MY.UAНовини
Байден виходить з перегонів і ставить на Гарріс: як відреагував Зеленський і що буде з Україною
Байден виходить з перегонів і ставить на Гарріс: як відреагував Зеленський і що буде з Україною

Байден виходить з перегонів і ставить на Гарріс: як відреагував Зеленський і що буде з Україною

Голова США Джо Байден виходить з президентських перегонів 2024 року і ставить на Камалу Гарріс.

Усі 50 голів Демократичної партії підтримали віцепрезидентку Камалу Гарріс. На її кампанію вже пожертвували майже 47 млн доларів. Своєю чергою Дональд Трамп збирає компромат на демократку та закликає до нових дебатів.

Чому Байден прийняв таке рішення, хто така Камала Гарріс та що вона говорила про Україну - дивіться в ексклюзивіTSN.UA.

Байден зійшов з президентської дистанції

Президент США Джо Байдензняв свою кандидатуру з майбутніх президентських виборів. Проте виконуватиме свої обовʼязки до кінця терміну. Напередодні стало відомо, що лідери Демократичної партії та головні донори закликали Байдена вийти з президентських перегонів. Така позиція пояснювалась тим, що чинний президент не зможе перемогти у виборах в США, а також не здатен змінити сприйняття свого віку у суспільстві та не може досягти більшості в Конгресі. Також 18 липня стало відомо, що президент вже втретє хворіє коронавірусом.

Зеленский про рішення Байдена 

Президент України Володимир Зеленський відреагував на рішення голови Білого дому Джо Байдена зняти свою кандидатуру з виборів. На свій сторінці у соцмережі X Зеленський подякував Джо Байдену за підтримку України.

"Україна вдячна президенту Байдену за його непохитну підтримку боротьби України за свободу, яка, разом із сильною двопартійною підтримкою в Сполучених Штатах, була і продовжує бути критично важливою."

Крім того, Зеленський заявив, що за останні роки було прийнято багато важливих рішень, і вони запам’ятаються як сміливі кроки президента Сполучених Штатів, які він приймав у складні часи.

"І ми поважаємо сьогоднішнє жорстке, але сильне рішення. Ми завжди будемо вдячні президенту Байдену за лідерство. Він підтримував нашу країну в найдраматичніший момент в історії, допоміг нам запобігти Путіну окупувати нашу країну і продовжував підтримувати нас протягом цієї жахливої ​​війни. Нинішня ситуація в Україні та всій Європі є не менш складною, і ми щиро сподіваємося, що продовження сильного лідерства Америки не дасть російському злу досягти успіху або змусити свою агресію окупитися."

Байден переграв Путіна?

Примітно, що вихід очільника Білого дому Джо Байдена із перегонів у президентських виборах - це "один із болісних ударів по Путіну". Так вважає Політолог Вадим Денисенко. Таку думку він висловив на своїй сторінці у Фейсбук.

"По-перше, це прецедент. Брєжнєв так не пішов, Черненко і Андропов також. Зрештою , досі в світі лідери такого рівня не йшли так, мені здається. Росіяни хочуть бачити наступника, бо реально найбільше (підкреслюю, найбільше), в політичному плані, бояться смерті Путіна і відсутності наступника. Байден ніби каже Путіну: "де наступник?". А Путін говорить їм: наступника не буде." 

По-друге, на його думку, російська пропаганда готувалася, що Байден вийде із президентських перегонів.

"І поки головний їхній посил дуже примітивний і озвучив його спікер Володін: "Байдена надо привлекать к ответственности за развязанный конфликт на Украине, разрушение экономики стран Европы и санкционную политику против РФ и других стран". Це головна лінія контратаки, чи точніше захисту, росіян. І вона тупа, бо розрахована виключно на частину росіян та невелику частину країн глобального півдня."

Денисенко вважає, що "Байден переграв Путіна. І це розуміє велика частина оточення Путіна".

