MY.UAНовини
Лікар у крові. Інтерв’ю з хірургом «Охматдита», чиє фото облетіло світові ЗМІ
Лікар у крові. Інтерв’ю з хірургом «Охматдита», чиє фото облетіло світові ЗМІ

Лікар у крові. Інтерв’ю з хірургом «Охматдита», чиє фото облетіло світові ЗМІ

8 липня російські окупанти здійснили найбільш зухвалий і руйнівний обстріл Києва. Внаслідок декількох ракетних ударів загинули 33 людини, серед яких п’ятеро дітей, понад 100 людей поранено. Однією із цілей росіян виявилася одна з найбільших дитячих лікарень Європи – «Охматдит». У цьому закладі лікують маленьких пацієнтів з усієї країни, багато серед них тих, кому не можуть допомогти в інших лікарнях.

Ворожим ударом фактично повністю знищено корпус токсикології. Значних ушкоджень зазнав абсолютно новий корпус, де розміщуються зокрема, онковідділення, відділення реконструктивно-пластичної мікрохірургії. Саме у ньому працює дитячий щелепно-лицьовий хірург Олег Голубченко. Фото цього молодого медика 8 липня після влучання ворожої ракети розлетілося по всьому світу. Голубченко працює у лікарні з 2016 року. Одним із перших він опинився біля зруйнованої будівлі. Хірург, який кілька хвилин тому оперував п’ятимісячного пацієнта, тут вже допомагав розбирати завали.

В інтерв’ю «Главкому» Олег Голубченко згадує трагічний день, будні повномасштабної війни і… своє доленосне рішення не жити в Криму під окупантами.

Пане Олеже, коли вранці 8 липня ракета влучила у лікарню, ви з колегами працювали в операційній і швидко неможливо було евакуюватися. Можете відтворити ті події?

У нас зранку почався плановий операційний день, повітряної тривоги не було. І коли ми десь майже годину вже робили операцію, завила сирена. Під час тривоги ми не беремо пацієнтів на операції, але цю мусили закінчити. Тому анестезіолог каже: «Тривога якщо буде довго – зараз ми це (поточну операцію) закінчимо і все, більше нікого не беремо». Я погодився. Нам хвилин 50 чи година ще залишалася до завершення. Ми планували завершити і далі спуститися в укриття до всіх...

А далі пролунали вибухи. Їх було декілька. Я опинився на підлозі, десь у двох-трьох метрах від операційного стола. Там скло, все, що падало, дим, пил... Анестезіолог лежав теж на підлозі, апарат штучної вентиляції легень (ШВЛ) вже не працював, він розбитий був. Мій асистент-лікар також був на підлозі, операційна сестра також. Перепитав у анестезіолога Ярослава, як він. Ярослав кинувся до пацієнта, каже: не працює апарат ШВЛ. Дістали мішок Амбу (ручний апарат для штучної вентиляції легенів), Ярослав підключив його. Потім оглянув нашу медичну сестру, тому що вона дуже сильно постраждала від скла. Ми вирішили бігти вниз до реанімації, тому що дитина була без апарата. Потрібно було оцінити її стан, аби зрозуміти, чи все добре. Коли спускалися вниз, бачили, що вже багато дітей евакуйовано, було багато поранених співробітників.

Потім провели екстубацію, тобто забрали інтубаційну трубу, дитина опритомніла. Ми операцію не закінчили, дитину перевели до іншої лікарні, де наші колеги доробили операцію.

У нас персонал всіх змушує ходити у підвал, бути десь між стелями на сходах під час тривоги. Але більшість не завжди спускається. Але всі хто був у нашому відділенні, діти, майже ніхто не постраждав тому, що усі дотримувалися заходів безпеки.

Я опинився на підлозі, десь у двох-трьох метрах від операційного стола. Там скло, все, що падало, дим, пил...

Як почувається медсестра, яка сильно порізалася?

Їй обробили рани, зробили первинну хірургічну обробку, у неї набряки великі, багато швів на обличчі. Я з нею 9 липня розмовляв, телефонував: вона наче нормально. Ну, відносно. Жива і дякуємо Богу. Усе буде добре з нею.

