MY.UAНовини
Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими
Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими

Ресторанний експерт Ольга Насонова: Під час блекаутів клієнти стали набагато вимогливішими

Відключення світла плюс ще літня спека – як за таких умов ресторани примудряються зберігати свіжість продуктів? Та й чи до ресторанів людям зараз? Проблеми у ресторанного бізнесу почалися ще з часів пандемії, відколи зміни й відбуваються, то тільки в гірший бік. Як виживає ресторанний бізнес, Коротко про розповіла директор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова.

Ресторанний бізнес дрібніє

- Ольго, сьогодні взагалі відкриваються нові кафе та ресторани і що це за заклади?

- Відкриваються, але здебільшого маленьких форматів. Ще з часів пандемії ресторанний бізнес почав дрібніти, приміщення на 300-400-500 "квадратів" попитом не користуються і важко виживають. Особливо якщо немає додаткових “плюшок” – літнього майданчика, пляжу тощо. Тому переважно сьогодні відкриваються кав'ярні, пекарні, невеликі кафе – словом, усе, що не потребує великих інвестицій та потоків людей.

На користь дрібних приміщень говорить і те, що для їх функціонування не потрібні потужні генератори. Відповідно, шуму набагато менше. Все ж таки вечеряти або пити каву серед постійного гуркоту - сумнівне задоволення.

- А яке в результаті сальдо – позитивне чи негативне? Загалом кількість закладів, враховуючи всі відкриті та закриті, зростає чи зменшується?

– Цього року сальдо різко негативне. Якщо говорити в середньому по Україні, то приблизно на кожен заклад припадає два закритих.

- Де сьогодні вигідніше мати ресторан – у моллі, у житловому будинку чи що окремо стоїть?

- Не важливо, у житловому будинку чи це окрема будівля. Головна умова - має бути постійний потік людей. Наприклад, багато преміальних ЖК сьогодні спорожніли, люди виїхали за кордон, відповідно, у місцевих кафе немає відвідувачів, багато хто закривався. А ось спальні райони зі старими п'ятиповерхівками та дев'ятиповерхівками можуть похвалитися напливом людей. Тут багато приїжджих із Харкова, Дніпра, з тимчасово окупованих територій, тож кафе не порожні. У повністю заселених ЖК середнього класу, де мешкає не дуже багата, але платоспроможна публіка, також ніхто не закривається, і приміщення під нове кафе там знайти майже нереально.

Також все неоднозначно щодо центру. Зараз люди мають улюблені місця для прогулянок, і там ресторанний бізнес тримається на плаву. У Києві це насамперед Поділ, у Львові – площа Ринок. А ось столичний Печерськ може пустувати все з тієї ж причини: офіси та житлові будинки спорожніли.

У Києві завжди потоковим місцем був район Південного вокзалу, але зараз це вже у минулому: людей менше, багато закладів закрилися.

Щодо торгових центрів, то сьогодні це не найкраще місце для ресторанного бізнесу. Справа в тому, що під час тривоги вони повністю закриваються, і для ресторанів, де треба замовляти та довго готувати їжу, це суцільні збитки. Тому сьогодні в моллах залишилися заклади двох форматів – які швидко готують їжу, особливо “на виніс”, або в яких є окремий вхід із вулиці.

5-6 годин роботи генератора роблять бізнес збитковим

- Багатьох клієнтів турбує свіжість продуктів. Чи є проблема із замовленням, доставкою та зберіганням в умовах багатогодинних відключень світла?

- Звичайно є. Якщо світло відключають за графіком, ще якось можна підлаштуватись, але нічні відключення електрики є величезною проблемою як для ресторанного бізнесу, так і для рітейлу. Рятує нове холодильне обладнання, яке може тримати температуру всю ніч, зі старим - складніше. Хоча я знаю, що заклади зі старими холодильниками теж пристосувалися і на ніч продукти, які б у нормальних умовах зберігалися в холодильниках, перекладають у морозилку. Якість від цього, звичайно, погіршується, але принаймні продукти не псуються.

