MY.UAНовини
Російські ЗМІ вже не просто «пожежні шланги дезінформації»: дайджест за 13-15 вересня 2024
Російські ЗМІ вже не просто «пожежні шланги дезінформації»: дайджест за 13-15 вересня 2024

Російські ЗМІ вже не просто «пожежні шланги дезінформації»: дайджест за 13-15 вересня 2024

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 13-15 вересня 2024 року.

Оригінал публікації на сайті «Центру стратегічних комунікацій» за посиланням

  1. З RT треба боротися всім світом
  2. «Мирний план» Трампа не витримає випробування реальністю
  3. Сара Вагенкнехт перестала бути «проросійською»
  4. Зірка путінського ТБ зайшла в Африку

З RT треба боротися всім світом

Ще минулого тижня Міністерство юстиції США висунуло звинувачення двом співробітникам RT у відмиванні майже $10 млн через підставні компанії для таємного управління медіафірмою в Теннессі, яка розмістила тисячі відеороликів, покликаних посіяти розкол у США і підірвати підтримку України.

А 13 вересня вже Державний департамент США заявив, що пропагандистська мережа RT повторює цю тактику в усьому світі, щоб таємно «вербувати і платити персоналіям у соцмережах і надавати їм небрендований контент для поширення і просування» в рамках дедалі витонченіших дезінформаційних операцій. 

НАСПРАВДІ«співробітники RT використовують тактику розвідки, підставні компанії та мережеві технології, щоб приховати свою роль у цих таємних операціях», — заявили в Держдепартаменті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медіа мають стати протиотрутою, а не інструментом у тіньових війнах

  • Держсекретар США Ентоні Блінкен зазначив, що Кремль використовує RT для ведення кіберрозвідки і таємних операцій впливу по всьому світу, а також для допомоги в закупівлі зброї для бойових дій Росії в Україні.
  • Оголосивши про нові санкції проти материнських компаній RT, «Россия сегодня» і «ТВ-Новости», Блінкен заявив, що ці організації «більше не є просто пожежними шлангами російської пропаганди і дезінформації. Вони займаються таємною діяльністю з надання впливу, спрямованою на підрив американських виборів і демократії, функціонуючи де-факто як підрозділ російського розвідувального апарату».
  • RT також було перетворено на підрозділ кіберрозвідки. Навесні 2023 року уряд РФ впровадив у медіакомпанію структуру, «що володіє кібероперативними можливостями і пов’язана з російською розвідкою», – сказав він.
  • Крім того, RT використовується для краудфандингу в Інтернеті для підтримки російських військових, допомагаючи закуповувати зброю, включно зі снайперськими гвинтівками, БПЛА та радіообладнанням.
  • Старша директорка у справах Європи та Росії в Раді національної безпеки Білого дому за адміністрації Трампа Фіона Гілл заявила, що вжиття заходів проти RT стає дедалі важливішим: «Проти RT мають бути вжиті узгоджені дії. Це повноцінна інформаційна війна. Це та дилема, з якою ми постійно стикаємося: де баланс між свободою слова і підривною діяльністю».

«Мирний план» Трампа не витримає випробування реальністю

Джей Ді Венс, кандидат на посаду віцепрезидента США, заявив, що «мирна угода» між РФ і Україною від Дональда Трампа виглядає так: демілітаризована зона по нинішній лінії розмежування, яка, на переконання Венса, «серйозно укріплена, щоб росіяни знову не вторглися. Москва при цьому отримує гарантії нейтралітету від України, яка не вступає в НАТО і будь-які союзницькі інституції».

НАСПРАВДІ, цікавий пасаж Венса саме щодо лінії розмежування. По-перше, з 2014 по 2022-й роки вона на Донбасі була, можливо, другою найукріпленішою лінією оборони в усьому світі після тої, що розділяє Північну та Південну Корею. І це абсолютно не завадило Росії почати її штурм 24 лютого 2022 року, і тим паче не завадить зробити це ще раз.

По-друге, якщо друга найбільш укріплена лінія оборони у світі не дає жодних гарантій ненападу Росії, які гарантії Захід може дати Україні при тому, що відкидається можливість її вступу до НАТО?

