MY.UAНовини
Вищі податки, перерахунок субсидій і останній перехід на зимовий час: що зміниться з 1 жовтня
Вищі податки, перерахунок субсидій і останній перехід на зимовий час: що зміниться з 1 жовтня

Вищі податки, перерахунок субсидій і останній перехід на зимовий час: що зміниться з 1 жовтня

Запровадження лімітів на перекази між картами

З 1 жовтня НБУ вводить тимчасовий ліміт на перекази між фізичними особами за схемою "картка на картку". Обмеження діятиме протягом шести місяців, а максимальна сума переказів становитиме 150 000 гривень на місяць.

За даними НБУ, 98% клієнтів здійснюють щомісячні перекази, що не перевищують встановленого ліміту. Тому передбачається, що нові правила не матимуть значного впливу на більшість населення України.

Водночас перекази за реквізитами IBAN не підпадають під ці обмеження, а також ліміт не діятиме також для наступних операцій:

  • перекази на рахунки волонтерів, які відповідають визначеним критеріям;
  • перекази осіб з підтвердженими щомісячними доходами, що перевищують ліміт;
  • перекази між власними рахунками клієнта в одному банку;
  • перекази від юридичних осіб.

Для чого НБУ запроваджує ліміт на перекази

Цей ліміт запроваджено для запобігання використанню платіжних систем у злочинних цілях. Обмеження стосуватиметься лише переказів між рахунками в одному банку на користь інших фізичних осіб.

Одноразова виплата родинам військовослужбовців

24 вересня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №1090, якою затвердив новий порядок виплати одноразової грошової допомоги у випадку загибелі або інвалідності військовослужбовця.

Важливо! Мова йде про компенсації, які виплачуються у випадках, коли військовослужбовець загинув під час проходження служби, але не внаслідок бойових дій.

Відтак, у разі його загибелі право на виплату мають члени його сім'ї, а сума допомоги складає 750 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Раніше компенсація у таких випадках складала 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Як розраховується компенсація

При розрахунку використовується прожитковий мінімум станом на 1 січня року, коли військовослужбовець загинув або помер. У 2024 році прожитковий мінімум становить 3 028 гривень, тому одноразова виплата сягає 2 271 000 гривень.

Ветерани, які отримали інвалідність внаслідок війни, отримують виплати залежно від встановленої групи інвалідності у 2024 році:

  • для I групи – 400 прожиткових мінімумів (1 211 200 гривень),
  • для II групи – 300 прожиткових мінімумів (984 000 гривень),
  • для III групи – 250 прожиткових мінімумів (757 000 гривень).

До того ж Уряд спростив процедуру отримання одноразової грошової допомоги, дозволивши подавати заяву до Міністерства у справах ветеранів в електронній або паперовій формі, а також через застосунок "Дія".

Як зміняться податки вже з 1 жовтня

17 вересня Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроєкт № 11416-д, який передбачає підвищення податків. За словами народного депутата Ярослава Железняка, першого заступника голови комітету з фінансів, податкової та митної політики, остаточне ухвалення закону очікується "заднім числом" із 1 жовтня.

Важливо! Підвищення податків дасть змогу збільшити надходження до держбюджету на 58 мільярдів гривень у 2024 році та на 137 мільярдів гривень у 2025-му році.

Найбільш значущою для пересічних громадян є зміна військового збору — його збільшення з 1,5% до 5%, що означає підвищення податкового навантаження на офіційні заробітні плати. Також оновлений законопроєкт містить низку податкових змін, серед яких:

  • військовий збір для ФОПів I та II груп – 800 гривень на місяць (10% від мінімальної заробітної плати);
  • 1% військового збору з обороту для ФОП III групи;
  • 25% податку на прибуток для фінансових установ;
  • помісячна звітність по ПДФО (для економічного бронювання);
  • авансові внески з податку на прибуток для автозаправних станцій;
  • 50% податку на прибуток банків у 2024 році.

Як пояснюється, такі зміни спрямовані на забезпечення фінансування Сил оборони України, зокрема на виплати військовим, придбання техніки та будівництво фортифікаційних споруд.

