MY.UAНовини
Від перших випадків до глобальної загрози: еволюція віспи мавп та сучасні виклики
Від перших випадків до глобальної загрози: еволюція віспи мавп та сучасні виклики

Від перших випадків до глобальної загрози: еволюція віспи мавп та сучасні виклики

Перший зареєстрований випадок monkeypox у людини виявили у 1970 році. Загальна кількість випадків захворювання на віспу мавп у світі вже становить понад 100 тисяч.

В аеропортах Сінгапуру з 23 серпня розпочнеться перевірка стану здоров'я туристів, які прибувають із місць, де є ризик спалахів віспи мавп, повідомляє Reuters. Цього року в цій азіатській країні вже виявлено 13 випадків зараження вірусом mpox Clade 2. У Китаї ще раніше оголосили про посилення заходів спостереження для запобігання поширенню вірусу. Як заявили в уряді КНР, люди, які прибувають з країн і регіонів, де підтверджені випадки захворювання mpox та мають симптоми хвороби, повинні доповісти митникам про свій стан при в'їзді. Такий "карантин" діятиме протягом шести місяців. Фокус зібрав, що відомо про цей вірус та чи загрожує він українцям.

Віспа мавп: як все починалося

Віспа мавп, яка зараз набуває поширення, набагато старіша, ніж вважається. Ще в XIX столітті дослідники описували захворювання у мавп з рясним висипом та досить високою летальністю. Вперше вірус було ідентифіковано у 1958 році в Копенгагені, серед мавп, яких було завезено для дослідів із Сингапуру. Скоріше за все, саме через це хвороба й отримала назву "віспа мавп" (monkeypox, mpox), але природними хазяїнами вірусу, швидше за все, є дрібні ссавці на кшталт гризунів.

Спочатку вважалося, що віспа мавп безпечна для людей, адже ті, хто спілкувався з хворими тваринами, залишалися здоровими. Однак виявилося, що в період, коли почалося дослідження вірусу, ще існувала обов'язкова вакцинація проти натуральної віспи, що, як з'ясувалося, також захищає й від "мавпячої віспи".

Перший же випадок віспи мавп у людини виявили у 1970 році в Республіці Заїр. Тоді захворіла дев'ятирічна дитина. До 2003 року ця хвороба була обмежена країнами Центральної і Західної Африки, аж поки захворілих людей не виявили у Сполучених Штатах Америки. Розслідування встановило, що зараження відбулося після контакту з луговими собаками, які транспортувалися разом із гамбійськими щурами з Гани.

Відтоді у різних країнах, в основному, африканських, періодично реєструвалися випадки цієї хвороби з декількома тисячами захворілих та десятками смертей. Так було до 2022 року, коли віспу мавп не зафіксували на європейському континенті. Адже навіть підтвердження одного випадку віспи мавп в країні вважається спалахом.

Спалах вірусу віспи 2022—2023 років

У травні 2022 року в Іспанії, Португалії, Великій Британії та США практично одночасно було виявлено приблизно 40 випадків хвороби у молодих людей, що практикують секс із чоловіками. Згодом з'явилися повідомлення про те, що хворобу "помітили" в Німеччині, Швеції, Австралії, Канаді та Ізраїлі. Станом на 22 червня в світі вже було зареєстровано 3413 випадків хвороби в 50 країнах за межами ендемічної території. 15 вересня перший випадок віспи мавп було виявлено і в Україні.

З 1 січня 2022 року загальна кількість захворілих у 110 країнах світу досягла 83 943 випадків, 75 з яких закінчилися смертю. 11 травня 2023 року Генеральний директор ВООЗ оголосив, що спалах більше не вважається надзвичайною ситуацією в галузі суспільної охорони здоров'я, але 14 серпня 2024 року ВООЗ оголосило про новий спалах мавпячої віспи.

Загалом спалах у 2022 році варіанту, відомим як Clade 2, викликав близько 140 смертей та 90 000 випадків захворювання, в основному серед чоловіків, які практикують секс із чоловіками.

