MY.UAНовини
У Києві роздали «Золоті дзиґи», а Марина Кудерчук вразила своєю сукнею
У Києві роздали «Золоті дзиґи», а Марина Кудерчук вразила своєю сукнею

У Києві роздали «Золоті дзиґи», а Марина Кудерчук вразила своєю сукнею

Кіно
Новини
У Києві роздали «Золоті дзиґи», а Марина Кудерчук вразила своєю сукнею
Новини
Кіно

У Києві роздали «Золоті дзиґи», а Марина Кудерчук вразила своєю сукнею

Антоніна даремно думала, що буде нудно.
Лєна Чиченіна
11 Вер 2024
0
34

Ну, не будемо вас інтригувать – ось.

І не треба звинувачувати Антоніну у лукізмі – вона і сама любить вирядитися у леопард з ніг до голови. Сукня нам подобається. Бо церемонія «Дзиґ» цьогоріч була без феєрії і навіть без червоної (чи будь-якої) доріжки. Усе скромно. Нема чого тут гламуром кидатися – війна надворі. 

Тому ми щиро дякуємо колишній голові Держкіно, що стала яскравою плямою серед цього свята стиманості та занудства. І що не забуває про колишніх колег та підопічних. 

Якщо що – це з нею не я

Якщо я цю фешн-історію сприйняла із захватом, то мій колега кінокритик Діма Десятерик трохи ошаленів. Навіть допис зробив. 

Нагадаю всім, що саме Дмитро винен у тому, що Кудерчук пішла. Це все через його щоденну та багатомісячну мантру у фейсбуці. 

Одразу нагадую, що церемонії (так, дві) відбувалися в контексті конференції Української Кіноакадемії. У перший день нагородили лавреатів двох минулих років.  Імена переможців нагадайте собі тут і тут. Напишу лиш, що позаминулого року тріумфувала «Стоп-земля» Катерини Горностай (11 «дзиґ»).

А минулого – «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука (теж 11). 

Ведучими були Голова правління Української кіноакадемії Ольга Бесхмельниціна та піардиректорка Тетяна Власова. Хочу сказати, що було живєнько, чого від наших кіноцеремоній дочекаєшся нечасто. 

Ну а на наступний день Оля пішла відпочивати, а до Тані доєднався Ахтем Сеітаблаєв. Теж було живєнько. Антоніна задоволена. Лиш фоточок поки немає красивих, то нарубала вам із трансляції. Вона, до речі, тут. 

Нині нагородили стрічки, які виходили в прокат у 2023 році. Ось тут список номінантів. 

Отже:

Найкращий ігровий серіал – «Перевізниця». І це правильний вибір, шановні кіноакадеміки! Шоуранер Женя Тунік явився нам у ось такому вигляді. 

Найкраща жіноча роль другого плану – Олена Мамчур «Ля Палісіада». Нагороду вийшов забирати режисер Філіп Сотниченко і пожартував, що готувався взагалі-то отримати свою «Дзиґу». Але давайте почекаємо. Нагадую, стрічка боротиметься цьогоріч за «Оскара». 

Найкраща чоловіча роль другого плану – Олексій Гнатковський. Ну звісно! Олексій був серйозним у своїй промові. Подякував Силам оборони, конкретно оператору Сергієві Михальчуку. А також своїй дружині Ользі, без якої, каже Олексій, нічого б не було і невідомо чи займався би він цією професією. Так шо, дівчата, ось Оля (в якої День народження), якій ми можемо подякувати за нашого нового сексимвола. 

А, і також Гнатковський сказав, що мріє, аби на наших знімальних майданчиках «говорили українською, а не кацапською». Боже, а хто це собі таке дозволяє? Хоча, була ваша Антоніна недавно на показі стрічки про мову від «Суспільного» «Як українці українською заговорили». Там Олексій був наратором – тут можна подивитися. Так ось, там люди жалілися, що у самому Мінкульті також не усі ще спромоглися зробити такий мовний перехід. Антоніна у це не може повірити.   