"Я ні в якому разі не хочу робити лінійних висновків в цьому аспекті. Просто маємо розуміти: ця історія буде мати продовження в той момент, коли Путін похитнеться. Біологічний годинник все одно спрацює. Символічні речі, а добровільний відхід Байдена - символічний, працюють інколи ефективніше за репресивні чи воєнні операції."

Байден ставить на Гарріс

Про вихід із передвиборчих перегонів Джо Байден повідомив увечері 21 липня 2024 року. У своїй заяві президент США подякував за роботу віце-президентці Камалі Харріс, назвавши її екстраординарним партнером. Згодом у соцмережі Х  Байден опублікував новий допис, у якому закликав підтримати на виборах нинішню віцепрезидентку Камалу Гарріс.

"Мої колеги-демократи, я вирішив не висувати свою кандидатуру та зосередити всю свою енергію на своїх обов’язках президента до кінця свого терміну. Моїм першим рішенням як кандидата від партії у 2020 році було обрати Камалу Гарріс своїм віцепрезидентом. І це було найкраще рішення, яке я приймав. Сьогодні я хочу запропонувати свою повну підтримку і схвалення того, щоб Камала стала кандидатом від нашої партії цього року. Демократи — настав час об’єднатися і перемогти Трампа. Давайте зробимо це."
 

Зауважимо, що це перша відмова кандидата від передвиборної боротьби з часів війни у ​​В'єтнамі: у 1968 році чинний президент-демократ Ліндон Джонсон на тлі антивоєнних протестів зняв свою кандидатуру, а його віце-президент програв вибори республіканцю Річарду Ніксону. Раніше у ЗМІ припускали, що Байден може зняти свою кандидатуру з виборів сме через стан з доров’я і тиск спонсорів, які ставили під сумнів його дієздатність через вік. У разі перемоги на виборах на закінчення наступного терміну йому було б уже 86 років. Тиск на Байдена посилився від однопартійців після провалу на дебатах з Трампом, а також низки подальших конфузів. Зокрема, представляючи публіці президента України Зеленського, Байден назвав його "Путіним", а згодом назвав Камалу Харріс "віце-президентом Трампом".

Гарріс підтримали

Наразі відомо, що усі 50 голів штатів Демократичної партії підтримали Камалу Гарріс як нову кандидатку у президенти США від партії. Голови провели телефонну конференцію після того, як Байден оголосив, що знімає свою кандидатуру від партії.

"Після оголошення Байдена наші члени негайно зібралися, щоб об’єднатися за кандидата, який має послужний список перемог на важких виборах і який є доведеним лідером у питаннях, які важливі для американців: репродуктивна свобода, запобігання насильству з використанням зброї, захист клімату, справедливість, реформи та відновлення економіки."

Зазначається, що такий сигнал підтримки є останньою ознакою того, що лідери партії намагаються об'єднатися навколо чинної віцепрезидентки. В свою чергу, Камала Гарріс заявила, що для неї «велика честь» отримати підтримку президента Джо Байдена і вона має намір "заслужити та виграти» номінацію на посаду президента від Демократичної партії. Про це повідомляє CNN.

"Для мене велика честь отримати підтримку президента, і я маю намір заслужити і виграти цю номінацію.  Я зроблю все, що в моїх силах, щоб об'єднати Демократичну партію — і об'єднати нашу націю — для перемоги над Дональдом Трампом і його екстремістською програмою „Проєкт 2025“."

Крім того, після повідомлення про вихід Байдена з перегонів американці зібрали на передвиборчу кампанію Гарріс $46,7 мільйона. Про це відзвітувала онлайн-платформа зі збору коштів для Демократичної партії ActBlue.

Хто така Камала Гарріс?

