MY.UAНовини
Як синхронізувати систему вищої освіти й ринок праці? Міжнародний досвід та Україна
Як синхронізувати систему вищої освіти й ринок праці? Міжнародний досвід та Україна

Як синхронізувати систему вищої освіти й ринок праці? Міжнародний досвід та Україна

Як синхронізувати систему вищої освіти й ринок праці? Міжнародний досвід та Україна

Колись далекого 2010 року міністр освіти США Арне Дункан зауважив: «Американські студенти відстають від своїх однолітків у розвинених країнах у глобальній гонитві за економічну конкурентоспроможність. Тому США мають на меті підвищити економічну конкурентоспроможність, тобто повинні прокласти свій шлях до кращої економіки через освіту». Отже, шлях до кращої економіки за допомогою освіти, особливо вищої, прокладають черезринок праці.

Це актуально й для України, особливо якщо вона стала на шлях євроінтеграції. Нам потрібно впроваджувати найкращі практики, які допоможуть поєднати систему освіти та ринок праці. З огляду на динаміку останніх років країни Заходу роблять це успішно. Аби розуміти свій шлях, будувати власну стратегію, цікаво порівняти показники України та інших країн. На що варто звернути увагу?

Працевлаштування випускників ЗВО: де знаходиться Україна, або чи далеко до лідерів?

87,7 % — саме так виглядає показник працевлаштування випускників закладів вищої освіти Європи з посиланням на свіжу аналітику за результатами 2023 року. За минулий рік цей показник у Європі зріс на один відсотковий пункт, а з 2021 року — на 2,7 відсоткового пункту. Це значний прогрес.

Зараз уже 13 країн Європи, а саме Австрія, Бельгія, Швеція, Словаччина, Польща, Німеччина, Латвія, Болгарія, Угорщина, Нідерланди, Мальта та Естонія, мають показник працевлаштування випускників ЗВО, вищий за 90%. 2022 року таких країн у Європі було менше — 12. Чотири з них сусідять із Україною, що є викликом для нашого ринку праці та системи вищої освіти. Аутсайдерами незмінно залишаються Греція й Італія, де працевлаштовуються 74 та 75% випускників ЗВО відповідно.

Де знаходимось ми? Це рівень, наприклад, Ефіопії зразка 2021 року. Показник працевлаштування випускників ЗВО в Ефіопії того року практично дорівнював нинішньому показнику в Україні — 58 проти 58,9% відповідно. Водночас на початку цієї декади, 2022 року, Міністерство освіти Ефіопії поставило завдання підвищити показник працевлаштування випускників ЗВО до 80% упродовж десяти років. Ідеться про країну, де ВВП на душу населення становить лише близько тисячі доларів, що приблизно вчетверо менше, ніж в Україні. Ймовірно, в Ефіопії кожен власник диплома про вищу освіту є важливим активом для ринку праці, тому таку увагу приділяють його професійній долі, тобто працевлаштуванню.

Працевлаштування: що має насторожити працівника

А що, наприклад, у Європі з цільовим показником працевлаштування випускників ЗВО? Єврокомісія вже досить давно визначає цей показник на десять років наперед. На початку минулої декади, 2012 року, його визначили на рівні 82%. 2022 року фактичний показник уже помітно перевищив цільовий — 86,7%, хоча 2014-го був на рівні 79,5%. Прогрес у Європі очевидний, як і зв’язок між системою вищої освіти та ринком праці.

А що в Україні? Які цільові показники працевлаштування випускників визначає Міністерство освіти і науки? І чи взагалі визначали такі показники в нашій країні?

Варто зазначити, що 2005 року Україна приєдналася до Болонського процесу, однією з цілей якого є «сприяння працевлаштуванню громадян та забезпечення міжнародної конкурентоздатності системи вищої освіти», і взяла на себе зобов’язання впровадити відповідні практики моніторингу працевлаштування випускників ЗВО на національному рівні. Україна чекала 17 років, поки на початку лютого 2022-го МОН уперше не оприлюднило результати моніторингу працевлаштування випускників закладів вищої та фахової передвищої освіти.

