MY.UAНовини
Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими
Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими

Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими

Відключення світла плюс ще літня спека – як за таких умов ресторани примудряються зберігати свіжість продуктів? Та й чи до ресторанів людям зараз? Проблеми у ресторанного бізнесу почалися ще з часів пандемії, відколи зміни й відбуваються, то тільки в гірший бік. Як виживає ресторанний бізнес, Коротко про розповіла директор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова.

Ресторанний бізнес дрібніє

- Ольго, сьогодні взагалі відкриваються нові кафе та ресторани і що це за заклади?

- Відкриваються, але здебільшого маленьких форматів. Ще з часів пандемії ресторанний бізнес почав дрібніти, приміщення на 300-400-500 "квадратів" попитом не користуються і важко виживають. Особливо якщо немає додаткових “плюшок” – літнього майданчика, пляжу тощо. Тому переважно сьогодні відкриваються кав'ярні, пекарні, невеликі кафе – словом, усе, що не потребує великих інвестицій та потоків людей.

На користь дрібних приміщень говорить і те, що для їх функціонування не потрібні потужні генератори. Відповідно, шуму набагато менше. Все ж таки вечеряти або пити каву серед постійного гуркоту - сумнівне задоволення.

- А яке в результаті сальдо – позитивне чи негативне? Загалом кількість закладів, враховуючи всі відкриті та закриті, зростає чи зменшується?

– Цього року сальдо різко негативне. Якщо говорити в середньому по Україні, то приблизно на кожен заклад припадає два закритих.

- Де сьогодні вигідніше мати ресторан – у моллі, у житловому будинку чи що окремо стоїть?

- Не важливо, у житловому будинку чи це окрема будівля. Головна умова - має бути постійний потік людей. Наприклад, багато преміальних ЖК сьогодні спорожніли, люди виїхали за кордон, відповідно, у місцевих кафе немає відвідувачів, багато хто закривався. А ось спальні райони зі старими п'ятиповерхівками та дев'ятиповерхівками можуть похвалитися напливом людей. Тут багато приїжджих із Харкова, Дніпра, з тимчасово окупованих територій, тож кафе не порожні. У повністю заселених ЖК середнього класу, де мешкає не дуже багата, але платоспроможна публіка, також ніхто не закривається, і приміщення під нове кафе там знайти майже нереально.

Також все неоднозначно щодо центру. Зараз люди мають улюблені місця для прогулянок, і там ресторанний бізнес тримається на плаву. У Києві це насамперед Поділ, у Львові – площа Ринок. А ось столичний Печерськ може пустувати все з тієї ж причини: офіси та житлові будинки спорожніли.

У Києві завжди потоковим місцем був район Південного вокзалу, але зараз це вже у минулому: людей менше, багато закладів закрилися.

Щодо торгових центрів, то сьогодні це не найкраще місце для ресторанного бізнесу. Справа в тому, що під час тривоги вони повністю закриваються, і для ресторанів, де треба замовляти та довго готувати їжу, це суцільні збитки. Тому сьогодні в моллах залишилися заклади двох форматів – які швидко готують їжу, особливо “на виніс”, або в яких є окремий вхід із вулиці.

5-6 годин роботи генератора роблять бізнес збитковим

- Багатьох клієнтів турбує свіжість продуктів. Чи є проблема із замовленням, доставкою та зберіганням в умовах багатогодинних відключень світла?

- Звичайно є. Якщо світло відключають за графіком, ще якось можна підлаштуватись, але нічні відключення електрики є величезною проблемою як для ресторанного бізнесу, так і для рітейлу. Рятує нове холодильне обладнання, яке може тримати температуру всю ніч, зі старим - складніше. Хоча я знаю, що заклади зі старими холодильниками теж пристосувалися і на ніч продукти, які б у нормальних умовах зберігалися в холодильниках, перекладають у морозилку. Якість від цього, звичайно, погіршується, але принаймні продукти не псуються.

- Як ресторани підлаштовуються під блекаути? Можливо, якось змінилася кухня?

