MY.UAНовини
Територіальні суперечки в НАТО: Як інші країни подолали перешкоди і що це означає для України
Територіальні суперечки в НАТО: Як інші країни подолали перешкоди і що це означає для України

Територіальні суперечки в НАТО: Як інші країни подолали перешкоди і що це означає для України

Однією з основних причин, чому Україні відмовляють у членстві в НАТО, є її триваючий конфлікт з Росією, що є значною перешкодою. Проте територіальні суперечки можуть також ускладнити процес приєднання до Альянсу. У цьому контексті, варто поглянути на досвід країн НАТО, які мають подібні проблеми і змогли успішно інтегруватися в Альянс.

У північноатлантичній родині є не один приклад членства країни, яка ділить територію з сусідом. Чи мають країни НАТО суперечки за землі та води і чи є серед них приклад для України, — читайте в огляді RFI

Гарантувати свободу та безпеку з використанням політичних та військових засобів — основна мета найбільшого та найвідомішого військово-політичного союзу у світі. Головний принцип НАТО — система колективної безпеки: якщо один з його членів зазнає загрози ззовні, то протидіяти їй мають усі учасники організації. Саме ці прописані норми і приваблюють країни, які прагнуть долучитися до Альянсу.

Особливо актуально це для України, яка з року в рік отримує відмови в членстві. І тільки 2024-го Київ запевнили, що його шлях до НАТО є незворотним. А поки повномасштабна війна та нерозв’язані територіальні питання стають на заваді швидкому вступу в Альянс. Хоча на друге питання, напевно, країни НАТО можуть заплющити очі, бо немало з них і досі мають суперечки чи то за землю, чи то за води. А деякі із таких тривають навіть століття.

Зараз членами Північноатлантичного альянсу є 32 країни. Окрім того, 19 держав беруть участь у програмі військової співпраці з НАТО під назвою «Партнерство заради миру», ще 15 є учасниками інституціоналізованих програм діалогу. План дій щодо членства в НАТО має одна країна — Боснія і Герцеговина.

Хто і що ділить

Хорватсько-словенський спір

Неузгоджене територіальне питання не змогло стати на заваді членству в НАТО Хорватії та Словенії. Після проголошення незалежності 1991-го обидві країни, що входили до складу Югославії, не могли поділити між собою морський кордон у Піранській затоці в Адріатичному морі завдовжки два кілометри. Це ледве не зірвало вступ Хорватії до НАТО. 2009 року Загребу все ж таки вдалося долучитися до Альянсу, повноправним членом якого вже п’ять років була Словенія.

Любляна змогла стати учасницею Північноатлантичного альянсу ще 2004-го. Це була перша країна зі складу колишньої Югославії, що увійшла як до НАТО, так і до ЄС. Словенія потрапила в блок ще до того, як регіональні суперечки Західних Балкан набули геополітичного статусу.  Бо саме останнє стало перешкодою для вступу як до ЄС, так і до НАТО для інших країн півострова.

Щоб задовольнити територіальні претензії, Любляна та Загреб підписали арбітражну угоду, якою погодилися розв’язати суперечку вже в суді. 2015-го Хорватія вийшла із домовленостей, бо в колегії суддів, які мали розглядати справу, був і словенець. Хорвати сумнівалися в його неупередженості. Але 2017 року арбітражний суд поділив Піранську затоку у співвідношенні 3/4 до 1/4 на користь Словенії. Загреб заявив, що рішення не виконуватиме, а кордон не демаркований і досі.

Суперечки в Америці

Претензії одна до одної мають і засновниці НАТО. Між Канадою та США — п’ять нерозв’язаних територіальних суперечок, які, щоправда, аж ніяк не псують їхніх добросусідських відносин. Стосуються вони проток Діксон-Ентранс, Хуан-де-Фука, Північно-Західного проходу, маленького острова Мачайас-Сіл та моря Бофорта. Наприклад, Північно-Західний прохід у Канаді вважають частиною внутрішніх вод країни, у Штатах — міжнародною протокою.

Що ділить Іспанія

Іспансько-англійський конфлікт тягнеться ще з 1713 року. Тоді за Утрехтською угодою Іспанія офіційно передала півострів Гібралтар Англії. Проте в XVIII столітті іспанці кілька разів брали його в облогу, сподіваючись повернути собі.

