Кожний садівник знає, що збереження врожаю залежить від кількох факторів. Має значення, наскільки вчасно зірвете фрукти, залежить їхній смак, соковитість і тривалість зберігання. Про це повідомляє Газета, пише agronews.ua.
Визначити, чи дозріли яблука та груші, можна за кількома простими ознаками. Дізнайтеся, як правильно оцінити зрілість плодів, щоб насолоджуватися смачним і корисним врожаєм.
Для точного визначення термінів знімання яблук і груш можна застосувати спосіб гідролізу крохмалю.
У незрілих плодах вуглеводи перебувають у вигляді крохмалю. У міру їх дозрівання крохмаль гідролізується і перетворюється на цукор. Що стигліші яблуко і груша, то менше в них крохмалю і більше цукру. Відомо, що крохмаль, на який потрапляє йод, швидко чорніє.
Треба розрізати яблуко чи грушу впоперек плода і змастити свіжий розріз одновідсотковим розчином йоду. Якщо через 1-2 хвилини весь зріз почорнів, значить, гідроліз крохмалю ще не почався, знімати такі плоди рано.
Якщо плоди абсолютно не забарвлюються в темно-синій або чорний колір, то в них уже настала споживча зрілість, тому для зберігання вони непридатні.
У разі почорніння 1/3 зрізу плоди зберігатимуться приблизно 2-3 тижні. Поява на темному зрізі незначних світлих ділянок біля насіннєвого гнізда вказує на початок гідролізу, що відповідає знімній стиглості плодів, які добре зберігатимуться.