MY.UAНовини
Вперше з часів Гітлера: хто переміг на виборах в Австрії і як це загрожує Україні та ЄС
Вперше з часів Гітлера: хто переміг на виборах в Австрії і як це загрожує Україні та ЄС

Вперше з часів Гітлера: хто переміг на виборах в Австрії і як це загрожує Україні та ЄС

29 вересня в Австрії відбулися парламентські вибори. Їхні результати не здивували (соціологи все знали ще до голосування), проте, дали світу черговий привід для занепокоєння, а когось відверто шокували.

Підсумки виборів говорять, що FPÖ отримує 29,2% і претендуватиме на 52 місця в австрійському парламенті. І хоча остаточні результати оголосять лише 3 жовтня, висновки вже можна робити зараз і головний полягає в тому, що вперше з часів Гітлера перемогу на виборах святкували представники ультраправої політичної сили, а місцева "Партія свободи" якраз саме така.

    24 Канал пояснює, що трапилося в Австрії та розповідає, чим Європі та Україні загрожує Партія свободи Австрії (FPÖ).

    Як перемога ультраправих в Австрії загрожує Україні

    Так, ця перемога не означає автоматичне потрапляння у владу, адже суперники – правоцентристи з правлячої Австрійської народної партії (ÖVP) на чолі з канцлером Негаммером і Соціал-демократична партія Австрії (SPÖ) – набрали 26,5% і 21% відповідно.

    • Втім, тенденції очевидні: ÖVP у порівнянні з попередніми виборами-2019 втратила аж 11% голосів (це були "золоті часи" надпопулярного та харизматичного Себастьяна Курца).
    • Натомість "Партія свободи" добрала цілих 13%, тобто подвоїла власний результат 5-річної давнини. І це за дуже високої явки в майже 75%.

    Так, виборці гучно заявили про своє "фе" чинній коаліції правоцентристів Курта Негаммера та Партії зелених (набрала 8%, а 5 років тому мала солідні 13,9%).


    Результати виборів в Австрії / Інфографіка Der Standard

    Найгірше, що результат ультраправих засвідчує не лише провал влади, але й відсутність чіткої стратегії у всіх демократичних сил країни. Бо не від хорошого життя виборець починає шукати "простих рішень" і знаходить їх в ультраправих популістів.

    Зверніть увагу! Австрія, відповідно до Конституції, є нейтральною державою, що відстоює позаблоковий статус. Втім, Відень підтримує санкції прои агресора, а канцлер Негаммер є підкреслено приязним до України. І хоча у відносинах України та Австрії є певні нюанси, в цілому їх можна назвати благонадійними.

    В межах цієї усталеної схеми Австрія надавала Україні гуманітарну та фінансову підтримку, а головне – не блокувала на рівні ЄС ані нашої євроінтеграції, ані зусиль інших членів ЄС щодо збройної підтримки Києва.

    "Партія свободи" є давнім критиком такого курсу та дуже вороже ставиться до України, натомість Путін і Росія для них – найкращі друзі. Таким чином, потенційна поява додатково до Угорщини та Словаччини ще третього проросійського союзника в ЄС може значно зашкодити та загальмувати усі процеси підтримки України. І саме цього й бажає "Партія свободи".

    Що відомо про FPÖ та ситуацію в Австрії

    Що відомо про FPÖ, крім того, що це ультраправі. Очолює цю політичну силу колишній міністр внутрішніх справ в першому уряді Курца Герберт Кікль. Як і належить лідерам таких партій, це політичний троль і доволі цікавий персонаж.

    У своїх заявах він балансує на межі і часто дозволяє собі відверті крайнощі. Однією з таких особливостей є неофіційне прізвисько Кікля – "народний канцлер". Нагадаємо, що саме так колись називали іншого громадянина Австрії – Адольфа Гітлера.


    Кікль (на передньому плані ліворуч) хоче стати "народним канцлером" / Фото Helmut Fohringer/APA/dpa/picture alliance

    Водночас найвідомішим членом цієї політсили є навіть не Кікль і не фактичний творець партії Йорг Гайдер, а колишня міністерка закордонних справ Австрії Карін Кнайсль.