Блокаду півострова влаштував у 1950-ті роки й іспанський диктатор Франко, який вимагав повернення Гібралтару Мадриду. Утім, два референдуми 1967 та 2002 років показали, що мешканці півострова хочуть бути підданими британської корони. І в першому, і в другому випадку за це висловилися 99% гібралтарців.

Остаточно суперечку не розв’язано й досі. Мадрид стверджує, що Британії за договором передали «лише місто і замок Гібралтар разом із його портом, оборонними спорудами та фортецями, що належать йому». Натомість перешийок, прилеглі води та повітряний простір залишилися під іспанським суверенітетом.

«Саме тому Іспанія завжди наголошувала, що окупація перешийка є незаконною та суперечить міжнародному праву, і тому завжди вимагала його беззаперечного повернення», — йдеться на сайті іспанського МЗС.

Земельні суперечки Іспанія має і з Португалією. Вони стосуються Олівенса, муніципалітету та міста, розташованого в невизначеній ділянці іспансько-португальського кордону. Де-факто населений пункт належить Іспанії, яка окупувала його 1814 року. Португальці намагалися повернути собі Олівенсу на Віденському конгресі 1815 року. Але іспанці інтерпретували текст як дорадчий та міста не повернули. Договір про дружбу і співробітництво Мадрид і Лісабон підписали 1977 року, Олівенське питання залишили замороженим.

Питання сусідки мають одна до одної й щодо безлюдних Диких островів. Вони є володінням Португалії, але Іспанія стверджує, що це скелі, а значить, згідно з міжнародними морським правом, держава над ними суверенітету не має.

Греція VS Туреччина

Проте одними з найбільш ворожих сусідів у НАТО є Греція та Туреччина. Їх і без того історично напружені відносини ускладнює нерозв’язане питання щодо суверенітету країн в акваторії Егейського моря. Там всі острови, за винятком Гьокчеади та Бозджаади, належать Греції. А втім, частина з них (а це великі острови Лесбос, Хіос, Самос та архіпелаг Додеканес. — Ред.) дуже близько розташовані до материкових кордонів Туреччини, що не дозволяє останній розширити ані морські, ані повітряні зони впливу.

Підкидає дров у вогнище і суперечка Греції, Туреччини із Кіпром. 20 липня 1974 року у відповідь на державний переворот на острові Анкара ввела туди свої війська під приводом захисту турків-кіпріотів. Окупація третини території не тільки розколола Кіпр на дві частини, а й стала постійним тригером у грецько-турецьких відносинах.

Хто вже домовився

Чи не найбільш незвичними є територіальні претензії між Данією та Канадою. Маленький безлюдний острів Ганса у протоці між Гренландією, що належить Данії, та канадським островом Елсмір спричинив те, що називають «алкогольними війнами», або війною «віскі та шнапсу».

Річ у тім, що острів Ганса розташований за 18 кілометрів як від данських, так і канадських володінь. Коли 1973 року сторони дійшли згоди про кордони, долю острова так і не визначили. Згідно з міжнародним правом, обидві країни претендували на нього справедливо, бо мають рівнозначну відстань. Але чим так цінний клаптик безлюдного суходолу, площа якого лише 1,2 км²? Його омивають води Баффінової затоки, де можуть бути поклади нафти.

Перші «зіткнення» між Данією та Канадою розпочалися 1984 року. Втім, хто саме «оголосив війну», точно невідомо. За однією з версій, на острів Ганса спочатку висадилися канадські військові. Вони встановили на ньому прапор Канади, залишили пляшку віскі та записку зі словами «Ласкаво просимо до Канади».

Данці з відповіддю не забарилися. Кілька тижнів потому на острів прибув міністр країни в справах Гренландії. Тоді прапор змінили на данський, канадський віскі — на шнапс, а в записці написали «Ласкаво просимо на данський острів». Такі обміни стали традиційними й тривали довгі роки. 2005-го сторони домовилися почати переговори та розв’язати цю суперечку. І лише 13 років потому Копенгаген та Оттава створили спільну робочу групу.

Урешті-решт угоду, яка поставила крапку у війні «віскі та шнапсу» підписали 14 червня 2022 року. Острів розділили по ущелині в його центрі. 60% території відійшло Данії, 40% — Канаді. Уже за усталеною традицією сторони обмінялися алкоголем. Поштовхом до завершення конфронтації стала повномасштабна агресія Росії проти України. Міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод заявив тоді, що «зараз це важливий сигнал, коли у світі багато воєн».

