MY.UAНовини
Поради від мікробіологів: як зберігати різні продукти у спеку та не отруїтися
Поради від мікробіологів: як зберігати різні продукти у спеку та не отруїтися

Поради від мікробіологів: як зберігати різні продукти у спеку та не отруїтися

Через аномальну спеку та постійні відключення електрики в Україні почастішали випадки харчових отруєнь. Так, за останні тижні у Києві їхня кількість збільшилася майже втричі. Про це повідомив очільник Держспоживслужби у столиці Олег Рубан.

За його словами, щодня надходять три-п’ять скарг на якість продуктів у магазинах. “Деякі торговельні точки, навіть якщо мають генератори, економлять і не завжди їх запускають. У результаті продукти псуються”, — розповідає чиновник. І хоча зараз температура стала більш комфортною, а відключення електроенергії поки мінімальні, наступного тижня спека обіцяє повернутись разом з відключеннями.

Продукти й готові страви псуються не лише в магазинах, а і в домашніх холодильниках, які без електрики не в змозі втримати температуру, необхідну для безпечного зберігання їжі. Журналісти видання “Рубрика” поговорили з мікробіологинею та зібрали поради від МОЗ та лікарів, які допоможуть вберегти здоров’я під час відключень світла влітку. Також ділимося лайфхаками, як зберегти холод у холодильнику без електроенергії.

Яке рішення?

Хоча наприкінці липня ситуація зі світлом дещо покращилася, енергетики не можуть обіцяти нам світло 24/7. У кращому разі — графіки відключень “стануть не такими жорсткими”. Тим часом Укргідрометцентр повідомляє — серпневі температури очікуються на 2-2,5 градуса вищими за норму. Постає логічне питання: як зберегти продукти у спеку, дочекатися прохолоди та все ж таки не отруїтися цього літа?

Відповідь на цей виклик “Рубрика” шукала разом із платформою доказової інформації про здоровʼя “Бережи себе” та мікробіологинею Оленою Лівінською.

Як це працює?

Олена Лівінська каже — найскладніше в нашій ситуації те, що міжнародні організації, на рекомендації яких ми часто орієнтуємось, коли шукаємо інформацію про здоров’я, не мають, що нам порадити. Країни Європи та Північної Америки не знають, як це — жити в умовах знищеної енергетичної інфраструктури. Тож чи не найкращим порадником буде здоровий глузд та розуміння базових біологічних процесів.

Особливо обережно — з продуктами тваринного походження

Варто прийняти той факт, що від деякої продукції безпечніше тимчасово відмовитись або обмежити її споживання. Передусім це риба, м’ясні та молочні продукти“, — говорить мікробіологиня.

Ряжанки, йогурти, кефіри, сири та бринза за поганої термічної обробки, недотримання санітарних норм є головними джерелами бактеріальних токсикоінфекцій. Риба та яйця теж становлять загрозу: риба часто містить токсини або може бути заражена мікроорганізмами, а яйця — це основне джерело сальмонельозу. Немиті, зіпсовані овочі та фрукти також є джерелами літніх отруєнь.

Але й тут можуть бути винятки. Олена Лівінська наводить приклад: ви купуєте в магазині невеликий шматок м’яса, одразу його готуєте й смакуєте за обідом.

Основний принцип — не зберігати продукти в спеку з неробочим холодильником. Той варіант, коли краще навчитись готувати на один раз та частіше споживати рослинну їжу”, — радить мікробіологиня.

Експертка наводить перелік продуктів, на які варто звернути увагу в реаліях щоденних відключень електрики в спеку:

  • свіжі не різані фрукти та овочі;
  • сушені або в’ялені фрукти/ягоди, як-от курага, пастила тощо;
  • консерви (якщо пакування не здуте);
  • ультрапастеризоване молоко (може гарно зберігатися без холодильника, поки не відкрите);
  • горіхи, насіння.

Також Олена Лівінська рекомендує купувати продукти лише в тих крамницях, чиї холодильники підключені до генератора, і ви впевнені, що на цьому не заощаджують.

Як зберегти продукти у спеку: що ще можна зробити?

  • Згідно з порадами МОЗ, корисно буде придбати термометр для холодильника. Так ви зможете побачити, як там змінюється температура.

Пам’ятайте, що продукти, які зберігалися за температури вище 4°C понад дві години, можуть бути небезпечними. Американський урядовий проєкт Food Safety радить викидати деякі продукти, якщо протягом 2 годин температура в холодильнику тримається на рівні 4°C і вище.

