MY.UAНовини
Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими
Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими

Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими

Відключення світла плюс ще літня спека – як за таких умов ресторани примудряються зберігати свіжість продуктів? Та й чи до ресторанів людям зараз? Проблеми у ресторанного бізнесу почалися ще з часів пандемії, відколи зміни й відбуваються, то тільки в гірший бік. Як виживає ресторанний бізнес, Коротко про розповіла директор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова.

Ресторанний бізнес дрібніє

- Ольго, сьогодні взагалі відкриваються нові кафе та ресторани і що це за заклади?

- Відкриваються, але здебільшого маленьких форматів. Ще з часів пандемії ресторанний бізнес почав дрібніти, приміщення на 300-400-500 "квадратів" попитом не користуються і важко виживають. Особливо якщо немає додаткових “плюшок” – літнього майданчика, пляжу тощо. Тому переважно сьогодні відкриваються кав'ярні, пекарні, невеликі кафе – словом, усе, що не потребує великих інвестицій та потоків людей.

На користь дрібних приміщень говорить і те, що для їх функціонування не потрібні потужні генератори. Відповідно, шуму набагато менше. Все ж таки вечеряти або пити каву серед постійного гуркоту - сумнівне задоволення.

- А яке в результаті сальдо – позитивне чи негативне? Загалом кількість закладів, враховуючи всі відкриті та закриті, зростає чи зменшується?

– Цього року сальдо різко негативне. Якщо говорити в середньому по Україні, то приблизно на кожен заклад припадає два закритих.

- Де сьогодні вигідніше мати ресторан – у моллі, у житловому будинку чи що окремо стоїть?

- Не важливо, у житловому будинку чи це окрема будівля. Головна умова - має бути постійний потік людей. Наприклад, багато преміальних ЖК сьогодні спорожніли, люди виїхали за кордон, відповідно, у місцевих кафе немає відвідувачів, багато хто закривався. А ось спальні райони зі старими п'ятиповерхівками та дев'ятиповерхівками можуть похвалитися напливом людей. Тут багато приїжджих із Харкова, Дніпра, з тимчасово окупованих територій, тож кафе не порожні. У повністю заселених ЖК середнього класу, де мешкає не дуже багата, але платоспроможна публіка, також ніхто не закривається, і приміщення під нове кафе там знайти майже нереально.

Також все неоднозначно щодо центру. Зараз люди мають улюблені місця для прогулянок, і там ресторанний бізнес тримається на плаву. У Києві це насамперед Поділ, у Львові – площа Ринок. А ось столичний Печерськ може пустувати все з тієї ж причини: офіси та житлові будинки спорожніли.

У Києві завжди потоковим місцем був район Південного вокзалу, але зараз це вже у минулому: людей менше, багато закладів закрилися.

Щодо торгових центрів, то сьогодні це не найкраще місце для ресторанного бізнесу. Справа в тому, що під час тривоги вони повністю закриваються, і для ресторанів, де треба замовляти та довго готувати їжу, це суцільні збитки. Тому сьогодні в моллах залишилися заклади двох форматів – які швидко готують їжу, особливо “на виніс”, або в яких є окремий вхід із вулиці.

5-6 годин роботи генератора роблять бізнес збитковим

- Багатьох клієнтів турбує свіжість продуктів. Чи є проблема із замовленням, доставкою та зберіганням в умовах багатогодинних відключень світла?

- Звичайно є. Якщо світло відключають за графіком, ще якось можна підлаштуватись, але нічні відключення електрики є величезною проблемою як для ресторанного бізнесу, так і для рітейлу. Рятує нове холодильне обладнання, яке може тримати температуру всю ніч, зі старим - складніше. Хоча я знаю, що заклади зі старими холодильниками теж пристосувалися і на ніч продукти, які б у нормальних умовах зберігалися в холодильниках, перекладають у морозилку. Якість від цього, звичайно, погіршується, але принаймні продукти не псуються.

- Як ресторани підлаштовуються під блекаути? Можливо, якось змінилася кухня?