Хто може бути прикладом для України

Федеративна Республіка Німеччина в сучасному вигляді існує вже майже 34 роки. 3 жовтня 1990 до складу ФРН увійшла так звана НДР — маріонеткова Німецька Демократична Республіка, яка була під контролем СРСР. А ось членом Північноатлантичного альянсу ФРН стала задовго до цього — ще 9 травня 1955 року. І це попри те, що східнонімецькі землі були під радянською окупацією.

«У Конституції ФРН була передбачена можливість приєднання інших німецьких земель. Звісно, ніяких там натяків на використання сил НАТО для об’єднання не було. Це положення не завадило прийняти країну до Альянсу. Коли в 90-му році таке об’єднання відбулося, то з основного закону ФРН ця стаття була прибрана. Тобто на теперішній час ніяких навіть теоретичних претензій до інших країн, де, можливо, жили або живуть німці, ФРН не має», — звертає увагу професор Ужгородського національного університету та директор Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної інтеграції Ігор Тодоров.

Цю історію вважають показовою та часто називають саме тим прикладом, за яким до НАТО можуть взяти Україну. Однією з останніх стала заява чеського президента Петра Павела, яка пролунала в інтерв’ю національним виданням у середині серпня. Він висловив думку, що повне відновлення Україною контролю над усією територією не є обов’язковою умовою для вступу до НАТО.

«Якщо буде демаркація, навіть якогось адміністративного кордону, то ми можемо прийняти цей адміністративний кордон як тимчасовий і прийняти Україну в НАТО на тій території, яку вона буде контролювати на той момент», — сказав тоді Павел.

Президент Чехії — далеко не перший західний посадовець, який розмірковує про ймовірність такого варіанту. Торік таку ідею озвучив колишній генсек Альянсу Андерс Фог Расмуссен. За його словами, гарантії п’ятої статті утримали б РФ від ударів по українській території під «парасолькою НАТО». А Київ завдяки такій протекції зміг би вивільнити сили для самостійного відвоювання окупованих земель.

«Для того, щоб приймати Україну до НАТО частинами чи без тимчасово окупованих територій, то для цього має бути консенсус усіх країн-членів. Я звертаю увагу, що процес прийняття рішень в НАТО відбувається шляхом консультацій», — зазначає Тодоров.

Чи можуть Україну взяти до Альянсу частинами? Уявити собі, що буде досягнутий консенсус із цього приводу, поки що нереально, — пояснює експерт. Прецедентів, щоб до НАТО взяли країну у стані війни, немає. Але є рух в правильному напрямку.

На завершення 75-го саміту НАТО у Вашингтоні ухвалили Український договір © Yves Herman / Reuters

«Якщо перечитати декларацію Вашингтонського саміту та й попередніх самітів НАТО, то вони всі, принаймні останні роки, кажуть про те, що Україна буде членом НАТО, що ніяких альтернатив немає і що безпека в Європі без України не є завершеною. Виходить так, що рішення таке прийняте консенсусом», — наголошує Тодоров.

Угорський нонсенс

На цьому тлі абсолютним нонсенсом  позиція Угорщини, — підкреслює експерт. Під час консультацій у НАТО Будапешт не каже «ні» вступу України, про що свідчать декларації блоку. Проте згодом після їх оприлюднення угорський прем’єр Орбан заявляє, що України в Альянсі не буде.

Та ще й дозволяє собі публічно гуляти у шарфі з мапою «Великої Угорщини», яка охоплювала частини сучасних територій Румунії, Сербії, Словаччини та України. Утім, такі угорські провокації жодним чином не оформлені в офіційні територіальні претензії.

«Угорщина і Україна уклали великий договір про добросусідські відносини 6 грудня 1991 року. Тобто зрозуміло, що підготовка цього договору велася ще в умовах, коли Україна не мала офіційно визнання міжнародного. (…)

У цьому договорі є унікальний запис про те, що Україна і Угорщина не мають і не будуть мати територіальних претензій одна до одної. Тобто коли цей договір проходив ратифікацію в угорському парламенті, були заперечення, що “так, ми не маємо, але ж ми не можемо казати про майбутнє, може будемо мати”. Але, тим не менш, саме з таким формулюванням договір був ратифікований», — каже історик.

