MY.UAНовини
"Мяв-мяв, я – котик": хто такі квадробери і як реагувати на "дивні" тренди дітей і підлітків
"Мяв-мяв, я – котик": хто такі квадробери і як реагувати на "дивні" тренди дітей і підлітків

"Мяв-мяв, я – котик": хто такі квадробери і як реагувати на "дивні" тренди дітей і підлітків

Ви точно чули, або бачили на вулицях свого міста дітей, які рачкують й імітують поведінку тварин – котів, собак і не тільки. І, скоріш за все, запитували у себе: що відбувається та чи не почався раптом зомбі-апокаліпсис. Знайомтесь – це квадробери!

Чому діти поводяться як звірі: шиплять один на одного, пересуваються на "лапах" та носять маски тварин, розбирався 24 Канал. Ми також запитали у психолога, про що свідчать подібні захоплення і чи становлять вони небезпеку.

Люди-звірі? Хто такі квадробери та фурі

Почнемо з того, що суспільство може плутати фурі та квадроберів. Тому важливо пояснити ідею обох течій. Що фурі, що квадробери переодягаються у тварин, але у них різна мета і різні способи вираження. Наприклад, фурі не є спортивним напрямом і не має жодного стосунку до фізичної активності. Тоді як, квадробіка – це вид фізичної активності.

  • Фурі – субкультура, учасники якої захоплюються антропоморфними тваринами, створюють і малюють персонажів – фурсони, а також носять костюми тварин. Основна мета фурі – самовираження через створення унікальних персонажів і взаємодія з іншими представниками культури. У Києві, до прикладу, є спільнота, яка організовує прогулянки фурі містом.

Так виглядають фурі:

  • Квадробіка передбачає активні фізичні вправи. Носіння костюмів у квадробіці є лише ігровим або декоративним елементом, а не головною метою, на відміну від фурі-культури, де костюми є важливою частиною самовираження.

А ось так квадробери:

Цікаво, що представники фурі – це здебільшого дорослі, для яких це своєрідне хобі. Тоді як квадробіка – більше поширена серед дітей та підлітків, які у такий спосіб заявляють про себе в соцмережах – знімають відповідні відео та публікують їх у тіктоці.

Чи є сексуальний підтекст у субкультурах фурі і квадроберів

Суспільство може не зовсім розуміти подібні захоплення та способи самовираження. Іноді це нерозуміння нічим не підкріплене, а іноді – ризики реальні. Зокрема, культурі фурі закидають сексуалізацію персонажів.

І дійсно, на тематичних ресурсах можна знайти багато відвертих малюнків та відео. Однак, не усі представники фурі захоплюються подібним. Першочергово, їм просто подобається переодягатися у костюм улюбленого героя. Щодо можливих ризиків, то у мережі представники фурі часто приховують своє справжнє ім'я під ніком, а обличчя – під маскою героя. І звісно, на це у них можуть бути свої міркування. Однак, за яскравим костюмом може приховуватись будь-хто. Ризики для підлітків у цій субкультурі очевидні. Про них батькам слід говорити із дітьми. Та, як ми уже зазначали, культура фурі здебільшого поширена серед дорослих.

Загалом же представники фурі ведуть звичний спосіб життя і можуть працювати в абсолютно різних сферах. А приналежність до субкультури і костюми тварин – це лише хобі. Такі люди не ведуть жодної діяльності, яка б становила загрозу для суспільства чи суперечила нормам і правилам.

Щодо квадроберів, то про сексуалізацію узагалі не йдеться. Ми детальніше зупинимось саме на квадробіці, адже це явище стає дедалі популярнішим в Україні, а тренд підхоплюють діти та підлітки.

Як візуально відрізнити фурі від квадробера

Якщо на вулиці ви бачите людей у повноцінних, продуманих до деталей яскравих костюмах, перед вами – представник фурі. І правильніше сказати, що вони створюють собі не просто костюм, який, до речі, часто досить дорого коштує, а фурсону – персонажа.

Якщо ж перед вами людина, яка пересувається на чотирьох, імітує поведінку та рухи тварин і на ній лише елементи костюму, як от вушка, хвіст, рукавички – це квадробер (пам'ятаємо, що це найчастіше діти та підлітки).


