MY.UAНовини
Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими
Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими

Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими

Відключення світла плюс ще літня спека – як за таких умов ресторани примудряються зберігати свіжість продуктів? Та й чи до ресторанів людям зараз? Проблеми у ресторанного бізнесу почалися ще з часів пандемії, відколи зміни й відбуваються, то тільки в гірший бік. Як виживає ресторанний бізнес, Коротко про розповіла директор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова.

Ресторанний бізнес дрібніє

- Ольго, сьогодні взагалі відкриваються нові кафе та ресторани і що це за заклади?

- Відкриваються, але здебільшого маленьких форматів. Ще з часів пандемії ресторанний бізнес почав дрібніти, приміщення на 300-400-500 "квадратів" попитом не користуються і важко виживають. Особливо якщо немає додаткових “плюшок” – літнього майданчика, пляжу тощо. Тому переважно сьогодні відкриваються кав'ярні, пекарні, невеликі кафе – словом, усе, що не потребує великих інвестицій та потоків людей.

На користь дрібних приміщень говорить і те, що для їх функціонування не потрібні потужні генератори. Відповідно, шуму набагато менше. Все ж таки вечеряти або пити каву серед постійного гуркоту - сумнівне задоволення.

- А яке в результаті сальдо – позитивне чи негативне? Загалом кількість закладів, враховуючи всі відкриті та закриті, зростає чи зменшується?

– Цього року сальдо різко негативне. Якщо говорити в середньому по Україні, то приблизно на кожен заклад припадає два закритих.

- Де сьогодні вигідніше мати ресторан – у моллі, у житловому будинку чи що окремо стоїть?

- Не важливо, у житловому будинку чи це окрема будівля. Головна умова - має бути постійний потік людей. Наприклад, багато преміальних ЖК сьогодні спорожніли, люди виїхали за кордон, відповідно, у місцевих кафе немає відвідувачів, багато хто закривався. А ось спальні райони зі старими п'ятиповерхівками та дев'ятиповерхівками можуть похвалитися напливом людей. Тут багато приїжджих із Харкова, Дніпра, з тимчасово окупованих територій, тож кафе не порожні. У повністю заселених ЖК середнього класу, де мешкає не дуже багата, але платоспроможна публіка, також ніхто не закривається, і приміщення під нове кафе там знайти майже нереально.

Також все неоднозначно щодо центру. Зараз люди мають улюблені місця для прогулянок, і там ресторанний бізнес тримається на плаву. У Києві це насамперед Поділ, у Львові – площа Ринок. А ось столичний Печерськ може пустувати все з тієї ж причини: офіси та житлові будинки спорожніли.

У Києві завжди потоковим місцем був район Південного вокзалу, але зараз це вже у минулому: людей менше, багато закладів закрилися.

Щодо торгових центрів, то сьогодні це не найкраще місце для ресторанного бізнесу. Справа в тому, що під час тривоги вони повністю закриваються, і для ресторанів, де треба замовляти та довго готувати їжу, це суцільні збитки. Тому сьогодні в моллах залишилися заклади двох форматів – які швидко готують їжу, особливо “на виніс”, або в яких є окремий вхід із вулиці.

5-6 годин роботи генератора роблять бізнес збитковим

- Багатьох клієнтів турбує свіжість продуктів. Чи є проблема із замовленням, доставкою та зберіганням в умовах багатогодинних відключень світла?

- Звичайно є. Якщо світло відключають за графіком, ще якось можна підлаштуватись, але нічні відключення електрики є величезною проблемою як для ресторанного бізнесу, так і для рітейлу. Рятує нове холодильне обладнання, яке може тримати температуру всю ніч, зі старим - складніше. Хоча я знаю, що заклади зі старими холодильниками теж пристосувалися і на ніч продукти, які б у нормальних умовах зберігалися в холодильниках, перекладають у морозилку. Якість від цього, звичайно, погіршується, але принаймні продукти не псуються.

- Як ресторани підлаштовуються під блекаути? Можливо, якось змінилася кухня?

- Ресторанний бізнес відпрацював усі ці ситуації ще у минулі блекаути. Насамперед, щоб працювало все обладнання, закупили генератори. Щоправда, потужні генератори у ресторанних закладах часто безглузді, оскільки вони не лише дорогі, а й споживають багато палива. 5-6 годин роботи такого генератора зводять весь економічний сенс функціонування закладу нанівець.

