MY.UAНовини
Еколог Марина Ладика про забруднення Десни: Це могло статися через руйнування відстійників
Еколог Марина Ладика про забруднення Десни: Це могло статися через руйнування відстійників

Еколог Марина Ладика про забруднення Десни: Це могло статися через руйнування відстійників

Останні кілька днів жителі Сумщини, Чернігівщини і Київщини стривожені замором риби та станом води у річках Десна і Сейм. Фото мертвої риби, яка задихається у брудній воді, шокує. А також існує загроза, що з Десни брудна вода дійде до Дніпра, і почнуться проблеми з водопостачанням. До того ж інформації, що саме сталось, обмаль.

Кореспондент Коротко про поспілкувався з доцентом кафедри екології агросфери та екологічного контролю НУБіП (Національний університет біоресурсів і природокористування України) Мариною Ладикою, яка займається дослідженням ситуації, що склалась внаслідок забруднення річок Сейм і Десна.

Причиною могло бути зруйнування відстійників цукрового заводу

- Що відбувається у річках Десна та Сейм? Якою наразі є ситуація? І чи є загроза для Дніпра?

- Зараз вже виявили, в чому причина, об’єми збитків зараз підраховують. А чи є загроза – це повинно бути моделювання ситуації, і дати таку інформацію можуть лише відповідні фахівці-комп’ютерщики. З погляду річкової екосистеми – є забруднення. Плюс маємо такий негативний аспект додатково, як підвищення температури повітря, що безпосередньо впливає на гідробіоресурси.

- Через спекотне літо і суху осінь і без того доволі низький рівень кисню в воді. Це ж теж грає роль?

- Можливо, але Сейм і Десна - це річки, що мають потужні течії, і, відповідно, газообмін. На Десні, враховуючи її глибину, ситуація має бути краще. Звісно, зважаючи на те, що частина мертвої риби лишилась у воді, це має свій вплив. Але важливо інше – ми не знаємо що відбувається в придонних шарах. Чи там хтось загинув? Чи ні?

- То яка ж причина забруднення?

- За офіційною інформацією Держводагентства, підтверджено органічне забруднення водної екосистеми. У даному разі, органічне забруднення може бути викликане наслідком воєнних дій в районі Курщини. Зокрема, є інформація про руйнування відстійників цукрових заводів. Космічні знімки теж підтверджують цю версію.

Реальних даних на сьогодні немає

- Можемо ми стверджувати, що цей випадок є черговим актом екоциду з боку російської армії?

- Я б поки не робила таких висновків. Я кажу так, як є. Це наслідок воєнних дій. Чи це дії росіян? Чи це зруйнований відстійник, який спровокував одномоментний викид речовин в річкову екосистему Сейму? Ми можемо поки що констатувати лише наслідки. А причини можемо лише певною мірою передбачувати. У цьому разі підтвердження можуть дати лише прикордонні загони, які там знаходяться. 30-кілометрова зона, що межує з Росією у Сумській області, обмежена для пересування вчених, відбору зразків і тому подібне.

 - Тобто вчені не мають туди доступу?

- Працюють представники Держекоінспекції, наскільки можна спостерігати за їхніми повідомленнями у відкритому доступі. Роблять періодичні заміри. Так само роблять і в районі Чернігова. Але висновки ми можемо робити лише за результатами аналізів в сертифікованих лабораторіях.

- Чи маємо ми привід переживати за стан Дніпра? Що показують аналізи води, які звідти беруться?

- Зараз я не готова коментувати стан річки Дніпро. На жаль, немає наразі реальних даних. Але, скажімо так, прогнози передбачали, що забруднені маси до Чернігова дійдуть 30-31 серпня. Затримка йде фактично на тиждень і більше. Йде водообмін. Додатково є річки-притоки, що приносять свіжу воду і, відповідно, якісь елементи забруднювання. Тож коли матимемо остаточну ситуацію, треба буде і щось конкретно вирішувати.

Держрибагентства допомагають ліквідовувати наслідки забруднення річок Сейм та Десна. Фото: ФБ Держрибагенство

З історії питання

Вперше забруднення річки Сейм було зафіксоване представниками Державної екологічної інспекції в Сумській області 15 серпня 2024 року. Тоді вже спостерігався замор риби, і була зміна кольору води на чорний, сама вона стала каламутною, з запахом аміаку і гнилі.