2024 рік: Версія віспи Clade Ib

15 серпня видання SVT з посиланням на Агентство громадської охорони здоров'я повідомило, що у Швеції виявили перший випадок штаму мавпячої віспи під назвою Clade I. Його вважають більш заразним і смертоносним, ніж попередній варіант. Людина інфікувалася під час перебування в Африці.

Мутантна форма вірусу, яка нині стрімко поширюється Африці та викликає тривогу в експертів у галузі охорони здоров'я, є нащадком попередньої, більш м'якої версії віспи мавп та називається кладой Ib. Вона вбиває приблизно одного з 20 дорослих, інфікованих нею, та одного з 10 дітей.

Представник Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Європі Ганс Клюґе заявив, що мавпяча віспа, незалежно від штаму, не спричинить пандемію, як під час поширення коронавірусу.

Він закликав не панікувати й висловив переконання, що медики та влада по всьому світі знають, як контролювати поширення цієї хвороби,

І поки Європейське управління охорони здоров'я оцінило ризик поширення нового варіанту вірусу в Європі як "дуже низький", Центр контролю та профілактики захворювань в Африці б'є на сполох.

Щонайменше 12 африканських країн, включаючи раніше незачеплені країни, такі як Бурунді, Кенія, Руанда та Уганда вже повідомили про спалахи Mpox. На цей час ці країни підтвердили 2863 випадки та 517 смертей, переважно в Демократичній Республіці Конго. Передбачені випадки по всьому континенту перевищили 17 000, що є значним зростанням порівняно з 7146 випадками у 2022 році та 14 957 випадками у 2023 році.

"Це лише вершина айсберга, якщо врахувати численні недоліки у нагляді, лабораторному тестуванні та відстежуванні контактів", — наголосили у Центрі контролю.

Людям пояснюють про небезпеку віспи мавп
Фото: AP

У зв'язку з цим ще 9 серпня ВООЗ розпочала прийом заявок від фармацевтичних компаній на вакцини проти віспи за умов надзвичайної ситуації (процедура EUL). Це механізм механізму екстреного допуску продукції до застосування, спеціально розроблений для прискорення поставок неліцензованих медичних засобів (зокрема, вакцин), які потрібні в умовах надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров'я. Така рекомендація про допуск продукції діє обмежений час та виноситься на основі аналізу ризиків та переваг. Допуск за процедурою EUL має прискорити доступ до вакцин, особливо в країнах з рівнем доходу нижче середнього, в яких вони ще не були зареєстровані національними органами, що регулюють.

Тим часом новий штам mpox Clade Ib вже зафіксували у Таїланді, яка стала першою країною в Азії, де виявили вірус мавпячої віспи. Як пише Bangkok Post, переносником хвороби став 66-річний європеєць, який прибув до Бангкока з Африки й якого госпіталізували з симптомами мавпячої віспи 15 серпня.

16 серпня Міністерство охорони здоров'я Пакистану, як повідомляє Al Jazeera, заявило щонайменше про один випадок зараження вірусом mpox. Штам вірусу, який викликав підтверджений випадок, поки невідомий.

У Аргентині, як пише The Guardian, довелося ізолювати екіпаж вантажного судна через виявлені кістоподібні ураження шкіри, переважно на грудях і обличчі, в одного з членів екіпажу індійської національності. Судно під прапором Ліберії прямувало з Бразилії.

Що таке віспа мавп

Міністерство охорони здоров'я України випустило невеличкий "довідник", в якому розповідає, що віспа мавп — це інфекційне захворювання, яке дуже схоже на натуральну віспу та у більшості випадків протікає значно легше, хоча й може призвести до летальних наслідків.

Як віспа мавп передається людині

Передача цієї віспи від людини до людини носить дуже обмежений характер й відбувається повітряно-крапельним шляхом.

Інфікування відбувається в результаті прямого контакту з кров'ю, біологічними рідинами, ураженою шкірою або слизовою інфікованих осіб чи тварин. Найбільший ризик інфікування мають члени однієї родини, якщо вони мають тривалий особистий контакт з інфікованим членом сім’ї, а також медичні працівники у випадках недостатнього дотримання правил контакту з пацієнтом.

Можливим фактором інфікування також є вживання в їжу м’яса інфікованих тварин, яке не було належно термічно оброблене.