Під час президентства Барака Обами ім'я Камали Гарріс згадували в ЗМІ серед можливих кандидатів на пост генерального прокурора США. Однак вона публічно заявила, що її не цікавить ця посада. У 2016 році вона оголосила про свій намір балотуватися в Сенат США від штату Каліфорнія. Демократична партія підтримала її кандидатуру. Крім того, її публічно підтримали президент Барак Обама і віце-президент Джо Байден. На виборах вона здобула впевнену перемогу, добившись крісла в Сенаті (перша темношікра сенаторка від Каліфорнії), і пообіцяла захистити іммігрантів від політики новообраного глави держави Дональда Трампа. З 2018 року Гарріс входила також до складу судового комітету Сенату США . У січні 2019 року Гарріс оголосила про те, що має намір балотуватися на пост президента США. Протягом перших 24 години після цієї заяви вона побила рекорд Берні Сандерса (2016 року) за найбільшою кількістю пожертв, зібраних за добу після висування — Гарріс зібрала понад $1,5 млн.

Однак в грудні 2019 го Камала Гарріс заявила, що знімає свою кандидатуру і не братиме участі в гонці. На той час її рейтинг істотно знизився на тлі інших можливих номінантів. Проте, влітку 2020 року ім'я Камали Гарріс знову опинилося на сторінках американських ЗМІ. 12 червня The New York Times охарактеризувала Гарріс як фаворитку серед кандидатів на пост віце-президента — оскільки лише вона має достатній досвід і є при цьому представницею темношкірого населення США. А 26 червня CNN повідомила, що оточення Байдена вважає Гарріс одним з чотирьох топ-кандидатів у віцепрезиденти. 11 серпня Джо Байден підтвердив, що зупинив свій вибір саме на ній.

"Мені випала велика честь оголосити, що я вибрав своїм соратником Камалу Гарріс — безстрашного борця за простих людей, одну з найкращих державних службовиць у країні."

І от не встиг Байден заявити, що виходить з президентських перегонів-2024 і ставить на Гарріс, як команда Трампа вже почала готувати кампанію з дискредитації віцепрезидентки Камали Гарріс. Про це пише New York Times, посилаючись на поінформовані джерела. Ба більше, Трамп закликав провести другі дебати на каналі Fox News, який вважається більш дружнім до нього. З такою пропозицією Трамп виступив після того, як дізнався, що Байден знімає свою кандидатуру з перегонів. Трамп у своїй соцмережі написав, що будь-хто, хто стане кандидатом від Демократичної партії, має зустрітися з ним саме на Fox News, "а не на дуже упередженому ABC". Раніше Трамп і Байден домовилися зустрітися на других дебатах 10 вересня, які проведе канал ABC.

Камала Гарріс про Україну

Важливо, що Віце-президентка США підтримувала Україну ще під час передвиборчої кампанії 2020 року. Тоді вона засудила російську агресію та анексію Криму.

“Незаконна окупація Криму Росією є грубим порушенням міжнародних норм, за якими рухався світ з часів Другої світової, так само як і підтримка Росією бойових операцій на сході України та кібератаки."

Після повномасштабного вторгнення Росії Гарріс заявила, що українці захищають не лише свої сім’ї та будинки, але й борються за свободу.

"Увага всього світу наразі прикута до українців. Вони борються не лише за захист своїх домівок і сімей, а й за захист своєї демократії, свободи, суверенітету та територіальної цілісності. І вони переможуть."
 
До того ж Гарріс критикувала своїх американських колег з приводу затягування у постачанні допомоги Україні.

"Коли ми говоримо про роль Америки у підтримці України — ми маємо бути непохитними й не можемо дозволити собі гратися у політичні ігри. Зараз для них нема місця."

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 15:00 22 липня. Прощання з Іриною Фаріон, рішення Байдена та знесення садиби Зеленських

