MY.UAНовини
Росія придушує канали в YouTube, що популярні серед дітей і дисидентів
Росія придушує канали в YouTube, що популярні серед дітей і дисидентів

Росія придушує канали в YouTube, що популярні серед дітей і дисидентів

Росіяни втрачають доступ до YouTube, останньої великої західної соціальної платформи, вільно доступної в країні, відрізаючи їх від незалежної від Кремля інформації та викликаючи тривогу у прихильників свободи Інтернету, журналістів і опозиційних активістів.

Придушення YouTube, який широко використовується для всього, включаючи перегляд мультфільмів і викриття корупції в уряді, відбувається на тлі побоювань, що Росія також закриє додаток для обміну повідомленнями Telegram після того, як його засновника Павла Дурова затримали у Франції.

Цей крок стався на тлі того, що Росія дедалі активніше пригнічує будь-які альтернативні джерела інформації, особливо в Інтернеті, і відштовхує своїх громадян від іноземних програм соціальних мереж до локальних, над якими вона має жорсткіший контроль, наприклад потокове відео. альтернативний RuTube.

На початку серпня російські користувачі, які звикли крутити мультфільми на YouTube, щоб відвернути увагу дітей або їсти під фоновим показом шоу, почали повідомляти, що відео не завантажуються. До 3 серпня державні ЗМІ повідомили, що сервіс перестав відтворювати відео у високій роздільній здатності майже у всіх браузерах, які використовують настільну версію в Росії.

Дмитро Колєзєв, російський журналіст і YouTuber, який керує інструментом вимірювання аудиторії під назвою YouScore, сказав, що він помітив 30-відсоткове падіння російських користувачів на його власному каналі в серпні.

«Канали, які є суто розважальними і не висвітлюють політику, повідомляють про ще більший спад, ніж політичні, — сказав він. — Ми припускаємо, що політично активні глядачі активніше використовують інструменти обходу, тоді як інші глядачі швидше залишають платформу».

До 3 серпня державні ЗМІ повідомили, що YouTube перестав відтворювати відео у високій роздільній здатності майже у всіх браузерах, які використовують настільну версію в Росії. (AFP/Getty Images)

YouTube неймовірно популярний в Росії. За даними Mediascope, російської дослідницької компанії медіаринку, 95 мільйонів росіян — приблизно 80 відсотків населення — щомісяця використовували платформу. Він довгий час був четвертою за відвідуваністю онлайн-платформою в країні після Google, Yandex (власна пошукова система Росії) і WhatsApp.

Це також економічний двигун і великий ринок для російських впливових осіб, знаменитостей і компаній, що займаються виробництвом розваг, які вклали мільйони в розвиток своїх каналів. За даними NetBlocks , британської організації, яка займається наглядом за свободою Інтернету, один день відключення YouTube коштує російській економіці приблизно 23 мільйони доларів.

Експерти зі свободи Інтернету кажуть, що популярність і культурна популярність платформи дозволили їй залишатися на плаву набагато довше, ніж інші західні соціальні медіа, які були заборонені незабаром після війни.

Незрозуміло, чому російська влада вирішила вжити заходів проти YouTube зараз, через кілька місяців після повної заборони інших соціальних мереж, але це може бути випадок помсти власнику Google за блокування деяких російських каналів на YouTube.

Російський регулятор Роскомнадзор і власник YouTube, Google, були заблоковані в киплячій суперечці щодо контенту, цензури та зберігання даних протягом багатьох років, яка знову спалахнула після російського вторгнення в Україну.

Роздратована відмовою Google заблокувати канали незалежних ЗМІ та антикремлівських активістів на YouTube, Росія оштрафувала компанію на 100 мільйонів доларів, арештувала її місцеві активи, змусивши її оголосити про банкрутство у 2022 році.

Попри те, що Google фактично вийшов із країни, він залишив працювати Gmail і YouTube, хоча й прибрав функції реклами та монетизації, на які багато активістів покладалися для фінансування.