Отже, показник працевлаштування випускників ЗВО України був уперше й востаннє розрахований МОН на початку 2022 року — 58,9%. За результатами національного електронного моніторингу працевлаштування випускників ЗВО Міністерство освіти і науки тоді підготувало звіт, який мав би стати фундаментом для впровадження найкращих європейських практик. Але, як виявилося, наразі це була перша й остання успішна спроба МОН зробити прозорим з аналітичного боку зв’язок між системою вищої освіти країни та ринком праці. За результатами 2022 та 2023 років показник не розраховували, хоча він дуже важливий саме зараз як складник ширшої державної політики — політики розвитку людського капіталу, якщо взяти до уваги показники охоплення вищою освітою населення України.

Охоплення населення вищою освітою: Україна — серед світових лідерів

Напередодні повномасштабного вторгнення Україна посідала перше місце у світі за показником охоплення вищою освітою населення вікової групи 25–29 років — майже 60%. Другу країну світу — Велику Британію — ми випереджали аж на 10%. Серед країн Східної Європи лідером є Болгарія з показником, удвічі нижчим за наш, — 30%. І маючи такий високий показник, Україна посідає лише 83-тє місце у світі за продуктивністю праці. Отже, в нас вища освіта настільки не синхронізована з ринком праці?

З огляду на це не може не дивувати розрив у доступі до вищої освіти між представниками цієї вікової групи за рівнем їх добробуту — 60%, тобто 80% заможних і лише 20% незаможних громадян цієї вікової групи в Україні мають вищу освіту. В Німеччині цей розрив становить лише 30%, у Британії — 40, у Болгарії — 45%. За цим непривабним показником Україна входить до першої п’ятірки країн світу. За таких обставин важко очікувати відбудови соціально справедливої держави, тому ситуацію варто виправляти, й роль МОН тут дуже важлива.

Драйвери працевлаштування випускників: думка роботодавців

Хоч як дивно це може звучати, за даними цього рейтингу університети США та Великої Британії втрачають позиції на світовому ринку праці щодо працевлаштування власних випускників. Якщо 10 років тому серед 250 топових університетів світу, за оцінкою роботодавців, 58% були університетами США та Британії, то зараз їх удвічі менше — 27,5%. Це результати дослідження 2023–2024 GEURS, проведеного минулого року, до якого було залучено більш як 11 тисяч опитаних менеджерів компаній із 21 країни світу.

Загалом у рейтингу GEURS — університети із 44 країн світу. Набирають обертів університети Азії: зараз серед 250 ЗВО у рейтингу Азія представлена 49 — це на п’ять більше, ніж минулого року. Щодо Європи, то лідерами є не університети Британії, яких у рейтингу 13, а Німеччини та Франції — по 19 із кожної країни. Дослідження запитів роботодавців є важливим завданням університетів, як і подальше їх задоволення шляхом підготовки висококваліфікованих фахівців. З роботодавцями потрібно працювати постійно.

Крім того, не менш важливою має бути робота університетів з опрацювання відгуків випускників щодо їх професійної долі. Доброю світовою практикою є анкетування випускників університету за три-шість місяців після завершення навчання в межах освітніх програм, аби визначити показник їх працевлаштування, місце роботи, тобто відповідність роботи спеціальності в університеті, швидкість працевлаштування після закінчення навчання й навіть заробітну плату, звісно, за умови збереження конфіденційності інформації. За підсумками такої роботи університет щороку видає досить короткий, але дуже змістовний і важливий, особливо для абітурієнтів, публічний звіт стосовно працевлаштування випускників.

Закордонний кейс підготовки університетом звіту щодо працевлаштування випускників

Ivey Business School — бізнес-школа університету Західного Онтаріо, яка посідає 170-те місце в рейтингу університетів QS, але в рейтингу працевлаштування випускників QS Employability входить уже до 50 найкращих університетів світу.

Візьмімо програму МBA. Необхідна аналітика міститься в черговому щорічному звіті з працевлаштування випускників програми MBA Ivey Business School. За три місяці після завершення програми навчання співробітники Ivey Business School зробили відповідний запит на отримання інформації щодо працевлаштування всім 168 випускникам програми 2021 року. 80% випускників відгукнулися й надали інформацію.

