Дослідники вважають, що саме приготування їжі повернуло еволюцію кардинальним чином.
Дослідники припускають, що саме приготування їжі дало нашим предкам змогу вивільнити додаткові калорії для росту мозку. Але все ще точаться суперечки з приводу того, коли саме було винайдено готування, пише LiveScience.
Науці поки що невідомі точні дати, але є свідчення того, що люди готували їжу щонайменше 50 тис. років тому. Деякі артефакти вказують на те, що наші предки почали готувати собі їжу близько 2 млн років тому. Такі дані були отримані з двох різних галузей: археології та біології.
У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
Одним з археологічних доказів приготування їжі є знайдені зерна крохмалю, які були приготовані. Їх знайшли в зубному камені та затверділому зубному нальоті.
"Археологи знаходять його в зубах, яким 50 тис. років", — каже відставний професор біологічної антропології Гарвардського університету та автор книги "І спалахне полум'я: як готування зробило нас людьми" Річард Ренгем.
Ще більш ранні докази залишаються вельми розпливчастими. Річ у тім, що зазвичай вчені шукають докази того, що люди контролювали вогонь. Але такі докази не обов'язково припускають, що люди готували на вогнищах їжу. Вони могли використовувати багаття для обігріву або ж для виготовлення інструментів.
"Ключовим моментом під час пошуку доказів контролю вогню є каміння навколо золи в середині, можливо, деякі залишки спалених рослин, артефактів або інших речей", — каже вчений.
Такі артефакти знаходили в безлічі місць, які використовувалися нашими предками ще до появи Homo sapiens. Наприклад, в Ізраїлі знайшли залишки стародавнього вогнища віком 300 тис. років, у якому також виявили останки тварин. В Англії вчені знайшли вогнище віком 400 тис. років, у якому залишалися обпалені кістки та кремінь для виготовлення знарядь праці.
У Південній Африці в печері Вандерверк виявили докази, що наші предки почали готувати їжу близько 1 млн років тому.
"Ця печера настільки глибока, близько 30 метрів, тому попіл там не міг з'явитися внаслідок якогось природного процесу", — каже Ренгем.
Також є докази контрольованого вогню в Кенії віком 1,6 млн років тому.
Переконливіші докази були знайдені в Ізраїлі в місці під назвою Гешер Бенот Яаков. Стародавньому вогнищу із залишками їжі 780 тис. років: у ньому було знайдено залишки рибних кісток з ознаками того, що їх нагрівали.
Але це все археологічні докази, а біологічні — набагато давніші.
"Наш вид відрізняється від усіх інших видів на Землі, бо ми біологічно адаптувалися до вживання приготованої їжі", — зазначає Ренгем.
Основне питання полягає в тому, коли це сталося? На думку експерта, це могло статися навіть до появи сучасних людей.
Першими гомініном, який почав відрізнятися від приматів і отримав більш людиноподібні пропорції тіла, був Homo erectus. Деякі з особливостей виду вказують на те, що він став першим, хто почав готувати їжу.
Однією з основних відмінностей між людьми та нашими кузенами-приматами є розмір наших кишок. Оскільки приготування їжі вимагає від нас меншого перетравлення, наші кишки менші, ніж у решти.
"У нас товстий кишківник, товста кишка, становить лише близько двох третин від розміру, який спостерігається у бонобо або горили. Порівняно з приматами, у людей більш плоскі животи, замість тих, що випирають, як у мавп після рясного приймання їжі", — підкреслює вчений.
Для того, щоб умістити в собі більші кишки, нелюдські примати мають широкий таз і ребра, що виступають. Але предки людини втратили такі риси близько 2 млн років тому.
Після цього, у предків людини зменшився розмір жувальних зубів. І це знову вказує на кардинальні зміни в раціоні. Зокрема, їжу стало легше пережовувати. Такі зміни відбулися близько 1,8 млн років тому.
Саме це пов'язує приготування їжі з Homo erectus і вказує, що перша приготована їжа з'явилася близько 1,9 млн років тому.
Нагадаємо, вчені розповіли, що їли наші предки, щоб вижити під час екстремальних умов. Дивовижне відкриття ставить під сумнів традиційні гендерні ролі.