MY.UAНовини
Чому Москва кричить про неприпустимість членства України в НАТО
Чому Москва кричить про неприпустимість членства України в НАТО

Чому Москва кричить про неприпустимість членства України в НАТО

Москва кричить про неприпустимість членства України в НАТО не тому, що це буде загрозою Росії, а просто Кремль не матиме можливість силою захопити українські території.

Впливове видання Politico опублікувало статтю Крістофера Маккалліона та Бенджаміна Х.Фрідмана з американського аналітичного центру Defense Priorities, який виступає за більш стриману зовнішню політику США, де автори різко критикують позицію НАТО щодо українського питання.

Стверджується, що Україна не може виграти війну з Росією таким чином, щоб повернути всі свої території, що НАТО так їй і не допоможе, і що Києву слід змиритися з цим і почати думати про переговори з Москвою. Автори статті вважають, що лідери країн-членів НАТО на саміті у Вашингтоні подарували Україні новий раунд хибної надії у війні проти Росії, що це навіть гірше, ніж бездіяльність. Крім того, це начебто загрожує і самим членам НАТО за відсутності гарантій безпеки. Начебто після провалу українського літнього контрнаступу минулого року поволі всі починають розуміти, що українці не можуть повернути більшу частину своєї втраченої території. Навіть з надходженням важкої західної зброї, вважають автори, Києву може бути важко втримати те, що він має зараз, а значить йому слід почати розглядати переговори з Москвою про припинення або принаймні заморожування конфлікту через припинення вогню зараз, коли ситуація загострюється, а простір для переговорів все більше звужується. Але замість цього, вважають автори статті,  Вашингтон і європейські столиці повторюють, що Україна одного дня приєднається до НАТО, рекламується якийсь невизначений "міст" щодо наступного членства України в Альянсі і вона начебто перебуває на "незворотному шляху" до вступу.

Позиція обох авторів полягає в тому, що приймати Україну до НАТО, зараз чи колись, було б безглуздям. Як вони заявляють, будь-який можливий сценарій приєднання України є нерозв'язною дилемою – її не можна прийняти до західного військового альянсу, поки вона перебуває у стані війни з Росією, оскільки таке одразу призвело б до загострення відносин НАТО та Росії до стану ядерної кризи. Крім того, будь-яка майбутня відданість обороні України не буде надійним стримуючим фактором. Сполучені Штати, вже чітко дали зрозуміти, що не воюватимуть та не ризикуватимуть ядерною війною через Україну, навіть якщо на карту поставлено її виживання, оскільки США в цьому не мають життєвого інтересу, що, як нагадують автори, екс-президент США Барак Обама прямо заявив у 2016 році.

Тому, на думку авторів, обіцянки Заходу – порожні балачки, а членство України в НАТО наразі не розглядається. Однак, навіть брехливі обіцянки можуть нести реальну небезпеку, і вона може проявлятися в різних формах. По-перше, будь-яка перспектива членства України в НАТО, якою б сумнівною вона не була, містить ключову причину війни, що дає Росії стимул продовжувати конфлікт, щоб не дати Україні приєднатися до західного військового альянсу. По-друге, помилкові обіцянки сприяють помилковій надії, яка лише спонукатиме Україну продовжувати свою невдалу стратегію повернення всіх втрачених територій та уникнення переговорів з Москвою.

Наразі, зазначають автори, найкращим варіантом для України є, окопатися й обрати оборонну стратегію, водночас розпочавши мирні переговори чи хоча б досягти перемир’я. Західна допомога може допомогти Києву утримувати свої позиції та на деякий час атакувати російські об’єкти, але вона не може заповнити жахливу нестачу робочої сили в Україні, особливо враховуючи, що промислова база Заходу сама опиняється під тиском, щоб забезпечити достатню вогневу потужність, щоб зрівнятися з російською. Продовження війни обіцяє лише подальше виснаження українських сил і зрештою можливість лише утримати позиції або політичний крах. З іншого боку, може виявитися, що Росія не готова погодитися навіть на припинення вогню при збереженні територіального статус-кво, і переговори можуть тривати роками. При цьому риторика НАТО допомагає відстрочити не надійний мир, а перші кроки до нього, вважають автори, тому потрібен, принаймні, політичний зсув у бік визнання того, що війна не закінчиться повністю справедливо для України і що Росія візьме все, що вона вже забрала. Буцімто сама Україна не така монолітна, тобто непохитна у своїй вимозі повернення всіх територій за будь-яку ціну. Все більше українців, неодмінно хотіли б, щоб усе змінилося і припинилося жертвування життями заради все більш недосяжних цілей. Крім того, хоча ціну хибної надії здебільшого платить Україна, це також збільшує ризик для американців та інших членів НАТО, оскільки чим довше затягується війна, тим більша небезпека ескалації.