«YouTube — це місце, де незалежні голоси та громадянські журналісти знайшли дім і аудиторію. Ось чому ми наполегливо працювали, щоб зберегти YouTube доступним у Росії, а також вжили ряд заходів для боротьби з дезінформацією з початку російського вторгнення в Україну», – сказав представник YouTube.

За кілька місяців до того, як швидкість YouTube у Росії впала, платформа заборонила понад 3000 російських каналів, пов’язаних із пропагандистами вторгнення та контрольованими державою ЗМІ, згідно з нещодавнім звітом Google Threat Analysis Group.

Ці канали включали акаунти Шамана та Поліни Гагаріних, мейнстрімових російських поп-зірок, які рішуче підтримали війну в Україні, і цей крок відбувся після санкцій Європейського Союзу кількома днями раніше.

Це викликало гнів російських інтернет-цензорів, і державний регулятор закликав генерального директора Google Сундара Пічаї відновити понад 200 каналів YouTube, що належать прокремлівським ЗМІ, державним установам та іншим громадським діячам, «які висловлюються на підтримку Російської Федерації та дій влади».

Деякі російські офіційні особи натякнули, що переговори з Google остаточно провалилися, а законодавець Олександр Хінштейн наприкінці липня заявив, що YouTube «на власні очі побачить, що держава перейшла від переконань до конкретних кроків».

«Ще раз підкреслю: все, що відбувається, є наслідком антиросійської політики хостингу, який послідовно видаляє канали наших публічних діячів (блогерів, журналістів, артистів), позиція яких відрізняється від західної. точки зору», – написав Хінштейн у дописі в Telegram.

Прокремлівський російський поп-ідол Шаман, одягнений у кольори державного прапора, у Москві 22 серпня. (Олександр Неменов/AFP/Getty Images)

Роскомнагляд, однак, звинуватив у уповільненні Google не обслуговування свого обладнання, а не будь-які кроки з його боку.

«Він покинув Росію, обравши процедуру банкрутства і припинивши підтримку інфраструктури своїх кеш-серверів у наших мережах зв’язку», — йдеться в заяві регулятора газеті РБК.

YouTube заперечив, що проблеми з підключенням у Росії "не є наслідком будь-яких технічних проблем з нашого боку чи вжитих нами дій".

Обмеження YouTube ризикує ще більше обмежити охоплення незалежних голосів простими росіянами, особливо тими, хто в основному споживає розважальний контент, але іноді виявляє політичний контент через алгоритми рекомендацій.

Російські антивоєнні активісти написали кілька відкритих листів до Google, сподіваючись відновити монетизацію та розміщення реклами на критично важливих для Кремля каналах, щоб допомогти цим проектам вижити.

Фонд боротьби з корупцією, який заснував нині покійний активіст Олексій Навальний, повідомив про падіння доходів майже на 40 відсотків після того, як YouTube припинив монетизацію своїх каналів. У січні група надіслала американським регуляторам рекомендації щодо політики, в яких зазначено, що «існує нагальна необхідність чинити тиск на Google, перш за все, щоб заохотити відновлення платної реклами в Росії як одного з її головних пріоритетів, і прийняти прозорий алгоритмічний підхід».

«Для багатьох у Росії YouTube — це не просто платформа для обміну відео; це рятівний круг, який підтримує засоби до існування та забезпечує важливе джерело інформації. Його значення полягає в його здатності розширювати можливості незалежних голосів, пропонуючи альтернативу контрольованим державою ЗМІ», – йдеться у звіті організації.

Колєзєв, який підписав листи до YouTube, сказав, що рішення компанії зберегти свій російський сегмент було схвалено дисидентами країни, але зазначив, що не було ніяких заходів для допомоги російському громадянському суспільству.

Експерти з телекомунікацій, опитані The Washington Post, сказали, що, хоча локальні сервери Google, ймовірно, погіршаться в майбутньому, поточні проблеми зі швидкістю завантаження пов’язані з системою цензури в Інтернеті, яка постійно розширюється в Росії.