Ідеться про такі продукти:

  1. сирі м’ясо, птиця, риба та морепродукти
  2. розморожене м’ясо та птиця;
  3. ковбаса;
  4. відкриті консерви;
  5. м’які сири, особливо з низьким вмістом жиру;
  6. молоко;
  7. сметана;
  8. вершки;
  9. йогурт;
  10. нарізані овочі та фрукти.

Деякі продукти все ж можуть “пережити” такі умови без загрозливих змін, зокрема:

  1. тверді сири або тертий пармезан, який зберігається в герметичному пакуванні;
  2. вершкове масло та маргарин;
  3. свіжі нерозрізані фрукти та овочі;
  4. хліб;
  5. соєвий соус;
  6. арахісове масло;
  7. булочки, але тільки такі, що не містять начинки з яйцем або молочними продуктами тощо.
  • Довше зберігати холод у холодильнику можуть допомогти акумулятори холоду — спеціальні місткості з сольовим розчином, які можуть допомогти підтримувати в холодильнику низьку температуру деякий час.

Попередньо їх потрібно заморозити, а під час відключення світла — розкласти на полицях холодильника. Продовжити життя продуктів до двох діб допоможе також сухий лід. 

  •  Зберегти продукти довше можна також розділивши їх.

Покладіть ті продукти, що швидко псуються, у найхолодніших зонах холодильника або морозильника.

  • Щільно зачиняйте двері холодильника та морозильника. Бажано — не відкривайте їх до повернення світла.

Це допоможе зберегти холод всередині — холодильник може протримати холод всередині до чотирьох годин, а морозильна камера — до двох діб.

  • Заповнюйте холодильник/морозильник. 

Так він нагріватиметься повільніше, адже всередині буде менше повітря. Проте розставляючи продукти в холодильнику, пам’ятайте, що важливо не захаращувати вентиляційні отвори. Повітря в холодильнику має бути мало, але воно має вільно циркулювати. Як варіант — можете заповнити вільний простір пляшками з холодною водою.

Загалом фахівці рекомендують на час відключення світла мати удома готові перекуси, щоб не доводилося часто відкривати холодильник, який втрачатиме холод. Підійдуть каші та сухі супи, які можна запарити гарячою водою. Також варто зробити запас різноманітних снеків. За рекомендацією МОЗ, обирати треба ті, що містять мало цукру і солі.

Як зрозуміти, що продукти псуються?

Фото: Depositphotos

Олена Лівінська наголошує: найголовніше правило — не куштуйте їх для цього! Натомість звертайте увагу на зміни в:

  • кольорі;
  • запаху;
  • стані пакування: наприклад, якщо пакет із чимось здувся — викидайте без вагань.

Мікробіологиня пояснює — здуття в пакеті означає, що там хтось уже живе. І ці “хтось” — бактерії чи мікроорганізми, уже напродукували разом із газом шкідливі для людини речовини. Буде не тільки несмачно, але й небезпечно.

Особливо небезпечні здуті консерви, адже це може бути ознакою зокрема й того, що консерва може містити ботулотоксин — токсин бактерії Clostridium botulinum, який накопичується у харчових продуктах: в’ялена та копчена риба, м’ясні, рибні та грибні консерви, виготовлених в домашніх умовах, будь-які вироби з м’яса (ковбаси, шинки). Ботулотоксин у 400 тис. разів сильніше токсину гримучої змії. Смертельна доза ботулотоксину для людини складає лише 0,3 мкг.

Важливо! Токсин, що викликає ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком. Пакування риби чи копченого м’яса у вакуум не гарантує, що вони будуть безпечні. Тому важливо вживати у їжу тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами. Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику. А у разі підозри на ботулізм — негайно звернутися до лікаря!

Намагання врятувати м’ясо, яке почало псуватись, термічною обробкою — це також погана ідея, адже тут немає ніяких гарантій. Ліпше не ризикувати. Що стосується плісняви (а саме вона найчастіше атакує продукти в холодильнику без живлення), варто пам’ятати, що пушок, який ми бачимо на поверхні, наприклад, лимона, — це лише вершечок айсберга. Якщо бачите плісняву, краще викинути продукт у смітник.

Як бути з продуктами, що мають ознаки цвілі?