«Я дуже боявся цього, щоби такого не сталося»

В якому режимі лікарні працювала після 24 лютого 2022 року?

Пам’ятаю, як 24 лютого 2022 року я прибув на роботу і десь до кінця квітня чи початку травня на роботі залишався. Загалом десь 50 з лишком днів вийшло. Ми, лікарі, жили у лікарні, ще новий корпус не працював, бо тільки туди перебиралися, все організовували там, чергували. Потроху відновилися планові операції. Так пішла робота, з часом все налагодилося. Весь цей час з початку повномасштабки я у Києві, нікуди не виїжджав і, у принципі, не збираюся.

Наша команда також була вся на місці, ніхто нікуди не виїжджав. І от до нинішньої атаки робота була в звичайному режимі.

8 фото
Наслідки ракетного удару по Києву
фото: Михайло Глуховський/glavcom.ua

Що найскладніше для лікаря під час цієї війни в роботі?

Ну найскладніше – ці тривоги. Не розумієш – буде щось чи не буде (приліт, обстріл). Це дуже нервує людей, всі дуже хвилюються. Бо сидиш читаєш в новинах, що десь по Харкову, по Одесі влучання, переживаєш. І тут в твою лікарню прилітає.

Я дуже боявся цього, щоби такого не сталося. Тому що Київ ніби ж захищають, але ви бачите, що трапилось.

Коли почалося повномасштабне вторгнення, багато людей приходило з околиць до нас, з інших районів, просто залишалися в лікарні (жили у лікарні). Були і маленькі діти, у когось вже родичі вже загинули. Це мене найбільше засмучувало.

Я роблю операції і далі робитиму, це моя робота, справа, якою я збираюся займатися все своє життя, дуже довго йшов до цього, щоби займатися своєю справою.

Скільки зазвичай пацієнтів у вас, скільки операцій робите, який потік?

Можу сказати не за всю лікарню, а за наше відділення. У нас операційні – понеділок, середа, п'ятниця. Кожен з цих днів по три-чотири операції. Хтось з колег оперує, я йому асистую, або я оперую, мені асистують, по-різному. Коли якісь складніші операції, мені асистують колеги.

«Люди згуртувалися, показали свою єдність»

Світ облетіли ваші фото: ви вже були на вулиці у закривавленому халаті допомагаєте рятувальникам розгрібати завали…

Після операції, якщо все добре, з пацієнтами поряд перебувають мама та медичний персонал. Лікар лише заходить на огляд. Коли дитина «важка», вона переходить в реанімацію під нагляд анестезіолога-реаніматолога. У даній ситуації з пацієнтами були наш анестезіолог і всі хлопці та дівчата з відділення реанімації, які слідкували за всіма важкими, пораненими хворими. Вони їх підтримували, контролювали їхні показники. Зокрема це стосується і дитини, якій ми робили операцію.

Олег Голубченко у закривавленому халаті одним із перших кинувся допомагати розбирати завали
Фото: Facebook Крістіна Бердинських

Ми зі старого корпусу перенесли (пацієнтів) в новий корпус, потім ще раз їх переносили. Потім я вже дивлюся, немає частини будівлі (будівля відділення токсикології). Звичайно, побачив таку картину і побіг допомагати, бо завали, дим. Це ж все було до приїзду ДСНС. Тобто до приїзду рятувальників люди почали якесь каміння, арматуру витягувати, все що могли. А що ще залишалося робити?

Люди згуртувалися, показали свою єдність. Це дуже було круто і дуже важливо, тому що всі щось приносили, якусь воду, пластирі, все-все-все. Підключилися до розборів завалів, бруд, скло прибирали. Наприкінці робочого дня я так подивився і подумав: ну, це наші люди! Вони прийшли і все зробили, і молоді, і літні, і дівчата, і хлопці…

Люди несли їжу, воду, медикаменти. Хтось зі співробітників на вулиці навіть намагався зупинити цей потік, мовляв, продуктів не несіть вже. А зараз для вашої поточної роботи чи всього достатньо? Медикаменти є?

