MY.UAНовини
Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими
Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими

Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими

Відключення світла плюс ще літня спека – як за таких умов ресторани примудряються зберігати свіжість продуктів? Та й чи до ресторанів людям зараз? Проблеми у ресторанного бізнесу почалися ще з часів пандемії, відколи зміни й відбуваються, то тільки в гірший бік. Як виживає ресторанний бізнес, Коротко про розповіла директор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова.

Ресторанний бізнес дрібніє

- Ольго, сьогодні взагалі відкриваються нові кафе та ресторани і що це за заклади?

- Відкриваються, але здебільшого маленьких форматів. Ще з часів пандемії ресторанний бізнес почав дрібніти, приміщення на 300-400-500 "квадратів" попитом не користуються і важко виживають. Особливо якщо немає додаткових “плюшок” – літнього майданчика, пляжу тощо. Тому переважно сьогодні відкриваються кав'ярні, пекарні, невеликі кафе – словом, усе, що не потребує великих інвестицій та потоків людей.

На користь дрібних приміщень говорить і те, що для їх функціонування не потрібні потужні генератори. Відповідно, шуму набагато менше. Все ж таки вечеряти або пити каву серед постійного гуркоту - сумнівне задоволення.

- А яке в результаті сальдо – позитивне чи негативне? Загалом кількість закладів, враховуючи всі відкриті та закриті, зростає чи зменшується?

– Цього року сальдо різко негативне. Якщо говорити в середньому по Україні, то приблизно на кожен заклад припадає два закритих.

- Де сьогодні вигідніше мати ресторан – у моллі, у житловому будинку чи що окремо стоїть?

- Не важливо, у житловому будинку чи це окрема будівля. Головна умова - має бути постійний потік людей. Наприклад, багато преміальних ЖК сьогодні спорожніли, люди виїхали за кордон, відповідно, у місцевих кафе немає відвідувачів, багато хто закривався. А ось спальні райони зі старими п'ятиповерхівками та дев'ятиповерхівками можуть похвалитися напливом людей. Тут багато приїжджих із Харкова, Дніпра, з тимчасово окупованих територій, тож кафе не порожні. У повністю заселених ЖК середнього класу, де мешкає не дуже багата, але платоспроможна публіка, також ніхто не закривається, і приміщення під нове кафе там знайти майже нереально.

Також все неоднозначно щодо центру. Зараз люди мають улюблені місця для прогулянок, і там ресторанний бізнес тримається на плаву. У Києві це насамперед Поділ, у Львові – площа Ринок. А ось столичний Печерськ може пустувати все з тієї ж причини: офіси та житлові будинки спорожніли.

У Києві завжди потоковим місцем був район Південного вокзалу, але зараз це вже у минулому: людей менше, багато закладів закрилися.

Щодо торгових центрів, то сьогодні це не найкраще місце для ресторанного бізнесу. Справа в тому, що під час тривоги вони повністю закриваються, і для ресторанів, де треба замовляти та довго готувати їжу, це суцільні збитки. Тому сьогодні в моллах залишилися заклади двох форматів – які швидко готують їжу, особливо “на виніс”, або в яких є окремий вхід із вулиці.

5-6 годин роботи генератора роблять бізнес збитковим

- Багатьох клієнтів турбує свіжість продуктів. Чи є проблема із замовленням, доставкою та зберіганням в умовах багатогодинних відключень світла?

- Звичайно є. Якщо світло відключають за графіком, ще якось можна підлаштуватись, але нічні відключення електрики є величезною проблемою як для ресторанного бізнесу, так і для рітейлу. Рятує нове холодильне обладнання, яке може тримати температуру всю ніч, зі старим - складніше. Хоча я знаю, що заклади зі старими холодильниками теж пристосувалися і на ніч продукти, які б у нормальних умовах зберігалися в холодильниках, перекладають у морозилку. Якість від цього, звичайно, погіршується, але принаймні продукти не псуються.