Їсти їх не слід. Якщо ви випадково з’їли невелику кількість їжі зі смаком плісняви — найімовірніше, нічого страшного не трапиться, пояснює Олена Лівінська. Однак постійно споживати плісняву не можна — це може призвести не лише до харчового отруєння, а й до алергічних реакцій та інтоксикації.

Мікробіологиня також не радить просто прибирати частину продукту з пліснявою і їсти решту. Пліснява проростає глибоко, особливо в м’яких чи рідких продуктах. Наприклад, якщо ви побачили плісняву на поверхні варення — уже треба викидати всю банку. Також шкідливо нюхати плісняву. Натомість варто покласти зіпсований продукт у паперовий пакет — так ви зменшите поширення спор. Обов’язково треба помити холодильник чи посуд, який так чи інакше контактував із пліснявою.

Що може вказувати на отруєння?

 Фото: Getty Images

Оскільки все передбачити важко, то отруєння все ж таки стаються. Серед ознак харчового отруєння:

  • висока температура, загальна слабкість;
  • зниження або відсутність апетиту;
  • діарея, біль у животі, здуття живота, нудота і блювота;
  • запаморочення, низький тиск, прискорене серцебиття.

Проявляється отруєння, як правило, впродовж 1-6 годин від споживання їжі та уражає всіх, хто споживав продукт. Найголовніша порада під час отруєння — не допустити зневоднення та пити багато рідини. В ідеалі — розчини електролітів.

Як зрозуміти, що час звернутись до лікаря?

Якнайшвидше зверніться по кваліфіковану допомогу в разі таких симптомів:

  • діарея з кров’ю;
  • діарея триває понад три дні;
  • температура тримається понад 38,8 °C;
  • блювання таке часте, що рідина не затримується;
  • у вас ознаки зневоднення: паморочиться в голові, коли ви встаєте, сухість у роті, дуже рідкі або взагалі відсутні сечовипускання.

Гострі симптоми харчового отруєння розвиваються в короткий проміжок часу. До лікаря негайно необхідно звертатись, якщо отруєння отримала дитина до 5 років, вагітна жінка та люди літнього віку. Вони важче можуть переносити зневоднення та симптоми отруєння. Наприклад,  діти такого віку втричі частіше потрапляють в лікарню при інфікуванні Сальмонелою.

Ще більше корисних рішень!

Продукти, що становлять найбільший ризик харчового отруєння. Інфографіка: Медична Просвіта

У межах інформаційно-роз’яснювального проєкту “Медична Просвіта” завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, професор Сергій Крамарьов розповідає про першу допомогу при харчовому отруєнні:

  • Для попередження смертельно небезпечних ускладнень, таких як зневоднення, метаболічний ацидоз, електролітні порушення та сепсис застосовують введення через рот спеціальних глюкозо-сольових розчинів для оральної регідратації, що продаються в аптеках. За відсутності цих розчинів, їх можна приготувати самостійно: взяти половину чайної ложки солі та 6 чайних ложок цукру, засипати в чистий посуд. Далі додати 1 літр пляшкової або кип’яченої води (5 склянок) та ретельно розмішати. Молоко, бульйон, фруктовий сік або солодкі напої застосовувати не можна.
  • Дітям показано введення 50–100 мл розчинів на 1 кг маси тіла впродовж 2-4 годин для відновлення дефіциту рідини. Потім вводять додатково 10 мл рідини на 1 кг маси тіла при кожному рідкому стулі або 2 мл/кг маси тіла при кожному епізоді блювоти. Діти старше 10 років та дорослі п’ють стільки рідини, скільки вони можуть і бажають випити.
  • Для проведення оральної регідратації дітям застосовують чайну ложку, шприц або піпетку. Спочатку дитині пропонують обмежений об’єм рідини (5 мл або 1 чайну ложку), з поступовим збільшенням кількості залежно від переносимості. Якщо здається, що дитина хоче більше, то можливо запропонувати більший об’єм. Треба пам’ятати, що швидке введення може спровокувати блювоту.

Чого не можна робити при харчовому отруєнні:

  • приймати протиблювотні або протидіарейні препарати, адже саме блювота і пронос є захисними механізмами організму і найкраще допомагають швидко вивести токсини з організму;
  • якщо отруєння супроводжується сильним болем у животі — не приймайте анальгетики чи антибіотики без консультації лікаря.

Увага! Промивання шлунка при харчовому отруєнні краще не проводити, можливі тяжкі ускладнення (аспірація, ларингоспазм тощо). Його можна проводити тільки в умовах стаціонару. Штучне блювання протипоказане дітям віком до 5 років.