- Ресторанний бізнес відпрацював усі ці ситуації ще у минулі блекаути. Насамперед, щоб працювало все обладнання, закупили генератори. Щоправда, потужні генератори у ресторанних закладах часто безглузді, оскільки вони не лише дорогі, а й споживають багато палива. 5-6 годин роботи такого генератора зводять весь економічний сенс функціонування закладу нанівець.

Щоб не працювати собі на шкоду, скорочують меню: не роблять фритюр, не готують страви, які потребують запікання, включають лише одну конфорку.

Вже в деяких закладах бачила два меню: "зі світлом" та "без світла".

Ще в минулі блекаути ті, хто міг, поставили обладнання на дровах та вугіллі. Взагалі це своєрідний регрес у бізнесі - від сучасного технологічного та екологічного обладнання переходити до вугільних мангалів та дров'яних печей. Але сьогодні це питання виживання, тому, якщо є де розміститися, ресторани обладнують мангальні зони.

З такою підготовкою та за умови дотримання графіків відключень можна навіть проводити банкети.

- А можна сказати, що якась кухня – українська, грузинська, японська, італійська – краще адаптується під відключення світла, а якась – зовсім погано?

- По країнах навряд чи, але можна сказати про страви. Сьогодні найпопулярніша страва в меню - це різні салати, оскільки для їхнього приготування електрику не потрібно: нарізали і подали. Також немає жодних проблем зі снеками. Плюс улітку завжди добре продаються напої, особливо охолоджені.

До речі, ресторатори кажуть, що вони й раді б щось приготувати, але люди в умовах тривалих відключень світла самі замовляють набагато менше суші, тортів – бояться отруєнь.

- А відвідувачі стали лояльнішими до закладів громадського харчування? Чи, навпаки, всі на нервах і більш вимогливі?

- Скоріше, друге. У багатьох зараз дуже тяжкий психологічний стан, і для того, щоб спалахнув скандал, досить найменшого приводу. Навіть невелика затримка замовлення може викликати шквал невдоволення та погані відгуки, найменша помилка сприймається клієнтом як знущання. І водночас всі ці гучні претензії часто глобально ні на що не впливають: сьогодні клієнт влаштував грандіозний скандал, а завтра знову прийшов до цього ж закладу, де ні офіціанти, ні кухарі не змінилися. Адже проблеми з персоналом величезні – як у сервісі, так і на кухні.

- Загалом побільшало чи менше стало відвідувачів?

- Важко сказати. Але якщо у мікрорайоні відключили електрику, то ресторан із генератором зніме всі “вершки”. Я нещодавно була у Харкові, де більшість закладів мають потужні генератори. І там, тільки-но вимикається світло, ресторани забиваються людьми. Відвідувачі приходять і поїсти, і попрацювати. Сьогодні генератор - це та конкурентна перевага, про яку нам не розповідали у книжках.

Переважна більшість "новачків" закрилися

- З боку життя рестораторів виглядає, як у відомому анекдоті, коли людина думала, що в неї в житті йде чорна смуга, а це вона ще була білою. Причому так щороку.

- Так, сьогодні ресторанний бізнес – це якийсь фільм жахів. І ці муки продовжуються кілька років поспіль. Нещодавно я переглядала список закладів, які відкрилися у 2022-2023 роках, і спіймала себе на думці, що навіть їх назв не пам'ятаю: переважна більшість "новачків" у Києві, Львові, Одесі закрилася.

- Які ваші прогнози на найближчий час? І, можливо, поради? Варто все це терпіти чи краще закритися та перечекати? І, тим більше, чи варто заходити на ринок "новачкам"?

- Нині ринок змінюється дуже швидко. Наприклад, торік усі їли шаурму, потім різко перестали та переключилися на чебуреки. Нині і до чебуреків інтерес падає. Поки що виграють великі мережі, які працюють на ринку по 20 років і нічого кардинально не змінюють.