- Як ресторани підлаштовуються під блекаути? Можливо, якось змінилася кухня?

- Ресторанний бізнес відпрацював усі ці ситуації ще у минулі блекаути. Насамперед, щоб працювало все обладнання, закупили генератори. Щоправда, потужні генератори у ресторанних закладах часто безглузді, оскільки вони не лише дорогі, а й споживають багато палива. 5-6 годин роботи такого генератора зводять весь економічний сенс функціонування закладу нанівець.

Щоб не працювати собі на шкоду, скорочують меню: не роблять фритюр, не готують страви, які потребують запікання, включають лише одну конфорку.

Вже в деяких закладах бачила два меню: "зі світлом" та "без світла".

Ще в минулі блекаути ті, хто міг, поставили обладнання на дровах та вугіллі. Взагалі це своєрідний регрес у бізнесі - від сучасного технологічного та екологічного обладнання переходити до вугільних мангалів та дров'яних печей. Але сьогодні це питання виживання, тому, якщо є де розміститися, ресторани обладнують мангальні зони.

З такою підготовкою та за умови дотримання графіків відключень можна навіть проводити банкети.

- А можна сказати, що якась кухня – українська, грузинська, японська, італійська – краще адаптується під відключення світла, а якась – зовсім погано?

- По країнах навряд чи, але можна сказати про страви. Сьогодні найпопулярніша страва в меню - це різні салати, оскільки для їхнього приготування електрику не потрібно: нарізали і подали. Також немає жодних проблем зі снеками. Плюс улітку завжди добре продаються напої, особливо охолоджені.

До речі, ресторатори кажуть, що вони й раді б щось приготувати, але люди в умовах тривалих відключень світла самі замовляють набагато менше суші, тортів – бояться отруєнь.

- А відвідувачі стали лояльнішими до закладів громадського харчування? Чи, навпаки, всі на нервах і більш вимогливі?

- Скоріше, друге. У багатьох зараз дуже тяжкий психологічний стан, і для того, щоб спалахнув скандал, досить найменшого приводу. Навіть невелика затримка замовлення може викликати шквал невдоволення та погані відгуки, найменша помилка сприймається клієнтом як знущання. І водночас всі ці гучні претензії часто глобально ні на що не впливають: сьогодні клієнт влаштував грандіозний скандал, а завтра знову прийшов до цього ж закладу, де ні офіціанти, ні кухарі не змінилися. Адже проблеми з персоналом величезні – як у сервісі, так і на кухні.

- Загалом побільшало чи менше стало відвідувачів?

- Важко сказати. Але якщо у мікрорайоні відключили електрику, то ресторан із генератором зніме всі “вершки”. Я нещодавно була у Харкові, де більшість закладів мають потужні генератори. І там, тільки-но вимикається світло, ресторани забиваються людьми. Відвідувачі приходять і поїсти, і попрацювати. Сьогодні генератор - це та конкурентна перевага, про яку нам не розповідали у книжках.

Переважна більшість "новачків" закрилися

- З боку життя рестораторів виглядає, як у відомому анекдоті, коли людина думала, що в неї в житті йде чорна смуга, а це вона ще була білою. Причому так щороку.

- Так, сьогодні ресторанний бізнес – це якийсь фільм жахів. І ці муки продовжуються кілька років поспіль. Нещодавно я переглядала список закладів, які відкрилися у 2022-2023 роках, і спіймала себе на думці, що навіть їх назв не пам'ятаю: переважна більшість "новачків" у Києві, Львові, Одесі закрилася.

- Які ваші прогнози на найближчий час? І, можливо, поради? Варто все це терпіти чи краще закритися та перечекати? І, тим більше, чи варто заходити на ринок "новачкам"?

- Нині ринок змінюється дуже швидко. Наприклад, торік усі їли шаурму, потім різко перестали та переключилися на чебуреки. Нині і до чебуреків інтерес падає. Поки що виграють великі мережі, які працюють на ринку по 20 років і нічого кардинально не змінюють.

