Ці соковиті плоди, наповнені природною солодкістю, завойовують серця багатьох. Ківі можна легко додати в раціон як окремо, так і в поєднанні з іншими улюбленими стравами.
Вибір між зеленими або золотистими сортами ківі визначає не лише смакові якості, але й їхню користь. Класичні зелені ківі мають пухнасту шкірку і забезпечують солодко-терпкий смак, в той час як золотисті ківі, з гладкою шкіркою та яскравою жовто-золотистою м’якоттю, надають освіжаючий та солодкий смак, схожий на ананас або полуницю, пише eatthis.com.
Незалежно від вашого вибору, обидва види ківі забезпечують організм важливими поживними речовинами і неймовірним смаковим задоволенням.
Ось що можна отримати з двох середніх зелених ківі Zespri:
- 4 грами клітковини
- 50 міліграмів кальцію
- 462 міліграми калію
- 137 міліграмів вітаміну С
А два ківі Zespri SunGold забезпечують:
- 2 грами клітковини
- 28 міліграмів кальцію
- 510 міліграмів калію
- 261 міліграм вітаміну С (один плід може забезпечити понад 100% добової норми вітаміну С)
Підтримують імунну систему
Вживаючи два ківі, ви забезпечите собі більше 100% добової потреби у вітаміні С. Зелені ківі покривають 150% норми, а SunGold – 290%. Оскільки дефіцит вітаміну С може ослабити імунітет і підвищити ризик інфекцій, вживання ківі може допомогти запобігти цьому дефіциту.
Підтримує травлення
Ківі містить актинідин, фермент, який може полегшити процес перетравлення білків. Екстракт ківі сприяє розщепленню білків, що містяться в йогуртах, сирах і рибі. Крім того, ківі є джерелом клітковини, яка сприяє регулярній дефекації та підтримує здоровий мікробіом кишечника. Її можна отримати ще більше, якщо з’їсти шкірку ківі разом з м’якоттю.
Поліпшує якість сну
Ківі, завдяки антиоксидантам і серотоніну, може покращити якість сну. Дослідження показують, що споживання двох ківі за годину до сну протягом місяця покращує початок, тривалість і якість сну і дорослих, які мають проблеми зі сном.
Надають енергії
Ківі багаті на вітамін С, що пов'язано з підвищенням рівня енергії. Дослідження, опубліковане в Nutrients, показує, що споживання двох ківі SunGold на день може покращити життєвий тонус у людей з низьким рівнем вітаміну С.
Поліпшують засвоєння заліза
Вітамін С у ківі допомагає організму краще засвоювати рослинне залізо, що міститься в шпинаті, цільних зернах і горіхах. Це може допомогти запобігти залізодефіцитній анемії.
Знижують артеріальний тиск
Дослідження показали, що вживання трьох ківі щодня протягом восьми тижнів може знизити систолічний артеріальний тиск на 10 мм рт. ст. і діастолічний на 9 мм рт. ст. у курців. Також, у людей з помірно підвищеним артеріальним тиском, споживання трьох ківі на день було пов’язане з більш низьким артеріальним тиском порівняно з тими, хто їв яблуко.
Раніше OBOZ.UA розповідав, яка ягода знижує рівень цукру в крові.
Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.
Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.