- Ресторанний бізнес відпрацював усі ці ситуації ще у минулі блекаути. Насамперед, щоб працювало все обладнання, закупили генератори. Щоправда, потужні генератори у ресторанних закладах часто безглузді, оскільки вони не лише дорогі, а й споживають багато палива. 5-6 годин роботи такого генератора зводять весь економічний сенс функціонування закладу нанівець.

Щоб не працювати собі на шкоду, скорочують меню: не роблять фритюр, не готують страви, які потребують запікання, включають лише одну конфорку.

Вже в деяких закладах бачила два меню: "зі світлом" та "без світла".

Ще в минулі блекаути ті, хто міг, поставили обладнання на дровах та вугіллі. Взагалі це своєрідний регрес у бізнесі - від сучасного технологічного та екологічного обладнання переходити до вугільних мангалів та дров'яних печей. Але сьогодні це питання виживання, тому, якщо є де розміститися, ресторани обладнують мангальні зони.

З такою підготовкою та за умови дотримання графіків відключень можна навіть проводити банкети.

- А можна сказати, що якась кухня – українська, грузинська, японська, італійська – краще адаптується під відключення світла, а якась – зовсім погано?

- По країнах навряд чи, але можна сказати про страви. Сьогодні найпопулярніша страва в меню - це різні салати, оскільки для їхнього приготування електрику не потрібно: нарізали і подали. Також немає жодних проблем зі снеками. Плюс улітку завжди добре продаються напої, особливо охолоджені.

До речі, ресторатори кажуть, що вони й раді б щось приготувати, але люди в умовах тривалих відключень світла самі замовляють набагато менше суші, тортів – бояться отруєнь.

- А відвідувачі стали лояльнішими до закладів громадського харчування? Чи, навпаки, всі на нервах і більш вимогливі?

- Скоріше, друге. У багатьох зараз дуже тяжкий психологічний стан, і для того, щоб спалахнув скандал, досить найменшого приводу. Навіть невелика затримка замовлення може викликати шквал невдоволення та погані відгуки, найменша помилка сприймається клієнтом як знущання. І водночас всі ці гучні претензії часто глобально ні на що не впливають: сьогодні клієнт влаштував грандіозний скандал, а завтра знову прийшов до цього ж закладу, де ні офіціанти, ні кухарі не змінилися. Адже проблеми з персоналом величезні – як у сервісі, так і на кухні.

- Загалом побільшало чи менше стало відвідувачів?

- Важко сказати. Але якщо у мікрорайоні відключили електрику, то ресторан із генератором зніме всі “вершки”. Я нещодавно була у Харкові, де більшість закладів мають потужні генератори. І там, тільки-но вимикається світло, ресторани забиваються людьми. Відвідувачі приходять і поїсти, і попрацювати. Сьогодні генератор - це та конкурентна перевага, про яку нам не розповідали у книжках.

Переважна більшість "новачків" закрилися

- З боку життя рестораторів виглядає, як у відомому анекдоті, коли людина думала, що в неї в житті йде чорна смуга, а це вона ще була білою. Причому так щороку.

- Так, сьогодні ресторанний бізнес – це якийсь фільм жахів. І ці муки продовжуються кілька років поспіль. Нещодавно я переглядала список закладів, які відкрилися у 2022-2023 роках, і спіймала себе на думці, що навіть їх назв не пам'ятаю: переважна більшість "новачків" у Києві, Львові, Одесі закрилася.

- Які ваші прогнози на найближчий час? І, можливо, поради? Варто все це терпіти чи краще закритися та перечекати? І, тим більше, чи варто заходити на ринок "новачкам"?

- Нині ринок змінюється дуже швидко. Наприклад, торік усі їли шаурму, потім різко перестали та переключилися на чебуреки. Нині і до чебуреків інтерес падає. Поки що виграють великі мережі, які працюють на ринку по 20 років і нічого кардинально не змінюють.

