MY.UAНовини
Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими
Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими

Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими

Відключення світла плюс ще літня спека – як за таких умов ресторани примудряються зберігати свіжість продуктів? Та й чи до ресторанів людям зараз? Проблеми у ресторанного бізнесу почалися ще з часів пандемії, відколи зміни й відбуваються, то тільки в гірший бік. Як виживає ресторанний бізнес, Коротко про розповіла директор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова.

Ресторанний бізнес дрібніє

- Ольго, сьогодні взагалі відкриваються нові кафе та ресторани і що це за заклади?

- Відкриваються, але здебільшого маленьких форматів. Ще з часів пандемії ресторанний бізнес почав дрібніти, приміщення на 300-400-500 "квадратів" попитом не користуються і важко виживають. Особливо якщо немає додаткових “плюшок” – літнього майданчика, пляжу тощо. Тому переважно сьогодні відкриваються кав'ярні, пекарні, невеликі кафе – словом, усе, що не потребує великих інвестицій та потоків людей.

На користь дрібних приміщень говорить і те, що для їх функціонування не потрібні потужні генератори. Відповідно, шуму набагато менше. Все ж таки вечеряти або пити каву серед постійного гуркоту - сумнівне задоволення.

- А яке в результаті сальдо – позитивне чи негативне? Загалом кількість закладів, враховуючи всі відкриті та закриті, зростає чи зменшується?

– Цього року сальдо різко негативне. Якщо говорити в середньому по Україні, то приблизно на кожен заклад припадає два закритих.

- Де сьогодні вигідніше мати ресторан – у моллі, у житловому будинку чи що окремо стоїть?

- Не важливо, у житловому будинку чи це окрема будівля. Головна умова - має бути постійний потік людей. Наприклад, багато преміальних ЖК сьогодні спорожніли, люди виїхали за кордон, відповідно, у місцевих кафе немає відвідувачів, багато хто закривався. А ось спальні райони зі старими п'ятиповерхівками та дев'ятиповерхівками можуть похвалитися напливом людей. Тут багато приїжджих із Харкова, Дніпра, з тимчасово окупованих територій, тож кафе не порожні. У повністю заселених ЖК середнього класу, де мешкає не дуже багата, але платоспроможна публіка, також ніхто не закривається, і приміщення під нове кафе там знайти майже нереально.

Також все неоднозначно щодо центру. Зараз люди мають улюблені місця для прогулянок, і там ресторанний бізнес тримається на плаву. У Києві це насамперед Поділ, у Львові – площа Ринок. А ось столичний Печерськ може пустувати все з тієї ж причини: офіси та житлові будинки спорожніли.

У Києві завжди потоковим місцем був район Південного вокзалу, але зараз це вже у минулому: людей менше, багато закладів закрилися.

Щодо торгових центрів, то сьогодні це не найкраще місце для ресторанного бізнесу. Справа в тому, що під час тривоги вони повністю закриваються, і для ресторанів, де треба замовляти та довго готувати їжу, це суцільні збитки. Тому сьогодні в моллах залишилися заклади двох форматів – які швидко готують їжу, особливо “на виніс”, або в яких є окремий вхід із вулиці.

5-6 годин роботи генератора роблять бізнес збитковим

- Багатьох клієнтів турбує свіжість продуктів. Чи є проблема із замовленням, доставкою та зберіганням в умовах багатогодинних відключень світла?

- Звичайно є. Якщо світло відключають за графіком, ще якось можна підлаштуватись, але нічні відключення електрики є величезною проблемою як для ресторанного бізнесу, так і для рітейлу. Рятує нове холодильне обладнання, яке може тримати температуру всю ніч, зі старим - складніше. Хоча я знаю, що заклади зі старими холодильниками теж пристосувалися і на ніч продукти, які б у нормальних умовах зберігалися в холодильниках, перекладають у морозилку. Якість від цього, звичайно, погіршується, але принаймні продукти не псуються.

- Як ресторани підлаштовуються під блекаути? Можливо, якось змінилася кухня?

