MY.UAНовини
Як і чому Зеленський потрапив у пастку в США
Як і чому Зеленський потрапив у пастку в США

Як і чому Зеленський потрапив у пастку в США

Як і чому Зеленський потрапив у пастку в США

Візит президента України Володимира Зеленського до США набув неочікуваної траєкторії. Україна опинилася в центрі дипломатичного скандалу. Ба гірше — вона потрапила в пастку американських виборчих перегонів, чого варто було категорично уникати за всяку ціну.

Ще тиждень тому в ОПУ розраховували на зустріч із кандидатами в президенти США від Демократичної та Республіканської партій Камалою Гарріс і Дональдом Трампом. І були оптимістично налаштовані щодо перспектив заокеанського вояжу Зеленського та його здатності переконати американські політичні еліти в необхідності збільшити підтримку України. Однак згодом у медіа почала просочуватись інформація, що «план української перемоги» не надто вразив Захід. А далі все пішло зовсім не так, як потрібно.

22 вересня, в день, коли Зеленський прибув до США, у виданні The New Yorker вийшло його інтерв’ю. В ньому український президент висловив низку критичних зауважень на адресу Дональда Трампа та його кандидата у віцепрезиденти Джей Ді Венса.

Критика Трампа й Венса та їхніх попередніх заяв про плани завершити війну в Україні без урахування українських інтересів і покарання російського агресора по суті є правильною. Однак поява такої публікації в розпал передвиборчої кампанії у США, та ще й напередодні запланованої зустрічі з Трампом, — це помилка. Таке інтерв’ю може дозволити собі особа, яка не є представником офіційної влади. Але не глава держави, який приїхав просити про допомогу та підтримку й має на меті прокласти шляхи комунікації з різними політичними таборами. Звісно, Трампу, який і раніше не мав особливих сентиментів до українського президента, не сподобалися публічні закиди Зеленського в його некомпетентності.

23 вересня Володимир Зеленський у межах візиту до США відвідав завод у місті Скрентон, штат Пенсильванія. Це підприємство виготовляє 155-мм артилерійські боєприпаси для Збройних сил України. Разом із українським президентом на заході були присутні американські посадовці з Пенсильванії, що є цілком зрозумілим і відповідає протоколу таких зустрічей. За збігом обставин усі вони виявилися представниками Демократичної партії: це були, зокрема, губернатор штату Пенсильванія Джош Шапіро, сенатор Боб Кейсі та конгресмен Метт Картрайт — обидва обрані в цьому штаті. Республіканських політиків на заході не було. Згодом губернатор Джош Шапіро опублікував пост про візит Зеленського. В ньому американський політик-демократ згадав про українську діаспору, яка мешкає в штаті і є другою за чисельністю в Америці.

Звісно, за бажання можна розглядати цю ситуацію так, що, мовляв, Шапіро використав візит Зеленського в передвиборчій боротьбі демократів. Пенсильванія — особливий штат, який може зіграти ключову роль у визначенні переможця на виборах президента США. Він належить до «хитких» штатів і має серед них найбільшу кількість голосів виборників — 19. Трамп і Гаррріс зараз мають однакові шанси на перемогу в Пенсильванії. Долю виборів можуть вирішити кілька сотень чи тисяч голосів. Не дивно, що штат перебуває під посиленою увагою обох кандидатів у президенти. Звісно, республіканці не могли не залишити поза увагою візит Зеленського, який потрапив у пастку виборчих перегонів.

Республіканці відразу скористалися дипломатичними помилками української сторони. Дональд Трамп за останні кілька днів зробив свою риторику ще різкішою. Він заявив, що Зеленський зацікавлений у перемозі демократів. А його промова в Північній Кароліні стала одним з найжорсткіших публічних висловлювань. Деякі заяви Трампа є не чим іншим, як вигадками для нагнітання атмосфери безвиході та жаху. Також на передвиборчому мітингу політик відверто заявив: «Будь-яка угода між Росією та Україною була б кращою, ніж те, що є зараз». Трамп звинуватив Зеленського в тому, що той відмовляється укладати угоду з Москвою, просить у США мільярди доларів і «робить брудні маленькі випади» в його бік.