    Так, та сама дама, яка танцювала з Путіним на власному весіллі, а нині втекла до Росії і звідти розповідає, як добре в Москві і як погано в Європі.


    Танці Путіна та Кнайсль / Фото Roland Schlager / AFP

    До речі, тема денацифікації Австрії доволі непроста, бо її фактично в країні не відбулося. Попри те, що Австрія була батьківщиною для багатьох лідерів нацистів, після завершення Другої світової війни ця країна була оголошена жертвою Гітлера, а не співучасницею його злочинів. А тому не проходила денацифікацію та не "пропрацювала тему минулого".

    Наслідком цього ставали неприємні казуси, коли, наприклад, президентом Австрії (і майбутнім генсеком ООН) виявлявся колишній член нацистської партії (нібито простий лікар під час війни, а нібито й учасник каральних операцій на Балканах).

    Також наслідком амнезії суспільства стало відродження ультраправих та їхнє толерування в країні. Бо з роками в свідомості австрійців сформувався стереотип "Це не ми, а поганий Гітлер", завдяки чому стала можлива поява таких партій як FPÖ. А також їхнє перетворення з маргіналів на мейнстрім.

    Повернення "народного канцлера": хто такий Герберт Кікль

    Зростання популярної "Партії свободи" відбуваєтся в Австрії хвилями.

    • Остання така хвиля припала на останні 5 років. Цьому сприяла "коронокриза" – Кікль та його партія вдало паразитували на цій темі та завдяки критиці не надто успішних дій влади та поширенню різних теорій змов здобула неабику популярність. Сам Герберт Кікль принципово та показово ігнорував масковий режим і всіляко глузував із карантинних обмежень.
    • Іншим "коником" ультраправих стало питання міграції. Кікль на початку 2023 року заявив про необхідність депортації мігрантів та створення закритої "австрійської фортеці".
    • Після початку повномасштабного вторгнення Росії "Партія свободи" зробила мішенню для інформаційних атак і українських біженців.

    Також Кікль неодноразово заявляв, що "Путіну потрібно дати можливість зберегти обличчя". Політик жорсто засудив візит президента Австрії ван дер Беллена до України та назвав його "загрозою суверенітету", намагався зірвати трансляцію виступу Президента України Зеленського в австрійському парламенті, лякаючи колег-депутатів гнівом росіян.

    Не дивно, що перемозі "Партії свободи" дуже зрадів угорський прем’єр Віктор Орбан, але ще більше, мабуть, зраділи в Москві. Пояснення тут просте – партія Кікля, як і належить європейським ультраправим, давно та послідовно займає проросійську позицію та обстоює зняття з росіян санкцій та негайні мирні переговори з Кремлем. До речі, як і партія Орбана "Фідес". Цей факт навіть дає підстави гірко жартувати про відновлення Австро-Угорщини, але як агентів впливу Москви.


    Орбан, Бабіш і Кікль створили новий альянс у ЄС / Фото з фейсбук-сторінки Бабіша

    Нині FPÖ наполягає, що всі економічні негаразди австрійців саме від війни й покращення прийде лише тоді, коли Москву вдасться умиротворити. Звісно, коштом поступок від України. Доволі дивно це чути від країни, яка сама в1938 році стала жертвою подібного умиротворення, але маємо те, що маємо.

    Чи стане FPÖ новою владою в Австрії

    Втім, є й добрі новини. Європа зробила правильні висновки з попередньої перемоги ультраправих, яка, нагадаємо, привела до абсолютної влади Гітлера та Другої світової війни з мільйонами жертв. Ця історія стала нагадуванням і найкращою вакциною зі слоганом "ніколи знову".

    Дія цього препарату, що отримав неофіційну назву "санітарний кордон", поширюється навіть у ситуації, коли ультраправі перемагають на виборах, і полягає у відмові інших політичних сил від співпраці з ними.

    Так, політичні інститути виступають як запобіжники проти того, за кого голосує "мудрий виборець", а токсичність альтрайтів переважає потенційні зиски від співпраці з ними інших політичних сил.

    Саме це, до прикладу, ми бачили на місцевих виборах у Тюрінгії та Саксонії, де перемоги здобули представники ультраправих фанатів того, що "з нацистами було не все так однозначно".