Можна констатувати повний замовний характер статті. Очевидно, що Москва дуже схвильована результатами Вашингтонського саміту, у центрі дискусій якого були Україна та допомога західних партнерів, а також європейська безпека загалом. Автори бідкаються запевненнями Києву про безальтернативний вступ до НАТО, чого начебто ніколи не відбудеться через постійну ескалацію подій Росією, яка начебто з цим ніколи не змириться і буде вести війну в Україні безкінечно, допоки не доб’ється свого.

Але нервування Кремля якраз говорять про те що російські ресурси для ведення війни вже починають вичерпуватися. Йдеться, перш за все, про бойову техніку. ЗСУ в оборонних боях знищили величезну кількість російських танків, ББМ, ворожої артилерії, систем залпового вогню та ППО. Суттєво зменшено потенціал російських повітряних сил і військово-морського флоту. Не дивлячись на намагання компенсувати втрачену техніку новим її виробництвом, воно просто не встигає. Кремль вже два роки розконсервовує стару бойову техніку, але і її запаси потихеньку підходять до кінця. Це вже зараз можна було б відчути на полях битв, та Москва зробила надзвичайні зусилля щодо зближення з диктаторською Північною Кореєю, яка просто спасає ситуацію для російської армії.

Кремль розуміє, що і ці запаси вичерпні, тому намагається пришвидшити переговірний процес, при цьому атакуючи на багатьох напрямках, демонструючи начебто свою перевагу у кількості озброєнь та ініціативі, а значить і відповідного ставлення до більшої кількості своїх вимог до майбутнього мирного договору. Але легалізації захоплених українських територій військовим шляхом мабуть не відбудеться. Це порушення Статуту ООН, діючих норм і принципів міжнародного права. Тому про російську незаконну анексію українських просторів взагалі не йдеться. Цього звісно нема у Формулі миру, про це не говориться в мирному плані Трампа, цього не притримується навіть офіційний Пекін. Тому бажання Москви, щоб Україна і міжнародна спільнота проковтнули російську окупацію українських територій не сприймаються, а тим паче серед демократичних країн світу.

Єдине, в чому автори замовної статті праві так те, що НАТО надавало Україні дуже недостатню кількість озброєнь, і зараз  збільшення постачань тільки покращить ситуацію на фронті, але не зможе забезпечити вирішальну перевагу, яка дозволить ЗСУ повертати втрачені території. Про це якраз і ведуться зараз дискусії між Києвом та західними партнерами, які нарешті зрозуміли, що недостатньо підтримують Україну. Тому НАТО та ЄС налаштовані використовувати тиск на Москву шляхом збільшення військової та фінансової підтримки України, посилення санкцій, тиску на російських партнерів щодо небезпеки для їх економіки відкрито чи приховано підтримувати Москву, та залучення російських активів, заморожених в американських та європейських банках, для потреб відбудови України та зміцнення її оборонного потенціалу.

Кремль добре розуміє, що якщо Україну приймуть до НАТО, то реалізація планів подальшого захоплення України через відносно короткий проміжок часу піде нанівець. Тому так завзято Москва кричить про неприпустимість членства України в НАТО. Не тому, що це буде загрозою Росії, а просто Кремль не матиме можливість силою захопити українські території, або їх частину. Якщо зараз закінчиться війна без легалізації російської окупації деяких українських областей, то Москва спробує це зробити пізніше, а якщо після цієї війни Київ зможе добитися членства в НАТО, то цього не станеться ніколи. От і всі російські турбування, що якщо вони не зможуть захопити чужі території, то начебто зникне тисячолітня Росія, якій на справді декілька століть (держава під назвою Росія існує з 1721 року), а якщо вона зникне, то Москва готова у відчаї застосувати ядерну зброю. Тільки дуже дивні пояснення Кремля щодо зникнення Росії. Відвід російських військ з чужої території Москва називає своїм історичним зникненням. Це відверта брехня і шантаж. Міжнародний Zлодій вважає, що коли йому не дадуть пограбувати чужі території, то це і є його зникнення, а насправді це запрошення жити з іншими націями по-людськи, а не по-Zлодійськи.  

