MY.UAНовини
«Розвели» мости. Оприлюднено скандальний дорожній аудит, який сховала Рахункова палата
«Розвели» мости. Оприлюднено скандальний дорожній аудит, який сховала Рахункова палата

«Розвели» мости. Оприлюднено скандальний дорожній аудит, який сховала Рахункова палата

Довгоочікуваний звіт про перевірку ефективності використання бюджетних коштів на ремонт і реконструкцію доріг столиці, Київської, Закарпатської та Івано-Франківської областей… успішно похований. Громадськість не побачить на сайті Рахункової палати ні стосів електронних документів, у яких описані порушення і виведені суми збитків, ні навіть стислого висновку з них.

Як стало відомо «Главкому» 13 серпня члени Рахункової палати не затвердили аудит, який охоплював не лише мирний 2021 рік, а й два воєнних, 2022 і 2023, роки. Зокрема, державні ревізори перевіряли відбудову підірваних мостів у Київській області.

У розпорядженні редакції опинилися фрагменти перевірки. Про ключові факти, які спочатку ревізори встановили, а потім відмовилися їх фіксувати, як передбачено процедурою, – у матеріалі «Главкома».

Переплати турецькому «Онуру»

За два місці до повномасштабної війни «Укравтодор» (нині це Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури) перерахував 347,5 млн грн представництву «Онур Тааххут Ташимаджилик Іншаат Тіджарет ве Санаї Анонім Ширкеті» («Онур»). Вказані кошти турецьке підприємство, яке було щільно вмонтоване у «Велике будівництво» президента Володимира Зеленського, стягнуло, вигравши суд.

«Онур» отримував чималі замовлення на ремонт українських доріг. У згаданому епізоді з судом ішлося про капремонт ділянок дороги Київ-Одеса, який фінансувався за рахунок кредитних коштів Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку. Іноземні банки під кінець 2020-го відмовилися давати гроші, а 2021 року цей об’єкт не було включено у фінансування за бюджеті кошти. При цьому турецький підрядник виконав частину  робіт, за які з ним не розрахувалися.

Як з’ясували аудитори Рахункової палати, протягом 2020-2021 року «Укравтодор» переплатив «Онуру» 37,75 млн грн за контрактом, який мали фінансувати міжнародні банки. «Тобто ПДВ у розмірі 37,75 млн грн «Укравтодором» сплачено  представництву «Онур…» двічі, у подвійному розмірі на загальну суму 75,5 млн грн», – сказано у матеріалах перевірки.

Як з’ясували аудитори Рахункової палати, протягом 2020-2021 року «Укравтодор» переплатив «Онуру» 37,75 млн грн за контрактом, який мали фінансувати міжнародні банки
копії матеріалів «дорожнього» аудиту

Наразі невідомо, чи під час фіналізації проєкту звіту Рахункова палата зверталася до податківців, щоб провести звірку подвійної сплату ПДВ турецькому «Онуру», про яку зазначалося у матеріалах аудиту.

Саботаж підлеглих Кличка

У столиці аудитори перевірили низку об’єктів, серед яких Подільський мостовий перехід через Дніпро; шляхопровід через залізниці на вулиці Толстого; проспект Героїв Сталінграда в Оболонському районі; Київське півкільце (від вулиці Ватутіна до Одеської площі). На їхнє будівництво спрямовувалися сотні мільйонів бюджетних коштів. Також Рахункова аналізувала витрати на ремонти вулиць Татарської, Шумського, Льва Толстого (від вулиці Тарасівська до вулиці Василя Липківського). І вже з самого початку ревізії виникли перепони, які влаштовували представники столичної влади. Це при тому, що міський голова Віталій Кличко свого часу сам кликав аудиторів перевярити стан доріг та мостів столиці.

