Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, у т.ч. тих, що споживаються дітьми (реєстр. №5148). Про це повідомляється на сайті парламенту.
«Прийнятий акт врегульовує питання, що стосується безпечності та якості харчових продуктів та імплементує Регламент ЄС №1925/2006 щодо трансжирних кислот, крім трансжирних кислот, що містяться в жирі тваринного походження», - вказується у повідомленні.
Законом пропонується, зокрема:
встановити граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах (не більше, ніж 2 г на 100 г загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті);
заборонити використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні;
заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);
зобов’язати операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах;
чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.
Також закон передбачає введення штрафних санкцій за порушення вищевказаних вимог.