Допомога по безробіттю зросте

Водночас із 1 жовтня в Україні підвищується мінімальний розмір допомоги по безробіттю на 500 гривень: з 2 500 до 3 000 гривень. Про це повідомила народна депутатка та членкиня Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Зауважте! Для тих, хто не має страхового стажу, розмір допомоги залишиться на рівні 1 500 гривень.

Підвищення стосуватиметься осіб зі страховим стажем щонайменше 7 місяців за останній рік, а також зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб. За її словами, відповідне рішення було ухвалено на засіданні правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Як довго тривають виплати по безробіттю

Під час дії воєнного стану термін виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 90 днів, а максимальна сума виплат обмежена мінімальною заробітною платою.

Зміни у тарифах на електроенергію на опалювальний сезон

З 1 жовтня ціна на електроенергію для побутових споживачів становитиме 4,32 гривні за кіловат-годину. Проте, для користувачів з електричним опаленням буде діяти знижений тариф.

  • Відтак, з 1 жовтня 2024 року до 30 квітня 2025 року застосовуватиметься пільгова ставка 2,64 гривні за кіловат-годину. Втім за умови, що місячне споживання не перевищуватиме 2 000 кіловатів та наявне офіційно зареєстроване електроопалення.

Що стосується бізнесу, Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) 1 жовтня розгляне питання підвищення тарифів для підприємців. У разі ухвалення рішення нові тарифи набудуть чинності в листопаді.

Важливо! Для отримання пільги необхідно звернутися до місцевого оператора системи розподілу електроенергії.

Нарахування субсидій здійснюватиметься по-новому

З 1 жовтня в Україні стартує нарахування субсидій на опалювальний сезон. Субсидії за жовтень будуть розраховані з урахуванням початку опалювального періоду в більшості міст, а також у зв'язку з підвищенням тарифів на комунальні послуги. Тобто, корекція виплат враховуватиме у жовтні обидва цих фактори.

Коли розпочнеться опалювальний сезон в Україні

Зазвичай опалювальний сезон в Україні починається у середині жовтні, приблизно 15 – 16 числа. Однак на це впливає декілька факторів, серед яких головним є погода.

Нагадаємо, що подати заяву на отримання житлових субсидій можна кількома способами:

  1. Особисто або поштою в одному із сервісних центрів Пенсійного фонду;
  2. Дистанційно через портал електронних послуг ПФУ або мобільний додаток, обравши функцію "Заява на житлову субсидію чи пільгу";
  3. Через платформу "Дія", ввівши запит "Заява на субсидію";
  4. У центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) або через представників органів місцевого самоврядування.

"Укрпошта" підвищує тарифи на послуги

З 1 жовтня в Україні почнуть діяти нові правила оподаткування поштових марок, конвертів та карток: вони підлягатимуть ПДВ у розмірі 20%, про що повідомила "Укрпошта". Відповідно, вартість пересилки внутрішнього листа вагою до 50 грамів складе 18 гривень. Ціни на марковані конверти залежатимуть від формату:

  • конверти формату C6, DL з маркою U, V – 21,6 гривні;
  • конверти формату C6, DL з маркою F – 39,6 гривні;
  • конверти формату C5 з маркою М – 40 гривень.

Вартість міжнародних відправлень також зміниться залежно від курсу, встановленого НБУ:

  • поштова картка вагою до 20 грамів, що відправляється до іноземних держав (з марками A, G), коштуватиме 1 долар плюс 20% ПДВ;
  • доплатна марка (P) – 5 доларів плюс 20% ПДВ;
  • пересилання непріоритетного листа вагою до 50 грамів (з марками N, W) обійдеться у 1,5 долара плюс 20% ПДВ.

Нарахування виплат за "Національний кешбек"

З 20 жовтня українці почнуть отримувати виплати в рамках програми "Національний кешбек", яка була запущена на початку вересня. За умовами програми, громадяни отримуватимуть 10% від вартості придбаних українських товарів.

Зверніть увагу! Максимальний кешбек становитиме 3 000 гривень на місяць.

