MY.UAНовини
«Чи звучатиме Яремчук через 30, 50 чи 100 років? Безперечно!», — музичний оглядач Філ Пухарєв у подкасті «Медіуми»
«Чи звучатиме Яремчук через 30, 50 чи 100 років? Безперечно!», — музичний оглядач Філ Пухарєв у подкасті «Медіуми»

«Чи звучатиме Яремчук через 30, 50 чи 100 років? Безперечно!», — музичний оглядач Філ Пухарєв у подкасті «Медіуми»

У випуску — про феномен фільму «Яремчук. Незрівнянний світ краси», що допоміг відродити інтерес до творчості Назарія Яремчука, як радіо та музичні редактори долали цензуру та чому українська радянська естрада надихає сучасних слухачів.

Документальна кінострічка «Яремчук. Незрівнянний світ краси» в кінотеатрахотримала касові збори, що в кілька разів перевищили витрати на виробництво фільму. Що стало каталізатором нового спалаху популярності співака? Як українська музика пережила радянську цензуру та чому молоде покоління сьогодні відкриває для себе спадщину, про яку колись забули — про все це ведучі подкасту «Медіуми» Наталя Соколенко та Вадим Міський поговорили з Філом Пухарєвим, українським журналістом і музичним оглядачем.

А також про роль державних радіо- та телевізійних платформ у популяризації української музики, чому оцифрування архівів української поп-музики є ключем до збереження нашої культурної пам’яті та як виживати в радянському просторі, зберігаючи автентичність.

Підписатися на подкаст «Медіуми» можна на Apple Podcasts, Spotify, SoundCloud, MEGOGO Audio, NV Подкасти, YouTube Music, YouTube та інших подкастингових платформах.

00:00 «Люди почали шукати альтернативу: що ж може бути круте українське»;

03:38 «В українській поп-музиці радянського періоду небагато дисидентства, на відміну від літератури»;

06:48 «На концертах доводилося виконувати не свої пісні»;

09:29 «Говорити, що “дядько перевзувся” або став проросійським співаком — не дуже коректно»;

10:51 «А чия Софія Ротару? Вона — радянська»;

13:44 «Навіть коли вони вже стали всесоюзними зірками, їх усе одно утискали»;

15:58 «Основним каналом розповсюдження музики було “Українське радіо”»;

24:14 «Усі асоціюють “Червону руту” з Софією Ротару, хоча початково це була версія “Смерічки”»;

29:50 «Українці продовжують існувати й українцям потрібна українська музика, український контент, українці слухатимуть Яремчука».

«Люди почали шукати альтернативу: що ж може бути круте українське»

Наталя Соколенко: На момент, коли ми пишемо цей епізод, документальний фільм «Яремчук. Незрівнянний світ краси» показав касові збори вчетверо більші за суму, яку витрачено на створення фільму. Ця кінострічка розповідає про Назарія Яремчука — співака, якого давно вже немає в живих і його слава прийшлася на молоді роки наших батьків, а для когось із нашої аудиторії — бабусь і дідусів. Чому Назарій Яремчук знову став зіркою медіапростору?

Філ Пухарєв: Тут комплексне питання. З одного боку, інформаційний голод, бо російський контент пішов з українського ринку або принаймні його стало зашкварно споживати в пристойному товаристві. Люди почали шукати альтернативу: що ж може бути круте українське? Якщо ми говоримо про людей 30+ років — ідеться про контент, на якому вони росли. Звісно, почали пригадувати те, що було, почали зважати на весь пласт української музики, який стирали та вдавали, що його й не було.

«В українській поп-музиці радянського періоду небагато дисидентства, на відміну від літератури»

Наталка Соколенко: Виходить, що українська культура пізнього радянського періоду затерта і це несправедливо! Бо там були вартісні речі.

Філ Пухарєв: Там було багато вартісних речей. Звісно, там було багато комуністично-партійно-агітаційного шлаку, але це були вимушені дії для багатьох музикантів. Насправді в українській поп-музиці радянського періоду небагато дисидентства і протестності, на відміну від літератури та живопису. Писати можна і в шухляду, наодинці творити. А музика все ж таки була зав’язана на сторонніх речах — щоб тебе почули, твою пісню треба записати. Приватних студій звукозапису не було, тільки державні. Як на державній студії записати дисидентські пісні? Це неможливо.