Що можна їсти після харчового отруєння:

  • поки не пройде діарея, необхідно відмовитися від молочних продуктів і твердої, важкої для перетравлювання їжі;
  • з настанням поліпшення, можна поступово повертатися до звичного раціону, починаючи з м’якої їжі: банани, тости білого хліба, крекери, каші;
  • гострої, смаженої їжі та молочних продуктів слід уникати ще кілька тижнів;
  • діти на грудному вигодовуванні повинні продовжувати пити материнське молоко.

Автор: Аліса Смагіна

Джерело: РУБРИКА

Like
Tweet
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
У известной русской певицы внезапно скончался молодой сын
Comments UA
2024-09-20T20:57:31Z
Народная артистка Украины спела в церкви в российской Судже
Апостроф
2024-09-20T15:30:58Z
В сети показали последнее фото умершего от рака комика Маслякова
Comments UA
2024-09-11T20:45:45Z
Соня Евдокименко поддержала сбежавшего из Украины внука Софии Ротару: "Воскресенье с..."
Знай
2024-09-09T17:51:56Z
"Дело было к вечеру, выпить было нечего": Волочкову высмеяли за меха в жару
GlavRed
2024-09-21T20:06:37Z
Леди совершенство: непростая судьба Бэйб Пейли — самой богатой светской львицы, которой завидовала сама Мэрилин Монро
Marie Claire
2024-09-21T20:01:19Z
Кендалл Дженнер вернула в моду легендарную стрижку пикси-шегги: кому подойдет
Обозреватель
2024-09-11T05:10:28Z
"С согласия ФСБ": Кондратюк отреагировал на съемки пропагандистской ленты об армии РФ
Фокус
2024-09-08T13:00:33Z
«Новый сезон-2024»: самые стильные образы российских звезд на фестивале
Marie Claire
2024-09-16T15:25:02Z
Чемпионка России разбила цветочный горошок об голову победительницы Кубка Европы. Фотофакт
Обозреватель
2024-09-11T17:04:24Z
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
"Вот почему это происходит". Ребров не сдержался в эфире после поражения сборной Украины от Албании. Видео
Обозреватель
2024-09-08T06:52:52Z
Усик прокомментировал свое задержание в Польше
Comments UA
2024-09-18T04:12:16Z
Конте повернувся на Альянц Стедіум за нічиєю проти Ювентуса
Football.ua
2024-09-21T18:04:32Z
Карпати в меншості здолали Чорноморець
Football.ua
2024-09-21T11:58:10Z
Александра Усика арестовали в аэропорту Кракова
UAToday
2024-09-18T03:24:18Z
Усик - об ударе от Фьюри: Возле меня летали какие-то аисты
Корреспондент
2024-09-16T09:30:33Z
Жена голкипера сборной Украины показал себя в откровенном бикини и "разорвала" Instagram. Фото
Обозреватель
2024-09-15T14:01:03Z
В США объяснили, почему Китай боится поражения Путина
Хвиля
2024-09-22T00:00:17Z
Маразм зашкаливает. РФ определилась со странами ЕС, не угрожающими ее "традиционным ценностям"
Comments UA
2024-09-21T21:27:19Z
Астролог назвал дату окончания войны в Украине: ждать осталось недолго
Знай
2024-09-09T01:31:01Z
Отказ от НАТО и без возврата территорий: соратник Трампа озвучил его “мирный план“
UAToday
2024-09-13T18:03:49Z
Bloomberg узнало, чего Зеленский попросит у Байдена
Хвиля
2024-09-22T01:27:25Z
Харрис приняла приглашение CNN на дебаты 23 октября
Европейская правда
2024-09-21T22:51:47Z
Запад изменил позицию по ударам вглубь РФ. The Times назвал причину
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T17:27:19Z
Зеленский: Путин и ему подобные могут разделить мир и съесть части как пирог
Европейская правда
2024-09-15T19:03:34Z
Семья судьи Апелляционного суда Львовщины Михаила Романюка незаконно завладела виллой в центре Львова, - расследование СМИ
Политека
2024-09-10T17:13:06Z
Лунный гороскоп на 22 сентября, воскресенье
Marie Claire
2024-09-21T22:46:59Z
Сел на шею: 5 признаков, что вы избаловали своего мужчину
Marie Claire
2024-09-12T12:37:09Z
Вкусное, мягкое и нежное: рецепт идеального теста для пельменей
Политека
2024-09-20T15:33:42Z
