MY.UAНовини
Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими
Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими

Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими

Відключення світла плюс ще літня спека – як за таких умов ресторани примудряються зберігати свіжість продуктів? Та й чи до ресторанів людям зараз? Проблеми у ресторанного бізнесу почалися ще з часів пандемії, відколи зміни й відбуваються, то тільки в гірший бік. Як виживає ресторанний бізнес, Коротко про розповіла директор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова.

Ресторанний бізнес дрібніє

- Ольго, сьогодні взагалі відкриваються нові кафе та ресторани і що це за заклади?

- Відкриваються, але здебільшого маленьких форматів. Ще з часів пандемії ресторанний бізнес почав дрібніти, приміщення на 300-400-500 "квадратів" попитом не користуються і важко виживають. Особливо якщо немає додаткових “плюшок” – літнього майданчика, пляжу тощо. Тому переважно сьогодні відкриваються кав'ярні, пекарні, невеликі кафе – словом, усе, що не потребує великих інвестицій та потоків людей.

На користь дрібних приміщень говорить і те, що для їх функціонування не потрібні потужні генератори. Відповідно, шуму набагато менше. Все ж таки вечеряти або пити каву серед постійного гуркоту - сумнівне задоволення.

- А яке в результаті сальдо – позитивне чи негативне? Загалом кількість закладів, враховуючи всі відкриті та закриті, зростає чи зменшується?

– Цього року сальдо різко негативне. Якщо говорити в середньому по Україні, то приблизно на кожен заклад припадає два закритих.

- Де сьогодні вигідніше мати ресторан – у моллі, у житловому будинку чи що окремо стоїть?

- Не важливо, у житловому будинку чи це окрема будівля. Головна умова - має бути постійний потік людей. Наприклад, багато преміальних ЖК сьогодні спорожніли, люди виїхали за кордон, відповідно, у місцевих кафе немає відвідувачів, багато хто закривався. А ось спальні райони зі старими п'ятиповерхівками та дев'ятиповерхівками можуть похвалитися напливом людей. Тут багато приїжджих із Харкова, Дніпра, з тимчасово окупованих територій, тож кафе не порожні. У повністю заселених ЖК середнього класу, де мешкає не дуже багата, але платоспроможна публіка, також ніхто не закривається, і приміщення під нове кафе там знайти майже нереально.

Також все неоднозначно щодо центру. Зараз люди мають улюблені місця для прогулянок, і там ресторанний бізнес тримається на плаву. У Києві це насамперед Поділ, у Львові – площа Ринок. А ось столичний Печерськ може пустувати все з тієї ж причини: офіси та житлові будинки спорожніли.

У Києві завжди потоковим місцем був район Південного вокзалу, але зараз це вже у минулому: людей менше, багато закладів закрилися.

Щодо торгових центрів, то сьогодні це не найкраще місце для ресторанного бізнесу. Справа в тому, що під час тривоги вони повністю закриваються, і для ресторанів, де треба замовляти та довго готувати їжу, це суцільні збитки. Тому сьогодні в моллах залишилися заклади двох форматів – які швидко готують їжу, особливо “на виніс”, або в яких є окремий вхід із вулиці.

5-6 годин роботи генератора роблять бізнес збитковим

- Багатьох клієнтів турбує свіжість продуктів. Чи є проблема із замовленням, доставкою та зберіганням в умовах багатогодинних відключень світла?

- Звичайно є. Якщо світло відключають за графіком, ще якось можна підлаштуватись, але нічні відключення електрики є величезною проблемою як для ресторанного бізнесу, так і для рітейлу. Рятує нове холодильне обладнання, яке може тримати температуру всю ніч, зі старим - складніше. Хоча я знаю, що заклади зі старими холодильниками теж пристосувалися і на ніч продукти, які б у нормальних умовах зберігалися в холодильниках, перекладають у морозилку. Якість від цього, звичайно, погіршується, але принаймні продукти не псуються.

- Як ресторани підлаштовуються під блекаути? Можливо, якось змінилася кухня?