Як людина, що працює з інформацією, шукає це все — все дуже погано з записами. З одного боку, ми маємо архіви, де це все зберігається. Але «прості смертні» до цього широкого доступу не мають, це все не оцифровано. І якщо ви зайдете на стримінги — офіційно дуже мало чого викладено.

Вадим Міський: Суспільне мовлення зараз активно працює над оцифруванням спадщини, що створювалася, зокрема, в Будинку звукозапису Українського радіо. Є вебсайт, називається він «Суспільне Медіатека», працює як стримінгова платформа.

Філ Пухарєв: До речі, хочу сказати дякую за такий проєкт, тому що послуговуюся ним як джерелом інформації архівних відео й аудіо.

«На концертах доводилося виконувати не свої пісні»

Вадим Міський: Ти згадав про те, що артисти повинні були йти на певні компроміси під час життя свого в радянському періоді. Я частенько люблю переглядати музичний фільм «Червона рута». Це українськомовний фільм радянського періоду, в якому є одна російськомовна пісня про «дівчину, яка нещаслива в коханні». Її співає така собі Раїса Кольца — людина, про яку навіть сторінки в російській Вікіпедії немає. Цю пісню вочевидь додали з партійних міркувань, а виконавицю помістили у перелік головних ролей поряд із Назарієм Яремчуком, Василем Зінкевичем і Софією Ротару. Цю пісню я завжди перемотую, натомість уся решта пісень фільму — хіти. Це завжди так відбувалося — радянщина і партійні вимоги зрештою оберталися тим, що всі помічали умовні «пісні для партії» та пропускали їх?

Філ Пухарєв: Насправді так і було. Треба віддати належне українським артистам того часу. Якщо ми послухаємо їхні платівки — там таких речей, «пісень-паровозів», їх не так багато. Вони там у меншості, очевидно, що все-таки артисти, звукорежисери, які над цим працювали, розуміли мистецьку вартість цих пісень і не поспішали їх на платівки давати. Інша справа, що на концертах доводилося виконувати й не свої пісні. Валерій Вітер, вокаліст ВІА «Кобза», мені розповів історію про гастролі на Кубі. У них була вимога — починати концерт із «пісень-паротягів». Потім підходить до них за лаштунками аташе з культури посольства СРСР і каже: «Хлопці, навіщо ви цю фігню співаєте, у вас стільки пісень хороших!» А співаки «Кобзи»: «А що, так можна було?!». І все, на наступному концерті вони вже не співали тих пісень.

«Говорити, що “дядько перевзувся” або став проросійським співаком — не дуже коректно»

Наталка Соколенко: Я читала, що в Назарія Яремчука була пісня про Афганістан.

Філ Пухарєв: Це хороша пісня. До речі, це похмурий Яремчук, це пізні 80-ті, її випустили після поїздки в Афганістан. Узагалі — це нетиповий Яремчук, такого Яремчука навряд хтось знає та пам’ятає. Це похмурий вайб, як то кажуть, та й тема така. Але справді в репертуарі Яремчука я нарахував близько 20 пісень російською. Втім, говорити, що «дядько перевзувся» або став проросійським співаком — це не дуже коректно. З кожною російськомовною піснею пов’язані різні історії, але це теж були історії з розряду «ну треба, значить заспіваю».

«А чия Софія Ротару? Вона — радянська»

Наталка Соколенко: Були пісні, що прославляли партію?

Філ Пухарєв: Ні! Якщо ви послухаєте ці пісні, вони абсолютно абстраговані, типові романтичні пісні Яремчука про кораблі, про батьків, родинний мотив, який у нього почав такою золотою ниткою проходити крізь творчість. Яремчук не став людиною російської культури на відміну від тієї ж Софії Ротару, яка після смерті Володимира Івасюка у 1979-му році розвернула свою кар’єру на 180 градусів і почала активно співати російською. Але при цьому в неї в репертуарі залишалися українськомовні пісні, вона не забувала про українську мову, про українську пісню. Коли мене запитують: а чия Софія Ротару, мені дуже важко відповісти на це запитання. Я відповідаю, що вона — радянська. Тому що незрозумілий синтез і українського, і російського, і румунського, і всім догодити.

Наталка Соколенко: А Яремчук?