«Київська влада надала 30% від запитуваних Рахунковою палатою документів, які стосувалися ремонту доріг», – пригадує у розмові з «Главкомом» колишня членкиня Рахункової палати Ірина Іванова, яка проводила аудит. Варто зауважити, що Верховна Рада звільнила Іванову з займаної посади 23 квітня 2024 року.

Чи не найбільше ревізії пручався директор департаменту транспортної інфраструктури Київської міської ради Руслан Кандибор. Якщо врахувати його попередній бекграунд  (кілька років керував Службою автомобільних доріг Львівщини), то він «битий» посадовець. Зокрема, Кандибор відмовився надати Рахунковій палаті документи про використання коштів субвенції на будівництво, реконструкцію та ремонт автомобільних доріг у Києві протягом 2021-2022 років. Директор департаменту транспортної інфраструктури та інші представники столичної мерії проігнорували запрошення аудиторів спільно виїжджати на столичні дороги з метою перевірки використання бюджетних коштів.

До слова,  Іванова зверталася до поліції з вимогою відкрити проти Кандибора кримінальне провадження за перешкоджання  у роботі. Натомість правоохоронці обмежилися адмінпротоколом, а Печерський райсуд таки оштрафував чиновника на 5,1 тис. грн за перешкоджання у роботі члена Рахункової палати. Наразі директор департаменту транспортної інфраструктури оскаржує це рішення в апеляції.

Суд оштрафував на 5,1 тис. грн столичного посадовця Руслана Кандибора за перешкоджання у роботі члена Рахункової палати

Не зважаючи на затятий опір столичної влади, Рахункова все ж виявила деякі порушення. Наприклад, комунальна корпорація «Київатодор» заплатила майже 400 тис. грн ПП «Київшляхбуд» за кущі та квітники, які підрядник не висадив під час ремонту вулиці Івана Франка у Шевченківському районі. Проводка коштів відбулася у жовтні 2022 року.

«Київатодор» заплатив майже 400 тис. грн ПП «Київшляхбуд» за кущі та квітники, які підрядник не висадив під час ремонту вулиці Івана Франка

Крім цього, аудитори виявили те, що щодня бачать кияни, – захаращеність території біля станції метро «Шулявська» та відсутність асфальтного покриття на окремих ділянках, які входили у реконструкцію транспортної розв’язки на перетині проспекту Перемоги (нині Берестейський) з вулицею Гетьмана на межі Шевченківського та Солом’янського районів столиці.

Всього протягом 2021-2022 років цей об’єкт витягнув з бюджету 246,5 млн грн і мав бути завершений до кінця 2022-го. Проте будівництво з’їздів з проспекту Перемоги та заїздів на нього перенесли на 2023 рік.

Рахункова палата виявила безлад біля станції метро «Шулявська» та відсутність асфальту на окремих ділянках транспортної розв’язки, яка поруч зі станцією

Підірвані мости Київщини

У 2023 році відповідальна за аудит членкиня Рахункової палати Ірина Іванова оглянула низку доріг та мостів Київської області, які були зруйновані внаслідок військової агресії Росії. Під час перевірки з’ясувалося, що кримінальних проваджень за фактами підриву мостів немає. Така ситуація, як пояснюють аудитори, унеможливлювала коректно вивести суми збитків.

Під час перевірки з’ясувалося, що за фактами підриву мостів Київщини немає кримінальних проваджень

Також Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Київській області не змогла надати аудиторам суми завданих збитків державі. «Та це не завадило дорожникам «намалювати» зі стелі суми коштів, необхідні для відновлення мостів. Без жодних обґрунтувань. Між іншим, у цьому питанні влада Київщини не хотіла співпрацювати з Рахунковою палатою», – констатувала Іванова у розмові з «Главкомом».

Капітальний ремонт мосту на автомобільній дорозі загального користування місцевого значення О100720 Васильків-Княжичі-Лука-Гореничі
ілюстрації з матеріалів аудиту

Іванова зверталася до тодішнього віцепрем’єра Олександра Кубракова як до голови урядової комісії з відновлення мостів з проханням втрутитися у ситуацію з ремонтом мостів Київської області. Проте тривалий час не було жодної реакції.