У нас все було і все є. Зараз інше питання: зруйнована операційна, там немає скла і немає живлення. Як буде все відновлюватися, лікарня буде працювати. Я особисто налаштовуюся на те, що я буду працювати і якнайшвидше мої пацієнти будуть поступати в лікарню і отримувати хірургічне планове лікування.

Обговорювали з колегами те, що сталося, і як ви діяли у таких екстремальних обставинах?

Мені здається, я діяв на інстинктах, можна сказати так. Бачив хворих наших в перші 10-15 хвилин, взагалі нічого відомо не було, що сталося. Пам’ятаю як ми спустили цю дитину, якій робили операцію, вниз, а там були наші співробітники, які отримали дуже непрості поранення. Звичайно, ми їм там всім допомагали, зібрали людей і відправили на швидкій до лікарень. Потім визначилися з тих, хто залишився, хто що робить, як і кому допомагає, хто поранених підіймає, хто тримає, хто накладає шви, хто людей приводить, хто перев’язує.

Самоорганізація на стресі?

Лікарі знають, як діяти, є алгоритми, протоколи, які регламентують дії. З нами керівництво постійно ці речі повторює. У керівництві нашому є анестезіологи, вони дуже знаються на невідкладних станах. Наші лікарі дуже добре себе проявили і в організації процесу допомоги, керуванні цим.

Вже після 2014 року і початку російської агресії ви їздили і на навчання і по роботі до Росії. Наскільки для вас початок повномасштабної війни був несподіваним?

Я сам із Сімферополя, з Криму. Там навчався, а у 2014 році я зробив свій свідомий вибір, де я хочу далі жити і працювати. Перебрався до Києва практично без нічого до гуртожитку. Так у Києві і залишився. Так, після 2014-го року я їздив додому до Криму, я їздив і в Москву, тому що там були конференції, було таке...

Після 24 лютого виявилося, що багато російських науковців, здавалося б, освічених людей, підтримують знищення українців. А як росіяни до вас ставилися, коли ви з ними спілкувалися у Росії?

Те, що сталося, наприклад, у Бучі, я навіть собі уявити не міг, що таке можливо. Коли тільки війська купчилися на кордоні (на кордоні Росії, Білорусі з Україною перед повномасштабною війною), навчання усілякі проводилися, я припускав, що щось вони можуть вчинити, довіри не дуже багато може бути до них. Але от те, що прямо на Київ підуть мені й на думку не спадало. Казав собі, що такого не може бути, це безглуздо, що світ однозначно висловиться. Але трапилось те, що трапилось і в Бучі, і в Ірпені, людей, пацієнтів розстрілювали, яких я і потім лікував, яких я і до цього лікував. Це жах і гидко.

Щодо росіян, то навіть коли перетинався з ними на конференціях у Європі, вони ставилися до тебе якось зверхньо, як до малоросів. Це зневага була до мене, до будь-кого з України таке ставлення – зневага.

Ви самі із Сімферополя. У вас залишилися рідні в Криму, чи підтримуєте з ними контакти особливо після 2014 року?

Немає там рідних. Контактую тільки з сестрою, яка живе в Одесі, яка також поїхала з Криму ще у 2009-2010 році. Мої батьки живуть на підконтрольній території України. Є в Криму мій дядько, брат татів, але я не хочу це обговорювати. З тим, хто в Криму ні я, ні мої батьки не спілкуємося. Ми у 2014 році, повірте, дуже багато там залишили усього, щоби бути в Україні.

Михайло Глуховський, «Главком»