- Ресторанний бізнес відпрацював усі ці ситуації ще у минулі блекаути. Насамперед, щоб працювало все обладнання, закупили генератори. Щоправда, потужні генератори у ресторанних закладах часто безглузді, оскільки вони не лише дорогі, а й споживають багато палива. 5-6 годин роботи такого генератора зводять весь економічний сенс функціонування закладу нанівець.

Щоб не працювати собі на шкоду, скорочують меню: не роблять фритюр, не готують страви, які потребують запікання, включають лише одну конфорку.

Вже в деяких закладах бачила два меню: "зі світлом" та "без світла".

Ще в минулі блекаути ті, хто міг, поставили обладнання на дровах та вугіллі. Взагалі це своєрідний регрес у бізнесі - від сучасного технологічного та екологічного обладнання переходити до вугільних мангалів та дров'яних печей. Але сьогодні це питання виживання, тому, якщо є де розміститися, ресторани обладнують мангальні зони.

З такою підготовкою та за умови дотримання графіків відключень можна навіть проводити банкети.

- А можна сказати, що якась кухня – українська, грузинська, японська, італійська – краще адаптується під відключення світла, а якась – зовсім погано?

- По країнах навряд чи, але можна сказати про страви. Сьогодні найпопулярніша страва в меню - це різні салати, оскільки для їхнього приготування електрику не потрібно: нарізали і подали. Також немає жодних проблем зі снеками. Плюс улітку завжди добре продаються напої, особливо охолоджені.

До речі, ресторатори кажуть, що вони й раді б щось приготувати, але люди в умовах тривалих відключень світла самі замовляють набагато менше суші, тортів – бояться отруєнь.

- А відвідувачі стали лояльнішими до закладів громадського харчування? Чи, навпаки, всі на нервах і більш вимогливі?

- Скоріше, друге. У багатьох зараз дуже тяжкий психологічний стан, і для того, щоб спалахнув скандал, досить найменшого приводу. Навіть невелика затримка замовлення може викликати шквал невдоволення та погані відгуки, найменша помилка сприймається клієнтом як знущання. І водночас всі ці гучні претензії часто глобально ні на що не впливають: сьогодні клієнт влаштував грандіозний скандал, а завтра знову прийшов до цього ж закладу, де ні офіціанти, ні кухарі не змінилися. Адже проблеми з персоналом величезні – як у сервісі, так і на кухні.

- Загалом побільшало чи менше стало відвідувачів?

- Важко сказати. Але якщо у мікрорайоні відключили електрику, то ресторан із генератором зніме всі “вершки”. Я нещодавно була у Харкові, де більшість закладів мають потужні генератори. І там, тільки-но вимикається світло, ресторани забиваються людьми. Відвідувачі приходять і поїсти, і попрацювати. Сьогодні генератор - це та конкурентна перевага, про яку нам не розповідали у книжках.

Переважна більшість "новачків" закрилися

- З боку життя рестораторів виглядає, як у відомому анекдоті, коли людина думала, що в неї в житті йде чорна смуга, а це вона ще була білою. Причому так щороку.

- Так, сьогодні ресторанний бізнес – це якийсь фільм жахів. І ці муки продовжуються кілька років поспіль. Нещодавно я переглядала список закладів, які відкрилися у 2022-2023 роках, і спіймала себе на думці, що навіть їх назв не пам'ятаю: переважна більшість "новачків" у Києві, Львові, Одесі закрилася.

- Які ваші прогнози на найближчий час? І, можливо, поради? Варто все це терпіти чи краще закритися та перечекати? І, тим більше, чи варто заходити на ринок "новачкам"?

- Нині ринок змінюється дуже швидко. Наприклад, торік усі їли шаурму, потім різко перестали та переключилися на чебуреки. Нині і до чебуреків інтерес падає. Поки що виграють великі мережі, які працюють на ринку по 20 років і нічого кардинально не змінюють.