The New York Times цитує ексзаступника Держдепартаменту США Вікторію Нуланд, яка заявила, що озвучений Венсом план дуже схожий на те, що Путін неодноразово пропонував як умови миру.  «Це великий подарунок для Путіна», – сказала вона. Нуланд вважає, що, виходячи з озвученого Венсом плану, незрозуміло, хто буде забезпечувати безпеку в демілітаризованій зоні, з огляду на те, що особливого бажання вводити великі міжнародні миротворчі сили немає. За її словами, за відсутності цих або інших надійних гарантій безпеки «Путін просто почекає, відпочине, переозброїться і прийде за рештою».

Голова комітету у закордонних справах Верховної Ради Олександр Мережко обережно назвав цю пропозицію «передвиборчою риторикою, яка навряд чи витримає випробування політичною реальністю». І також зазначив, що в описі Венсом плану Трампа «явно відсутнє питання надійних гарантій безпеки для України».

Сара Вагенкнехт перестала бути «проросійською» 

Ще один «план» запропонувала нова зірка німецької політики Сара Вагенкнехт. Вона закликала до переговорів з Путіним, а потім до проведення нового референдуму про «самовизначення Донбасу і Криму». Політикиня вважає, що «щоб мир став можливий, Україна має бути готова до переговорів і компромісів, особливо щодо своєї мети — вступу до НАТО».

Своєю ідеєю референдуму про «самовизначення Донбасу і Криму» Вагенкнехт наразилася на критику навіть не України, а Росії. «Черговий план, у якому «забуто», що Крим, ДНР і ЛНР — це вже частина РФ. Фактично її план нічим не відрізняється від інших «мирних ініціатив», які анулюють факт визнання Донбасу і Криму Російською Федерацією. Це відповідь на думку про те, що Сара Вагенкнехт — проросійська партія. Вона така ж як і всі інші», — не приховують свого обурення міньйони з медіаімперії Соловйова.

НАСПРАВДІ, російський розпач навіть можна зрозуміти. Ще в липні видання Der Spiegel повідомляло, що мережа акаунтів, контрольована «невідомими особами», просуває в Німеччині партію «Союз Сари Вагенкнехт» за допомогою таємних кампаній у соцмережах. Це виявив аналіз дослідницького інституту Trollrensics, який оцінює діяльність так званих «армій тролів» у Європі.

Раніше Der Spiegel писав, що подібна мережа підтримала правопопулістську партію «Альтернатива для Німеччини» і саме партію Вагенкнехт.

На думку аналітиків, за «армією тролів» стоїть угруповання, кероване з Росії. У них щонайменше 5 тисяч акаунтів тільки на платформі X, вони діють узгоджено, багато з них створено з 2011 по 2021 рік.

А щодо України, то з її боку жодних навіть натяків на можливість якихось «референдумів про самовизначення» на своїй території не було.

Зірка путінського ТБ зайшла в Африку 

Одна з найвідоміших пропагандисток Ірада Зейналова пішла з професії. 15 вересня вона провела свій останній випуск програми «Итоги недели».

НАСПРАВДІ, особистість вона відома. Принаймні тим, що працювала на всіх трьох федеральних телеканалах Росії. Спочатку — у програмі «Вести» на «России 1», у 2003-му прийшла на «Первый канал». Саме в її програмі в липні 2014 року вийшов телесюжет про «розіп’ятого хлопчика», у якому жінка, яка представилася біженкою зі Слов’янська Донецької області, розповідає про те, як українські військовослужбовці нібито садистськи стратили трирічну дитину. 

Жодних підтверджень цим словам численним розслідувачам знайти не вдалося. Пізніше й сама Зейналова визнала, що у неї немає доказів правдивості цієї історії. За її словами, у жінки, яка це розповідала, «просто не витримала психіка»

Окрім іншого, широкому загалу Ірада відома тим, що свого часу в прямому етері під час сюжету послала хлопчика, який раптово потрапив у кадр. Так Зейналова й увійшла в російську пропаганду як жінка «від хлопчика до хлопчика».

З 2012 по 2018 роки вона вела щорічну програму «Розмови з Дмитром Медведєвим». З 2016 вона вже на НТВ веде «Итоги недели». Там пропагандистка виправдовувала брехню про кількість бранців у школі №1 Беслана (у 2004-му телеканали повідомляли про 354 заручників, що викликало лють у терористів). «У першу добу неможливо було встановити, скільки заручників», — пояснювала вона.

Зейналова озвучувала й головні тези роспропаганди. Наприклад, повторювала слова Путіна про те, що «Гітлер фактично змусив Сталіна приєднати прибалтів». Про теракт у концертному залі «Крокус» вона стверджувала, що це «ретельно розроблена операція» під чужим прапором, за якою нібито стояла Україна.