Ще до завершення навчання Центр менеджменту кар’єри Ivey Business School отримав пропозиції щодо працевлаштування випускників 2021 року від 221 компанії. Тобто кількість пропозицій роботи перевищувала кількість випускників майже на 30%.

97% випускників програми працевлаштувалися протягом трьох місяців після її завершення, з них 91% залишилися задоволеними місцем роботи. Зі 163 працевлаштованих випускників лише четверо працевлаштували себе самі (зайнялися власною справою). 56% випускників знайшли роботу на території Канади, інші 44% — за її межами.

Середня перша зарплата після завершення програми становить 122 525 дол. на рік, це в 2,5 раза більше, ніж середня зарплата в Канаді. Інформація щодо заробітної плати випускників надається також у межах окремих галузей та посад випускників. Це дуже корисно знати абітурієнтам і не тільки, проте університети України такої практики наразі не впровадили.

Очевидно, що якісне виконання такої роботи передбачає активну співпрацю університету з асоціацією випускників. Чи розвинена така практика в Україні? Коли у вашому університеті відбувалися збори асоціації випускників? Чи існує ця асоціація лише на папері, чи має результативний план роботи на рік? Про які результати роботи звітує?

Ймовірно, з майже трьохсот університетів, академій та інститутів в Україні далеко не всі зможуть відповісти на ці запитання, й навряд чи ці відповіді свідчитимуть про системну організацію роботи з випускниками.

Переваги вищої освіти на ринку праці: як це визначають у світі?

Отже, зайнятість і заробітна плата випускників ЗВО — два основні показники, що поєднують вищу освіту з ринком праці. Саме ці два показники використовують багато країн світу, щоб визначити переваги вищої освіти. Як?

Чилі — 114%, Коста-Ріка — 85, США — 62, Канада — 41, Німеччина — 38, Польща — 29%. Це так звана премія за вищу освіту, тобто настільки більшу зарплату отримує власник диплома бакалавра порівняно з людиною без вищої освіти, згідно з даними Організації економічного співробітництва та розвитку.

Українські університети можуть стати кузнею підприємців. Як це зробити?

10 відсоткових пунктів — саме настільки показник зайнятості власників дипломів про вищу освіту (ступінь бакалавра) перевищує показник зайнятості на ринку праці тих, хто диплому про вищу освіту не має.

Ці два показники є одним із найкращих способів промоції вищої освіти в суспільстві, особливо серед абітурієнтів. Чому ані уряд, ані МОН України не оперують цими показниками? Їх варто обов’язково розраховувати та моніторити.