Серед "новачків" виживають ті, хто відкриває невеликі заклади “не за всі гроші світу” та “тестують гіпотези”. Сьогодні дуже частий запит для дизайнера - "зробіть нам так, щоб можна було легко поміняти". Навіть таке поняття з'явилося: базовий дизайн. Після цього починається тестування різних концепцій: один заклад “не пішов”, тоді на цьому ж місці і з тими самими власниками відкривається інший заклад, потім третій…

Ресторанний бізнес дуже привабливий, оскільки приносить живі гроші. Тут немає ніякої відстрочки платежу, і здається, що працювати начебто легко. Але є свої складнощі: дуже динамічний ринок, необхідність відстежувати інтереси аудиторії та здатність під ці інтереси змінюватись. Плюс підтримувати певний рівень, щоб не давати людям ґрунт для розчарувань.

Дуже важливо дивитися і думати наперед: не що зараз модно, а якщо можна так сказати - які “вічні цінності”. За спостереженнями, концептуальні "прикольні" заклади швидко злітають і швидко сходять нанівець, натомість гарні м'ясні ресторани, кондитерські, пекарні "поза часом" - працюють десятиліттями.

- Під час війни ставлення до кафе-ресторанів змінилося - все ж таки раніше мало кому спадало на думку піти в ресторан тільки тому, що в будинку пропало світло. Можливо, є ще якісь зміни?

- На мою думку, ресторани сьогодні виконують ще й соціальну місію, і навіть у якомусь сенсі замінюють психіатра. Я часто звертаю увагу на відвідувачів різних закладів і бачу, що багато хто саме “зависає”. Тобто вони не заскакують на хвилинку випити кави, а ґрунтовно сідають, щоб хоч ненадовго відключитися, отримати задоволення, насолодитися життям у моменті. Знаю, що для багатьох посидіти в хорошому місці стало способом психологічно підтримати себе.

До речі

З ФБ Ольги Насонової

Найближчим часом ціни в кафе та ресторанах піднімуться на 15-20%. Причина проста: зростає вартість всього. Вартість електрики зросла: навіть коли вона є, це дорого, а коли ні – ще дорожче, бо паливо для генератора – це не копійки. Дефіцит кадрів - платити потрібно більше, щоб утримати персонал. Ресторанний бізнес ледве витримує конкуренцію за персонал з торговельними мережами, що дають бронь. Ціни на продукти зростають, тому що інфляція, і зростає вартість логістики.

Дещо рятує літо та сезонні продукти. Але все одно без підвищення цін бізнесу не вижити.

І це не призведе до масового відтоку відвідувачів. Люди звикають до подорожчання всього, і ресторани на цьому тлі не виділяються. Та й загалом, кого налякає зараз підвищення цін?