Найкращі спецефекти – Олексій Кудима «Ля Палісіада». Нагороду вийшла отримувати продюсерка і дружина Філіпа – Валерія Сочивець, а також їхній син Лео. Майбутній актор, між іншим. Принаймні посміхається він вже фантастично.  

Найкращий монтаж – Філіп Сотниченко «Ля Палісіада». Філіп знову жартує. Каже, що зараз все позбирає, бо наступна нагода випаде може за 2-3 роки. Чекамо з нетерпіннням! Бо «Ля Палісіаду» чекали значно довше. 

Найкращий звук – Сергій Авдєєв «Ля Палісіада». Ну ви вже здогадалися, хто виходить на сцену. Лєра говорить, що Сергій не вірив, що виграє і ставив на «Залізних метеликів». 

Найкращий грим – Ірина Солодовська «Довбуш». Ірина просто вийшла, подякувала і забрала нагороду. 

Найкращий дизайн костюмів – Гала Отенко та Марія Кюро «Довбуш». Нагороду забирає режисер Олесь Санін. Ой, зараз буде промова, відчуваю. А, ні. Олесь каже: «Слава Україні». Зала аплодує. 

Найкращий короткометражний документальний фільм – «Чорнобиль 22». На сцену виходить частина змінальної групи, зокрема режисер монтажу і військовослужбовець Микола Базаркін. Режисер Олексій Рудинський нагадує про військовополонених, надто про колегу, журналіста Максима Буткевича. 

Найкращий анімаційний фільм – «Маруополь 100 ночей» продюсер Андрій Палатний, режисерка Софія Мельник. Нагороду забирає Андрій і нагадує нам про Маріуполь і які культурні активності там готувалися до повномасштабного вторгнення.

Найкращий короткометражний ігровий фільм – «Жива» Владлен Одуденко. Ніхто за статуеткою не прийшов, але їм передадуть. Частина команди зараз у Торонто – представляють на кінофестивалі стрічку Павла Острікова «Ти-космос». Нагадаю, що на цьому фестивалі також показують пропагандистський фільм від колишньої режисерки Раши тудей. 

Найкращий документальний фільм – (інтрига! суперінтрига!!) «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова. Ну просто несподіванка. Хоча, інші стрічки у номінації теж дуже достойні, просто тут без шансів. Нагороду забрав співавтор Євген Малолєтка. Заждіть, скоро така сама інтрига буде і в головній номінації. 

Найкраща пісня – «Черепаха Аха» з фільму «Ля Палісіада», авторка музики та слів Ганна Чубач. Філіп дякує ансамблю «Зернятко», який витримав 20 дублів! А Лєра додає, що керівниця говорила дітям, аби «вони посміхалися, наче їм добре». 

Найкраща музика – Алла Загайкевич, Олександр Чорний, «Довбуш».

Композитори виходять на сцену, але Таня Власова повідомляє, що розходимося. Ненадовго – повітряна тривога. Тому музична пауза. 

Повертаємося. 

Найкращий сценарій. На сцену виходить Філіп. Ну а як ви думали? Таня коментує, що давно щось не було його на сцені. «Ця «дзиґа» – це не смішно для мене. Бо я ніякий не сценарист». Ага. Сотніченко каже, що його багато допомагали. «Але ту штуку давайте». І пішов вже із шостою нагородою. 

Найкраща робота художника-постановника – Юрій Григорович, Олександра Дробот, «Довбуш». Нагороду забрали продюсер Максим Асадчий та режисер Олесь Санін. Останній дякує за те, що його витримали. 

Найкраща операторська робота – Сергій Михальчук, «Довбуш». Ой, ну тут теж без інтриги. Сергій – один з найкращий наших операторів, військовослужбовець. Ще і скромний. Каже, що професія оператора не може існувати у вакуумі і тому дякує за співпрацю всій групі. А також розповідає, що це він вперше за 30 років не працює за професією у кіно. Але сподівається невдовзі повернутися. Антоніна і ми всі теж дуже на це чекаємо. Ахтем нагадує, що Сергій зараз робить неймовірно важливу роботу – знімає те, що відбувається на війні. І трагічне, і героїчне. 

