MY.UAНовини
Володимир Фесенко: Зеленський не розглядає Раду як самостійний суб'єкт влади
Володимир Фесенко: Зеленський не розглядає Раду як самостійний суб'єкт влади

Володимир Фесенко: Зеленський не розглядає Раду як самостійний суб'єкт влади

Наразі вся увага українців зосереджена на бойових діях на фронті. Тому суспільний інтерес до роботи українського парламенту дещо впав. Але це аж ніяк не применшує важливості роботи Верховної Ради. Про те, що там зараз відбувається, про взаємини головного законодавчого органу країни з президентом України, про перспективи "більшості" та про ухвалення важливих для країни законів Коротко про розповів політолог Володимир Фесенко.

Навіть якщо зникне парламентська більшість, парламент працюватиме у нинішньому складі

- Зараз Верховна Рада пішла на канікули чи це парламентська криза?

- Ні те, ні інше. Що таке парламентська криза? Коли, наприклад, зникає юридично парламентська більшість і виникає ситуація, коли потрібно або формувати нову парламентську більшість та новий уряд, або потрібно ухвалювати рішення про розпуск парламенту. Але в умовах воєнного стану ця юридична конструкція парламентської кризи втрачає сенс. Під час військового стану уряд не можна відправити у відставку і парламент теж розпустити не можна, а отже, і провести парламентські вибори.

Тому навіть якщо зникне парламентська більшість, все одно парламент працюватиме у нинішньому вигляді, доки не закінчиться війна та військовий стан. І зараз юридична більшість «Слуг народу» зберігається. Щодо прийняття конкретних рішень, для цього не завжди є голоси. Але здебільшого, коли потрібно і коли на цьому наполягає президент, необхідні законопроєкти ухвалюють.

Щодо канікул, то які канікули можуть бути в умовах війни? Причина в тому, що парламент зараз працює не так за власною ініціативою, як для законодавчого забезпечення інтересів країни, коли потрібно ухвалити законопроєкти уряду або законопроєкти, які ініціюються президентом. Ось тоді парламент збирається та ухвалює рішення.

Проблема Верховної Ради в тому, що це не парламентська криза. Це радше криза традиційної моделі України. Тому що парламент втратив частину своєї суб'єктності за умов війни. І це не лише політичні причини, це наслідок режиму воєнного стану та наслідок того, що значна частина депутатів як усередині «Слуг народу», так і в опозиції втратили свій статус та можливість впливу.

До того ж, наш парламент зараз не дуже розуміє свою роль в умовах війни. Вони діють пасивно. Потрібно щось проголосувати – голосують. А для того, щоб провести якісь самостійні рішення, потрібні узгоджені дії різних парламентських груп, а цього нині немає.

Модель управління Зеленського нагадує бізнесову модель

- Володимир Зеленський дав зрозуміти, що він дуже незадоволений простоєм парламенту, коли є потреба у затвердженні важливих законів. Які зараз стосунки між президентом та парламентом?

- Тут проблема в тому, що президент зайнятий питаннями оборони та зовнішньої політики і мало займається парламентською роботою. Він і раніше не виявляв великого інтересу до роботи Верховної Ради. А в умовах війни він зосереджений саме на обороні та зовнішній політиці. Відповідно, про парламент згадують тоді, коли слід застосовувати відповідні закони.

Але треба розуміти ще ось що – Володимир Зеленський та голова його адміністрації Андрій Єрмак ніколи не працювали в парламенті. Вони працюють за іншою моделлю. Їхня модель управління, політичного управління, нагадує бізнесову модель. І в ній вони розглядають Верховну Раду як функціональний елемент, як орган, який має затверджувати закони, а не як орган, який відіграє самостійну роль. Це особливість сприйняття Зеленським ролі Верховної Ради.

