MY.UAНовини
«Навіть через 24 роки після вбивства Георгій Ґонґадзе поєднує всіх, хто бореться за незалежну і вільну журналістику та свободу слова в Україні»
«Навіть через 24 роки після вбивства Георгій Ґонґадзе поєднує всіх, хто бореться за незалежну і вільну журналістику та свободу слова в Україні»

«Навіть через 24 роки після вбивства Георгій Ґонґадзе поєднує всіх, хто бореться за незалежну і вільну журналістику та свободу слова в Україні»

Журналісти й громадські активісти розповіли, що сьогодні зростає запит на переосмислення, переусвідомлення, вивчення тих особистостей, які наближали перемогу України в різні періоди нашої історії. Георгій Ґонґадзе — один із них.

16 вересня ми разом згадуємо вбитого колегу. Вже 24 роки поспіль. Нині цієї згадки можна торкнутися: у Києві з’явилася меморіальна Алея на честь Георгія Ґонґадзе, інсталяція якої на Подолі в Києві відкриває Тиждень памʼяті журналіста.

 Алея з’явилася з ініціативи команди Премії імені Георгія Ґонґадзе у партнерстві з Національним музеєм Революції Гідності.

Інформаційні банери розповідають про життя і внесок Георгія у незалежну журналістику та громадянське суспільство в Україні.

Організатори кажуть, що Алея передбачає взаємодію, тому закликають киян і гостей столиці підходити та сканувати QR-коди для того, аби подивитися фрагменти фільму, який Георгій знімав у Грузії. Аби побачити його на Пісенному фестивалі «Червона рута» та зрозуміти, що вболівав Ґонґадзе не лише за українську журналістику, а й за культуру та державність. Аби почути фрагменти пісні «Спитай!», яку написали Місько Барбара та Юрко Чопик як музичний маніфест, як реакцію на зникнення Георгія у вересні 2000 року. Аби припустити, що, якби колега залишався сьогодні з нами, то вочевидь був би на фронті.

З року в рік серед тих, хто приходить вшанувати пам’ять Ґонґадзе, нових облич стає більше: це молоді журналісти, які про його смерть дізналися школярами, а можливо, коли вже ввійшли в професію.

 

Виконавча директорка українського ПЕН, ініціаторка створення Премії Георгія Ґонґадзе Тетяна Терен говорить, що, коли вони щороку 16 вересня збираються в різних куточках Києва, вона думає про силу особистості Георгія:

«Більшість із людей, які приходять на ці акції, не знали Георгія, не перетиналися з ним на протестах, у Верховній Раді, на фестивалі “Червона Рута”, наприклад. Більшість із нас дізналися про його загибель із новин. Можливо, потім ми читали про нього в підручниках, в інших інформаційних матеріалах, але він не був частиною нашого щоденного життя — ось цього моменту “тут і тепер”. Але це настільки сильна і притягальна постать, що навіть через десятиліття після його загибелі приходять нові люди в професію, для яких важливий його приклад, для яких важливо продовжувати те, що він робив».

Так само про силу Георгія свідчить і те, що збираючись разом, ми говоримо не лише про нього.

«Для Георгія, я певна, це було б важливо. Ми говоримо про всіх наших загиблих колег і колежанок, про тих, хто сьогодні перебуває в полоні, хто зазнає переслідувань на окупованих росіянами територіях України. Тому що знову ж таки Георгій — це той образ, який втілює і поєднує всіх, хто бореться за правду, хто не дозволяє собі зупинитися і піти на компроміси», — каже Тетяна.

 

 

 Журналіст Андрій Яніцький на акції

У руках в одного з учасників акції — світлина Георгія, на якій він на засіданні Верховної Ради. Одна з історій на Алеї пам’яті — про те, що коли Георгій розпочинав робити «Українську правду» — перше онлайн-медіа в Україні, — мало хто вірив у життєздатність проєкту. Адже як вижити такому виданню в країні, де інтернетом користувалося буквально кілька сотень людей? Утім, Георгій приходив до парламенту та роздавав візитівку, на якій було вказано, як знайти сайт «УП» та почитати новини.

«Я люблю цю історію, говорить Тетяна. — Саме здатність до інновацій, до сміливих вчинків, віру в те, що любиш, — одне з того, що Георгій приніс у професію. Зрештою сила його рішень проявилася в тому, що в Україні й далі існує створене ним медіа — одне з видань із найбільшою аудиторією в нашій країні».

Хоча Премія імені Георгія Ґонґадзе існує вже сьомий рік, робота з його спадщиною лише розпочинається. У світлі місії відзнаки імені журналіста для команди найважливішими є дві речі.

