Науковці кажуть, що попри високу токсичність речовини, її щорічно приймають близько 3 млн людей.
Коли мова заходить про смертельні отрути, найчастіше спадають на думку миш'як, ціанід і стрихнін. Але існують отрути, небезпечніші за них у 100 разів, а найнебезпечнішу з них вживають близько 3 млн людей щорічно, пише IFLScience.
Токсичність різних речовин оцінюють за допомогою LD50 — середня доза речовини, яка спричиняє загибель половини членів досліджуваної групи. У розрахунку на кілограм ваги тіла, під час приймання всередину хлорид натрію або ж звичайна сіль має LD50 3000 міліграмів на кілограм. Тобто для вбивства людини вагою 70 кг потрібно приблизно 210 000 міліграмів солі. Кофеїн має LD50 192 міліграми на кілограм, а ціанід натрію — 6,4 міліграма на кілограм.
У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
Але існує ботулотоксин, який має LD50 1 нанограм на кілограм. Для того, щоб убити людину вагою 70 кг, знадобиться всього 0,00007 міліграма ботулотоксину. З такою високою токсичністю знадобиться всього 2 кг ботулотоксину, щоб убити всіх людей на Землі.
Рівень токсичності різних речовин залежить від того, як вони всмоктуються в організм. Наприклад, 1 грам ботулотоксину може вбити 14 тис. осіб під час вживання всередину, але під час ін'єкції тієї ж дози цифра зростає до 8,3 млн осіб.
Лише однієї молекули цієї речовини вистачить, щоб зупинити роботу одного нейрона в тілі людини. Річ у тім, що ботулотоксин є найпотужнішим із відомих нейротоксинів. Він трапляється в погано законсервованій їжі, у ранах на шкірі та косметичних ін'єкціях.
Ботулотоксини виробляють бактерії Clostridium botulinum, які в умовах низького вмісту кисню можуть виробляти низку токсинів. Саме ці токсини вражають нервову систему, а не самі бактерії.
Спори C. Botulinum зазвичай трапляються в ґрунті, морській або річковій воді, але тільки в середовищі з низьким вмістом кисню вони стають справді небезпечними. Таким чином найчастіше ці токсини можна зустріти в консервованій їжі. Їх також можна знайти в їжі, яка зберігалася або готувалася з порушенням правил. Важливо пам'ятати, що небезпечні токсини в їжі знищуються високими температурами під час готування.
Як і всі нейротоксини, ботулотоксини паралізують нервові клітини, порушуючи їхні сигнали. Харчовий ботулізм може спричинити параліч і дихальну недостатність, стомлюваність, запаморочення, слабкість і утруднення мовлення. Але всі ці симптоми проявляються протягом 12-36 годин після впливу, тому рівень смертності високий — близько 5-10% смертельних випадків. Попри це, випадки ботулізму дуже рідкісні й піддаються лікуванню, якщо діагностовано на ранній стадії.
Саме завдяки своїм паралізуючим властивостям C. Botulinum високо цінується в косметології, де він відомий під назвою Botox. Під час косметичних процедур використовується сильно розбавлений ботулінічний нейротоксин типу A (onabotulinumtoxin A.). Його вперше застосували 1981 року для лікування косоокості. Пізніше нейротоксин почали широко застосовувати в усьому світі для профілактики зморшок і боротьби зі старінням.
Нагадаємо, вчені пояснили, як люди помирають, скуштувавши японський рибний делікатес. Кулінарні критики припускають, що насправді нейротоксин риби фугу надає їжі "приємне відчуттям оніміння" за яке можна померти.