Щоб не працювати собі на шкоду, скорочують меню: не роблять фритюр, не готують страви, які потребують запікання, включають лише одну конфорку.

Вже в деяких закладах бачила два меню: "зі світлом" та "без світла".

Ще в минулі блекаути ті, хто міг, поставили обладнання на дровах та вугіллі. Взагалі це своєрідний регрес у бізнесі - від сучасного технологічного та екологічного обладнання переходити до вугільних мангалів та дров'яних печей. Але сьогодні це питання виживання, тому, якщо є де розміститися, ресторани обладнують мангальні зони.

З такою підготовкою та за умови дотримання графіків відключень можна навіть проводити банкети.

- А можна сказати, що якась кухня – українська, грузинська, японська, італійська – краще адаптується під відключення світла, а якась – зовсім погано?

- По країнах навряд чи, але можна сказати про страви. Сьогодні найпопулярніша страва в меню - це різні салати, оскільки для їхнього приготування електрику не потрібно: нарізали і подали. Також немає жодних проблем зі снеками. Плюс улітку завжди добре продаються напої, особливо охолоджені.

До речі, ресторатори кажуть, що вони й раді б щось приготувати, але люди в умовах тривалих відключень світла самі замовляють набагато менше суші, тортів – бояться отруєнь.

- А відвідувачі стали лояльнішими до закладів громадського харчування? Чи, навпаки, всі на нервах і більш вимогливі?

- Скоріше, друге. У багатьох зараз дуже тяжкий психологічний стан, і для того, щоб спалахнув скандал, досить найменшого приводу. Навіть невелика затримка замовлення може викликати шквал невдоволення та погані відгуки, найменша помилка сприймається клієнтом як знущання. І водночас всі ці гучні претензії часто глобально ні на що не впливають: сьогодні клієнт влаштував грандіозний скандал, а завтра знову прийшов до цього ж закладу, де ні офіціанти, ні кухарі не змінилися. Адже проблеми з персоналом величезні – як у сервісі, так і на кухні.

- Загалом побільшало чи менше стало відвідувачів?

- Важко сказати. Але якщо у мікрорайоні відключили електрику, то ресторан із генератором зніме всі “вершки”. Я нещодавно була у Харкові, де більшість закладів мають потужні генератори. І там, тільки-но вимикається світло, ресторани забиваються людьми. Відвідувачі приходять і поїсти, і попрацювати. Сьогодні генератор - це та конкурентна перевага, про яку нам не розповідали у книжках.

Переважна більшість "новачків" закрилися

- З боку життя рестораторів виглядає, як у відомому анекдоті, коли людина думала, що в неї в житті йде чорна смуга, а це вона ще була білою. Причому так щороку.

- Так, сьогодні ресторанний бізнес – це якийсь фільм жахів. І ці муки продовжуються кілька років поспіль. Нещодавно я переглядала список закладів, які відкрилися у 2022-2023 роках, і спіймала себе на думці, що навіть їх назв не пам'ятаю: переважна більшість "новачків" у Києві, Львові, Одесі закрилася.

- Які ваші прогнози на найближчий час? І, можливо, поради? Варто все це терпіти чи краще закритися та перечекати? І, тим більше, чи варто заходити на ринок "новачкам"?

- Нині ринок змінюється дуже швидко. Наприклад, торік усі їли шаурму, потім різко перестали та переключилися на чебуреки. Нині і до чебуреків інтерес падає. Поки що виграють великі мережі, які працюють на ринку по 20 років і нічого кардинально не змінюють.

Серед "новачків" виживають ті, хто відкриває невеликі заклади “не за всі гроші світу” та “тестують гіпотези”. Сьогодні дуже частий запит для дизайнера - "зробіть нам так, щоб можна було легко поміняти". Навіть таке поняття з'явилося: базовий дизайн. Після цього починається тестування різних концепцій: один заклад “не пішов”, тоді на цьому ж місці і з тими самими власниками відкривається інший заклад, потім третій…

Ресторанний бізнес дуже привабливий, оскільки приносить живі гроші. Тут немає ніякої відстрочки платежу, і здається, що працювати начебто легко. Але є свої складнощі: дуже динамічний ринок, необхідність відстежувати інтереси аудиторії та здатність під ці інтереси змінюватись. Плюс підтримувати певний рівень, щоб не давати людям ґрунт для розчарувань.