- Ресторанний бізнес відпрацював усі ці ситуації ще у минулі блекаути. Насамперед, щоб працювало все обладнання, закупили генератори. Щоправда, потужні генератори у ресторанних закладах часто безглузді, оскільки вони не лише дорогі, а й споживають багато палива. 5-6 годин роботи такого генератора зводять весь економічний сенс функціонування закладу нанівець.

Щоб не працювати собі на шкоду, скорочують меню: не роблять фритюр, не готують страви, які потребують запікання, включають лише одну конфорку.

Вже в деяких закладах бачила два меню: "зі світлом" та "без світла".

Ще в минулі блекаути ті, хто міг, поставили обладнання на дровах та вугіллі. Взагалі це своєрідний регрес у бізнесі - від сучасного технологічного та екологічного обладнання переходити до вугільних мангалів та дров'яних печей. Але сьогодні це питання виживання, тому, якщо є де розміститися, ресторани обладнують мангальні зони.

З такою підготовкою та за умови дотримання графіків відключень можна навіть проводити банкети.

- А можна сказати, що якась кухня – українська, грузинська, японська, італійська – краще адаптується під відключення світла, а якась – зовсім погано?

- По країнах навряд чи, але можна сказати про страви. Сьогодні найпопулярніша страва в меню - це різні салати, оскільки для їхнього приготування електрику не потрібно: нарізали і подали. Також немає жодних проблем зі снеками. Плюс улітку завжди добре продаються напої, особливо охолоджені.

До речі, ресторатори кажуть, що вони й раді б щось приготувати, але люди в умовах тривалих відключень світла самі замовляють набагато менше суші, тортів – бояться отруєнь.

- А відвідувачі стали лояльнішими до закладів громадського харчування? Чи, навпаки, всі на нервах і більш вимогливі?

- Скоріше, друге. У багатьох зараз дуже тяжкий психологічний стан, і для того, щоб спалахнув скандал, досить найменшого приводу. Навіть невелика затримка замовлення може викликати шквал невдоволення та погані відгуки, найменша помилка сприймається клієнтом як знущання. І водночас всі ці гучні претензії часто глобально ні на що не впливають: сьогодні клієнт влаштував грандіозний скандал, а завтра знову прийшов до цього ж закладу, де ні офіціанти, ні кухарі не змінилися. Адже проблеми з персоналом величезні – як у сервісі, так і на кухні.

- Загалом побільшало чи менше стало відвідувачів?

- Важко сказати. Але якщо у мікрорайоні відключили електрику, то ресторан із генератором зніме всі “вершки”. Я нещодавно була у Харкові, де більшість закладів мають потужні генератори. І там, тільки-но вимикається світло, ресторани забиваються людьми. Відвідувачі приходять і поїсти, і попрацювати. Сьогодні генератор - це та конкурентна перевага, про яку нам не розповідали у книжках.

Переважна більшість "новачків" закрилися

- З боку життя рестораторів виглядає, як у відомому анекдоті, коли людина думала, що в неї в житті йде чорна смуга, а це вона ще була білою. Причому так щороку.

- Так, сьогодні ресторанний бізнес – це якийсь фільм жахів. І ці муки продовжуються кілька років поспіль. Нещодавно я переглядала список закладів, які відкрилися у 2022-2023 роках, і спіймала себе на думці, що навіть їх назв не пам'ятаю: переважна більшість "новачків" у Києві, Львові, Одесі закрилася.

- Які ваші прогнози на найближчий час? І, можливо, поради? Варто все це терпіти чи краще закритися та перечекати? І, тим більше, чи варто заходити на ринок "новачкам"?

- Нині ринок змінюється дуже швидко. Наприклад, торік усі їли шаурму, потім різко перестали та переключилися на чебуреки. Нині і до чебуреків інтерес падає. Поки що виграють великі мережі, які працюють на ринку по 20 років і нічого кардинально не змінюють.