- Як ресторани підлаштовуються під блекаути? Можливо, якось змінилася кухня?

- Ресторанний бізнес відпрацював усі ці ситуації ще у минулі блекаути. Насамперед, щоб працювало все обладнання, закупили генератори. Щоправда, потужні генератори у ресторанних закладах часто безглузді, оскільки вони не лише дорогі, а й споживають багато палива. 5-6 годин роботи такого генератора зводять весь економічний сенс функціонування закладу нанівець.

Щоб не працювати собі на шкоду, скорочують меню: не роблять фритюр, не готують страви, які потребують запікання, включають лише одну конфорку.

Вже в деяких закладах бачила два меню: "зі світлом" та "без світла".

Ще в минулі блекаути ті, хто міг, поставили обладнання на дровах та вугіллі. Взагалі це своєрідний регрес у бізнесі - від сучасного технологічного та екологічного обладнання переходити до вугільних мангалів та дров'яних печей. Але сьогодні це питання виживання, тому, якщо є де розміститися, ресторани обладнують мангальні зони.

З такою підготовкою та за умови дотримання графіків відключень можна навіть проводити банкети.

- А можна сказати, що якась кухня – українська, грузинська, японська, італійська – краще адаптується під відключення світла, а якась – зовсім погано?

- По країнах навряд чи, але можна сказати про страви. Сьогодні найпопулярніша страва в меню - це різні салати, оскільки для їхнього приготування електрику не потрібно: нарізали і подали. Також немає жодних проблем зі снеками. Плюс улітку завжди добре продаються напої, особливо охолоджені.

До речі, ресторатори кажуть, що вони й раді б щось приготувати, але люди в умовах тривалих відключень світла самі замовляють набагато менше суші, тортів – бояться отруєнь.

- А відвідувачі стали лояльнішими до закладів громадського харчування? Чи, навпаки, всі на нервах і більш вимогливі?

- Скоріше, друге. У багатьох зараз дуже тяжкий психологічний стан, і для того, щоб спалахнув скандал, досить найменшого приводу. Навіть невелика затримка замовлення може викликати шквал невдоволення та погані відгуки, найменша помилка сприймається клієнтом як знущання. І водночас всі ці гучні претензії часто глобально ні на що не впливають: сьогодні клієнт влаштував грандіозний скандал, а завтра знову прийшов до цього ж закладу, де ні офіціанти, ні кухарі не змінилися. Адже проблеми з персоналом величезні – як у сервісі, так і на кухні.

- Загалом побільшало чи менше стало відвідувачів?

- Важко сказати. Але якщо у мікрорайоні відключили електрику, то ресторан із генератором зніме всі “вершки”. Я нещодавно була у Харкові, де більшість закладів мають потужні генератори. І там, тільки-но вимикається світло, ресторани забиваються людьми. Відвідувачі приходять і поїсти, і попрацювати. Сьогодні генератор - це та конкурентна перевага, про яку нам не розповідали у книжках.

Переважна більшість "новачків" закрилися

- З боку життя рестораторів виглядає, як у відомому анекдоті, коли людина думала, що в неї в житті йде чорна смуга, а це вона ще була білою. Причому так щороку.

- Так, сьогодні ресторанний бізнес – це якийсь фільм жахів. І ці муки продовжуються кілька років поспіль. Нещодавно я переглядала список закладів, які відкрилися у 2022-2023 роках, і спіймала себе на думці, що навіть їх назв не пам'ятаю: переважна більшість "новачків" у Києві, Львові, Одесі закрилася.

- Які ваші прогнози на найближчий час? І, можливо, поради? Варто все це терпіти чи краще закритися та перечекати? І, тим більше, чи варто заходити на ринок "новачкам"?

- Нині ринок змінюється дуже швидко. Наприклад, торік усі їли шаурму, потім різко перестали та переключилися на чебуреки. Нині і до чебуреків інтерес падає. Поки що виграють великі мережі, які працюють на ринку по 20 років і нічого кардинально не змінюють.