Деруны по-новому для сытного и бюджетного ужина: самый простой рецепт
Обозреватель
2024-09-11T18:11:56Z
Мега шоколадный десерт: рецепт простого и сладкого брауни за полчаса, видео
Политека
2024-09-21T18:45:29Z
Рейчел Барбер и чужая зависть: как безумное стремление к счастью разрушило жизни целой семьи
Marie Claire
2024-09-21T16:27:44Z
Секреты приготовления классической солянки: подробная инструкция
Comments UA
2024-09-13T08:18:52Z
Почему тыква получается невкусной: не допускайте этих ошибок во время приготовления популярного осеннего продукта
Обозреватель
2024-09-09T02:05:21Z
Гуляш, которые тает во рту: рецепт сытного блюда
Фокус
2024-09-19T17:21:37Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
Три способа обеззараживания: как сделать воду безопасной для питья
Знай
2024-09-08T17:21:08Z
Доступная дорога к здоровью: ученые рассказали, как легко сжигать калории и укреплять организм
Фокус
2024-09-21T19:03:47Z
После варки риса не сливай воду, оставь ее для оздоровления прически: как это правильно сделать
Знай
2024-09-21T13:51:50Z
В аптеках Украины появится новая французская вакцина: врачи призывают украинцев ею воспользоваться
Знай
2024-09-21T12:12:45Z
Довести уход за собой до идеала: врач рассказала об основных нюансах комплексного душа
Фокус
2024-09-21T12:12:26Z
Липосомы в косметике: как «доставить» крем в самые глубокие слои кожи
Marie Claire
2024-09-21T11:00:25Z
В США одобрена первая назальная вакцина против гриппа: детали
Comments UA
2024-09-21T10:15:55Z
Ученые спустя 5 лет нашли эпицентр распространения COVID-19: названы все "подозреваемые"
UAToday
2024-09-21T09:06:27Z
В Южно-Африканской республике выпало рекордное количество снега - на дорогах коллапс
ZN UA
2024-09-21T23:07:15Z
"Уже через неделю были понятны причины", - эксперт о катастрофе F-16
Новости Украины
2024-09-08T19:27:45Z
Россияне ударили по Харькову управляемыми авиабомбами, в городе загорелся пожар - Терехов
ZN UA
2024-09-09T04:25:08Z
На территории Сербии и Венгрии из дунайских вод показались обломки нацистских кораблей времен Второй мировой
ZN UA
2024-09-11T15:38:58Z
На затонувшей яхте Майка Линча были водонепроницаемые сейфы с секретными данными разведок – СNN
ZN UA
2024-09-22T01:06:58Z
РФ ударила по энергообъектам на Сумщине
Корреспондент
2024-09-21T21:45:06Z
На складе в Воронежской области двое суток детонируют боеприпасы после попадания БПЛА
ZN UA
2024-09-09T01:50:11Z
Полиция нашла "шутника", взорвавшего страйкбольную гранату в Киеве
Корреспондент
2024-09-11T18:24:39Z
Выполнил пуск ракет по Одесщине и пропал с радаров: в сети сообщают об "аварии" российского Су-30СМ над Черным морем
Обозреватель
2024-09-11T15:08:56Z
Не дадим России нас обойти: Умеров рассказал о производстве дронов в 2025 году
ZN UA
2024-09-22T00:36:02Z
Прогноз ужасает: в ООН рассказали, сколько лет может уйти на полное разминирование Украины
Comments UA
2024-09-21T12:21:23Z
"Вытаскивать нужно вовремя": Жан Беленюк с огромным аппаратом предлагает украинкам помощь
Знай
2024-09-08T16:51:42Z
Народные приметы и народный праздник 21 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-21T06:54:14Z
Важно знать: что нельзя делать в комендантский час
ZN UA
2024-09-22T01:04:29Z
Украинцы массово покидают Германию: куда едут беженцы
Хвиля
2024-09-22T00:21:58Z
Новые правила проверки документов и выдачи повесток: какие изменения готовят украинцам
Апостроф
2024-09-21T11:00:22Z
Принц Джордж совершил свой первый полет
Корреспондент
2024-09-13T12:24:46Z
В Украине изменится процесс вручения повесток: что известно
Comments UA
2024-09-16T14:06:51Z
Появились фото с места попадания в Харькове
Корреспондент
2024-09-21T23:18:54Z
Синоптики дали прогноз погоды на сегодня 21 сентября в Украине
UAToday
2024-09-21T06:54:10Z
