MY.UAНовини
Олександр Свіщов та Григорій Козловський організували контрабанду цигарок під прикриттям Петра Порошенка
Олександр Свіщов та Григорій Козловський організували контрабанду цигарок під прикриттям Петра Порошенка

Олександр Свіщов та Григорій Козловський організували контрабанду цигарок під прикриттям Петра Порошенка

Львівські “бізнесмени” Олександр Свіщов та Григорій Козловський, на долю яких припадає виробництво більш ніж 60% нелегальної тютюнової продукції України, продовжують контрабанду цигарок до Європи, прикриваючись зв’язками в оточені екс-президента України Петра Порошенка.

Про це повідомляє редакція сайту NENKA ІНФО

Незаконний “бізнес” по виробництву нелегальної тютюнової продукції та контрабанді цигарок в Європу організований давніми партнерами Олександром Свіщовим та Григорієм Козловським на базі ТОВ “Винниківська тютюнова фабрика” у Львівській області.

Хоча Козловський та Свіщов 19 травня офіційно вийшли з переліку засновників ТОВ “Винниківська тютюнова фабрика”, а компанія формально  належить екс-засновнику Руслану Бицькому, посаду директора на підприємстві займає бізнес-партнер Козловського Ростислав Павлів.

Загалом на території Львівської тютюнової фабрики у Винниках працює низка компаній, що належали Григорію Козловському та його бізнес-партнерам. Виробничі цехи фабрики належать доньці Григорія Козловського Софії Максимець, а власницею торговельних марок сигарет Marvel.Strong та Lifa, які виготовляють на фабриці, є донька Олександра Свіщова Вікторія Свіщова.

«Винниківська тютюнова фабрика» і «Марвел Інтернешнл Тобакко Груп» реалізують продукцію через ТОВ «Торговий дім «Марвел», що належить депутату Львівської міськради від «Європейської солідарності» Олексію Різнику, який числився директором фабрики до 19 травня 2024м року.

Нещодавно на території тютюнової фабрики була спроба провести обшуки детективами Бюро економічної безпеки разом з поліцейськими, але їх силою витіснили молодики спортивної зовнішності, яких пізніше ідентифікували як “бійців” Григорія Козловського.

Тож, як бачимо, Козловський та Свіщов продовжують здійснювати оперативне управління ТОВ “Винниківська тютюнова фабрика”, хоча офіційно вийшли з числа засновників, імовірно, побоюючись стати основними підозрюваними в уже відкритих кримінальних справах за фактами  виробництва нелегальної тютюнової продукції та контрабанді цигарок в Європу.

Уникати відповідальності, в тому числі кримінальної, Олександру Свіщову та Григорію Козловському допомагають зв’язки в найближчому оточенні Петра Порошенко.

В контексті зв’язків Олександра Свіщова та Григорія Козловського, варто нагадати,  що Козловський у 2015-2020 роках був депутатом Львівської міської ради від політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність»», а у 2020-22 роках — депутатом Львівської обласної ради від «Європейської Солідарності».

Менш явний зв’язок між нелегальним бізнесом Свіщова-Козловського та БПП можна прослідкувати через “ручних  активістів” львівської тютюнової мафії ГО “Життя” та Генерального директора Директорату громадського здоров’я МОЗ України, а в минулому очільника того ж самого ГО “Життя” Андрія Скіпальського.

Варто відзначити, що свою посаду в МОЗ Андрій Скіпальський отримав за каденції Петра Порошенко. Також Скіпальський є кумом Володимира В’ятровича – народного депутата від «Європейської Солідарності», який теж, як і Григорій Козловський, родом зі Львівщини.

Не забуваймо і про дружину Володимира В’ятровича – Ярину Ясиневич, яка товаришує з другою дружиною Андрія Скіпальського і, як вона сама вказала на своїй Facebook-сторінці, «дбає про громадське здоров’я у Центрі Громадянського Представництва “Життя”».

ФОТО: Андрій Скіпальський з похресником та сином народного депутата Володимира В’ятровича

Але повернемось до бекграунду Олександра Свіщова та Григорія Козловського, який вони старанно “вичищають” з мережі інтернет.