Серед "новачків" виживають ті, хто відкриває невеликі заклади “не за всі гроші світу” та “тестують гіпотези”. Сьогодні дуже частий запит для дизайнера - "зробіть нам так, щоб можна було легко поміняти". Навіть таке поняття з'явилося: базовий дизайн. Після цього починається тестування різних концепцій: один заклад “не пішов”, тоді на цьому ж місці і з тими самими власниками відкривається інший заклад, потім третій…

Ресторанний бізнес дуже привабливий, оскільки приносить живі гроші. Тут немає ніякої відстрочки платежу, і здається, що працювати начебто легко. Але є свої складнощі: дуже динамічний ринок, необхідність відстежувати інтереси аудиторії та здатність під ці інтереси змінюватись. Плюс підтримувати певний рівень, щоб не давати людям ґрунт для розчарувань.

Дуже важливо дивитися і думати наперед: не що зараз модно, а якщо можна так сказати - які “вічні цінності”. За спостереженнями, концептуальні "прикольні" заклади швидко злітають і швидко сходять нанівець, натомість гарні м'ясні ресторани, кондитерські, пекарні "поза часом" - працюють десятиліттями.

- Під час війни ставлення до кафе-ресторанів змінилося - все ж таки раніше мало кому спадало на думку піти в ресторан тільки тому, що в будинку пропало світло. Можливо, є ще якісь зміни?

- На мою думку, ресторани сьогодні виконують ще й соціальну місію, і навіть у якомусь сенсі замінюють психіатра. Я часто звертаю увагу на відвідувачів різних закладів і бачу, що багато хто саме “зависає”. Тобто вони не заскакують на хвилинку випити кави, а ґрунтовно сідають, щоб хоч ненадовго відключитися, отримати задоволення, насолодитися життям у моменті. Знаю, що для багатьох посидіти в хорошому місці стало способом психологічно підтримати себе.

До речі

З ФБ Ольги Насонової

Найближчим часом ціни в кафе та ресторанах піднімуться на 15-20%. Причина проста: зростає вартість всього. Вартість електрики зросла: навіть коли вона є, це дорого, а коли ні – ще дорожче, бо паливо для генератора – це не копійки. Дефіцит кадрів - платити потрібно більше, щоб утримати персонал. Ресторанний бізнес ледве витримує конкуренцію за персонал з торговельними мережами, що дають бронь. Ціни на продукти зростають, тому що інфляція, і зростає вартість логістики.

Дещо рятує літо та сезонні продукти. Але все одно без підвищення цін бізнесу не вижити.

І це не призведе до масового відтоку відвідувачів. Люди звикають до подорожчання всього, і ресторани на цьому тлі не виділяються. Та й загалом, кого налякає зараз підвищення цін?