Отримані кешбек-кошти можна буде використати на:

  • медичні та комунальні послуги, спорт, кіно, квитки на потяг, ресторани, мобільний зв'язок тощо;
  • благодійні внески на підтримку Збройних сил України;
  • придбання військових облігацій.

Де будуть накопичуватись гроші

Кошти накопичуватимуться на спеціальній картці, і будуть зараховуватися щомісяця до 20-го числа наступного місяця. Наприклад, за жовтневі покупки кешбек надійде до 20 листопада.

Для участі в програмі необхідно:

  1. Відкрити спеціальний рахунок та отримати карту (віртуальну або фізичну) в банку або через мобільний додаток.
  2. Надати згоду на передачу даних про транзакції з обраної картки (це можна зробити як у банківському додатку, так і безпосередньо в банку).
  3. Оновити мобільний додаток "Дія" до останньої версії та активувати послугу "Національний кешбек".
  4. Додати спеціальну картку в додаток для отримання кешбеку.
  5. Робити покупки товарів українських виробників-учасників програми в магазинах, що також беруть у ній участь.

Цікаво! Виробники та продавці можуть приєднатися до програми через портал "Дія". Станом на середину вересня до "Національного кешбеку" вже долучилося понад 960 виробників і понад 171 тисяча товарів.

Час в Україні переводиться назавжди

Восени 2024 року Україна востаннє перейде на зимовий час. Верховна Рада ухвалила рішення, що з 2025 року країна більше не буде переводити годинники на літній або зимовий час — діятиме постійний київський час.

Цікаво! У Європі тим часом годинники продовжать переводити двічі на рік.

Відтак, останнє переведення годинників на зимовий час відбудеться 27 жовтня 2024 року. О 4:00 за київським часом стрілки необхідно буде перевести на годину назад, до 3:00. Це дасть можливість отримати більше денного світла в зимовий період.