У перші роки свого правління президент Володимир Путін приділяв мало уваги Інтернету, натомість виступаючи проти традиційних медіа та взявши їх під жорсткий контроль.

Оскільки російська влада методично забороняла та відсівала незалежні новинні сайти, YouTube разом із Telegram став політичним, надаючи журналістам і опозиції платформу для проникнення в наративи Кремля.

Російський уряд не поспішав визнавати загрозу, дозволяючи таким лідерам опозиції, як Навальний, охоплювати мільйони прихильників онлайн і координувати протести протягом 2010-х років.

У 2018 році Роскомнадзор не зміг заблокувати Telegram після того, як той відмовився надати владі доступ до даних користувачів і повідомлень. У 2020 році номінальну заборону було скасовано, що дозволило додатку функціонувати у звичному режимі, але Роскомнагляд засвоїв урок і вирішив запровадити більш складні інструменти для контролю Інтернету.

Роскомнагляд також проштовхнув кілька законів, щоб досягти мети створити «суверенний Інтернет» і зробити Росію незалежною від глобальної мережі та американських великих технологій — приблизно так, як Китай та Іран відокремилися від глобальної мережі.

Віртуальні приватні мережі, зашифрований цифровий тунель, широко відомий як VPN, були першими. Минулого літа влада заборонила більшість із них, і вони зникли з російського Apple Store.

«Це показує, як Кремль впливає на великі технологічні корпорації, щоб створити цензуру в країні», — сказав телекомунікаційний аналітик і активіст за цифрову свободу Михайло Клімарєв.

Клімарєв каже, що наглядовий орган країни нещодавно отримав цю можливість, придбавши спеціальне обладнання та програмне забезпечення, яке дозволяє блокувати окремий набір використовуваних методів зв’язку, а не блокувати окремі веб-сайти.

У 2022 році Клімарєв і група журналістів отримали документи, які свідчать про те, що це обладнання постачається російськими компаніями, але збирається з компонентів, зокрема мікрочіпів, закуплених за кордоном, зокрема в Ізраїлі, Китаї та США.

Опозиційно налаштовані обчислювальні майстри швидко створили кілька інструментів для обходу блокувань, від простих VPN з відкритим кодом до інструкцій про те, як перемонтувати домашні маршрутизатори, щоб уникнути контролю регулятора.

«Між технічним співтовариством і Роскомнаглядом йде невидима війна», – додав він. «Але в останнього є багато-багато ресурсів, і головне зараз — не дати Росії отримати обладнання, яке дає змогу блокам».

Клімарєв прогнозує, що Росія перейде до іранської моделі інтернет-обмежень, де кілька авторизованих веб-сайтів заносяться до білого списку, заборонені адреси заносяться до чорного списку, а значна частка доменів, відомих як сірий список, зазнає «навмисних» збоїв. .

