MY.UAНовини
"Навала шпигунів" до Європи через угорський кордон: чи будуть санкції Угорщині через масовий наплив росіян та білорусів
"Навала шпигунів" до Європи через угорський кордон: чи будуть санкції Угорщині через масовий наплив росіян та білорусів

"Навала шпигунів" до Європи через угорський кордон: чи будуть санкції Угорщині через масовий наплив росіян та білорусів

Недавнє рішення Угорщини спростити в'їзд для власників російських та білоруських паспортів викликало хвилю невдоволення в середині ЄС. Такий крок спричинив заклик виключити Угорщину із Шенгенської зони, адже європейці вбачають в таких діях загрозу для своєї безпеки. Єврокомісія (ЄК) звернулася до Будапешта за офіційними роз'ясненнями. Країні відвели строк до 19 серпня, щоб прояснити свої дії стосовно лібералізації візового режиму для громадян РФ та Білорусі, заздалегідь натякнувши на штрафні заходи, якщо відповідь не влаштує Брюссель.

"Якщо їхня схема легкого доступу становить ризик, ми діятимемо",— пригрозили в ЄК. Водночас 70 депутатів Європарламенту звернулися з листом до президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн із проханням вжити жорстких заходів, якщо Угорщина відмовиться від зміни візової політики.

Тим часом очікувати виправдань від угорської влади, яка давно вже суперечить політиці ЄС, було б наївно. У Будапешті лише одного разу прокоментувати скандал навколо віз для росіян та білорусів, назвавши обвинувачення "абсурдними та лицемірними" і додавши, що саме в Угорщині міграційна система є "найсуворішою" у всьому союзі.

Так чи інакше, але Угорщина не відповіла ЄК в зазначений термін з приводу того, що спрощення видачі робочих віз для громадян РФ та РБ загрожує національній безпеці країн Шенгенської зони. У ЄС зазначають, що питання про візові послаблення Угорщини та її ймовірне покарання буд розглянуто на зустрічі міністрів закордонних справ та міністрів оборони країн ЄС наступного тижня.

Про те, що стоїть за рішення Угорщини впустити до Європи тисячі росіян та білорусів та реакцію на такі дії ЄС – у матеріалі OBOZ.UA.

Навала шпигунів?

На початку липня громадяни Росії та Білорусії офіційно підпали під дію так званої національної карти Угорщини, яка дає право на полегшений в'їзд у країну з метою працевлаштування з видом на проживання на два роки та правом його продовження ще на три роки. Примітно, що такий крок стався буквально за кілька днів після московського візиту прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, де він нібито розмовляв з російським диктатором Путіним про "мирне врегулювання" в Україні.

Розширення дії національної карти на росіян та білорусів, раніше відкритої для заявників з Молдови, Сербії, Чорногорії, Боснії та Герцеговини, Північної Македонії та України у Будапешті пояснили тим, що багато хто з них буде зайнятий на будівництві двох нових реакторів на АЕС "Пакш-2", які допомагає будувати "Росатом". Згідно з публічною інформацією, РФ вкладає в проект 10 мільярдів євро.

Так чи інакше, але для Європейського Союзу безконтрольний наплив росіян суттєва причина для тривоги, оскільки спеціалістів будь-якого підприємства Росії, а особливо такого як "Росатому", в Європі безпосередньо пов'язують із роботою російської військової розвідки.

Щодо перевірок росіян та білорусів, то закон прямо не говорить, як саме в Угорщині перевіряють претендентів на національну карту. Тому наскільки ретельно національні спецслужби цієї країни насправді з'ясовуватимуть ризики, пов'язані з кожним окремо взятим громадянином РФ чи Білорусі, ніхто точно не знає. Та зважаючи на тісні зв’язки Орбана з цими країнами, навряд це відповідатиме європейській безпеці.

Враховуючи, що власник виданого в Угорщині документу має право безперешкодно пересуватися країнами Шенгенської зони, є більш аніж реальна загроз, що до Європи ринуть потоки росіян і білорусів, яких ніхто серйозно не буде перевіряти на предмет загрози національній безпеці Євросоюзу.

