MY.UAНовини
Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими
Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими

Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими

Відключення світла плюс ще літня спека – як за таких умов ресторани примудряються зберігати свіжість продуктів? Та й чи до ресторанів людям зараз? Проблеми у ресторанного бізнесу почалися ще з часів пандемії, відколи зміни й відбуваються, то тільки в гірший бік. Як виживає ресторанний бізнес, Коротко про розповіла директор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова.

Ресторанний бізнес дрібніє

- Ольго, сьогодні взагалі відкриваються нові кафе та ресторани і що це за заклади?

- Відкриваються, але здебільшого маленьких форматів. Ще з часів пандемії ресторанний бізнес почав дрібніти, приміщення на 300-400-500 "квадратів" попитом не користуються і важко виживають. Особливо якщо немає додаткових “плюшок” – літнього майданчика, пляжу тощо. Тому переважно сьогодні відкриваються кав'ярні, пекарні, невеликі кафе – словом, усе, що не потребує великих інвестицій та потоків людей.

На користь дрібних приміщень говорить і те, що для їх функціонування не потрібні потужні генератори. Відповідно, шуму набагато менше. Все ж таки вечеряти або пити каву серед постійного гуркоту - сумнівне задоволення.

- А яке в результаті сальдо – позитивне чи негативне? Загалом кількість закладів, враховуючи всі відкриті та закриті, зростає чи зменшується?

– Цього року сальдо різко негативне. Якщо говорити в середньому по Україні, то приблизно на кожен заклад припадає два закритих.

- Де сьогодні вигідніше мати ресторан – у моллі, у житловому будинку чи що окремо стоїть?

- Не важливо, у житловому будинку чи це окрема будівля. Головна умова - має бути постійний потік людей. Наприклад, багато преміальних ЖК сьогодні спорожніли, люди виїхали за кордон, відповідно, у місцевих кафе немає відвідувачів, багато хто закривався. А ось спальні райони зі старими п'ятиповерхівками та дев'ятиповерхівками можуть похвалитися напливом людей. Тут багато приїжджих із Харкова, Дніпра, з тимчасово окупованих територій, тож кафе не порожні. У повністю заселених ЖК середнього класу, де мешкає не дуже багата, але платоспроможна публіка, також ніхто не закривається, і приміщення під нове кафе там знайти майже нереально.

Також все неоднозначно щодо центру. Зараз люди мають улюблені місця для прогулянок, і там ресторанний бізнес тримається на плаву. У Києві це насамперед Поділ, у Львові – площа Ринок. А ось столичний Печерськ може пустувати все з тієї ж причини: офіси та житлові будинки спорожніли.

У Києві завжди потоковим місцем був район Південного вокзалу, але зараз це вже у минулому: людей менше, багато закладів закрилися.

Щодо торгових центрів, то сьогодні це не найкраще місце для ресторанного бізнесу. Справа в тому, що під час тривоги вони повністю закриваються, і для ресторанів, де треба замовляти та довго готувати їжу, це суцільні збитки. Тому сьогодні в моллах залишилися заклади двох форматів – які швидко готують їжу, особливо “на виніс”, або в яких є окремий вхід із вулиці.

5-6 годин роботи генератора роблять бізнес збитковим

- Багатьох клієнтів турбує свіжість продуктів. Чи є проблема із замовленням, доставкою та зберіганням в умовах багатогодинних відключень світла?

- Звичайно є. Якщо світло відключають за графіком, ще якось можна підлаштуватись, але нічні відключення електрики є величезною проблемою як для ресторанного бізнесу, так і для рітейлу. Рятує нове холодильне обладнання, яке може тримати температуру всю ніч, зі старим - складніше. Хоча я знаю, що заклади зі старими холодильниками теж пристосувалися і на ніч продукти, які б у нормальних умовах зберігалися в холодильниках, перекладають у морозилку. Якість від цього, звичайно, погіршується, але принаймні продукти не псуються.

- Як ресторани підлаштовуються під блекаути? Можливо, якось змінилася кухня?

- Ресторанний бізнес відпрацював усі ці ситуації ще у минулі блекаути. Насамперед, щоб працювало все обладнання, закупили генератори. Щоправда, потужні генератори у ресторанних закладах часто безглузді, оскільки вони не лише дорогі, а й споживають багато палива. 5-6 годин роботи такого генератора зводять весь економічний сенс функціонування закладу нанівець.

Щоб не працювати собі на шкоду, скорочують меню: не роблять фритюр, не готують страви, які потребують запікання, включають лише одну конфорку.

Вже в деяких закладах бачила два меню: "зі світлом" та "без світла".