Філ Пухарєв: Яремчук однозначно український музикант. Він при цьому не став всесоюзним артистом. Йому пропонували й у Київ переїжджати, й у Москву. Як і всім видним зіркам того часу, їх намагалися перетягувати. Яремчук, Івасюк, навіть Софія Михайлівна, яка в Москву не переїхала, приїхала в Ялту, обережно ставилася до цієї метрополії. Яремчук на пропозиції переїхати в Москву, в Київ відповідав дуже просто: «Чернівці, Буковина — це моя земля, це місце сили. Якщо я звідси поїду, я перестану бути собою».

«Навіть коли вони вже стали всесоюзними зірками, їх усе одно утискали»

Наталка Соколенко: Мене, коли я бачила виступи Яремчука ще у легендарній «Смерічці» й зараз у документальному фільмі «Назарій Яремчук. Незрівнянний світ краси», вражають гуцульські строї, в яких артисти виходили на сцену. Як радянська влада пропускала цю маніфестацію української етніки на телевізійний екран?

Філ Пухарєв: ВІА «Смерічка», в якому Назарій Яремчук був повноправним солістом разом із Василем Зінкевичем у перший період, а потім став головним солістом, — їм усім дуже сильно «прилітало» навіть у той період, коли вони вже стали всесоюзними зірками. Вони виступили на «Пісні року» у 1971 і 1972 роках. Їх усе одно місцеві буковинські партійні чиновники утискали, чіплялися, зокрема до костюмів. Є історія, яку розповідав Левко Дудковський, художній керівник «Смерічки», що був відгук у буковинській газеті на те, що «Смерічка» вийшла на сцену в червоних сорочках, мовляв, тільки дурень любить червоний колір. Артистів викликали на офіційні збори, процитували цю статтю та запитали: що ви можете на це відповісти? І Левко викрутився і сказав: а прапор Радянського Союзу якого кольору?

Вадим Міський: Серйозний аргумент.

Філ Пухарєв: Треба розуміти, що це була тонка межа між зовнішнім декоративним українством і українством в сенсі якихось меседжів. Тобто тобі б не дозволили співати пісень про ОУН чи УПА, але у вишиванці — будь ласка, виходь, це національний костюм, національний стрій. Головне, щоб ти не транслював якісь «самостійницькі, незалежні меседжі». А так — «потішні хохли» в вишиванках, шароварах вийшли, поспівали — ну та й що з них буде.

«Основним каналом розповсюдження музики було “Українське радіо”»

Вадим Міський: Але ця музика не була музикою «потішних хохлів». Вона захоплювала мільйони людей у всьому Радянському Союзі, пізніше в них були гастролі за межами Радянського Союзу. І я би хотів у цьому контексті торкнутися ролі «Українського радіо» як платформи, яка допомагала створювати цю музику, записувати. У 1972-му році в нас з’явився Будинок звукозапису «Українського радіо», який записував платівки на рівні студії «Мелодія» — тут відбувався на найвищому рівні звукозапис, можна було створювати цей контент в Україні. З іншого боку, «Українське радіо» допомагало поширювати ці пісні, ці записи на велетенську аудиторію в межах радянської України. У 60-х роках з’явилося Радіо «Промінь», окрема радіостанція, яка діяла в межах УРСР. Далеко не кожна радянська республіка мала радіостанцію для місцевої музики. І все це стало майданчиком для того, аби розкручувати нових зірок української естради та вивести їх із формату «потішних хохлів» на рівень абсолютно професійної поп-музики, яка претендує на велетенську аудиторію. Що ти думаєш про цю роль «Українського радіо»?