Серед "новачків" виживають ті, хто відкриває невеликі заклади “не за всі гроші світу” та “тестують гіпотези”. Сьогодні дуже частий запит для дизайнера - "зробіть нам так, щоб можна було легко поміняти". Навіть таке поняття з'явилося: базовий дизайн. Після цього починається тестування різних концепцій: один заклад “не пішов”, тоді на цьому ж місці і з тими самими власниками відкривається інший заклад, потім третій…

Ресторанний бізнес дуже привабливий, оскільки приносить живі гроші. Тут немає ніякої відстрочки платежу, і здається, що працювати начебто легко. Але є свої складнощі: дуже динамічний ринок, необхідність відстежувати інтереси аудиторії та здатність під ці інтереси змінюватись. Плюс підтримувати певний рівень, щоб не давати людям ґрунт для розчарувань.

Дуже важливо дивитися і думати наперед: не що зараз модно, а якщо можна так сказати - які “вічні цінності”. За спостереженнями, концептуальні "прикольні" заклади швидко злітають і швидко сходять нанівець, натомість гарні м'ясні ресторани, кондитерські, пекарні "поза часом" - працюють десятиліттями.

- Під час війни ставлення до кафе-ресторанів змінилося - все ж таки раніше мало кому спадало на думку піти в ресторан тільки тому, що в будинку пропало світло. Можливо, є ще якісь зміни?

- На мою думку, ресторани сьогодні виконують ще й соціальну місію, і навіть у якомусь сенсі замінюють психіатра. Я часто звертаю увагу на відвідувачів різних закладів і бачу, що багато хто саме “зависає”. Тобто вони не заскакують на хвилинку випити кави, а ґрунтовно сідають, щоб хоч ненадовго відключитися, отримати задоволення, насолодитися життям у моменті. Знаю, що для багатьох посидіти в хорошому місці стало способом психологічно підтримати себе.

До речі

З ФБ Ольги Насонової

Найближчим часом ціни в кафе та ресторанах піднімуться на 15-20%. Причина проста: зростає вартість всього. Вартість електрики зросла: навіть коли вона є, це дорого, а коли ні – ще дорожче, бо паливо для генератора – це не копійки. Дефіцит кадрів - платити потрібно більше, щоб утримати персонал. Ресторанний бізнес ледве витримує конкуренцію за персонал з торговельними мережами, що дають бронь. Ціни на продукти зростають, тому що інфляція, і зростає вартість логістики.

Дещо рятує літо та сезонні продукти. Але все одно без підвищення цін бізнесу не вижити.

І це не призведе до масового відтоку відвідувачів. Люди звикають до подорожчання всього, і ресторани на цьому тлі не виділяються. Та й загалом, кого налякає зараз підвищення цін?