Ще в минулі блекаути ті, хто міг, поставили обладнання на дровах та вугіллі. Взагалі це своєрідний регрес у бізнесі - від сучасного технологічного та екологічного обладнання переходити до вугільних мангалів та дров'яних печей. Але сьогодні це питання виживання, тому, якщо є де розміститися, ресторани обладнують мангальні зони.

З такою підготовкою та за умови дотримання графіків відключень можна навіть проводити банкети.

- А можна сказати, що якась кухня – українська, грузинська, японська, італійська – краще адаптується під відключення світла, а якась – зовсім погано?

- По країнах навряд чи, але можна сказати про страви. Сьогодні найпопулярніша страва в меню - це різні салати, оскільки для їхнього приготування електрику не потрібно: нарізали і подали. Також немає жодних проблем зі снеками. Плюс улітку завжди добре продаються напої, особливо охолоджені.

До речі, ресторатори кажуть, що вони й раді б щось приготувати, але люди в умовах тривалих відключень світла самі замовляють набагато менше суші, тортів – бояться отруєнь.

- А відвідувачі стали лояльнішими до закладів громадського харчування? Чи, навпаки, всі на нервах і більш вимогливі?

- Скоріше, друге. У багатьох зараз дуже тяжкий психологічний стан, і для того, щоб спалахнув скандал, досить найменшого приводу. Навіть невелика затримка замовлення може викликати шквал невдоволення та погані відгуки, найменша помилка сприймається клієнтом як знущання. І водночас всі ці гучні претензії часто глобально ні на що не впливають: сьогодні клієнт влаштував грандіозний скандал, а завтра знову прийшов до цього ж закладу, де ні офіціанти, ні кухарі не змінилися. Адже проблеми з персоналом величезні – як у сервісі, так і на кухні.

- Загалом побільшало чи менше стало відвідувачів?

- Важко сказати. Але якщо у мікрорайоні відключили електрику, то ресторан із генератором зніме всі “вершки”. Я нещодавно була у Харкові, де більшість закладів мають потужні генератори. І там, тільки-но вимикається світло, ресторани забиваються людьми. Відвідувачі приходять і поїсти, і попрацювати. Сьогодні генератор - це та конкурентна перевага, про яку нам не розповідали у книжках.

Переважна більшість "новачків" закрилися

- З боку життя рестораторів виглядає, як у відомому анекдоті, коли людина думала, що в неї в житті йде чорна смуга, а це вона ще була білою. Причому так щороку.

- Так, сьогодні ресторанний бізнес – це якийсь фільм жахів. І ці муки продовжуються кілька років поспіль. Нещодавно я переглядала список закладів, які відкрилися у 2022-2023 роках, і спіймала себе на думці, що навіть їх назв не пам'ятаю: переважна більшість "новачків" у Києві, Львові, Одесі закрилася.

- Які ваші прогнози на найближчий час? І, можливо, поради? Варто все це терпіти чи краще закритися та перечекати? І, тим більше, чи варто заходити на ринок "новачкам"?

- Нині ринок змінюється дуже швидко. Наприклад, торік усі їли шаурму, потім різко перестали та переключилися на чебуреки. Нині і до чебуреків інтерес падає. Поки що виграють великі мережі, які працюють на ринку по 20 років і нічого кардинально не змінюють.

Серед "новачків" виживають ті, хто відкриває невеликі заклади “не за всі гроші світу” та “тестують гіпотези”. Сьогодні дуже частий запит для дизайнера - "зробіть нам так, щоб можна було легко поміняти". Навіть таке поняття з'явилося: базовий дизайн. Після цього починається тестування різних концепцій: один заклад “не пішов”, тоді на цьому ж місці і з тими самими власниками відкривається інший заклад, потім третій…

Ресторанний бізнес дуже привабливий, оскільки приносить живі гроші. Тут немає ніякої відстрочки платежу, і здається, що працювати начебто легко. Але є свої складнощі: дуже динамічний ринок, необхідність відстежувати інтереси аудиторії та здатність під ці інтереси змінюватись. Плюс підтримувати певний рівень, щоб не давати людям ґрунт для розчарувань.

Дуже важливо дивитися і думати наперед: не що зараз модно, а якщо можна так сказати - які “вічні цінності”. За спостереженнями, концептуальні "прикольні" заклади швидко злітають і швидко сходять нанівець, натомість гарні м'ясні ресторани, кондитерські, пекарні "поза часом" - працюють десятиліттями.

- Під час війни ставлення до кафе-ресторанів змінилося - все ж таки раніше мало кому спадало на думку піти в ресторан тільки тому, що в будинку пропало світло. Можливо, є ще якісь зміни?