Найкраща головна жіноча роль. Таня хоче сама назвати переможницю. І оголошує – Анастасія Карпенко «Як там Катя?». Анастасія дякує Силам оборони і розділяє нагороду з режисеркою Крістіною Тинькевич.

Найкраща головна чоловіча роль – Навруз Пашаєв «Ля Палісіада». Ахтем жартує: чекаємо на сцені Філіпа Сотниченка. Хоча які там жарти? Він вже піднімається. Виходить на сцену і пропонує Наврузу подзвонити – від зараз в Баку. Навруз відповідає, його погано чути, але він страшенно радий, зокрема бути частиною української кіноспільноти. Говорить українською. Але Ахтем чомусь починає з ним говорити російською з «азербайджанським акцентом»: «Как там в Баку, дарагой?». 

Найкращий режисер. Філіп, виходьте! Антоніна чекає, коли у нього закінчаться жарти. Але не дочекається. Взагалі, помітьте, як часто у режисерів, які фільмують щось дуже серйозне і часто сумне, відмінне почуття гумору. Передаємо привіт Наріману Алієву. І чекаємо, що він нарешті перестане розважати твітерську публіку і зніме для нас ще одне кіно. А краще не одне. 

Найкращий фільм – «20 днів у Маріуполі». Ну, я ж казала. Виходить Євген Малолєтка і лаконічно говорить, що йому трішки дивно стояти на сцені самому, без колег Мстислава та Василіси. А також висловлює сподівання, що усі герої їхнього фільму не будуть забуті. 

Власне, кіно зокрема для цього і існує. Аби ми згадували та не забували важливих речей. 