Ситуація й далі стрімко погіршувалася. Тиск на Україну з боку республіканців зростав. 25 вересня спікер Палати представників Конгресу США республіканець Майк Джонсон оприлюднив листа до президента Зеленського. В ньому він вимагає негайно звільнити посла України в США Оксану Маркарову, звинувачуючи її у втручанні в американські вибори. Підставою для такої вимоги є, на думку Джонсона, організований Маркаровою візит Зеленського до Пенсільванії, під час якого його супроводжували лише представники демократів. Також він повідомив, що не планує зустрічатися із Зеленським під час його візиту до Вашингтона. Раніше від такої зустрічі відмовився й сам Дональд Трамп.

Того ж дня голова Наглядового комітету Палати представників Конгресу США республіканець Джеймс Комер розпочав розслідування щодо нещодавнього візиту президента України Володимира Зеленського на завод із виробництва боєприпасів у Пенсильванії. Комер направив листи главі Пентагону Ллойду Остіну, генеральному прокурору Мерріку Гарланду та юрисконсульту Білого дому Едварду Сіскелу, звинувативши адміністрацію президента Джо Байдена та віцепрезидентки Камали Гарріс у тому, що вона сприяла потенційному втручанню в президентські вибори 2024 року.

На думку Комера, поїздку було організовано для агітації за Гарріс, яка балотується в президенти. Крім того, він заявив, що поїздку було здійснено з використанням ресурсів платників податків. Мовляв, адміністрація Байдена—Гарріс використала для рейсу Зеленського до Пенсильванії літак Військово-повітряних сил США.

Українська сторона, вочевидь, не очікувала такої бурхливої реакції й розгубилася. Вона несвідомо стала учасником подій, яких намагалася триматися осторонь. А зараз не знає, як правильно реагувати. Незаперечним є одне: в організації поїздки Зеленського до США було допущено серйозні дипломатичні прорахунки. Той, хто планував графік і програму перебування українського президента, мав би передбачити ймовірність саме такого розвитку подій. Візит до ключового «хиткого» штату в розпал виборчої кампанії — дуже ризикована справа. Такий візит обов’язково буде використаний для отримання додаткових політичних балів однією зі сторін. І спричинить невдоволення іншої. Що, зрештою, й сталося.

Справді, з формального погляду, саме посол несе відповідальність за підготовку візиту та його наповнення зустрічами. Як і за допущені дипломатичні ляпи. Але в нинішній українській дипломатії формальні шляхи вже давно не працюють. І якщо взяти цей конкретний візит і затвердження його програми, то треба насамперед говорити про відповідальність позаштатного американського радника Зеленського Ендрю Мака, на якого так покладається глава ОПУ Андрій Єрмак, профільного заступника Єрмака Ігоря Жовкви та близького до Банкової міністра закордонних справ Андрія Сибіги. Й лише потім згадувати посла Маркарову.

Але проблема нині ширша за «пенсильванський ляп». Передвиборча риторика Дональда Трампа останнім часом зазнала певних змін. Кандидат від республіканців активно осідлав тему загрози ядерної війни. Трамп вбачає в цьому певний потенціал для мобілізації виборців. Ніхто з американців, зрештою, не хоче стати свідком ядерної війни на території США. 17 вересня The Hill опублікувало спільну статтю Роберта Ф. Кеннеді-молодшого й Дональда Трампа-молодшого. Основний зміст матеріалу зводиться до такого: США мають негайно розпочати переговори з Москвою, щоб запобігти ядерній війні, яка знищить людську цивілізацію. Автори статті називають ідею дозволити Україні завдавати удари по російській території небезпечною. А також звинувачують адміністрацію Байдена—Гарріс у підштовхуванні світу до ядерного апокаліпсису.