Філ Пухарєв: Тут можна бути хорошим поліцейським і поганим. Я почну з хорошого і скажу — дякую таким особистостям як Віктор Герасимов, Володимир Кудрявцев, які працювали в структурі «Українського радіо», були музичними редакторами, працювали як поети-піснярі. Вони були не лише посередниками, але й безпосередніми учасниками цього процесу, вони багатьох артистів «за ручку» вивели на радійне й телевізійне світло того часу. І їм за це треба сказати «дякую». З іншого боку, багато в чому радіо заважало цим артистам. Що я маю на увазі? Бо на радіо були художні ради, й для того, щоб записати пісню для радіо, треба було пройти художню раду — цензуру. І в ранній період, особливо в 60-ті, багато шлягерів, які ми знаємо сьогодні, цю художню раду не проходили. Наприклад, пісня «Два кольори» композитора Олександра Білаша на слова Дмитра Павличка. Чому не пройшла? Бо питали «цензори»: «Оці два кольори, це ж червоне і чорне, а ви ж знаєте, що таке червоне і чорне? Це ж бандерівський стяг!». Плюс вони причепилися до цього «згорточка старого полотна», мовляв, як радянська людина може додому нічого не привезти, крім згорточка старого полотна, він що, зек? Він у тюрмі сидів? Що, у нього нічого немає? Радянська людина нічого за своє життя не заробила, ви що? На що Павличко сказав: «Я нічого міняти не буду». Автори пісні подумали, що з нею можна попрощатися. А потім на цю пісню звернув увагу відомий нам співак, я його називаю Монатиком 60-х — Дмитро Гнатюк, який у той момент мав статус і своїм словом міг багато вирішити. У нього була хороша чуйка на хіти, будь-який хіт 60-х візьми — все співає Гнатюк. Тобто він співав, що дадуть, але міг обирати. Він звернув увагу на цю пісню, і по суті він її витягнув. У 1964 році, коли у нього запитали, що ти хочеш записати до «жовтневих свят», він каже: «Є тут одна пісня, ви її, правда, на худраді завалили, але я хочу заспівати». Йому сказали: «Гаразд, тобі можна». І в 1964-му році пісня «Два кольори» прозвучала у виконанні Дмитра Гнатюка, яка стала хітом і шлягером. А уявіть, якби не було Гнатюка, наприклад — усе крутиться довкола якихось особистостей, персоналій, які розуміли художню цінність цього і могли витягнути це з якогось цензурного болота.

Наталка Соколенко: Як ці пісні ставали хітами, завдяки «Українському радіо», телебаченню?

Філ Пухарєв: Завдяки радіо, позаяк у 60-ті роки ще не видавалися платівки й телевізорів було мало. Основний канал розповсюдження цієї музики — звісно, було «Українське радіо». До речі, тут треба згадати, що до 1972 року українським пісням простіше було потрапити на радіо, тому що керував Україною Петро Шелест, а він був українським комуністом, і він нормально ставився до того, щоби звучала українська музика.

Вадим Міський: За часів Шелеста з’явилося Радіо «Промінь».

Філ Пухарєв: Потім прийшов Щербицький і сказав: ні-ні-ні, все з натяком на націоналізм ми просто будемо випалювати, й максимум, що може звучати на радіо, — це народний хор. Ніяких ВІА «Кобза», бо це, мовляв, паплюження українського фольклору. Власне, після 1972-го ВІА «Кобза» зникла з радіо і гастрольний графік обрізали. У той період радіо було для музикантів найпопулярнішим медіа, велику роль зіграв Будинок звукозапису «Українського радіо», який відкрився у 1972-му. Тому що це була перша професійна студія звукозапису, де можна було прийти й записатися. Причому там велика зала, де писатися можна було з оркестром. І більшість платівок того часу записували саме в цій залі.

«Усі асоціюють “Червону руту” з Софією Ротару, хоча початково це була версія “Смерічки”»

Вадим Міський: Зрештою, всі ті люди, які виросли на музиці Івасюка, Яремчука, пішли в 91-му році та проголосували за Незалежність України. Потрібно не забувати, що якраз перед цим 20 років вони активно слухали дуже популярну українську музику, яка вихлюпнулася за межі маленьких, дрібних осередків на рівень всієї країни.

Наталка Соколенко: «Червону руту» співали навіть російськомовні українці. Співали на весіллях, на днях народження, де завгодно. Поговорімо про саму пісню, яка в неї історія?

Філ Пухарєв: Івасюк доволі швидко писав пісні, але «Червона рута» — це той випадок, коли він дуже довго працював над піснею. Річ у тім, що його батьку подарували на день народження збірник фольклорних пісень. І якось Володимир узяв погортати цю книжку, його увагу привернула саме коломийка про «червлену руту». Він довго шукав золоту середину, як поєднати фольклорний вайб і якийсь рок-н-рольний підхід. Усе-таки в 70-му році він цю пісню дописав та подарував її своїй подрузі Марії Соколовській. І тоді ж у 70-му році він її виконав в прямому ефірі в Чернівцях із Театральної площі. Тоді він виконував дві пісні — «Червону руту» і «Водограй». Ставив більше, що «Водограй» стане хітом, а вийшло — навпаки. Ось так воно завірусилося.