Важливо: думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не відповідає за зміст блогів, але прагне публікувати різні погляди. Детальніше про редакційну політику OBOZREVATEL – запосиланням...
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Неодетая мать отец-алкаш: в сети появились фото сватов Королевой и Тарзана
GlavRed
2024-10-11T16:37:40Z
Где сейчас и чем занимается во время войны "Тамбовский волк" из "Квартала" Валерий Жидков/Что известно о творческой и личной жизни юмориста
Апостроф
2024-10-10T10:48:12Z
"Я еще жив": Иван Дорн, который выехал из Украины, решил напомнить о себе/Певец вышел на связь в день своего 36-летия
Апостроф
2024-10-17T11:57:42Z
Как выглядит самая модная юбка осени и зимы 2024/25
Marie Claire
2024-10-17T18:01:25Z
Трейлер сериала «Дюна: Пророчество»
Кино-Театр
2024-10-18T06:03:32Z
Variety: Следующий фильм Кристофера Нолана может быть выполнен в шпионском жанре — потенциальный ответ Джеймсу Бонду
GameMag
2024-10-18T03:23:33Z
Аль Пачино пережил клиническую смерть: он рассказал, что видел по ту сторону
Comments UA
2024-10-07T10:51:49Z
"Каза! Хоть бы сказала" Даша Астафьева набросилась на "почти замужнюю" Лесю Никитюк/Украинские звезды бурно отреагировали на романтические отношения телеведущей
Апостроф
2024-10-07T16:00:28Z
Замужняя Тоня Матвиенко впервые отреагировала на слухи о романе на стороне с известным певцом
TSN
2024-10-10T11:51:51Z
Скандал вокруг смерти комбата Игоря Гриба: выяснились жуткие подробности
Апостроф
2024-10-06T14:06:33Z
Путин будет в шоке: такого он от своих военных точно не ожидал
Comments UA
2024-10-13T06:03:26Z
Залужный: Выйти из затяжной войны с Россией почти невозможно
Хвиля
2024-10-17T16:27:05Z
"Об этом все помалкивают", - Жданов – о тревожном звоночке, от которого зависит дальнейший ход войны
Новости Украины
2024-10-14T20:18:23Z
США объявили о санкциях против китайских предприятий, причастных к производству российского БПЛА "Гарпия"
ZN UA
2024-10-18T06:19:35Z
Байден в ФРГ будет говорить о войне в Украине
Корреспондент
2024-10-18T06:15:54Z
В Сухопутных войсках ВСУ объяснили, почему Ляшко стал комбатом
Комсомольская правда
2024-10-15T12:27:03Z
Пригрозил обвалить нефть до $50 и отказался ехать к Путину на саммит БРИКС: подробности демарша саудовского принца
Новости Украины
2024-10-15T18:33:48Z
Венгрия озвучила, почему боится членства Украины в НАТО
Comments UA
2024-10-09T18:39:21Z
"Только чудо может спасти": генерал предсказывает катастрофу на фронте
Comments UA
2024-10-08T21:18:32Z
Украинцы обомлели от новой рекламы Третей штурмовой на улицах украинских городов: "Наша семья выглядит так"
Знай
2024-10-15T18:36:18Z
Украинка пыталась сделать клизму 6-месячной крошке термометром, хирурги не поверили своим глазам
Знай
2024-10-11T20:30:09Z
Украинцев начнут вызывать в суд: будут выбирать вслепую, за неявку – непосильные штрафы
Знай
2024-10-09T18:21:37Z
Образовательные льготы для украинцев: с кого не возьмут деньги за обучение
Знай
2024-10-18T06:06:05Z
Румыния подняла в небо четыре истребителя
Корреспондент
2024-10-18T06:04:48Z
Стало известно, каким образом в Украине хотят до конца года мобилизовать 200 тысяч человек
Comments UA
2024-10-13T04:42:34Z
Почему провалилась украинская оборона на Курщине: главные причины
Comments UA
2024-10-11T18:24:19Z
Секретарь Ирпенского горсовета Анжела Макеева подделала диплом Университета Шевченко: документ
Знай
2024-10-17T18:21:46Z
Пенсионерам старше 70 лет увеличат выплаты: условия и суммы
Знай
2024-10-06T13:36:26Z
Украинцев готовят к повышению тарифов: нардепы заговоры о новых суммах в платежках за свет