Інкубаційний період, від часу інфікування до появи симптомів, зазвичай, становить від 6 до 16 днів, але може коливатися в діапазоні від 5 до 21 дня.

Специфічного лікування проти віспи мавп у широкому доступі немає. Наразі єдиною схваленою вакциною європейським та американським регуляторами лікарських препаратів від mpox є MVA-BN® від Bavarian Nordic.

Ознаки та симптоми віспи мавп

  • У період проникнення до організму віспа мавп супроводжується гарячкою, сильним головним болем, збільшенням лімфатичних вузлів, болем в спині, у м'язах і сильною слабкістю. Ці симптоми можуть тривати до 5 днів. Й через кілька днів починається період висипки.
  • У 95% випадків висипка виникає на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла, зазвичай на долоні та ступні.
  • Утім, якщо передача вірусу відбулася під час статевого акту, первинним місцем появи висипу можуть бути статеві органи.
  • До повного зникнення кірочок, які виникають внаслідок висипання, може пройти до трьох тижнів.
  • У пацієнтів також може спостерігатись збільшення лімфатичних вузлів, що є характерною ознакою віспи мавп в порівнянні з іншими, схожими захворюваннями.
Ознаки віспи мавп
Фото: REUTERS

Профілактика віспи мавп

Основним способом запобігання поширенню інфекції залишається підвищення рівня знань про цю недугу та про фактори ризику. Люди повинні знати шляхи передачі та уникати тісних контактів з інфікованими. Важливим способом профілактики, і не лише цього захворювання, залишається миття рук.

Більшість людей повністю одужують від mpox без лікування. Лікування, в основному симптоматичне та підтримуюче (зниження температури, сверблячки шкіри, болі та гідратація), включаючи профілактику та лікування супутніх бактеріальних інфекцій. Вакцинація ж забезпечує захист від захворювання.

Віспа мавп в Україні

В Україні, де вірус мавпячої віспи внесений до Переліку біологічних патогенних агентів, що підлягають епідеміологічному нагляду (спостереженню), випадків захворювання на такий різновид віспи не зафіксовано. Наразі відбувається оцінка рівня ризику спалаху цього захворювання.

Україна вже стикалася з мавпячою віспою ще до повномасштабного вторгнення, нагадав заступник Міністра охорони здоров'я України, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

За його словами, надзвичайну ситуацію, яку оголосила Всесвітня організація охорони здоров'я пов'язана з поширенням серед людей, які раніше не відносилися до "групи ризику".

Перебіг мавпячої віспи, залежно від імунітету людини, найчастіше середній або середньо-важкий і дуже рідко призводить до летальних випадків, наголосив Ігор Кузін.

Розповідь Ігоря Кузіна про віспу мавп можна послухати з 3:20 по 5:58

​Також він повідомив, що ще при опрацюванні першої хвилі Україна отримала певну кількість доз вакцини проти вірусу, якими було "щеплено" працівників, що працюють в інфекційних відділеннях лікарень та людей, які можуть мати підвищені ризики інфікування.

Ігор Кузін додав, що в Україні випадків зараження mpox не виявлено й враховуючи нинішню ситуацію з відсутністю транспортного та авіасполучення, ризики оцінюються як "достатньо низькі".