«Перше — це збереження пам’яті про Георгія. І друге — збереження тяглості поколінь в українській журналістській професії. Тому, коли ми тут із вами збираємося, для нас це один із прикладів того, що навіть через 24 роки після викрадення, після вбивства Георгія, він і далі лишається тим, хто поєднує нас із вами в Професії, у великій спільноті Премії наших лауреатів, фіналістів, номінантів, поєднує всіх, хто бореться за незалежну і вільну журналістику та за свободу слова в Україні», — підсумовує Тетяна Терен.

 

Для Мирослави Барчук, журналістки й телеведучої, віцепрезидентки Українського ПЕН, лауреатки Премії імені Георгія Ґонґадзе, людини, яка знала його особисто, історія про Георгія є історією про людей компромісу і людей самопожертви:

«Люди компромісу завжди знайдуть пояснення своєї компромісності, свого мовчання у вирішальний момент. Я впевнена, що поруч із Георгієм було багато колег, які вибрали інший шлях: промовчати, виконати темники Кучми, не допомагати Георгію в розслідуванні так званого “референдуму Кучми”. Поруч пізніше з нами були люди, які підуть працювати до Януковича прессекретарями, будуть співпрацювати з режимом Януковича. Очевидно, ці люди залишаються з нами в професії, навіть досягають якогось успіху, і я би зараз не наважилася давати такому шляху компромісу категоричні оцінки.

Так само були люди навколо Стуса, Сверстюка, Світличного, які були незгодні з системою, але вони обрали мовчання».

Мирославі близьке пояснення Володимира Єрмоленка, філософа, президента Українського ПЕН: для суспільства важливий баланс двох етичних систем — системи обміну (агори) та системи битви (агону). В кожному суспільстві повинні бути й люди компромісу, і люди битви. А проблема починається там, де переважає агора — компроміс, домовленість із не дуже хорошими явищами. Своєю чергою, люди агону вказують нам на червоні лінії, за які не можна зайти. Для Мирослави те, що робив Георгій Ґонґадзе, — і є етосом битви.

Журналістка каже, що, думаючи про Георгія, вона завжди згадує слова Євгена Сверстюка, дисидента, який відсидів 12 років у радянських таборах:

«Нам історія просто на чолі записала всю обережність, пасивність, перечікування і лінь предків, і кожне нове покоління від колиски розплачується за це своєю долею і честю. І заново визбирує духовну спадщину наших донкіхотів серед намулу спадщини рабів» («Собор у риштованні»).

«Для мене дуже показове, що “УП” має у своєму логотипі образ Дон Кіхота. Ми зараз цю спадщину і самих донкіхотів сильно втрачаємо. Втрачаємо найбільш сміливих, найбільш пасіонарних людей. І тому нам спадщина донкіхотів дуже важлива. Я дуже дякую Георгію за цю планку і за приклад битви, який він дав суспільству. Суспільству, в якому донкіхотів, людей етосу битви, лицарів, викошували в кожному поколінні. Тому так важливо пам’ятати Гію і щоразу говорити про його спадщину», — додає Мирослава.

 

Про те, в чому полягає внесок Ґонґадзе у трансформації, які пережила і переживає Україна, «Детектор медіа» розпитав Барчук окремо.

– Для мене Гія став прикладом того, що навіть одна людина і позиція однієї людини може стати вирішальною для суспільства, для Професії. Гія та людина, яка сформувала громадянське суспільство, він дав поштовх для дорослішання, для запиту на справедливість, для запиту на свободу слова тощо. І навіть цей маленький приклад, можливо, не відразу, але чітко окреслить розуміння того, що нами сприймається переважно як даність. Гія чітко показав, що це шлях і що це боротьба і зусилля колосальні, а іноді і самопожертва.

Для мене Гія – людина великої самопожертви, яку в той час, у 1999-2000 роках, не багато хто і розумів. Я пригадую, як в перші дні, коли Гія зник, були люди з нашої Професії, знаєте, такі «умеющие жить», які казали: «Та камон, це ж Гія, ви що – не знаєте Гію?» Вони не вірили в його зникнення, вважали, що це чергова екстравагантна витівка Гії. Тобто суспільство виживання завжди буде сприймати Дон Кіхотів як трошки «міських божевільних», буде трошки їх спрощувати. Потім ці люди замовкли і зараз називають себе колегами Георгія, але тоді більшість середовища не ставилася до цього так і так не відчувало.

Крім запиту на справедливість, чого б ще не було, якби Георгій не прожив своє життя?