До речі, першим, хто взяв до репертуару «Червону руту», був саме ВІА «Смерічка», а не Софія Ротару, вона в 72-му році в мюзиклі «Червона рута» жодної пісні Івасюка не співає. Це факт. Уже після цього вони на зйомках зблизилися, вона перезаписала, і вже всі якось почали асоціювати «Червону руту» з Софію Ротару. Хоча початково це була версія «Смерічки».

«Українці продовжують існувати й українцям потрібна українська музика, український контент, українці слухатимуть Яремчука»

Вадим Міський: Як тобі як музикознавцю Re:Yaremchuk — сучасні переспіви пісень Яремчука, які з’явилися в один час із фільмом?

Філ Пухарєв: У мене однозначного ставлення нема. З одного боку, я розумію, для чого ця збірка була записана. Якщо розглядати її як промопродукт для просування фільму, то це класний проєкт і комунікаційно, й іміджево. Як до суто музичного твору в мене є до нього питання. На мою думку, це доволі посередня збірка. Там є непогані пісні, там є погані пісні, там є хороші пісні, їх не так багато. Я можу відзначити Tember Blanche і Джамалу. Щодо інших, мені здається, що ці артисти не дуже глибоко знайомі з творчістю Яремчука та з його біографією як людини, як творця. Щоб це зробити дійсно мегаякісно, треба пройнятися цією особистістю. Очевидно, не було або бажання, або можливості, або часу. Наскільки це може стояти на одному рівні з оригіналом — для мене питання.

Наталя Соколенко: Коли мине 30 років, 50, 100 — чи буде звучати Яремчук в нашому музичному просторі?

Філ Пухарєв: Однозначно буде! Буде звучати Яремчук, тому що будуть українці, буде українська нація, вона буде такою, якою вона є зараз, — згуртованішою. Ми повернулися до себе і ми вже себе не загубимо. Ми багато разів себе губили, віднаходили знову як нація. Я на сто відсотків переконаний, що більше ми себе не загубимо. Попри те, які будуть настрої у світі, що буде відбуватися на мапі. Українці продовжують існувати й українцям потрібна українська музика, український контент, українці слухатимуть Яремчука.

в попередніх випусках подкасту «Медіуми» говорили з Крістіною Гаврилюкпро те, чи здатні DMA і DSA змінити правила гри на європейському ринку цифрових послуг, Аліною Елєвтєровою про виклики та можливості, що приносить штучний інтелект у медіаіндустрію, Катериною Городничою про проблеми з українськими late night show, Святославом Загайкевичем про сучасний український стендап, його розвиток, виклики та роль в українському культурному просторі, Кирилом Передрієм про те, як наймолодший журналіст України готується до інтервʼю з провідними політиками країни, Олексієм Мандзієм про контент каналу «Суспільне Спорт», підготовку до Олімпіади та промоцію масового спорту, Тетяною Лебедєвою про журналістський конкурс «Честь професії» та роботу Комісії з журналістської етики, Романом Колядою про вихід Першого каналу з марафону, 100-річчя «Українського радіо» та неймовірні історії, що відбуваються в прямому ефірі, Тетяною Трощинською про премію імені Георгія Ґонґадзе, токшоу «Новий відлік», телемарафон та виклики перед майбутніми поколіннями журналістів, Альоною Яциною про «Кордон.Медіа», що висвітлює події Сумщини, війну та історії неймовірних людей, які має бачити весь світ, Наталією Курдюковою про Kharkiv Media Hub, що допомагає підтримувати роботу українських і іноземних медіа у Харкові, Катериною Котвіцькою про аналіз поточної ситуації та трендів у сфері дистрибуції аудіоконтенту онлайн, Сергієм Гнезділовим про творчість на війні, цензуру і (не)ефективні державні комунікації, Галою Котовою про те, як досвід роботи під час пандемії допоміг команді Rakuten Viber зростати після початку широкомасштабного вторгнення, Олександром Педаном про співпрацю з Суспільним, новий проєкт замість «УніверCheck» та інші ідеї pedan|buro, Дмитром Хоркіним про те, як вплинула війна на розвиток радіо в Україні, Вікторією Мурованою про «моркву в шоколаді» як принцип виготовлення контенту для дітей.