Теги за темою
Деньги
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Одна жизнь - две эпохи: Amazon показала сюжетный трейлер сериала Like A Dragon: Yakuza
GameMag
2024-09-30T20:54:23Z
У известной русской певицы внезапно скончался молодой сын
Comments UA
2024-09-20T20:57:31Z
Брак певицы с Украины и российского стриптизера трещит по швам
Comments UA
2024-09-29T20:15:32Z
Народная артистка Украины спела в церкви в российской Судже
Апостроф
2024-09-20T15:30:58Z
80-летняя женщина вышла в финал конкурса красоты "Мисс Вселенная": как ей это удалось
Фокус
2024-10-01T09:27:09Z
Японский художник вырезает невероятные картины из листьев - фото взорвали сеть/Это просто невероятно!
Апостроф
2024-10-01T09:21:36Z
Российская певица после развода рассказала правду о своем "идеальном браке"
Comments UA
2024-09-24T19:36:35Z
Катастрофически тяжело: вдова Виталия Билоножко рассказала о жизни после смерти мужа/Они прожили вместе более 40 лет
Апостроф
2024-09-23T14:15:10Z
Палочки вверх: скончалась легендарная актриса из "Гарри Поттера"
Знай
2024-09-27T18:06:56Z
Пожиратели энергии: 4 популярных продукта, которые отнимают у организма много сил
Фокус
2024-09-18T16:15:38Z
Простой тест, который поможет определить деменцию на ранней стадии
Marie Claire
2024-09-28T00:00:50Z
6 признаков того, что ваш антивозрастной крем вреден для кожи
Marie Claire
2024-09-28T03:00:49Z
Астрологический прогноз на октябрь 2024 по знакам Зодиака
Marie Claire
2024-09-29T22:51:19Z
Здоровье мужчины: причины, по которым может возникать боль в половых железах
Comments UA
2024-10-01T09:18:14Z
Есть в рационе долгожителей: диетолог назвала незаменимый продукт на кухне
UAToday
2024-10-01T09:03:59Z
Мужчины взялись колоть ботокс в мошонку: новая мода набирает обороты
Знай
2024-09-29T20:30:22Z
Наращивают мышцы и клетки мозга: ученые раскрыли новую пользу физических упражнений
Фокус
2024-09-29T19:06:53Z
В каком возрасте на теле увеличивается количество родинок
Comments UA
2024-09-23T08:51:01Z
Михаил Шейтельман оценил отношения Зеленского с Трампом и Харрис: «Прямо 8 кругов ада»
Знай
2024-09-30T20:21:44Z
Украины больше нет: Трамп шокировал новым заявлением о войне
Comments UA
2024-09-26T07:31:07Z
Зеленский о результатах визита в США: "Я думаю, что мы сохранили двухпартийную поддержку Украины"
ZN UA
2024-09-29T21:37:05Z
Ливанская армия отступает от границы с Израилем - СМИ
Корреспондент
2024-09-30T22:42:47Z
В Кремле радостно прокомментировали события в Угледаре: вся страна следит
Comments UA
2024-10-01T09:33:31Z
В Кремле отреагировали на нового генсека НАТО: чего от него ожидают
Comments UA
2024-10-01T09:15:07Z
"Война станет глубже и тяжелее в 2025-2026 годах": неутешительный прогноз Британии
GlavRed
2024-09-22T17:30:30Z
В США объяснили, почему Китай боится поражения Путина
Хвиля
2024-09-22T00:00:17Z
Против РФ сыграл придуманный ею миф. Почему враг недооценил наступление на Курщину
Comments UA
2024-09-26T17:42:31Z
В Запорожье заявили, что оккупанты готовят штурмы, а не наступление
Comments UA
2024-09-30T19:51:18Z
Ситуация очень печальная: синоптик рассказала, когда в Украине ждать дождей
Апостроф
2024-09-29T09:03:41Z
Улицы Степана Бандеры и полка «Азов»: в Харькове требуют новых переименований
Comments UA
2024-09-23T14:06:55Z
Стало известно, сколько жителей ВОТ мобилизовала РФ с начала года
Корреспондент
2024-09-30T02:30:04Z
Стала известна реальная причина задымленности в столице и Киевской области
Известия Киев
2024-10-01T09:28:12Z
"Сколько таких фото у меня…" Виктор Розовый показал погибших побратимов/Сам воин был тяжело ранен на поле боя
Апостроф
2024-10-01T09:24:27Z
Митинги против ВСУ в Покровской громаде: правда ли это
Comments UA
2024-09-23T15:30:29Z
Появились фото с места попадания в Харькове
Корреспондент
2024-09-21T23:18:54Z
Военные показали, как берут в плен оккупантов на Харьковском направлении
Корреспондент
2024-09-30T21:03:15Z
В Польше призвали вернуть украинских мужчин домой, и отправить на фронт
Знай
2024-09-29T20:12:36Z
Средиземноморская сказка: самая красивая принцесса Греции выходит замуж — первые фото
