Ризото – популярна італійська страва з рису. В ній крупа виходить не розсипчастою, а консистенції каші. Особливо смачно з грибами.
Ідея приготування ситного ризото з грибами для обіду опублікована на сторінці фудблогерки Віталіни з ніком v.vanilinka в Instagram. У ва вийде справжня ресторанна страва в домашнх умовах.
Інгредієнти 4-5 порцій:
- 200 г рису (обираємо крохмалисті сорти - арборіо, карнаролі, тощо)
- 350-400 г грибів: лисички, білі, печериці
- 1 невеличка цибулина
- 5-8 зубчиків часнику
- кілька гілочок чебрецю
- 80 г білого вина
- 80 г тертого пармезану
- 500 мл. бульйону (курячого або овочевого)
- 60 г вершкового масла
- сіль, перець
- оливкова олія
Спосіб приготування:
1. Свіжі гриби промити, почистити, нарізати. Якщо використовуєте сухі гриби – замочити їх в холодній воді. Воду не виливати, вона має чудовий грибний аромат, який доповнить смак різото.
2. На сковорідку налити олію, викласти часник, чебрець, частину грибів (важливо, щоб грибів був один шар) і готувати протягом 7-10 хвилин. Трохи посолити і поперчити. Готові грибочки перекласти в тарілку, їх використовувати при подачі.
3. Воду з грибів та бульйон довести до кипіння.
4. Цибулю дрібно нарізати, часник розчавити ножем.
5. На ту ж сковорідку де смажились гриби додати олію, ложку вершкового масла і пасерувати цибулю з часником та чебрецем.
6. Коли цибуля стане прозорою, додати гриби, що залишились, посолити, поперчити, через кілька хвилин додати рис.
7. Обсмажити все разом ще кілька хвилин, постійно помішуючи. Додати вино і готувати до повного його випаровування.
8. Тепер готувати ризотто на середньому вогні, поступово додаючи спочатку грибну воду, а коли вона закінчиться бульйон. В процесі куштувати і солити.
9. Коли рис буде майже готовий (мʼяке зерно, але серединка твердувата) додати залишок вершкового масла, перемішати, додати пармезан, і якщо потрібно, ще трохи бульйону.
10. Готувати різотто буде орієнтовно 20 хвилин.
11. Перед подачею в іншій сковорідці ще трохи обсмажити гриби, які готували на початку, з вершковим маслом.
12. В тарілку викласти різотто, зверху гриби, злегка збризнути оливковою олією і притрусити пармезаном.
Також на OBOZ.UA ви можете ознайомитись із рецептами:
- Харчо з рисом
- Рис з яйцем
- Рисові котлети