Серед "новачків" виживають ті, хто відкриває невеликі заклади “не за всі гроші світу” та “тестують гіпотези”. Сьогодні дуже частий запит для дизайнера - "зробіть нам так, щоб можна було легко поміняти". Навіть таке поняття з'явилося: базовий дизайн. Після цього починається тестування різних концепцій: один заклад “не пішов”, тоді на цьому ж місці і з тими самими власниками відкривається інший заклад, потім третій…

Ресторанний бізнес дуже привабливий, оскільки приносить живі гроші. Тут немає ніякої відстрочки платежу, і здається, що працювати начебто легко. Але є свої складнощі: дуже динамічний ринок, необхідність відстежувати інтереси аудиторії та здатність під ці інтереси змінюватись. Плюс підтримувати певний рівень, щоб не давати людям ґрунт для розчарувань.

Дуже важливо дивитися і думати наперед: не що зараз модно, а якщо можна так сказати - які “вічні цінності”. За спостереженнями, концептуальні "прикольні" заклади швидко злітають і швидко сходять нанівець, натомість гарні м'ясні ресторани, кондитерські, пекарні "поза часом" - працюють десятиліттями.

- Під час війни ставлення до кафе-ресторанів змінилося - все ж таки раніше мало кому спадало на думку піти в ресторан тільки тому, що в будинку пропало світло. Можливо, є ще якісь зміни?

- На мою думку, ресторани сьогодні виконують ще й соціальну місію, і навіть у якомусь сенсі замінюють психіатра. Я часто звертаю увагу на відвідувачів різних закладів і бачу, що багато хто саме “зависає”. Тобто вони не заскакують на хвилинку випити кави, а ґрунтовно сідають, щоб хоч ненадовго відключитися, отримати задоволення, насолодитися життям у моменті. Знаю, що для багатьох посидіти в хорошому місці стало способом психологічно підтримати себе.

До речі

З ФБ Ольги Насонової

Найближчим часом ціни в кафе та ресторанах піднімуться на 15-20%. Причина проста: зростає вартість всього. Вартість електрики зросла: навіть коли вона є, це дорого, а коли ні – ще дорожче, бо паливо для генератора – це не копійки. Дефіцит кадрів - платити потрібно більше, щоб утримати персонал. Ресторанний бізнес ледве витримує конкуренцію за персонал з торговельними мережами, що дають бронь. Ціни на продукти зростають, тому що інфляція, і зростає вартість логістики.

Дещо рятує літо та сезонні продукти. Але все одно без підвищення цін бізнесу не вижити.

І це не призведе до масового відтоку відвідувачів. Люди звикають до подорожчання всього, і ресторани на цьому тлі не виділяються. Та й загалом, кого налякає зараз підвищення цін?