– Говорячи про Гію і слухаючи в програмі «Епіцентр» його питання до Медведчука і Кучми, треба розуміти, це для нас сьогодні є нормою – поставити президенту гостре запитання. Навіть, якщо президенту це дуже не подобається. Чого нас навчив Гія і що він нам дав? У ті часи, те, як він поводився на цьому ток-шоу, було дуже відважно, дуже сміливо. Ми розуміємо, що Піховшек використовував Гію заради певного плюралізму. Але потім Піховшек все це відкоментовував, останнє слово було за Медведчуком, за якимись лояльними експертами.

Але Гія своєю великою жертвою нам дав можливість говорити вільно. Для цього переважно, на жаль, потрібна дуже велика жертва. Велика жертва призвела до акції «Україна без Кучми», сама ця акція привела до дорослішання і формування громадянського суспільства, яке потім вийшло на Майдани. І не важливо, скільки зараз людей – тисяча, сто чи мільйон прийдуть вшановувати пам’ять, його вчинок, його чин сформував середовище, громадянське суспільство і рамку, до якої ми звикли вже як до даності, але вона дуже тяжко була виборена.

Вчинки Георгія, журналіста і людини, усвідомлюються нами як тяжко виборена жертва вже сьогодні, майже через чверть століття після його вбивства. Але коли він жив і працював, він притягував молодь різних професій неординарною вдачею і внутрішнім світлом.

 

Ольга Сало, заступниця генерального директора Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності, була молодою дівчиною, коли почалися перші акції протесту. Вона відчула тоді, що країна не рухається, а відтак – загниває. В той же час, її вражало, що є смілива людина, яка наважується ставити президенту незручні запитання. Її дивувало, що тільки він на це йде або одиниці. Почувши новину про зникнення Георгія, вона вирішила: «Ось той момент, коли треба щось зробити, інакше я не зможу вважати себе порядною людиною».

«У Музею Революції Гідності є велетенська місія, яку ми бачимо всією командою, це не просто згадувати про революції – Революцію на граніті, Помаранчеву, Революцію Гідності. Це місце, де ми маємо формувати певний світогляд суспільства, утверджувати цей світогляд.

І для мене цей світогляд починається з тієї реакції, яка виникла внаслідок викрадення і вбивства Георгія. За Стусом, бути людиною – це значить брати на себе відповідальність, це означає відчувати свою індивідуальну роль. Й історія про Георгія – це якраз про цю роль… І мені здається, протести, до яких я тоді долучилася, були вступом до наступної Помаранчевої Революції... Тоді ми навчилися виходити і говорити, якщо ми бачимо, що правда під загрозою».

Але запит на справедливість, запит на знання правди у справі Ґонґадзе не задоволений досі. Питання відповідальності за вбивство Ґонґадзе залишається відкритим, у чому пересвідчують слова правозахисниці, представниці сім’ї Ґонґадзе Валентини Теличенко:

 

«Зникнення відомого журналіста було потрясінням для великої частини суспільства. Ще одним потрясінням було оприлюднення плівок Мельниченка. І власне кажучи, ми дотепер не знаємо всієї правди про те, хто був замовником вбивства Георгія, звідки взялися плівки Мельниченка, що вони собою являли. Україна так ніколи не дістала ані оригінальних записів, ані оригінальних носіїв, і суспільство не довідалося про результати розслідування в частині виявлення замовників убивства Ґонґадзе.  

Той факт, що ми достеменно знаємо, що Георгія власними руками вбив цілий генерал міліції Олексій Пукач, і те, що Олексій Пукач відбуває довічне позбавлення волі, це надзвичайний здобуток. Тому що в таких злочинах дуже не часто правосуддя доходить до виконавців, якщо вони на такому рівні працювали. А от встановлення природи цього злочину, встановлення замовників надзвичайно важливо для нас навіть через 24 роки. Дати відповідь на запитання: чи то був такий в Україні президент поганючий, який журналіста замовив, чи то був хтось інший – і Україна тоді не виявила й не побачила свого дуже небезпечного сусіда-ворога, а далі вважала його за приятеля».

 

За словами правозахисниці, сьогодні Генеральна прокуратура не інформує суспільство, що наразі діється зі справою Ґонґадзе.

«З огляду на те, що вже минуло 24 роки, було би доцільним принаймні зробити підсумок досудового розслідування в частині замовників і поінформувати суспільство, що нам відомо. Хто робив записи у кабінеті президента України в той період, хто міг бути реальним замовником вбивства. З ким Пукач зустрічався, кому він звітував, чому відбулося те чи інше в ході цієї справи з виконання злочину», – говорить Валентина Теличенко. І продовжує: «Єдине на що я сподіваюсь, що матеріали цієї справи не будуть знищені. Мине час. Я переконана, що ми переможемо. І що після Перемоги в нашій свідомості ще буде потреба знати правду. Можливо, вже не моє – інше покоління запитає правоохоронців, як і чому сталося вбивство Ґонґадзе. Повірте, відповідь важлива… І я вірю, що суспільство знатиме правду».