Серед "новачків" виживають ті, хто відкриває невеликі заклади “не за всі гроші світу” та “тестують гіпотези”. Сьогодні дуже частий запит для дизайнера - "зробіть нам так, щоб можна було легко поміняти". Навіть таке поняття з'явилося: базовий дизайн. Після цього починається тестування різних концепцій: один заклад “не пішов”, тоді на цьому ж місці і з тими самими власниками відкривається інший заклад, потім третій…

Ресторанний бізнес дуже привабливий, оскільки приносить живі гроші. Тут немає ніякої відстрочки платежу, і здається, що працювати начебто легко. Але є свої складнощі: дуже динамічний ринок, необхідність відстежувати інтереси аудиторії та здатність під ці інтереси змінюватись. Плюс підтримувати певний рівень, щоб не давати людям ґрунт для розчарувань.

Дуже важливо дивитися і думати наперед: не що зараз модно, а якщо можна так сказати - які “вічні цінності”. За спостереженнями, концептуальні "прикольні" заклади швидко злітають і швидко сходять нанівець, натомість гарні м'ясні ресторани, кондитерські, пекарні "поза часом" - працюють десятиліттями.

- Під час війни ставлення до кафе-ресторанів змінилося - все ж таки раніше мало кому спадало на думку піти в ресторан тільки тому, що в будинку пропало світло. Можливо, є ще якісь зміни?

- На мою думку, ресторани сьогодні виконують ще й соціальну місію, і навіть у якомусь сенсі замінюють психіатра. Я часто звертаю увагу на відвідувачів різних закладів і бачу, що багато хто саме “зависає”. Тобто вони не заскакують на хвилинку випити кави, а ґрунтовно сідають, щоб хоч ненадовго відключитися, отримати задоволення, насолодитися життям у моменті. Знаю, що для багатьох посидіти в хорошому місці стало способом психологічно підтримати себе.

До речі

З ФБ Ольги Насонової

Найближчим часом ціни в кафе та ресторанах піднімуться на 15-20%. Причина проста: зростає вартість всього. Вартість електрики зросла: навіть коли вона є, це дорого, а коли ні – ще дорожче, бо паливо для генератора – це не копійки. Дефіцит кадрів - платити потрібно більше, щоб утримати персонал. Ресторанний бізнес ледве витримує конкуренцію за персонал з торговельними мережами, що дають бронь. Ціни на продукти зростають, тому що інфляція, і зростає вартість логістики.

Дещо рятує літо та сезонні продукти. Але все одно без підвищення цін бізнесу не вижити.

І це не призведе до масового відтоку відвідувачів. Люди звикають до подорожчання всього, і ресторани на цьому тлі не виділяються. Та й загалом, кого налякає зараз підвищення цін?