Фото: Максим Поліщук

«Антоніна»
Лєна Чиченіна
Золотозубий ром у ролі бога замість Моргана Фрімена. Дивимося тизер мультика про Закарпаття
Теги
Філіп Сотниченко
Олексій Гнатковський
Мстислав Чернов
Ля Палісіада
Золота дзиґа
Довбуш
Василиса Степаненко
Ахтем Сеїтаблаєв
Євген Малолєтка
«20 днів у Маріуполі»
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Які трендові кольори волосся для жінок за 40: омолоджують і роблять образ бездоганним
TSN
2024-09-13T17:42:40Z
Тіна Кароль обрана музичною продюсеркою Нацвідбору на "Євробачення-2025"
TSN
2024-09-13T13:15:00Z
Документальний фільм «Бартка» покажуть на Карпатському гірському кінофесті
УкраинФорм
2024-09-20T00:33:19Z
З України намагалися вивезти скрипку, ймовірно, роботи Страдіварі
ZN UA
2024-09-19T21:37:40Z
Після ДТП: Анджеліна Джолі найняла "найкращого пластичного хірурга" Лос-Анджелеса для свого сина
24tv
2024-09-19T21:00:44Z
"Далі так не могло продовжуватися": Даша Квіткова зізналася, що їй довелося терпіти від Добриніна
Знай
2024-09-19T20:51:36Z
5 найкращих ролей Кеті Бейтс, яка заявила про завершення акторської кар'єри
24tv
2024-09-19T20:06:26Z
І Ротару виступить: у Києві пройде грандіозний концерт
GlavRed
2024-09-19T19:27:06Z
Її вивчали навіть в університетах – яка трагедія ховається за феноменом Леді Гаги
24tv
2024-09-19T19:24:06Z
Шахтар закріпився в середині: як виглядає таблиця Ліги чемпіонів після 1 туру
24tv
2024-09-19T21:24:11Z
Ліга чемпіонів УЄФА. Успіх «Атлетико», нічия «Арсенала», поразка «Барселони»
УкраинФорм
2024-09-19T21:22:53Z
У Фонсеки конфлікт із Ібрагімовичем
Football.ua
2024-09-19T20:43:40Z
Український клуб ризикує не вийти на матч Ліги чемпіонів: що сталось із чемпіонами УПЛ
24tv
2024-09-19T19:51:18Z
Атлетік розібрався з Леганесом
Football.ua
2024-09-19T19:16:22Z
Перемога Бенфіки Трубіна та розгром Феєнорду: результати матчів Ліги чемпіонів за 19 вересня
24tv
2024-09-19T19:03:28Z
«Інфраструктура і діаспора»: в «Динамо» розповіли, чому для єврокубків обрали стадіон в Гамбурзі
TSN
2024-09-19T18:33:27Z
Збірна України піднялася на 24-те місце в рейтингу ФІФА
360ua.news
2024-09-19T18:21:12Z
Пономарьов: Наразі я задоволений тим, як виглядав Рух на старті сезону
Football.ua
2024-09-19T18:18:51Z
Як правильно зберігати сир на кухні: буде свіжим набагато довше
GlavRed
2024-09-20T00:36:55Z
Як змити фарбу з волосся в домашніх умовах: 3 простих та цікавих методи
GlavRed
2024-09-20T00:27:59Z
Риба буде дуже соковитою: рецепт смачної скумбрії в приправах і без гіркоти
Политека
2024-09-19T23:00:48Z
Названі найбагатші країни світу: Швейцарія поступилась своїм місцем іншій державі
ГЛАВКОМ NET
2024-09-19T22:30:10Z
Робите лише гірше: 6 найшкідливіших звичок у прибиранні
24tv
2024-09-19T21:21:12Z
Справжній український делікатес: як приготувати ідеальний сальтисон
24tv
2024-09-19T21:00:44Z
5 ознак того, що на вас хтось запав: роззирніться навколо
24tv
2024-09-19T20:09:12Z
Бюджетно та зі смаком: "Мастер Шеф" Литвинова дала спрощений рецепт торта з горіхами
Политека
2024-09-19T20:00:28Z
За сезон не виправиш: ось 5 помилок новачків на городі, яких треба уникати
24tv
2024-09-19T19:51:24Z
Курська операція розірвала довгий цикл війни - британський експерт
УкраинФорм
2024-09-20T01:18:50Z
СБУ заочно оголосила губернатору Брянської області підозру у фінансуванні армії РФ
УкраинФорм
2024-09-20T01:09:21Z
Глава Microsoft попередив про небезпеку втручання у вибори у США за 48 годин до голосування
InternetUA
2024-09-20T01:01:26Z
Європарламент визнав Гонсалеса законно обраним президентом Венесуели
УкраинФорм
2024-09-20T00:57:39Z