Дуже важливо дивитися і думати наперед: не що зараз модно, а якщо можна так сказати - які “вічні цінності”. За спостереженнями, концептуальні "прикольні" заклади швидко злітають і швидко сходять нанівець, натомість гарні м'ясні ресторани, кондитерські, пекарні "поза часом" - працюють десятиліттями.

- Під час війни ставлення до кафе-ресторанів змінилося - все ж таки раніше мало кому спадало на думку піти в ресторан тільки тому, що в будинку пропало світло. Можливо, є ще якісь зміни?

- На мою думку, ресторани сьогодні виконують ще й соціальну місію, і навіть у якомусь сенсі замінюють психіатра. Я часто звертаю увагу на відвідувачів різних закладів і бачу, що багато хто саме “зависає”. Тобто вони не заскакують на хвилинку випити кави, а ґрунтовно сідають, щоб хоч ненадовго відключитися, отримати задоволення, насолодитися життям у моменті. Знаю, що для багатьох посидіти в хорошому місці стало способом психологічно підтримати себе.

До речі

З ФБ Ольги Насонової

Найближчим часом ціни в кафе та ресторанах піднімуться на 15-20%. Причина проста: зростає вартість всього. Вартість електрики зросла: навіть коли вона є, це дорого, а коли ні – ще дорожче, бо паливо для генератора – це не копійки. Дефіцит кадрів - платити потрібно більше, щоб утримати персонал. Ресторанний бізнес ледве витримує конкуренцію за персонал з торговельними мережами, що дають бронь. Ціни на продукти зростають, тому що інфляція, і зростає вартість логістики.

Дещо рятує літо та сезонні продукти. Але все одно без підвищення цін бізнесу не вижити.

І це не призведе до масового відтоку відвідувачів. Люди звикають до подорожчання всього, і ресторани на цьому тлі не виділяються. Та й загалом, кого налякає зараз підвищення цін?