«Якщо ми прослідкуємо логіку [російської] держави досі, наступною зупинкою буде Іран з YouTube, а потім також заблокований Telegram», — сказав він.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Чому в одязі зашиті кишені: причину знають не всі
24tv
2024-09-20T16:36:44Z
Треба лише 3 інгредієнти: готуємо фантастичний пиріг з бананами
24tv
2024-09-20T16:27:16Z
Стало відомо, чи можна пити розчинну каву щодня
AgroNews
2024-09-20T16:24:05Z
Який знак Зодіаку самий брехливий: астрологи розкрили перше місце
Политека
2024-09-20T16:21:10Z
5 правил прання пальта: дотримуйтеся їх, щоб не зіпсувати одяг
24tv
2024-09-20T15:57:36Z
Загадка природи: вода в озері, яке зникає щоліта, повертається восени
Фокус
2024-09-20T15:51:22Z
Ви за характером начальник чи виконавець - дізнайтесь з тесту
TSN
2024-09-20T15:09:56Z
Це збереже ваші гроші: 7 порад, як суттєво заощадити на ремонті кухні
24tv
2024-09-20T15:09:14Z
Швидкий тест на IQ: знайдіть цифри, які повторюються, щоб дізнатися рівень свого інтелекту
TSN
2024-09-20T15:06:25Z
Які трендові кольори волосся для жінок за 40: омолоджують і роблять образ бездоганним
TSN
2024-09-13T17:42:40Z
Тіна Кароль обрана музичною продюсеркою Нацвідбору на "Євробачення-2025"
TSN
2024-09-13T13:15:00Z
Народна артистка України Оксана Білозір побувала у Курській області
24tv
2024-09-20T16:45:08Z
Камала Гарріс заручається підтримкою зірок – FT
iPress
2024-09-20T16:19:07Z
Новий сезон "Ліги Сміху. Волонтерський десант 4": хто стане зірковими тренерами
TSN
2024-09-20T16:09:47Z
Не один раз, – Melovin щиро зізнався, що йому зрадили
24tv
2024-09-20T15:51:17Z
3 українські актори, які працювали в Росії, але тепер шкодують про це
24tv
2024-09-20T15:36:01Z
Помер учасник команди "Ніколь Кідман" із "Ліги сміху" Юрій Рябченко
Комсомольская правда
2024-09-20T15:30:05Z
Сиквел «28 днів по тому» зняли «здебільшого» на iPhone 15 Pro Max
ITC
2024-09-20T15:22:33Z
Тобіас: Реал і Шахтар – два по-своєму великі клуби
Football.ua
2024-09-20T16:46:58Z
Колишній президент УЄФА Платіні запропонував зменшити кількість футболістів на полі до десяти
ZN UA
2024-09-20T16:20:30Z
Юний хавбек українського походження Бауманн підписав професійний контракт із Манчестер Юнайтед
Football.ua
2024-09-20T16:19:18Z
Довбик повечеряв з фанами Роми: яку обіцянку дав український форвард
24tv
2024-09-20T16:09:43Z
Тобіас: Переконаний, із закінченням жахливої війни, Україна зможе вийти на новий рівень розвитку
Football.ua
2024-09-20T15:48:38Z
Шахова Олімпіада. Збірні України у суботу зіграють з Грузією та Вірменією
УкраинФорм
2024-09-20T15:43:58Z
Українка Магучіх увійшла до топ-10 найкращих легкоатлеток Європи-2024
Комсомольская правда
2024-09-20T15:12:57Z
АПЛ: розклад і результати матчів 5-го туру чемпіонату Англії з футболу, турнірна таблиця
TSN
2024-09-20T15:10:07Z
На фронті загинула важкоатлетка і тренерка Ніна Пашкевич
УкраинФорм
2024-09-20T15:03:47Z
Зеленський анонсував переговори у США та новий план посилення України
Хвиля
2024-09-20T16:48:55Z
Авіаудар Ізраїлю прийшовся на топ-керівників «Хезболли» в Бейруті
Петр и Мазепа
2024-09-20T16:45:04Z
У Туреччині кажуть, що не подавались би у БРІКС, якби були в ЄС
Европейская правда
2024-09-20T16:43:04Z
Прем’єр Нідерландів підтримує обмеження напливу українських чоловіків
Европейская правда
2024-09-20T16:42:02Z
ЦАХАЛ вдарив по столиці Лівану: вбито одного з ключових командирів "Хезболли"
24tv
2024-09-20T16:36:46Z
Блискуча, але одноразова операція: чи змінилась стратегія "Хезболли" після подій в Лівані
24tv
2024-09-20T16:36:32Z