Теги за темою
Бізнес
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
У Росії побили дипломатку ЄС
Европейская правда
2025-06-17T18:18:49Z
Бегство Трампа с саммита G7, Фицо за Словакию без НАТО, бесплатный роуминг с ЕС: новости дня
Европейская правда
2025-06-17T18:18:44Z
У генсека ООН заперечують твердження Кремля про те, що Росія не обстрілює цивільних
УкраинФорм
2025-06-17T18:15:43Z
Нічний удар РФ по Києву став найжорстокішим за останні 11 місяців - звіт ООН
Gazeta UA
2025-06-17T18:12:23Z
Канада надає Україні $2 мільярди військової допомоги та розширює санкції проти Росії
УкраинФорм
2025-06-17T18:09:23Z
Венс каже, що Трамп може "вжити подальших заходів" проти Ірану
Европейская правда
2025-06-17T18:09:09Z
Зеленський говоритиме з Карні про посилення санкційного тиску на Росію
УкраинФорм
2025-06-17T18:03:46Z
Починаємо тиснути: чи реально змінити позицію Трампа щодо війни на користь України
24tv
2025-06-17T18:03:42Z
Зустріч Зеленського з прем’єром Канади, призначення генпрокурора в Україні. Головне за 17 червня
ГЛАВКОМ NET
2025-06-17T18:03:00Z
Новий графік руху транспорту в Дніпрі: оголошено про термінові зміни, пасажирам варто приготуватись
Политека
2025-06-17T18:00:13Z
У Києві внаслідок удару РФ підтверджена загибель десятьох людей - Кличко
УкраинФорм
2025-06-17T17:33:40Z
Поцілили на ходу: легіонери ЗСУ показали, як збили FPV з пікапа на великій швидкості
Фокус
2025-06-17T17:30:42Z
Графіки відключення світла в Одеській області: українцям зробили важливе оголошення
Политека
2025-06-17T17:30:05Z
Озеро-привид в Україні: неймовірна історія водойми, яка не замерзає взимку
GlavRed
2025-06-17T17:27:24Z
У Києві внаслідок удару РФ вже 14 загиблих і 117 постраждалих
УкраинФорм
2025-06-17T17:27:15Z
Спека та дощі: як змінюватиметься погода найближчим часом
GlavRed
2025-06-17T17:27:04Z
Обстріл Києва: кількість загиблих зросла
Gazeta UA
2025-06-17T17:21:50Z
"Газмережі" терміново попередили споживачів: врахуйте при оплаті рахунків за доставку
Знай
2025-06-17T17:21:28Z
Від чуток до забобонів: чому не існує винищувачів F-13 та F-17
InternetUA
2025-06-17T18:18:20Z
Бронювання від мобілізації: хто зможе отримати у липні 2025 року
24tv
2025-06-17T18:12:34Z
Мобілізованим обіцяють списати борги: про що варто знати
Знай
2025-06-17T18:06:57Z
Українцям у ЄС запропонують змінити статус: до чого готуватись біженцям
Хвиля
2025-06-17T18:03:31Z
Мусульмани стали релігійною групою, яка зростає найшвидше: дослідження
ГЛАВКОМ NET
2025-06-17T17:57:48Z
Чи можна тримати вдома портрети покійних: священник дав однозначну відповідь
GlavRed
2025-06-17T17:54:11Z
Щасливе місце: відомий співак на тлі авіакатастрофи в Індії розповів, як пережив схожу аварію
24tv
2025-06-17T17:48:12Z
Українські розробники представили нові вітчизняні дрони-перехоплювачі Тарас-П
InternetUA
2025-06-17T17:43:28Z
Через погану якість укріплень Україна втрачає території: експерт розповів, що потрібно змінити
ZN UA
2025-06-17T17:39:33Z
Хто зі знаків зодіаку вже в червні переживатиме зраду близької людини
24tv
2025-06-17T18:12:49Z
Трускавець, про який ви не знали: куди піти та що цікавого відвідати в курортному містечку
24tv
2025-06-17T18:06:53Z
Як позбутися попелиці без шкоди для саду: дуже простий рецепт
GlavRed
2025-06-17T18:00:27Z
Чому люди вірять в теорії змови: знайшли спільні психологічні та розумові причини
24tv
2025-06-17T17:45:34Z
Штани й кросівки будуть як новенькі: ось як відмити з них траву
24tv