Теги за темою
Бизнес
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Жорін із 3 ОШБр прокоментував ситуацію на Сумському напрямку
Antikor
2025-04-12T19:36:16Z
ЗС РФ активно просуваються в напрямку Костянтинівки: з боку Торецька вже залітають російські дрони
Antikor
2025-04-12T19:21:17Z
"Росіяни збільшили кількість штурмів": Волошин розповів про ситуацію на півдні України
24tv
2025-04-12T19:12:22Z
В одних областях -8, а в інших +18: якою буде погода на Вербну неділю
GlavRed
2025-04-12T18:27:47Z
Спалили 2 танки, пошкодили 2 БМП: "Ахіллес" не дав ворогу прорватися на Куп'янському напрямку
24tv
2025-04-12T18:21:44Z
У Кропивницькому серед сміття знайшли кота в мішку
ГЛАВКОМ NET
2025-04-12T18:12:04Z
Київ оновив керівників РДА: на посадах залишилися лише Фесик і Кондрашова, серед новачків — Бахматов і чемпіон світу з дзюдо
Antikor
2025-04-12T18:00:30Z
ЗСУ ліквідували російського тхеквондиста
ГЛАВКОМ NET
2025-04-12T17:54:14Z
Сили оборони на Куп’янському напрямку розбили бронетанкову колону армії РФ
Antikor
2025-04-12T17:45:13Z
Особливий подарунок: Меган Маркл показала, що принц Гаррі привіз з України
GlavRed
2025-04-12T19:27:31Z
Виявили 40 порушень: танкер тіньового флоту РФ залишиться у водах Естонії
Факти ICTV
2025-04-12T19:25:55Z
Мерц виступив проти прийому України в НАТО і ЄС до закінчення війни
Antikor
2025-04-12T19:24:10Z
Трамп все ще наполягає на релокації технологічного сектору до США
ZN UA
2025-04-12T19:03:28Z
Шість головних новин України та світу на 22:00 12 квітня
Лига
2025-04-12T19:03:13Z
Вступ до ЄС: Нідерланди і Україна розраховують на відкриття всіх кластерів у 2025 році
Европейская правда
2025-04-12T18:55:34Z
Сибіга: Україна може зміцнити НАТО завдяки 110 бригадам з бойовим досвідом
Antikor
2025-04-12T18:54:33Z
Трамп продовжив санкції проти Росії
24tv
2025-04-12T18:54:10Z
"Подія рівня вимирання". Чому рішення Трампа небезпечні для людства
InternetUA
2025-04-12T18:51:05Z
Українці зможуть здавати на права водія через "Дію"
Хвиля
2025-04-12T19:30:56Z
Військовий ЗСУ: Нікополь став полігоном для дронів окупантів
Antikor
2025-04-12T19:30:12Z
Літак F-16 збила російська ракета – ВВС
ГЛАВКОМ NET
2025-04-12T19:28:50Z
Вербна неділя 2025: історія свята, традиції, обряди, заборони
ГЛАВКОМ NET
2025-04-12T19:18:52Z
Зеленський поздоровив іудеїв з Песахом
1News
2025-04-12T19:09:17Z
Вербна неділя: привітання зі святом
ZN UA
2025-04-12T19:03:12Z
Мовознавиця назвала несподіваний синонім до слова «вільний»
ГЛАВКОМ NET
2025-04-12T18:57:11Z
На Київщині успішно пройшов випробування ловець "Шахедів"
TSN
2025-04-12T18:51:12Z
Серйозний виклик: росіянам вдалося покращити загони військових із КНДР
24tv
2025-04-12T18:48:08Z
Тренди макіяжу 2025 – як виглядати модно та природно водночас
GlavRed
2025-04-12T18:33:58Z
Голлівуд у вишиванках: ШІ показав, як би виглядали зірки, якби жили в Україні
24tv
2025-04-12T18:12:04Z
Дакота Джонсон: кращі фільми
CutInsight
2025-04-12T17:54:54Z
Нова стрижка Кріс Дженнер зробила її молодшою на 10 років: дивовижний вигляд
24tv
2025-04-12T17:48:08Z
Андрій Чивурін із КВК висловився про смерть Маслякова: "Я знав, що він хворів"
TSN
2025-04-12T16:21:36Z
Анна Кошмал показала одномісячну донечку та як вона виросла: "Тонна любові"
TSN
2025-04-12T16:21:08Z
Тарас Цимбалюк зізнався в проблемах із серцем та назвав свій діагноз
TSN
2025-04-12T16:18:04Z
