З початку осені ціни на груші на оптовому ринку «Шувар» у Львові майже подвоїлися. Середня вартість за кілограм цього фрукту зараз становить 55 гривень. За словами Тетяни Попович, керівника відділу маркетингу ринку «Шувар», різке зростання цін є наслідком недостатнього врожаю, що міг бути викликаний несприятливими погодними умовами, такими як засуха або весняні заморозки.
«У порівнянні з минулим роком, а також попередніми двома-трьома роками, ми спостерігаємо значне подорожчання груш. Це може свідчити не лише про проблеми з урожаєм, але й про скорочення площ під вирощування цієї культури в Україні або в країнах основних постачальників», – зазначає Попович.
Аналітики прогнозують, що ціни на груші можуть продовжувати зростати, якщо імпорт не зможе компенсувати дефіцит на внутрішньому ринку.