Епоха масового виробництва освітнього продукту має залишитися в минулому, поступившись місцем практично освітньому handmade-виробництву з акцентом на кожному окремому випускнику та кожній окремій навичці, похідній від базових, як-от критичне мислення, вирішення проблем, комунікаційні та цифрові навички. Водночас отримання диплома про вищу освіту не повинне завершувати освітній цикл випускника — університети мають інтегруватися в освіту впродовж життя, адже кваліфікаційні навички, як зазначає Boston Consulting Group, варто вдосконалювати що два-чотири роки. Вижити та розвиватися вища освіта України зможе лише поруч із ринком праці. От саме в напрямку ринку праці система вищої освіти й має рухатися та здійснювати моніторинг відповідних показників, що пов’язують перший із другою.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Народная артистка Украины спела в церкви в российской Судже
Апостроф
2024-09-20T15:30:58Z
У известной русской певицы внезапно скончался молодой сын
Comments UA
2024-09-20T20:57:31Z
В сети показали последнее фото умершего от рака комика Маслякова
Comments UA
2024-09-11T20:45:45Z
Девушка Роналдо в бикини похвасталась сочными формами
GlavRed
2024-09-07T21:27:17Z
"Дело было к вечеру, выпить было нечего": Волочкову высмеяли за меха в жару
GlavRed
2024-09-21T20:06:37Z
Леди совершенство: непростая судьба Бэйб Пейли — самой богатой светской львицы, которой завидовала сама Мэрилин Монро
Marie Claire
2024-09-21T20:01:19Z
Соня Евдокименко поддержала сбежавшего из Украины внука Софии Ротару: "Воскресенье с..."
Знай
2024-09-09T17:51:56Z
Кендалл Дженнер вернула в моду легендарную стрижку пикси-шегги: кому подойдет
Обозреватель
2024-09-11T05:10:28Z
"С согласия ФСБ": Кондратюк отреагировал на съемки пропагандистской ленты об армии РФ
Фокус
2024-09-08T13:00:33Z
Чемпионка России разбила цветочный горошок об голову победительницы Кубка Европы. Фотофакт
Обозреватель
2024-09-11T17:04:24Z
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
Жена голкипера сборной Украины показал себя в откровенном бикини и "разорвала" Instagram. Фото
Обозреватель
2024-09-15T14:01:03Z
Российские дроны "взорвали" дачу Ломаченко под Одессой. Фото
Обозреватель
2024-09-14T16:19:39Z
Конте повернувся на Альянц Стедіум за нічиєю проти Ювентуса
Football.ua
2024-09-21T18:04:32Z
Карпати в меншості здолали Чорноморець
Football.ua
2024-09-21T11:58:10Z
"Вот почему это происходит". Ребров не сдержался в эфире после поражения сборной Украины от Албании. Видео
Обозреватель
2024-09-08T06:52:52Z
Усик прокомментировал свое задержание в Польше
Comments UA
2024-09-18T04:12:16Z
Александра Усика арестовали в аэропорту Кракова
UAToday
2024-09-18T03:24:18Z
Сел на шею: 5 признаков, что вы избаловали своего мужчину
Marie Claire
2024-09-12T12:37:09Z
Вкусное, мягкое и нежное: рецепт идеального теста для пельменей
Политека
2024-09-20T15:33:42Z
Деруны по-новому для сытного и бюджетного ужина: самый простой рецепт
Обозреватель
2024-09-11T18:11:56Z
Секреты приготовления классической солянки: подробная инструкция
Comments UA
2024-09-13T08:18:52Z
Мега шоколадный десерт: рецепт простого и сладкого брауни за полчаса, видео
Политека
2024-09-21T18:45:29Z
Рейчел Барбер и чужая зависть: как безумное стремление к счастью разрушило жизни целой семьи
Marie Claire
2024-09-21T16:27:44Z
Почему тыква получается невкусной: не допускайте этих ошибок во время приготовления популярного осеннего продукта
Обозреватель
2024-09-09T02:05:21Z
Гуляш, которые тает во рту: рецепт сытного блюда
Фокус
2024-09-19T17:21:37Z
Котик забатонился: что значит, если пушистик лежит в позе буханочки и стоит ли нервничать из-за этого
Знай
2024-09-20T04:51:57Z
Астролог назвал дату окончания войны в Украине: ждать осталось недолго
Знай
2024-09-09T01:31:01Z
Отказ от НАТО и без возврата территорий: соратник Трампа озвучил его “мирный план“