Ксенія Мішина неочікувано показала гріховне кохання з відомим українським співаком
TSN
2025-04-12T16:18:01Z
Дружина Юрія Ткача ошелешила ефектним схудненням і в купальнику похизувалася стрункою фігурою
TSN
2025-04-12T16:17:39Z
Що категорично не можна робити за дві години до сну: йдеться не лише про їжу
Gazeta UA
2025-04-12T18:45:46Z
Одна лише думка про голод може змінити ваш імунітет
Portaltele
2025-04-12T17:18:03Z
Світовий банк виділив Україні $50 млн на медицину
360ua.news
2025-04-12T17:12:04Z
Чим підживити тюльпани весною: секрет яскравого та тривалого цвітіння
GlavRed
2025-04-12T16:27:25Z
Необдумане скасування маркетингових договорів призвело до здорожчання ліків і зростання прибутків виробників на 500 млн грн щомісяця — економіст
TSN
2025-04-12T16:21:35Z
Як зрозуміти, що у вас високий вміст холестерину: перевірте чотири ознаки — їх видно на тілі
TSN
2025-04-12T16:21:09Z
Як правильно фарбувати волосся — на чисту чи брудну голову: що про це кажуть експерти
TSN
2025-04-12T16:17:15Z
Поради, які допоможуть вам врятувати волосся
24tv
2025-04-12T16:12:12Z
Як позбутися жиру внизу живота жінкам після 40: поради дієтолога
Gazeta UA
2025-04-12T15:57:57Z
Викрито шахраїв, які цинічно видурили у матері зниклого воїна ЗСУ чималі гроші
InternetUA
2025-04-12T18:58:08Z
У Харкові КамАЗ збив жінку на тротуарі
Antikor
2025-04-12T18:03:55Z
Поліція Буковини розшукує малолітню дівчинку
Украина Криминальная
2025-04-12T18:00:00Z
Майже 700 авіарейсів скасували в Пекіні через сильні вітри
iPress
2025-04-12T17:46:42Z
Турецький катер, з якого стріляли в берегову охорону Греції, перевозив мігрантів
Европейская правда
2025-04-12T17:42:43Z
Сильні вітри у Пекіні: людям з вагою до 50 кілограмів радять не виходити з дому
24tv
2025-04-12T17:42:36Z
Податківець Костянтин Алавідзе задекларував 51 тисячу доларів готівкою та користування майном без права власності
Antikor
2025-04-12T17:36:59Z
У російському Саратові горить аеродром
24tv
2025-04-12T17:24:33Z
У РФ на залізниці стався колапс: влада звинуватила українські БПЛА
Фокус
2025-04-12T16:48:03Z
Як почистити електрочайник від накипу: копійчані засоби, які є у кожному домі
Gazeta UA
2025-04-12T19:39:36Z
Картопля виросте вдвічі більше: покладіть це добриво в лунку під час посадки
24tv
2025-04-12T19:39:05Z
Аромати з ефектом "хочу": тікток-експерт показав трійку кращих для справжніх серцеїдів
24tv
2025-04-12T19:30:00Z
Досвідчені водії завжди тримають у бардачку зубну щітку, і ось чому
24tv
2025-04-12T18:48:11Z
Неочікуваний факт: ветеринар розповів, як часто потрібно купати домашнього кота
Фокус
2025-04-12T18:42:59Z
Знайдіть гриб без пари за 9 сек.: головоломка, яка здатна "зламати" зір
Gazeta UA
2025-04-12T18:42:43Z
5 рослин, які ніколи не можна садити біля дому: вони досить шкідливі
24tv
2025-04-12T18:30:12Z
Смакує і холодною, і гарячою: трапеза на всю сімʼю, перед якою не встоять навіть гурмани
24tv
2025-04-12T18:12:16Z
Цитати, які допоможуть розвинути лідерство
24tv
2025-04-12T18:03:29Z
Подорожчання круп у Харкові: ціни рвонули вгору, скільки доведеться заплатити у квітні
Политека
2025-04-12T19:31:53Z
Чи приймають долари 2003 року: є чітка відповідь
24tv
2025-04-12T19:21:09Z
Оборонна промисловість України стала ключовим фактором економічного зростання в умовах війни
360ua.news
2025-04-12T19:12:48Z
Чому договір про оренду землі треба підписувати лише з юристом
24tv