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Які трендові кольори волосся для жінок за 40: омолоджують і роблять образ бездоганним
TSN
2024-09-13T17:42:40Z
Тіна Кароль обрана музичною продюсеркою Нацвідбору на "Євробачення-2025"
TSN
2024-09-13T13:15:00Z
Камала Гарріс вперше прокоментувала те, що її підтримала Тейлор Свіфт на виборах США
24tv
2024-09-21T09:12:29Z
Дільничні проти дронів і російських агентів
Детектор М
2024-09-21T09:00:58Z
Оксана Білозір неочікувано засвітилася на Курщині в РФ та зізналася, як на неї реагували місцеві
TSN
2024-09-21T08:51:13Z
Трендові чоботи осені 2024: що ми будемо носити цього сезону
24tv
2024-09-21T08:45:50Z
Найкращі фільми 1994: що ми дивилися 30 років тому
ITC
2024-09-21T08:28:02Z
Рідлі Скотт «заспойлерив» фінал «Гладіатор 2» і розповів, що планує «Гладіатор 3»
ITC
2024-09-21T08:28:01Z
Наречена протестувала: матір організувала заручини для іншої доньки на весіллі та осоромилася
24tv
2024-09-21T08:21:49Z
Ідеальне співвідношення: скільки ложок кави роблять напій бездоганним
24tv
2024-09-21T09:15:01Z
Особливо смачна: рецепт шаурми з куркою від судді "Мастер Шеф" Ярославського
Политека
2024-09-21T09:03:40Z
Він стане вашим улюбленим гарніром: як правильно варити булгур
24tv
2024-09-21T08:36:18Z
Firedooring: що треба знати про цю найнеприємнішу тенденцію у знайомствах і як їй запобігти
24tv
2024-09-21T07:57:40Z
Які квіти посадити під зиму: вони морозостійкі і зацвітуть навесні
24tv
2024-09-21T07:51:35Z
Місячне затемнення у вересні: Терезам - зміни, Дівам - нові цілі, Тельцям - виконання бажання
GlavRed
2024-09-21T07:27:12Z
Приклад порядних сім'янинів – найкращі чоловіки за знаком зодіаку
24tv
2024-09-21T06:33:00Z
Як правильно мити мультиварку всередині: спосіб, який виручить кожну господиню
GlavRed
2024-09-21T06:27:13Z
Рецепт легкого пирога з тістом філо та сирною начинкою: виходить дуже смачно
Политека
2024-09-21T05:31:28Z
Баварія змирилася з майбутнім відходом Девіса
Football.ua
2024-09-21T09:33:17Z
Очеретько, Ігор та Стеніо зіграють в атаці Карпат у матчі проти Чорноморця
Football.ua
2024-09-21T09:03:25Z
Челсі хоче підписати Кунде
Football.ua
2024-09-21T09:03:20Z
Не реалізувала 4 сетболи: Костюк залишила турнір у Сеулі, поступившись "нейтральній" суперниці
24tv
2024-09-21T08:45:56Z
Дівоча збірна України з футболу зіграє на Турнірі розвитку УЄФА в Молдові
УкраинФорм
2024-09-21T08:24:35Z
Харківський юридичний форум збирає експертів для обговорення спортивного права
УкраинФорм
2024-09-21T08:06:47Z
Чи зможуть гості вперше переграти "біло-синіх": онлайн-трансляція матчу Динамо – Рух
24tv
2024-09-21T08:00:09Z
Результативність Довбика в Серії А: що вдасться українцю
Football.ua
2024-09-21T07:58:22Z
Ексфорвард Челсі відновив кар'єру в 39 років
Football.ua
2024-09-21T07:58:11Z
Вокаліст гурту Twisted Sister Ді Снайдер підтримав Україну і заявив, що його дідусь родом звідси
24tv
2024-09-21T09:33:51Z
«План перемоги» Зеленського: стали відомі основні пункти
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T09:33:32Z
Трампа атакували іранські хакери: кіберзлочинці намагалися вкрасти документи у республіканців та підставити команду Байдена
Политека
2024-09-21T09:30:03Z
Зеленський відповів, чи є в України план щодо Криму
24tv
2024-09-21T09:27:15Z
Урок для України або Історія проведення «референдуму під контролем ООН»
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T09:24:01Z
Спецслужба Фінляндії попередила: Росія може шантажувати країну заручниками
Европейская правда
2024-09-21T09:21:45Z