З іншого боку, треба розуміти, хай формально, але все ж таки більшість депутатів Верховної Ради - це депутати «Слуг народу». Це також впливає на нинішню ситуацію із парламентом. Зеленський має суперечливе ставлення до Верховної Ради. Як я вже сказав, Зеленський розглядає Верховну Раду як функціональний орган. Орган, який має ухвалювати закони. Не ініціювати їх чи розробляти, а лише ухвалювати закони. І якнайшвидше.

Зеленський не розглядає Верховну Раду як самостійний суб'єкт влади, з яким потрібно узгоджувати рішення та шукати компроміси. Зеленський - прихильник такої бізнес-моделі, коли потрібно швидко ухвалювати рішення. А ті, хто затягує такі рішення, діють в умовах війни не зовсім у державних інтересах.

Тому, з одного боку, президент об'єктивно незадоволений тим, що зараз парламентарі перервали роботу в пленарному режимі. Він реагує на це, як і пересічні українці. Йому це не подобається.

Заборона УПЦ МП може створити міжнародні проблеми для України

- Причиною перерви роботи Ради називають труднощі щодо узгодження закону про заборону УПЦ МП. Нібито частина "Слуг народу" категорично проти цього.

- Ні, причина не в цьому. Причина в тому, що є проблема прийняття економічних законопроєктів. З економічними законопроєктами, зокрема податковими, бізнес виступив проти них. З ними зустрілися, але спільного рішення не знайшли. Наразі шукають компромісні варіанти. Причому компромісні варіанти треба знайти і з нашими міжнародними партнерами, зокрема.

Щодо заборони Церкви, то тут виник ступор внаслідок загострення конфлікту між прихильниками радикальної моделі (повної заборони УПЦ МП) та прихильниками компромісного, більш гнучкого вирішення. З тими, хто не хоче провокувати конфлікт, не створювати ризиків через заборону УПЦ МП у проекції права на людину, не провокувати, скажімо так, відлуння цього конфлікту у США. А така проблема вже виникла насправді, і деякі трампісти стали виступати в ролі адвокатів УПЦ МП.

Деякі прихильники радикальної заборони УПЦ МП у парламенті почали пропонувати відверто радикальні варіанти заборони Церкви, які створять міжнародні проблеми для України загалом. Тобто суперечність виникла між прихильниками радикального підходу до заборони Церкви та прихильниками пошуку гнучкого компромісного варіанту.

- То чи знайдуть консенсус з цим законом чи ні?

- Найімовірніше, знайдуть. Буде проголосовано компромісний варіант. Гнучкіший і помірніший.

- Зеленський, зі свого боку, також анонсував ухвалення рішення, яке має зміцнити "українську духовну незалежність". Чи означає це, що влада перехопила у парламенту ініціативу щодо цього питання?

- Найімовірніше, так. Я не знаю, в якій формі це станеться, але якщо Зеленський це сказав, значить, так, влада вирішила очолити цей процес. Це демонстрація, яка несе пропагандистський та ідеологічний зміст. Це ще сигнал Москві – ми вам не підемо на поступки. Адже Росія, коли говорить про денацифікацію, хоче відновлення у повному обсязі діяльності Московського патріархату, зняття всіх обмежень, реабілітації всіх засуджених священиків, а також відновлення діяльності проросійських політичних сил в Україні. Тому Зеленський показує: ми на жодні поступки Москві в цьому питанні не підемо.

Римський статут, імовірно, приймуть

- Чи стануть ці першочергові закони як гарантії для військових у Курську операцію (йдеться про законопроєкт, внесений Зеленським, згідно з яким українські військові, що воюють на території Росії, отримуватимуть усі виплати та преференції. - Ред.) аргументом для скликання Ради? Зберуться вони чи не зберуться?

- Звісно, ​​зберуться. Без проблем. Якщо в Офісі президента скажуть, то речник парламенту Стефанчук це точно зробить. Адже Рада у нас збирається не тоді, коли депутати захочуть, а коли треба ухвалити урядові законопроєкти. Тому по оборонному пакету, на мою думку, голоси будуть. А ті депутати, які не з'являться у Верховній Раді, їх зганьблять, як прогульників і як тих, хто поїхав на відпочинок під час війни.