Теги за темою
Бізнес
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Розкрито таємницю передсмертної записки останньої королеви Франції: що вона написала
Фокус
2025-09-23T10:45:47Z
Винник заспівав німецькою свій російськомовний хіт і викликав неоднозначну реакцію українців
TSN
2025-09-23T10:33:48Z
Кузьмі Скрябіну встановили пам'ятник у Коростишеві: у Мережі обурені його виглядом
TSN
2025-09-23T10:33:24Z
50 шурупів у голові: танцюрист балету Дорофєєвої розповів про наслідки нападу працівника УДО
24tv
2025-09-23T10:33:05Z
Два заповіти Армані. Стало відомо, хто отримає модну імперію
ГЛАВКОМ NET
2025-09-23T10:27:24Z
У Варшаві відбувся український родинний фестиваль UA FEST 2025
УкраинФорм
2025-09-23T10:06:53Z
Зірка «Холостяка» зізналася у використанні ін'єкцій для схуднення та розповіла про наслідки
Вива
2025-09-23T09:39:55Z
Переможці Євробачення несподівано звернулися до українців: що вони повідомили
GlavRed
2025-09-23T09:27:30Z
Трендові штани осені 2025: купляйте вже зараз, бо вони неймовірні
24tv
2025-09-23T09:27:26Z
Попри тиск Заходу: Сербія домовляється про нові постачання газу з Росією
24tv
2025-09-23T11:09:31Z
В Данії та Норвегії призупиняли роботу аеропортів через невідомі дрони
Европейская правда
2025-09-23T11:09:23Z
Програма «єОселя»: українці з початку року взяли кредитів на понад 9 млрд грн
ГЛАВКОМ NET
2025-09-23T11:00:22Z
Колекціонери влаштували полювання: Нацбанк представив незвичайну монету у формі писанки
Фокус
2025-09-23T11:00:12Z
Виторг від експорту яєць зріс у 2,6 раза
AgroPortal
2025-09-23T11:00:00Z
Дефіцит фінансування України: МВФ вмовив Київ суттєво збільшити цифру
24tv
2025-09-23T10:54:06Z
Україна, Казахстан і Центральна Азія: як зустріч Зеленського й Токаєва вписується у велику гру Пекіна?
Хвиля
2025-09-23T10:48:46Z
Аеропорти Данії та Норвегії призупинили роботу через невідомі дрони, триває розслідування
360ua.news
2025-09-23T10:48:18Z
Через міграцію Білорусь втрачає до 4,6 мільярдів доларів щороку
24tv
2025-09-23T10:42:26Z
У Норвегії розповіли, скільки разів РФ порушила повітряний простір країни у 2025-му
Европейская правда
2025-09-23T11:21:58Z
Зеленський сьогодні зустрінеться з Трампом, виступить у Радбезі ООН і проведе низку перемовин
УкраинФорм
2025-09-23T11:21:44Z
Павлу Гриценку – 75. Біографія та знакові цитати легенди мовознавста
ГЛАВКОМ NET
2025-09-23T11:21:15Z
У ВООЗ прокоментували заяви Трампа про зв’язок парацетамолу і вакцин з аутизмом
УкраинФорм
2025-09-23T11:21:09Z
Провокації Росії у небі НАТО переслідують три мети, – екс-головнокомандувач Альянсу Ставрідіс
24tv
2025-09-23T11:18:41Z
У Путіна відреагували на попередження Сікорського
TSN
2025-09-23T11:18:36Z
Експерт спростував позицію ЦПК по справі Магамедрасулова: є всі докази про продаж коноплі в Дагестан
Знай
2025-09-23T11:18:13Z
Зовнішня політика США за Трампа стала персоналістською, без сталого характеру - експерт
УкраинФорм
2025-09-23T11:12:46Z
У США затримали чоловіка, який світив лазерною указкою у вертоліт Трампа
Европейская правда
2025-09-23T11:09:30Z
Секретар сільради заволоділа майже ₴100 тис. бюджетних коштів під час нарахування премії працівникам ради
Украина Криминальная
2025-09-23T11:12:22Z
Атака на Одещину: Кіпер розповів про наслідки російського удару
ГЛАВКОМ NET
2025-09-23T10:45:16Z
У Харкові судитимуть чоловіка, який стріляв у ветерана ЗСУ та бив його
Украина Криминальная
2025-09-23T10:30:40Z
Митники затримали контрабанду електронних сигарет і IPhone-17 на ₴1 млн