    Схожа історія відбулася й у Нідерландах, де ультраправому переможцю виборів Герту Вілдерсу (до речі, його політсила також ​носить назву "Партія свободи") довелося заради створення дієвої коаліції відмовитись від власних прем'єрських амбіцій та суттєво обмеження політичних апетитів. У підсумку компроміс перетворив радикальних альтрайтів на звичайних консерваторів.

    Дещо інша ситуація була в Італії, де перемогла ціла коаліція ультраправих, втім, їхньою основою для компромісу стала любов до Італії, а не до Путіна (як у німецьких та австрійських колег).

    Останній аргумент дає надію, що "Партія свободи" залишиться в опозиції, а нову владну конфігурацію сформують демократичні сили. Втім, є у Австрії є свої давні лайфхаки щодо того, як обходити "санітарний кордон", а значить – існують також і сценарії коаліції, що поєднає партії Кікля та Негаммера.

    Схожі прецеденти були, але ультраправі завжди були в ролі молодших партнерів і завжди мали великі проблеми. Вперше така конфігурація відбулася у 2000-му. "Партія свободи" взяла на виборах аж 27% (навіть більше, ніж у 2024) – тоді на на австрійські вулиці на протести вийшли тисячі людей, а країни ЄС ввели проти Австрії двосторонні санкції та запровадили дипломатичний бойкот (Ізраїль навіть відкликав посла з Відня). Так показала себе система "санітарного кордону", точніше, її зовнішній варіант.

    У підсумку тодішньому лідеру FPÖ відкритому неонацисту Йоргу Гайдеру довелося оголосити про відставку та піти в тінь (свою владу в партії він зберіг, але на наступних виборах 2002 року на FPÖ чекав розгром).

    Санітарний кордон-2024

    Нині повторення сценарію 2000-го року навряд чи можливе, мовиться насамперед про дипломатичний бойкот. Також є підстави вважати, що Негаммер все ж не наважиться на угоду з дияволом, на боротьбі з яким побудував усю виборчу кампанію або хоча б пригадає події 2019 року й так званий "Ібіца-гейт".

    Нагадаємо, тоді лідера Партії свободи та віцеканцлера Гайнц-Крістіан Штрахе було викрито як російського агента впливу. Цей скандал призвів до відставки першого уряду Себастьяна Курца та дострокових виборів.

    Ввечері, в день виборів Курт Негаммер все ж підтвердив, що не планує наразі союзу з FPÖ. Натомість його партія ще не сказала останнього слова. Тому можливі варіанти, навіть з переходом "санітарного кордону".

    Тоді залишиться єдиний запобіжник у вигляді вето президента ван дер Беллена – це давній прихильник України, а також послідовний критик ультраправих.

    У випадку, якщо демократичні сили Австрії порозуміються, FPÖ залишиться за бортом, але це також означатиме, що тепер ультраправі посилять свої позиції та зможуть блокувати важливі ініціативи влади як головна опозиційна сила, яка ні за що не відповідає, але на все матиме особливу думку.