Мільйони на «втомлений» міст у глибокому тилу

В аудиті Рахункової палати також є згадка про зруйнований міст через річку Тересва, який є частиною автомобільної дороги держзначення Н-09 на Закарпатті. Обвал мосту стався 24 липня 2023 року, коли по ньому проїхалася перевантажена вантажівка з піском. Після цього шляхопровід виявився непридатним для подальшого використання.

24 липня 2023 року. Обвал мосту на Закарпатті
фото: ДСНС

На початку січня 2024-го заступник голови парламентського комітету з питань транспорту та інфраструктури, нардеп Микола Тищенко, який опікується Закарпаттями, у своєму зверненні до Рахункової палати зазначив: «Ще у 2021 році було підготовлено проєкт реконструкції цього мосту. Однак, як його реалізували і чи здійснено ремонт належним чином, не відомо. Уряд створив комісію, яка перевіряє стратегічні мости країни. За її даними, 10% мостових споруд перебувають у непрацездатному стані. Таких мостів у Закарпатській та Івано-Франківській областях десятки».

Перевірка Рахункової палати (інформація на початок квітня цього року) виявила: з державного бюджету у 2023-2024 роках не сплачено жодної гривні на ремонт мосту через річку Тересва. Також не виділялися кошти з резервного фонду обласного та місцевого бюджету.

Разом із тим, у серпні 2023 року Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Закарпатській області підписала договір із компанією «ПБС» на улаштування тимчасового об’їзду зруйнованого мосту, закритого для руху через річку Тересва загальною вартістю 134 млн грн. Якраз тимчасовим об’їздом послужила модульна переправа, яку Україні безкоштовно надали міжнародні партнери. Цю конструкцію і змонтувало ТОВ «ПБС».

Як з’ясував «Главком», за клопотанням нардепа Тищенка правоохоронці навіть завели кримінальне провадження №12024071160000307, щоб перевірити діяльність ТОВ «ПБС» на вказаному об’єкті. «Тобто всім сказали, що це гуманітарна допомога (модульна переправа – «Главком»). А після виконання робіт, повісили на державу борг у 134 млн», – обурювався обранець.

Станом на момент публікації, жодних підозр нікому не оголошено.

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Закарпатській області визнала, що боргує перед ТОВ «ПБС»

«На ремонтні роботи з улаштування тимчасового об’їзду ТОВ «ПБС» витратило власні кошти... Таким чином, Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Закарпатській області, підписавши договір із ТОВ «ПБС» без реального фінансування, повісила на державу мільйонні зобов’язання. Така схема не поодинока, вона діє у всіх областях. Ніхто не контролює цю ситуацію», – пояснює ситуацію Ірина Іванова, яка бачила на власні очі зруйнований міст через річку Тересва. До речі, аварійний міст тривалий час не було огороджено, що створювало небезпеку для пішоходів.

Через кілька місяців після проведеного аудиту вищезгаданого мосту на Закарпатті місцева Служба відновлення та розвитку інфраструктури почала… повертати борги ТОВ «ПБС» за торішнім договором. Зокрема, у червні 2024-го – 15,49 млн грн, у липні –30,99 млн грн, у серпні – 28,15 млн грн.

Цього літа Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Закарпатській області почала фінансувати роботи з улаштування тимчасового об’їзду зруйнованого мосту, які ТОВ «ПБС» виконало за договором 2023 року
дані вебпорталу використання публічних коштів

На цьому Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Закарпатській області не зупинилася у співпраці з «ПБС». У грудні 2023 року вона без тендера уклала новий договір із цим ТОВ – вже на реконструкцію зруйнованого мосту через річку Тересва (не плутати з роботами щодо облаштування модульної переправи!). Вартість будівельних робіт оцінено у 619,5 млн грн. Під кінець минулого року підрядник отримав 55 млн грн авансу.