Серед "новачків" виживають ті, хто відкриває невеликі заклади “не за всі гроші світу” та “тестують гіпотези”. Сьогодні дуже частий запит для дизайнера - "зробіть нам так, щоб можна було легко поміняти". Навіть таке поняття з'явилося: базовий дизайн. Після цього починається тестування різних концепцій: один заклад “не пішов”, тоді на цьому ж місці і з тими самими власниками відкривається інший заклад, потім третій…

Ресторанний бізнес дуже привабливий, оскільки приносить живі гроші. Тут немає ніякої відстрочки платежу, і здається, що працювати начебто легко. Але є свої складнощі: дуже динамічний ринок, необхідність відстежувати інтереси аудиторії та здатність під ці інтереси змінюватись. Плюс підтримувати певний рівень, щоб не давати людям ґрунт для розчарувань.

Дуже важливо дивитися і думати наперед: не що зараз модно, а якщо можна так сказати - які “вічні цінності”. За спостереженнями, концептуальні "прикольні" заклади швидко злітають і швидко сходять нанівець, натомість гарні м'ясні ресторани, кондитерські, пекарні "поза часом" - працюють десятиліттями.

- Під час війни ставлення до кафе-ресторанів змінилося - все ж таки раніше мало кому спадало на думку піти в ресторан тільки тому, що в будинку пропало світло. Можливо, є ще якісь зміни?

- На мою думку, ресторани сьогодні виконують ще й соціальну місію, і навіть у якомусь сенсі замінюють психіатра. Я часто звертаю увагу на відвідувачів різних закладів і бачу, що багато хто саме “зависає”. Тобто вони не заскакують на хвилинку випити кави, а ґрунтовно сідають, щоб хоч ненадовго відключитися, отримати задоволення, насолодитися життям у моменті. Знаю, що для багатьох посидіти в хорошому місці стало способом психологічно підтримати себе.

До речі

З ФБ Ольги Насонової

Найближчим часом ціни в кафе та ресторанах піднімуться на 15-20%. Причина проста: зростає вартість всього. Вартість електрики зросла: навіть коли вона є, це дорого, а коли ні – ще дорожче, бо паливо для генератора – це не копійки. Дефіцит кадрів - платити потрібно більше, щоб утримати персонал. Ресторанний бізнес ледве витримує конкуренцію за персонал з торговельними мережами, що дають бронь. Ціни на продукти зростають, тому що інфляція, і зростає вартість логістики.

Дещо рятує літо та сезонні продукти. Але все одно без підвищення цін бізнесу не вижити.

І це не призведе до масового відтоку відвідувачів. Люди звикають до подорожчання всього, і ресторани на цьому тлі не виділяються. Та й загалом, кого налякає зараз підвищення цін?

