца поговорит с Путиным
Comments UA
2024-10-02T14:12:49Z
Украины больше нет: Трамп шокировал новым заявлением о войне
Comments UA
2024-09-26T07:31:07Z
"Война станет глубже и тяжелее в 2025-2026 годах": неутешительный прогноз Британии
GlavRed
2024-09-22T17:30:30Z
Орбан пригрозил Бельгии: причина
ГЛАВКОМ NET
2024-10-06T09:06:45Z
Перезагрузка БЕБ: Кабмин сделал шаг к переменам
ZN UA
2024-10-06T09:04:46Z
Против РФ сыграл придуманный ею миф. Почему враг недооценил наступление на Курщину
Comments UA
2024-09-26T17:42:31Z
В Газе освободили девушку, которую похитили в Ираке десять лет назад
Корреспондент
2024-10-04T03:52:29Z
Спикер Палаты представителей требует увольнения посла Украины в США
ZN UA
2024-09-25T20:22:50Z
У украинцев хотят отобрать льготы, придумали новую причину: появился законопроект
Политека
2024-09-26T18:04:35Z
Тарифы на электроэнергию вырастут: какие квитанции украинцам ждать с 1 ноября
Знай
2024-10-01T19:42:53Z
Подсолнечное и сливочное масло: цены в супермаркетах бьют рекорды
Знай
2024-09-29T16:06:42Z
Требовал 100 тыс. грн взятки: СБУ схватила топ-менеджера "Энергоатома"
Апостроф
2024-09-28T23:35:20Z
Курс валют в Украине 6 октября 2024: сколько стоит доллар и евро
VGorode
2024-10-06T08:12:48Z
Крупнейший банк Кипра закрыл россиянам около 20 тысяч счетов
Корреспондент
2024-10-06T07:33:37Z
Великобритания закрыла последнюю угольную электростанцию
Корреспондент
2024-09-30T11:24:45Z
Треть украинцев оценили действия власти для восстановления энергетики как неэффективные – опрос
ZN UA
2024-10-02T12:53:11Z
Украинцы могут остаться без стабильной мобильной связи зимой: в чем причина
Фокус
2024-09-30T13:15:44Z
В Польше призвали вернуть украинских мужчин домой, и отправить на фронт
Знай
2024-09-29T20:12:36Z
Средиземноморская сказка: самая красивая принцесса Греции выходит замуж — первые фото
Marie Claire
2024-09-28T09:36:23Z
Умеров рассказал, как возросли темпы мобилизации в Украине
Хвиля
2024-09-23T17:30:59Z
Зачем нужно готовить из капусты 25 сентября и как защитить себя от порчи: приметы, обряды и запреты на Сергея
Знай
2024-09-25T02:03:35Z
Штрафы за прогулы на работе: юрист объяснил, когда такие взыскания незаконны
Знай
2024-10-06T09:06:33Z
Загранпаспорт: может ли его получить мужчина, выехавший для сопровождения отца с инвалидностью
ZN UA
2024-10-06T09:04:33Z
Украинцев предупредили об изменениях в выплатах ВПЛ в октябре
Хвиля
2024-10-02T16:45:45Z
В "Интерпайпе" Пинчука рассказали, как поддерживают своих сотрудников-военных
Апостроф
2024-10-01T17:09:52Z
Германия готовится к войне в Европе - NTV
Корреспондент
2024-09-29T22:42:40Z
Украинский чемпион мира Беринчик будет защищать титул в андеркарде реванша Усика и Фьюри
ZN UA
2024-10-05T08:55:06Z
"Моя королева": Александр Усик поздравил жену с годовщиной свадьбы
Фокус
2024-09-25T12:15:54Z
УЕФА признал судейскую ошибку, которая повлияла на определение победителя Евро-2024
ZN UA
2024-09-23T15:19:34Z
Александр Свищев: «Поздравляю команды с результатом Суперкубка по водному поло и благодарю за увлекательную игру»
Комсомольская правда
2024-10-06T09:04:23Z
Украинский боец проиграл второй подряд бой в UFC
ZN UA
2024-10-06T08:18:33Z
Лидер "Реала" получил ужасную травму в Испании
ZN UA
2024-10-06T08:11:20Z
"Динамо" – "Кривбасс": видео онлайн-трансляция матча УПЛ
ZN UA
2024-10-05T09:36:30Z
"Должен забрать судьбу боя у судей": Фьюри раскрыл свой план на реванш с Усиком
ZN UA
2024-10-04T20:18:14Z
Тайсону Фьюри настоятельно посоветовали завершить карьеру после боя против Усика
Известия Киев
2024-10-04T18:36:08Z
Простой тест, который поможет определить деменцию на ранней стадии
Marie Claire
2024-09-28T00:00:50Z
В Минздраве рассказали, когда в аптеках можно будет приобрести лекарства с медицинским каннабисом
Фокус
2024-10-02T05:13:18Z
6 признаков того, что ваш антивозрастной крем вреден для кожи
Marie Claire
2024-09-28T03:00:49Z
В каком возрасте на теле увеличивается количество родинок
Comments UA
2024-09-23T08:51:01Z
Речь идет не о пневмонии: врач рассказала о коварном последствии COVID-19
Известия Киев
2024-10-06T08:31:00Z
Медицинское обследование работников образования: что изменилось с 1 октября
ZN UA
2024-10-06T06:03:02Z
Как сохранить урожай свежих помидоров к зиме: основные правила