Пропозиції, які привіз до США Зеленський, за логікою «борців із ядерним апокаліпсисом» із команди Трампа, навпаки, ведуть світ до катастрофи. А тут іще й інтерв’ю українського президента The New Yorker долило оливи у вогонь. А також його численні заяви, зокрема й із трибуни ООН, про наміри Москви вдарити по українських АЕС…

Тему «втручання в американські вибори» теж, як бачимо, розкручуватиме Трамп і його команда. І Україна в їхній риториці може постати поруч із країнами, чиє реальне втручання не викликає сумнівів, — Іраном, Китаєм, Північною Кореєю чи тією ж Росією.

Сподіватися, що шторм навколо візиту Зеленського стихне сам собою, не варто. Навпаки, ця тема розкручуватиметься протягом виборчої кампанії. Цілком імовірно, що незабаром ми станемо свідками нових викриттів республіканців про українську корупцію, таємні контакти між російською та українською сторонами чи інші скандальні процеси, які добре відомі американцям і якими так класно відволікати увагу виборців від власних загравань із Путіним. Та й Москва тут із радістю допоможе. Там теж багато про що знають…

А може, зустріч Зеленського з Трампом, можливість якої, судячи із останніх заяв обох сторін, все ж не виключається, дещо знизить напруження публічних суперечок, хоча глибинно настрій і ставлення Трампа до України нам усім уже зрозумілі. І це викликає серйозні занепокоєння.

Якщо вибори виграє Дональд Трамп, вибудовувати з ним якусь комунікацію однаково доведеться. Від цього Україні нікуди не дітися, хочеться цього чи ні. Щоб урятувати ситуацію й остаточно не зіпсувати стосунки з республіканцями, потрібно терміново вжити заходів. Але, як стверджує ряд українських дипломатів із багатим досвідом, посла Маркарову відкликати в жодному разі не варто. Очевидно, в ситуації, що склалася, їй буде важко спілкуватися з республіканцями та справлятися з величезним обсягом роботи й складністю американських політичних процесів. Тому вона, навпаки, потребує посилення, як бюджетного, так і кадрового. Потрібно, щоби посол мала змогу бути присутньою на якомога більшій кількості заходів. Також потрібно терміново найняти воістину висококласних фахівців — політтехнологів, піарників, лобістів, які б допомогли загасити цей скандал, аби він не набув загрозливих масштабів, і активніше працювати з американськими медіа, спільнотами, українською діаспорою та лідерами думок. Можна також відмовитися від послуг тих, хто не справляється з обов’язками. Наприклад, пана Ендрю Мака.

