У Чернівецькій області на підприємстві, яке постачає індиче м’ясо за кордон, цьогоріч встановили сонячну станцію потужністю 700 кіловатів. Потребували цього, бо тривалі відключення електрики впливали на якість продукції. Також через необхідність щоразу перезапускати холодильники вдвічі зросли витрати на електрику. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.
Через повномасштабну війну на підприємстві змінили ринок збуту. Якщо раніше орієнтувалися на східні регіони, то зараз заморожують й експортують продукцію за кордон – сировину для цього звозять з багатьох громад.
У холодильних камерах мають підтримувати температуру у межах 32-35 градусів морозу, тому відключення світла впливають на роботу.
“Коли ми постачаємо продукцію своїм партнерам, вони бачать цикл її замерзання й розмерзання. Це впливає на ціну, показники та якість. Фірма несе за це відповідальність”, – розповів інженер комп’ютерних систем фірми Юрій Марчук.
Головний інженер Максим Церуш розповідає, під час вимкнень світла запуск обладнання збільшував споживання електрики, відтак підприємство було змушене витрачати на оплату послуги у півтора раза більше грошей. Тому цьогоріч вирішили встановити сонячну станцію.
“Ми раніше цього не робили, бо не було таких відключень. Кожен запуск мотора спричиняв додаткове споживання електрики. За добу підприємство споживало 16 тисяч кіловатів, а зараз — 8 тисяч. Ця станція покриває 95% від нашої потреби”, – каже Церуш.
Станцію облаштували впродовж двох місяців, а вже за півтора побачили результат: зменшення споживання та безперебійне живлення. Також зменшилося навантаження на електричні підстанції підприємства, каже Церуш.
За роботою сонячної станції можна слідкувати дистанційно через додаток, каже інженер. Зокрема, моніторити рівень споживання електрики та її виробництва.
“Я сиджу вдома і бачу, скільки споживає фірма, а скільки енергії виробляє сонячна станція за день, місяць або на рік. Щомісяця можу звітувати перед бухгалтерією”, – каже Церуш.