Скільки буде коштувати м'ясо восени
Науковиця Інституту аграрної економіки Наталія Копитець розповіла у коментарі 24 Каналу, що для ринку м'яса характерна тенденція коливання цін. Відчутне зростання цін на основні види м'яса – яловичину, свинину та м'ясо птиці – спостерігається, зазвичай, на новорічні та великодні свята, а також на межі літнього й осіннього сезонів.
Восени ж визначальним чинником, який впливатиме на ціну основних видів м'яса, слугуватиме ціна на зернові та їх фактичний урожай, адже у структурі собівартості м'яса близько 70% складають саме корми. Окрім цього, нинішні реалії включають аномальну спеку та систематичні тривалі відключення електроенергії, які також впливають на підвищення собівартості продукції,
– зазначає головна наукова співробітниця Інституту аграрної економіки Наталія Копитець.
- На початок серпня 2024 року, за даними Державної служби статистики України, середні споживчі ціни на яловичину зросли проти цін на початок серпня 2023 року на 20% і становили 270,01 гривні за кілограм.
- Куряче філе за цей період здорожчало на 3,3% і коштувало 158,62 гривні за кілограм.
- Водночас середні споживчі ціни на курячу тушку зменшилися на 4% – до 86,8 гривні за кілограм.
- За цей же період середні споживчі ціни на свинину зменшилися на 10,2% і становили 177,47 гривні.
- Сало здешевшало на 0,8% і коштувало 160,10 гривні за кілограм.
Важливо За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у вересні 2024 року можливе підвищення середніх споживчих цін на основні види м'яса – яловичина, свинина та курятина – до 3%.