2025-04-12T19:03:56Z
Подорожчання продуктів в Одесі: за що доведеться платити на 45% більше
Политека
2025-04-12T18:00:32Z
Фрукти в Україні рекордно подорожчають: негода "вбила" до 80% урожаю
Хвиля
2025-04-12T17:15:57Z
Пенсія у Львові: городянка відмовлялася повертати ПФУ виплати, суд ухвалив рішення
Политека
2025-04-12T17:01:01Z
Маск розкритикував скорочення фінансування NASA
InternetUA
2025-04-12T16:52:56Z
Передвеликодній курс та вплив аграріїв: долар полізе вгору, чи вниз
24tv
2025-04-12T16:42:04Z
"Олімпійська чемпіонка наших сердець": що зробили з "новою коханкою Путіна" на шоу дружини Пєскова
Antikor
2025-04-12T19:42:15Z
Артета про нічию з Брентфордом: Це розчаровує
Football.ua
2025-04-12T19:25:46Z
Зінченко вперше за місяць зіграв за Арсенал: лондонці провалили матч АПЛ після розгрому Реала
24tv
2025-04-12T19:15:51Z
Баварія та Боруссія Д у гарячому Der Klassiker сильнішого не виявили
Football.ua
2025-04-12T18:57:30Z
Ноттінгем Форест — Евертон 0:1 Відео гола та огляд матчу АПЛ
Football.ua
2025-04-12T18:55:33Z
Кунде може перебратися в АПЛ
Football.ua
2025-04-12T18:55:06Z
Брентфорд з Ярмолюком у дербі відібрав очки в Арсеналу із Зінченком
Football.ua
2025-04-12T18:33:34Z
Еспаньйол розібрався із Сельтою
Football.ua
2025-04-12T18:30:56Z
Українські синхроністки відмовилися фотографуватись із "нейтральними"росіянками на Кубку світу
Фокус
2025-04-12T18:21:49Z
В Telegram анонсували нове оновлення: групові дзвінки без необхідності використання чатів або каналів
Antikor
2025-04-12T19:33:13Z
Як змусити акумулятор iPhone служити довше
InternetUA
2025-04-12T19:13:22Z
"Рожева повня" вже над Україною: явище бачать у різних областях
24tv
2025-04-12T18:48:29Z
Небезпечна гра для підлітків поширюється в Україні: "Червоні двері, жовті двері" вводять у транс і викликають кошмари
Antikor
2025-04-12T18:36:53Z
Захисна Арка над четвертим ректором ЧАЕС після удару "Шахедом" втратила свій функціонал
24tv
2025-04-12T18:12:27Z
1152 км/год по небу: найшвидший цивільний літак світу готовий до польотів
InternetUA
2025-04-12T17:37:12Z
Вчені спробували знайти Дев’яту планету за допомогою міжзоряного об’єкту
Portaltele
2025-04-12T17:18:53Z
«Розумний» застосунок Nate за $88 млн обманув всіх, заявивши, що він ШІ
InternetUA
2025-04-12T17:16:43Z
У роботі WhatsApp стався глобальний збій
InternetUA
2025-04-12T16:52:56Z
Новий Lamborghini Huracan Sterrato був проданий на $15 000 дешевше, ніж рекомендована роздрібна ціна
Топ Жир
2025-04-12T19:15:34Z
Які раритетні автомобілі зберігаються біля садиби Маріуса Берліє
AutoCentre
2025-04-12T18:16:34Z
Неординарний роботичний мотоцикл Kawasaki нагадує ендуро-мотоцикл з ногами
Топ Жир
2025-04-12T18:00:02Z
Огляд Seres 5 2025: Чи зможе китайський новачок перемогти Tesla та BMW у грі з електромобілями?
Топ Жир
2025-04-12T16:15:49Z
Старовинні автомобілі не підлягають 25% миту на імпорт, але є один підвох
Топ Жир
2025-04-12T14:45:28Z
Ексклюзивний проект Bohse Safari Landau: колаборація Porsche та Lada, про яку ви не чули!
Топ Жир
2025-04-12T13:15:36Z
Електричний кросовер Skoda з 7 сидіннями може тягти причеп, але не очікуйте великого запасу ходу
Топ Жир
2025-04-12T11:30:42Z
Як у страшному сні: у гонщика "Формули-1" на великій швидкості відірвалося кермо
Фокус
2025-04-12T11:27:26Z
Понад 300 км: новий електробайк із Естонії встановив світовий рекорд запасу ходу
Фокус
2025-04-12T09:51:23Z