Теги за темою
Бізнес
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Нацрада перевірить sweet.tv через фільми з російським актором з санкційного списку
Детектор М
2025-11-13T11:51:58Z
Науковці назвали найгарнішу жінку в світі з майже ідеальним обличчям: нею стала відома акторка
TSN
2025-11-13T11:51:52Z
Тимур Міндіч був продюсером нового українського серіалу, від якого всі фанатіли
24tv
2025-11-13T11:36:59Z
"Не можу стояти поруч": Могилевська висловила Кароль думку про неї прямо в очі
GlavRed
2025-11-13T11:33:35Z
Путініст Кіркоров терміново вивіз доньку з РФ - де вона зараз
GlavRed
2025-11-13T11:27:30Z
Виконали хіт AC/DC : сотні музикантів з волинками встановили неочікуваний світовий рекорд
Фокус
2025-11-13T11:21:35Z
"Я не пʼяна, я просто закохана": пісня Омаргалієвої розриває мережу ще до виходу
Фокус
2025-11-13T11:00:33Z
"Проймає до мурах": Надя Дорофєєва та Артем Пивоваров вразили спільним виступом у Палаці спорту
24tv
2025-11-13T10:54:09Z
У Києві відбулася магічна гала-прем’єра фільму «Вартові Різдва» – зірки, диво і справжнє свято
Вива
2025-11-13T10:51:10Z
Кабмін хоче підвищити пенсії в 2026 році: скільки можуть отримати пенсіонери
Фокус
2025-11-13T11:51:54Z
Китай обігнав усіх за встановленням сонячних панелей і вітряків: скільки їх у цій країні
Фокус
2025-11-13T11:45:59Z
Кос відповіла на занепокоєння європейських фермерів щодо вступу України в ЄС
УкраинФорм
2025-11-13T11:42:06Z
Фінансовий моніторинг ринку нерухомості: до чого готуватися у 2026 році
24tv
2025-11-13T11:36:11Z
Кенія вийшла у лідери із закупівлі українського проса
AgroPortal
2025-11-13T11:30:22Z
Оренда землі різко подорожчає: скільки заплатять українці у 2026 році
Хвиля
2025-11-13T11:30:11Z
Ціни на ключовий продукт перед святами підскочать: що подорожча на 5-7%варто купити зараз
GlavRed
2025-11-13T11:27:00Z
Китай відмовляється купувати сою у США попри торгові домовленості
24tv
2025-11-13T11:24:30Z
Мегалайнер Disney, який хотіли розібрати на металобрухт, виходить у перше плавання
Фокус
2025-11-13T11:12:20Z
Про жодну капітуляцію не йдеться: експерт пояснив, як вибити для України найкращі умови світу
Политека
2025-11-13T11:51:47Z
Від "кварталівця" до нардепа: де зараз "Юзік" Юрій Корявченков та що відомо про його статки
24tv
2025-11-13T11:51:39Z
Північні і Балтійські країни виділили ще $500 млн на закупівлю американської зброї для України
Европейская правда
2025-11-13T11:51:34Z
Залужний: Росія готується до тривалої війни, Україні потрібен стратегічний зсув
УкраинФорм
2025-11-13T11:51:11Z
Яким був ефір телемарафону «Єдині новини» й Першого каналу Суспільного 3—4 листопада 2025 року — резюме
Детектор М
2025-11-13T11:48:31Z
У Німеччині домовилися про можливість обов’язкового призову
Европейская правда
2025-11-13T11:45:45Z
Епштейн міг передавати росіянам інформацію про Трампа
24tv
2025-11-13T11:45:42Z
У Путіна відреагували на слова Рубіо про те, що Росія не хоче миру
ZN UA
2025-11-13T11:42:03Z
Зеленський і Мерц обговорили ситуацію на фронті
УкраинФорм
2025-11-13T11:36:05Z
На Одещині третьокласники підірвали у школі учбову гранату
УкраинФорм
2025-11-13T11:51:16Z
Гурт "БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ" потрапив у ДТП: наречена соліста розповіла, що сталося
Фокус
2025-11-13T11:42:25Z
Львівський суд продовжив арешт обвинуваченому у вбивстві Ірини Фаріон
ГЛАВКОМ NET
2025-11-13T11:33:14Z
На Київщині внаслідок вибуху зарядного пристрою в квартирі постраждала сім’я з двома дітьми