Нагороджена орденом «За заслуги перед Вітчизною» I ступеня, отриманою «за об’єктивність під час висвітлення подій у Криму». Перебуває в санкційному списку України та Євросоюзу. На жаль, не Республіки Маврикій, до якої йде послом. 

А ця країна, нагадаємо, у липні приєдналася до комюніке Глобального саміту миру, який проходив у Швейцарії. Президент України Володимир Зеленський тоді висловив їй вдячність «за приєднання до цього історичного документа. Ми цінуємо те, що Маврикій є однією з тих африканських країн, які послідовно демонструють повагу до Статуту ООН і міжнародного права».

Гадаємо, якщо не міжнародне право, то принаймні, карма за «розіп’ятого хлопчика« наздожене головну Іраду російської пропаганди і на Маврикії. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
В США объяснили, почему Китай боится поражения Путина
Хвиля
2024-09-22T00:00:17Z
Маразм зашкаливает. РФ определилась со странами ЕС, не угрожающими ее "традиционным ценностям"
Comments UA
2024-09-21T21:27:19Z
Астролог назвал дату окончания войны в Украине: ждать осталось недолго
Знай
2024-09-09T01:31:01Z
Отказ от НАТО и без возврата территорий: соратник Трампа озвучил его “мирный план“
UAToday
2024-09-13T18:03:49Z
На саммит БРИКС в Россию могут приехать террористы
Comments UA
2024-09-22T13:30:25Z
Зеленский жестко отреагировал на мирный план Трампа: какой совет дал республиканцам
Comments UA
2024-09-22T13:21:20Z
Запад изменил позицию по ударам вглубь РФ. The Times назвал причину
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T17:27:19Z
Зеленский: Путин и ему подобные могут разделить мир и съесть части как пирог
Европейская правда
2024-09-15T19:03:34Z
Семья судьи Апелляционного суда Львовщины Михаила Романюка незаконно завладела виллой в центре Львова, - расследование СМИ
Политека
2024-09-10T17:13:06Z
Народная артистка Украины спела в церкви в российской Судже
Апостроф
2024-09-20T15:30:58Z
У известной русской певицы внезапно скончался молодой сын
Comments UA
2024-09-20T20:57:31Z
В сети показали последнее фото умершего от рака комика Маслякова
Comments UA
2024-09-11T20:45:45Z
Соня Евдокименко поддержала сбежавшего из Украины внука Софии Ротару: "Воскресенье с..."
Знай
2024-09-09T17:51:56Z
Канада и Украина будут совместно противодействовать пропаганде РФ через кино
Корреспондент
2024-09-22T12:42:19Z
Трамп назвал Клуни фальшивой звездой: актер предложил ему неожиданное соглашение
Comments UA
2024-09-22T12:36:55Z
Кендалл Дженнер вернула в моду легендарную стрижку пикси-шегги: кому подойдет
Обозреватель
2024-09-11T05:10:28Z
«Новый сезон-2024»: самые стильные образы российских звезд на фестивале
Marie Claire
2024-09-16T15:25:02Z
Майкл Дуглас призвал поддерживать Украину
Корреспондент
2024-09-13T09:42:09Z
Чемпионка России разбила цветочный горошок об голову победительницы Кубка Европы. Фотофакт
Обозреватель
2024-09-11T17:04:24Z
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
Усик прокомментировал свое задержание в Польше
Comments UA
2024-09-18T04:12:16Z
Жена голкипера сборной Украины показал себя в откровенном бикини и "разорвала" Instagram. Фото
Обозреватель
2024-09-15T14:01:03Z
Тимощук продал на аукционе свою футболку для помощи армии РФ
Корреспондент
2024-09-22T13:13:54Z
Футболист сборной Украины успешно прооперирован после тяжелой травмы в Италии
ZN UA
2024-09-22T12:34:20Z
Российские дроны "взорвали" дачу Ломаченко под Одессой. Фото
Обозреватель
2024-09-14T16:19:39Z
Свитолина досрочно завершила теннисный сезон
ZN UA
2024-09-11T16:27:06Z
Александра Усика арестовали в аэропорту Кракова
UAToday
2024-09-18T03:24:18Z
Лунный гороскоп на 22 сентября, воскресенье
Marie Claire
2024-09-21T22:46:59Z
Сел на шею: 5 признаков, что вы избаловали своего мужчину