Тож попри іноді провокативну поведінку угорського прем’єра, офіційних зазіхань на українські землі Будапешт не має. До того ж, як вказують основні безпекові документи держави, саме НАТО Угорщина бачить гарантом власної безпеки.

Тетяна Цуркану, опубліковано у виданні RFI

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
В сети показали последнее фото умершего от рака комика Маслякова
Comments UA
2024-09-11T20:45:45Z
Соня Евдокименко поддержала сбежавшего из Украины внука Софии Ротару: "Воскресенье с..."
Знай
2024-09-09T17:51:56Z
"С согласия ФСБ": Кондратюк отреагировал на съемки пропагандистской ленты об армии РФ
Фокус
2024-09-08T13:00:33Z
Новое непо-поколение: 5 звездных детей, которых мы теперь будем видеть везде
Marie Claire
2024-09-18T13:31:39Z
Виктору Андриенко - 65: как живет сейчас звезда "Шоу долгоносиков"
Комсомольская правда
2024-09-19T16:14:27Z
Остроумный Оптимус Прайм и свежий сюжет: чем удивили "Трансформеры: Начало"
Фокус
2024-09-19T15:51:40Z
Документальная ложь на TIFF: как роспропаганда промыла мозги Западу
Корреспондент
2024-09-18T15:33:29Z
«Новый сезон-2024»: самые стильные образы российских звезд на фестивале
Marie Claire
2024-09-16T15:25:02Z
Майкл Дуглас призвал поддерживать Украину
Корреспондент
2024-09-13T09:42:09Z
Астролог назвал дату окончания войны в Украине: ждать осталось недолго
Знай
2024-09-09T01:31:01Z
Запад изменил позицию по ударам вглубь РФ. The Times назвал причину
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T17:27:19Z
Отказ от НАТО и без возврата территорий: соратник Трампа озвучил его “мирный план“
UAToday
2024-09-13T18:03:49Z
"Послам приготовиться?": Безуглая перешла в комитет Рады по внешней политике
Фокус
2024-09-17T20:06:18Z
Байден вдохновляет Путина и пугает таких политиков как Шольц: The Economist в новые статьи "разнес" позицию США
Comments UA
2024-09-19T18:57:02Z
В ПАСЕ обеспокоены влиянием России на грядущие выборы в Молдове
Европейская правда
2024-09-19T18:56:01Z
Зеленский: Путин и ему подобные могут разделить мир и съесть части как пирог
Европейская правда
2024-09-15T19:03:34Z
Семья судьи Апелляционного суда Львовщины Михаила Романюка незаконно завладела виллой в центре Львова, - расследование СМИ
Политека
2024-09-10T17:13:06Z
Таких санкций ждали давно: ЕС определил новый приоритет для удара по РФ
Comments UA
2024-09-18T14:19:47Z
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
Чемпионка России разбила цветочный горошок об голову победительницы Кубка Европы. Фотофакт
Обозреватель
2024-09-11T17:04:24Z
Модель с 17-м размером груди сделала предложение по реваншу Усик – Фьюри
Обозреватель
2024-09-07T15:54:26Z
"Либо будет коротким, либо..." Кличко ответил на вопрос о реванше Усик – Фьюри
Обозреватель
2024-09-06T16:36:26Z
Под Курском погиб украинский футболист
Апостроф
2024-09-19T18:57:56Z
"Шахтер" существенно снизил цену на своего лидера – СМИ
ZN UA
2024-09-19T18:04:51Z
Александра Усика арестовали в аэропорту Кракова
UAToday
2024-09-18T03:24:18Z
Жена голкипера сборной Украины показал себя в откровенном бикини и "разорвала" Instagram. Фото
Обозреватель
2024-09-15T14:01:03Z
Российские дроны "взорвали" дачу Ломаченко под Одессой. Фото
Обозреватель
2024-09-14T16:19:39Z
Сел на шею: 5 признаков, что вы избаловали своего мужчину
Marie Claire
2024-09-12T12:37:09Z
Гуляш, которые тает во рту: рецепт сытного блюда
Фокус
2024-09-19T17:21:37Z
Деруны по-новому для сытного и бюджетного ужина: самый простой рецепт
Обозреватель
2024-09-11T18:11:56Z
Секреты приготовления классической солянки: подробная инструкция
Comments UA
2024-09-13T08:18:52Z