Не байдужа правда і нинішньому поколінню. Станіслав Козлюк, репортер, фотограф, який роками висвітлює російсько-українську війну, дізнався про загибель Георгія молодшим школярем, але вже тоді чітко розумів, що журналісти не мають зникати, а потім їх не мають знаходити убитими:

 

«Історія про вбивство Георгія Ґонґадзе – це історія про незасвоєні уроки, а я б сказав, про один урок – запит на справедливість. На жаль, Георгія вбили, з цим ми вже нічого не зробимо. Але те, що ми можемо зробити як держава, бо ми і є держава, ми маємо з’ясувати, хто його вбив і хто це вбивство замовив. Цей запит не був виконаний. Ми досі не знаємо замовника вбивства. І в результаті ходимо по колу. Тому що насильство породжує насильство, а відсутність покарання за злочини породжує нові злочини. Ми бачили це під час Помаранчевої революції, ми бачили це під час Євромайдану. Люди, причетні до тих подій (я не кажу про виконавців, я кажу про організаторів), уникнули покарання. І поки ми цей урок не засвоїмо, ми будемо ходити по колу.

В даному випадку журналістська спільнота дуже виросла за цей час: стало багато журналістів-розслідувачів, людей вузькопрофільних, які працюють з певними темами – розслідування корупції, воєнних злочинів, подій під час Майдану. Вони частково роблять цю роботу, тобто частково задовольняють цей запит на справедливість – бодай організатори були б названі, якщо ми не можемо їх покарати».

 

 Михайло Ткач («УП»), Тетяна Печончик (Zmina), Оксана Романюк (ІМІ)

Михайло Ткач у виданні, яке заснував Георгій, в «Українській правді», якраз займається розслідуваннями корупційної діяльності представників влади. Михайло особисто є постраждалим у 20 кримінальних впровадженнях щодо перешкоджання журналістської діяльності. Він переконаний, що небезпека в затягуванні розслідування, в недоведенні розслідувань до конкретних вироків саме проти медійників полягає передусім в тому, що злочини і перешкоджання законній журналістській діяльності будуть повторюватися і надалі.

«Люди, які скоюють це з журналістами, скоюють напади, ламають камери, не мають розуміння, усвідомлення, що за ці вчинки може прийти відповідальність. Навпаки, вони бачать десятки і навіть сотні нерозкритих справ. І авжеж головна справа – вбивство Георгія Ґонґадзе».

З одного боку – немає розуміння відповідальності, з іншого – порушників закону зазвичай ніхто до неї не притягує.

«Ми наразі перебуваємо в тому історичному моменті, коли дуже багато журналістів приймають для себе вибір: є про що говорити, є дуже важлива інформація, якої потребує суспільство, для того щоб ми ставали як держава сильнішими. І в той же час ми бачимо, що «тренд» на зневагу до роботи журналістів, зневагу до правди, продовжує тривати і, власне, артикулюється на самому верху. На жаль, і через 24 роки, хоча саме Георгій показав і продемонстрував це такою жертвою, що журналістика – це сила, журналістика – це влада, журналістика може і має впливати на державу, багато з тих, хто отримує доступ у високі кабінети, не хоче з цим погоджуватися. І тому продовжують ставатися ці ганебні нападки переслідування журналістів, перешкоджання їхній діяльності, приклади яких ми бачили і в цьому році», – каже Михайло.

До речі, Станіслав Козлюк розповідав на Акції про якщо не перешкоджання, то упереджене ставлення представників влади до журналістів, які працюють на лінії фронту:

«Люди, які нам мають сприяти в інформаційній роботі, розказують, що “що ви прийшли робити собі ім'я на трупах”. Та йдіть ви нахрін! Якщо чесно. Тому що імена у нас уже є – дайте робити роботу».

За даними ІМІ, під час повномасштабного вторгнення Росія вбила щонайменше 87 представників і представниць медіа. Крім цього, десятки наших колег залишаються незаконно ув’язненими агресором. Голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик розповіла зібранню, яка нині доля наших полонених колег і що може зробити кожен громадянин, аби поліпшити ситуацію.

 

«Якщо описати правозахисною термінологією те, що відбулося з Георгієм Ґонґадзе, то це було насильницьке зникнення, яке закінчилося стратою. Стратою, до якої були причетні люди у вищому керівництві МВС і, ймовірно, у вищому керівництві держави. Страшними злочинами, до яких були причетні, люди в Українській владі. На жаль, зараз, коли ми згадуємо ці страшні події, ми змушені констатувати, що практика насильницьких зникнень, свавільних затримань уже стала повсякденною, але вже через дії країни-агресора – російської федерації. Й у день зникнення Георгія Ґонґадзе ми згадуємо про тих колег, які так само були викрадені, інформації про яких ми не маємо або над якими відбуваються політично вмотивовані судові процеси і розправи».