Украинская правда
2025-11-13T11:27:57Z
Прикривався інвалідністю, щоб перетинати блокпости: на Дніпропетровщині затримали агента ФСБ
УкраинФорм
2025-11-13T11:03:22Z
У Дніпровському районі Херсона дрон атакував 66-річного містянина
УкраинФорм
2025-11-13T10:30:12Z
Шахраї ошукали військового на понад пів мільйона гривень
InternetUA
2025-11-13T10:27:17Z
Boeing заплатить $28 млн за загибель співробітниці ООН
ГЛАВКОМ NET
2025-11-13T10:27:00Z
Автобус гурту БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ потрапив у ДТП в Дніпрі: з'явилися кадри з місця подій
24tv
2025-11-13T10:18:34Z
ЗСУ вночі атакували Росію та ТОТ ракетами "Фламінго", "Брс" та "Лютий": відео пусків
ZN UA
2025-11-13T11:51:32Z
Канада скорочує квоту на візи для іноземців
360ua.news
2025-11-13T11:48:57Z
Ведуча Яна Брензей долучилася до команди радіо «Культура»
Детектор М
2025-11-13T11:48:45Z
Вихідний чи робочий день: яким буде 1 січня 2026 року для українців
24tv
2025-11-13T11:48:34Z
Україна застосувала "Фламінго" під час нічної атаки на РФ: Генштаб показав чотири пуски
Фокус
2025-11-13T11:42:10Z
Стіни приховували таємницю – жінка зробила неймовірне відкриття у будинку 1901 року
24tv
2025-11-13T11:30:56Z
Українців чекає невтішне майбутнє: експерт попередив про глибоку кризу
Знай
2025-11-13T11:30:08Z
Шмигаль відвідав район виконання завдань бригади «Едельвейс»
УкраинФорм
2025-11-13T11:27:57Z
Слово "приймати" помилково вживають ледь не щодня - як правильно
GlavRed
2025-11-13T11:27:35Z
Найпоширеніші помилки, які перетворюють відвідування сауни в загрозу для краси та здоров'я вашої шкіри та волосся
Знай
2025-11-13T11:51:03Z
Додаткова відпустка: чи можуть її продовжити у разі хвороби дитини
ZN UA
2025-11-06T23:24:37Z
Конкурент Neuralink залучив $200 мільйонів на розробку безопераційних мозкових імплантів
УкраинФорм
2025-11-06T17:00:30Z
Під час війни на цукровий діабет другого типу стали хворіти люди, молодші 45 років - лікарка
УкраинФорм
2025-11-06T16:42:35Z
В Україні відкрився міжнародний центр протезування
УкраинФорм
2025-11-06T16:42:33Z
Не хотів працювати вночі: медбрат вбив 10 пацієнтів і отримав довічне
Фокус
2025-11-06T16:00:38Z
В Україну надійшло майже 123 тисячі доз вакцини проти гепатиту B для дітей
УкраинФорм
2025-11-06T14:51:22Z
Учені пов’язали погіршення пам’яті із жиром на талії
TSN
2025-11-06T11:36:29Z
У Греції лікарі страйкуватимуть дві доби
Европейская правда
2025-11-06T08:09:49Z
Skoda буде виробляти електромобілі у В’єтнамі
AutoGeek
2025-11-13T11:48:29Z
Розкрито перші подробиці недорогого пікапа Toyota на базі RAV4
Фокус
2025-11-13T11:30:56Z
McLaren планує розширити модельний ряд
AutoCentre
2025-11-13T11:03:48Z
Audi виходить у Формулу-1 із новим болідом
AutoCentre
2025-11-13T11:03:14Z
Bentley показав гібридні суперкари у “зеленій” спецверсії
AutoGeek
2025-11-13T11:00:14Z
Доступний сімейний кросовер Mercedes показали на перших офіційних фото
Фокус
2025-11-13T10:42:51Z
Розробники McLaren та Singer розвіяли всі ваші заперечення проти електромобілів
Топ Жир
2025-11-13T10:12:32Z
Не впізнати: новий кросовер Kia розсекречено до прем’єри
ЗаРулем
2025-11-13T10:12:15Z
Great Wall показав стильний електричний кросовер Ora 5
AutoGeek
2025-11-13T10:00:04Z
Названо найчастіші причини травмувань у київському метро
ГЛАВКОМ NET
2025-11-13T11:51:54Z
Масований удар по об’єктах РФ: в Генштабі показали роботу української зброї
GlavRed
2025-11-13T11:48:51Z