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Теги за темою
Здоров'я
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Стильно та неординарно: жінка оновила кімнату до невпізнаваності, змінившу лише одну річ
24tv
2024-09-20T06:30:41Z
Замість звичайної яєчні: рецепт смачного та оригінального сніданку з яєць
Политека
2024-09-20T05:33:07Z
Треба вгадати країну за 3 секунди: мало хто впорається із складною загадкою
GlavRed
2024-09-20T04:27:56Z
Якщо максимально спростити рецепт: найшвидші та дуже ліниві голубці
Фокус
2024-09-20T04:15:53Z
Чи можна прибирати ввечері: які наслідки можна накликати на себе і рідних
GlavRed
2024-09-20T03:27:34Z
Як правильно зберігати сир на кухні: буде свіжим набагато довше
GlavRed
2024-09-20T03:27:06Z
Лише 2 картоплини та борошно: ароматні пиріжки з 90-х, які обожнювали усі
24tv
2024-09-20T03:18:09Z
Смачні та повітряні: рецепт булочок із корицею від фіналістки "Мастер Шеф"
Политека
2024-09-20T03:01:34Z
Як змити фарбу з волосся в домашніх умовах: 3 простих та цікавих методи
GlavRed
2024-09-20T00:27:59Z
Російська авіація за минулу добу скинула по Курській області 27 КАБів - Генштаб
УкраинФорм
2024-09-20T06:28:29Z
Ізраїль завдав ударів по сотнях ракетних установках «Хезболли»
Украина Криминальная
2024-09-20T06:27:27Z
Зеленський вніс зміни до складу Ставки Верховного головнокомандувача
УкраинФорм
2024-09-20T06:24:36Z
ЄС закликали до негайного арешту Путіна на підставі ордера кримінального суду
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T06:21:24Z
Це екзистенційний конфлікт, але це треба пояснити нам, - Марк Войджер про сприйняття війни з росією на Заході
Политека
2024-09-20T06:18:22Z
"У Лівані бояться навіть цигарок": як спланували операцію щодо підриву членів "Хезболли"
24tv
2024-09-20T06:15:45Z
Мобілізація по-новому: які проблеми від повісток "Укрпоштою" і кому прийдуть перші
TSN
2024-09-20T06:06:13Z
"Певні конфлікти": Стефанчук пояснив виключення Безуглої з оборонного Комітету
24tv
2024-09-20T06:06:00Z
Республіканці можуть втратити більшість у Конгресі через Трампа: експерт розповів про розкол у партії
Политека
2024-09-20T06:00:27Z
"Барселона" в меншості сенсаційно програла "Монако" на старті Ліги чемпіонів
TSN
2024-09-20T06:27:22Z
Ліга чемпіонів: "Бенфіка" з Трубіним перемогла у Сербії, "Арсенал" розділив очки з "Аталантою"
TSN
2024-09-20T06:27:19Z
Порятунок року: воротар Арсенала зробив шалений подвійний сейв після пенальті у матчі ЛЧ
24tv
2024-09-20T05:39:36Z
Шахіст, який отримав нагороду найкращого гравця за 100 років, висловився про росіян і білорусів
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T05:30:16Z
Шахтар закріпився в середині: як виглядає таблиця Ліги чемпіонів після 1 туру
24tv
2024-09-19T21:24:11Z
Ліга чемпіонів УЄФА. Успіх «Атлетико», нічия «Арсенала», поразка «Барселони»
УкраинФорм
2024-09-19T21:22:53Z
У Фонсеки конфлікт із Ібрагімовичем
Football.ua
2024-09-19T20:43:40Z
Український клуб ризикує не вийти на матч Ліги чемпіонів: що сталось із чемпіонами УПЛ
24tv
2024-09-19T19:51:18Z
Атлетік розібрався з Леганесом
Football.ua
2024-09-19T19:16:22Z
Які трендові кольори волосся для жінок за 40: омолоджують і роблять образ бездоганним
TSN
2024-09-13T17:42:40Z
Тіна Кароль обрана музичною продюсеркою Нацвідбору на "Євробачення-2025"
TSN
2024-09-13T13:15:00Z
Стан важкий: путініст Кіркоров у реанімації
GlavRed
2024-09-20T06:27:34Z
Складна ситуація, – відомий український співак висловився про брата, який зник безвісти
24tv
2024-09-20T06:06:03Z
Ірина Сопонару з "Жіночого кварталу" зізналася, скільки тисяч доларів їй потрібно щомісяця для себе: "Це прикро"