Наприкінці грудня 2023 року ТОВ «ПБС» отримало 55 із 620 млн грн уже на реконструкцію мосту через річку Тересва
дані вебпорталу використання публічних коштів

За відомостями аналітичної системи Youcontrol, ТОВ «ПБС» із Івано-Франківської області заснувала і володіє Іванна Непик, колишня працівниця курорту «Буковель». За даними місцевих ЗМІ, фактично фірма належить депутатові Івано-Франківської обласної ради, екснардепу Олександру Шевченку.

Компанія «ПБС» входила у число фаворитів проєкту «Велике будівництво». Наприклад, лише у «воєнні» 2022-2023 роки підприємство отримало з бюджету 2,6 млрд грн.

Що каже прокуратура?

Тепер повернімося до історії зі звітом про дорожній аудит, затвердження якого було провалено. «Главком» звернувся із запитом до Рахункової палати, щоб з’ясувати: 1) Які причини послужили незатвердженню? 2) Чи запрошувалися на засідання Рахункової палати представники парламентського комітету з питань транспорту та інфраструктури, а також міністерств, Служб автодоріг і київської влади? 3) Які ключові порушення виявили аудитори Рахункової палати під час обстеження доріг у названих регіонах? 4) Коли повторно планується винести на голосування проєкт звіту?

Керівництво Рахункової палати у відповіді на запит журналістів промовчало про виявлені порушення під час обстеження доріг та мостів у трьох областях і Києві

Практично на жодне з перелічених запитань керівниця Рахункової Ольга Піщанська не відповіла по суті. Але зробила ремарку: копії актів «дорожнього» аудиту її відомство скерувало до Офісу генпрокурора. Чому саме туди, а не до поліції, наприклад, невідомо.

Редакція не полінувалася й запитала в Офісу генпрокурора про реакцію на це послання. Як з’ясувалося, акти Рахункової до прокуратури добралися аж наприкінці серпня. Станом на 4 вересня (дата відповіді на запит «Главкома»), матеріали перебували на розгляді Офісу генпрокурора. Інформацію про реєстрацією кримінального провадження на підставі актів Рахункової палати прокуратура не надала.

Офіс генпрокурора не поспішає з реєстрацією кримінального провадження за матеріалами Рахункової палати щодо перевірки доріг і мостів

«Мене, як колишню членкиню Рахункової палати, обурив факт направлення актів аудиту до Офісу генпрокурора без схвалення самого звіту. Більше того у законі про Рахункову палату сказано, що у разі виявлення ознак кримінального або адміністративного правопорушення, Рахункова палата інформує про них відповідні правоохоронні органи. Де ті ознаки? (У своєму рішенні від 13 серпня 2024 року Рахункова палата не вказала причини, чому відправляє копії актів аудиту до Офісу генпрокурора – «Главком»). Припускаю, що відбувся певний тиск і вплив на дії членів Рахункової палати», – додала Ірина Іванова.

Віталій Тараненко, «Главком»