2025-06-17T17:36:38Z
Місяць в Овні: які 4 знаки отримають добрі новини вже в середу, 18 червня
GlavRed
2025-06-17T17:27:27Z
Шість найпоширеніших помилок в догляді за собаками, які допускають більшість
Gazeta UA
2025-06-17T17:24:59Z
Варення і не тільки: 5 рецептів, які допоможуть зберегти полуницю на зиму
24tv
2025-06-17T17:09:57Z
Найгірші місця: де не варто садити гортензії, щоб не втратити пишного цвітіння
24tv
2025-06-17T16:48:26Z
Маск б'є на сполох: США на межі фінансового краху
InternetUA
2025-06-17T18:01:27Z
Cезон молодої картоплі: ціни падають
Gazeta UA
2025-06-17T17:57:59Z
Міненерго заявляє про збільшення темпів закачки газу
УкраинФорм
2025-06-17T17:48:35Z
Київстар закриє популярні тарифи: часу залишилося до 24 червня
Хвиля
2025-06-17T17:36:22Z
Єврокомісія представила план повної зупинки імпорту газу та нафти з РФ до кінця 2027 року
Европейская правда
2025-06-17T17:27:57Z
Єврокомісія пропонує інтегрувати Україну в систему роумінгу ЄС із січня 2026 року
УкраинФорм
2025-06-17T17:15:31Z
"Стали на захист людей": Гетманцев назвав "вигоди" податку на OLX
Фокус
2025-06-17T17:15:25Z
Молочка в Україні: де шукати вигідні ціни та що змінилося у червні
Хвиля
2025-06-17T17:09:26Z
В Україні дорожчає рання капуста
Gazeta UA
2025-06-17T16:39:33Z
Сезон полуниці у розпалі: як насолоджуватися ягодами без шкоди для здоров’я
GlavRed
2025-06-17T16:27:42Z
Без довідок і походів по кабінетах: ВЛК підключили до електронної медицини
Gazeta UA
2025-06-17T16:24:11Z
Новий аналіз крові показує, наскільки "добре" ви старієте і скільки проживете
24tv
2025-06-17T16:12:01Z
Зміцнює серце та покращує роботу мозку: лікарі назвали найкорисніші види морепродуктів
Знай
2025-06-17T15:51:52Z
Пенсійні виплати для військовослужбовців із інвалідністю: що важливо знати
Хвиля
2025-06-17T15:33:14Z
Китай презентував новий мозковий імплант, що перевершив Neuralink Ілона Маска
ГЛАВКОМ NET
2025-06-17T15:30:21Z
Східна Європа готує лікарні до війни
360ua.news
2025-06-17T15:03:46Z
Як зрозуміти, що кавун солодкий і стиглий: 4 лайфхаки, про які ніхто не знає
24tv
2025-06-17T14:30:43Z
Порушує роботу серця: лікарі назвали найшкідливіший вид солі
Знай
2025-06-17T13:51:01Z
Оксана Білозір продемонструвала схудлу фігуру і розкрила свій секрет стрункості. Сприяють гарній формі, на переконання артистки, зокрема, її парфуми «Біла зірка».
FM-TV
2025-06-17T18:06:37Z
Якщо вас обурив фільм "Раша гудбай": що подивитись, щоб дізнатись правду про війну в Україні
24tv
2025-06-17T18:03:14Z
Леся Нікітюк вагітна первістком: якою була реакція нареченого ведучої
GlavRed
2025-06-17T17:27:17Z
Відкрила шафу і зникла: жінка показала таємну кімнату всередині шафи
Фокус
2025-06-17T17:15:57Z
Стильні аксесуари на літо, які носять модні дівчата: найкрасивіші варіанти
24tv
2025-06-17T17:15:47Z
Sunday news з Софією Єгоровою! До Перемоги!
FM-TV
2025-06-17T17:09:22Z
Фінал легендарної «Червоної рути» пройде 17-21 вересня у Львові - організатори фестивалю розкрили деталі
УкраинФорм
2025-06-17T16:42:05Z
У Дюссельдорфі відбудеться показ українського фільму «БожеВільні»
УкраинФорм
2025-06-17T16:33:39Z
"Не відпускали зі сцени": SHUMEI зібрав аншлаг у Львівській опері й змусив зал аплодувати стоячи
24tv
2025-06-17T16:06:19Z
У Харкові співробітники ТЦК жорстко затримали чоловіка: на відео чути звуки електрошокера
Фокус
2025-06-17T18:12:43Z
Батько падає і кричить від горя: з-під завалів будинку в Києві витягли тіло сина
GlavRed
2025-06-17T18:00:51Z