Також відомо, що Державна екологічна інспекція у Сумській області провела лабораторно-аналітичні дослідження якості води. Досліджувались проби, які були взяті поблизу села Манухівка Конотопського району. Результати аналізів підтвердили перевищення основних показників у 2,1 рази для водойм господарсько-побутового призначення та у 1,28 рази - для рибогосподарського призначення.

Наступні аналізи взятих проб в річці Сейм демонстрували лише погіршення якості води.

26 серпня забруднення у річці Сейм сягнуло Чернігівщини. Цього ж дня жителям Батуринської громади заборонили використовувати воду для господарських потреб, купання і риболовлі. Наступної доби забруднення сягнули вже Батурина. Там фіксували перевищення вмісту амонійного азоту більше ніж у 5 разів, що говорить про «свіжість» забруднення цієї ділянки річки. А рівень кисню в воді став екстремально низьким.

Станом на 29 серпня 2024 року на територіях Путивльської, Кролевецької і Новослобідської громад було зібрано понад 10 тонн загиблої риби. І ці цифри не остаточні, причому з двох причин – на дворі вже вересень, і течія стрімко несе мертві тіла рибин до Дніпра. Крім риби, зафіксовані численні випадки загибелі бобрів та інших представників гідрофауни.

Проведені аналізи Державного агентства водних ресурсів показали, що високотоксичних сполук і важких металів у воді не виявлено. Забруднення має органічний характер.

Поки що можна впевнено стверджувати, що Україна знову зіштовхнулась з екологічною катастрофою, яка сталась внаслідок російського військового вторгнення. І на сьогодні Україна вже зазнала втрат аборигенних видів водного біорізномаїття та деградації екосистеми внаслідок забруднення двох важливих річок на півночі нашої держави. Також існує загроза підвищення санітарно-гігієнічних ризиків екологічної безпеки для населення територій, що живуть в зоні ураження річок Сейм та Десна. Детальніше ознайомитись з результатами аналізів можна тут.

Тим часом

Поки ми готували матеріал, директор Українського гідрометеорологічного інституту Володимир Осадчий заявив, що джерелом забруднення річок Сейм та Десна виявився Тьоткінський цукровий завод, який знаходиться на прикордонні Курської області РФ.

За даними українських фахівців, у воду потрапило близько 5,7 тисячі тонн продуктів переробки цукру.

– Велика кількість продуктів переробки була у розчинному вигляді. Як тільки ця маса надходила до річки Сейм, вона практично за кілька годин знищила весь кисень, – пояснив Володимир Осадчий. - Останні дослідження поблизу міста Остер (Чернігівська область) показали, що зараз вода перебуває у досить хорошому стані. Це завдяки тому, що Десна дуже добре працює як система, що самоочищається, підвищується кислотність води, здійснюється насичення киснем шляхом гідробіологічних процесів.

Водночас, за словами Сергія Афанасьєва, відновлення біорізноманіття та біоресурсів рік Сейм та Десна займе 2-3 роки. Зараз, на його думку, вода може бути небезпечною для людей з особливо чутливим організмом, а тому він закликав тимчасово не купатися в річках.

Він додав, що є надія на те, що поблизу Києва взагалі не зафіксують забруднень, проте ситуація має бути на жорсткому контролі. 