Саме тому після початку повномасштабного вторгнення Росії, ЄК оприлюднила нові рекомендації для структур внутрішніх справ європейських держав, згідно з якими вони мають максимально суворо оцінювати російських громадян, які планують отримати шенгенську візу та перевіряти їх особливо ретельно вже на кордоні. Такі кроки призвели до того, що загальна кількість віз, виданих росіянам у ЄС, скоротилася вдесятеро. Якщо у 2019 році консульства країн союзу видали понад чотири мільйони віз із пропорцією відмов у 1,5%, то вже у 2023 році ця цифра становила близько 449 тисяч віз із пропорцією відмов понад 10%.

Країни, які мають спільний кордон з Білоруссю та РФ, а серед них Фінляндія, Польща та держави Балтії, займають ще більш жорсткішу позицію щодо в'їзду російських та білоруських громадян. Ці держави припинили видачу віз росіянам ще 2022 року, залишивши винятки для гуманітарних віз. У результаті, в тій таки Естонії кількість віз, виданих росіянам, скоротилася в 17 разів, а в Латвії майже вп'ятеро.

Загроза для нацбезпеки

Те, що дії Угорщини реально несуть у собі дуже великі ризики для безпеки ЄС, першим звернув увагу голова найбільшої у Європарламенті Європейської народної партії Манфред Вебер, який направив голові Європейської ради Шарлю Мішелю листа з вимогою обговорити на рівні лідерів європейських країн запроваджені Будапештом "сумнівні" нові правила, які "створюють серйозні лазівки для шпигунської діяльності" і можуть дозволити "великій кількості росіян в'їжджати до Угорщини, що становить серйозну загрозу національній безпеці іншим державам союзу".

Після того, як про лист повідомили ЗМІ на сполох забило й МВС Німеччини, яке попередило, що громадяни РФ, які отримують можливість вільно в'їжджати до Угорщини, зможуть звідти безперешкодно проникати на територію інших країн Шенгенської зони, і закликало керівництво ЄС вжити заходів проти Будапешта.

Треба покарати

Значні потенційні загрози через дії Угорщини спровокували різку критику з боку країн ЄС, особливо держав Балтії та Північної Європи, які вже певний час ведуть боротьбу проти напливу росіян на власну територію. Адже для них перебування громадян РФ вже давно еквівалент підвищення ризиків провокацій, саботажу, диверсій та шпигунства.

Найрадикальніші заклики пролунали з Фінляндії, яка весь останній рік старанно відгороджувалась від РФ. Представники фінського парламент вимагають виключити Угорщину з Шенгенської зони.

Те ж саме закликали вчинити і у Європарламенті. Група парламентарів схиляється до того, щоб виконавча влада ЄС вжила заходів проти Будапешта, включаючи можливе виключення Угорщини з Шенгенської зони. Також інші країни ЄС можуть не визнавати угорські візи, заявляють євродепутати.

"Ми закликаємо Європейську комісію вжити термінових заходів щодо розслідування рішення Угорщини, оскільки воно може являти собою лазівку та потенційно поставити під загрозу загальне функціонування Шенгенської зони та її роль як безпечного простору для громадян. Якщо угорський уряд відмовиться змінити свою політику, Комісія і всі представники ЄС мають поставити під сумнів угорську присутність у Шенгенській зоні, ввівши нові заходи щодо захисту європейських громадян, включаючи, за необхідності, нові заходи контролю на угорських кордонах", — йдеться у заяві.

"Угорщина показала, що вона не віддана загальним цінностям та правилам гри. Це має стати достатнім стимулом для країн-членів запровадити статтю 7 Договору про ЄС, яка дозволить позбавити Угорщину права голосу в раді",— депутат Європарламенту від Фінляндії Марія Охісало.

Єврокомісія відреагувала на сигнали європейських політиків. Єврокомісарка із внутрішніх справ Ільва Юханссон направила до МВС Угорщини листа, де висловила сумніви щодо законності нещодавніх змін у системі надання угорської національної карти та попросила Будапешт роз'яснити по пунктах своє рішення про полегшення візових вимог для громадян Росії та Білорусії, для яких конфлікту в Україні їх, навпаки, посилив.

"Росія становить загрозу безпеці. Нам треба підвищити, а не послабити пильність. Надання потенційним російським шпигунам та диверсантам легкого доступу в ЄС підірве безпеку всіх нас", – зазначила у своєму листі Юханссон.