Нам потрібна грамотна стратегія щодо США та якісна фахова дипломатія. Час, коли можна було отримувати результат на харизмі лідера країни, яка веде боротьбу за існування, вже минув. Настав час для копіткої роботи, часто непублічної, але результативнішої. Проблема в тому, що поруч із Зеленським критично бракує людей, які б могли давати йому мудрі поради. А вони зараз дуже потрібні.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
США волнует не наш план победы, а как выглядит поражение России
ГЛАВКОМ NET
2024-09-26T17:15:07Z
Украины больше нет: Трамп шокировал новым заявлением о войне
Comments UA
2024-09-26T07:31:07Z
Против РФ сыграл придуманный ею миф. Почему враг недооценил наступление на Курщину
Comments UA
2024-09-26T17:42:31Z
"Война станет глубже и тяжелее в 2025-2026 годах": неутешительный прогноз Британии
GlavRed
2024-09-22T17:30:30Z
Красный Крест РФ не исключен из Международной Федерации: омбудсмен отреагировал, подробности
Фокус
2024-09-27T15:24:12Z
Закон не для всех: на Запорожье организовали схему выезда депутатов за границу
Comments UA
2024-09-27T15:21:59Z
В США объяснили, почему Китай боится поражения Путина
Хвиля
2024-09-22T00:00:17Z
NYT: Фейковый Кулеба звонил сенатору США и спрашивал о дальнобойных ударах по России
Европейская правда
2024-09-26T11:18:39Z
Спикер Палаты представителей требует увольнения посла Украины в США
ZN UA
2024-09-25T20:22:50Z
Палочки вверх: скончалась легендарная актриса из "Гарри Поттера"
Знай
2024-09-27T15:27:52Z
У известной русской певицы внезапно скончался молодой сын
Comments UA
2024-09-20T20:57:31Z
Народная артистка Украины спела в церкви в российской Судже
Апостроф
2024-09-20T15:30:58Z
Российская певица после развода рассказала правду о своем "идеальном браке"
Comments UA
2024-09-24T19:36:35Z
От древнерусской живописи до российского медиаарта: резиденты VS Gallery представили свои работы в Пекине
Marie Claire
2024-09-27T15:25:59Z
С вышивкой в ​​виде колосьев: как создавался лонгслив Зеленского для встречи с Байденом/Президент остановил свой выбор на украинском бренде
Апостроф
2024-09-27T15:24:44Z
Катастрофически тяжело: вдова Виталия Билоножко рассказала о жизни после смерти мужа/Они прожили вместе более 40 лет
Апостроф
2024-09-23T14:15:10Z
Прямые брови возвращаются в моду и подходят практически всем: в чем секрет
Обозреватель
2024-09-16T16:08:08Z
«Новый сезон-2024»: самые стильные образы российских звезд на фестивале
Marie Claire
2024-09-16T15:25:02Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
В каком возрасте на теле увеличивается количество родинок
Comments UA
2024-09-23T08:51:01Z
Альтернативная медицина: чем занимаются хиропрактики и кому они могут помочь
Comments UA
2024-09-27T14:57:38Z
Изоляция не причина, но есть нюанс: ученые не нашли связи между одиночеством и развитием болезней
Фокус
2024-09-27T14:45:57Z
Около 200 очагов опасности: ученые выявили больше сотни смертельных веществ в пищевой упаковке
Фокус
2024-09-27T13:57:44Z
Убийственный "коктейль": почему нельзя смешивать водку с пивом
Comments UA
2024-09-27T13:57:33Z
Можно ли испортить зрение, если читать в темноте
Comments UA
2024-09-27T13:36:10Z
Доктор 20 лет проводил незаконные операции по увеличению пениса: считал, что "лечит" их
Знай
2024-09-27T13:30:31Z
Польза или вред: как молоко и сахар влияет на организм и спортивные результаты
Comments UA
2024-09-27T12:45:18Z
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
"Моя королева": Александр Усик поздравил жену с годовщиной свадьбы
Фокус
2024-09-25T12:15:54Z
Усик прокомментировал свое задержание в Польше
Comments UA