Львівський бізнесмен Свіщов Олександр Юрійович, відомий у кримінальних колах як Саша Седой, у 2014 році брав активну участь у схемах крадіжки на ДП «Укрспирт» і контрабанді спирту в Європу та Крим. Ба більше, за вказівкою колишнього очільника спиртової монополії Михайла Лабутіна та його «партнера» Олександра Свіщова, директорів спиртозаводів в областях оперативно змінювали, призначаючи на посади «своїх» людей, які мали налагодити виробництво контрафактного продукту. Причому в обсягах, що перевищують 60% загального виробництва спирту в Україні.

Діяв Свіщов Олександр у складі так званої «Львівської мафії», важливою фігурою якої досі є спонсор ВО «Свободи» Ігор Кривецький. Після того, як за фактом розкрадань в «Укрспирті» відкрили кримінальне провадження (№ 12014000000000444), з’ясувалося, що йдеться про мінімум 250 мільйонів гривень, викрадених з підприємства, а під час слідства ця сума зросла до 1 мільярда.

Слідство факт виробництва необлікованого спирту підтвердило. Але після того, як кримінальну справу з провадження МВС було витребувано в ГПУ, яким тоді керував «свободівець» – Махніцький, розслідування по-тихому прикрили. Свіщов Олександр Юрійович зміг уникнути кримінальної відповідальності.

А у 2017 році Олександр Свіщов, він же Саша Седой, поважний львівський бізнесмен, зайнявся зачисткою Інтернету від згадок про своє бурхливе кримінальне минуле, звернувшись до Пустомитівського районного суду з відповідальним позовом. Свіщов просив, зокрема, зобов’язати кілька вітчизняних видань прибрати матеріали, що «ганьблять його ім’я». Суд дослухався до аргументів позивача:

Як випливає з рішення суду, Олександру Свіщову не сподобалося, що його назвали “одним із львівських кримінальних авторитетів, родом із буремних 90-х”. Але чи тільки ці слова так збентежили Свіщова? Ось що знайшли журналісти нашого видання: Свіщов Олександр Юрійович брав активну участь у схемах крадіжки в державному підприємстві «Укрспирт» і контрабанді цього самого спирту в Європу. Не сам, звісно, а в складі так званої Львівської мафії, основним діячем якої був і є відомий спонсор Свободи Ігор Кривецький-Пупс.

Крім того, частина спирту йшла до Криму, на заводи тодішнього генерального директора «Укрспирту» Михайла Лабутіна. Роль Свіщова зводилася до контролю за «смотрящими» за Лабутіним, які вказували останньому, скільки і куди спрямувати продукції та як розподіляти вкрадені гроші.

Після того, як за фактом розкрадань в «Укрспирті» відкрили кримінальне провадження (№ 1201400000000444), з’ясувалося, що йдеться про мінімум 250 мільйонів гривень (у цінах 2014 року), викрадених із підприємства. Щоправда, під час слідства цифра зросла до мільярда.

Так само йшлося про спробу рейдерського захоплення держпідприємства «Зірненський спиртовий завод». Результатом кримінальної справи стала втеча Лабутіна і обвинувачення його в розкраданні понад одного мільярда гривень. Свіщов Олександр Юрійович і Козловський Григорій Петрович фігурували у справі, проте з часом їх прізвища зникли з матеріалів. Але в статтях, які так старанно вичищає Олександр Седой збереглись наступні фото:

Підписано його було так: «11 червня 2014 р. Київ вул. Пилипа Орлика, ресторан «М’ясо і риба», на фото Лабутін (червоний) на інструктажі в Олександра Свіщов (Седой, зелений), Олексій Шевченко (Шеф, синій), в оточенні охорони».

Наступне фото було названо «22 жовтня 2014 р., м. Київ вул. Богдана Хмельницького, 23-Б, на фото Лабутін (червоний) повчає інструкції від Свіщова (Седой, зелений), Шевченко (Шеф, синій), в оточенні охорони»:

Що ж стосується більш свіжіших історій, то повернемося до підконтрольних Свіщову-Козловському тютюнових фабрик. Як виявилося, вони засвітилися в контрабанді.

