Вперше з початку поточного місяця українські виробники отримали можливість дещо підвищити відпускні ціни на ріпчасту цибулю. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit, пише agronews.ua.
Основним фактором подорожчання даної продукції стало скорочення пропозиції ріпчастої цибулі на українському ринку через сезонний фактор.
Зокрема, в суботу виробники відвантажували ріпчасту цибулю по 10-16 грн/кг ($0,24-0,39/кг), що в середньому на 15% дорожче, ніж на початку поточного тижня. Причиною зростання цін, за словами гравців ринку, став період міжсезоння. Так, багато фермерів уже завершили реалізацію наявних обсягів ріпчастої цибулі, водночас до збирання врожаю пізніших сортів поки що приступили лише поодинокі господарства.
Проте навіть після такого помітного зростання цін наразі ріпчаста цибуля в Україні коштує в середньому на 26% дешевше, ніж наприкінці липня 2023 року. Ба більше, фермери не мають особливих ілюзій з приводу подорожчання і вважають таке явище тимчасовим. На їхню думку, знижувальний ціновий тренд на ринку відновиться, щойно пропозиція ріпчастої цибулі з місцевих господарств почне збільшуватися.