Теги за темою
Екологія
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Убивство Фаріон: адвокат підозрюваного розповів, як просувається слідство
ГЛАВКОМ NET
2024-09-19T08:15:10Z
"Перебудовує економіку": в РНБО пояснили, коли Путін буде готовий напасти на країни НАТО
Фокус
2024-09-19T08:15:00Z
"Важко, але не катастрофічно": посол ЄС поділилася прогнозами щодо відключень електрики взимку
Европейская правда
2024-09-19T08:10:33Z
Верховна Рада ухвалила законопроєкт «Про державний аграрний реєстр»
Agravery
2024-09-19T08:06:19Z
Ізраїль міг почати військову операцію: Нетаньягу заінтригував заявою після вибухів у Лівані
24tv
2024-09-19T08:03:15Z
ЄС фінансує оборонні заводи України коштами від росактивів, вже є перші замовлення – Матернова
Европейская правда
2024-09-19T08:01:41Z
Після "інцидентів" з російськими дронами: 3 країни НАТО закликали до негайної ротації ППО
InternetUA
2024-09-19T08:00:46Z
Зростаюча військова активність Китаю ускладнює виявлення ознак підготовки до війни — міністр оборони Тайваню
ZN UA
2024-09-19T08:00:00Z
У Мін'юсті працюють над тим, щоб заяви до реєстру збитків можна було подавати через ЦНАПи
УкраинФорм
2024-09-19T07:56:40Z
Федерація дзюдо підтвердила, що Майдов був дискваліфікований за те, що перехрестився
ГЛАВКОМ NET
2024-09-19T08:12:26Z
Капітан збірної України з хокею Мережко закинув переможну шайбу за Пльзень
УкраинФорм
2024-09-19T08:08:24Z
Возз'єднання з екстренером або переїзд у Бундеслігу: Мудриком цікавляться два європейські гранди
24tv
2024-09-19T07:54:01Z
Шовковський: Усі команди, виходячи на матч проти Динамо, намагаються грати максимально мотивованими
Football.ua
2024-09-19T07:48:39Z
Вперше після арешту: стало відомо, де Усик з'явиться на публіці. Буде зустріч із Ф'юрі
Обозреватель
2024-09-19T07:32:54Z
Чоловіча збірна України з тенісу йде 35-ю у рейтингу націй
УкраинФорм
2024-09-19T07:32:48Z
У чемпіонаті Київщини зіграють близько ста дитячих та юнацьких команд
УкраинФорм
2024-09-19T07:11:36Z
Тренер «Шахтаря» Пушич: Обидва клуби можуть бути задоволені результатом
УкраинФорм
2024-09-19T06:56:37Z
Успіхи збірних України відзначили учасники конференції УЄФА у Берліні
УкраинФорм
2024-09-19T06:35:39Z
Які трендові кольори волосся для жінок за 40: омолоджують і роблять образ бездоганним
TSN
2024-09-13T17:42:40Z
Тіна Кароль обрана музичною продюсеркою Нацвідбору на "Євробачення-2025"
TSN
2024-09-13T13:15:00Z
Батьки заплатили за весілля доньки, щоб син на ньому освідчився: ситуацію врятувала дружка
24tv
2024-09-19T08:09:49Z
Просто перед виставою: ТЦК мобілізували усю технічну команду проєкту МУР
24tv
2024-09-19T08:06:33Z
У фінальному трейлері «Джокер: Божевілля на двох» Леді Гага співає «That’s Life»
ITC
2024-09-19T08:06:31Z
У Хмельницькому відбудеться літературно-перекладацький фестиваль Translatorium
УкраинФорм
2024-09-19T08:05:28Z
Серіал «Пінгвін» буде доступний на Megogo з 20 вересня
Детектор М
2024-09-19T08:00:53Z
МЗС України засудило намір швейцарського кінофесту показати фільм «Росіяни на війні»
УкраинФорм
2024-09-19T07:57:07Z
Скандальна блогерка Верба зі складнощами народила первістка
GlavRed
2024-09-19T07:42:45Z
Картопляно-сирні галушки: як приготувати тісто, щоб не злипалися
Обозреватель
2024-09-19T08:01:45Z
Для намазки та смаження: як зробити оригінальне "зелене сало"
24tv
2024-09-19T07:50:23Z
Які ознаки того, що ви занадто багато віддаєте у стосунках, а отримуєте замало
TSN
2024-09-19T07:39:09Z
Щось типу "сухого закону": готелі Іспанії вводять правило шести напоїв – як торкнеться туристів
24tv
2024-09-19T07:24:12Z