Политека
2024-09-28T03:22:28Z
Как сохранить урожай овощей без холодильника: полезные советы для украинцев
Политека
2024-09-27T19:31:53Z
Астрологический прогноз на октябрь 2024 по знакам Зодиака
Marie Claire
2024-09-29T22:51:19Z
В Тель-Авиве произошел теракт - людей расстреляли из автоматов на трамвайной остановке
Комсомольская правда
2024-10-01T17:10:25Z
В Киеве похитили и пытали гражданина Турции
Апостроф
2024-09-26T17:12:43Z
В Нежине полицейский на авто сбил насмерть военного
Корреспондент
2024-09-27T15:27:55Z
Атака шахедов на Одессу привела к пожарам и разрушениям - в МВД также рассказали о пострадавших
ZN UA
2024-10-06T06:33:56Z
Уклонистов ищут по спискам главы МСЭК Хмельниччины: что им может грозить
Новости Украины
2024-10-06T06:18:56Z
В Киевской области прогремели взрывы, продолжается атака "шахедов" на Украину
ZN UA
2024-10-05T23:07:20Z
Трагедия в Сумской области: российские оккупанты атаковали гражданский автобус
Comments UA
2024-10-05T21:33:05Z
В Одессе прогремели мощные взрывы: что известно
Comments UA
2024-10-05T21:18:42Z
В Киевской области и в ряде областей воздушная тревога: где опасно
TSN
2024-10-05T19:42:31Z
Вкуснее магазинного: бюджетный рецепт сырника "Сникерс" с домашней карамелью
Политека
2024-09-28T23:01:58Z
Прямо как в Италии: оригинальный рецепт хлебного супа с капустой и сыром
Политека
2024-10-01T11:01:44Z
В чем встречать Новый 2025 год Зеленой Деревянной Змеи: рекомендации по знакам Зодиака
Marie Claire
2024-09-26T18:00:52Z
Как приготовить картофельные зразы с мясом в духовке: шеф-повар Татьяна Литвинова раскрыла фирменный секрет
Политека
2024-10-06T09:01:56Z
Влюбись, если осмелишься: 10 оригинальных способов выйти из френдзоны
Marie Claire
2024-10-06T07:00:27Z
Не дайте салу испортиться: как правильно хранить любимый продукт
Знай
2024-10-06T04:51:52Z
Домашняя фруктовая пастила: простой рецепт от шеф-повара Татьяны Литвиновой
Политека
2024-10-06T01:01:48Z
Аппетитные рыбные мафины: рецепт от звезды "Мастер Шеф", заменяющий привычные котлеты
Политека
2024-10-05T23:04:00Z
Обзор самых дешевых стран для туристов: куда податься с малым бюджетом
Comments UA
2024-10-05T22:03:06Z
Реализм еще выше: Представлен первый трейлер гоночного симулятора Assetto Corsa EVO — выходит в январе в Steam
GameMag
2024-10-01T06:33:07Z
Беженцам нужно немедленно перерегистрировать авто: с 1 октября задействует новый запрет
Знай
2024-09-26T18:21:57Z
В Норвегии установлен новый мировой рекорд по объемам продажи электромобилей
Известия Киев
2024-09-27T15:29:42Z
Паркинг с суперкарами: в Киеве на стоянке супермаркета заметили эксклюзивные авто
Фокус
2024-09-25T07:21:56Z
Культовая капсула времени: обнаружено американское спортивное авто 90-х без пробега
Фокус
2024-10-06T08:45:30Z
Полтавские "горячие" спасатели: Модели у нас есть, лишь бы хватило календарей
Комсомольская правда
2024-10-06T05:03:34Z
Радости полный бак: деткам разрешили разрисовать настоящий спорткар Ferrari
Знай
2024-10-05T16:36:41Z
Когда менять резину на зимнюю в Украине в 2024 году: как будут штрафовать
UAToday
2024-10-05T12:57:16Z
Привет из 90-х: в Украине заметили раритетные спорткары BMW
Апостроф
2024-10-05T07:00:01Z
Эксперт рассказал, какие преимущества может дать Украине налаживание сотрудничества с учеными, выехавшими за границу
ZN UA
2024-10-05T07:22:19Z
Крупнейший шторм в Солнечной системе: таким Большое красное пятно на Юпитере еще не видели
Фокус
2024-10-04T07:45:54Z
Послушайте русскую озвучку хоррора Alone in the Dark от Cool-Games
GameMag
2024-09-30T20:31:32Z
The Callisto Protocol, Mortal Kombat 1, Lies of P и многие другие игры для PS5 получили маркировку PS5 Pro Enhanced в PS Store
GameMag
2024-09-28T21:13:43Z
Ракеты с ядерным двигателем доставят людей на Марс намного быстрее: но все не так просто
Фокус
2024-10-06T08:45:06Z
Ремейк Assassin's Creed Black Flag может выйти в 2025 году
Overclockers
2024-10-06T08:33:27Z
Мощный взрыв навсегда изменил Землю: ученые рассказали, что произошло
ZN UA
2024-09-28T10:49:04Z
Digital Foundry: От выпуска мощной консоли PlayStation 5 Pro выиграют даже те, кто не собирается ее покупать
GameMag
2024-09-29T21:16:06Z
Гроб внутри гроба: обнаружено необычное захоронение дочери древнеегипетского правителя
Фокус
2024-10-06T08:09:30Z