Marie Claire
2024-09-12T12:37:09Z
Деруны по-новому для сытного и бюджетного ужина: самый простой рецепт
Обозреватель
2024-09-11T18:11:56Z
Вкусное, мягкое и нежное: рецепт идеального теста для пельменей
Политека
2024-09-20T15:33:42Z
Самые брутальные: 10 звездных мужчин, которым с бородой лучше, чем без
Marie Claire
2024-09-22T11:01:58Z
Домашний «Сметанник»: лучший рецепт легендарного торта, который сметут со стола
Marie Claire
2024-09-22T10:30:39Z
Секреты приготовления классической солянки: подробная инструкция
Comments UA
2024-09-13T08:18:52Z
Почему тыква получается невкусной: не допускайте этих ошибок во время приготовления популярного осеннего продукта
Обозреватель
2024-09-09T02:05:21Z
Гуляш, которые тает во рту: рецепт сытного блюда
Фокус
2024-09-19T17:21:37Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
Три способа обеззараживания: как сделать воду безопасной для питья
Знай
2024-09-08T17:21:08Z
Каких заболеваний можно избежать, съедая по одному банану в день: вы удивитесь
Знай
2024-09-22T12:51:44Z
Началась регистрация в помощь пенсионерам: как получить 2500 грн на медикаменты
Знай
2024-09-22T10:12:27Z
Кефир вместо антидепрессантов: как бактерии влияют на психику
UAToday
2024-09-22T10:06:54Z
Доступная дорога к здоровью: ученые рассказали, как легко сжигать калории и укреплять организм
Фокус
2024-09-21T19:03:47Z
После варки риса не сливай воду, оставь ее для оздоровления прически: как это правильно сделать
Знай
2024-09-21T13:51:50Z
В аптеках Украины появится новая французская вакцина: врачи призывают украинцев ею воспользоваться
Знай
2024-09-21T12:12:45Z
Довести уход за собой до идеала: врач рассказала об основных нюансах комплексного душа
Фокус
2024-09-21T12:12:26Z
"Уже через неделю были понятны причины", - эксперт о катастрофе F-16
Новости Украины
2024-09-08T19:27:45Z
В Южно-Африканской республике выпало рекордное количество снега - на дорогах коллапс
ZN UA
2024-09-21T23:07:15Z
Россияне ударили по Харькову управляемыми авиабомбами, в городе загорелся пожар - Терехов
ZN UA
2024-09-09T04:25:08Z
На территории Сербии и Венгрии из дунайских вод показались обломки нацистских кораблей времен Второй мировой
ZN UA
2024-09-11T15:38:58Z
Юг Африки засыпало снегом – сугробы местами до 2 метров
Апостроф
2024-09-22T12:00:22Z
Вблизи Бонна произошел взрыв возле дома, проверяют связь со взрывами в Кельне
Европейская правда
2024-09-22T11:11:28Z
В Латвии в субботу разбился российский военный дрон
Европейская правда
2024-09-08T20:09:07Z
Полиция нашла "шутника", взорвавшего страйкбольную гранату в Киеве
Корреспондент
2024-09-11T18:24:39Z
Выполнил пуск ракет по Одесщине и пропал с радаров: в сети сообщают об "аварии" российского Су-30СМ над Черным морем
Обозреватель
2024-09-11T15:08:56Z
Прогноз ужасает: в ООН рассказали, сколько лет может уйти на полное разминирование Украины
Comments UA
2024-09-21T12:21:23Z
Не дадим России нас обойти: Умеров рассказал о производстве дронов в 2025 году
ZN UA
2024-09-22T00:36:02Z
"Вытаскивать нужно вовремя": Жан Беленюк с огромным аппаратом предлагает украинкам помощь
Знай
2024-09-08T16:51:42Z
Народные приметы и народный праздник 21 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-21T06:54:14Z
90 дней покоя: какие новые правила ждут военнообязанных
Знай
2024-09-22T13:30:58Z
Эксперты назвали факторы, влияющие на выгорание преподавателей ЗВО
ZN UA
2024-09-22T13:13:10Z
Новые правила проверки документов и выдачи повесток: какие изменения готовят украинцам
Апостроф
2024-09-21T11:00:22Z
Принц Джордж совершил свой первый полет
Корреспондент
2024-09-13T12:24:46Z
В Украине изменится процесс вручения повесток: что известно
Comments UA
2024-09-16T14:06:51Z
Появились фото с места попадания в Харькове