Теги за темою
Бизнес
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Мама бежала вдогонку: блогерша из США похитила детеныша вомбата в Австралии и взбудоражила сети
Фокус
2025-03-14T07:30:46Z
Сценарий "Послезавтра" реален. На Землю обрушатся похолодание, наводнения и штормы
Фокус
2025-03-14T07:12:13Z
Пытался войти в историю: орбитальный аппарат NASA сделал снимок мертвого модуля на Луне
Фокус
2025-03-14T07:00:31Z
Моет окна, подает чай, шумит не больше холодильника: что еще умеет робот-помощник по дому
Знай
2025-03-14T06:51:21Z
Apple выпустила срочные обновления для iPhone, iPad и Mac: в чем проблема
UAToday
2025-03-14T02:24:48Z
Мировая премьера: Konami показала полноценный трейлер хоррора Silent Hill f — выйдет на ПК, PlayStation 5 и Xbox Series X|S
GameMag
2025-03-14T01:55:32Z
Скромный результат для крупной серии: Продажи Final Fantasy XVI перевалили за 3,5 миллиона копий — аналитик
GameMag
2025-03-14T00:55:54Z
Ubisoft показала геймплей Rainbow Six Siege X — релиз состоится 10 июня, старая версия шутера останется доступной
GameMag
2025-03-13T23:52:02Z
Началась полноценная разработка Control 2
GameMag
2025-03-13T20:06:08Z
Астрологи назвали три знака зодиака, чьи проклятия обычно сбываются
TSN
2025-03-14T07:36:57Z
К чему снится летать: толкование сновидений
Comments UA
2025-03-14T06:18:46Z
Коридор затемнений 14 — 29 марта 2025 года: три ритуалы для развития
TSN
2025-03-14T05:03:33Z
Гороскоп на 14 марта: кому следует быть осторожным в эту пятницу
Знай
2025-03-14T03:01:30Z
Как приготовить рыбу в духовке: кулинарные секреты и простой рецепт
Фокус
2025-03-14T01:36:14Z
Очень украинское блюдо: как приготовить рагу "Огурцы"
Фокус
2025-03-13T22:30:29Z
Чему важно ребенка учить помогать и как его поощрить
Знай
2025-03-13T20:51:31Z
Гороскоп на 14 марта 2025 года по картам Таро для всех знаков зодиака
UAToday
2025-03-13T18:33:12Z
Осталось шесть дат для посева помидоров на рассаду: ростки будут крепкими, а урожай обильным
TSN
2025-03-13T17:54:12Z
Жители Москвы и Подмосковья сообщили о взрывах и работе ПВО
Хвиля
2025-03-14T07:52:35Z
Оккупанты ударили по Харьковщине, снова использовав коварную тактику
Comments UA
2025-03-14T06:48:16Z
В США загорелся самолет с 178 людьми на борту
Корреспондент
2025-03-14T06:21:34Z
USDA підвищив прогноз виробництва соняшнику в Україні
AgroNews
2025-03-14T06:01:12Z
Москва снова содрогалась от взрывов: что известно
Comments UA
2025-03-14T05:18:33Z
В РФ вновь жаркий прилет: какой НПЗ в этот раз не уберегли россияне
Comments UA
2025-03-14T04:57:23Z
В Туапсе после атаки горит нефтеперерабатывающий завод: детали
Хвиля
2025-03-14T04:24:21Z
В российском Туапсе дроны атаковали местный НПЗ
TSN
2025-03-14T02:30:11Z
В РФ горит очередной НПЗ
Корреспондент
2025-03-14T01:04:10Z
Непобежденная звезда мирового бокса отказалась идти в украинскую политику
Апостроф
2025-03-14T07:33:10Z
НБА: Лейкерс с Ленем уступили Милуоки
Корреспондент
2025-03-14T06:12:34Z
Украинская биатлонистка заплакала после личного рекорда
Корреспондент
2025-03-14T05:27:25Z
Свитолина проиграла 17-летней россиянке в четвертьфинале турнира в Индиан-Уэллсе
TSN
2025-03-13T22:51:50Z
Челсі вдруге обіграв Копенгаген у 1/8 фіналу Ліги конференцій
Football.ua
2025-03-13T21:58:03Z
Самое дорогое разбитое яйцо в истории: оно стоило 100 тыс. фунтов
Comments UA
2025-03-13T15:33:36Z
Дом боксера Усика собираются снести
Апостроф