Атака на Київ: число жертв досягло 14 осіб
1News
2025-06-17T18:00:15Z
Біля ОАЕ спалахнули танкери, один з них із тіньового флоту Росії
24tv
2025-06-17T17:51:02Z
В Індонезії вулкан викинув у повітря 11-кілометрову хмару попелу
УкраинФорм
2025-06-17T17:45:15Z
В результаті стрілянини у Житомирі загинули чоловік і жінка
Украина Криминальная
2025-06-17T17:12:36Z
Інтернет-шахрай ошукав жінку на 96 тисяч гривень
InternetUA
2025-06-17T17:07:42Z
Паніка в Італії: мальовничий острів страждає від "нашестя кіз"
24tv
2025-06-17T17:03:10Z
З Німеччини екстрадовано житомирянку, якій інкримінують сприяння у незаконному в’їзді в Україну десятьом іранцям
Украина Криминальная
2025-06-17T16:39:30Z
Розумний бренд може повернути свій найцікавіший автомобіль
Топ Жир
2025-06-17T18:15:17Z
У Мюнхені стартувало виробництво електричних вантажівок MAN
AutoCentre
2025-06-17T18:01:48Z
Ferrari відкладає випуск другого електромобіля через прихильність клієнтів до двигунів внутрішнього згоряння
Топ Жир
2025-06-17T17:30:33Z
Убивця суперкарів: дебютував найшвидший Chevrolet Corvette на 1250 сил
Фокус
2025-06-17T16:57:30Z
Забудьте про суперкари – цей Corvette готується змагатися з гіперкарами
Топ Жир
2025-06-17T16:45:09Z
Mansory створив арткар спільно з художником Alec Monopoly
AutoCentre
2025-06-17T16:06:35Z
Злам охорони: злодії вдерлися до автосалону та втекли від поліції на викраденому Hellcat
Топ Жир
2025-06-17T16:00:58Z
В Україні з'явився найекстремальніший кросовер Subaru для серйозного бездоріжжя
Фокус
2025-06-17T15:45:38Z
Відскакує, майже літає, а тепер — під судом
Топ Жир
2025-06-17T15:15:38Z
Бражко: Якщо ти граєш на нічию, то можеш не виходити на матч
Football.ua
2025-06-17T18:13:20Z
Боруссія Д утримала нічию проти Флуміненсе
Football.ua
2025-06-17T18:06:23Z
Україна зустрінеться з Португалією в разі виходу до чвертьфіналу плей-оф Євро-2025
Football.ua
2025-06-17T18:03:12Z
Усик відверто зізнався, чи збирається йти у політику: що сказав боксер
24tv
2025-06-17T17:57:41Z
ЧЄ-2025 з фехтування. Українці завершили виступ у чоловічій шаблі та жіночій рапірі
УкраинФорм
2025-06-17T17:51:57Z
Фіорентина може посилитися колишнім капітаном Мілана
Football.ua
2025-06-17T17:34:09Z
Чемпіон світу, який побив українця, дав прогноз на реванш Усик – Дюбуа
24tv
2025-06-17T17:30:35Z
Людмила Кіченок вийшла до чвертьфіналу турніру WTA 500 у Берліні
УкраинФорм
2025-06-17T17:24:25Z
Луніну радять покинути Реал: де продовжить кар'єру український голкіпер
24tv
2025-06-17T16:51:37Z
Таких ще не бачили: астрономи виявили гігантську чорну діру
ZN UA
2025-06-17T17:48:59Z
Ванга побачила у 2025 році те, що може налякати будь-кого
FaceNews
2025-06-17T17:30:55Z
Соцмережа X раптово заблокували акаунти Pump.fun, GMGN, ElizaOS та інших мемкоїн-платформ
ITC
2025-06-17T17:25:56Z
Не просто дизайн, а корисна функція: для чого в ножі є дірки
24tv
2025-06-17T17:24:56Z
Фахівець розповів, навіщо в смартфонах так багато оперативної пам’яті і чому її стає дедалі більше
InternetUA
2025-06-17T17:13:31Z
Трампофон у золоті: як у США випускатимуть смартфони Трампа та яка їхня ціна
24tv
2025-06-17T17:03:17Z
В Україні почали розробку власної великої мовної моделі ШІ
УкраинФорм
2025-06-17T16:48:45Z
11 професій, які найбільше ризикують бути заміненими штучним інтелектом у 2025 році
InternetUA
2025-06-17T16:43:03Z
Китайський стартап MiniMax представив ШІ-модель M1, що конкурує з R1–0528 від DeepSeek
AIN
2025-06-17T16:42:06Z