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Котик забатонился: что значит, если пушистик лежит в позе буханочки и стоит ли нервничать из-за этого
Знай
2024-09-20T04:51:57Z
Как отсутствие отца в детстве влияет на мужчину: 7 последствий
Marie Claire
2024-09-20T07:01:59Z
Сел на шею: 5 признаков, что вы избаловали своего мужчину
Marie Claire
2024-09-12T12:37:09Z
Деруны по-новому для сытного и бюджетного ужина: самый простой рецепт
Обозреватель
2024-09-11T18:11:56Z
Только огурцы и помидоры - прошлый век: рецепт консервации на зиму из овощного ассорти
Знай
2024-09-20T06:51:48Z
Больше чем в яблоке: 9 фруктов с большим количеством клетчатки
Фокус
2024-09-20T06:15:17Z
Секреты приготовления классической солянки: подробная инструкция
Comments UA
2024-09-13T08:18:52Z
Почему тыква получается невкусной: не допускайте этих ошибок во время приготовления популярного осеннего продукта
Обозреватель
2024-09-09T02:05:21Z
Гуляш, которые тает во рту: рецепт сытного блюда
Фокус
2024-09-19T17:21:37Z
В сети показали последнее фото умершего от рака комика Маслякова
Comments UA
2024-09-11T20:45:45Z
Соня Евдокименко поддержала сбежавшего из Украины внука Софии Ротару: "Воскресенье с..."
Знай
2024-09-09T17:51:56Z
"С согласия ФСБ": Кондратюк отреагировал на съемки пропагандистской ленты об армии РФ
Фокус
2024-09-08T13:00:33Z
Звезда "Лиги смеха" Розовый высмеял окупантов, которые внесли его в российский аналог "Миротворца"
TSN
2024-09-13T09:39:17Z
Алина Шаманская прокомментировала пророчество о женщине-президенте Украины/Ведущая не исключает того, что когда-то может стать главой страны
Апостроф
2024-09-20T09:27:34Z
Майкл Дуглас поделился впечатлениями от визита в Украину
Корреспондент
2024-09-20T09:24:20Z
Кендалл Дженнер вернула в моду легендарную стрижку пикси-шегги: кому подойдет
Обозреватель
2024-09-11T05:10:28Z
Украинский комик ответил на хейт: “Никогда не уклонялся”
Comments UA
2024-09-08T21:36:34Z
Новое непо-поколение: 5 звездных детей, которых мы теперь будем видеть везде
Marie Claire
2024-09-18T13:31:39Z
Запад изменил позицию по ударам вглубь РФ. The Times назвал причину
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T17:27:19Z
Астролог назвал дату окончания войны в Украине: ждать осталось недолго
Знай
2024-09-09T01:31:01Z
Отказ от НАТО и без возврата территорий: соратник Трампа озвучил его “мирный план“
UAToday
2024-09-13T18:03:49Z
Семья судьи Апелляционного суда Львовщины Михаила Романюка незаконно завладела виллой в центре Львова, - расследование СМИ
Политека
2024-09-10T17:13:06Z
Британия в ОБСЕ: передача Ираном баллистических ракет России несет прямую угрозу безопасности Европы
Хвиля
2024-09-20T09:21:07Z
России не хватит живой силы, чтобы достичь целей войны и оккупировать всю Украину, — ISW
Фокус
2024-09-20T09:06:53Z
Зеленский: Путин и ему подобные могут разделить мир и съесть части как пирог
Европейская правда
2024-09-15T19:03:34Z
"Послам приготовиться?": Безуглая перешла в комитет Рады по внешней политике
Фокус
2024-09-17T20:06:18Z
Россия в ООН заявила, что готова воевать "со всем НАТО"
Корреспондент
2024-09-13T16:48:03Z
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
Чемпионка России разбила цветочный горошок об голову победительницы Кубка Европы. Фотофакт
Обозреватель
2024-09-11T17:04:24Z
Модель с 17-м размером груди сделала предложение по реваншу Усик – Фьюри
Обозреватель
2024-09-07T15:54:26Z
Украина – Албания: онлайн-трансляция матча Лиги наций
ZN UA
2024-09-06T16:59:33Z
Дэвид Хэй назвал ошибки Фьюри в бою с Усиком