2025-03-13T15:06:19Z
"Шахтер" подал иск против "Днепра-1" из-за трансфера футболиста в "Динамо"
ZN UA
2025-03-13T14:04:05Z
Украинская биатлонистка установила личный рекорд карьеры на уровне Кубка мира
Корреспондент
2025-03-13T12:54:20Z
Секретарь Киевсовета Владимир Бондаренко написал заявление на отстранение от обязанностей
Комсомольская правда
2025-03-14T07:52:20Z
В Сумской области объявили эвакуацию из 8 населенных пунктов: детали
Фокус
2025-03-14T07:27:20Z
В Украине в марте пройдут последние снегопады - названы даты
Апостроф
2025-03-14T06:54:15Z
В РФ существенно выросли потери на фронте: Генштаб порадовал цифрами
TSN
2025-03-14T06:15:47Z
Ретроградный Меркурий 15 марта — 7 апреля 2025: гороскоп для всех знаков зодиака
TSN
2025-03-14T06:00:57Z
Выход ВСУ из Курской области: что удалось захватить россиянам
Comments UA
2025-03-14T06:00:46Z
Синоптики дали прогноз погоды на сегодня 14 марта в Украине
UAToday
2025-03-14T05:30:36Z
В Україні подорожчала кукурудзу
AgroNews
2025-03-14T05:07:25Z
НМТ-2025 в Одессе: появился перечень предметов и даты проведения тестирования
Политека
2025-03-14T05:01:16Z
Проблема с ядерным доверием: рецензия на шпионский фильм Содерберга "Операция "Черный кейс"
Фокус
2025-03-14T07:51:26Z
Актриса Айо Эдебири получала угрозы из-за твита Илона Маска
Корреспондент
2025-03-14T07:48:40Z
Донателла Версаче покидает пост креативного директора Versace
Корреспондент
2025-03-14T07:42:28Z
Дмитрий Комаров официально подтвердил развод с Александрой Кучеренко
Корреспондент
2025-03-14T07:30:44Z
Экстренно госпитализировали популярную российскую актрису, звезду «Каменская»
GlavRed
2025-03-14T07:30:17Z
Наконец-то стал известен муж звезды "Сватов" Анны Кошмал/Муж актрисы тоже снимался в "Сватах"
Апостроф
2025-03-14T07:18:17Z
Первый муж Ани Лорак похвастался достижениями сына в оккупированном Крыму
Апостроф
2025-03-14T06:54:19Z
Зибров раскрыл сумму пенсии Кудлай и Поповича и признался, имеет ли собственный бизнес: "Обсчитали нас"
TSN
2025-03-14T06:06:45Z
Трейлер фильма «F1»
Кино-Театр
2025-03-14T06:03:08Z
Соучредитель Netflix передал $2 млн на военную помощь Украине
Корреспондент
2025-03-14T07:51:13Z
Первый бурый медведь, которому сделали операцию на мозге, вышел из спячки: что с ним произошло
TSN
2025-03-14T07:51:01Z
Избегать долгов и экономить будут с детства: НБУ берет образование школьников в свои руки
Знай
2025-03-14T07:12:41Z
Какой завтра, 15 марта, праздник – все об этом дне, какой церковный праздник, что нельзя делать
TSN
2025-03-14T07:03:51Z
ТЦК усиливают давление: объявить в розыск могут даже те, кто не нарушал правила
Знай
2025-03-14T06:36:52Z
Остановились ли россияне в Курской области: что осталось от украинского плацдарма
Comments UA
2025-03-14T06:36:01Z
Дают ли отсрочку в случае беременности жены: юристы дали четкий ответ
Фокус
2025-03-14T06:21:02Z
15 марта — какой церковный праздник, какие ритуалы в древности обязательно проводила молодежь
TSN
2025-03-14T06:06:09Z
Минсоцполитики раскрыло опасную схему: на что нацелены мошенники
Хвиля
2025-03-14T05:45:32Z
Тренд, который доводит в больницу: чем опасно есть два бразильских ореха в день
Знай
2025-03-14T07:51:51Z
Выполняя эти упражнения всего дважды в неделю, вы забудете о бессоннице
Comments UA
2025-03-14T06:42:55Z
Риск осложнений и гибели: ученые выяснили, в какой день лучше всего ложиться на операцию
Знай
2025-03-14T03:51:47Z