Вместо шапки: 8 головных уборов на осень, которые носят женщины с хорошим вкусом
Marie Claire
2024-09-19T18:01:25Z
Мужская ошибка, которая всегда приводит к разрыву отношений — статистика адвоката по разводам
Marie Claire
2024-09-19T16:30:41Z
Почему тыква получается невкусной: не допускайте этих ошибок во время приготовления популярного осеннего продукта
Обозреватель
2024-09-09T02:05:21Z
Головоломка для гениев: какой стакан наполнится первым
Обозреватель
2024-09-09T02:05:56Z
Антитренды осени и зимы 2024/25: от этих 7 вещей нужно избавиться незамедлительно
Marie Claire
2024-09-09T18:01:51Z
"Уже через неделю были понятны причины", - эксперт о катастрофе F-16
Новости Украины
2024-09-08T19:27:45Z
В России заявили о крупнейшем в истории техногенном пожаре на нефтебазе в Ростовской области
Новости Украины
2024-09-06T13:15:42Z
На территории Сербии и Венгрии из дунайских вод показались обломки нацистских кораблей времен Второй мировой
ZN UA
2024-09-11T15:38:58Z
Грозит восемь лет заключения: полиция Киева задержала поджигателей авто ВСУ
Апостроф
2024-09-06T16:16:08Z
Украина предложила Португалии помощь в ликвидации лесных пожаров
Европейская правда
2024-09-19T18:21:43Z
Требовал $500 тыс. взятки: экс-чиновника Минэнерго Хейло оставили под стражей
Апостроф
2024-09-19T16:42:23Z
Выполнил пуск ракет по Одесщине и пропал с радаров: в сети сообщают об "аварии" российского Су-30СМ над Черным морем
Обозреватель
2024-09-11T15:08:56Z
Россияне ударили по Харькову управляемыми авиабомбами, в городе загорелся пожар - Терехов
ZN UA
2024-09-09T04:25:08Z
Пытался убить владельца овощной базы: в Киеве суд вынес приговор фигуранту резонансного дела. Фото
Обозреватель
2024-09-18T17:30:46Z
"Вытаскивать нужно вовремя": Жан Беленюк с огромным аппаратом предлагает украинкам помощь
Знай
2024-09-08T16:51:42Z
В Украине изменится процесс вручения повесток: что известно
Comments UA
2024-09-16T14:06:51Z
Украина готовит "дронов-убийц": новая разработка
Comments UA
2024-09-08T17:00:28Z
В Латвии придумали способ обеспечить ВСУ автомобилями: подробности
Хвиля
2024-09-08T14:45:29Z
Украина впервые присоединилась к учениям НАТО по противодействию дронам
Европейская правда
2024-09-19T18:54:06Z
Украинцы все меньше доверяют СМИ, но уровень к власти падает значительно стремительнее – исследование
ZN UA
2024-09-19T18:16:19Z
Украинское подразделение объявило набор рекрутов в Курской области
Апостроф
2024-09-08T08:09:19Z
Вторая годовщина смерти Елизаветы ІІ: пять интересных фактов о покойной королеве
Фокус
2024-09-08T08:06:29Z
Народные приметы и народный праздник 8 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-08T07:36:50Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
Как не просыпаться посреди ночи: рекомендации от специалиста
Обозреватель
2024-09-06T17:09:54Z
Пикантные баклажаны по-корейски: как приготовить вкусную сезонную закуску
Обозреватель
2024-09-05T19:07:29Z
Три способа обеззараживания: как сделать воду безопасной для питья
Знай
2024-09-08T17:21:08Z
Сезон гриппа и простуд приближается: что нужно есть, чтобы меньше болеть
Знай
2024-09-19T16:21:51Z
Способы уменьшения отеков и выведения излишней жидкости из организма
Comments UA
2024-09-19T15:15:52Z
Повод изменить рацион: какие болезни могут развиться, если часто есть рис и макароны
Знай
2024-09-19T14:51:51Z
Назван возраст, в котором люди резко стареют
Comments UA
2024-09-19T14:30:43Z
Операция длилась 14 часов: врачи разъединили сиамских близнецов "с одной головой"
Фокус
2024-09-19T13:51:37Z
Стерненко показал документы относительно российского гражданства Труханова
Апостроф
2024-09-17T17:03:42Z