Представник культури фурі / Фото з інстаграму

Часто костюми фурі досить продумані / Фото з інстаграму

Зауважимо, що обидва фото зроблені у Києві.


Квадробери переважно діти та підлітки / Фото shutterstock

Квадробери виконують різні трюки і пересуваються на чотирьох кінцівках / Фото shutterstock

Чому квадробери імітують поведінку тварин

Назва захоплення досить буквально розшифровується: "квадро" – чотири + "аеробіка". Квадробіка – це напрямок, який поєднує фізичну активність та імітацію рухів і звуків тварин. Головне у квадробіці – пересування на чотирьох кінцівках та виконання трюків, серед яких стрибки через перешкоди, швидкий біг. А ось костюми – не головне.

Цікаво. Автор цього виду спорту – японець Кенічі Іто. Він з дитинства потерпав від булінгу, його дражнили "мавпенятком". Але він вирішив зробити цей образ своєю перевагою і став автором методики пересування на чотирьох кінцівках. У 2008 році чоловік встановив свій перший світовий рекорд – він подолав 100-метрову дистанцію за 18,58 секунди. Вже у 2012 японець скоротив час забігу до 17,47, а у 2015 році – до 15,71 секунди.


Кенічі Іто – рекордсмен з бігу на чотирьох кінцівках / Фото з сайту Книга рекордів Гіннеса

В японця з'явились послідовники, які почали вигадувати нові трюки й рекорди. Деякі представники квадроберів заявляють, що відчувають себе твариною на нефізичному рівні, а деякі просто хочуть проявити себе у незвичному виді спорту.

"Не покусає": чи варто підтримувати захоплення дітей

Квадробіка досить новий напрямок в українському просторі. У мережі хоч і з'являються відео, де діти в парку бігають як кішечки чи білочки, насправді квадроберів в Україні не так і багато. Одночасно із роликами безпосередньо квадроберів, з'явилось чимало відео, де критикують та висміюють захоплення дітей. Тіктоки з підписами "вони вже в Рівному…" або "Вони серед нас.." під містичну музику – виглядають і дійсно дещо відлякуюче. Та й погодьтесь, коли ви на власні очі бачите, як діти у котячих вушках бігають на чотирьох, у вас виникають досить сумбурні відчуття. Особливо, без контексту.

Ситуація погіршилась після новини про те, що квадроберка покусала людину. Щоправда, випадок стався в Росії, а там звикли усе перебільшувати. Російська пропаганда, до речі, і тут свій вклад зробила. Зокрема, кремлівські чиновники почали коментувати захоплення дітей фразами на кшталт "здичавіли зовсім", "ще трохи – й США будуть перейменовані на Божевільні Штати Америки".

Тож, не дивно, що квадробіка викликає у батьків не лише занепокоєння, а й страх і супротив. Однак, варто розуміти, що підлітки та діти намагаються проявлятись через різні субкультури. І так було завжди. Достатньо згадати, як кілька років тому молодь захоплювалась культурою емо, готів та панків. Ще раніше – були одержимі рухом хіпі.

Ви скажете, що це інше і не до порівняння. Однак, це такий же спосіб проявлятись, своєрідний спосіб виділитись, спробувати щось абсолютно нове, бути причетним до спільноти, яка об'єднана однією ідеєю.

Чи варто батькам бити на сполох і коли

Дитяча психологиня, консультантка з виховання Іванілова Наталія наголошує, що інтерес до субкультур – це цілком природна частина розвитку дитини, особливо підліткового віку.

Іванілова Наталія – психологиня

"Пошук власної ідентичності, приналежності до групи та вираження себе через певні символи або поведінку були завжди. Субкультури дають дітям можливість знайти однодумців і проявити свою індивідуальність, тому інтерес до них – це нормальна частина формування їхньої ідентичності".

Також психологиня пояснює, що субкультури дають дітям простір для експериментів із власною ідентичністю, цінностями та переконаннями.

"Це допомагає їм відчути свободу самовираження та належність до чогось більшого. Діти можуть тестувати різні моделі поведінки і вивчати реакцію оточення. У майбутньому це може допомогти їм краще розуміти власні уподобання, відчувати себе більш впевненими у соціумі", – додає Наталія.