Все, як в Україні: чим займаються російські військові на Курщині
24tv
2024-09-21T09:21:35Z
Туреччина запропонувала зняти санкції з Росії в обмін на мир в Україні
FaceNews
2024-09-21T09:21:08Z
Курська операція: Зеленський сказав, яке завдання вдалося виконати
TSN
2024-09-21T09:18:37Z
Перекрито трасу, евакуйовано залізничну станцію: яка ситуація після вибухів у Тверській області
24tv
2024-09-21T09:36:46Z
На українському кордоні виявили першу партію контрабанди iPhone 16
InternetUA
2024-09-21T09:36:03Z
У Кривому Розі 23 вересня оголошений днем жалоби за загиблими внаслідок ракетного удару
УкраинФорм
2024-09-21T09:30:48Z
У Києві затримано наркозбувачів, які маскували заборонені речовини під солодощі
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T08:24:50Z
У Бериславі внаслідок атаки дронів пошкоджений гуманітарний штаб
УкраинФорм
2024-09-21T08:09:58Z
Пілот відмовився летіти через фекальну катастрофу в салоні: "Біологічна небезпека"
Знай
2024-09-21T07:51:50Z
Поліція розслідує обставини загибелі 17-річного мотоцикліста в Ізмаїльському районі
Украина Криминальная
2024-09-21T07:46:41Z
Жахлива ракетна атака на Кривий Ріг та Харків: серед загиблих та постраждалих є діти
Политека
2024-09-21T07:40:28Z
Жінка перерахувала інтернет-шахраям майже 700 тисяч гривень
InternetUA
2024-09-21T07:37:00Z
Прикордонники попередили українців про можливі труднощі з перетином польського кордону
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T15:49:31Z
Ціна Курської операції: українські військові розповіли, чи вартий наступ важких зусиль
TSN
2024-09-13T17:42:32Z
Росія збільшує виробництво військової техніки та зброї, обходячи санкції – Зеленський
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T09:39:53Z
Атака на Кривий Ріг: російська ракета вбила у власному будинку 12-річного хлопця та його бабусю
24tv
2024-09-21T09:36:56Z
Як діяти, якщо співробітники ТЦК вилучили водійські права: поради адвоката
TSN
2024-09-21T09:36:31Z
Замість "дякую" – в'язниця: чоловіка покарали за те, що побудував міст через річку у селі
24tv
2024-09-21T09:36:26Z
В Інституті демографії розповіли, яким може бути населення України у 2036 році
ZN UA
2024-09-21T09:36:21Z
Чому за часів СРСР фарбували сходинки тільки по краях: три цікаві версії
TSN
2024-09-21T09:33:37Z
США можуть поставити Україні плануючі авіабомби для винищувачів F-16 – Politico
ZN UA
2024-09-21T09:27:53Z
Чинник, який може завадити вам зачати дитину
24tv
2024-09-21T09:12:34Z
Названо 15 простих звичок успішних людей, з яких вони починають свій ранок
TSN
2024-09-21T08:36:27Z
Ідеальна доза: вчені розповіли, скільки чашок кави на день зміцнюють серце
Фокус
2024-09-21T08:06:45Z
Колабораційна діяльність і критична інфраструктура: виклики правового регулювання
Украина Криминальная
2024-09-21T06:24:24Z
Чому болять мʼязи після спорту: що таке кріпатура та як її побороти
24tv
2024-09-21T05:48:40Z
5 причин, чому роботи можуть стати найкращими лікарями в майбутньому
InternetUA
2024-09-21T05:01:27Z
Бачити означає вірити: прорив у генній терапії, який дає зір сліпим
Portaltele
2024-09-21T04:51:59Z
21 вересня: яке сьогодні свято, традиції та заборони
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T21:06:24Z
Нестабільність на клітинному рівні: вчені дізналися причину появи зморшок на нашому тілі
Фокус
2024-09-20T19:57:28Z
У п'яти областях через російські атаки пошкоджені енергооб'єкти, є поранений
УкраинФорм
2024-09-21T09:18:14Z
Зеленський спростував інформацію про нібито загибель 80 тисяч українських військових на фронті