Брак увеличивает риск ожирения у мужчин втрое: ученые назвали причины
TSN
2025-03-13T22:03:27Z
Секс в бассейне: почему это опасная идея
Comments UA
2025-03-13T20:54:50Z
Украинцам предлагают лично контролировать рынок лекарств: как не переплачивать и куда обращаться в случае нарушений
Знай
2025-03-13T20:12:10Z
Белая смерть: каким органам больше всего вредит соль
Comments UA
2025-03-13T17:42:39Z
Украинским беженцам отменят страхование: где нужно делать полис самостоятельно
Знай
2025-03-13T17:21:27Z
Топ заболеваний, которые вызывают энергетические напитки
Comments UA
2025-03-13T14:00:57Z
Подорожание мяса в Харькове: украинцам показали, как изменились цены
Политека
2025-03-14T07:01:15Z
Настало время печь пироги: в Украине супермаркеты изменили цены на молоко, маргарин и кефир
Знай
2025-03-14T06:21:17Z
Европа показывает зубы: о чем говорит взлет акций немецкого Rheinmetall
Фокус
2025-03-14T06:15:48Z
В Украине пересчитали стоимость газа: когда произойдут изменения в платежках потребителей
Знай
2025-03-14T06:06:04Z
С 1 апреля украинцам грозит штраф более 5 тысяч гривен: что запрещается
Comments UA
2025-03-14T05:30:57Z
Изменения в правилах бронирования в марте: что нужно знать
Знай
2025-03-14T05:06:18Z
Бензин падает в цене, но АЗС скрывают важную деталь: почему водителям не разрешают сэкономить
Знай
2025-03-14T04:06:51Z
Хватит ли денег для индексации пенсий в Украине
Знай
2025-03-14T03:12:53Z
Украинские АЗС могут на 2-3 грн снизить цены на бензин и дизельное топливо
UAToday
2025-03-14T02:24:27Z
Конфетка от чемпиона "Formula-1": в Киеве засветился редкий спорткар Zeekr на 1300 "лошадок"
Знай
2025-03-14T04:51:10Z
Брэд Питт покоряет гоночные треки и женские сердца в трейлере фильма "Формула-1"
GameMag
2025-03-14T00:19:45Z
Toyota показала новый гибридный универсал в Японии
Корреспондент
2025-03-13T19:28:35Z
Электромобили смогут ездить дольше: ученые создают аккумуляторы на основе никеля
Фокус
2025-03-13T15:57:20Z
Скорость и адреналин: стартует 75-й сезон Формулы-1 – где смотреть
TSN
2025-03-13T13:06:24Z
Toyota представила три новых электромобиля для европейского рынка
Корреспондент
2025-03-12T17:45:51Z
Продали авто и превратились в преступника: украинцам массово поступают штрафы за чужие нарушения
Знай
2025-03-12T14:12:03Z
Владельцы Tesla начали маскировать свои авто
Апостроф
2025-03-12T10:54:47Z
Продавцы автомобилей хитро воспользовались безумием Илона Маска
Апостроф
2025-03-12T10:39:47Z
У Путина есть только одно принципиальное условие для согласия на перемирие
Comments UA
2025-03-14T07:51:24Z
После отказа США Иран, вместе с Россией и Китаем, обсуждает ядерный вопрос
Апостроф
2025-03-14T07:51:23Z
В Гренландии и Дании отреагировали на намерения Трампа аннексировать остров
Корреспондент
2025-03-14T07:48:33Z
Bloomberg: США изучают возможность сотрудничества с российским "Газпромом"
TSN
2025-03-14T07:48:13Z
В США заявили, что Украине невыгодно перемирие: в чем опасность
Comments UA
2025-03-14T07:36:52Z
Путин хочет, чтобы в рамках перемирия ему подарить два больших города с людьми
Comments UA
2025-03-14T07:33:48Z
Перемирие на 30 дней: что может задумать Путин?
ГЛАВКОМ NET
2025-03-14T07:33:37Z
Экс-президента Филиппин арестовали по ордеру Международного уголовного суда
Известия Киев
2025-03-14T07:31:20Z
Может ли отступление из Курщины быть связано с давлением Трампа: какой дедлайн
Comments UA
2025-03-14T07:27:53Z