Під час акції згадують про журналістку Вікторію Рощіну, яка також співпрацювала з «УП», про журналіста УНІАН Дмитра Хилюка, про багатьох мелітопольських журналістів, які так само перебувають інкомунікадо, в секретному ув’язненні, і ми не знаємо, чи живі вони. Також про ув’язнених кримських і кримськотатарських журналістів і громадських журналістів – Ірину Данилович, Ремзі Бекірова, Амета Сулейманова, Владислава Єсипенка. На жаль, ці списки постійно зростають. За інформацією Тетяни Печончик, станом на зараз в ув’язненні в російському полоні  перебувають 30 українських журналістів. Ще четверо журналістів приєдналися до лав ЗСУ і потрапили в полон як комбатанти.

 

«Російська федерація не віддає цих людей, і дуже важко на це впливати. Страшно, коли історії цих людей перетворюються на цифри, і коли не можна розповісти про ці тридцять людей. Тому важливо те, що може зробити кожен з нас: боротися, розповідати ці історії, поширювати їх через соціальні мережі та привертати увагу до цих подій. Так само, як Георгій боровся за свободу слова, так і ми будемо боротися за свободу своїх колег, які перебувають в російському полоні», – каже Тетяна Печончик.

– В які моменти сьогодні, виконуючи свою роботу, ви найчастіше згадуєте Георгія Ґонґадзе і чому?

– Ми згадуємо Георгія в моменти, коли дуже складно і опускаються руки. Коли ми боремося за звільнення ув’язнених журналістів, але нікого не звільняють, а росія бере нових і нових в полон. І тоді приходить розуміння, що ми не маємо права опустити руки і здатися, бо Георгій заплатив найвищу ціну – заплатив своїм життям за ідеали свободи, які він обстоював, за можливість говорити правду, критикувати владу.

Зараз у нас дуже потужний ворог зовнішній, який нас щоночі покриває ракетами, шахедами, і як дементор висмоктує з нас сили. Це боротьба в довгу.

Тож, згадуючи про Георгія, я також розумію те, що його викрадення і загибель стали поворотним моментом, коли країна і суспільство наше прокинулися. Коли багато людей почали виходити на протести, журналісти почали гуртуватися, почалися акції, Майдани.

А в цей же час, в 2000 році, Росія повернула не туди: обрала Путіна і почала розбудовувати у себе диктатуру, авторитарну країну, яка знищила зародки демократії всередині, незалежну журналістику, правозахисників, громадянське суспільства. Потім внутрішні репресії призвели до зовнішньої агресії.

На цьому порівнянні ще більше постає постать Георгія, людини, яка в той критичний момент на зламі навіть не століть, а тисячоліть дозволила нам усім прокинутися. Я тоді була студенткою-першокурсницею. На мене це дуже сильно це вплинуло, хоча я його не знала особисто. Вплинуло і на мене, і на все суспільство. І мені здається, що ми обов’язково переможемо в боротьбі, яку ведемо. Але вона стала можливою завдяки Георгію.

 

Після відкриття Алеї пам’яті учасники акції вирушили до церкви Миколи Набережного на Подолі покласти квіти на могилі Георгія Ґонґадзе. Тут, у дворі церкви, після проведення траурної церемонії 22 березня 2016 року Георгія поховали. Він сам був її парафіянином.

 

«Алея – це ще одне нагадування, що Герої України не можуть і не будуть забутими, а зло – завжди має бути покаране», – говорить Програмний директор Премії імені Георгія Ґонґадзе Владислав Зінкевич. І пояснює, чому цього року день вшанування пам’яті журналіста – починає Тиждень пам’яті.

«Намір масштабуватися для команди Премії пов’язаний з тим, що зростає запит на переосмислення, переусвідомлення, вивчення тих особистостей, які наближали нашу Перемогу в різні періоди нашої історії, не тільки сьогодні під час великої війни. І Георгій є однією з таких особистостей, яка доволі масштабна для осягнення.

Що буде далі з Алеєю? На ній уже відображено деякі ексклюзивні артефакти, які так чи інакше пов’язані з Георгієм не лише як з людиною, а пов’язані з Георгієм Ґонґадзе як із явищем. Сьогодні ми почули від промовців велику кількість слів, що підтверджують: Ґонґадзе варто вивчати не просто як сторінку біографії в якомусь підручнику. Нам потрібно вивчати його як явище – в перш чергу професійне.