Водночас наголошує, що дуже важливо, аби діти відчували підтримку дорослих і були здатні критично осмислювати свій досвід. Адже надмірне занурення у будь-яку субкультуру може стати проблемою.

Наталія Іванілова вважає, що бити на сполох батьки мають лиш тоді, коли захоплення дитини призводить до її ізоляції від реальності або втрати здатності адаптуватися до соціальних норм.

Важливо стежити за тим, чи підліток зберігає здоровий баланс між власними захопленнями і щоденними обов'язками, а також чи не втрачає соціальних навичок і зв'язку з реальним світом. Якщо дитина починає відмовлятися від навчання, спілкування з друзями або близькими, це може бути тривожним сигналом,
– наголошує психологиня.

Важливо! Якщо дитина починає уникати навчання, друзів, стає надмірно агресивною або, навпаки, замкненою, постійно демонструє одержимість однією поведінковою моделлю (наприклад, постійно імітує тварин і відмовляється від інших видів діяльності), це може бути сигналом про те, що потрібно звернутися до спеціаліста.

Як підтримати дитину-квадробера

Іванілова Наталія – психологиня

"У таких субкультурах, як фурі чи квадробери, сама поведінка, коли дитина імітує тварин, може виглядати дивно, але важливо розуміти контекст. Діти можуть використовувати такі форми гри як спосіб зняти стрес або емоційну напругу".

Важливо, щоб батьки не забороняли це в категоричній формі, а натомість спокійно говорили з дитиною про її почуття та мотивації.

"Потрібно підтримувати контакт, питати, що саме приваблює її в цій субкультурі, і намагатися зрозуміти емоційний контекст, що стоїть за цим", – зазначає Наталія Іванілова.

"Дійсно, з боку оточення може бути нерозуміння і це важкий момент для дитини. Головне – підтримувати відкритий діалог з дитиною, пояснювати, що реакції інших людей можуть бути різними, і що важливо навчитися захищати власні кордони", – пояснила психологиня.

Натомість батькам варто навчати дитину сприймати критику або незгоду спокійно, не йти на конфлікт, але водночас не дозволяти порушувати свої права. Можна обговорювати можливі ситуації цькування заздалегідь, навчати стратегіям захисту й реагування, підкреслюючи, що підтримка родини завжди є доступною.

Цькування квадроберів в мережі розвивається з такими ж темпами, як сама течія. У коментарях під відео, де діти скачуть на чотирьох, або виконують інші трюки, користувачі здебільшого залишають негативні коментарі. Усі вони образливі і можуть змусити дитину почуватись пригнічено. І ось це вже може згубно вплинути на психіку дитини.


Коментарі під відео квадроберки / Скриншот з тіктоку

Ці коментарі залишили під відео тікток-каналу vlasyuk_girls. Його веде мама Ярина, її донька – квадроберка. На роликах, які публікують у блозі, дитина вчиться виконувати різноманітні трюки.

Мама підтримує захоплення дитини. І навіть допомагає їй з костюмами. Вона впевнена, що дитина "переросте" своє захоплення.

У питанні того, як реагувати на квадроберів, відповідь очевидна і однозначна – спокійно. Ви не маєте права вказувати людині, чим їй захоплюватись. У випадку підлітків та дітей, у них є батьки, які дбають про них. Це не ваша справа. Якщо ви мама чи тато квадробера, намагайтесь підійти до питання розумно. Поцікавтесь, чому дитина захопилась трендом. Якщо дитині дійсно цікаво вивчити кілька вправ з квадробіки – що поганого у фізичних вправах? Або ж вона ототожнює себе з якоюсь твариною – це теж нормально. Усі ми в дитинстві грались у фей, русалок, бетменів чи інших персонажів. А в дорослому віці проходили тест "обери тварину – визнач свої сильні і слабкі сторони".