Теги за темою
Бизнес
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Аліна Гросу у кіно: співачка зіграє багатогранну героїню у стрічці про кохання
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T16:06:22Z
У Тернополі невідомі чоловіки не на жарт налякали Анну Трінчер
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T15:51:32Z
Концерт пам'яті Миколи Мозгового. Тіна Кароль та Злата Огнєвіч не поділили легендарну пісню
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T12:54:38Z
Квіти не дарував. Мозгова розказала, чому зрадила Пономарьова
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T12:45:56Z
YOGEN представив backstage кліпу "Без паніки". Це трек, що звучить як підтримка у момент, коли все здається заплутаним.
FM-TV
2025-08-27T08:30:09Z
Зірка шоу «Україна має талант» доєднався до лав ЗСУ
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T07:45:04Z
Тейлор Свіфт оголосила про заручини з футболістом
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T18:48:17Z
Скандали і прем'єри тижня в шоу-бізнесі! Sunday news з Софією Єгоровою!
FM-TV
2025-08-26T18:06:49Z
Відомий саксофоніст, який співпрацював з Ziferblat, доєднався до ЗСУ
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T16:30:32Z
США продовжили дозвіл на імпорт деяких діамантів російського походження
Европейская правда
2025-08-27T19:04:33Z
РФ продовжила заборону на експорт бензину
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T19:03:23Z
Rheinmetall побудує у Румунії пороховий завод
Европейская правда
2025-08-27T17:31:02Z
Bolt, Airbnb, Booking, Uber, Glovo. Кабмін схвалив нові податки
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T16:39:32Z
Україна перепише Митний кодекс для вступу до ЄС
AgroPortal
2025-08-27T16:00:35Z
Американська авіакомпанія планує більше заробляти на повних пасажирах
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T15:06:22Z
Затверджено умови приватизації ОПЗ
AgroPortal
2025-08-27T15:00:55Z
Туреччина знижує імпортні мита на соняшникову олію
AgroPortal
2025-08-27T14:30:37Z
Українські аграрії зібрали понад 27 млн тонн зернових та зернобобових культур
Agravery
2025-08-27T13:51:15Z
ЗМІ: у Німеччині вважають, що встановили всіх причетних до вибухів на "Північних потоках"
Европейская правда
2025-08-27T19:33:50Z
ЗМІ: у ЄС обговорюють вторинні санкції проти Росії
Европейская правда
2025-08-27T19:21:19Z
Ядерне роззброєння України. Чи правда, що у всьому винен Захід?
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T19:18:14Z
План ЄС по захисту України, Орбан захищає росактиви, новий посол у США: новини дня
Европейская правда
2025-08-27T18:31:38Z
Качка в Угорщині поговорив про рух України в ЄС
Европейская правда
2025-08-27T18:31:23Z
Призначено посла у США, опубліковано правила виїзду чоловіків за кордон. Головне за 27 серпня
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T18:24:24Z
ЄС планує відновити болота для захисту від Росії
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T18:00:49Z
Зеленський призначив посла України у США
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T18:00:47Z
Чехія хоче повернути у бізнесу експремʼєра Бабіш 200 млн євро субсидій
Европейская правда
2025-08-27T17:07:18Z
57-річний житель Жмеринського району підозрюється у ґвалтуванні онуки
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T18:48:54Z
У США сталася стрілянина в школі: є загиблі та поранені
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T18:21:30Z
Хабарництво в лісовій галузі: затримано керівника, який хотів 3 млн грн з підрядника
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T11:18:33Z
У Рязанській області вибухнув трубопровід, який постачав нафтопродукти до Москви – ЗМІ
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T10:12:30Z
У Карпатах прикордонники виявили рештки двох людей
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T10:03:58Z
У Чернігові впав та вибухнув «Шахед»
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T09:45:56Z
Наводив удари по військових обʼєктах у пʼятьох областях. СБУ затримала російського агента
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T08:06:14Z
В Парижі біля Ейфелевої вежі зґвалтували українку
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T22:27:54Z
Популярний курорт Іспанії сколихнули напади на туристок
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T22:12:01Z
США сильно відстають від України та Росії у галузі безпілотників – Politico
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T19:24:34Z
Яке релігійне свято відзначається 28 серпня: традиції та молитви
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T19:03:51Z
Один із найпопулярніших вишів України відновлює очне навчання вперше за три роки
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T18:00:07Z
У Берліні відкривають найдорожчу в історії Німеччини ділянку автобану
Европейская правда
2025-08-27T16:43:23Z
У Вільнюсі назвали вулицю на честь загиблого в Україні литовського добровольця
Европейская правда
2025-08-27T16:19:08Z
Для сироварів запускають школу маркетингу
AgroPortal
2025-08-27T14:00:26Z
Багатодітні сім'ї залишились без пільг на харчування у дитсадках: скільки тепер треба платити
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T13:54:46Z
«Мій юрист подав позов». Тарас Тополя подав до суду на Марʼяну Безуглу
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T13:48:24Z
Супермаркети продають соняшники із насінням. Покупці приємно здивовані
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T13:21:29Z
Сезон небезпеки для алергіків у розпалі: як уберегтись від амброзії
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T10:36:09Z
Укусив кліщ – що робити? Алгоритм дій від інфекціоніста
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T19:03:37Z
Синдром хронічної втоми чому ми постійно виснажені
Comments UA
2025-08-26T17:49:41Z
Ріжуть якнайшвидше. Київська невідкладна допомога позбавляється 25% хірургів
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T11:12:29Z