    Теги за темою
    ЕвросоюзАвстрия
    Поділитися
    Поділитися сюжетом
    Джерело матеріала
    Згадувані персони
    Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
    Фокус
    2024-09-18T16:15:38Z
    Простой тест, который поможет определить деменцию на ранней стадии
    Marie Claire
    2024-09-28T00:00:50Z
    6 признаков того, что ваш антивозрастной крем вреден для кожи
    Marie Claire
    2024-09-28T03:00:49Z
    Астрологический прогноз на октябрь 2024 по знакам Зодиака
    Marie Claire
    2024-09-29T22:51:19Z
    Выбросить немедленно: 9 самых вредных продуктов для здоровья сердца
    Фокус
    2024-09-30T20:06:51Z
    Гепатит у детей: причины появления и симптомы заболевания
    Comments UA
    2024-09-30T15:03:52Z
    Мужчины взялись колоть ботокс в мошонку: новая мода набирает обороты
    Знай
    2024-09-29T20:30:22Z
    Наращивают мышцы и клетки мозга: ученые раскрыли новую пользу физических упражнений
    Фокус
    2024-09-29T19:06:53Z
    В каком возрасте на теле увеличивается количество родинок
    Comments UA
    2024-09-23T08:51:01Z
    У известной русской певицы внезапно скончался молодой сын
    Comments UA
    2024-09-20T20:57:31Z
    Брак певицы с Украины и российского стриптизера трещит по швам
    Comments UA
    2024-09-29T20:15:32Z
    Народная артистка Украины спела в церкви в российской Судже
    Апостроф
    2024-09-20T15:30:58Z
    Российская певица после развода рассказала правду о своем "идеальном браке"
    Comments UA
    2024-09-24T19:36:35Z
    «Стеклодув» выйдет в российский прокат в 2025 году — лента выдвинута на «Оскар»
    GameMag
    2024-09-30T18:40:25Z
    Модная ведьма Стиви Никс: эволюция образов певицы, которая отказалась следовать трендам и стала иконой стиля
    Marie Claire
    2024-09-30T18:01:12Z
    Катастрофически тяжело: вдова Виталия Билоножко рассказала о жизни после смерти мужа/Они прожили вместе более 40 лет
    Апостроф
    2024-09-23T14:15:10Z
    Трудно узнать: что случилось со звездой "Сватов" путинисткой Людмилой Артемьевой
    GlavRed
    2024-09-29T16:27:26Z
    Палочки вверх: скончалась легендарная актриса из "Гарри Поттера"
    Знай
    2024-09-27T18:06:56Z
    Украины больше нет: Трамп шокировал новым заявлением о войне
    Comments UA
    2024-09-26T07:31:07Z
    Феномен Трампа
    ГЛАВКОМ NET
    2024-09-30T18:45:58Z
    "Война станет глубже и тяжелее в 2025-2026 годах": неутешительный прогноз Британии
    GlavRed
    2024-09-22T17:30:30Z
    В США объяснили, почему Китай боится поражения Путина
    Хвиля
    2024-09-22T00:00:17Z
    Ливанская армия отступает от границы с Израилем - СМИ
    Корреспондент
    2024-09-30T20:27:08Z
    Михаил Шейтельман оценил отношения Зеленского с Трампом и Харрис: «Прямо 8 кругов ада»
    Знай
    2024-09-30T20:21:44Z
    Против РФ сыграл придуманный ею миф. Почему враг недооценил наступление на Курщину
    Comments UA
    2024-09-26T17:42:31Z
    Спикер Палаты представителей требует увольнения посла Украины в США
    ZN UA
    2024-09-25T20:22:50Z
    Зеленский о результатах визита в США: "Я думаю, что мы сохранили двухпартийную поддержку Украины"
    ZN UA
    2024-09-29T21:37:05Z
    В Запорожье заявили, что оккупанты готовят штурмы, а не наступление
    Comments UA
    2024-09-30T19:51:18Z
    Ситуация очень печальная: синоптик рассказала, когда в Украине ждать дождей
    Апостроф
    2024-09-29T09:03:41Z
    Стало известно, сколько жителей ВОТ мобилизовала РФ с начала года
    Корреспондент
    2024-09-30T02:30:04Z
    Если не хотите переплачивать: важное предупреждение от "Киевводоканала" и "Киевтеплоэнерго"
    Знай
    2024-09-29T10:06:19Z
    Россияне зашли в Угледар с двух направлений – DeepState
    ZN UA
    2024-09-30T20:04:27Z