Будьте "включеними" в процес. Так ви зможете підтримати дитину, показати їй, що усі її прояви та починання для вас важливі. Що ви приймаєте її різною. А також зможете "контролювати" ситуацію і не пропустити можливих тривожних сигналів.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Які трендові кольори волосся для жінок за 40: омолоджують і роблять образ бездоганним
TSN
2024-09-13T17:42:40Z
Тіна Кароль обрана музичною продюсеркою Нацвідбору на "Євробачення-2025"
TSN
2024-09-13T13:15:00Z
Пенелопа Крус та Хавʼєр Бардем відвідали кінофестиваль в Іспанії
Фокус
2024-09-21T12:45:14Z
47-річний EL Кравчук зізнався, як вік змінює його, та розсекретив свою дієту: "Навчився інакше"
TSN
2024-09-21T12:09:03Z
Відомий український співак вперше зізнався, що розійшовся після двох років стосунків: "Мене зрадили"
TSN
2024-09-21T12:04:45Z
Україна вперше візьме участь у Міжнародному книжковому ярмарку в Іспанії
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T12:03:23Z
Відома співачка чесно зізналася, чи шкодує про свою критику бодипозитивних зірок: "Мене підтримали"
TSN
2024-09-21T12:03:11Z
Як у фільмі жахів: розкішний зовні будинок лякає всіх всередині
24tv
2024-09-21T11:51:26Z
Рецензія на фільм «Геллбой: Горбань» / Hellboy: The Crooked Man
ITC
2024-09-21T11:46:03Z
Великий вечір боксу в Британії: де і коли дивитись Джошуа – Дюбуа
24tv
2024-09-21T12:39:47Z
«Карпати» перемогли в Одесі «Чорноморець» у чемпіонаті УПЛ
УкраинФорм
2024-09-21T12:15:19Z
"Карпати" у меншості втримали перемогу над "Чорноморцем" і перервали безвиграшну серію в УПЛ
TSN
2024-09-21T12:09:21Z
Шедевральний гол Саківа допоміг Карпатам перемогти Чорноморець: результат матчу 7-го туру УПЛ
24tv
2024-09-21T11:57:49Z
Тимощук передав свою футболку з автографом аукціону, який збирає кошти для окупантів
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T11:27:18Z
Не бачить майбутнього в Челсі: Мудрик взимку планує покинути лондонців
24tv
2024-09-21T11:18:17Z
Реал — Еспаньойл: прогноз букмекерів на матч Ла Ліги
Football.ua
2024-09-21T10:58:33Z
На ЧС у Хорватії українські веслувальники здобули вже чотири медалі
УкраинФорм
2024-09-21T10:51:04Z
Вирішальна битва за плей-оф: онлайн-трансляція матчу Україна – Афганістан на ЧС-2024 з футзалу
24tv
2024-09-21T10:51:02Z
Чи можна заморозити зелену цибулю і як це зробити: лайфхак від дієтолога
GlavRed
2024-09-21T12:27:11Z
Дуже смачний і ніжний: простий рецепт бананового хліба від зірки "Мастер Шеф"
Политека
2024-09-21T12:01:02Z
3 причини читати книгу перед сном: це корисніше, ніж ви думали
24tv
2024-09-21T11:57:26Z
Перелік речей, які варто викинути з шафи на початку осені
24tv
2024-09-21T11:27:25Z
Навіщо потрібні осикові кілки: від чого може захистити давній оберіг
GlavRed
2024-09-21T11:27:21Z
Як зробити блакитну орхідею за дві хвилини: флорист розкрила секрет
GlavRed
2024-09-21T11:27:16Z
Дивні звички європейців у їжі: від яєць «щасливої курки» до «бджіл у законі»
Комсомольская правда
2024-09-21T11:03:30Z
Знахідка для тих, хто любить смак затишку: як зробити знаменитий хліб з травами
24tv
2024-09-21T10:21:08Z
Ідеальне співвідношення: скільки ложок кави роблять напій бездоганним
24tv
2024-09-21T09:15:01Z
Напередодні зими Росія готує удари по ядерних енергетичних об'єктах, – Сибіга
24tv
2024-09-21T12:46:25Z
Лавров пояснив, чому Путін "підтримав" Камалу Гарріс: Пожартував
Европейская правда
2024-09-21T12:43:58Z
У Південній Кароліні виконали перший смертний вирок за 13 років
360ua.news
2024-09-21T12:30:25Z
Reuters: Іран не передав Росії пускові установки для своїх балістичних ракет
Европейская правда