Якщо свій ресурс безмежний: навіщо Кремль вербує на фронт іноземців
24tv
2024-09-20T16:36:26Z
Ворожі агенти підпалюють військові авто задля дестабілізації – прокуратура
1News
2024-09-20T16:36:23Z
У Росії підтвердили катування й вбивство американця в Донецьку
УкраинФорм
2024-09-20T16:34:10Z
В Італії знайшли тіла трьох французів та уламки літака, який зник три дні тому
УкраинФорм
2024-09-20T16:31:45Z
Росіяни скинули авіабомбу на геріатичний пансіонат у Сумах: моторошні подробиці
TSN
2024-09-20T16:24:39Z
У Дніпрі поліція затримала чоловіка, який кинув гранату під припарковане авто
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T16:21:19Z
На Сумщині судитимуть 4-х учасників злочинної групи та їх пособницю, які ошукували військовослужбовців
InternetUA
2024-09-20T16:07:00Z
У лікарні Запоріжжя пролунав вибух, травмований пацієнт
УкраинФорм
2024-09-20T15:51:08Z
В Італії через небезпеку затоплення та зсувів евакуйовано 1500 осіб
ZN UA
2024-09-20T15:49:50Z
У Вінниці поліцейські та представники громадської організації знищували наркографіті
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T15:30:01Z
28-річний львів'янин видурив в українки в Дубаї гроші через інтернет
InternetUA
2024-09-20T15:07:13Z
У Львові правоохоронці викрили «міжнародного» валютного шахрая
Украина Криминальная
2024-09-20T15:06:39Z
Прикордонники попередили українців про можливі труднощі з перетином польського кордону
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T15:49:31Z
Ціна Курської операції: українські військові розповіли, чи вартий наступ важких зусиль
TSN
2024-09-13T17:42:32Z
Наречена шаленіла від радості, коли гості виконали запальний флешмоб – відео з весілля
24tv
2024-09-20T16:45:27Z
Уряд затвердив план заходів із відновлення освіти на деокупованих територіях до 2027 року
УкраинФорм
2024-09-20T16:42:18Z
Заощадили цілий статок: подружжя зробило бюджетний ремонт та отримало кухню мрії
24tv
2024-09-20T16:42:04Z
Наш Зміїний: як виглядає легендарний острів зараз
24tv
2024-09-20T16:36:49Z
ЗСУ опустились в рейтингу найсильніших армій світу: яке місце займає Україна
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T16:33:24Z
Розкриті технічні характеристики новітнього американського ядерного бомбардувальника
InternetUA
2024-09-20T16:32:20Z
"Образ загиблого окупанта змінився": BBC проаналізувало, хто помирає частіше серед росіян
24tv
2024-09-20T16:27:54Z
Як схуднути в животі: міфи та рекомендації лікарів
TSN
2024-09-20T16:33:02Z
Слиз у горлі: чому виникає та що робити
24tv
2024-09-20T15:36:31Z
«Фармак» купив британського виробника генеричних препаратів
Петр и Мазепа
2024-09-20T15:30:39Z
Не термін придатності: який символ вказує, скільки можна використовувати косметику
GlavRed
2024-09-20T15:27:19Z
Названо сім звичок, від яких потрібно відмовитися до 50 років для здорового старіння
TSN
2024-09-20T15:09:19Z
Як вивести поганий запах з туалету: ось що потрібно використовувати
24tv
2024-09-20T14:36:35Z
Осліпла і залишилася з синцями: жінка шокувала виглядом після "супердози" вакцини – фото
TSN
2024-09-20T12:57:57Z
Як почистити один кілограм волоських горіхів за хвилину: бабусин метод, який ніколи не підводить
TSN
2024-09-20T12:57:12Z
Для медзакладів Харківщини передали 13 позашляховиків
Мій Харків
2024-09-20T12:47:36Z
Україну накриє аномальне тепло: синоптик здивувала прогнозом на жовтень та листопад
GlavRed
2024-09-20T16:45:41Z
Для пересування Донецькою областю неурядові організації мають отримати дозволи
УкраинФорм
2024-09-20T16:42:20Z
Буде сильний вітер: названо дату, коли в Україну повернуться дощі