    Киев расширяет программы поддержки ветеранов - Кличко на Втором Киевском Форуме ветеранов
    Апостроф
    2024-09-30T19:33:06Z
    Улицы Степана Бандеры и полка «Азов»: в Харькове требуют новых переименований
    Comments UA
    2024-09-23T14:06:55Z
    Митинги против ВСУ в Покровской громаде: правда ли это
    Comments UA
    2024-09-23T15:30:29Z
    Появились фото с места попадания в Харькове
    Корреспондент
    2024-09-21T23:18:54Z
    В Польше призвали вернуть украинских мужчин домой, и отправить на фронт
    Знай
    2024-09-29T20:12:36Z
    Средиземноморская сказка: самая красивая принцесса Греции выходит замуж — первые фото
    Marie Claire
    2024-09-28T09:36:23Z
    Германия готовится к войне в Европе - NTV
    Корреспондент
    2024-09-29T22:42:40Z
    Зачем нужно готовить из капусты 25 сентября и как защитить себя от порчи: приметы, обряды и запреты на Сергея
    Знай
    2024-09-25T02:03:35Z
    Как оккупанты наводят на Украину стаи дронов: появилась версия
    Новости Украины
    2024-09-30T20:21:00Z
    В США показали видео перехвата военных самолетов РФ в районе Аляски
    Корреспондент
    2024-09-30T20:18:42Z
    Китай впервые вывел в море все свои авианосцы – СМИ
    Корреспондент
    2024-09-25T02:15:37Z
    В Умани ввели особый режим на въезд
    Корреспондент
    2024-09-23T16:13:13Z
    Прогноз ужасает: в ООН рассказали, сколько лет может уйти на полное разминирование Украины
    Comments UA
    2024-09-21T12:21:23Z
    У украинцев хотят отобрать льготы, придумали новую причину: появился законопроект
    Политека
    2024-09-26T18:04:35Z
    Подсолнечное и сливочное масло: цены в супермаркетах бьют рекорды
    Знай
    2024-09-29T16:06:42Z
    Украинцы могут остаться без стабильной мобильной связи зимой: в чем причина
    Фокус
    2024-09-30T13:15:44Z
    Требовал 100 тыс. грн взятки: СБУ схватила топ-менеджера "Энергоатома"
    Апостроф
    2024-09-28T23:35:20Z
    В Украине с октября начнут по-новому рассчитывать акциз на сигареты: что будет с ценами
    Хвиля
    2024-09-30T19:39:33Z
    Тарифы на тепло поднимаются: кто окажется в зоне риска
    Знай
    2024-09-30T19:12:21Z
    Великобритания закрыла последнюю угольную электростанцию
    Корреспондент
    2024-09-30T11:24:45Z
    Литва демонтирует целую ТЭЦ, чтобы передать ее Украине – фон дер Ляен
    ГЛАВКОМ NET
    2024-09-21T06:06:14Z
    Цена выросла: сколько стоит лук в Украине
    ZN UA
    2024-09-21T06:03:53Z
    В Киеве похитили и пытали гражданина Турции
    Апостроф
    2024-09-26T17:12:43Z
    В Нежине полицейский на авто сбил насмерть военного
    Корреспондент
    2024-09-27T15:27:55Z
    Пытался убить владельца овощной базы: в Киеве суд вынес приговор фигуранту резонансного дела. Фото
    Обозреватель
    2024-09-18T17:30:46Z
    В Южно-Африканской республике выпало рекордное количество снега - на дорогах коллапс
    ZN UA
    2024-09-21T23:07:15Z
    В Купянске в результате атаки дронов погиб гражданский
    Корреспондент
    2024-09-30T19:00:42Z
    В Одесской области сообщено о подозрении в коллаборационной деятельности работнику ТЦК
    Фокус
    2024-09-30T18:06:35Z
    За границу за $9 тысяч: ГПСУ схватила украинцев во время бегства в Венгрию
    Апостроф
    2024-09-30T17:12:42Z
    Чиновник Минюста собирал "дань" с бизнесменов: его задержали СБУ
    Политека
    2024-09-30T16:01:57Z
    В Англии пара на борту самолета занялась сексом: как ее наказали
    Comments UA
    2024-09-30T15:39:17Z
    В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
    Известия Киев
    2024-09-18T18:15:47Z
    "Моя королева": Александр Усик поздравил жену с годовщиной свадьбы
    Фокус
    2024-09-25T12:15:54Z
    Усик прокомментировал свое задержание в Польше
    Comments UA