2024-09-21T12:27:58Z
Зеленський зустрінеться з прем'єром Японії Кісідою під час візиту до США
iPress
2024-09-21T12:21:57Z
Кремль панікує? Санкції продовжують завдавати удару по російській економіці
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T12:15:43Z
Син депутата розповів, що змусило його приїхати з-за кордону та піти на фронт
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T12:15:32Z
В Україні викрили «фабрику фейків», яку курує заступник глави адміністрації Путіна
УкраинФорм
2024-09-21T12:14:04Z
"Прощальна вечірка" Рютте коштувала вп’ятеро дорожче, ніж дозволено
Европейская правда
2024-09-21T12:07:02Z
У низці регіонів Італії оголошено надзвичайну ситуацію після руйнівних повеней
УкраинФорм
2024-09-21T12:39:39Z
На складах боєприпасів біля Тихорецька фіксують множинні осередки пожеж
24tv
2024-09-21T12:18:30Z
У Запоріжжі в палаті лікарні вибухнув осколковий боєприпас
Украина Криминальная
2024-09-21T12:09:58Z
Мінус авіабази і склади: де вибухало в Росії цього тижня
TSN
2024-09-21T12:09:17Z
Під Києвом понад 14 годин шукали 10-річного хлопчика: деталі від поліції
TSN
2024-09-21T12:03:04Z
Працівницю академії спіймали "на гарячому": допомагала вступати до закладу за гроші
Политека
2024-09-21T11:54:38Z
На території Лиманської громади локалізували масштабну лісову пожежу
УкраинФорм
2024-09-21T11:39:11Z
На Закарпатті програміста затримали за спробу нелегального перетину кордону - чим все скінчилося та що вирішив суд
InternetUA
2024-09-21T11:07:03Z
У Херсоні внаслідок скидання вибухівки із дрона постраждав чоловік
УкраинФорм
2024-09-21T10:49:37Z
Прикордонники попередили українців про можливі труднощі з перетином польського кордону
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T15:49:31Z
Ціна Курської операції: українські військові розповіли, чи вартий наступ важких зусиль
TSN
2024-09-13T17:42:32Z
Які знаки Зодіаку не вміють любити: астрологи склали рейтинг
Политека
2024-09-21T12:30:29Z
Військову базу в Торопці могла атакувати Паляниця, але не виключений і варіант із Нептуном - Криволап
GlavRed
2024-09-21T12:27:55Z
Росія збільшує виробництво військової техніки та зброї, обходячи санкції – Зеленський
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T12:27:26Z
Там могла бути ядерна ракета "Сармат": деталі про удар по складу окупантів у Тверській області
GlavRed
2024-09-21T12:27:11Z
У Росії спалахнула база ПВК Вагнер – соцмережі
1News
2024-09-21T12:03:11Z
"Що скажуть люди?": священик дав пораду, чи варто про це думати
TSN
2024-09-21T12:03:08Z
У трендовому монолуці: Зеленська з першими леді та джентльменами завітала у Софію Київську
24tv
2024-09-21T12:03:05Z
Що буде, якщо розігріти суп в каструлі повторно: чи можна так робити
TSN
2024-09-21T12:36:33Z
Нова вакцина проти ВІЛ показала небачену ефективність: ключ – інтервал між дозами
24tv
2024-09-21T12:27:18Z
Названо 15 простих звичок успішних людей, з яких вони починають свій ранок
TSN
2024-09-21T09:57:47Z
Чинник, який може завадити вам зачати дитину
24tv
2024-09-21T09:12:34Z
Ідеальна доза: вчені розповіли, скільки чашок кави на день зміцнюють серце
Фокус
2024-09-21T08:06:45Z
Колабораційна діяльність і критична інфраструктура: виклики правового регулювання
Украина Криминальная
2024-09-21T06:24:24Z
Чому болять мʼязи після спорту: що таке кріпатура та як її побороти
24tv
2024-09-21T05:48:40Z
5 причин, чому роботи можуть стати найкращими лікарями в майбутньому
InternetUA
2024-09-21T05:01:27Z
Бачити означає вірити: прорив у генній терапії, який дає зір сліпим
Portaltele
2024-09-21T04:51:59Z
ЗСУ потужно вразили два військових арсенали на території Росії