- На мою думку, ресторани сьогодні виконують ще й соціальну місію, і навіть у якомусь сенсі замінюють психіатра. Я часто звертаю увагу на відвідувачів різних закладів і бачу, що багато хто саме “зависає”. Тобто вони не заскакують на хвилинку випити кави, а ґрунтовно сідають, щоб хоч ненадовго відключитися, отримати задоволення, насолодитися життям у моменті. Знаю, що для багатьох посидіти в хорошому місці стало способом психологічно підтримати себе.

До речі

З ФБ Ольги Насонової

Найближчим часом ціни в кафе та ресторанах піднімуться на 15-20%. Причина проста: зростає вартість всього. Вартість електрики зросла: навіть коли вона є, це дорого, а коли ні – ще дорожче, бо паливо для генератора – це не копійки. Дефіцит кадрів - платити потрібно більше, щоб утримати персонал. Ресторанний бізнес ледве витримує конкуренцію за персонал з торговельними мережами, що дають бронь. Ціни на продукти зростають, тому що інфляція, і зростає вартість логістики.

Дещо рятує літо та сезонні продукти. Але все одно без підвищення цін бізнесу не вижити.

І це не призведе до масового відтоку відвідувачів. Люди звикають до подорожчання всього, і ресторани на цьому тлі не виділяються. Та й загалом, кого налякає зараз підвищення цін?