- А Римський статут ухвалять?

- Найімовірніше, так. Там є поправка, яка свідчить, що розслідування Міжнародного кримінального суду щодо українських військових та українських громадян може бути лише через 7 років після ухвалення цього закону. Це такий собі запобіжник від переслідувань наших громадян. Адже всі чудово розуміють, що в умовах війни, звичайно ж, з нашого боку є також військові, які також чинили протиправні дії. І їх також може звинуватити міжнародне право. Але загалом Римський статут, швидше за все, ратифікують.

Адже для нас дуже важлива взаємодія з Міжнародним кримінальним судом. І з огляду на ордери, які видані на Путіна, Шойгу, Герасимова, це вагомий аргумент проголосувати за приєднання до Римського статуту.

- Про що говорить вихід депутатів із фракції «Слуги народу», адже вона таки зменшується?

– У кожному випадку є свої причини. Звичайно, зараз чисельність фракції наближається до критичного рубежу. Якщо буде 225, а це менше необхідної кількості для парламентської більшості, тоді виникне парадоксальна ситуація. Формально це буде криза парламентської більшості. Треба буде створювати нову парламентську більшість. Ну а ще раз нагадаю, за умов воєнного стану розпускати Верховну Раду не можна.

- Термін повноважень Ради спливає 28 серпня 2024 року. Що далі?

- Нічого подібного. Не закінчується термін повноважень того дня, коли закінчуються 5 років! За Конституцією, у нас мали бути парламентські вибори задовго до закінчення 5 років повноважень Ради. Вони мали бути у жовтні минулого року. І нічого.