Корреспондент
2024-09-21T23:18:54Z
Синоптики дали прогноз погоды на сегодня 21 сентября в Украине
UAToday
2024-09-21T06:54:10Z
Лунный гороскоп на 20 сентября, пятница
Marie Claire
2024-09-19T21:09:36Z
Стерненко показал документы относительно российского гражданства Труханова
Апостроф
2024-09-17T17:03:42Z
80 тысяч погибших украинских военных: Зеленский отреагировал на цифры WSJ
Известия Киев
2024-09-22T13:31:30Z
Оккупанты пошли на прорыв под Константиновкой: ВИДЕО бронетанкового штурма
Новости Украины
2024-09-22T12:57:56Z
Украина привела доказательства причастности России к удару по миссии Красного Креста
Апостроф
2024-09-21T12:09:31Z
Гороскоп на субботу 14 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-13T18:03:26Z
Россияне ударили УАБами по Харькову
Корреспондент
2024-09-15T16:13:46Z
Украинским водителям придется заплатить более 50 тысяч гривен: за какое нарушение грозит жесткое наказание
Обозреватель
2024-09-15T16:21:46Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
Ford снова будет производить авомобили в Индии
Корреспондент
2024-09-14T03:36:24Z
В Украине утвердили возрастные лимиты для водителей: кому нельзя управлять автомобилем
Хвиля
2024-09-09T10:03:40Z
США хотят запретить использование российского и китайского программного обеспечения в автомобилях — СМИ
ZN UA
2024-09-22T12:30:50Z
Жажда к скорости с первых дней жизни: Lamborghini презентовала детскую коляску
Знай
2024-09-22T09:51:46Z
Новый спорткар BMW за 100 000 евро использовали для перевозки картофеля
Фокус
2024-09-22T08:51:59Z
Украинцы за восемь месяцев ввезли в страну почти триста тысяч автомобилей
ZN UA
2024-09-21T18:33:40Z
Юные жеребцы и мощные авто - слабости Мадонны: роскошный Jaguar поп-дивы выставлен на продажу
Знай
2024-09-21T15:51:03Z
Цена выросла: сколько стоит лук в Украине
ZN UA
2024-09-21T06:03:53Z
Литва демонтирует целую ТЭЦ, чтобы передать ее Украине – фон дер Ляен
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T06:06:14Z
Одна из стран ЕС легализовала производство самогона, есть интересный нюанс
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T18:30:54Z
Во вторник отключать свет по графикам не будут, но электричество нужно экономить, - ДТЭК
Комсомольская правда
2024-09-16T15:16:51Z
Украинцам обещают помочь пережить зиму: что готовится
Знай
2024-09-22T12:12:00Z
Болгария боится украинских яиц: хотят обратиться в ЕС
Comments UA
2024-09-22T11:21:27Z
Украина не обращает внимания на Россию и кормит страны по всему миру: Зеленский рассказал, как работает морской зерновой коридор
Обозреватель
2024-09-18T17:41:10Z
Аграрии сообщили о темпах сбора урожая
Корреспондент
2024-09-14T03:03:16Z
Война россиянам обходится все дороже - The Moscow Times
Корреспондент
2024-09-14T02:09:35Z
Умные часы Apple: инновации на вашем запястье
Espreso
2024-09-20T14:17:54Z
Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
GameMag
2024-09-19T03:02:11Z
Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
GameMag
2024-09-19T01:32:18Z
Инсайдер: В следующем поколении Xbox получит стационарную и портативную консоли
GameMag
2024-09-22T13:27:57Z
Живые фото PlayStation 5 Pro в дизайне первой PlayStation — посмотрите на лимитированную версию мощной консоли
GameMag
2024-09-22T12:42:27Z
PlayStation 5 получила патч на последнее обновление с исправлениями проблем в Final Fantasy XVI
GameMag
2024-09-22T12:01:24Z
Сила космодесантников: Space Marine 2 уже стала второй по величине игрой 2024 года в Европе
GameMag
2024-09-22T11:49:21Z
В базе данных Steam появилось упоминание русских субтитров для Metal Gear Solid Delta: Snake Eater
GameMag
2024-09-22T11:29:42Z
Авторы ремейка Star Wars: Knights of the Old Republic заверили, что игра еще жива
GameMag
2024-09-22T10:58:31Z