Інформація про це стала надбанням широкої публіки в березні 2020 року, у зв’язку з призначенням начальником Волинської митниці вихідця зі Львівщини Ігоря Вістака. Ось що писали з цього приводу «Волинські новини»: «на одному з Telegram-каналів ще наприкінці лютого повідомлялося про можливе призначення львів’янина на Волинь. Зазначалося, що його кандидатуру лобіює сигаретна мафія Львівської області. За Вестаком, мовляв, стоїть власник Львівської тютюнової фабрики Григорій Козловський. А також співвласник фабрики Олександр Свищев, колишній учасник організованої злочинної групи на прізвисько «Седой», він же – власник будівельної компанії «Авалон Inc». Ці бізнесмени своєю чергою лобіювали призначення нібито через іншого впливового львівського бізнесмена і політика Ігоря Кривецького на прізвисько Пупс».

Про те, що львівська та Винниківська тютюнові фабрики женуть контрабанду до Євросоюзу, повідомляло Львівське видання «Форпост». За даними видання, ці цигарки виготовляються на лівих лініях і ніким, крім власників виробництва, не обліковуються: цигарки Джин Лінг (Jin Ling). Ці, схожі на Camel, сигарети спочатку китайського походження, з гірським цапом на етикетці, буквально заполонили Європейський «чорний ринок», ставши одним із лідерів серед контрабандних марок тютюнових виробів. При цьому, за запевненнями європейських митних служб, жодних легальних поставок «Джин Лінг» до країн Євросоюзу не здійснювалося».

За даними «Форпосту», виробництво і контрабанда вдаються власникам фабрик за активного сприяння силовиків, яке Козловський налагодив ще за Януковича. А серед бізнес-партнерів  Свіщов Олександр та кілька інших не менш одіозних персон:

Ще одна схема контрабанди сигарет за участю Свіщова- Козловського стала відомою широкій публіці можна сказати випадково, так як розслідування розпочали уже угорські правоохоронці.

На початку жовтня 2021 року на причалі Чепель в Угорщині зламався кран. Через це баржу, яка нібито везла з України сіль торгової марки «Артемсіль», відправили на розвантаження в місто Пакш. Під час зняття вантажу пошкодився один із контейнерів, а звідти посипалися сигарети. Це не могло не привернути увагу.

Почалася повна перевірка вантажу, і вона засвідчила: під упаковки солі було замасковано рекордну для Угорщини партію контрабандних сигарет – за даними угорської сторони, 2 375 465 пачок. Якщо продати кожну з них навіть за скромні 3 євро, у сумі вийде близько 7 млн євро (понад 214 млн грн). Утім, в Угорщині сигарети зазвичай продаються ще дорожче – від 5 євро за пачку в роздробі.

Партію контрабанди одразу ж заарештували місцеві правоохоронці. Вони також встановили, що тільки 2021-го з України було відправлено три такі самі баржі – у квітні, червні та липні. В Угорщині вважають, що це теж була контрабанда.

Одержувач контрабандних сигарет – польська компанія Crystal Invest з українськими власниками. Її заснував син екс заступника міністра транспорту і зв’язку Володимира Бадагова – В’ячеслав Бадагов.

Відомий не тільки одержувач, а й марка сигарет – Marvel. Їхній виробник – Винниківська тютюнова фабрика у Львівській області.

Як бачимо, бекграунд “бандитів з 90-х” не заважає Олександру Свіщову та Григорію Козловському вести бізнес з близьким оточенням Петра Порошенко, а за допомогою “братків” Козловсько повністю реально відбитись від перевірок БЕБ.