Це дурна дискусія про те, що день у день закінчується термін повноважень у президента чи парламенту. Ні, не закінчується. Немає такої норми у Конституції та у законодавстві. Ми мали чимало прикладів, коли більшість президентів, Кучма обидва рази, і Ющенко, вони трохи більше п'яти років працювали на своїй посаді. І Верховна Рада теж, ніколи в конкретний день не закінчуються повноваження. Повноваження Верховної Ради, за Конституцією, закінчуються лише в той момент, коли приступає до здійснення повноважень нова Верховна Рада.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Путин будет в шоке: такого он от своих военных точно не ожидал
Comments UA
2024-10-13T06:03:26Z
Путин сделал заявление о "мирном завершении" войны в Украине
TSN
2024-10-18T18:39:28Z
"Об этом все помалкивают", - Жданов – о тревожном звоночке, от которого зависит дальнейший ход войны
Новости Украины
2024-10-14T20:18:23Z
Венгрия озвучила, почему боится членства Украины в НАТО
Comments UA
2024-10-09T18:39:21Z
Войска КНДР в Украине: Сеул в ответ может передать Киеву "корейский Patriot", — СМИ
Фокус
2024-10-22T10:45:26Z
Tg-каналы публикуют видео с прибывшими в Россию военными КНДР
ZN UA
2024-10-22T10:43:48Z
В Сухопутных войсках ВСУ объяснили, почему Ляшко стал комбатом
Комсомольская правда
2024-10-15T12:27:03Z
Глава Пентагона Остин утром приехал в Киев
ZN UA
2024-10-21T20:24:09Z
Залужный: Выйти из затяжной войны с Россией почти невозможно
Хвиля
2024-10-17T16:27:05Z
8 главных трендов 2025 года
Marie Claire
2024-10-21T18:01:22Z
Неодетая мать отец-алкаш: в сети появились фото сватов Королевой и Тарзана
GlavRed
2024-10-11T16:37:40Z
Где сейчас и чем занимается во время войны "Тамбовский волк" из "Квартала" Валерий Жидков/Что известно о творческой и личной жизни юмориста
Апостроф
2024-10-10T10:48:12Z
"Я еще жив": Иван Дорн, который выехал из Украины, решил напомнить о себе/Певец вышел на связь в день своего 36-летия
Апостроф
2024-10-17T11:57:42Z
Скандальный голливудский режиссер на грани смерти: подробности
Comments UA
2024-10-22T10:48:28Z
СМИ: Том Холланд может сыграть в новом фильме Кристофера Нолана
GameMag
2024-10-22T10:40:30Z
10 самых красивых мужчин мира по версии пластических хирургов
Marie Claire
2024-10-19T11:00:38Z
Актер Руслан Мирошниченко об оккупации Изюма, выезде родных за границу и военной подготовке: интервью для Фокуса
Фокус
2024-10-20T09:15:59Z
5 ошибок в стиле, которые визуально старят даже молодых женщин
Фокус
2024-10-20T06:30:33Z
Стало известно, каким образом в Украине хотят до конца года мобилизовать 200 тысяч человек
Comments UA
2024-10-13T04:42:34Z
"Только чудо может спасти": генерал предсказывает катастрофу на фронте
Comments UA
2024-10-08T21:18:32Z
Мужчины нашли законный способ уехать за границу: возвращаются не все
Comments UA
2024-10-15T15:37:09Z
Какие доплаты получат пенсионеры в 2025 году
Знай
2024-10-20T18:36:01Z
Может передать РФ: Северная Корея создает дроны с копиями американских ракет Hellfire
Фокус
2024-10-22T10:45:53Z
Прибытие северокорейских военных на базу РФ зафиксировали на видео
Апостроф
2024-10-22T10:30:14Z
Украинка пыталась сделать клизму 6-месячной крошке термометром, хирурги не поверили своим глазам
Знай
2024-10-11T20:30:09Z
Россияне ставят на свои БПЛА линзы Люнеберга: зачем они нужны и есть ли такие у ВСУ
Фокус
2024-10-21T14:21:24Z
Не только мобилизация: какие социальные услуги обязаны предоставлять ТЦК украинцам — список
Знай
2024-10-21T18:06:58Z
Россияне массово сдаются в плен: военный назвал причину
Comments UA
2024-10-15T12:27:57Z
"Это караул", — предатель Царев подсчитал, сколько времени понадобится армии РФ на захват Донбасса. ВИДЕО