Теги за темою
Бизнес
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Таинственные радиационные кольца заметили вокруг Земли после мощной магнитной бури
Telegraf
2025-02-07T22:39:28Z
Магнитные бури: прогноз на выходные, 8-9 февраля
UAToday
2025-02-07T20:48:51Z
Grand Theft Auto V разошлась тиражом в 210 миллионов копий, Red Dead Redemption 2 — 70 миллионов копий
GameMag
2025-02-07T20:07:17Z
Ремейк Amerzone: The Explorer's Legacy выйдет 24 апреля — это первая игра создателя Syberia
GameMag
2025-02-07T20:00:20Z
Слух: На следующей неделе представят обновлённую Rainbow Six Siege
GameMag
2025-02-07T19:55:50Z
Сияли под лучами солнца: археологи нашли уникальное украшение из более 270 000 бусин
Фокус
2025-02-07T19:12:31Z
"Я схватился за голову": Сюхэй Ёсида рассказал о самых напряженных моментах на посту главы PlayStation Studios
GameMag
2025-02-07T17:31:44Z
Ранее их не исследовали: ученые раскрыли новые тайны погребальных практик Древнего Египта
Фокус
2025-02-07T17:21:31Z
Уловки бешеного пса: Представлен сюжетный трейлер Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii
GameMag
2025-02-07T17:19:59Z
Переложите одну спичку за 11 секунд, чтобы исправить равенство: интересная головоломка
TSN
2025-02-07T22:48:27Z
Пять знаков Зодиака, чьи прогнозы часто сбываются
Gazeta UA
2025-02-07T22:36:48Z
Спасаем дом: проверенные методы борьбы с муравьями
TSN
2025-02-07T22:06:34Z
Личинки в хлебе, твороге и макаронах? В ЕС разрешили новый источник белка в продуктах
Знай
2025-02-07T21:30:03Z
Как накормить всю семью на 70 гривен: роскошный рецепт, если у вас есть картофель и яйцо
Telegraf
2025-02-07T21:06:46Z
Дешево и красиво: топ-пять идей валентинок своими руками за "три копейки"
Telegraf
2025-02-07T20:33:54Z
Жить в Германии можно дешевле, но готовы ли вы к такому: реальные цифры и лайфхаки беженцам
Знай
2025-02-07T19:21:29Z
Гороскоп для знаков зодиака на выходные 8-9 февраля 2025 года
Корреспондент
2025-02-07T18:57:16Z
Хобби долгожителей, которое снижает вес и продлевает жизнь: интересные результаты исследований
TSN
2025-02-07T18:09:42Z
Задержали еще 17 организаторов "схем" для уклонистов
Gazeta UA
2025-02-07T22:42:39Z
Насилие над ребенком во Львовской области: обвиняют полицейского
TSN
2025-02-07T21:36:01Z
"Сотрудники ТЦК убили парня": что говорят в полиции
Comments UA
2025-02-07T20:45:03Z
Нападение подростков на юношу в Киеве: четырем участникам избиения сообщили о подозрении
Апостроф
2025-02-07T20:33:42Z
Бронирование работника, находящегося в розыске ТЦК: юристы рассказали о такой возможности
Политека
2025-02-07T19:27:36Z
Пьяный украинец вызвал скорую жене, запер медиков дома и ушел
Знай
2025-02-07T18:51:49Z
Самолет упал на автобус с пассажирами: ВИДЕО с самой оживленной трассы
Новости Украины
2025-02-07T18:51:48Z
Смерть мужчины во время прохождения ВВК в Черновцах: омбудсмен устроит проверку
Апостроф
2025-02-07T18:48:08Z
В Брюсселе четвертая стрельба за неделю, есть погибший
Корреспондент
2025-02-07T17:36:49Z
Вечный злодей-сердцеед и красавица с родословной: непростая история любви Андре Агасси и Штеффи Граф
Marie Claire
2025-02-07T19:01:18Z
Станкевич выиграл первую за три года медаль на этапе Кубка мира по фехтован
Корреспондент
2025-02-07T19:00:12Z
"Шахтер" оформил первый зимний трансфер
ZN UA
2025-02-07T18:25:44Z
Чисора - Валлин: букмекеры не верят в успех друга Усика
Telegraf
2025-02-07T15:33:19Z
Экс-игрока Милана уволили с должности тренера и восстановили в тот же день
Корреспондент
2025-02-07T15:21:49Z
Мужская сборная Украины по биатлону объявила состав на чемпионат мира-2025