Ворог просунувся біля Нью-Йорку та в Торецьку - Deep State
TSN
2024-09-20T00:33:54Z
У ЄС підтвердили можливе призупинення безвізу для Грузії через відкат від демократії
Европейская правда
2024-09-20T00:33:19Z
Ситуація загострюється: про що свідчать нові замахи на Трампа
24tv
2024-09-20T00:33:18Z
4+1 пункти: що передбачає "План перемоги України" і як він вплине на війну - Клочок
GlavRed
2024-09-20T00:27:15Z
На війну йдуть нації, а не армії. Які б не були мотиви Заходу гальмувати допомогу Україні, Москва бачить це як слабкість – Едвард Хантер Крісті та Ендрю Міхта
iPress
2024-09-19T23:39:14Z
У Хмельницькій області пролунали вибухи - ЗМІ
TSN
2024-09-20T01:18:36Z
На Івано-Франківщині прогриміли вибухи
1News
2024-09-20T01:09:09Z
Під Москвою горить один з найбільших складів Росії
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T01:00:32Z
В Україні викрили підпільну групу, що незаконно виробляла та продавала тютюн через інтернет
InternetUA
2024-09-20T00:46:37Z
Пожежа розповсюдилася на 5 тисяч квадратних метрів: під Москвою палає склад з матрацами
24tv
2024-09-19T23:30:31Z
У столиці Малі понад 70 людей загинули внаслідок атак джихадистів
УкраинФорм
2024-09-19T22:45:40Z
Через напад білок поїзд не доїхав до кінцевої станції: пасажири утікали з вагона
TSN
2024-09-19T21:51:44Z
У Сумах завершили роботи на місці удару по пансіонату: яка остаточна кількість поранених та загиблих
TSN
2024-09-19T21:51:39Z
В Дніпрі прогримів вибух: що відомо
TSN
2024-09-19T21:51:25Z
Прикордонники попередили українців про можливі труднощі з перетином польського кордону
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T15:49:31Z
Ціна Курської операції: українські військові розповіли, чи вартий наступ важких зусиль
TSN
2024-09-13T17:42:32Z
Скільки танків у РФ залишиться на 2026 рік: пояснення експерта
TSN
2024-09-20T01:21:09Z
Виїзд за кордон з дитиною: які документи потрібні
ZN UA
2024-09-20T01:04:09Z
Пентагон запевнив, що залишки допомоги Україні будуть використані повністю
УкраинФорм
2024-09-20T00:09:25Z
Краще не вживати: чи можна сказати українською «стельки», «натощак», «вартує»
ZN UA
2024-09-20T00:04:39Z
Американські сили готуються до розширення війни на Близькому Сході
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T00:00:34Z
Парламент Швейцарії збільшив фінансування армії більш як на €4 мільярди
УкраинФорм
2024-09-19T23:39:41Z
На 54-річну наречену мільярдера Безоса подали до суду - подробиці
GlavRed
2024-09-19T23:27:57Z
Інтимне омолодження: гінекологиня попередила про ризики та ускладнення популярних процедур
24tv
2024-09-19T20:36:37Z
Кофеїн має захисну дію на здоров’я серця
Portaltele
2024-09-19T18:43:31Z
На Львівщині медики "швидкої" врятували чоловіка, у якого 13 разів зупинялося серце
Комсомольская правда
2024-09-19T18:04:03Z
Все про чекап жіночого здоровʼя: коли та кому потрібно робити
24tv
2024-09-19T17:39:18Z
На Хмельниччині зареєстрували два випадки гарячки Західного Нілу
24tv
2024-09-19T16:27:38Z
На Закарпатті середня зарплата лікарів становить ₴26 тисяч - НСЗУ
УкраинФорм
2024-09-19T16:21:26Z
Що буде, якщо пити забагато води
24tv
2024-09-19T15:42:44Z
Ніс можна не чіпати: кінологи назвали точну ознаку поганого самопочуття собаки
24tv
2024-09-19T14:33:13Z
На Закарпатті НСЗУ зафіксувала найбільший в країні приріст нових аптечних пунктів
УкраинФорм
2024-09-19T14:19:55Z
Гороскоп на 20 вересня для всіх знаків Зодіаку: починається період кульмінації
Политека
2024-09-20T01:01:00Z
В Івано-Франківську працює ППО
TSN
2024-09-20T00:51:11Z
У Криму окупанти розпочали нову хвилю фільтраційних заходів
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T00:42:30Z