Украина Криминальная
2025-09-23T10:16:08Z
Татарбунари на Одещині після нічного обстрілу частково знеструмлені
УкраинФорм
2025-09-23T10:12:30Z
Довічне за вбивство підлітка на фунікулері: реакція українців на вирок суду
ГЛАВКОМ NET
2025-09-23T10:03:33Z
На Одещині затримали браконьєра: 95 раків і майже 320 тисяч гривень збитків
Знай
2025-09-23T09:57:25Z
Жителька Києва збувала психотропи у препаратах для схуднення в Україні та за її межами
Украина Криминальная
2025-09-23T09:30:26Z
Жінка повірила погрозам «співробітника СБУ» і втратила 30 тисяч гривень
InternetUA
2025-09-23T09:24:38Z
ЗСУ та ГУР уразили лінійно-виробничі диспетчерські станції у двох областях РФ та літаки на аеродромі "Кача"
ZN UA
2025-09-23T11:21:05Z
Область України із найбільшою кількістю сусідів: просте питання підірвало TikTok
GlavRed
2025-09-23T11:15:57Z
Не тільки ведмедик за 500 тисяч гривень: 5 найдорожчих букетів, від ціни яких можна очманіти
24tv
2025-09-23T11:15:45Z
Три чверті українців виступають за вступ до Євросоюзу
Европейская правда
2025-09-23T11:15:09Z
Міноборони заявило про збій й роботі «Резерв+»
ZN UA
2025-09-23T11:12:18Z
Армія Литви отримала змогу швидше й ефективніше збивати ворожі дрони
Европейская правда
2025-09-23T11:12:13Z
Українські війська уразили важливі стратегічні об’єкти Росії — Генштаб
TSN
2025-09-23T11:06:16Z
"Бог прийде 23-24 вересня": люди продають майно, готуючись до кінця світу
Фокус
2025-09-23T11:06:05Z
На Рівненщині командир військової частини змушував підлеглих будувати йому приватний будинок
Украина Криминальная
2025-09-23T11:03:39Z
Цього епідсезону в Україні прогнозують два класичні штами грипу А та В
УкраинФорм
2025-09-23T11:03:03Z
В Україні діє мережа з 234 пунктів скринінгу на туберкульоз та неінфекційні захворювання
УкраинФорм
2025-09-23T10:51:21Z
Не лише через їжу: лікар пояснив основні причини здуття живота
24tv
2025-09-23T09:09:03Z
5 токсичних рослин, які не можна тримати вдома: будьте обережними
24tv
2025-09-23T08:12:52Z
З якими хворобами очей людину визнають непридатною: пояснення
24tv
2025-09-23T07:00:36Z
Від інфекцій потім не позбудетесь: чотири звички, які сприяють розмноженню мікробів у ванній кімнаті
Знай
2025-09-23T06:51:54Z
Парацетамолу та тонорми можна не чекати. Замість пацієнтів ліки обирають аптеки
TSN
2025-09-23T06:48:47Z
На Київщині посадовицю лікарні судитимуть за закупівлю ліків за завищеними майже на півмільйона гривень цінами
Украина Криминальная
2025-09-23T06:45:42Z
Визначили три дієти, які зменшують ризик діабету
24tv
2025-09-23T06:09:54Z
Знайомимось з учасниками Old Car Land 2025: Mercedes-Benz W111
AutoCentre
2025-09-23T11:06:10Z
Фантастична живучість: культовий Corvette 60-х завівся після серйозної пожежі
Фокус
2025-09-23T10:36:30Z
Hyundai Ioniq 5 N отримала доступнішу версію, але вона не для вас
Топ Жир
2025-09-23T10:36:11Z
Представлено бюджетну версію Toyota RAV4 – це не гібрид
AutoCentre
2025-09-23T10:12:56Z
Понад 900 сил і запас ходу 800 км: на ринок виходить новий Zeekr 001 2026
Фокус
2025-09-23T09:27:51Z
Брат зірки Формули-1 ледь не згорів живцем авто: деталі інциденту
24tv
2025-09-23T09:27:20Z
Subaru попрощався з культовою моделлю
AutoCentre
2025-09-23T09:12:10Z
Bathurst 1000 – Австраліє, зустрічай!
AutoCentre
2025-09-23T08:45:22Z
Яким буде наступник кросовера Volkswagen Touareg: що відомо
ЗаРулем
2025-09-23T08:36:00Z
Заочно повідомлено про підозру ще одному судді-рашисту, який засуджує полонених українських нацгвардійців