Новости Украины
2024-10-09T18:54:17Z
Работал на врага: в Николаеве задержан информатор, который наводил ракеты на город
Comments UA
2024-10-15T12:40:21Z
Киевщину ждут массовые отключения электроэнергии: где не будет света по 10-11 часов
Хвиля
2024-10-20T18:15:42Z
ВСУ постоянно теряют позиции: может ли что-нибудь измениться в ближайшее время
Comments UA
2024-10-22T10:48:57Z
В Покровске отопления не будет: что будет зимой в городе
Comments UA
2024-10-22T10:45:26Z
"Все в русском стиле": в ВСУ рассказали, как ВС РФ брали и не взяли Каменское на Запорожье
Фокус
2024-10-08T18:45:52Z
Синегубов: На Купянском направлении расширяется зона активных боевых действий
ZN UA
2024-10-17T21:31:57Z
Стали известны последствия авиаудара по Харькову
Корреспондент
2024-10-08T17:24:27Z
Такого дна в РФ еще не было: с чем смирились российские власти
Comments UA
2024-10-15T12:26:05Z
Минус 30 грн в чеке: супермаркеты резко снизили цены на селедку, скумбрию и карпа
Знай
2024-10-11T20:12:50Z
Цены заоблачные: почему зимой картофель подорожает до 55 грн за килограмм
Comments UA
2024-10-08T16:27:57Z
Россияне атаковали энергообъекты в трех областях
Корреспондент
2024-10-10T08:55:20Z
Некоторые украинские семьи могут получить компенсацию за коммуналку – эксперт
Хвиля
2024-10-22T10:12:47Z
Украинская экономика выросла больше, чем в прошлом году
Корреспондент
2024-10-22T09:45:21Z
Владелец Каховской ГЭС отказался от иска к России: в "Укргидроэнерго" объяснили причину
Фокус
2024-10-15T18:27:28Z
Неприятный сюрприз от "Ощадбанка": как не попасть в ловушку
Знай
2024-10-13T03:06:18Z
Когда начнется отопительный сезон осенью 2024: известны сроки и тарифы
Фокус
2024-10-10T13:12:17Z
Сезон простуд: 7 напитков, которые повысят иммунитет этой осенью
Фокус
2024-10-15T12:30:49Z
В каком возрасте стоит бросить курить: отказ от вредной привычки поможет прожить намного дольше
Фокус
2024-10-10T12:57:30Z
Что вызывает "мушки" перед глазами: возрастные изменения или серьезная опасность
Знай
2024-10-13T17:21:25Z
Медики бьют тревогу из-за детей: на что обратить внимание
Знай
2024-10-10T20:51:32Z
20 лучших кремов для лица 2024: выбор редакции Marieclaire.ru
Marie Claire
2024-10-22T10:22:01Z
Убивает не только иммунитет, но и разум: ученые выяснили, что обычные инфекции опасны для мозга
Фокус
2024-10-22T10:12:17Z
«Делайте это каждый день»: врач выбрал лучшее упражнение, которое продлевает жизнь
Marie Claire
2024-10-12T03:00:53Z
Большие малые дети: существует ли "мужской грипп" и почему мужчины сложнее переносит простуду
Фокус
2024-10-22T09:57:18Z
Как подготовить организм к холоду: 3 совета врачей
Marie Claire
2024-10-22T09:31:30Z
Украинского военного поймали на "горячем": теперь ему грозит тюрьма
Политека
2024-10-15T18:03:11Z
В роССии молотком убили пилота, причастного к ударам по Украине
Известия Киев
2024-10-21T13:50:21Z
В Тернополе возле студенческого общежития умер работник университета
Корреспондент
2024-10-21T14:03:13Z
Под Киевом произошел взрыв в многоэтажке
Корреспондент
2024-10-10T11:48:33Z
Россияне обстреляли один из районов Харьковщины: погиб мужчина
ZN UA
2024-10-22T10:36:08Z
Раскрыты подробности гибели мужчины в ТЦК Полтавской области
Апостроф
2024-10-22T10:12:46Z
В Карпатах медведь растерзал мужчину во время попытки пересечь границу
Comments UA
2024-10-17T10:54:48Z
В Хмельницкой области раздаются взрывы
TSN
2024-10-19T09:33:48Z
СБУ задержала поджигателей авто ВСУ в трех областях
Корреспондент
2024-10-21T11:00:42Z
Батареи останутся в прошлом: создана пленка, превращающая движения в энергию
Фокус
2024-10-20T18:57:52Z
Зона вас поглотит: журналисты в восторге от украинской S.T.A.L.K.E.R. 2