    2024-09-18T04:12:16Z
    Александра Усика арестовали в аэропорту Кракова
    UAToday
    2024-09-18T03:24:18Z
    Зоря закрила восьмий тур УПЛ перемогою над Ворсклою
    Football.ua
    2024-09-30T17:01:56Z
    Фьюри пригрозил Усику перед реваншем
    Корреспондент
    2024-09-30T16:36:43Z
    УЕФА признал судейскую ошибку, которая повлияла на определение победителя Евро-2024
    ZN UA
    2024-09-23T15:19:34Z
    Стивенсон сделал прогноз на реванш Усик - Фьюри
    Корреспондент
    2024-09-30T15:12:52Z
    В России предлагают сбросить бомбу на центр Лондона: какая причина
    Comments UA
    2024-09-30T14:12:50Z
    Вкуснее магазинного: бюджетный рецепт сырника "Сникерс" с домашней карамелью
    Политека
    2024-09-28T23:01:58Z
    Вкусное, мягкое и нежное: рецепт идеального теста для пельменей
    Политека
    2024-09-20T15:33:42Z
    Гуляш, которые тает во рту: рецепт сытного блюда
    Фокус
    2024-09-19T17:21:37Z
    Котик забатонился: что значит, если пушистик лежит в позе буханочки и стоит ли нервничать из-за этого
    Знай
    2024-09-20T04:51:57Z
    Лучше обычного хлеба: звезда "Мастер Шеф" дала быстрый рецепт луковой фокаччи
    Политека
    2024-09-30T20:01:07Z
    Что такое «сонмаксинг», и как стремление к «идеальному» сну может испортить здоровье
    Marie Claire
    2024-09-30T19:31:56Z
    Как отсутствие отца в детстве влияет на мужчину: 7 последствий
    Marie Claire
    2024-09-20T07:01:59Z
    В чем встречать Новый 2025 год Зеленой Деревянной Змеи: рекомендации по знакам Зодиака
    Marie Claire
    2024-09-26T18:00:52Z
    Гороскоп на 21 сентября 2024 года по картам Таро для всех знаков зодиака
    UAToday
    2024-09-20T15:33:00Z
    В Норвегии установлен новый мировой рекорд по объемам продажи электромобилей
    Известия Киев
    2024-09-27T15:29:42Z
    Паркинг с суперкарами: в Киеве на стоянке супермаркета заметили эксклюзивные авто
    Фокус
    2024-09-25T07:21:56Z
    На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
    Фокус
    2024-09-17T16:42:11Z
    Бюджетный эксклюзив: представлен особый лимитированный "Логан"
    Фокус
    2024-09-30T15:42:42Z
    Ford представил семейный кроссовер за $18 000 с богатым оснащением
    Фокус
    2024-09-30T13:45:30Z
    Единственная дочь Михаэля Шумахера вышла замуж и показала свадебное фото
    Фокус
    2024-09-30T10:06:02Z
    В Африке скрестили старинный Ford Mustang и современный BMW M3
    Фокус
    2024-09-30T09:36:57Z
    Итальянский американец: в Украине появился мощный и недорогой кроссовер Dodge
    Фокус
    2024-09-30T07:51:51Z
    Новая "шестерка" Mazda выходит на рынок: подробности и цены
    Фокус
    2024-09-30T07:06:09Z
    Digital Foundry: От выпуска мощной консоли PlayStation 5 Pro выиграют даже те, кто не собирается ее покупать
    GameMag
    2024-09-29T21:16:06Z
    The Callisto Protocol, Mortal Kombat 1, Lies of P и многие другие игры для PS5 получили маркировку PS5 Pro Enhanced в PS Store
    GameMag
    2024-09-28T21:13:43Z
    Мощный взрыв навсегда изменил Землю: ученые рассказали, что произошло
    ZN UA
    2024-09-28T10:49:04Z
    Умные часы Apple: инновации на вашем запястье
    Espreso
    2024-09-20T14:17:54Z
    Борьба за смартфоны: Epic Games судится с Google и Samsung
    GameMag
    2024-09-30T20:12:56Z
    Без ИИ и Web3: Создатели Vampire Survivors запустили издательство видеоигр
    GameMag
    2024-09-30T19:47:26Z
    Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
    GameMag
    2024-09-19T03:02:11Z
    Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
    GameMag
    2024-09-19T01:32:18Z
    "Здесь была дыра": Диски с ремейком Silent Hill 2 для PlayStation 5 раньше времени оказались у игроков — берегитесь спойлеров
    GameMag
    2024-09-30T19:28:17Z