Також рекомендуємо: Подкаст «Детектор медіа говорить», у якому ми начитуємо найцікавіші статті та рецензії, що виходять на сторінках нашої групи онлайн-видань. Якщо у вас не вистачає часу на читання, ви можете просто слухати нашу аудіоверсію. Підписуйтеся на подкаст та отримуйте доступ до найцікавіших матеріалів «Детектора медіа» у зручному для вас форматі.

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
українське кіно
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
В США объяснили, почему Китай боится поражения Путина
Хвиля
2024-09-22T00:00:17Z
Таких санкций ждали давно: ЕС определил новый приоритет для удара по РФ
Comments UA
2024-09-18T14:19:47Z
В нескольких пунктах пересечения границы с Польшей, Румынией и Венгрией могут образоваться очереди: в чем причина
Апостроф
2024-09-22T21:24:40Z
Маразм зашкаливает. РФ определилась со странами ЕС, не угрожающими ее "традиционным ценностям"
Comments UA
2024-09-21T21:27:19Z
Гаррис заручилась важной поддержкой: кто поддержал ее на пост президента США
Comments UA
2024-09-23T16:07:30Z
Путин будет воевать пока не умрет: к какой «победе» Запад пытаетесь склонить Украину
Comments UA
2024-09-23T14:06:39Z
Отказ от НАТО и без возврата территорий: соратник Трампа озвучил его “мирный план“
UAToday
2024-09-13T18:03:49Z
Запад изменил позицию по ударам вглубь РФ. The Times назвал причину
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T17:27:19Z
Зеленский: Путин и ему подобные могут разделить мир и съесть части как пирог
Европейская правда
2024-09-15T19:03:34Z
Чемпионка России разбила цветочный горошок об голову победительницы Кубка Европы. Фотофакт
Обозреватель
2024-09-11T17:04:24Z
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
Усик прокомментировал свое задержание в Польше
Comments UA
2024-09-18T04:12:16Z
Александра Усика арестовали в аэропорту Кракова
UAToday
2024-09-18T03:24:18Z
УЕФА признал судейскую ошибку, которая повлияла на определение победителя Евро-2024
ZN UA
2024-09-23T15:19:34Z
Мухаммед Али в трейлере Undisputed — симулятор бокса выходит на консолях 11 октября
GameMag
2024-09-23T14:07:14Z
Жена голкипера сборной Украины показал себя в откровенном бикини и "разорвала" Instagram. Фото
Обозреватель
2024-09-15T14:01:03Z
Российские дроны "взорвали" дачу Ломаченко под Одессой. Фото
Обозреватель
2024-09-14T16:19:39Z
Свитолина досрочно завершила теннисный сезон
ZN UA
2024-09-11T16:27:06Z
Сел на шею: 5 признаков, что вы избаловали своего мужчину
Marie Claire
2024-09-12T12:37:09Z
Деруны по-новому для сытного и бюджетного ужина: самый простой рецепт
Обозреватель
2024-09-11T18:11:56Z
Вкусное, мягкое и нежное: рецепт идеального теста для пельменей
Политека
2024-09-20T15:33:42Z
Секреты приготовления классической солянки: подробная инструкция
Comments UA
2024-09-13T08:18:52Z
Как приготовить настоящую грузинскую аджику – лучший рецепт/Небольшой баночки вам хватит надолго!
Апостроф
2024-09-23T13:03:07Z
Правописание: как правильно пожелать хорошего сна: "добраніч" чи "надобраніч"
Comments UA
2024-09-23T13:00:41Z
Лунный гороскоп на 22 сентября, воскресенье
Marie Claire
2024-09-21T22:46:59Z
Гуляш, которые тает во рту: рецепт сытного блюда
Фокус
2024-09-19T17:21:37Z
Котик забатонился: что значит, если пушистик лежит в позе буханочки и стоит ли нервничать из-за этого
Знай
2024-09-20T04:51:57Z
У известной русской певицы внезапно скончался молодой сын
Comments UA
2024-09-20T20:57:31Z
Народная артистка Украины спела в церкви в российской Судже
Апостроф
2024-09-20T15:30:58Z
В сети показали последнее фото умершего от рака комика Маслякова
Comments UA