Теги за темою
Петро Порошенко
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Які трендові кольори волосся для жінок за 40: омолоджують і роблять образ бездоганним
TSN
2024-09-13T17:42:40Z
Тіна Кароль обрана музичною продюсеркою Нацвідбору на "Євробачення-2025"
TSN
2024-09-13T13:15:00Z
Відома українська співачка записала фіт з російським гуртом: як вона відреагувала на скандал
24tv
2024-09-21T07:36:52Z
ТЦК мобілізували всіх: українські актори лишились без допомоги напередодні спектаклю, деталі скандалу
Политека
2024-09-21T07:21:26Z
Найкращі фільми 1994: що ми дивилися 30 років тому
ITC
2024-09-21T07:07:57Z
Точицький заявив про важливість стратегічних комунікацій для визнання всесвітньовідомих українських митців
УкраинФорм
2024-09-21T07:03:10Z
Втома часом брала гору, – Олександр Терен поділився враженнями від участь у шоу "Холостяк"
24tv
2024-09-21T06:39:06Z
Від паралімпійської чемпіонки до Лобановського: 5 українських фільмів про спортсменів
24tv
2024-09-21T06:33:28Z
Падіння Ерегіона у серіалі «Володар перснів»: як це було у книгах Толкіна
ITC
2024-09-21T05:46:08Z
Місячне затемнення у вересні: Терезам - зміни, Дівам - нові цілі, Тельцям - виконання бажання
GlavRed
2024-09-21T07:27:12Z
Приклад порядних сім'янинів – найкращі чоловіки за знаком зодіаку
24tv
2024-09-21T06:33:00Z
Як правильно мити мультиварку всередині: спосіб, який виручить кожну господиню
GlavRed
2024-09-21T06:27:13Z
Рецепт легкого пирога з тістом філо та сирною начинкою: виходить дуже смачно
Политека
2024-09-21T05:31:28Z
Пояснення стане сюрпризом: як часто потрібно пилососити будинок - точна цифра
GlavRed
2024-09-21T03:27:30Z
Гороскоп на завтра 22 вересня: Овнам - ланцюжок невдач, Володіям - прилив енергії
GlavRed
2024-09-21T03:27:09Z
Мʼясо виходить дуже ніжним: фіналістка "Мастер Шеф" дала рецепт смачного гуляшу
Политека
2024-09-21T03:03:45Z
Як випрати взуття в пральній машині: правила, які збережуть техніку
GlavRed
2024-09-21T00:27:45Z
5 головних помилок, які допускають жінки при нанесені губної помади
GlavRed
2024-09-20T23:27:26Z
Микола Матвієнко - У збірній найкращих гравців першого туру Ліги чемпіонів
УкраинФорм
2024-09-21T07:36:56Z
Тоуні вперше забив за Аль-Ахлі
Football.ua
2024-09-21T07:31:37Z
Реал Мадрид — Еспаньйол. Напередодні
Football.ua
2024-09-21T07:27:50Z
Український тенісист Юрій Джавакян виступив у фіналі турніру на Балі
УкраинФорм
2024-09-21T07:27:39Z
"Він – вершина айсберга": промоутер розповів, як Усик може вплинути на бій Джошуа – Дюбуа
24tv
2024-09-21T07:06:08Z
Мудрик не має наміру залишати Челсі
Football.ua
2024-09-21T07:00:33Z
Барселона хоче продовжити контракт із Педрі
Football.ua
2024-09-21T06:30:52Z
Мареска: Челсі планує більше трансферів наступного літа
Football.ua
2024-09-21T06:22:43Z
Фергюсон: Я починаю хвилюватись через стан свого здоров’я
Football.ua
2024-09-21T05:51:53Z
Уражено один з найбільших арсеналів Росії: де розташований Тихорєцьк
24tv
2024-09-21T07:30:51Z
Байден готує пакет допомоги Україні на 375 мільйонів доларів: що туди ввійде
24tv
2024-09-21T07:30:28Z
РФ завдала ударів по восьми громадах Сумської області: є загибла
ZN UA
2024-09-21T07:27:51Z
Росіяни вдарили ракетами по житлому сектору у Кривому Розі: є загиблі
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T07:16:04Z
Спецслужба Фінляндії попередила: Росія може шантажувати країну заручниками
Европейская правда
2024-09-21T07:14:00Z
У Стамбулі відбудеться лекторій про знищення Росією книжкової спадщини України
УкраинФорм
2024-09-21T07:09:49Z
Вадим Пристайко: «Якщо ми не перетворимося на кращу версію себе після війни, тоді для чого нам всі ці жертви?»