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
У известной русской певицы внезапно скончался молодой сын
Comments UA
2024-09-20T20:57:31Z
Народная артистка Украины спела в церкви в российской Судже
Апостроф
2024-09-20T15:30:58Z
Палочки вверх: скончалась легендарная актриса из "Гарри Поттера"
Знай
2024-09-27T18:06:56Z
«Мегалополис» Копполы: поймут только патриции
Комсомольская правда
2024-09-28T09:02:43Z
Джиджи Хадид вышла на подиум, обмотанная скотчем
Фокус
2024-09-28T15:42:02Z
THR: В разработке находится фильм про Бэйна и Дефстроука от сценариста "Лунного рыцаря"
GameMag
2024-09-28T15:01:17Z
Катастрофически тяжело: вдова Виталия Билоножко рассказала о жизни после смерти мужа/Они прожили вместе более 40 лет
Апостроф
2024-09-23T14:15:10Z
Российская певица после развода рассказала правду о своем "идеальном браке"
Comments UA
2024-09-24T19:36:35Z
Дискриминационный стыд: Хветкевич возмутился, что в "Дії" не принимают заявление о браке от однополых пар/Участник "Холостячки" прокомментировал новую функцию приложения
Апостроф
2024-09-18T09:57:38Z
Украины больше нет: Трамп шокировал новым заявлением о войне
Comments UA
2024-09-26T07:31:07Z
США волнует не наш план победы, а как выглядит поражение России
ГЛАВКОМ NET
2024-09-26T17:15:07Z
"Война станет глубже и тяжелее в 2025-2026 годах": неутешительный прогноз Британии
GlavRed
2024-09-22T17:30:30Z
В США объяснили, почему Китай боится поражения Путина
Хвиля
2024-09-22T00:00:17Z
Установить "красные линии" для России: Ишингер предложил новую стратегию для Запада
Хвиля
2024-09-28T16:15:48Z
Верховный лидер Ирана был переведен в безопасное место в связи с убийством лидера "Хезболлы" — Reuters
ZN UA
2024-09-28T15:58:36Z
Спикер Палаты представителей требует увольнения посла Украины в США
ZN UA
2024-09-25T20:22:50Z
Против РФ сыграл придуманный ею миф. Почему враг недооценил наступление на Курщину
Comments UA
2024-09-26T17:42:31Z
Война может стать вечной: The Times о заблуждениях Запада
Новости Украины
2024-09-22T15:18:11Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
Как сохранить урожай свежих помидоров к зиме: основные правила
Политека
2024-09-28T03:22:28Z
6 признаков того, что ваш антивозрастной крем вреден для кожи
Marie Claire
2024-09-28T03:00:49Z
Простой тест, который поможет определить деменцию на ранней стадии
Marie Claire
2024-09-28T00:00:50Z
Радужные сны или адские боли: медик рассказал, что же видят люди перед смертью
Фокус
2024-09-28T15:36:14Z
Вредящий загар: ученые выяснили, что меланин влияет на точность показаний медицинских приборов
Фокус
2024-09-28T15:06:51Z
Как сохранить урожай овощей без холодильника: полезные советы для украинцев
Политека
2024-09-27T19:31:53Z
В каком возрасте на теле увеличивается количество родинок
Comments UA
2024-09-23T08:51:01Z
Куриный бульон: три лучших рецепта, которые уберегут от простуды
Marie Claire
2024-09-28T13:45:25Z
Улицы Степана Бандеры и полка «Азов»: в Харькове требуют новых переименований
Comments UA
2024-09-23T14:06:55Z
Митинги против ВСУ в Покровской громаде: правда ли это
Comments UA
2024-09-23T15:30:29Z
Появились фото с места попадания в Харькове
Корреспондент
2024-09-21T23:18:54Z
В Угледаре ВСУ рассматривают два сценария развития событий – генерал
ZN UA
2024-09-28T04:18:23Z
Число вражеских атак на фронте возросло до 66
Корреспондент
2024-09-28T15:21:26Z
Россияне обстреляли магазин в Покровском районе, есть погибшие и раненый