Фокус
2024-10-18T18:42:06Z
Интернет по новым тарифам: когда и насколько подорожают услуги
Знай
2024-10-18T19:03:12Z
Иран нашел способ заставить Кремль расплатиться за поддержку в войне против Украины
Новости Украины
2024-10-13T05:57:07Z
Земле надоело исправлять ошибки людей: деревья больше не могут эффективно поглощать CO2
Фокус
2024-10-22T10:42:33Z
Crimson Desert могла стать эксклюзивом PlayStation 5 — разработчики отказались от предложения Sony
GameMag
2024-10-22T10:34:36Z
Проще не стало: ученые узнали первичное происхождение японцев, однако есть нюанс
Фокус
2024-10-15T12:42:34Z
SpaceX вывела на орбиту 43 интернет-спутника Starlink
Корреспондент
2024-10-15T12:33:25Z
Официально: Роскомнадзор приступил к блокировке Discord в России
GameMag
2024-10-08T19:46:10Z
Удивительно свежий и вкусный: рецепт восточного салата из красной капусты
Фокус
2024-10-10T19:21:56Z
Вяленые томаты в духовке: простой рецепт от звезды "Мастер Шеф"
Политека
2024-10-17T04:01:57Z
Как правильно хранить чеснок на зиму, чтобы он остался свежим: полезные советы
Политека
2024-10-12T14:42:11Z
Картофельное пюре по-новому: Эктор Хименес-Браво назвал секретный ингредиент/Этот особый продукт придаст пикантный вкус!
Апостроф
2024-10-22T10:27:31Z
Для картошки, деревьев, помидоров, баклажанов и перца: как правильно использовать яичную скорлупу на участке
Знай
2024-10-22T08:51:21Z
Как не ссориться с родителями, когда они приезжают в гости: 9 правил общения
Marie Claire
2024-10-22T07:01:53Z
Настоящая витаминная бомба: как приготовить свеклу по-корейски/Это в меру острый ароматный салат, прекрасно хранящийся в прохладном месте
Апостроф
2024-10-22T06:12:39Z
Яблочные блинчики: идеальный рецепт к завтраку
Фокус
2024-10-22T04:06:12Z
Уход за букетом цветов: что нужно знать о каждом виде цветов
Comments UA
2024-10-22T02:12:34Z
Кличко "культурно послал" за вопрос о бывшей невесте: что не так с Панеттьери
Новости Украины
2024-10-15T16:54:02Z
Звезду мирового футбола Мбаппе обвинили в изнасиловании – СМИ
ZN UA
2024-10-15T18:21:15Z
Коррупция больше, чем в Раде: Зозуля сделал заявление о работе агентов
Корреспондент
2024-10-22T10:12:46Z
Валуев признался, что у России нет друзей, а от уничтожения спасает только одно
Comments UA
2024-10-22T09:39:52Z
Легкоатлетка Ярослава Магучих отложила свадьбу с женихом
Комсомольская правда
2024-10-22T09:36:10Z
Звезда итальянского футбола сделал шикарное предложение своей возлюбленной
Корреспондент
2024-10-22T07:48:53Z
Палкин: После обстрела Кривого Рога трудно убедить игроков ехать туда
Корреспондент
2024-10-22T05:09:13Z
Сикан рассказал об ожиданиях от матча с Арсеналом
Корреспондент
2024-10-22T04:39:05Z
Промоутер сообщил, когда Иноуэ проведет третью защиту звания абсолюта
Корреспондент
2024-10-22T04:36:06Z
Первый электромобиль Cadillac Escalade подорожал в 4 раза за считанные минуты
Фокус
2024-10-15T09:57:54Z
Спорткар для семьи: презентован экстремальный 800-сильный BMW
Фокус
2024-10-22T07:36:17Z
Новый дизель — шанс для старых "леопардов": Leopard 1 получит двигатель от Rolls-Royce
Фокус
2024-10-22T07:21:50Z
Стильный дизайн и цена $2800: в Индии презентован недорогой электромотоцикл
Фокус
2024-10-22T06:45:47Z
Как выбрать автомобиль с Иншуренс (IAAI) аукциона: топ-советы для покупателей
Gecid
2024-10-21T16:37:00Z
Факторы, влияющие на долговечность полировки авто
KinoFilms
2024-10-21T16:33:00Z
Subaru представили недорогой кроссовер с расходом 6,3 л на 100 км
Фокус
2024-10-21T13:45:57Z
Новейший суперкар Lamborghini за $600 000 сгорел вскоре после покупки
Фокус
2024-10-21T12:52:34Z
В Киеве заметили новейший мощный спорткар BMW за 5 миллионов
Фокус
2024-10-21T09:00:28Z