Комсомольская правда
2024-09-21T09:01:38Z
Кияни 22 вересня відмовляться від автомобілів, а прокат самокатів та велосипедів буде зі знижками
Комсомольская правда
2024-09-21T08:31:50Z
На фронті минулої доби - 217 бойових зіткнень
УкраинФорм
2024-09-21T08:24:45Z
У Києві - середній рівень забрудненості повітря
УкраинФорм
2024-09-21T08:24:11Z
Українські десантники відбили масований штурм та завдали втрат росіянам
ZN UA
2024-09-21T08:07:57Z
Бойова робота "Драконів": ЗСУ під Кураховим спалили 44 одиниці техніки ЗС РФ
Фокус
2024-09-21T08:00:59Z
РФ кидає резерви на всі напрямки фронту і проводить ротацію: суттєво зросла кількість атак ворога
TSN
2024-09-21T07:57:55Z
17 людей дістали поранення внаслідок обстрілів військ РФ у Донецькій області
ZN UA
2024-09-21T07:57:13Z
Коли міняти шини на зимові у 2024 році?
Детектор М
2024-09-21T09:33:46Z
У покинутому маєтку на узліссі виявлено колекцію рідкісних ретроавто
Фокус
2024-09-21T09:27:04Z
На український ринок вийшов найменший і найдешевший кросовер Ford
Фокус
2024-09-21T07:57:33Z
В Україні виявили покинуту колекцію раритетних Mercedes-Benz
AutoCentre
2024-09-21T07:06:53Z
Водіям у Польщі розповіли, як оцінка авто впливає на кінцеву вартість страховки
Хвиля
2024-09-21T01:06:50Z
Недорога і ємна. У Бельгії розробили інноваційну твердотільну батарею
InternetUA
2024-09-20T21:04:08Z
Економ-пропозиція: який вигляд має найпростіший Volkswagen Golf 2024
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T18:09:01Z
Їх випустили лише 660: в Україну привезли найшвидший універсал у світі
Фокус
2024-09-20T17:00:03Z
Найпопулярніші дизельні авто серпня 2024: RENAULT Duster, RENAULT Megane, SKODA Octavia та інші
ITC
2024-09-20T16:34:43Z
Збільшення податків з 1 жовтня: на скільки роботодавцям потрібно збільшити зарплати
ZN UA
2024-09-21T09:36:37Z
Росія нарощує постачання нафти і газу в Китай: нові угоди з “Газпромом”
360ua.news
2024-09-21T09:15:59Z
Болгарія прагне зупинити імпорт яєць з України
AgroNews
2024-09-21T09:09:07Z
Супутниковий моніторинг підтверджує зниження урожайності пізніх культур в Україні
AgroPortal
2024-09-21T09:00:49Z
Курс долара до 45 гривень: прогноз на кінець 2024 року
24tv
2024-09-21T08:45:43Z
Україна-Словаччина: з початку року залізниця перевезла 7,5 млн тонн вантажів
Петр и Мазепа
2024-09-21T08:45:03Z
Віртуальні картки проти фізичних: чому варто перейти на цифровий формат
VGorode
2024-09-21T08:42:38Z
Яким буде курс долара до кінця вересня: прогноз банкіра
TSN
2024-09-21T08:09:27Z
Яйця стали лідерами подорожчання у низці областей
Agravery
2024-09-21T08:06:50Z
Розбір iPhone 16 Pro підтвердив металеву обгортку батареї та покращене охолодження
InternetUA
2024-09-21T09:31:22Z
Приховував Пентагон: астроном-аматор сфотографував секретний космічний корабель
GlavRed
2024-09-21T09:27:46Z
iPhone 16 Pro Max: огляд і розпакування
InternetUA
2024-09-21T09:01:46Z
Витік інформації про Infinix Zero Flip показує, що це буде товста складна модель
Portaltele
2024-09-21T08:52:35Z
Пошуки позаземних цивілізацій: докази їх існування набагато ближчі, ніж ми думаємо
TSN
2024-09-21T08:51:54Z
Земна атмосфера швидко насичується парниковим газом, у 80 разів небезпечнішим, ніж вуглекислий
24tv
2024-09-21T08:06:07Z
Redmi представила оновлену лінійку телевізорів Redmi A Pro
Portaltele
2024-09-21T07:51:11Z
Три способи, як зберегти фото з телефона на комп'ютері і не тільки
InternetUA
2024-09-21T07:31:33Z
10 секретів, як повернути ноутбук до життя, якщо він не вмикається
InternetUA
2024-09-21T07:01:37Z