Политека
2024-10-17T18:04:21Z
Минус 30 грн в чеке: супермаркеты резко снизили цены на селедку, скумбрию и карпа
Знай
2024-10-11T20:12:50Z
Такого дна в РФ еще не было: с чем смирились российские власти
Comments UA
2024-10-15T12:26:05Z
В Украине вырастут цены на некоторые продукты питания: в зоне риска 3 категории
Хвиля
2024-10-18T06:13:17Z
Цена растет: в Украине подорожал лук
ZN UA
2024-10-18T06:02:32Z
Цены заоблачные: почему зимой картофель подорожает до 55 грн за килограмм
Comments UA
2024-10-08T16:27:57Z
Владелец Каховской ГЭС отказался от иска к России: в "Укргидроэнерго" объяснили причину
Фокус
2024-10-15T18:27:28Z
Украинцам объяснили, почему банки взимают до 30% за закрытие счетов
Знай
2024-10-13T18:06:44Z
Синегубов: На Купянском направлении расширяется зона активных боевых действий
ZN UA
2024-10-17T21:31:57Z
Два месяца боев в Курской области: подсчитаны потери Украины и России
Comments UA
2024-10-06T12:00:10Z
Работал на врага: в Николаеве задержан информатор, который наводил ракеты на город
Comments UA
2024-10-15T12:40:21Z
Россияне массово сдаются в плен: военный назвал причину
Comments UA
2024-10-15T12:27:57Z
Оккупанты продвинулись в районе Часового Яра и еще двух населенных пунктов
Апостроф
2024-10-18T06:15:33Z
33 единицы бронетехники: украинские десантники отбили массированный штурм РФ под Курахово
Фокус
2024-10-18T06:00:53Z
Солнца не ждать? Синоптики дали прогноз на новую рабочую неделю в Украине
UAToday
2024-10-06T20:30:20Z
"Это караул", — предатель Царев подсчитал, сколько времени понадобится армии РФ на захват Донбасса. ВИДЕО
Новости Украины
2024-10-09T18:54:17Z
На контрольном посту мужчина начал резать себе руки: кто его остановил
Comments UA
2024-10-04T13:21:51Z
Что вызывает "мушки" перед глазами: возрастные изменения или серьезная опасность
Знай
2024-10-13T17:21:25Z
В каком возрасте стоит бросить курить: отказ от вредной привычки поможет прожить намного дольше
Фокус
2024-10-10T12:57:30Z
Сезон простуд: 7 напитков, которые повысят иммунитет этой осенью
Фокус
2024-10-15T12:30:49Z
Медики бьют тревогу из-за детей: на что обратить внимание
Знай
2024-10-10T20:51:32Z
Алкоголь ускоряет развитие рака: когда возникает угроза
Comments UA
2024-10-18T03:06:27Z
Основные причины возникновения изжоги: на что следует обратить внимание
Comments UA
2024-10-18T02:27:18Z
«Делайте это каждый день»: врач выбрал лучшее упражнение, которое продлевает жизнь
Marie Claire
2024-10-12T03:00:53Z
Важно знать: как защититься от сердечно-сосудистых заболеваний
ZN UA
2024-10-18T01:01:06Z
Шум в ушах может сигнализировать о серьезных заболеваниях
Comments UA
2024-10-18T00:39:51Z
В Карпатах медведь растерзал мужчину во время попытки пересечь границу
Comments UA
2024-10-17T10:54:48Z
Украинского военного поймали на "горячем": теперь ему грозит тюрьма
Политека
2024-10-15T18:03:11Z
Под Киевом произошел взрыв в многоэтажке
Корреспондент
2024-10-10T11:48:33Z
В Сумах произошли взрывы
TSN
2024-10-06T20:21:01Z
У РФ перекинулося вантажне судно
Апостроф
2024-10-18T05:18:01Z
Киев под атакой дронов, во многих областях слышны взрывы
GlavRed
2024-10-17T20:27:22Z
Под Кривым Рогом произошло землетрясение магнитудой 3,3 балла: подробности
Фокус
2024-10-08T22:06:27Z
Дрон атаковал военное училище в Москве: подробности с ВИДЕО
Новости Украины
2024-10-06T14:13:58Z
В России разбился военный самолет Як-130
Апостроф
2024-10-10T13:30:51Z
Вяленые томаты в духовке: простой рецепт от звезды "Мастер Шеф"
Политека
2024-10-17T04:01:57Z
Удивительно свежий и вкусный: рецепт восточного салата из красной капусты
Фокус
2024-10-10T19:21:56Z