Відкриття вчених: у мозку людини знайдено «секретну GPS-систему»
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T06:33:43Z
У Києві збільшилася кількість хворих на коронавірус
ГЛАВКОМ NET
2025-08-25T13:27:50Z
Загроза, яку не можна ігнорувати. Інфекціоніст пояснює як реагувати, коли вас вкусив кліщ
ГЛАВКОМ NET
2025-08-25T11:45:39Z
АЧС охопила 51 країну світу
AgroPortal
2025-08-25T11:30:26Z
Нова технологія з ШІ може врятувати мільйони людей від харчових отруєнь
AgroPortal
2025-08-24T13:00:25Z
На Полтавщині власник покинув просто неба рідкісний спорткар
ГЛАВКОМ NET
2025-08-24T15:12:52Z
Jeep представив онлайн-конфігуратор та повний перелік комплектацій для моделі Cherokee
Топ Жир
2025-08-23T01:06:45Z
GM наказує дилерам призупинити продаж моделей ZR1 та Z06 до з’ясування причин несправностей
Топ Жир
2025-08-23T00:21:43Z
Nissan нарешті позбувся цієї жахливої мультимедійної системи
Топ Жир
2025-08-22T23:36:36Z
Цей рестомод Alfa Romeo сміється з можливостей Giulia Quadrifoglio Verde
Топ Жир
2025-08-22T22:50:12Z
Пункт призначення по-українськи: у Рівному помітили ризикового водія
Telegraf
2025-08-22T22:36:47Z
Volkswagen перетворила Golf R на справжнього монстра доріг
Топ Жир
2025-08-22T22:06:47Z
Subaru вже використовує твердотільні акумулятори, але не для того, що ви уявляєте
Топ Жир
2025-08-22T21:21:51Z
Lexus представив нову доступнішу гібридну модель з можливістю підзарядки
Топ Жир
2025-08-22T20:36:36Z
Заступниця голови КМДА звинуватила у фізичному насильстві очільника Деснянської РДА
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T17:54:34Z
«Церква-лампочка», що була «фронтовим курортом» для 20 тис. воїнів, евакуювалася з Добропілля
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T13:51:20Z
У Києві на Набережному шосе ускладнено рух через прорив труби
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T10:27:06Z
Наступ на гнійну хірургію. Київська лікарня швидкої допомоги закриває важливе відділення
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T09:57:46Z
«Росіяни продовжують війну». Зеленський відреагував на удари по енергообʼєктах
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T09:24:58Z
Ворог атакував збагачувальну фабрику ДТЕК на Донеччині: деталі
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T08:24:54Z
Експеримент у Криму. Що пропонують російські ліберали
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T06:24:07Z
26-річний командир вертольота загинув на Київщині. Згадаймо Івана Беззуба
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T06:00:16Z
У Чернігівській області запрацювала диференційована система повітряної тривоги
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T05:51:20Z
Іспанський експрес: один маршрут потягом став хітом сезону у європейців
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T14:15:31Z
Туристи знову обирають «старий» формат відпочинку – Financial Times
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T10:36:58Z
На відомому курорті продають морозиво, що світиться у темряві
AgroPortal
2025-08-25T13:00:36Z
ЄС забороняє важливий компонент для манікюру
ГЛАВКОМ NET
2025-08-25T12:15:24Z
Найкращі міста світу для віддаленої роботи: рейтинг
ГЛАВКОМ NET
2025-08-25T08:21:35Z
У боротьбі за квиток: мем та прості поради, як купити місце в потязі в Україні
Telegraf
2025-08-23T06:39:10Z
Цікава задача на уважність: потрібно відшукати одну незвичну лілію серед 15 квіток
Фокус
2025-08-23T06:30:06Z
Як легко замаринувати томати: базовий рецепт маринаду
Telegraf
2025-08-23T06:18:39Z
Найкращі місця в Європі для осінньої подорожі: рейтинг Lonely Planet
ГЛАВКОМ NET
2025-08-23T05:42:04Z
Google перекладач отримає нові інструменти на базі штучного інтелекту
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T17:30:37Z
Знайдено воду віком 2 мільярди років: що вона «розповіла» про Землю
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T10:54:15Z
Відкриття, що переписує історію: у Туреччині знайдено вулицю, якій 9750 років
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T08:27:50Z
SpaceX успішно запустила ракету Starship після декількох невдалих спроб
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T03:54:16Z
TikTok робить ставку на ШІ: сотні модераторів втратять роботу у Великій Британії
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T00:15:44Z
Онлайн vs офлайн? Місце знайомства впливає на щастя пари – дослідження
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T18:03:51Z
Готуємось до навчального року: експертний гайд з вибору техніки для школярів та студентів від Telemart
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T16:45:34Z
ТОП-5 найкращих месенджерів: SENDS, WhatsApp, Telegram, Signal, Briar
Корреспондент
2025-08-26T15:42:15Z
Хакер знайшов спосіб безкоштовно харчуватися в McDonald's
ГЛАВКОМ NET
2025-08-26T08:00:52Z
Магучіх здобула срібло у фіналі Діамантової ліги
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T18:24:06Z
Париж продовжив сезон купання в Сені
Европейская правда
2025-08-27T14:35:15Z
Жіноча збірна України з баскетболу U-16 програла Данії на чемпіонаті Європи
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T14:12:40Z
Збірна Франції з футболу оголосила склад на матчі з Україною та Ісландією
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T14:09:19Z
Українські дзюдоїстки здобули нагороди міжнародного турніру у Словаччині
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T13:57:53Z
Жіноча збірна Росії з боротьби провела фотосесію на тлі портрета Путіна
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T13:36:18Z
Міжнародний союз ковзанярів розгляне факти підтримки війни «нейтральними» росіянками: деталі
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T13:03:38Z
Українці здобули 10 нагород на міжнародному турнірі з боксу у Молдові
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T12:18:12Z
Російські фігуристи, які підтримують Путіна, виступлять на шоу Bol on Ice в Італії
ГЛАВКОМ NET
2025-08-27T12:03:22Z