Корреспондент
2024-09-28T15:14:43Z
Как происходит оборона Селидового – в бригаде "Кара-Даг" рассказали о наступлении россиян
ZN UA
2024-09-28T02:21:07Z
"Город еще не захвачен": в Угледар пытаются прорваться российские ДРГ, — ОВА
Фокус
2024-09-25T15:27:55Z
Стерненко показал документы относительно российского гражданства Труханова
Апостроф
2024-09-17T17:03:42Z
В Нежине полицейский на авто сбил насмерть военного
Корреспондент
2024-09-27T15:27:55Z
В Киеве похитили и пытали гражданина Турции
Апостроф
2024-09-26T17:12:43Z
Пытался убить владельца овощной базы: в Киеве суд вынес приговор фигуранту резонансного дела. Фото
Обозреватель
2024-09-18T17:30:46Z
В Южно-Африканской республике выпало рекордное количество снега - на дорогах коллапс
ZN UA
2024-09-21T23:07:15Z
В Харьковской области из-за атаки российского дрона погиб судья ВС
Корреспондент
2024-09-28T14:57:34Z
Вез гумпомощь: в Харьковской области от удара FPV-дрона погиб судья Верховного суда
Фокус
2024-09-28T14:57:03Z
Атака по медучреждению Сум: число погибших и раненых выросло
Апостроф
2024-09-28T14:42:30Z
В Пакистане рухнул вертолет с россиянами на борту: что известно
Фокус
2024-09-28T13:51:56Z
Атака на Сумы: увеличилось количество погибших
Корреспондент
2024-09-28T13:42:23Z
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
"Моя королева": Александр Усик поздравил жену с годовщиной свадьбы
Фокус
2024-09-25T12:15:54Z
Усик прокомментировал свое задержание в Польше
Comments UA
2024-09-18T04:12:16Z
Жена голкипера сборной Украины показал себя в откровенном бикини и "разорвала" Instagram. Фото
Обозреватель
2024-09-15T14:01:03Z
Покер Палмера приніс Челсі перемогу у результативному матчі з Брайтоном
Football.ua
2024-09-28T16:12:58Z
"Шахтер" – "Аталанта": букмекеры назвали фаворита матча Лиги чемпионов
ZN UA
2024-09-28T10:07:44Z
УЕФА признал судейскую ошибку, которая повлияла на определение победителя Евро-2024
ZN UA
2024-09-23T15:19:34Z
Александра Усика арестовали в аэропорту Кракова
UAToday
2024-09-18T03:24:18Z
Сборная Украины со счетом 1:7 проиграла на старте чемпионата мира по футзалу. Видео
Обозреватель
2024-09-15T16:46:35Z
Средиземноморская сказка: самая красивая принцесса Греции выходит замуж — первые фото
Marie Claire
2024-09-28T09:36:23Z
Зачем нужно готовить из капусты 25 сентября и как защитить себя от порчи: приметы, обряды и запреты на Сергея
Знай
2024-09-25T02:03:35Z
Китай впервые вывел в море все свои авианосцы – СМИ
Корреспондент
2024-09-25T02:15:37Z
США объявили новый пакет военной помощи Украине: что в него вошло
ZN UA
2024-09-26T07:49:58Z
Украина вернула из оккупации и РФ девять подростков и 20-летнего юношу
Корреспондент
2024-09-28T16:13:50Z
12-летнее образование для школьников: почему родители взбунтовались против реформы
Знай
2024-09-28T15:36:58Z
Умеров рассказал, как возросли темпы мобилизации в Украине
Хвиля
2024-09-23T17:30:59Z
Не дадим России нас обойти: Умеров рассказал о производстве дронов в 2025 году
ZN UA
2024-09-22T00:36:02Z
Прогноз ужасает: в ООН рассказали, сколько лет может уйти на полное разминирование Украины
Comments UA
2024-09-21T12:21:23Z
Вкусное, мягкое и нежное: рецепт идеального теста для пельменей
Политека
2024-09-20T15:33:42Z
В чем встречать Новый 2025 год Зеленой Деревянной Змеи: рекомендации по знакам Зодиака
Marie Claire
2024-09-26T18:00:52Z