Знай
2024-09-20T05:51:49Z
Майкл Дуглас емоційно розповів про поїздку до Києва
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T04:12:38Z
Де зараз Дмитро Яремчук, який відмовився знятись у кінострічці пам'яті свого батька
24tv
2024-09-20T04:03:17Z
Той самий годинник, який Зевс шукав у "Каосі", може запросто стати вашим
24tv
2024-09-20T03:54:51Z
Гравюру Дюрера «Лицар, смерть і диявол» продали з аукціону
УкраинФорм
2024-09-20T03:03:26Z
Португалія у вогні: масштабні пожежі важко загасити через вітер і спеку, є загиблі та поранені
ZN UA
2024-09-20T06:29:25Z
На Львівщині внаслідок падіння уламків російського дрона спалахнула пожежа
УкраинФорм
2024-09-20T06:29:14Z
У Харкові судитимуть чоловіка, який передавав РФ дані про місця дислокації ЗСУ
InternetUA
2024-09-20T06:29:03Z
На Київщині чоловік скоїв убивство просто посеред вулиці: деталі від поліції
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T06:18:03Z
Японський виробник розслідує вибухи рацій із його логотипом у Лівані
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T06:12:09Z
ППО вночі збила на Черкащині 13 російських дронів
УкраинФорм
2024-09-20T05:57:56Z
Нічні вибухи на Рівненщині: що відомо про наслідки
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T05:51:52Z
На Рівненщині, Прикарпатті та Миколаївщині вночі працювала ППО
УкраинФорм
2024-09-20T05:42:41Z
У Лос-Анджелесі після вибуху феєрверків затонула яхта за мільйон доларів
Комсомольская правда
2024-09-20T05:31:04Z
Прикордонники попередили українців про можливі труднощі з перетином польського кордону
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T15:49:31Z
Ціна Курської операції: українські військові розповіли, чи вартий наступ важких зусиль
TSN
2024-09-13T17:42:32Z
Хто такі квадробери: що відомо про нову субкультуру та думка психотерапевтки
TSN
2024-09-20T06:27:56Z
21 вересня — яке церковне свято, що не можна робити цього дня, бо будуть проблеми зі здоров'ям
TSN
2024-09-20T06:27:50Z
Арсенал у Торопці більше не забезпечує російське угруповання "Північ" — військовий
Хвиля
2024-09-20T06:27:40Z
Яке завтра, 21 вересня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити
TSN
2024-09-20T06:27:34Z
У школі учневі дозволили ідентифікувати себе вовком
TSN
2024-09-20T06:27:27Z
ЗСУ просуваються далі в Курській області: деталі від ISW
TSN
2024-09-20T06:27:06Z
Скільки ворожих кораблів перебуває у Чорному морі: звіт ВМС
TSN
2024-09-20T06:27:04Z
97-річна медсестра майже 80 років працює в одній лікарні: в чому секрет її успішної кар'єри
24tv
2024-09-20T06:27:15Z
Чи може мʼясо викликати рак
24tv
2024-09-20T05:24:40Z
Медичний центр "Лелека" увійшов до списку найбезпечніших медзакладів світу
Фокус
2024-09-20T05:00:53Z
Медзаклади первинної допомоги отримали 175 позашляховиків
УкраинФорм
2024-09-20T02:15:56Z
Необхідні медичні вироби: як їх отримати особам з інвалідністю
ZN UA
2024-09-20T02:01:59Z
Інтимне омолодження: гінекологиня попередила про ризики та ускладнення популярних процедур
24tv
2024-09-19T20:36:37Z
Кофеїн має захисну дію на здоров’я серця
Portaltele
2024-09-19T18:43:31Z
На Львівщині медики "швидкої" врятували чоловіка, у якого 13 разів зупинялося серце
Комсомольская правда
2024-09-19T18:04:03Z
Все про чекап жіночого здоровʼя: коли та кому потрібно робити
24tv
2024-09-19T17:39:18Z
Гороскоп на завтра 21 вересня: Терезам - розчарування, Близнюкам - велика удача
GlavRed
2024-09-20T06:30:44Z
У Києві погіршилось повітря: місто затягло димом, важко дихати
TSN
2024-09-20T06:27:49Z
ЗСУ відвоювали територію на Покровському напрямку, а ворог просунувся на Харківщині – ISW