Детектор М
2024-09-21T07:00:47Z
Нічна атака Росії на Кривий Ріг: влада оприлюднила фото наслідків
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T07:00:32Z
БпЛА атакували черговий арсенал ГРАУ в Росії: боєприпаси зберігали просто неба
Фокус
2024-09-21T06:57:35Z
Жінка перерахувала інтернет-шахраям майже 700 тисяч гривень
InternetUA
2024-09-21T07:37:00Z
У Тихорєцьку після атаки лунають звуки детонації та видно багато диму
24tv
2024-09-21T07:24:30Z
Облив бензином батьків та підпалив їхні будинки – у Миколаївському районі затримали зловмисника
Украина Криминальная
2024-09-21T07:09:56Z
Прокурори зафіксували наслідки масованого авіаобстрілу Харкова: постраждали 13 людей, пошкоджено цивільну інфраструктуру
Мій Харків
2024-09-21T06:58:41Z
У Казахстані 400 ув'язнених влаштували бунт у колонії
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T06:45:33Z
Поліція Київщини розшукує 10-річного хлопчика з Боярки
Украина Криминальная
2024-09-21T06:42:44Z
На Харківщині за добу внаслідок обстрілів - двоє загиблих, 21 постраждалий
УкраинФорм
2024-09-21T06:36:43Z
Частину України охопила повітряна тривога: є загроза балістики
TSN
2024-09-21T06:36:06Z
У Краснодарському краї РФ палає і детонує склад боєприпасів
GlavRed
2024-09-21T05:45:41Z
Прикордонники попередили українців про можливі труднощі з перетином польського кордону
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T15:49:31Z
Ціна Курської операції: українські військові розповіли, чи вартий наступ важких зусиль
TSN
2024-09-13T17:42:32Z
США можуть поставити Україні плануючі авіабомби для винищувачів F-16 – Politico
ZN UA
2024-09-21T07:37:20Z
У Курській області українські військові експериментували з інноваційними методами - ISW
УкраинФорм
2024-09-21T07:33:30Z
У Тихорецькому районі РФ палає склад, на якому зберігалися північнокорейські ракети
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T07:30:51Z
Допомога Україні від США: у Пентагоні пояснили, чому застосовується "дозований підхід" у постачанні озброєння
TSN
2024-09-21T07:21:48Z
Обман ТЦК дорого коштуватиме: як каратимуть українців
Знай
2024-09-21T07:21:46Z
Чи був в України шанс на швидку еволюцію?
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T07:21:24Z
Президент підписав закон щодо збільшення бюджету на військові потреби
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T07:21:16Z
Колабораційна діяльність і критична інфраструктура: виклики правового регулювання
Украина Криминальная
2024-09-21T06:24:24Z
Чому болять мʼязи після спорту: що таке кріпатура та як її побороти
24tv
2024-09-21T05:48:40Z
5 причин, чому роботи можуть стати найкращими лікарями в майбутньому
InternetUA
2024-09-21T05:01:27Z
Бачити означає вірити: прорив у генній терапії, який дає зір сліпим
Portaltele
2024-09-21T04:51:59Z
21 вересня: яке сьогодні свято, традиції та заборони
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T21:06:24Z
Нестабільність на клітинному рівні: вчені дізналися причину появи зморшок на нашому тілі
Фокус
2024-09-20T19:57:28Z
Удар по пансіонату: до атаки Сумську ОВА просили евакуювати пацієнтів, але цього не зробили
24tv
2024-09-20T17:33:39Z
10 науково доведених корисних властивостей зеленого чаю
24tv
2024-09-20T17:27:11Z
Ці 5 цілющих чаїв допомагають проти кашлю: варто пити їх цієї осені
24tv
2024-09-20T17:21:34Z
Через обстріли росіян на Харківщині є загиблі та постраждалі цивільні жителі: слідчі задокументували наслідки воєнних злочинів
Мій Харків
2024-09-21T07:33:04Z
На фронті минулої доби - 217 бойових зіткнень