Котик забатонился: что значит, если пушистик лежит в позе буханочки и стоит ли нервничать из-за этого
Знай
2024-09-20T04:51:57Z
Как отсутствие отца в детстве влияет на мужчину: 7 последствий
Marie Claire
2024-09-20T07:01:59Z
Тест: какая у вас карма — хорошая или плохая?
Marie Claire
2024-09-28T16:01:48Z
Календарь красоты на октябрь 2024 года: когда делать процедуры
Фокус
2024-09-28T13:36:31Z
Гуляш, которые тает во рту: рецепт сытного блюда
Фокус
2024-09-19T17:21:37Z
Лунный гороскоп на 22 сентября, воскресенье
Marie Claire
2024-09-21T22:46:59Z
Гороскоп на 21 сентября 2024 года по картам Таро для всех знаков зодиака
UAToday
2024-09-20T15:33:00Z
У украинцев хотят отобрать льготы, придумали новую причину: появился законопроект
Политека
2024-09-26T18:04:35Z
Цена выросла: сколько стоит лук в Украине
ZN UA
2024-09-21T06:03:53Z
Литва демонтирует целую ТЭЦ, чтобы передать ее Украине – фон дер Ляен
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T06:06:14Z
Нефтяные доходы РФ упали до минимума за восемь месяцев
Корреспондент
2024-09-24T17:12:58Z
Требовал 100 тыс. грн взятки: СБУ схватила топ-менеджера "Энергоатома"
Апостроф
2024-09-28T16:08:41Z
Сколько стоит iPhone 16 в Украине и Америке: почему украинцы платят больше
Знай
2024-09-28T15:07:12Z
Во вторник отключать свет по графикам не будут, но электричество нужно экономить, - ДТЭК
Комсомольская правда
2024-09-16T15:16:51Z
Украина не обращает внимания на Россию и кормит страны по всему миру: Зеленский рассказал, как работает морской зерновой коридор
Обозреватель
2024-09-18T17:41:10Z
Россия существенно увеличила производство Shahed-136: инфографика
TSN
2024-09-28T14:51:02Z
Украинским водителям придется заплатить более 50 тысяч гривен: за какое нарушение грозит жесткое наказание
Обозреватель
2024-09-15T16:21:46Z
Паркинг с суперкарами: в Киеве на стоянке супермаркета заметили эксклюзивные авто
Фокус
2024-09-25T07:21:56Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
Штраф за ремонт авто: с водителей сдирают солидные суммы за распространенное нарушение
Знай
2024-09-27T20:12:31Z
Без тормозов, "мертвые" замки и подушки: в Украине появился Xiaomi SU7, без проблем не обошлось
Знай
2024-09-27T18:51:42Z
Savage Arms выпустила новое ружье с рычажным затвором: что известно о модели REVEL
Фокус
2024-09-27T16:43:20Z
В Норвегии установлен новый мировой рекорд по объемам продажи электромобилей
Известия Киев
2024-09-27T15:29:42Z
Mercedes-Benz презентовал спортивный дом на колесах на базе V-Class
Фокус
2024-09-27T15:00:04Z
Спортивный собрат VW ID.4: возрожденный Ford Capri возвращается на рынок
Фокус
2024-09-27T14:15:30Z
Мощный взрыв навсегда изменил Землю: ученые рассказали, что произошло
ZN UA
2024-09-28T10:49:04Z
Умные часы Apple: инновации на вашем запястье
Espreso
2024-09-20T14:17:54Z
Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
GameMag
2024-09-19T03:02:11Z
Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
GameMag
2024-09-19T01:32:18Z
Графический монстр: Инсайдер раскрыл характеристики видеокарты GeForce RTX 5090 от NVIDIA
GameMag
2024-09-28T16:04:51Z
Готовы к хаосу? Diablo IV: Vessel of Hatred получил дату выхода
Знай
2024-09-28T15:51:46Z
Патч для Stellar Blade улучшил физику юбок и груди главной героини
GameMag
2024-09-28T15:35:50Z
Земля могла «украсть» Луну, захватив из космоса – ученые
ZN UA
2024-09-28T14:14:57Z
Викинги отправлялись за моржовой костью на край света – ученые
ZN UA
2024-09-28T13:15:45Z