2024-09-18T04:12:16Z
Жена голкипера сборной Украины показал себя в откровенном бикини и "разорвала" Instagram. Фото
Обозреватель
2024-09-15T14:01:03Z
Тренер Челси похвалил Мудрика перед матчем АПЛ
Корреспондент
2024-09-27T14:18:44Z
Фьюри уверяет, что все еще не начал готовиться к реваншу с Усиком
Корреспондент
2024-09-27T13:54:12Z
УЕФА признал судейскую ошибку, которая повлияла на определение победителя Евро-2024
ZN UA
2024-09-23T15:19:34Z
Александра Усика арестовали в аэропорту Кракова
UAToday
2024-09-18T03:24:18Z
Российские дроны "взорвали" дачу Ломаченко под Одессой. Фото
Обозреватель
2024-09-14T16:19:39Z
Зачем нужно готовить из капусты 25 сентября и как защитить себя от порчи: приметы, обряды и запреты на Сергея
Знай
2024-09-25T02:03:35Z
Китай впервые вывел в море все свои авианосцы – СМИ
Корреспондент
2024-09-25T02:15:37Z
Умеров рассказал, как возросли темпы мобилизации в Украине
Хвиля
2024-09-23T17:30:59Z
Прогноз ужасает: в ООН рассказали, сколько лет может уйти на полное разминирование Украины
Comments UA
2024-09-21T12:21:23Z
В Минобороны анонсировали три формы отсрочки в "Резерв+": когда они появятся
Фокус
2024-09-27T15:28:38Z
В Беларуси испытали комплексы "Полонез-М", которые якобы бьют на 300 км
Фокус
2024-09-27T15:06:21Z
Не дадим России нас обойти: Умеров рассказал о производстве дронов в 2025 году
ZN UA
2024-09-22T00:36:02Z
В Умани ввели особый режим на въезд
Корреспондент
2024-09-23T16:13:13Z
США объявили новый пакет военной помощи Украине: что в него вошло
ZN UA
2024-09-26T07:49:58Z
Улицы Степана Бандеры и полка «Азов»: в Харькове требуют новых переименований
Comments UA
2024-09-23T14:06:55Z
Митинги против ВСУ в Покровской громаде: правда ли это
Comments UA
2024-09-23T15:30:29Z
Появились фото с места попадания в Харькове
Корреспондент
2024-09-21T23:18:54Z
"Город еще не захвачен": в Угледар пытаются прорваться российские ДРГ, — ОВА
Фокус
2024-09-25T15:27:55Z
Россияне атаковали Донбасс: пострадали семь человек
Корреспондент
2024-09-27T15:21:23Z
Наступление россиян в Курской области провалилось - СМИ
Корреспондент
2024-09-27T15:12:07Z
Стерненко показал документы относительно российского гражданства Труханова
Апостроф
2024-09-17T17:03:42Z
Украина привела доказательства причастности России к удару по миссии Красного Креста
Апостроф
2024-09-21T12:09:31Z
Синоптики дали прогноз погоды на сегодня 21 сентября в Украине
UAToday
2024-09-21T06:54:10Z
В Нежине полицейский на авто сбил насмерть военного
Корреспондент
2024-09-27T15:27:55Z
В Киеве похитили и пытали гражданина Турции
Апостроф
2024-09-26T17:12:43Z
В Южно-Африканской республике выпало рекордное количество снега - на дорогах коллапс
ZN UA
2024-09-21T23:07:15Z
Пытался убить владельца овощной базы: в Киеве суд вынес приговор фигуранту резонансного дела. Фото
Обозреватель
2024-09-18T17:30:46Z
ГБР завело дело по факту избиения инструктором курсанта на учебном полигоне в Кировоградской области
Известия Киев
2024-09-27T14:31:22Z
Несчастный случай на производстве: на столичном предприятии покалечился работник
Comments UA
2024-09-27T14:24:38Z
Оккупанты снова запустили «Кинжалы» и КАБы по Украине
Comments UA
2024-09-27T14:21:50Z
Момент прилета по Краматорску попал на видео
Корреспондент
2024-09-27T14:04:41Z
Из-под завалов админздания в Кривом Роге извлекли еще два тела
Comments UA
2024-09-27T13:39:55Z
В чем встречать Новый 2025 год Зеленой Деревянной Змеи: рекомендации по знакам Зодиака
Marie Claire
2024-09-26T18:00:52Z
Вкусное, мягкое и нежное: рецепт идеального теста для пельменей
Политека
2024-09-20T15:33:42Z