Вдалося взяти в оточення: експерт розкрив подробиці операції ЗСУ у Курській області
Политека
2024-09-20T00:01:56Z
Близнятам буде важко, а Ракам слід знайти однодумців: гороскоп за картами Таро на 20 вересня 2024 року
TSN
2024-09-19T23:57:40Z
Найгарячіше - на Курахівському напрямку: ворог за підтримки авіації 49 разів атакував українські позиції
TSN
2024-09-19T23:57:32Z
Поблизу Черкас та на околицях працює ППО
TSN
2024-09-19T23:57:24Z
"Могли б відкласти це на 20 років": глава МЗС Польщі запропонував передати Крим під мандат ООН для підготовки "чесного референдуму"
Обозреватель
2024-09-19T23:33:51Z
Будівництво школи зі збитками понад ₴13 млн. – в Івано-Франківську повідомлено про підозру інженеру технагляду
Украина Криминальная
2024-09-19T22:45:09Z
Кадиров пожалівся на Маска, який “дистанційно відключив” йому подарований Cybertruck
TSN
2024-09-19T21:51:59Z
Tesla Semi показали на IAA у Ганновері – вихід на ринок заплановано на 2026 рік
AutoCentre
2024-09-19T19:16:35Z
Honda представила мікровен N-Box Joy для мандрівників
AutoCentre
2024-09-19T18:09:30Z
Маленька ракета: Suzuki готує недороге спортивне авто для молоді
ГЛАВКОМ NET
2024-09-19T17:45:29Z
Manhart представив тюнінгований BMW 2-серії
AutoCentre
2024-09-19T17:03:02Z
Прототип твердотільного акумулятора підвищує щільність енергії майже на 25 відсотків
InternetUA
2024-09-19T16:23:46Z
Експерти назвали 10 популярних автомобілів, які не проїдуть без ламання навіть 160 тисяч км
TSN
2024-09-19T15:18:17Z
Volvo представить 10 нових і оновлених моделей до 2026 року
AutoCentre
2024-09-19T15:16:44Z
Ексклюзив для юних автомобілістів: Lamborghini представила дитячу коляску
Фокус
2024-09-19T15:12:58Z
Обмеженість РФ у використанні валют відбивається на її економіці — О’Салліван
Хвиля
2024-09-20T00:36:39Z
Україна не веде переговори про транзит азербайджанського газу - ЗМІ
ZN UA
2024-09-19T23:32:42Z
В умовах постійних обстрілів Україну може врятувати зелена енергетика – вчені
ГЛАВКОМ NET
2024-09-19T23:30:43Z
ЄС має намір покрити чверть енергетичних потреб України взимку – фон дер Ляєн
TSN
2024-09-19T21:51:24Z
Курс долара: експерти дали прогноз до кінця 2024 року
TSN
2024-09-19T21:51:24Z
В Україні різко скоротився тіньовий ринок цигарок
Хвиля
2024-09-19T21:39:57Z
У ЄС представили план, який допоможе Україні пройти цю надважку зиму – Euractiv
ZN UA
2024-09-19T21:34:14Z
Росія втратила одного з найбільших покупців вугілля в Азії - ЗМІ
УкраинФорм
2024-09-19T21:30:32Z
Євросоюз введе додаткові санкції проти сірих торговців російською нафтою
iPress
2024-09-19T20:18:37Z
Сяятиме, як нова: як відмити чашку від нальоту – простий, але надійний спосіб
GlavRed
2024-09-20T01:06:38Z
Україна під атакою неймовірно сильної магнітної бурі: коли вона закінчиться
GlavRed
2024-09-20T00:27:08Z
Українські розробники створили соціальну мережу для покійних
ГЛАВКОМ NET
2024-09-20T00:00:13Z
Нові iPad у 2025 році можуть бути оснащені розробленим Apple Wi-Fi-чіпом
InternetUA
2024-09-19T22:01:08Z
Вчені виявили останки морського чудовиська з унікальними зубами
TSN
2024-09-19T21:51:46Z
Цей тренд повторять навіть бабці й дідусі – про що йдеться
24tv
2024-09-19T21:36:11Z
Японська компанія ICOM заперечила свою причетність до виготовлення рацій, які вибухнули в членів «Хезболли»
InternetUA
2024-09-19T20:57:46Z
Оновлення ПЗ Sony PlayStation 5 та PS4 «зламало» багато ігор: постраждали Final Fantasy, Elden Ring, Wukong та інші
ITC
2024-09-19T20:46:11Z
Ваш телефон вбиває ваше психічне здоров'я: астронавти на МКС зробили унікальне відкриття
FaceNews
2024-09-19T20:18:09Z