І це другий аспект роботи Премії, пов’язаний не тільки з пам’яттю, але і з підтримкою професійного кола – журналістів і медійників. Саме тому в межах Тижня пам’яті, який розпочався відкриттям Алеї, стартують «Професійні діалоги» зі студентами і слухачами «Київо-Могилянської бізнес-школи».

Окрім цього, у нас будуть зустрічі з курсантами військового інституту, які також працюють з медіа, правда, у військовому контексті. І це один з кроків масштабування Премії на молодіжну студентську аудиторію, яка, можливо, і не знала про Ґонґадзе як такого.

 

  Владислав Зінкевич

Ця Алея також містить ексклюзивні артефакти, які ми знайшли в архівах родини, архівах Музею Революції Гідності. І фактично ми цією меморіальною Алеєю, цим Тижнем пам’яті почали збір спадщини Георгія і можемо сказати, що Премія Ґонґадзе розпочала формувати Музей Ґонґадзе. Він матиме як digital-форму, так само ми сподіваємось на подальшу співпрацю з Музеєм Революції Гідності й іншими музеями України та іноземними музеями, аби нести цю експозицію в майбутньому далі у світ і регіонами України», – розповів Зінкевич.

Алея пам’яті Георгія Ґонґадзе на Контрактовій площі перед Національним університетом «Києво-Могилянська Академія» тимчасова, усі охочі можуть її побачити там впродовж тижня – до 22 вересня 20:00. Але збережеться її digital-версія на сайті Премії.

 

«І я дуже сподіваюся, що в наступному році ця Алея разом з іншими нашими пересувними проєктами піде далі в регіони і за кордон», – ділиться планами Владислав Зінкевич.