TSN
2025-02-07T13:36:31Z
Наставник Ливерпуля высказался о шансах на исторический квадрупл
Корреспондент
2025-02-07T13:33:31Z
Легенда "Реала" и сборной Испании Серхио Рамос нашел новый клуб
TSN
2025-02-07T13:24:25Z
Международная федерация баскетбола продлила отстранение россиян
ZN UA
2025-02-07T12:45:48Z
Россияне в Покровске сбросили 7 КАБов на военный госпиталь, который проработал 10 лет: фото, видео
TSN
2025-02-07T22:21:48Z
Российским оккупантам передали очки для управления дронами, начиненные взрывчаткой
TSN
2025-02-07T22:06:01Z
"Одним ударом - весь штаб", - Z-каналы сообщают о ликвидации командования 35-й бригады ВС РФ
Новости Украины
2025-02-07T21:36:33Z
В Киеве почти на год закроют мост на Дарнице: опубликована схема объезда
Новости Украины
2025-02-07T21:21:34Z
Россияне пошли в наступление на Харьковщине: воины ВСУ откровенно рассказали, что там происходит
TSN
2025-02-07T20:54:30Z
"Земельное дело": суд арестовал заместителя главы КГГА Оленича
Апостроф
2025-02-07T20:06:19Z
"Ударом HIMARS": в Селидово ВСУ уничтожили весь командный состав 35-й бригады оккупантов
Апостроф
2025-02-07T20:00:49Z
Торецк держится: в Deep State опровергли заявление противника о захвате города. ВИДЕО
Новости Украины
2025-02-07T19:57:25Z
Воздушная тревога в Киеве и области: что грозит столице
TSN
2025-02-07T19:48:21Z
Почему Лили Коллинз вынуждена оправдываться за то, что ребенка ей родила суррогатная мать
Marie Claire
2025-02-07T23:00:30Z
Бывшая студентка обвинила Михаила Поплавского в сексуальных домогательствах
Апостроф
2025-02-07T20:06:09Z
Возрождение Баффи: что известно о перезапуске легенды и возможное участие Сары Мишель Геллар
Знай
2025-02-07T19:51:14Z
"Евровидение-2025": букмекеры назвали вероятного победителя нацотбора
TSN
2025-02-07T19:49:24Z
Минус 10 лет без уколов: стилист раскрыла секрет омолаживающей одежды для женщин 60+
Знай
2025-02-07T17:51:50Z
Русская песня "Сигма Бой" стала вирусной и в Украине. Почему ее лучше не слушать
Telegraf
2025-02-07T17:09:36Z
Победительница "Холостяка-13" ответила, сможет ли возобновить отношения с "Тереном"
Gazeta UA
2025-02-07T17:09:28Z
Лесик впервые после остановки сердца вышел на сцену: как выглядит бывший участник группы "Дзидзьо"
TSN
2025-02-07T16:48:51Z
"Измена от девушки, которую любил": актер-военный Девизоров впервые назвал причину развода
Фокус
2025-02-07T16:09:59Z
Россияне атаковали Украину "Шахедами": что изменилось в "традиционном" нападении врага
TSN
2025-02-07T23:06:24Z
Минобороны придумало, как привлечь молодежь в армию
Comments UA
2025-02-07T22:42:02Z
Праздник 8 февраля: что нельзя делать, чтобы не заболеть
Telegraf
2025-02-07T22:21:03Z
День ангела 8 февраля: кого и как поздравлять с именинами
TSN
2025-02-07T22:21:01Z
8 февраля 2025 года: Захария Серповидца - что сегодня нельзя делать
Фокус
2025-02-07T22:00:34Z
Рынок труда-2025: украинцы ищут работу в бьюти-сфере и удаленно
Хвиля
2025-02-07T21:36:24Z
Всю жизнь помогал людям: 80-летний Ван Ваньлинь из Китая спас более 700 детей
Фокус
2025-02-07T21:15:42Z
Хронические болезни спасут от мобилизации: обновили перечень диагнозов, с которыми не примут в армию
Знай
2025-02-07T21:12:41Z
Освобожденный из плена воин рассказал, как поддержать военных ВСУ в российских тюрьмах
TSN
2025-02-07T21:06:30Z
Не шоколад и не зефир: нутрициологи назвали самые полезные сладости, которые можно есть каждый день
TSN
2025-02-07T17:21:04Z
Повышают риск диабета в разы: ученые назвали напитки, приводящие к развитию болезни
Фокус
2025-02-07T15:51:32Z