Змін не буде

19 серпня сплив термін для відповіді на запит єврокомісарки, але Угорщина офіційно так нічого і не відповіла на всі звинувачення. На сьогодні є лише заява глави МЗС країни Петера Сіярто, який на своїй сторінці у Facebook, 18 серпня, заявив, що "уряд Віктора Орбана не планує скасовувати плани запровадити для осіб із російськими й білоруськими паспортами так звані національні карти для в'їзду до країни", стверджуючи, що жодних загроз для безпеки держав Шенгенської зони це не створить. Паралельно Сіярто звинуватив країни Північної Європи й Балтії у "кампанії брехні проти Угорщини". Мовляв, вони нібито "засліплені пропагандою війни".

Угорщина не уникне санкцій

"Угорщина продовжує грати кремлівську гру, причому, на жаль, свідомо. Включення росіяни та білорусів у програму отримання робочих віз, а вони ще й дозволяють цим громадянам подорожувати всіма країнам ЄС, дійсно, сколихнула союз, враховуючи, що проти РФ і Білорусі вживає багато серйозних європейських санкцій. До слова, які часто офіційний Будапешт блокує. Такі кроки як мінімум викликають подив, а як максимум, повинні бути ретельно вивчені та проаналізовані, адже потенційно несуть у собі загрози для безпеки ЄС. Про це сьогодні й говорять більшість країн Європи", – таку думку в ексклюзивному коментарі OBOZ.UA висловив український дипломат, посол України в Хорватії та Боснії і Герцеговині у 2010-2017 роках Олександр Левченко.

На думку диплома, цей крок угорців шкодить безпековим інтересам ЄС, бо призведе до безконтрольного в’їзду росіян і білорусів, серед яких може бути значна кількість шпигунів та диверсантів, адже Росія часто використовує свої громадян для такої діяльності. Звісно, це є небезпека, тому що це не просто шпарина, це такий широкий отвір, який окрім того б’є і по єдності Євросоюзу.

"Країни, які мають кордон з РФ та знають її манеру використання своїх громадян, першими забили тривогу. Північна Європа та держави Балтії заявили про те, щоб Будапешт відмовився від даного рішення. В той же час на офіційний лист Єврокомісії до міністра внутрішніх справ Угорщини, з проханням до 19 серпня вказати, яким чином все-таки буде переглянуто це рішення, письмової відповіді так на сьогодні і немає. Є тільки коментар міністра закордонних справ Угорщини Сіярто, який каже, що північні країни перебільшують та нагнітають ситуацію щодо небезпеки російських і білоруських громадян, тому Угорщина вважає, що ніяких змін робити не потрібно. Як бачимо, поки що позиція Угорщини незмінна", – підкреслив Левченко.

При цьому Олександр Левченко відзначає, що одна справа – заявити якусь позицію усно, а інша – письмова відповідь, яка все ж таки буде надана Будапештом. Саме після цього і будуть прийматися відповідні рішення.

"Якщо офіційна відповідь буде такою як заявив Сіярто, то це 100% не сподобається офіційному Брюсселю. І тоді вже буде реакція більш серйозна. Питання буде заслухано на засіданні Європарламенту в жовтні місяці. І там, коли буде прийматися відповідна резолюція, більш за все, що до Угорщини будуть вживатися дуже серйозні заходи впливу.