УкраинФорм
2024-09-21T07:27:58Z
Війська РФ на межі: ворог не може наступати одразу на трьох напрямках - ЗСУ
GlavRed
2024-09-21T07:27:17Z
Низка трамваїв і тролейбусів тимчасово змінила маршрути
Мій Харків
2024-09-21T07:24:37Z
Проста й зрозуміла схема: чому насправді збільшилися пожежі в Маріуполі
24tv
2024-09-21T07:21:11Z
РФ кидає резерви на всі напрямки фронту і проводить ротацію: суттєво зросла кількість атак ворога
TSN
2024-09-21T07:09:46Z
У Києві - середній рівень забрудненості повітря
УкраинФорм
2024-09-21T07:09:17Z
17 людей дістали поранення внаслідок обстрілів військ РФ у Донецькій області
ZN UA
2024-09-21T07:09:14Z
Мінус 1440 окупантів, танки, артсистеми та інша техніка: втрати ворога на 21 вересня
24tv
2024-09-21T06:54:26Z
В Україні виявили покинуту колекцію раритетних Mercedes-Benz
AutoCentre
2024-09-21T07:06:53Z
Водіям у Польщі розповіли, як оцінка авто впливає на кінцеву вартість страховки
Хвиля
2024-09-21T01:06:50Z
Недорога і ємна. У Бельгії розробили інноваційну твердотільну батарею
InternetUA
2024-09-20T21:04:08Z
Економ-пропозиція: який вигляд має найпростіший Volkswagen Golf 2024
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T18:09:01Z
Їх випустили лише 660: в Україну привезли найшвидший універсал у світі
Фокус
2024-09-20T17:00:03Z
Найпопулярніші дизельні авто серпня 2024: RENAULT Duster, RENAULT Megane, SKODA Octavia та інші
ITC
2024-09-20T16:34:43Z
Maxus eTerron 9: перший електричний пікап з повним приводом у Європі
ITC
2024-09-20T15:22:45Z
Мініатюрний ексклюзив: найдорожчий MG в історії продають за мільйон доларів
Фокус
2024-09-20T14:30:57Z
DAF Trucks презентує ще більш економічні вантажівки
AutoCentre
2024-09-20T14:09:17Z
Українцям вивернуть кишені новими тарифами: які платіжки зміняться
Знай
2024-09-21T07:36:26Z
Україна не зобов’язана забезпечувати транзит нафти та газу з Росії до країн ЄС: механізм та всі умови вже є
ZN UA
2024-09-21T07:33:00Z
Європою шириться блутанг
AgroPortal
2024-09-21T07:30:21Z
Яка вартість землі у різних областях України на вересень 2024 року
24tv
2024-09-21T07:21:59Z
Підприємець "приховав" 27 мільйонів від продажу пшениці: подробиці справи на Одещині
Политека
2024-09-21T07:21:16Z
Курс валют на вихідні, 21-22 вересня: скільки коштують долар, євро і злотий
TSN
2024-09-21T07:15:41Z
Стало відомо, як змінилися ціни на цибулю, капусту та моркву
AgroNews
2024-09-21T07:10:44Z
Українське зерно - на російські потреби: як РФ мародерствує на окупованих територіях
Фокус
2024-09-21T07:00:56Z
В Україні жорстка криза на ринку праці: експерти розповіли, що буде із зарплатами та робочими місцями
Политека
2024-09-21T07:00:55Z
Три способи, як зберегти фото з телефона на комп'ютері і не тільки
InternetUA
2024-09-21T07:31:33Z
10 секретів, як повернути ноутбук до життя, якщо він не вмикається
InternetUA
2024-09-21T07:01:37Z
Парадокс випромінювання чорних дір Стівена Гокінга може бути нарешті вирішений
Portaltele
2024-09-21T06:52:54Z
Як подовжити термін служби батареї вашого смартфону: 5 простих методів
InternetUA
2024-09-21T06:31:36Z
Vivo Watch 3 виходить на міжнародний ринок
Portaltele
2024-09-21T04:51:47Z
Як змінювалася температура Землі за останні 500 мільйонів років
Portaltele
2024-09-21T04:51:02Z
Знайти 3 відмінності між картинками зможуть лише справжні детективи: складна загадка
GlavRed
2024-09-21T04:27:07Z
Німеччина створить перший у світі мобільний квантовий комп’ютер до 2027 року
InternetUA
2024-09-21T04:01:42Z
Чоловік відвідав барбера, і тепер на весіллі друга може сам стати головною зіркою
24tv
2024-09-21T03:54:57Z