Фото – Максим Поліщук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Как отсутствие отца в детстве влияет на мужчину: 7 последствий
Marie Claire
2024-09-20T07:01:59Z
Котик забатонился: что значит, если пушистик лежит в позе буханочки и стоит ли нервничать из-за этого
Знай
2024-09-20T04:51:57Z
Сел на шею: 5 признаков, что вы избаловали своего мужчину
Marie Claire
2024-09-12T12:37:09Z
Деруны по-новому для сытного и бюджетного ужина: самый простой рецепт
Обозреватель
2024-09-11T18:11:56Z
Только огурцы и помидоры - прошлый век: рецепт консервации на зиму из овощного ассорти
Знай
2024-09-20T06:51:48Z
Больше чем в яблоке: 9 фруктов с большим количеством клетчатки
Фокус
2024-09-20T06:15:17Z
Секреты приготовления классической солянки: подробная инструкция
Comments UA
2024-09-13T08:18:52Z
Почему тыква получается невкусной: не допускайте этих ошибок во время приготовления популярного осеннего продукта
Обозреватель
2024-09-09T02:05:21Z
Гуляш, которые тает во рту: рецепт сытного блюда
Фокус
2024-09-19T17:21:37Z
В сети показали последнее фото умершего от рака комика Маслякова
Comments UA
2024-09-11T20:45:45Z
Соня Евдокименко поддержала сбежавшего из Украины внука Софии Ротару: "Воскресенье с..."
Знай
2024-09-09T17:51:56Z
"С согласия ФСБ": Кондратюк отреагировал на съемки пропагандистской ленты об армии РФ
Фокус
2024-09-08T13:00:33Z
Прямые брови возвращаются в моду и подходят практически всем: в чем секрет
Обозреватель
2024-09-16T16:08:08Z
Сталлоне покупает роскошный особняк для своих дочерей почти за $25 млн
Фокус
2024-09-20T08:42:39Z
Состояние тяжелобольного Брюса Уиллиса резко ухудшилось
Корреспондент
2024-09-20T08:30:37Z
«Новый сезон-2024»: самые стильные образы российских звезд на фестивале
Marie Claire
2024-09-16T15:25:02Z
Звезда "Лиги смеха" Розовый высмеял окупантов, которые внесли его в российский аналог "Миротворца"
TSN
2024-09-13T09:39:17Z
Кендалл Дженнер вернула в моду легендарную стрижку пикси-шегги: кому подойдет
Обозреватель
2024-09-11T05:10:28Z
Запад изменил позицию по ударам вглубь РФ. The Times назвал причину
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T17:27:19Z
Астролог назвал дату окончания войны в Украине: ждать осталось недолго
Знай
2024-09-09T01:31:01Z
Отказ от НАТО и без возврата территорий: соратник Трампа озвучил его “мирный план“
UAToday
2024-09-13T18:03:49Z
Семья судьи Апелляционного суда Львовщины Михаила Романюка незаконно завладела виллой в центре Львова, - расследование СМИ
Политека
2024-09-10T17:13:06Z
Грозит до 5 лет тюрьмы: Секретная служба США проверяет Илона Маска, — Bloomberg
Фокус
2024-09-20T08:42:58Z
Для чего Россия использует "шахеды": какие атаки следует ожидать в будущем
Comments UA
2024-09-20T08:39:09Z
"Послам приготовиться?": Безуглая перешла в комитет Рады по внешней политике
Фокус
2024-09-17T20:06:18Z
Зеленский: Путин и ему подобные могут разделить мир и съесть части как пирог
Европейская правда
2024-09-15T19:03:34Z
Россия в ООН заявила, что готова воевать "со всем НАТО"
Корреспондент
2024-09-13T16:48:03Z
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
Чемпионка России разбила цветочный горошок об голову победительницы Кубка Европы. Фотофакт
Обозреватель
2024-09-11T17:04:24Z
Модель с 17-м размером груди сделала предложение по реваншу Усик – Фьюри
Обозреватель
2024-09-07T15:54:26Z
"Вот почему это происходит". Ребров не сдержался в эфире после поражения сборной Украины от Албании. Видео
Обозреватель
2024-09-08T06:52:52Z
Хэйни продолжает утверждать, что честно победил Ломаченко
Корреспондент
2024-09-20T08:30:08Z
В Украине могут создать новый футбольный турнир – СМИ
ZN UA
2024-09-20T08:28:01Z
Украина – Албания: онлайн-трансляция матча Лиги наций
ZN UA
2024-09-06T16:59:33Z
В ДТП погиб тренер немецкого Айнтрахта
Корреспондент
2024-09-06T14:33:22Z
Александра Усика арестовали в аэропорту Кракова
UAToday
2024-09-18T03:24:18Z
"Уже через неделю были понятны причины", - эксперт о катастрофе F-16
Новости Украины
2024-09-08T19:27:45Z
Полиция нашла "шутника", взорвавшего страйкбольную гранату в Киеве
Корреспондент
2024-09-11T18:24:39Z
В России заявили о крупнейшем в истории техногенном пожаре на нефтебазе в Ростовской области
Новости Украины
2024-09-06T13:15:42Z
Грозит восемь лет заключения: полиция Киева задержала поджигателей авто ВСУ
Апостроф
2024-09-06T16:16:08Z
В Харьковской области горит почти тысяча гектаров леса
ZN UA
2024-09-20T08:43:49Z
В Одесской области из-за взрыва зарядного устройства пострадал двухлетний ребенок
Апостроф
2024-09-20T08:09:00Z
На территории Сербии и Венгрии из дунайских вод показались обломки нацистских кораблей времен Второй мировой
ZN UA
2024-09-11T15:38:58Z
Россияне ударили по Харькову управляемыми авиабомбами, в городе загорелся пожар - Терехов
ZN UA
2024-09-09T04:25:08Z
Выполнил пуск ракет по Одесщине и пропал с радаров: в сети сообщают об "аварии" российского Су-30СМ над Черным морем
Обозреватель
2024-09-11T15:08:56Z
"Вытаскивать нужно вовремя": Жан Беленюк с огромным аппаратом предлагает украинкам помощь
Знай
2024-09-08T16:51:42Z
20 сентября 2024 года: Астафьев день — что сегодня нельзя делать
Фокус
2024-09-19T21:00:36Z
В Украине изменится процесс вручения повесток: что известно