Очевидно, що найближчими днями будуть додаткові пояснення європейської позиції на дії Будапешта, адже всі все бачать та розуміють і складають мозаїку політичних дій Будапешту щодо підтримання чи не підтримання європейської єдності в контексті міграційної, зовнішньої та безпекової політики. Врешті-решт Євросоюз не хоче виставляти себе як якась бездіяльна організація, де один член може фактично блокувати діяльність такого важливого політико-економічного утворення. Тому засоби впливу будуть застосовуватися", – впевнений Олександр Левченко.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Письменник Махно: Війна спонукає до глобалізації української літератури
УкраинФорм
2024-10-05T22:36:06Z
Кіану Рівз дебютував у професійних трекових гонках
УкраинФорм
2024-10-05T20:27:55Z
Осінній плейлист: нові пісні про кохання, розставання та підтримку, які не можна пропустити
24tv
2024-10-05T18:33:45Z
Трендові головні убори на осінь: що в моді цього року
24tv
2024-10-05T18:18:46Z
Музична колаборація поколінь: Святослав Вакарчук і YAKTAK — «На нічному небі»
Storyboom
2024-10-05T18:13:58Z
Рок-музикант INTUI презентує альбом «Емпатія»
Storyboom
2024-10-05T17:55:21Z
Олена Кравець замилувала фото з молодшими 8-річними дітьми вдома: "Рідкісні хвилини"
TSN
2024-10-05T17:51:34Z
Відпрацював багато в Харківській області, – Злата Огнєвіч розповіла про батька-добровольця
24tv
2024-10-05T16:03:46Z
На Lviv BookForum презентували книгу про журналістику незалежної України «Від майданів до війни»
УкраинФорм
2024-10-05T15:45:39Z
Окупанти обстріляли рейсовий автобус на Сумщині: є поранені
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T22:43:01Z
Фортуна обернеться іншим боком: яким знакам зодіаку не щаститиме в жовтні
GlavRed
2024-10-05T22:27:59Z
На Волині на тлі скандалу у Хмельницькій області перевірять роботу МСЕК та ВЛК
ZN UA
2024-10-05T22:22:49Z
61 обстріл, 108 вибухів, є поранені - Сумщина залишається під прицілом ворога
УкраинФорм
2024-10-05T22:06:47Z
Війна, день 955. Україна та її західні союзники обговорюють можливий компроміс
Football.ua
2024-10-05T22:04:09Z
В Одесі пролунали вибуїи: що відомо
TSN
2024-10-05T21:51:19Z
Україною кружляють ворожі безпілотники: названо напрямок руху та кількість дронів
TSN
2024-10-05T21:51:16Z
Росіяни на Донеччині втратили новітній дрон “Охотнік”: хто і чому збив повітряну ціль
TSN
2024-10-05T21:51:00Z
Українські сили залишають Вугледар, зосереджуючись на виснаженні росіян
iPress
2024-10-05T21:34:24Z
Єврокомісар закликав країни ЄС накопичити запаси снарядів, щоби бути готовими до ймовірної війни
УкраинФорм
2024-09-23T15:00:59Z
Ізраїль завдав серії ударів по Бейруту: ЦАХАЛ заявила про атаку на об'єкти "Хезболли"
24tv
2024-10-05T22:45:38Z
На кордоні з Польщею не працюють деякі пункти пропуску: у чому причина
24tv
2024-10-05T22:45:22Z
Ізраїль та «Хезболла» в суботу обмінялися ракетними ударами
УкраинФорм
2024-10-05T22:45:22Z
Ізраїль завдав серію авіаударів по південних районах Бейрута
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T22:27:31Z
Стало відомо, де просунувся ворог - Deep State
TSN
2024-10-05T22:09:23Z
Україна “зависла” у невизначеності після візиту Зеленського до США — The Washington Post
TSN
2024-10-05T21:51:53Z
Новий контрнаступ України: коли і якими силами він розпочнеться — The Times
TSN
2024-10-05T21:51:12Z
Затримання "Тринадцятого": у телеграм-каналі воєнного злочинця справжня істерика
TSN
2024-10-05T21:51:08Z
Купівля та продаж доларів: чи впливає рік випуску на вартість валюти
24tv
2024-10-05T21:21:45Z
Верховний суд Бразилії заявив, що соцмережа X сплатила штрафи не на той банківський рахунок