Гороскоп на субботу 14 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-13T18:03:26Z
Россияне ударили УАБами по Харькову
Корреспондент
2024-09-15T16:13:46Z
Стало известно, сколько людей сейчас проживает в Харькове
Корреспондент
2024-09-13T11:30:36Z
Оккупанты ищут в Крыму "диверсантов": что произошло
Comments UA
2024-09-19T18:39:03Z
В Польше сделали заявление о передаче Крыма: подробности
Известия Киев
2024-09-19T17:04:23Z
Сырский заявил, что ВСУ остановили продвижение РФ в сторону Покровска
Comments UA
2024-09-05T20:55:53Z
Сотрудники ТЦК избили мужчину в Харькове: омбудсмен ждет объяснений
Апостроф
2024-09-06T19:33:15Z
"Нетипичные меры": мэр Ивано-Франковска рассказал, кого из нарушителей будут мобилизовать в первую очередь. ВИДЕО
Новости Украины
2024-09-05T19:21:48Z
Украинским водителям придется заплатить более 50 тысяч гривен: за какое нарушение грозит жесткое наказание
Обозреватель
2024-09-15T16:21:46Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
Ford снова будет производить авомобили в Индии
Корреспондент
2024-09-14T03:36:24Z
В Украине утвердили возрастные лимиты для водителей: кому нельзя управлять автомобилем
Хвиля
2024-09-09T10:03:40Z
Водителям дали всего 10 дней: как избежать неожиданных штрафов
Знай
2024-09-19T17:36:08Z
Миниатюрную городскую Honda превратили во внедорожный автодом за $13 000
Фокус
2024-09-19T14:12:02Z
Городской малыш: тест-драйв нового Suzuki Swift
Фокус
2024-09-19T13:51:38Z
Подавляющее большинство аккумуляторов электрокаров прослужат дольше самого авто
Фокус
2024-09-19T13:51:24Z
Эксклюзив за $350 000: культовый американский спорткар простоял 47 лет в гараже
Фокус
2024-09-19T09:30:55Z
Украина не обращает внимания на Россию и кормит страны по всему миру: Зеленский рассказал, как работает морской зерновой коридор
Обозреватель
2024-09-18T17:41:10Z
"Будут сидеть без света по 16 часов в сутки": эксперт ответил, в каких городах зимой ситуация будет самой тяжелой
TSN
2024-09-08T10:54:08Z
Одна из стран ЕС легализовала производство самогона, есть интересный нюанс
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T18:30:54Z
Во вторник отключать свет по графикам не будут, но электричество нужно экономить, - ДТЭК
Комсомольская правда
2024-09-16T15:16:51Z
В Украине уменьшили финансирование субсидий, льгот и пенсий: в Минсоцполитики назвали причину
Хвиля
2024-09-19T18:27:37Z
Готовьте кошельки: когда ожидать скачка тарифов на коммунальные услуги
Известия Киев
2024-09-19T17:48:20Z
Война россиянам обходится все дороже - The Moscow Times
Корреспондент
2024-09-14T02:09:35Z
Международные резервы Украины выросли
Корреспондент
2024-09-13T11:51:04Z
Р2Р-трейдинг криптовалют: что нужно знать о нем
Comments UA
2024-09-13T11:23:28Z
Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
GameMag
2024-09-19T03:02:11Z
Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
GameMag
2024-09-19T01:32:18Z
Инсайдер: Sony собирается анонсировать ремастер Days Gone для PlayStation 5
GameMag
2024-09-19T19:01:44Z
NYT: Моссад миновал пейджеры Хезболлы через подставные фирмы в Венгрии
Корреспондент
2024-09-19T18:48:22Z
Официально: "Кинопоиск" экранизирует Atomic Heart
GameMag
2024-09-19T18:07:26Z
Официально: "Кинопоиск" участвует в создании трансмедийной вселенной российской игры Distortion
GameMag
2024-09-19T18:07:15Z
Вселенная Ника Перумова: "Кинопоиск" экранизирует игру "Алмазный меч, деревянный меч"
GameMag
2024-09-19T18:07:08Z
В Украине создали социальную сеть для усопших
Знай
2024-09-19T17:21:19Z
Выйдет недорогой китайский смартфон с батареей на 6000 мАч: Meizu Lucky 08
Фокус
2024-09-19T17:00:53Z