Сільгоспвиробники на Черкащині 2024 року посіяли 3 тис. га квасолі, це на 25% більше порівняно з минулим роком.
Про це «Суспільному» повідомила начальниця Управління виробництва агропродукції Черкаської ОВА Валентина Сокирко.
Як розповів фермер Леонід Самойленко, запланованого урожаю отримати не вдасться. Торік збирали до 2 т/га, нині — аби було 1,5 т/га.
«Цього року в нас два місяці практично не було дощу. Це були якраз ті місяці, коли квасоля цвіла і формувала стручок. З того, що я бачив, то вона, бідолашна, жила завдяки росі. Так і витягувалася», — пояснив він.
Далі зібраний врожай будуть завозити на склади, зазначив фермер.
«Там вона калібрується, очищується, фасується, а потім здаємо на аналіз. Якщо квасоля проходить за вимогами, то її беруть переробники. Якщо ж якісь нюанси будуть, то йде на експорт», — додав аграрій.
Леонід Самойленко поділився, що ця культура нині має попит, адже є замінником тваринного білка. Тому, попри складнощі та менший врожай, відмовлятися від квасолі не збирається.
«Вона дуже приваблива з погляду експорту. Та й в Україні нині всі замінники білка — це квасоля. Наші виробники вже почали її брати інтенсивно, плюс на армію є замовлення, всі консервні заводи підв’язані саме під це. Як культура вона цікава. Трохи з вирощуванням погратися потрібно, але воно того варте», — підсумував він.