УкраинФорм
2024-10-05T20:51:35Z
Буде ще дорожче: сметана, сир та інша "молочка" стане справжньою розкішшю
Знай
2024-10-05T20:51:12Z
Обмін "старих" доларів на "нові": що варто знати про цю операцію
24tv
2024-10-05T19:48:19Z
Ціни на продукти та товари в Україні стрімко летять вгору: НБУ розкрив причини
GlavRed
2024-10-05T19:27:42Z
Пенсіонерів змусять платити: важливе звернення податківців
Знай
2024-10-05T18:36:12Z
Газ подорожчає для всіх: як новий тариф вдарить по гаманцю
Знай
2024-10-05T17:36:21Z
Укренерго не планує відключень світла у неділю
1News
2024-10-05T17:21:15Z
"Будемо взагалі виходити з шоку": українцям описали найгірший сценарій відключень на зиму
Политека
2024-10-05T16:01:14Z
У прикордонників Польщі не працює база даних: рух транспорту зупинено
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T22:00:18Z
Чоловік різко змінив спосіб життя і відклав понад $50 тисяч за короткий час
TSN
2024-10-05T21:51:05Z
День ангела 6 жовтня: кого та як вітати з іменинами
TSN
2024-10-05T21:51:02Z
В Умані продовжується святкування єврейського свята Рош га-Шана
ZN UA
2024-10-05T21:49:37Z
Творчого натхнення і професійного розвитку: гарні привітання з Днем вчителя у прозі та віршах
24tv
2024-10-05T21:36:32Z
З Днем вчителя 2024: тематичні картинки-привітання з професійним святом
24tv
2024-10-05T21:15:06Z
6 жовтня: яке сьогодні свято, традиції та заборони
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T21:06:44Z
6 жовтня 2024 року: апостола Фоми — що сьогодні не можна робити
Фокус
2024-10-05T21:00:43Z
Найкращою вчителькою України у 2024 році стала Леся Павлюк з Івано-Франківська
24tv
2024-10-05T20:45:23Z
Лунін провів перший "сухий" матч за Реал в сезоні: шалена гармата принесла мадридцям перемогу
24tv
2024-10-05T21:55:02Z
Інтер — Торіно 3:2 Відео голів та огляд матчу Серії А
Football.ua
2024-10-05T21:49:11Z
Карвахаль у сльозах покинув поле на ношах у матчі з Вільярреалом
Football.ua
2024-10-05T21:43:39Z
Реал з Луніним обіграв Вільярреал
Football.ua
2024-10-05T21:02:57Z
Вінісіус Жуніор отримав травму в матчі з Вільярреалом
Football.ua
2024-10-05T20:55:00Z
Хет-трик Тюрама приніс Інтеру перемогу над Торіно
Football.ua
2024-10-05T20:46:41Z
Ребров викликав у збірну України новачка з Олександрії: через нього був скандал у грі з Шахтарем
24tv
2024-10-05T20:19:38Z
Манчестер Сіті — Фулгем 3:2 Відео голів та огляд матчу АПЛ
Football.ua
2024-10-05T19:43:46Z
Дубль Буркардта допоміг Майнцу обіграти Санкт-Паулі
Football.ua
2024-10-05T19:22:19Z
У Китаї поширюється смертельна хвороба: 4 людей померли від нової інфекції
24tv
2024-10-05T20:24:30Z
Їжте квашену капусту якомога частіше і позбавтеся целюліту: чим ще корисний зимой смаколик
Знай
2024-10-05T18:51:56Z
«Майбутнє є!»: Danone спільно з МОЗ запускає масштабну соціальну ініціативу, що посилить систему медичної реабілітації
VGorode
2024-10-05T17:12:46Z
Вчені розкрили причини слухових галюцинацій
360ua.news
2024-10-05T15:00:54Z
Низка популярних трав'яних добавок погіршують здоров'я печінки – це може бути смертельно
24tv
2024-10-05T14:15:04Z
Вчені знайшли можливе просте рішення від болю в спині
Portaltele
2024-10-05T13:55:18Z
Це перетворює їжу на отруту: в жодному разі не розігрівайте страву в такий спосіб
24tv
2024-10-05T13:24:33Z
Лікар розповів кому і чому не можна пити каву
360ua.news
2024-10-05T12:57:23Z
У тампонах виявили токсичні метали: чи варто непокоїтися
24tv
2024-10-05T11:03:21Z
У Полтавській області у пожежі загинула ціла сім'я
TSN
2024-10-05T22:36:06Z
Республіканка Марджорі Тейлор Грін заявила, що ураган "Хелен" має штучне походження