Корреспондент
2024-09-20T09:15:56Z
Хэйни продолжает утверждать, что честно победил Ломаченко
Корреспондент
2024-09-20T08:30:08Z
В ДТП погиб тренер немецкого Айнтрахта
Корреспондент
2024-09-06T14:33:22Z
Александра Усика арестовали в аэропорту Кракова
UAToday
2024-09-18T03:24:18Z
Жена голкипера сборной Украины показал себя в откровенном бикини и "разорвала" Instagram. Фото
Обозреватель
2024-09-15T14:01:03Z
"Уже через неделю были понятны причины", - эксперт о катастрофе F-16
Новости Украины
2024-09-08T19:27:45Z
Полиция нашла "шутника", взорвавшего страйкбольную гранату в Киеве
Корреспондент
2024-09-11T18:24:39Z
В России заявили о крупнейшем в истории техногенном пожаре на нефтебазе в Ростовской области
Новости Украины
2024-09-06T13:15:42Z
Грозит восемь лет заключения: полиция Киева задержала поджигателей авто ВСУ
Апостроф
2024-09-06T16:16:08Z
В Харьковской области горит почти тысяча гектаров леса
ZN UA
2024-09-20T08:43:49Z
В Одесской области из-за взрыва зарядного устройства пострадал двухлетний ребенок
Апостроф
2024-09-20T08:09:00Z
На территории Сербии и Венгрии из дунайских вод показались обломки нацистских кораблей времен Второй мировой
ZN UA
2024-09-11T15:38:58Z
Россияне ударили по Харькову управляемыми авиабомбами, в городе загорелся пожар - Терехов
ZN UA
2024-09-09T04:25:08Z
Выполнил пуск ракет по Одесщине и пропал с радаров: в сети сообщают об "аварии" российского Су-30СМ над Черным морем
Обозреватель
2024-09-11T15:08:56Z
"Вытаскивать нужно вовремя": Жан Беленюк с огромным аппаратом предлагает украинкам помощь
Знай
2024-09-08T16:51:42Z
20 сентября 2024 года: Астафьев день — что сегодня нельзя делать
Фокус
2024-09-19T21:00:36Z
В Украине изменится процесс вручения повесток: что известно
Comments UA
2024-09-16T14:06:51Z
Какой праздник отмечают 9 сентября: каким был день в истории
Обозреватель
2024-09-09T01:05:07Z
Американский стелс-бомбардировщик B-21 Raider проходит этап летных испытаний
Фокус
2024-09-20T09:21:52Z
Курское наступление доказывает: ВСУ — сила, с которой придется считаться
Фокус
2024-09-20T09:21:35Z
В Латвии придумали способ обеспечить ВСУ автомобилями: подробности
Хвиля
2024-09-08T14:45:29Z
Украинское подразделение объявило набор рекрутов в Курской области
Апостроф
2024-09-08T08:09:19Z
Вторая годовщина смерти Елизаветы ІІ: пять интересных фактов о покойной королеве
Фокус
2024-09-08T08:06:29Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
Как не просыпаться посреди ночи: рекомендации от специалиста
Обозреватель
2024-09-06T17:09:54Z
Три способа обеззараживания: как сделать воду безопасной для питья
Знай
2024-09-08T17:21:08Z
Раскрыли генетическую загадку: ученые узнали причины развития распространенной болезни глаз
Фокус
2024-09-20T09:27:03Z
Правда и мифы об интимной гигиене, которые должна знать каждая женщина
Marie Claire
2024-09-20T09:25:59Z
Что может вызвать онемение рук: распространенные причины
Comments UA
2024-09-20T08:39:38Z
Путь к спасению: ирландские ученые разработали метод борьбы с аллергией на молоко у детей
Фокус
2024-09-20T08:27:19Z
Как сохранить красивые волосы во время менопаузы: 10 советов врача
Marie Claire
2024-09-20T03:01:13Z
Сезон гриппа и простуд приближается: что нужно есть, чтобы меньше болеть
Знай
2024-09-19T16:21:51Z
Лунный гороскоп на 20 сентября, пятница
Marie Claire
2024-09-19T21:09:36Z
Стерненко показал документы относительно российского гражданства Труханова
Апостроф
2024-09-17T17:03:42Z
Гороскоп на субботу 14 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-13T18:03:26Z