Comments UA
2024-09-16T14:06:51Z
На фронте погиб сын Главного раввина Украины
Comments UA
2024-09-11T16:03:25Z
Украина обогнала Европу по производству артиллерии: какие системы в первых рядах
Фокус
2024-09-20T08:45:05Z
В ISW пояснили, зачем Путину увеличение производства дронов
Апостроф
2024-09-20T08:30:12Z
Почему нельзя переезжать 9 сентября и кому запрещено шить сегодня: приметы и запреты на Анны
Знай
2024-09-09T02:04:14Z
Какой праздник отмечают 9 сентября: каким был день в истории
Обозреватель
2024-09-09T01:05:07Z
Украина готовит "дронов-убийц": новая разработка
Comments UA
2024-09-08T17:00:28Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
Как не просыпаться посреди ночи: рекомендации от специалиста
Обозреватель
2024-09-06T17:09:54Z
Три способа обеззараживания: как сделать воду безопасной для питья
Знай
2024-09-08T17:21:08Z
Что может вызвать онемение рук: распространенные причины
Comments UA
2024-09-20T08:39:38Z
Путь к спасению: ирландские ученые разработали метод борьбы с аллергией на молоко у детей
Фокус
2024-09-20T08:27:19Z
Как сохранить красивые волосы во время менопаузы: 10 советов врача
Marie Claire
2024-09-20T03:01:13Z
Сезон гриппа и простуд приближается: что нужно есть, чтобы меньше болеть
Знай
2024-09-19T16:21:51Z
Способы уменьшения отеков и выведения излишней жидкости из организма
Comments UA
2024-09-19T15:15:52Z
Повод изменить рацион: какие болезни могут развиться, если часто есть рис и макароны
Знай
2024-09-19T14:51:51Z
Лунный гороскоп на 20 сентября, пятница
Marie Claire
2024-09-19T21:09:36Z
Стерненко показал документы относительно российского гражданства Труханова
Апостроф
2024-09-17T17:03:42Z
Гороскоп на субботу 14 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-13T18:03:26Z
Россияне ударили УАБами по Харькову
Корреспондент
2024-09-15T16:13:46Z
В результате обстрела Харьковщины ранены двое работников предприятия
Корреспондент
2024-09-20T08:54:28Z
На Львовщине вырубили деревьев на 64 миллиона: будут судить чиновников
Comments UA
2024-09-20T08:48:48Z
Стало известно, сколько людей сейчас проживает в Харькове
Корреспондент
2024-09-13T11:30:36Z
Российские захватчики атакуют Украину ударными БпЛА: карта тревог
TSN
2024-09-07T21:51:53Z
Сотрудники ТЦК избили мужчину в Харькове: омбудсмен ждет объяснений
Апостроф
2024-09-06T19:33:15Z
Украинским водителям придется заплатить более 50 тысяч гривен: за какое нарушение грозит жесткое наказание
Обозреватель
2024-09-15T16:21:46Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
Ford снова будет производить авомобили в Индии
Корреспондент
2024-09-14T03:36:24Z
В Украине утвердили возрастные лимиты для водителей: кому нельзя управлять автомобилем
Хвиля
2024-09-09T10:03:40Z
Старая школа: в Киеве засветился последний классический спорткар BMW
Фокус
2024-09-20T08:00:51Z
Всей семьей за покупками: американцы создали электровелик с коляской - 80 км без подзарядки
Знай
2024-09-20T03:51:24Z
Водителям дали всего 10 дней: как избежать неожиданных штрафов
Знай
2024-09-19T17:36:08Z
Миниатюрную городскую Honda превратили во внедорожный автодом за $13 000
Фокус
2024-09-19T14:12:02Z
Городской малыш: тест-драйв нового Suzuki Swift
Фокус
2024-09-19T13:51:38Z
Украина не обращает внимания на Россию и кормит страны по всему миру: Зеленский рассказал, как работает морской зерновой коридор
Обозреватель
2024-09-18T17:41:10Z
"Будут сидеть без света по 16 часов в сутки": эксперт ответил, в каких городах зимой ситуация будет самой тяжелой
TSN
2024-09-08T10:54:08Z
Одна из стран ЕС легализовала производство самогона, есть интересный нюанс
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T18:30:54Z
Во вторник отключать свет по графикам не будут, но электричество нужно экономить, - ДТЭК
Комсомольская правда
2024-09-16T15:16:51Z
В Украине стартует проект поддержки микро, малого и среднего бизнеса: детали
Comments UA
2024-09-20T08:45:09Z
В шести областях Украины фиксируются отключение света: состояние энергосистемы
Comments UA
2024-09-20T08:39:14Z
Аграрии сообщили о темпах сбора урожая
Корреспондент
2024-09-14T03:03:16Z
Война россиянам обходится все дороже - The Moscow Times
Корреспондент
2024-09-14T02:09:35Z
Международные резервы Украины выросли
Корреспондент
2024-09-13T11:51:04Z
Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
GameMag
2024-09-19T03:02:11Z
Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
GameMag
2024-09-19T01:32:18Z
Чрезвычайное открытие астрономов: Земля будет иметь два спутника в 2024 году
Comments UA
2024-09-20T08:54:20Z
Финальный сезон «Аркейн» будет выходить на Netflix на протяжении ноября — действие растянется на три акта
GameMag
2024-09-20T08:43:05Z
Кооперативный экшен-хоррор No More Room in Hell 2 выйдет в раннем доступе 22 октября
GameMag
2024-09-20T08:37:47Z
Пальмы и аллигаторы за Полярным кругом: ученые выяснили, к чему все идет
Фокус
2024-09-20T08:30:07Z
Основной источник парниковых газов на планете сократят на треть: что придумали ученые
Фокус
2024-09-20T08:27:04Z
Valve пометила Grand Theft Auto V как «неподдерживаемую» на Steam Deck
GameMag
2024-09-20T08:14:09Z
Первый в мире мобильный квантовый компьютер появится в 2027 году: зачем он нужен
Фокус
2024-09-20T08:12:31Z