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T12:36:36Z
Окупанти отримали по зубам в Покровську: який новий напрям обрав ворог для атак
GlavRed
2024-09-21T12:27:55Z
Харків'янин двічі за день постраждав від російських обстрілів: куди бив ворог
24tv
2024-09-21T12:27:44Z
Залужний підтвердив загибель свого експомічника на Донбасі
Фокус
2024-09-21T12:09:47Z
У одному з регіонів України зафіксували перші заморозки
TSN
2024-09-21T12:03:55Z
Партизани знайшли таємні склади зі снарядами РФ у Запорізькій області: фото, відео
TSN
2024-09-21T12:03:05Z
Якість повітря у Києві та його околицях нормалізувалася, - Мінекології
Комсомольская правда
2024-09-21T12:01:50Z
Командира 72-ї бригади, яка обороняє Вугледар, звільнено з посади
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T11:51:43Z
Неділя в Україні буде сухою і теплою
УкраинФорм
2024-09-21T11:45:47Z
Водіям розкрили секрет, як всього лише одна монета може врятувати від штрафу і вберегти життя
TSN
2024-09-21T12:03:25Z
За вісім місяців в Україну ввезли понад 273 тисячі авто - Опендатабот
УкраинФорм
2024-09-21T11:58:40Z
Водіїв попередили: вікові обмеження можуть залишити вас без авто
Хвиля
2024-09-21T10:00:33Z
Найпершому у світі джипу виповнилося 84 роки
AutoCentre
2024-09-21T09:40:27Z
Коли міняти шини на зимові у 2024 році?
Детектор М
2024-09-21T09:33:46Z
У покинутому маєтку на узліссі виявлено колекцію рідкісних ретроавто
Фокус
2024-09-21T09:27:04Z
На український ринок вийшов найменший і найдешевший кросовер Ford
Фокус
2024-09-21T07:57:33Z
В Україні виявили покинуту колекцію раритетних Mercedes-Benz
AutoCentre
2024-09-21T07:06:53Z
Водіям у Польщі розповіли, як оцінка авто впливає на кінцеву вартість страховки
Хвиля
2024-09-21T01:06:50Z
Як отримувати високу пенсію в Україні
24tv
2024-09-21T12:42:45Z
російські ритейлери запустили продажі iPhone всупереч санкціям – Reuters
iPress
2024-09-21T12:30:27Z
Цукровий завод на Черкащині розраховує на кращі результати цього сезону
AgroPortal
2024-09-21T12:30:02Z
Дефіцит робочої сили в Україні: як влада планує розв'язувати проблеми ринку праці
24tv
2024-09-21T12:27:19Z
В Україні вже зібрано понад 44,5 млн т врожаю
AgroNews
2024-09-21T12:18:17Z
Борги в енергетиці можуть призвести до погіршення ситуації в галузі – ексзаступник міністра
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T12:09:30Z
Ілон Маск не з'явився до суду щодо купівлі Twitter за $44 млрд. Тепер SEC вимагає санкцій
Детектор М
2024-09-21T12:09:08Z
Повірка лічильників: хто може відмовитись від цієї процедури
TSN
2024-09-21T12:03:42Z
Qualcomm хоче придбати Intel — зараз компанія коштує $90 млрд
ITC
2024-09-21T11:55:44Z
Браузер просто паралізує. Нова продумана схема дозволяє хакерам легко викрадати паролі в Google Chrome
InternetUA
2024-09-21T12:31:52Z
Вчені виявили істот, які ніколи не старіють
TSN
2024-09-21T12:04:32Z
Huawei першою випустила телефон, що складається втричі
InternetUA
2024-09-21T12:01:07Z
Смирний та Джевані гратимуть із перших хвилин проти Лівого Берега
Football.ua
2024-09-21T11:49:44Z
МВС попереджає про шахрайську схему з листами від «господарських судів»
InternetUA
2024-09-21T11:18:24Z
iPhone 17 і iPhone 17 Air будуть оснащені дисплеями ProMotion 120 Гц
Portaltele
2024-09-21T10:52:36Z
8 найкращих ігор про зомбі для консолей і ПК
InternetUA
2024-09-21T10:31:10Z
Вчені пропонують друкувати скляні блоки на 3D-принтері й будувати з них будівлі у стилі LEGO
InternetUA
2024-09-21T10:01:06Z
Соцмережа X призначила законного представника в Бразилії на вимогу суду
InternetUA
2024-09-21T09:58:51Z