GlavRed
2024-09-20T16:39:44Z
Величезний склад путінських ракет злетів у повітря: що тепер буде з обстрілами України
TSN
2024-09-20T16:33:51Z
Сил не вистачає: окупанти з РФ панікують через втрату ініціативи на фронті
GlavRed
2024-09-20T16:27:20Z
Хтось чув про червоні лінії Заходу?
GlavRed
2024-09-20T16:27:02Z
Забруднення повітря у Києві: прогнозують, що погода змінить ситуацію ввечері
УкраинФорм
2024-09-20T16:24:11Z
Ворог обстріляв Нікопольщину з артилерії та дронів, постраждав чоловік
УкраинФорм
2024-09-20T16:12:13Z
Вихідні в Україні будуть сухими та сонячними
Комсомольская правда
2024-09-20T16:04:33Z
Найпопулярніші дизельні авто серпня 2024: RENAULT Duster, RENAULT Megane, SKODA Octavia та інші
ITC
2024-09-20T16:34:43Z
Їх випустили лише 660: в Україну привезли найшвидший універсал у світі
Фокус
2024-09-20T15:36:01Z
Maxus eTerron 9: перший електричний пікап з повним приводом у Європі
ITC
2024-09-20T15:22:45Z
Мініатюрний ексклюзив: найдорожчий MG в історії продають за мільйон доларів
Фокус
2024-09-20T14:30:57Z
DAF Trucks презентує ще більш економічні вантажівки
AutoCentre
2024-09-20T14:09:17Z
АМАКО провела демо-показ диско-лапового культиватора ACTROS RO4000R від BEDNAR
AgroNews
2024-09-20T13:40:48Z
Без подряпин та розводів: чим відмити лобове скло
GlavRed
2024-09-20T13:28:40Z
Toyota Supra отримає V8 та вирушить на перегони
AutoCentre
2024-09-20T13:09:15Z
Електричний кросовер Hyundai Ioniq 5 готуються перетворити на роботизоване таксі
AutoGeek
2024-09-20T13:01:55Z
Саудівська Аравія придбала акції одного з найбільших агрохолдингів в Україні
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T16:42:33Z
Українцю впаяли штраф після перевірки газу: процедуру доведеться пройти всім
Политека
2024-09-20T16:42:21Z
В Україні може суттєво подорожчати інтернет: що відомо наразі
Фокус
2024-09-20T16:30:17Z
Японія хоче виробляти нову енергію: 2 ГВт і $100 млн на виробництво
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T16:24:45Z
Дефіцит електроенергії цієї зими очікується на рівні 4-5 ГВт - експерт
УкраинФорм
2024-09-20T16:24:12Z
Європейські країни мають ресурси для зими навіть без російського газу
iPress
2024-09-20T16:19:11Z
Україна стала привабливим ринком для балканських виробників зброї – The Economist
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T16:19:10Z
Відключення світла у суботу не прогнозуються - Укренерго
УкраинФорм
2024-09-20T16:18:57Z
Планових відключень світла у суботу не буде, але українців просять економити електрику
Комсомольская правда
2024-09-20T16:13:28Z
"Крута колаба": Борис Джонсон шокував соцмережі відео з українською провідницею
Фокус
2024-09-20T16:45:40Z
«Алло, в мене iPhone»: Siri тепер пропонує дзвонити колишнім — і ви ніколи не здогадаєтесь чому
ITC
2024-09-20T16:34:43Z
Xiaomi вийшла на друге місце у світі за продажами смартфонів — в Україні займає перше
ITC
2024-09-20T16:34:22Z
Китай вдруге за день запустив у космос супутники
УкраинФорм
2024-09-20T16:07:30Z
Telegram заборонили держслужбовцям: ось чому вам теж не слід ним користуватися
24tv
2024-09-20T16:06:47Z
Названо найдовговічніші смартфони 2024 року
InternetUA
2024-09-20T16:01:08Z
Бразилія проти Ілона Маска: соцмережу X оштрафували на велику суму
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T15:51:36Z
Apple представила iPhone 16: все, що треба знати про зміни в дизайні, характеристиках і функціональності
TSN
2024-09-20T15:51:33Z
Моторошні звуки «біотванга», що лунають із Маріанської западини, нарешті пояснені
Portaltele
2024-09-20T15:49:21Z