Украина привела доказательства причастности России к удару по миссии Красного Креста
Апостроф
2024-09-21T12:09:31Z
Лунный гороскоп на 20 сентября, пятница
Marie Claire
2024-09-19T21:09:36Z
Гороскоп на 22 сентября для всех знаков Зодиака: кого ждет приятный день
Политека
2024-09-22T01:00:39Z
В Минприроды обновили информацию о загрязнении воды в Сейме и Десне
Апостроф
2024-09-21T22:27:34Z
Стерненко показал документы относительно российского гражданства Труханова
Апостроф
2024-09-17T17:03:42Z
Гороскоп на субботу 14 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-13T18:03:26Z
Россияне ударили УАБами по Харькову
Корреспондент
2024-09-15T16:13:46Z
Украинским водителям придется заплатить более 50 тысяч гривен: за какое нарушение грозит жесткое наказание
Обозреватель
2024-09-15T16:21:46Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
Ford снова будет производить авомобили в Индии
Корреспондент
2024-09-14T03:36:24Z
В Украине утвердили возрастные лимиты для водителей: кому нельзя управлять автомобилем
Хвиля
2024-09-09T10:03:40Z
Украинцы за восемь месяцев ввезли в страну почти триста тысяч автомобилей
ZN UA
2024-09-21T18:33:40Z
Юные жеребцы и мощные авто - слабости Мадонны: роскошный Jaguar поп-дивы выставлен на продажу
Знай
2024-09-21T15:51:03Z
В Украине работает шеринг автогражданки для водителей, сообщил hotline finance
Корреспондент
2024-09-20T13:15:09Z
Заброшенные раритеты: в Украине обнаружили коллекцию винтажных Mercedes и Cadillac
Фокус
2024-09-20T13:06:15Z
Харьковские рекордсмены: история уникальных украинских спорткаров ХАДИ
Фокус
2024-09-20T12:06:18Z
Цена выросла: сколько стоит лук в Украине
ZN UA
2024-09-21T06:03:53Z
Литва демонтирует целую ТЭЦ, чтобы передать ее Украине – фон дер Ляен
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T06:06:14Z
Одна из стран ЕС легализовала производство самогона, есть интересный нюанс
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T18:30:54Z
"Будут сидеть без света по 16 часов в сутки": эксперт ответил, в каких городах зимой ситуация будет самой тяжелой
TSN
2024-09-08T10:54:08Z
Какие документы подавать для оформления субсидии на зиму: ПФУ напомнил правила
Знай
2024-09-21T19:12:26Z
Клиента "ПриватБанка" заставили ждать месяцами возврата денег: "Это уже не первый случай"
Политека
2024-09-21T19:03:23Z
Во вторник отключать свет по графикам не будут, но электричество нужно экономить, - ДТЭК
Комсомольская правда
2024-09-16T15:16:51Z
Украина не обращает внимания на Россию и кормит страны по всему миру: Зеленский рассказал, как работает морской зерновой коридор
Обозреватель
2024-09-18T17:41:10Z
Аграрии сообщили о темпах сбора урожая
Корреспондент
2024-09-14T03:03:16Z
Умные часы Apple: инновации на вашем запястье
Espreso
2024-09-20T14:17:54Z
Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
GameMag
2024-09-19T03:02:11Z
Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
GameMag
2024-09-19T01:32:18Z
"Ледниковый период холодной войны": AMD больше не интересует рынок игровых ПК и ноутбуков
GameMag
2024-09-21T19:33:54Z
Свирепый мамонт, голодные крокодилы и Хоумлендер: у Mortal Kombat 1 "жирное" DLC, яркое видео
Знай
2024-09-21T18:51:21Z
Инсайдеры: Final Fantasy XVI скоро выйдет на Xbox Series X|S, некоторые анонсы по серии ожидаются на TGS 2024
GameMag
2024-09-21T16:03:51Z
BioWare может позволить фанатам создать персонажа для Dragon Age: The Veilguard до релиза игры — идея ей нравится
GameMag
2024-09-21T15:15:27Z
На YouTube появился новый вид рекламы - в момент, когда пользователь ставит видео на паузу
ZN UA
2024-09-21T15:09:09Z
Инсайдер: AMD хотела производить чипы для Nintendo Switch 2, но не смогла выполнить требования по энергопотреблению
GameMag
2024-09-21T14:49:30Z