Теги за темою
Бізнес
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
В США объяснили, почему Китай боится поражения Путина
Хвиля
2024-09-22T00:00:17Z
Таких санкций ждали давно: ЕС определил новый приоритет для удара по РФ
Comments UA
2024-09-18T14:19:47Z
Отказ от НАТО и без возврата территорий: соратник Трампа озвучил его “мирный план“
UAToday
2024-09-13T18:03:49Z
Запад изменил позицию по ударам вглубь РФ. The Times назвал причину
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T17:27:19Z
Гаррис заручилась важной поддержкой: кто поддержал ее на пост президента США
Comments UA
2024-09-23T16:07:30Z
Путин будет воевать пока не умрет: к какой «победе» Запад пытаетесь склонить Украину
Comments UA
2024-09-23T14:06:39Z
Семья судьи Апелляционного суда Львовщины Михаила Романюка незаконно завладела виллой в центре Львова, - расследование СМИ
Политека
2024-09-10T17:13:06Z
Зеленский: Путин и ему подобные могут разделить мир и съесть части как пирог
Европейская правда
2024-09-15T19:03:34Z
Маразм зашкаливает. РФ определилась со странами ЕС, не угрожающими ее "традиционным ценностям"
Comments UA
2024-09-21T21:27:19Z
Чемпионка России разбила цветочный горошок об голову победительницы Кубка Европы. Фотофакт
Обозреватель
2024-09-11T17:04:24Z
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
Усик прокомментировал свое задержание в Польше
Comments UA
2024-09-18T04:12:16Z
Жена голкипера сборной Украины показал себя в откровенном бикини и "разорвала" Instagram. Фото
Обозреватель
2024-09-15T14:01:03Z
УЕФА признал судейскую ошибку, которая повлияла на определение победителя Евро-2024
ZN UA
2024-09-23T15:19:34Z
Мухаммед Али в трейлере Undisputed — симулятор бокса выходит на консолях 11 октября
GameMag
2024-09-23T14:07:14Z
Александра Усика арестовали в аэропорту Кракова
UAToday
2024-09-18T03:24:18Z
Российские дроны "взорвали" дачу Ломаченко под Одессой. Фото
Обозреватель
2024-09-14T16:19:39Z
Сборная Украины со счетом 1:7 проиграла на старте чемпионата мира по футзалу. Видео
Обозреватель
2024-09-15T16:46:35Z
У известной русской певицы внезапно скончался молодой сын
Comments UA
2024-09-20T20:57:31Z
Народная артистка Украины спела в церкви в российской Судже
Апостроф
2024-09-20T15:30:58Z
Катастрофически тяжело: вдова Виталия Билоножко рассказала о жизни после смерти мужа/Они прожили вместе более 40 лет
Апостроф
2024-09-23T14:15:10Z
В сети показали последнее фото умершего от рака комика Маслякова
Comments UA
2024-09-11T20:45:45Z
Певец Melovin признался, что его спасло после гибели сестры
Апостроф
2024-09-23T13:39:52Z
Белла Хадид продемонстрировала стильный тренч на осень 2024
Фокус
2024-09-23T12:21:50Z
Кендалл Дженнер вернула в моду легендарную стрижку пикси-шегги: кому подойдет
Обозреватель
2024-09-11T05:10:28Z
Прямые брови возвращаются в моду и подходят практически всем: в чем секрет
Обозреватель
2024-09-16T16:08:08Z
«Новый сезон-2024»: самые стильные образы российских звезд на фестивале
Marie Claire
2024-09-16T15:25:02Z
Сел на шею: 5 признаков, что вы избаловали своего мужчину
Marie Claire
2024-09-12T12:37:09Z
Деруны по-новому для сытного и бюджетного ужина: самый простой рецепт
Обозреватель
2024-09-11T18:11:56Z
Вкусное, мягкое и нежное: рецепт идеального теста для пельменей
Политека
2024-09-20T15:33:42Z
Секреты приготовления классической солянки: подробная инструкция
Comments UA
2024-09-13T08:18:52Z
Как приготовить настоящую грузинскую аджику – лучший рецепт/Небольшой баночки вам хватит надолго!
Апостроф
2024-09-23T13:03:07Z
Правописание: как правильно пожелать хорошего сна: "добраніч" чи "надобраніч"
Comments UA
2024-09-23T13:00:41Z
Котик забатонился: что значит, если пушистик лежит в позе буханочки и стоит ли нервничать из-за этого
Знай
2024-09-20T04:51:57Z
Гуляш, которые тает во рту: рецепт сытного блюда
Фокус
2024-09-19T17:21:37Z
Лунный гороскоп на 22 сентября, воскресенье
Marie Claire
2024-09-21T22:46:59Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
В каком возрасте на теле увеличивается количество родинок
Comments UA
2024-09-23T08:51:01Z
Мифы и правда о правильном питании: полезны ли детокс-диеты и натуральный сахар
Comments UA
2024-09-23T13:27:35Z
5 признаков, что у вас хронический стресс
Marie Claire
2024-09-23T13:22:13Z
Слышна «икота» плода во время беременности: что делать
Comments UA
2024-09-23T12:27:05Z
Пить и дольше не пьянеть: что нужно сделать перед вечеринкой или застольем
Comments UA
2024-09-23T11:57:34Z
Названы органы, которые начинают стареть в молодом возрасте
Comments UA
2024-09-23T10:06:04Z
Когда нужно обращаться к психотерапевту – специалист назвал основной фактор кризиса
Апостроф
2024-09-23T08:18:12Z
«Говорящая» кожа и зеркала с ИИ: как мы будем ухаживать за собой в 2030 году
Marie Claire
2024-09-23T07:33:56Z
В Южно-Африканской республике выпало рекордное количество снега - на дорогах коллапс
ZN UA
2024-09-21T23:07:15Z
В Одессе задержан мужчина, убегавший от представителей ТЦК
Корреспондент
2024-09-11T14:55:29Z
На территории Сербии и Венгрии из дунайских вод показались обломки нацистских кораблей времен Второй мировой
ZN UA
2024-09-11T15:38:58Z
Выполнил пуск ракет по Одесщине и пропал с радаров: в сети сообщают об "аварии" российского Су-30СМ над Черным морем