Пишна сирна запіканка без борошна: як правильно приготувати
Обозреватель
2024-09-19T07:03:03Z
Вони зустрінуть своє кохання наприкінці вересня: про кого йдеться
24tv
2024-09-19T06:03:04Z
Що приготувати з яєць для смачного та корисного сніданку: рецепт швидкої страви
Обозреватель
2024-09-19T05:05:47Z
Сода і оцет не потрібні: простий спосіб відчистити застарілий жир на дверцятах духовки
Обозреватель
2024-09-19T05:05:06Z
Лише 2 інгредієнти: італійський соус на зиму, який варто спробувати і українським господиням
24tv
2024-09-19T04:57:57Z
З численними пораненнями: у Грузії знайшли мертвою відому трансгендерну модель
24tv
2024-09-19T08:15:29Z
Японська компанія Icom розслідує вибухи радіопристроїв зі своїм логотипом у Лівані
УкраинФорм
2024-09-19T08:14:10Z
Чужий конфлікт житель Ізмаїла «вирішив» ножем
Украина Криминальная
2024-09-19T08:12:11Z
На Одещині засудили чоловіка, який п’яним на угнаному авто на смерть збив пішохода і покинув місце ДТП
Украина Криминальная
2024-09-19T08:08:08Z
На Київщині авто на швидкості з'їхало у кювет та перекинулось: є постраждалі. Фото
Обозреватель
2024-09-19T08:06:51Z
Запросив неповнолітню дівчину на зустріч і пограбував: у Києві судитимуть 24-річного молодика. Фото
Обозреватель
2024-09-19T08:00:39Z
У кіберполіції назвали три найпопулярніші в Україні шахрайські схеми
ZN UA
2024-09-19T07:57:38Z
Затримано агента РФ, який наводив КАБи на оборонців Харківщини
1News
2024-09-19T07:53:22Z
Тривожна ніч на Черкащині: ворог атакував область дронами
ГЛАВКОМ NET
2024-09-19T07:52:49Z
Прикордонники попередили українців про можливі труднощі з перетином польського кордону
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T15:49:31Z
Ціна Курської операції: українські військові розповіли, чи вартий наступ важких зусиль
TSN
2024-09-13T17:42:32Z
Молодих водіїв обмежили в отриманні прав: що змінилося
Знай
2024-09-19T08:14:31Z
Дворічна одеситка стала рекордсменкою України, подолавши в басейні 50 метрів вільним стилем
Комсомольская правда
2024-09-19T08:10:28Z
У Румунії президент ініціював створення навчального центру для українських морпіхів
УкраинФорм
2024-09-19T08:06:06Z
Китай продовжує постачати Росії компоненти для виробництва зброї - RLI
Хвиля
2024-09-19T08:05:30Z
Змирилися, що вже не побачать Белль: вкрадену собаку дивом знайшли 3 роки потому – милі фото
24tv
2024-09-19T08:03:19Z
Учням 7 класів не вистачає підручників НУШ: в якому регіоні ситуація найгірша
Обозреватель
2024-09-19T08:01:46Z
Українці можуть оскаржити відмову у відстрочці та уникнути призову: покрокова інструкція
Политека
2024-09-19T08:01:36Z
Китайський гороскоп на завтра 20 вересня: Козлам - перешкоди, Свиням - стрес
GlavRed
2024-09-19T08:09:53Z
Температура значно впала: у Карпати прийшло похолодання та дощі
24tv
2024-09-19T08:09:32Z
"Могли б відкласти це на 20 років": глава МЗС Польщі запропонував передати Крим під мандат ООН для підготовки "чесного референдуму"
Обозреватель
2024-09-19T08:09:28Z
Григорій Козловський: як головний “благодійник” Львова віджимає землю під свої готелі
360ua.news
2024-09-19T08:07:39Z
Забруднення Десни: екологи встановили аераційні установки для очищення води
ГЛАВКОМ NET
2024-09-19T07:56:39Z
На столичній Оболоні на вихідних буде ускладнений рух: деталі
ГЛАВКОМ NET
2024-09-19T07:50:11Z
Віддав життя за Україну: у боях на Луганщині загинув захисник із Полтавщини. Фото
Обозреватель
2024-09-19T07:49:25Z
Садовий: Біля шкіл Львова чергують поліцейські - перевірятимуть всіх, хто заходить
УкраинФорм
2024-09-19T07:39:26Z
У Харкові відновлює роботу друкарня «Фактор-Друк»