Компрессионные гольфы - защита и здоровье ног
Gazeta UA
2025-02-07T15:24:25Z
Женщина ежедневно ест только мясо: как изменилось ее самочувствие и тело за это время
Фокус
2025-02-07T14:57:01Z
Врачи потеряют бронь и пойдут в ВСУ: какие специалисты нужны армии
Фокус
2025-02-07T14:21:42Z
Будут решения, которые снизят цены на лекарства в аптеках, - Екатерина Котенкова
Знай
2025-02-07T14:21:03Z
Можно ли котам давать тунец в собственном соку: окончательный ответ ветеринаров
TSN
2025-02-07T13:39:19Z
Черви защитят наш кишечник: ученые использовали их для борьбы с его воспалением
Фокус
2025-02-07T12:51:35Z
Как убрать жир на животе: названы главные секреты
UAToday
2025-02-07T12:45:19Z
Зеленский предлагает США использовать украинские газохранилища для американского СПГ
ZN UA
2025-02-07T21:54:41Z
От урана до лития: Зеленский рассказал о "козырях" Украины в партнерстве с США
Хвиля
2025-02-07T21:15:34Z
Нобелевский лауреат спрогнозировал полное обесценивание биткоина за 10 лет
Gazeta UA
2025-02-07T21:01:52Z
В Украине значительно уменьшат некоторые пенсии: кого точно коснется
Фокус
2025-02-07T20:15:17Z
За кило "домашнего" берут 280 грн: супермаркеты изменили ценники сала, яиц и сарделек
Знай
2025-02-07T20:12:34Z
Украинцам рассказали про цены на мобильную связь и коммуналку: как подорожают ключевые услуги в 2025 году
Хвиля
2025-02-07T19:45:06Z
Американцы массово скупают итальянское вино: в чем причина
TSN
2025-02-07T18:51:10Z
Верховный суд отказался отменить приватизацию Укртелекома
Лига
2025-02-07T18:30:16Z
"єОселя": Федоров сказал, сколько кредитов получили украинцы
Gazeta UA
2025-02-07T18:18:28Z
Зимой электромобили теряют до 37% заряда – но не все: какие кары не боятся холода
Знай
2025-02-07T20:51:16Z
Эксперты объяснили, что произойдет, если заправить машину бензином с высоким октановым числом
UAToday
2025-02-07T20:48:24Z
От создателя "Мивины": представлен дешевый электрокар с запасом хода 180 км
Фокус
2025-02-07T16:36:44Z
Необычный мотоцикл Honda в заводской коробке продали за $200 000
Фокус
2025-02-07T14:42:55Z
Культовая капсула времени: найден редкий 23-летний Nissan с пробегом 360 км
Фокус
2025-02-07T11:36:22Z
Еще с заводскими наклейками: в Киеве заметили новейшую Skoda Superb 2025, вот он - флагман
Знай
2025-02-07T09:51:55Z
В Украине появится самый дешевый электрокроссовер Kia: подробности и цены
Фокус
2025-02-07T09:30:42Z
Новейший спорткар BMW за $225 000 разбили во время журналистского тест-драйва
Фокус
2025-02-07T08:36:39Z
ArcelorMittal инвестирует в новый завод в Алабаме
Корреспондент
2025-02-06T19:09:42Z
Прекращение огня, потом переговоры. Контуры формулы Трампа
Корреспондент
2025-02-07T22:24:00Z
Трамп планирует возобновить отношения с Ким Чен Ином
Корреспондент
2025-02-07T22:18:12Z
Хронология войны — день 1081: Россия атакует "Шахедами", а Зеленский готовит переговоры с Трампом
Telegraf
2025-02-07T22:00:22Z
Самолет-разведчик ВВС США замечен возле берегов Крыма: как изменится стратегия Пентагона при Трампе
TSN
2025-02-07T21:51:19Z
Беженцы в Польше лишатся помощи: власть усиливает контроль
Знай
2025-02-07T21:51:08Z
Трамп сделал щедрый подарок Путину: первый случай, когда Москва в восторге от санкций
Comments UA
2025-02-07T21:48:59Z
Мира не будет: почему Британия не верит в мирный план Трампа
Comments UA
2025-02-07T21:39:26Z
«Зло долго продолжаться не может»: Даниил Яневский рассказал о ростках новой политической системы в Украине
Знай
2025-02-07T21:21:11Z
"Это очень интересно для администрации Трампа": Зеленский рассказал, что Украина может предложить США
TSN
2025-02-07T20:54:34Z