Украина Криминальная
2025-09-23T11:15:29Z
Росіяни вдарили по Прудянці на Харківщині, є поранений
УкраинФорм
2025-09-23T11:09:25Z
В Україну йде похолодання: синоптикиня розповіла, чи варто чекати снігу
TSN
2025-09-23T11:06:57Z
Заморозки вдарять в Україні: українцям видали важливе попередження
GlavRed
2025-09-23T11:06:49Z
На Київщині очікуються перші заморозки
TSN
2025-09-23T11:06:48Z
Армія РФ просунулася на двох ділянках фронту: деталі від DeepState
TSN
2025-09-23T11:06:16Z
Синоптики попереджають про заморозки
УкраинФорм
2025-09-23T11:03:06Z
Обмеження руху в Івано-Франківській області: кому зробили важливе оголошення
Политека
2025-09-23T11:00:09Z
Ціна залежить від району: за скільки продають вторинні квартири в Одесі
24tv
2025-09-23T10:54:35Z
Спекуляції на святому: як в Італії туристів "розводять" із джелато
24tv
2025-09-23T11:15:58Z
Забудьте про томатну пасту та борошно: додайте в гуляш цей продукт — і соус буде густим
TSN
2025-09-23T11:06:41Z
Експерт пояснив, як обирати ресторани у відпустці: є один знак, що вказує на якість
24tv
2025-09-23T10:48:26Z
Як за 10 хвилин позбутися накипу в чайнику: цей засіб кращий за соду та лимонну кислоту
TSN
2025-09-23T10:33:00Z
Як не зробити кухню застарілою: п'ять головних помилок
GlavRed
2025-09-23T10:27:57Z
Жовтий пластик знову засяє білизною – ось чим його почистити
24tv
2025-09-23T10:18:58Z
Впораєтеся за хвилину: ось як швидко відмити акрилову фарбу з одягу
24tv
2025-09-23T10:18:39Z
Де на Хмельниччині можна побачити красивий палац із вежею та водоспадом
24tv
2025-09-23T10:18:37Z
Названо ідеальний час для переїзду в Іспанію: ціни на оренду падають вдвічі
24tv
2025-09-23T09:54:02Z
Розкриті технічні характеристики австралійського підводного дрона Ghost Shark
InternetUA
2025-09-23T11:18:48Z
Не викидайте старі смартфони: знайдено простий спосіб видобутку золота з гаджетів
Фокус
2025-09-23T11:06:37Z
Несподіване відкриття: чоловік був шокований побаченим на чеку з банкомату
Фокус
2025-09-23T11:06:28Z
Фізики, можливо, виявили прохід в інший світ: на це вказує злиття чорних дір
Фокус
2025-09-23T11:06:03Z
Від Gemini до власної розробки: як зміниться штучний інтелект у Дії
24tv
2025-09-23T11:03:48Z
Історія роману жінки і ChatGPT стривожила вчених
InternetUA
2025-09-23T11:03:28Z
Українець відкрив нову яскраву комету: можливо, її можна побачити неозброєним оком
Фокус
2025-09-23T11:03:17Z
Знаряддя давньоєгипетської "поліції": чим дивний 3000-річний артефакт
Фокус
2025-09-23T11:00:46Z
Тихий океан знову лихоманить: величезна "крапля", що тероризує все живе, готова повернутися
Фокус
2025-09-23T10:57:58Z
Провідна біатлоністка з Норвегії сенсаційно підтримала росіян, назвавши їх жертвами політики
24tv
2025-09-23T11:18:48Z
Леау: Мене хотів підписати Інтер, але потім мені подзвонив Мальдіні
Football.ua
2025-09-23T11:15:33Z
Занадто сильний жарт: Неймар відреагував на рейтинг Рафіньї у голосуванні за Золотий м'яч
Football.ua
2025-09-23T11:15:13Z
"Олімпійський Мішка": найкращі коментарі тижня на Football.ua
Football.ua
2025-09-23T11:15:01Z
Goal.com вибачився перед Мудриком за фейкову статтю
Football.ua
2025-09-23T11:12:28Z
Мончі залишить Астон Віллу
Football.ua
2025-09-23T11:09:17Z
Олімпія Савинці – Лісне: онлайн-відеотрансляція Кубку України
Football.ua
2025-09-23T11:06:51Z
Федерація боксу України увійшла до складу World Boxing
ГЛАВКОМ NET
2025-09-23T11:06:11Z
Український боксер анонсував наступний бій після шокуючої поразки у шоу Усика
24tv
2025-09-23T10:57:54Z