Мій Харків
2024-09-19T07:28:19Z
Навіть корисно: що буде, якщо пити по три чашки кави на день
24tv
2024-09-19T08:15:28Z
10 способів, які допоможуть прискорити схуднення
Обозреватель
2024-09-19T07:53:43Z
Препарат для лікування діабету сповільнив старіння
24tv
2024-09-19T07:50:10Z
Зацвіте будь-яка квітка: потрібне підживлення копійчаною пігулкою
24tv
2024-09-19T07:45:22Z
Куріння вейпу шкодить мозку: результати дослідження
ГЛАВКОМ NET
2024-09-19T07:21:20Z
Осінній раціон: що варто їсти, а від чого краще відмовитися, за порадою дієтологів
Обозреватель
2024-09-19T06:36:42Z
30 років на фармринку: як «БаДМ» турбується про здоров’я українців
TSN
2024-09-19T06:27:46Z
10 вправ для нарощування м'язової маси без тренажерів і спеціального обладнання
Фокус
2024-09-19T06:00:55Z
Чому болить куприк та що з цим робити
24tv
2024-09-19T05:06:32Z
Спорткар Lamborghini Gallardo згорів вщент на трасі у Каліфорнії
AutoCentre
2024-09-19T08:15:18Z
Понад 700 сил і ціна 6 мільйонів: в Україні з'явився новий BMW M5 2024
Фокус
2024-09-19T08:07:15Z
Незвичних форм: електричний фургон BYD E-Vali приїхав у Європу
AutoGeek
2024-09-19T08:05:24Z
У Європі офіційно представили новий електричний пікап Maxus eTerron 9
AutoGeek
2024-09-19T07:27:01Z
Монструозна батарея CATL на 600 кВтгод заряджається до 70% ємності лише за 15 хвилин, але це скорочує ресурс у понад 2 раза
ITC
2024-09-19T07:22:32Z
Skoda Fabia святкує ювілей: у чому секрет успіху маленького авто
ЗаРулем
2024-09-19T07:11:38Z
Mazda готує новий седан для конкуренції з VW ID.7
AutoCentre
2024-09-19T07:06:29Z
Названі найпопулярніші бензинові авто в Україні: рейтинг моделей
AutoCentre
2024-09-19T06:01:12Z
Представлений інший Range Rover Sport SV
Portaltele
2024-09-19T05:37:38Z
Долар стрімко зростає в ціні, оговтуючись після потужного обвалу
24tv
2024-09-19T08:15:16Z
Підвищення податків в Україні: хто звільнений від сплати військового збору
Фокус
2024-09-19T08:15:06Z
Українська ГТС здатна посилити сполученість між газовими ринками Європи
УкраинФорм
2024-09-19T08:14:20Z
Яку дохідність принесуть гривневі депозити восени
24tv
2024-09-19T08:03:37Z
Відключення світла взимку: українців попередили, до чого готуватись
Обозреватель
2024-09-19T07:53:46Z
Група Нафтогаз за вісім місяців наростила видобуток газу на понад 7%
УкраинФорм
2024-09-19T07:52:40Z
Скільки у 2024 році платять за земельний пай, зданий в оренду
24tv
2024-09-19T07:39:16Z
Посол ЄС розповіла про переговори з Україною після відставки Кудрицького з "Укренерго"
Европейская правда
2024-09-19T07:39:01Z
Банк розвитку Ради Європи готовий збільшити підтримку житлових проєктів в Україні
УкраинФорм
2024-09-19T07:38:39Z
Рекламні бюджети йдуть від медіа на платформи, — спікери NAMSummit
Детектор М
2024-09-19T08:10:55Z
Астронавти, які застрягли на МКС, голосуватимуть на виборах президента США прямо з космосу
24tv
2024-09-19T08:03:05Z
GTA 6 не відкладають: Take-Two підтвердила вихід гри восени 2025 року
ITC
2024-09-19T07:53:13Z
У минулому у Землі було кільце, як у Сатурна – вчені
ZN UA
2024-09-19T07:49:39Z
Дослідники Microsoft заявили про революційну здатність систем штучного інтелекту врятувати людство
InternetUA
2024-09-19T07:44:59Z
Кому варто оновити iPhone 16 Pro, а кому ні
Portaltele
2024-09-19T07:39:48Z
Користувачі скаржаться на збої в роботі «Київстар»
ГЛАВКОМ NET
2024-09-19T07:36:57Z
Rocket Lab в останню секунду скасувала запуск ракети з п’ятьма супутниками
УкраинФорм
2024-09-19T07:32:36Z
Для викрадення паролів з Google Chrome хакери почали застосовувати новий інструмент
InternetUA
2024-09-19T07:25:04Z