Как правильно хранить чеснок на зиму, чтобы он остался свежим: полезные советы
Политека
2024-10-12T14:42:11Z
Любовный гороскоп для всех знаков Зодиака на неделю с 7 по 13 октября 2024 года
Фокус
2024-10-06T19:15:34Z
Как вырастить в квартире урожай помидоров: лучшие методы
Политека
2024-10-18T06:07:59Z
Осенний десерт: как сделать тыквенные "конфетки", которые заменят любой зефир
Политека
2024-10-18T05:34:10Z
Куриные котлеты получатся нереально вкусными: "Мастер Шеф" Хименес-Браво дал новый рецепт
Политека
2024-10-18T04:02:45Z
Сколько пространства нужно разным породам собак
Comments UA
2024-10-18T03:36:49Z
Ленивый греческий пирог: вкусный завтрак за полчаса от "Мастер Шефа" Литвиновой
Политека
2024-10-18T03:03:10Z
Проще не стало: ученые узнали первичное происхождение японцев, однако есть нюанс
Фокус
2024-10-15T12:42:34Z
Крупнейший шторм в Солнечной системе: таким Большое красное пятно на Юпитере еще не видели
Фокус
2024-10-04T07:45:54Z
SpaceX вывела на орбиту 43 интернет-спутника Starlink
Корреспондент
2024-10-15T12:33:25Z
Иран нашел способ заставить Кремль расплатиться за поддержку в войне против Украины
Новости Украины
2024-10-13T05:57:07Z
Прорыв в производстве пластика: создан материал, разлагающийся в океане быстрее бумаги
Фокус
2024-10-18T06:21:15Z
Bloober Team анонсировала Cronos: The New Dawn
Overclockers
2024-10-18T06:12:45Z
"Погружает с первых минут": Ремейк Silent Hill 2 получает восторженные отзывы от первых покупателей, рейтинг в Steam — 95%
GameMag
2024-10-06T19:58:38Z
Эксперт рассказал, какие преимущества может дать Украине налаживание сотрудничества с учеными, выехавшими за границу
ZN UA
2024-10-05T07:22:19Z
Укрпочта кардинально изменит функционал мобильного приложения
Хвиля
2024-10-09T15:39:36Z
Кличко "культурно послал" за вопрос о бывшей невесте: что не так с Панеттьери
Новости Украины
2024-10-15T16:54:02Z
Звезду мирового футбола Мбаппе обвинили в изнасиловании – СМИ
ZN UA
2024-10-15T18:21:15Z
Украинский чемпион мира Беринчик будет защищать титул в андеркарде реванша Усика и Фьюри
ZN UA
2024-10-05T08:55:06Z
"Бой его жизни": известный тренер спрогнозировал сложный реванш для Усика против Фьюри
ZN UA
2024-10-17T23:16:39Z
Футболист "Шахтера" и сборной Украины может переехать в Испанию – СМИ
ZN UA
2024-10-17T19:28:26Z
Усик занял второе место в рейтинге лучших боксеров мира
ZN UA
2024-10-17T14:59:18Z
Украинские ветераны завоевали рекордные 188 медалей на первом для себя турнире Шварценеггера
Комсомольская правда
2024-10-17T13:02:52Z
Александр Свищев: турнир памяти Виталия Лисуна станет традиционным в водном поло
Знай
2024-10-17T11:18:57Z
Победителя выбрали по пульсу: в Японии прошел чемпионат по расслаблению
Фокус
2024-10-17T01:15:28Z
Придется привыкать: водителям приготовили много сюрпризов в страховании авто
Знай
2024-10-05T02:51:43Z
Horten Ho-229: как передовой немецкий самолет опередил B-2 Spirit на 44 года
Фокус
2024-10-17T15:43:44Z
Новый мощный кроссовер от Great Wall станет дешевой альтернативой Skoda Kodiaq
Фокус
2024-10-17T14:57:19Z
Nissan готовит мощный семейный кроссовер с расходом 0,8 л на 100 км
Фокус
2024-10-17T09:27:30Z
Не ждите первого снега: когда нужно переходить на зимнюю резину
Знай
2024-10-16T19:51:19Z
Как выбрать премиум запах в машину
Топ Жир
2024-10-16T18:51:09Z
Новая головная боль для водителей: если не найдут этого в авто – вытряхнут кошелек
Знай
2024-10-16T16:24:10Z
"Автомобиль с крылышками": что за необычный дорожный знак заметили на дорогах
GlavRed
2024-10-16T09:28:31Z
Рассекречен новый дешевый электромобиль от General Motors для семьи
Фокус
2024-10-16T08:31:52Z