TSN
2024-09-20T06:27:45Z
У КМВА розповіли про погіршення якості повітря у столиці
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T06:27:13Z
Окупанти знову вдарили по Київщині "Шахедами": в ОВА розповіли, чи є пошкодження та влучання
24tv
2024-09-20T06:21:15Z
Ворог минулої доби вдарив по об'єкту критичної інфраструктури Херсонщини
УкраинФорм
2024-09-20T06:14:34Z
Вночі та зранку росіяни 25 разів обстріляли прикордоння Сумщини
УкраинФорм
2024-09-20T06:13:48Z
РФ вночі атакувала Київщину дронами: у двох районах сталася пожежа, влучань немає
УкраинФорм
2024-09-20T06:10:24Z
Львівщина та Черкащина оговтуються від атаки «Шахедів»
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T06:06:55Z
В Україні впали продажі дизельних автомобілів: які моделі у лідерах
AutoCentre
2024-09-20T06:13:37Z
Rheinmetall розробляє легку штурмову машину CARACAL 4×4
InternetUA
2024-09-20T06:07:34Z
В Україні показали електрокросовер Porsche Macan: ТОП-7 цікавих фактів, які необхідно знати про новинку
AutoGeek
2024-09-20T06:00:51Z
Українським водіям пояснили, від чого залежить ціна полісу ОС у Польщі
Хвиля
2024-09-20T05:36:22Z
Українським водіям у Німеччині загрожують штрафи за "неправильні" номери: що потрібно зробити
Хвиля
2024-09-20T04:39:42Z
В Україні створили електричну вантажівку ціною 350 000 грн: всі подробиці
ЗаРулем
2024-09-20T04:03:54Z
Кадиров пожалівся на Маска, який “дистанційно відключив” йому подарований Cybertruck
TSN
2024-09-19T21:51:59Z
Tesla Semi показали на IAA у Ганновері – вихід на ринок заплановано на 2026 рік
AutoCentre
2024-09-19T19:16:35Z
Honda представила мікровен N-Box Joy для мандрівників
AutoCentre
2024-09-19T18:09:30Z
Болгарія вимагатиме від Єврокомісії зупинити імпорт яєць з України
AgroPortal
2024-09-20T06:30:17Z
Курс валют на 20 вересня: скільки коштують долар, євро і злотий
TSN
2024-09-20T06:27:18Z
Ця зима стане найважчим випробуванням для енергетики України
AgroNews
2024-09-20T06:10:18Z
Україна відстає з темпами посіву озимої пшениці через погоду
Agravery
2024-09-20T06:07:49Z
Цьогоріч експорт кукурудзи з України може впасти удвічі попри високий попит
24tv
2024-09-20T06:06:47Z
Хто та як відбудовуватиме Україну: п'ять ключових викликів
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T06:03:21Z
Вдвічі вищі, ніж торік: в Україні зросли ціни на моркву
ZN UA
2024-09-20T06:01:04Z
Не лише погода. Названі фактори, які вплинули на урожайність сої
AgroPortal
2024-09-20T06:00:39Z
Учені створять найпотужніший генератор енергії на Землі: як і де він запрацює
InternetUA
2024-09-20T05:42:38Z
Tencent показала ШІ GameGen-O для створення ігор — модель навчали на The Witcher 3, GTA V та Cyberpunk 2077
ITC
2024-09-20T06:29:42Z
Експерти визначились з найпопулярнішими інтернет-платформами в Україні
InternetUA
2024-09-20T06:23:55Z
Amazon представляє Amelia, помічника AI для сторонніх продавців
InternetUA
2024-09-20T06:15:20Z
Намагаються знайти кохання: 3 знаки зодіаку, які постійно сидять на сайтах знайомств
24tv
2024-09-20T06:09:27Z
Alibaba прискорює впровадження власного штучного інтелекту
InternetUA
2024-09-20T06:01:43Z
Прогноз магнітних бур на 20-22 вересня: якою буде сонячна активність
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T04:12:16Z
Як налаштувати батьківський контроль на ПК, телефоні і телевізорі
InternetUA
2024-09-20T04:01:01Z
Сяятиме, як нова: як відмити чашку від нальоту – простий, але надійний спосіб
GlavRed
2024-09-20T03:27:38Z
Найбільший ботнет в історії. Китай заразив 260 тисяч гаджетів — їх використовували для атак на США і Тайвань
InternetUA
2024-09-20T02:01:25Z