2024-09-11T20:45:45Z
Соня Евдокименко поддержала сбежавшего из Украины внука Софии Ротару: "Воскресенье с..."
Знай
2024-09-09T17:51:56Z
Катастрофически тяжело: вдова Виталия Билоножко рассказала о жизни после смерти мужа/Они прожили вместе более 40 лет
Апостроф
2024-09-23T14:15:10Z
Певец Melovin признался, что его спасло после гибели сестры
Апостроф
2024-09-23T13:39:52Z
Кендалл Дженнер вернула в моду легендарную стрижку пикси-шегги: кому подойдет
Обозреватель
2024-09-11T05:10:28Z
Документальная ложь на TIFF: как роспропаганда промыла мозги Западу
Корреспондент
2024-09-18T15:33:29Z
Новое непо-поколение: 5 звездных детей, которых мы теперь будем видеть везде
Marie Claire
2024-09-18T13:31:39Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
Мифы и правда о правильном питании: полезны ли детокс-диеты и натуральный сахар
Comments UA
2024-09-23T13:27:35Z
5 признаков, что у вас хронический стресс
Marie Claire
2024-09-23T13:22:13Z
Слышна «икота» плода во время беременности: что делать
Comments UA
2024-09-23T12:27:05Z
Пить и дольше не пьянеть: что нужно сделать перед вечеринкой или застольем
Comments UA
2024-09-23T11:57:34Z
Названы органы, которые начинают стареть в молодом возрасте
Comments UA
2024-09-23T10:06:04Z
В каком возрасте на теле увеличивается количество родинок
Comments UA
2024-09-23T08:51:01Z
Когда нужно обращаться к психотерапевту – специалист назвал основной фактор кризиса
Апостроф
2024-09-23T08:18:12Z
«Говорящая» кожа и зеркала с ИИ: как мы будем ухаживать за собой в 2030 году
Marie Claire
2024-09-23T07:33:56Z
В Южно-Африканской республике выпало рекордное количество снега - на дорогах коллапс
ZN UA
2024-09-21T23:07:15Z
На территории Сербии и Венгрии из дунайских вод показались обломки нацистских кораблей времен Второй мировой
ZN UA
2024-09-11T15:38:58Z
Выполнил пуск ракет по Одесщине и пропал с радаров: в сети сообщают об "аварии" российского Су-30СМ над Черным морем
Обозреватель
2024-09-11T15:08:56Z
В Одессе задержан мужчина, убегавший от представителей ТЦК
Корреспондент
2024-09-11T14:55:29Z
Зарабатывали на иностранцах: в Одесской области будут судить чиновников миграционной службы
Корреспондент
2024-09-23T14:45:05Z
В Германии неизвестные обстреляли магазин из автомата Калашникова
Новости Украины
2024-09-23T14:09:08Z
Пытался убить владельца овощной базы: в Киеве суд вынес приговор фигуранту резонансного дела. Фото
Обозреватель
2024-09-18T17:30:46Z
Полиция нашла "шутника", взорвавшего страйкбольную гранату в Киеве
Корреспондент
2024-09-11T18:24:39Z
Новый подозреваемый в деле об избиении ветерана в Смеле: подробности
Comments UA
2024-09-11T17:30:35Z
Не дадим России нас обойти: Умеров рассказал о производстве дронов в 2025 году
ZN UA
2024-09-22T00:36:02Z
Прогноз ужасает: в ООН рассказали, сколько лет может уйти на полное разминирование Украины
Comments UA
2024-09-21T12:21:23Z
Россия сняла моряков с авианосца "Адмирал Кузнецов" и отправила их на фронт, — Forbes
Фокус
2024-09-23T11:01:50Z
Народные приметы и народный праздник 21 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-21T06:54:14Z
Умеров рассказал, как возросли темпы мобилизации в Украине
Хвиля
2024-09-23T16:27:25Z
В Умани ввели особый режим на въезд
Корреспондент
2024-09-23T16:13:13Z
Новые правила проверки документов и выдачи повесток: какие изменения готовят украинцам
Апостроф
2024-09-21T11:00:22Z
В Украине изменится процесс вручения повесток: что известно
Comments UA
2024-09-16T14:06:51Z
Принц Джордж совершил свой первый полет
Корреспондент
2024-09-13T12:24:46Z
Появились фото с места попадания в Харькове
Корреспондент