Котик забатонился: что значит, если пушистик лежит в позе буханочки и стоит ли нервничать из-за этого
Знай
2024-09-20T04:51:57Z
Гуляш, которые тает во рту: рецепт сытного блюда
Фокус
2024-09-19T17:21:37Z
Лучшие идеи поздравлений для лучшей подруги: душевные слова на день рождения
Comments UA
2024-09-27T15:09:52Z
Назад дороги нет: 10 ситуаций, когда развод — самое верное решение
Marie Claire
2024-09-27T14:30:26Z
Лунный гороскоп на 22 сентября, воскресенье
Marie Claire
2024-09-21T22:46:59Z
Гороскоп на 21 сентября 2024 года по картам Таро для всех знаков зодиака
UAToday
2024-09-20T15:33:00Z
Как отсутствие отца в детстве влияет на мужчину: 7 последствий
Marie Claire
2024-09-20T07:01:59Z
Украинским водителям придется заплатить более 50 тысяч гривен: за какое нарушение грозит жесткое наказание
Обозреватель
2024-09-15T16:21:46Z
Паркинг с суперкарами: в Киеве на стоянке супермаркета заметили эксклюзивные авто
Фокус
2024-09-25T07:21:56Z
Ford снова будет производить авомобили в Индии
Корреспондент
2024-09-14T03:36:24Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
В Норвегии установлен новый мировой рекорд по объемам продажи электромобилей
Известия Киев
2024-09-27T15:29:42Z
Mercedes-Benz презентовал спортивный дом на колесах на базе V-Class
Фокус
2024-09-27T15:00:04Z
Savage Arms выпустила новое ружье с рычажным затвором: что известно о модели REVEL
Фокус
2024-09-27T14:36:28Z
Спортивный собрат VW ID.4: возрожденный Ford Capri возвращается на рынок
Фокус
2024-09-27T14:15:30Z
От Geely и Volvo: представлено первое серийное авто для геймеров
Фокус
2024-09-27T12:21:27Z
У украинцев хотят отобрать льготы, придумали новую причину: появился законопроект
Политека
2024-09-26T18:04:35Z
Цена выросла: сколько стоит лук в Украине
ZN UA
2024-09-21T06:03:53Z
Литва демонтирует целую ТЭЦ, чтобы передать ее Украине – фон дер Ляен
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T06:06:14Z
Нефтяные доходы РФ упали до минимума за восемь месяцев
Корреспондент
2024-09-24T17:12:58Z
В прокуратуре сорвали собственную инициативу снова запретить Полтавскому ГОКу использовать вагоны
Апостроф
2024-09-27T15:24:10Z
Авто становится непозволительной роскошью: новые акцизы на горючее обдерут водителей до нитки
Знай
2024-09-27T15:21:18Z
Одна из стран ЕС легализовала производство самогона, есть интересный нюанс
ГЛАВКОМ NET
2024-09-13T18:30:54Z
Во вторник отключать свет по графикам не будут, но электричество нужно экономить, - ДТЭК
Комсомольская правда
2024-09-16T15:16:51Z
Украина не обращает внимания на Россию и кормит страны по всему миру: Зеленский рассказал, как работает морской зерновой коридор
Обозреватель
2024-09-18T17:41:10Z
Умные часы Apple: инновации на вашем запястье
Espreso
2024-09-20T14:17:54Z
Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
GameMag
2024-09-19T03:02:11Z
Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
GameMag
2024-09-19T01:32:18Z
"Технологии не стоят на месте": Sony начала думать о PlayStation 5 Pro еще до выхода оригинальной PlayStation 5
GameMag
2024-09-27T15:01:19Z
Спутниковый интернет Starlink добавил 1 млн пользователей с мая: как это произошло
Фокус
2024-09-27T15:00:30Z
Больше, тоньше и интеллектуальнее: детали релиза iPhone 16 и других новинок на ивенте Apple Glowtime
Фокус
2024-09-27T14:51:51Z
Новый инструмент за 30 часов проделывает детективную работу, которая заняла бы 80 лет
Фокус
2024-09-27T14:22:57Z
Мягкая сила Китая: Новый трейлер Civilization VII посвятили Конфуцию
GameMag
2024-09-27T13:55:38Z
Джейсан Шрайер: Blizzard создает для Microsoft шутер во вселенной StarCraft
GameMag
2024-09-27T13:40:57Z