UAToday
2024-09-13T18:03:49Z
Запад изменил позицию по ударам вглубь РФ. The Times назвал причину
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T17:27:19Z
Зеленский: Путин и ему подобные могут разделить мир и съесть части как пирог
Европейская правда
2024-09-15T19:03:34Z
Харрис приняла приглашение CNN на дебаты 23 октября
Европейская правда
2024-09-21T20:09:21Z
РФ получила от Ирана ракеты Fath-360 без пусковых установок: станет ли это проблемой для россиян
Фокус
2024-09-21T20:06:57Z
РФ хочет нанести максимальное огневое поражение по Украине до выборов в США, — комбат ВСУ
Фокус
2024-09-08T16:51:40Z
Семья судьи Апелляционного суда Львовщины Михаила Романюка незаконно завладела виллой в центре Львова, - расследование СМИ
Политека
2024-09-10T17:13:06Z
США ознакомлены с планом Зеленского про конец войны
ZN UA
2024-09-17T21:34:38Z
"Уже через неделю были понятны причины", - эксперт о катастрофе F-16
Новости Украины
2024-09-08T19:27:45Z
Россияне ударили по Харькову управляемыми авиабомбами, в городе загорелся пожар - Терехов
ZN UA
2024-09-09T04:25:08Z
На территории Сербии и Венгрии из дунайских вод показались обломки нацистских кораблей времен Второй мировой
ZN UA
2024-09-11T15:38:58Z
Выполнил пуск ракет по Одесщине и пропал с радаров: в сети сообщают об "аварии" российского Су-30СМ над Черным морем
Обозреватель
2024-09-11T15:08:56Z
Во Львовской области произошел конфликт с участием патрульных полиции и ТЦК
UAToday
2024-09-21T18:45:03Z
Турист выжил после падения со скалы: камера запечатлела драматичные кадры
Фокус
2024-09-21T16:00:17Z
На складе в Воронежской области двое суток детонируют боеприпасы после попадания БПЛА
ZN UA
2024-09-09T01:50:11Z
Полиция нашла "шутника", взорвавшего страйкбольную гранату в Киеве
Корреспондент
2024-09-11T18:24:39Z
В Одессе задержан мужчина, убегавший от представителей ТЦК
Корреспондент
2024-09-11T14:55:29Z
Прогноз ужасает: в ООН рассказали, сколько лет может уйти на полное разминирование Украины
Comments UA
2024-09-21T12:21:23Z
"Вытаскивать нужно вовремя": Жан Беленюк с огромным аппаратом предлагает украинкам помощь
Знай
2024-09-08T16:51:42Z
Народные приметы и народный праздник 21 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-21T06:54:14Z
Новые правила проверки документов и выдачи повесток: какие изменения готовят украинцам
Апостроф
2024-09-21T11:00:22Z
Украина призвала Константинополь повысить статус ПЦУ до патриархата
Comments UA
2024-09-21T19:45:44Z
Олег Хомяк рассказал, стоит ли искать свое предназначение: «Ты его не найдешь»
Знай
2024-09-21T19:21:12Z
Принц Джордж совершил свой первый полет
Корреспондент
2024-09-13T12:24:46Z
В Украине изменится процесс вручения повесток: что известно
Comments UA
2024-09-16T14:06:51Z
День ангела 10 сентября: кого и как поздравлять с именинами
TSN
2024-09-09T21:24:50Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
Три способа обеззараживания: как сделать воду безопасной для питья
Знай
2024-09-08T17:21:08Z
Доступная дорога к здоровью: ученые рассказали, как легко сжигать калории и укреплять организм
Фокус
2024-09-21T19:03:47Z
После варки риса не сливай воду, оставь ее для оздоровления прически: как это правильно сделать
Знай
2024-09-21T13:51:50Z
В аптеках Украины появится новая французская вакцина: врачи призывают украинцев ею воспользоваться
Знай
2024-09-21T12:12:45Z
Довести уход за собой до идеала: врач рассказала об основных нюансах комплексного душа
Фокус
2024-09-21T12:12:26Z
Липосомы в косметике: как «доставить» крем в самые глубокие слои кожи
Marie Claire
2024-09-21T11:00:25Z
В США одобрена первая назальная вакцина против гриппа: детали
Comments UA
2024-09-21T10:15:55Z
Ученые спустя 5 лет нашли эпицентр распространения COVID-19: названы все "подозреваемые"
UAToday
2024-09-21T09:06:27Z
Синоптики дали прогноз погоды на сегодня 21 сентября в Украине
UAToday
2024-09-21T06:54:10Z