Россияне ударили УАБами по Харькову
Корреспондент
2024-09-15T16:13:46Z
Жители поселка на Курщине жалуются на армию РФ из-за массовых мародерств и насилия
Апостроф
2024-09-20T09:12:40Z
Украинский военный показал, как «Океан Эльзы» поддерживает в российских посадках
Апостроф
2024-09-20T09:06:27Z
Стало известно, сколько людей сейчас проживает в Харькове
Корреспондент
2024-09-13T11:30:36Z
Российские захватчики атакуют Украину ударными БпЛА: карта тревог
TSN
2024-09-07T21:51:53Z
Сотрудники ТЦК избили мужчину в Харькове: омбудсмен ждет объяснений
Апостроф
2024-09-06T19:33:15Z
Украинским водителям придется заплатить более 50 тысяч гривен: за какое нарушение грозит жесткое наказание
Обозреватель
2024-09-15T16:21:46Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
Ford снова будет производить авомобили в Индии
Корреспондент
2024-09-14T03:36:24Z
В Украине утвердили возрастные лимиты для водителей: кому нельзя управлять автомобилем
Хвиля
2024-09-09T10:03:40Z
Знаменитый американский спорткар 70-х обнаружен брошенным в старом гараже
Фокус
2024-09-20T08:54:02Z
Старая школа: в Киеве засветился последний классический спорткар BMW
Фокус
2024-09-20T08:00:51Z
Всей семьей за покупками: американцы создали электровелик с коляской - 80 км без подзарядки
Знай
2024-09-20T03:51:24Z
Водителям дали всего 10 дней: как избежать неожиданных штрафов
Знай
2024-09-19T17:36:08Z
Миниатюрную городскую Honda превратили во внедорожный автодом за $13 000
Фокус
2024-09-19T14:12:02Z
Украина не обращает внимания на Россию и кормит страны по всему миру: Зеленский рассказал, как работает морской зерновой коридор
Обозреватель
2024-09-18T17:41:10Z
"Будут сидеть без света по 16 часов в сутки": эксперт ответил, в каких городах зимой ситуация будет самой тяжелой
TSN
2024-09-08T10:54:08Z
Одна из стран ЕС легализовала производство самогона, есть интересный нюанс
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T18:30:54Z
Во вторник отключать свет по графикам не будут, но электричество нужно экономить, - ДТЭК
Комсомольская правда
2024-09-16T15:16:51Z
Атаки на НПЗ прекратились: восстановился ли российский экспорт топлива
Comments UA
2024-09-20T09:24:06Z
В Украине появится первый в истории почтовый банк
Комсомольская правда
2024-09-20T09:07:08Z
Аграрии сообщили о темпах сбора урожая
Корреспондент
2024-09-14T03:03:16Z
Война россиянам обходится все дороже - The Moscow Times
Корреспондент
2024-09-14T02:09:35Z
Международные резервы Украины выросли
Корреспондент
2024-09-13T11:51:04Z
Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
GameMag
2024-09-19T03:02:11Z
Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
GameMag
2024-09-19T01:32:18Z
God of War Ragnarok стартовал в Steam сильно хуже первой части — ПК-геймеры не спешат покупать игру Sony
GameMag
2024-09-20T09:22:48Z
Последователи Майкла Джексона: гиббоны во время танца двигаются совсем как люди
Фокус
2024-09-20T09:15:28Z
"Вечная" ядерная батарея оказалась в 8000 раз эффективнее аналогов: как она устроена
Фокус
2024-09-20T09:06:41Z
Стало известно, когда ремейк Silent Hill 2 сможет выйти на Xbox Series X|S
GameMag
2024-09-20T08:55:39Z
Чрезвычайное открытие астрономов: Земля будет иметь два спутника в 2024 году
Comments UA
2024-09-20T08:54:20Z
Финальный сезон «Аркейн» будет выходить на Netflix на протяжении ноября — действие растянется на три акта
GameMag
2024-09-20T08:43:05Z
Кооперативный экшен-хоррор No More Room in Hell 2 выйдет в раннем доступе 22 октября
GameMag
2024-09-20T08:37:47Z