ZN UA
2024-10-05T22:25:51Z
У Харкові косметологиню підозрюють у вбивстві клієнтки через передозування анестетика
Украина Криминальная
2024-10-05T21:57:12Z
У Туреччині жінка з рушницею увірвалася до пологового будинку й взяла людей у заручники
24tv
2024-10-05T21:54:57Z
У Карпатах заблукав киянин, прямуючи за кордон до Словаччини по «карті» за $2000
InternetUA
2024-10-05T20:40:38Z
На Сумщині війська РФ скинули з дрона вибухівку на автобус - троє поранених
УкраинФорм
2024-10-05T20:03:59Z
На Рівненщині зіткнулися Mazda та мікроавтобус, загинув підліток
1News
2024-10-05T19:48:01Z
Тонни вибухового вантажу з Росії: небезпечне судно зайшло у Ла-Манш
24tv
2024-10-05T19:42:43Z
Пневмонія, набряки легенів і головного мозку: жителька Мелітополя померла в російському ув’язненні
TSN
2024-10-05T19:42:10Z
Вас не зможуть обманути: як легко відрізнити сир від сирного продукту
24tv
2024-10-05T21:51:45Z
Після багаторічної перерви відновили будівництво найвищого хмарочоса світу
InternetUA
2024-10-05T20:52:34Z
Як обрізати сливу для щедрого врожаю у наступному році: хитрощі садівників
Политека
2024-10-05T20:31:21Z
Курка в клярі з бататом: "Мастер Шеф" Хіменес-Браво дав ситну вечерю без клопоту
Политека
2024-10-05T20:00:14Z
Як доглядати за ґрунтом восени, щоб покращити родючість: важливі поради городників
Политека
2024-10-05T19:35:16Z
Затхлий запах з шафи щезне назавжди: цей засіб допоможе
24tv
2024-10-05T19:15:18Z
Справжній закарпатський суп: як зробити ситну страву з крильцями на всю родину
Политека
2024-10-05T18:45:59Z
Від потреби у виживанні до високої моди: відколи й навіщо ми носимо одяг
24tv
2024-10-05T18:09:29Z
Кури знову почнуть активно нестися, якщо додати до зерна кілька продуктів: простий рецепт для осені
TSN
2024-10-05T17:51:51Z
Нові правила оренди автомобілів: що пропонують змінити для водіїв
Хвиля
2024-10-05T20:18:09Z
В Україні оновили вікові обмеження для водіїв: хто не зможе сісти за кермо
Хвиля
2024-10-05T19:45:38Z
В Одесі помічено лімузин Cadillac від улюбленого кузовного ательє Дональда Трампа
AutoCentre
2024-10-05T16:46:03Z
Молодший брат Juke: представлено найдешевший кросовер Nissan за $7100
Фокус
2024-10-05T16:00:35Z
Більше ця проблема не потурбує: як впоратися із запріванням скла в авто
Знай
2024-10-05T14:51:01Z
У Києві помічено рідкісний електрокрос Fisker Ocean
AutoCentre
2024-10-05T14:17:25Z
На аукціон виставили вінтажний суперкар Ferrari Анджеліни Джолі
Фокус
2024-10-05T14:15:37Z
В Одесі помічено лімузин Cadillac від улюбленого ательє Дональда Трампа
AutoCentre
2024-10-05T12:37:05Z
Пітеру Фальку довелося обирати машину для Коломбо, і ось чому він зупинився на Peugeot 403
24tv
2024-10-05T11:54:07Z
Android 16 вводить режим покращеного захисту конфіденційності
InternetUA
2024-10-05T22:01:53Z
У Windows 11 24H2 швидкість копіювання файлів збільшена на 94%
InternetUA
2024-10-05T20:46:24Z
У США двоє шахраїв замінили 6000 підроблених iPhone на оригінальні за гарантією Apple
InternetUA
2024-10-05T20:13:26Z
Вчені розкривають секрети «м’яких» напівпровідників нового покоління
Portaltele
2024-10-05T19:59:22Z
Facebook боротиметься за молодь: платформа запускає декілька цікавих оновлень
InternetUA
2024-10-05T19:46:46Z
Лід на Землі стає дедалі небезпечнішим: що робить його таким слабким і ламким
Фокус
2024-10-05T19:45:31Z
Відкладіть телефон негайно: важливо відмовитись перед сном
Знай
2024-10-05T19:21:47Z
На дні озера Мічиган знайдені таємничі кратери
Portaltele
2024-10-05T18:58:48Z
Учені знайшли "пожирачів пластику": це може допомогти краще очищувати воду
24tv
2024-10-05T18:57:18Z