Ситуація дуже складна: Зеленський відповів, чи виведуть військових ЗСУ з Покровська
TSN
2025-11-13T11:36:32Z
Зеленський на Запоріжжі зустрівся з бійцями, які воюють на Оріхівському напрямку
УкраинФорм
2025-11-13T11:36:11Z
Обмеження руху транспорту у Львові: де саме перекриють до кінця року
Политека
2025-11-13T11:30:42Z
На Україну насуваються похолодання і мокрий сніг: названо дату зміни погоди
GlavRed
2025-11-13T11:27:43Z
Невдалий хайп: ЗСУ розгромили окупантів, які показово зайшли в Покровськ
GlavRed
2025-11-13T11:27:39Z
Спроби прориву кордону не стихають: яке місто росіяни хочуть взяти "в клешні"
GlavRed
2025-11-13T11:27:30Z
Рух вулицею Каховською буде частково обмежено протягом двох днів
ГЛАВКОМ NET
2025-11-13T11:21:14Z
Не лише "Десятка": легендарний заклад, який має відвідати кожен у Франківську
24tv
2025-11-13T11:51:38Z
Беземоційні та засуджують інших: 5 міфів про Скорпіонів
GlavRed
2025-11-13T11:27:58Z
У популярному місті Європи туристів стало більше, ніж місцевих: як це сталося
24tv
2025-11-13T11:12:54Z
Сирник, який замінить "Рафаелло": рецепт солодкого дива за 10 хвилин
Знай
2025-11-13T10:52:47Z
Бруд не осяде на вікнах аж до весни: помийте їх незвичним засобом
24tv
2025-11-13T10:09:42Z
5 парфумів, які закохають в себе з перших нот: їхній аромат вражає
24tv
2025-11-13T10:09:21Z
Найкращий подарунок осені: як швидко приготувати пляцок з горіхами
24tv
2025-11-13T09:42:59Z
Китайський гороскоп на завтра 14 листопада: Коням - зриви, Свиням - образа
GlavRed
2025-11-13T09:27:37Z
Ви могли цього не знати: чому колись в люльку клали ножиці, ножик, пуповину чи часник
24tv
2025-11-13T09:24:35Z
Учені склали топ найбільш емпатичних ШІ: хто виявився небезпечним для психічно нездорових людей
InternetUA
2025-11-13T11:48:27Z
На Сонці стався найпотужніший вибух цього року - як це може вплинути на Землю
Известия Киев
2025-11-13T11:39:03Z
Вчені вперше зафіксували початок вибуху наднової: зірка набула форми “оливки”
ZN UA
2025-11-13T11:36:40Z
Понад половина користувачів ПК уже перейшли на Windows 11
InternetUA
2025-11-13T11:33:09Z
Кашалоти вміють те, що раніше вважалося унікальним для людини: що це за здатність
Фокус
2025-11-13T11:27:30Z
У Viber зʼявиться функція стислого викладу посилання
Детектор М
2025-11-13T11:15:51Z
iPhone 18 пророкують повний провал: що не так із новими смартфонами Apple
Фокус
2025-11-13T11:15:14Z
Алмаз — більше не еталон: знайдено кристал, який перевершив дорогоцінний камінь
Фокус
2025-11-13T11:06:29Z
MacBook Air M5: дата виходу, характеристики та очікувана продуктивність
InternetUA
2025-11-13T11:01:13Z
Міністр Бідний: Продовжуємо роботу щодо відсторонення російських терористів від змагань
ГЛАВКОМ NET
2025-11-13T11:42:44Z
На гру із Францією українці вийдуть у жовтій формі
УкраинФорм
2025-11-13T11:39:09Z
Це ризиковано: ексгравець збірної України дав пораду Реброву перед матчем з Францією
24tv
2025-11-13T11:36:19Z
Роналду: Найважче у футболі – це забивати голи
Football.ua
2025-11-13T11:33:43Z
У Києві пройшла нарада з підготовки збірної України до Олімпіади-2026
УкраинФорм
2025-11-13T11:15:35Z
Анчелотті назвав причину провалу Реала в минулому сезоні
Football.ua
2025-11-13T11:06:50Z
Збірна України з футзалу в товариському поєдинку перемогла Францію
ГЛАВКОМ NET
2025-11-13T11:03:21Z
Захисник Динамо Олександр Караваєв знову у збірній
360ua.news
2025-11-13T11:00:27Z
Святослав Михайлюк допоміг підрозділу, де служить його колишній партнер
УкраинФорм
2025-11-13T10:57:02Z