Обозреватель
2024-09-11T15:08:56Z
Зарабатывали на иностранцах: в Одесской области будут судить чиновников миграционной службы
Корреспондент
2024-09-23T14:45:05Z
В Германии неизвестные обстреляли магазин из автомата Калашникова
Новости Украины
2024-09-23T14:09:08Z
Полиция нашла "шутника", взорвавшего страйкбольную гранату в Киеве
Корреспондент
2024-09-11T18:24:39Z
Новый подозреваемый в деле об избиении ветерана в Смеле: подробности
Comments UA
2024-09-11T17:30:35Z
Пытался убить владельца овощной базы: в Киеве суд вынес приговор фигуранту резонансного дела. Фото
Обозреватель
2024-09-18T17:30:46Z
Улицы Степана Бандеры и полка «Азов»: в Харькове требуют новых переименований
Comments UA
2024-09-23T14:06:55Z
Появились фото с места попадания в Харькове
Корреспондент
2024-09-21T23:18:54Z
Митинги против ВСУ в Покровской громаде: правда ли это
Comments UA
2024-09-23T15:30:29Z
Синоптики дали прогноз погоды на сегодня 21 сентября в Украине
UAToday
2024-09-21T06:54:10Z
24 сентября Украина будет одной из самых теплых стран Европы, - синоптик Диденко
Комсомольская правда
2024-09-23T15:31:41Z
В сети распространяют фейк о протестах против ВСУ в Покровске
Корреспондент
2024-09-23T13:57:29Z
Стерненко показал документы относительно российского гражданства Труханова
Апостроф
2024-09-17T17:03:42Z
Гороскоп на субботу 14 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-13T18:03:26Z
Лунный гороскоп на 20 сентября, пятница
Marie Claire
2024-09-19T21:09:36Z
Не дадим России нас обойти: Умеров рассказал о производстве дронов в 2025 году
ZN UA
2024-09-22T00:36:02Z
Прогноз ужасает: в ООН рассказали, сколько лет может уйти на полное разминирование Украины
Comments UA
2024-09-21T12:21:23Z
Россия сняла моряков с авианосца "Адмирал Кузнецов" и отправила их на фронт, — Forbes
Фокус
2024-09-23T11:01:50Z
Народные приметы и народный праздник 21 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-21T06:54:14Z
Умеров рассказал, как возросли темпы мобилизации в Украине
Хвиля
2024-09-23T17:30:59Z
В Умани ввели особый режим на въезд
Корреспондент
2024-09-23T16:13:13Z
Новые правила проверки документов и выдачи повесток: какие изменения готовят украинцам
Апостроф
2024-09-21T11:00:22Z
В Украине изменится процесс вручения повесток: что известно
Comments UA
2024-09-16T14:06:51Z
Принц Джордж совершил свой первый полет
Корреспондент
2024-09-13T12:24:46Z
Украинским водителям придется заплатить более 50 тысяч гривен: за какое нарушение грозит жесткое наказание
Обозреватель
2024-09-15T16:21:46Z
Ford снова будет производить авомобили в Индии
Корреспондент
2024-09-14T03:36:24Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
Идеальный "Крузак": в Украине обнаружили 17-летний внедорожник Lexus в новом состоянии
Фокус
2024-09-23T12:15:39Z
Кроссовер Nissan Leaf и дешевый Land Cruiser: какие внедорожники покажут в 2025 году
Фокус
2024-09-23T10:00:02Z
Вокруг покупки Управлением госохраны элитных авто произошел скандал
Апостроф
2024-09-23T09:15:55Z
ТОП 5 передовых технологий в электрическом Porsche Macan
ITC
2024-09-23T08:07:39Z
На ЗАЗе собрали кабриолет "Таврия": багажник только для плавок и полотенец
Знай
2024-09-23T06:51:51Z
Гость из 90-х: в Киеве засветился раритетный спорткар Porsche
Фокус
2024-09-23T06:42:00Z
Цена выросла: сколько стоит лук в Украине
ZN UA
2024-09-21T06:03:53Z
Литва демонтирует целую ТЭЦ, чтобы передать ее Украине – фон дер Ляен
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T06:06:14Z
Одна из стран ЕС легализовала производство самогона, есть интересный нюанс
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T18:30:54Z
Во вторник отключать свет по графикам не будут, но электричество нужно экономить, - ДТЭК
Комсомольская правда
2024-09-16T15:16:51Z
В Канаде алмазный рудник начал вырабатывать 4,2 млн кВт чистой энергии: детали
Фокус
2024-09-23T13:51:52Z
Импорт российской нефти в Индию снизился почти на 20%: в чем причина
Comments UA
2024-09-23T13:48:10Z
Украина не обращает внимания на Россию и кормит страны по всему миру: Зеленский рассказал, как работает морской зерновой коридор
Обозреватель
2024-09-18T17:41:10Z
Аграрии сообщили о темпах сбора урожая
Корреспондент
2024-09-14T03:03:16Z
Война россиянам обходится все дороже - The Moscow Times
Корреспондент
2024-09-14T02:09:35Z
Умные часы Apple: инновации на вашем запястье
Espreso
2024-09-20T14:17:54Z
Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
GameMag
2024-09-19T03:02:11Z
Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
GameMag
2024-09-19T01:32:18Z
Утечка: Раскрыта стоимость юбилейных версий PlayStation 5 и DualSense к 30-летию первой консоли Sony
GameMag
2024-09-23T13:37:47Z
Энтузиасты отвязали God of War Ragnarök для ПК от PSN
GameMag
2024-09-23T13:37:05Z
Слух: Амбициозная Resident Evil 9 выйдет во втором квартале 2025 года — анонс скоро
GameMag
2024-09-23T13:14:43Z
«Властелин колец»: игра The Lord of the Rings Return to Moria выйдет на Steam и Xbox со скидкой и обновлением
ITC
2024-09-23T13:08:03Z
Кратер 62 метра в ширину: аналитик показал снимки после неудачного запуска ракеты "Сармат"
Фокус
2024-09-23T13:03:39Z
Обзор и тестирование системы жидкостного охлаждения ASUS ProArt LC 360
Overclockers
2024-09-23T13:00:54Z