2024-09-21T23:18:54Z
Стерненко показал документы относительно российского гражданства Труханова
Апостроф
2024-09-17T17:03:42Z
Синоптики дали прогноз погоды на сегодня 21 сентября в Украине
UAToday
2024-09-21T06:54:10Z
Лунный гороскоп на 20 сентября, пятница
Marie Claire
2024-09-19T21:09:36Z
24 сентября Украина будет одной из самых теплых стран Европы, - синоптик Диденко
Комсомольская правда
2024-09-23T15:31:41Z
Митинги против ВСУ в Покровской громаде: правда ли это
Comments UA
2024-09-23T15:30:29Z
Гороскоп на субботу 14 сентября 2024 года
UAToday
2024-09-13T18:03:26Z
Россияне ударили УАБами по Харькову
Корреспондент
2024-09-15T16:13:46Z
Украина привела доказательства причастности России к удару по миссии Красного Креста
Апостроф
2024-09-21T12:09:31Z
Украинским водителям придется заплатить более 50 тысяч гривен: за какое нарушение грозит жесткое наказание
Обозреватель
2024-09-15T16:21:46Z
Ford снова будет производить авомобили в Индии
Корреспондент
2024-09-14T03:36:24Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
Идеальный "Крузак": в Украине обнаружили 17-летний внедорожник Lexus в новом состоянии
Фокус
2024-09-23T12:15:39Z
Кроссовер Nissan Leaf и дешевый Land Cruiser: какие внедорожники покажут в 2025 году
Фокус
2024-09-23T10:00:02Z
Вокруг покупки Управлением госохраны элитных авто произошел скандал
Апостроф
2024-09-23T09:15:55Z
ТОП 5 передовых технологий в электрическом Porsche Macan
ITC
2024-09-23T08:07:39Z
На ЗАЗе собрали кабриолет "Таврия": багажник только для плавок и полотенец
Знай
2024-09-23T06:51:51Z
Гость из 90-х: в Киеве засветился раритетный спорткар Porsche
Фокус
2024-09-23T06:42:00Z
Цена выросла: сколько стоит лук в Украине
ZN UA
2024-09-21T06:03:53Z
Литва демонтирует целую ТЭЦ, чтобы передать ее Украине – фон дер Ляен
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T06:06:14Z
Одна из стран ЕС легализовала производство самогона, есть интересный нюанс
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T18:30:54Z
Во вторник отключать свет по графикам не будут, но электричество нужно экономить, - ДТЭК
Комсомольская правда
2024-09-16T15:16:51Z
В Канаде алмазный рудник начал вырабатывать 4,2 млн кВт чистой энергии: детали
Фокус
2024-09-23T13:51:52Z
Импорт российской нефти в Индию снизился почти на 20%: в чем причина
Comments UA
2024-09-23T13:48:10Z
Украина не обращает внимания на Россию и кормит страны по всему миру: Зеленский рассказал, как работает морской зерновой коридор
Обозреватель
2024-09-18T17:41:10Z
Аграрии сообщили о темпах сбора урожая
Корреспондент
2024-09-14T03:03:16Z
Война россиянам обходится все дороже - The Moscow Times
Корреспондент
2024-09-14T02:09:35Z
Умные часы Apple: инновации на вашем запястье
Espreso
2024-09-20T14:17:54Z
Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
GameMag
2024-09-19T03:02:11Z
Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
GameMag
2024-09-19T01:32:18Z
Утечка: Раскрыта стоимость юбилейных версий PlayStation 5 и DualSense к 30-летию первой консоли Sony
GameMag
2024-09-23T13:37:47Z
Энтузиасты отвязали God of War Ragnarök для ПК от PSN
GameMag
2024-09-23T13:37:05Z
Слух: Амбициозная Resident Evil 9 выйдет во втором квартале 2025 года — анонс скоро
GameMag
2024-09-23T13:14:43Z
«Властелин колец»: игра The Lord of the Rings Return to Moria выйдет на Steam и Xbox со скидкой и обновлением
ITC
2024-09-23T13:08:03Z
Кратер 62 метра в ширину: аналитик показал снимки после неудачного запуска ракеты "Сармат"
Фокус
2024-09-23T13:03:39Z
Обзор и тестирование системы жидкостного охлаждения ASUS ProArt LC 360
Overclockers
2024-09-23T13:00:54Z