Украина привела доказательства причастности России к удару по миссии Красного Креста
Апостроф
2024-09-21T12:09:31Z
Лунный гороскоп на 20 сентября, пятница
Marie Claire
2024-09-19T21:09:36Z
Стерненко показал документы относительно российского гражданства Труханова
Апостроф
2024-09-17T17:03:42Z
Укрпочта выпустит серию марок "Батальон "Пушистые", посвященную четырехлапым защитникам
ZN UA
2024-09-21T19:58:58Z
С начала суток РФ нанесла 12 ударов КАБами по Курской области, - Генштаб
UAToday
2024-09-21T18:45:51Z
Гороскоп на субботу 14 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-13T18:03:26Z
Россияне ударили УАБами по Харькову
Корреспондент
2024-09-15T16:13:46Z
Устали от неудач и пошли в обход: как ВС РФ продвигаются к Курахово, — DeepState
Фокус
2024-09-20T15:43:18Z
Украинским водителям придется заплатить более 50 тысяч гривен: за какое нарушение грозит жесткое наказание
Обозреватель
2024-09-15T16:21:46Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
Ford снова будет производить авомобили в Индии
Корреспондент
2024-09-14T03:36:24Z
В Украине утвердили возрастные лимиты для водителей: кому нельзя управлять автомобилем
Хвиля
2024-09-09T10:03:40Z
Украинцы за восемь месяцев ввезли в страну почти триста тысяч автомобилей
ZN UA
2024-09-21T18:33:40Z
Юные жеребцы и мощные авто - слабости Мадонны: роскошный Jaguar поп-дивы выставлен на продажу
Знай
2024-09-21T15:51:03Z
В Украине работает шеринг автогражданки для водителей, сообщил hotline finance
Корреспондент
2024-09-20T13:15:09Z
Заброшенные раритеты: в Украине обнаружили коллекцию винтажных Mercedes и Cadillac
Фокус
2024-09-20T13:06:15Z
Харьковские рекордсмены: история уникальных украинских спорткаров ХАДИ
Фокус
2024-09-20T12:06:18Z
Цена выросла: сколько стоит лук в Украине
ZN UA
2024-09-21T06:03:53Z
Литва демонтирует целую ТЭЦ, чтобы передать ее Украине – фон дер Ляен
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T06:06:14Z
Одна из стран ЕС легализовала производство самогона, есть интересный нюанс
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T18:30:54Z
"Будут сидеть без света по 16 часов в сутки": эксперт ответил, в каких городах зимой ситуация будет самой тяжелой
TSN
2024-09-08T10:54:08Z
Какие документы подавать для оформления субсидии на зиму: ПФУ напомнил правила
Знай
2024-09-21T19:12:26Z
Клиента "ПриватБанка" заставили ждать месяцами возврата денег: "Это уже не первый случай"
Политека
2024-09-21T19:03:23Z
Во вторник отключать свет по графикам не будут, но электричество нужно экономить, - ДТЭК
Комсомольская правда
2024-09-16T15:16:51Z
Украина не обращает внимания на Россию и кормит страны по всему миру: Зеленский рассказал, как работает морской зерновой коридор
Обозреватель
2024-09-18T17:41:10Z
Аграрии сообщили о темпах сбора урожая
Корреспондент
2024-09-14T03:03:16Z
Умные часы Apple: инновации на вашем запястье
Espreso
2024-09-20T14:17:54Z
Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
GameMag
2024-09-19T03:02:11Z
Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
GameMag
2024-09-19T01:32:18Z
"Ледниковый период холодной войны": AMD больше не интересует рынок игровых ПК и ноутбуков
GameMag
2024-09-21T19:33:54Z
Свирепый мамонт, голодные крокодилы и Хоумлендер: у Mortal Kombat 1 "жирное" DLC, яркое видео
Знай
2024-09-21T18:51:21Z
Инсайдеры: Final Fantasy XVI скоро выйдет на Xbox Series X|S, некоторые анонсы по серии ожидаются на TGS 2024
GameMag
2024-09-21T16:03:51Z
BioWare может позволить фанатам создать персонажа для Dragon Age: The Veilguard до релиза игры — идея ей нравится
GameMag
2024-09-21T15:15:27Z
На YouTube появился новый вид рекламы - в момент, когда пользователь ставит видео на паузу
ZN UA
2024-09-21T15:09:09Z
Инсайдер: AMD хотела производить чипы для Nintendo Switch 2, но не смогла выполнить требования по энергопотреблению
GameMag
2024-09-21T14:49:30Z