Натомість олії, які мають абревіатуру RBD – refined, bleached, deodorized (рафіновані, вибілені, дезодоровані) – не найкращий вибір. Про це розповіла нутриціолог, експертка з харчування Анастасія Голобородько.
Чому олії з таким маркуванням краще не споживати
Олії, які мають абревіатуру RBD, отримують шляхом подрібнення рослинного матеріалу, зазвичай насіння, для віджимання з наступною екстракцією розчинником, воднем, найчастіше гексаном, для отримання суперочищеної буквально від всього олії.
Як і у випадку з багатьма харчовими продуктами високого ступеня переробки, є питання щодо безпечності цієї олії.
Причина неочевидна
Гексан використовувався для вилучення олії з 1930-х років. Залишок до 0,8% і це НЕ шкодить. Шкодить інше – занадто масивне втручання заводів,
– наголосила Анастасія Голобородько.
Процес виготовлення рафінованої олії
Коли олія дезодорується, піддається впливу температури вище 200 °C (до 235 °C) під вакуумом протягом часу для видалення летких компонентів (вільні жирні кислоти і фосфоліпіди).
Під час впливу високих температур невелика кількість ненасичених жирних кислот – ω-6-лінолева і ω-3-ліноленова – перетворюються на ізомери трансжирних кислот.
Чому це погано? Навіть досить низькі рівні транс-ізомерів ω-3-ліноленової кислоти можуть шкідливо діяти на фракції холестерину, накопичення на судинній стінці.
Анастасія Голобородько – нутриціолог
“Олії й так при розпаді від нагрівання проходять процес окислення та виділення вільних радикалів. Тож, рафіновані, фритюр, маргарини – зовсім не ок (не годяться для споживання). Чому вони в продажу? Офіційна позиція: у разі несистематичного вживання не шкідливо”.
Трансжири – магніт для запалень
А далі – маркетинг, пояснює експертка. Адже, та ж молекула, структуру якої ми запишемо набором елементів, може виглядати і поводитися по-різному.
Насправді трансжири – дефектна молекула, яка вбудовується в мембрани клітин і призводить до серйозних наслідків для здоров'я аж до перехідноклітинних станів – "магніт для запалень".