Marie Claire
2024-09-28T09:36:23Z
Германия готовится к войне в Европе - NTV
Корреспондент
2024-09-29T22:42:40Z
Зачем нужно готовить из капусты 25 сентября и как защитить себя от порчи: приметы, обряды и запреты на Сергея
Знай
2024-09-25T02:03:35Z
Андрей Шевченко с женой навестили старшего сына в США
Фокус
2024-10-01T09:27:39Z
Виталий Козловский сообщил, что его снова перевели на другое место службы
Фокус
2024-10-01T09:21:01Z
В США показали видео перехвата военных самолетов РФ в районе Аляски
Корреспондент
2024-09-30T21:15:27Z
Умеров рассказал, как возросли темпы мобилизации в Украине
Хвиля
2024-09-23T17:30:59Z
Не дадим России нас обойти: Умеров рассказал о производстве дронов в 2025 году
ZN UA
2024-09-22T00:36:02Z
У украинцев хотят отобрать льготы, придумали новую причину: появился законопроект
Политека
2024-09-26T18:04:35Z
Подсолнечное и сливочное масло: цены в супермаркетах бьют рекорды
Знай
2024-09-29T16:06:42Z
Требовал 100 тыс. грн взятки: СБУ схватила топ-менеджера "Энергоатома"
Апостроф
2024-09-28T23:35:20Z
Украинцы могут остаться без стабильной мобильной связи зимой: в чем причина
Фокус
2024-09-30T13:15:44Z
ФЛП могут лишить льгот: Гетманцев анонсировал возможное возвращение ЕСВ
Фокус
2024-10-01T09:21:16Z
Популярный овощ бьет ценовые рекорды в конце сезона: салаты станут "золотым" блюдом
Знай
2024-10-01T09:12:32Z
Великобритания закрыла последнюю угольную электростанцию
Корреспондент
2024-09-30T11:24:45Z
Литва демонтирует целую ТЭЦ, чтобы передать ее Украине – фон дер Ляен
ГЛАВКОМ NET
2024-09-21T06:06:14Z
Цена выросла: сколько стоит лук в Украине
ZN UA
2024-09-21T06:03:53Z
В Польше объяснили, почему задержали Усика и надели наручники
Известия Киев
2024-09-18T18:15:47Z
"Моя королева": Александр Усик поздравил жену с годовщиной свадьбы
Фокус
2024-09-25T12:15:54Z
Усик прокомментировал свое задержание в Польше
Comments UA
2024-09-18T04:12:16Z
Александра Усика арестовали в аэропорту Кракова
UAToday
2024-09-18T03:24:18Z
Роналду посвятил победный гол покойному отцу
Корреспондент
2024-10-01T08:54:23Z
Роналду принес победу Аль-Насру в матче ЛЧ Азии
Корреспондент
2024-10-01T08:12:32Z
УЕФА признал судейскую ошибку, которая повлияла на определение победителя Евро-2024
ZN UA
2024-09-23T15:19:34Z
Украина – Бразилия: онлайн-трансляция полуфинала футзального ЧМ-2024
ZN UA
2024-10-01T08:07:37Z
Балотелли может оказаться в клубе из третьего дивизиона Испании
Корреспондент
2024-10-01T07:36:25Z
В Киеве похитили и пытали гражданина Турции
Апостроф
2024-09-26T17:12:43Z
В Нежине полицейский на авто сбил насмерть военного
Корреспондент
2024-09-27T15:27:55Z
Пытался убить владельца овощной базы: в Киеве суд вынес приговор фигуранту резонансного дела. Фото
Обозреватель
2024-09-18T17:30:46Z
В Южно-Африканской республике выпало рекордное количество снега - на дорогах коллапс
ZN UA
2024-09-21T23:07:15Z
Россияне ударили по рынку в центре Херсона, погибли пять человек
Комсомольская правда
2024-10-01T09:27:48Z
В Одессе раздался взрыв: что известно на этот момент
Comments UA
2024-10-01T09:00:24Z
В McDonald's работали рабы под контролем мафии, которая у них забирала зарплату
Comments UA
2024-10-01T09:00:00Z
Двухметровый питон пытался съесть мужчину, который перебрал с алкоголем в пабе
Фокус
2024-10-01T08:42:43Z
Эксправохранитель из Одесчины может попасть за решетку на 8 лет: какие обвинения
Comments UA
2024-10-01T07:54:56Z
Вкуснее магазинного: бюджетный рецепт сырника "Сникерс" с домашней карамелью
Политека
2024-09-28T23:01:58Z
Вкусное, мягкое и нежное: рецепт идеального теста для пельменей
Политека
2024-09-20T15:33:42Z
Гуляш, которые тает во рту: рецепт сытного блюда
Фокус
2024-09-19T17:21:37Z
Котик забатонился: что значит, если пушистик лежит в позе буханочки и стоит ли нервничать из-за этого
Знай
2024-09-20T04:51:57Z
Жестокая любовь. Королевы муравьев поедают собственных детей, чтобы спасти остальное потомство
Фокус
2024-10-01T09:15:52Z
Как приготовить идеальный жульен с курицей и грибами за 30 минут
Comments UA
2024-10-01T08:15:14Z
В чем встречать Новый 2025 год Зеленой Деревянной Змеи: рекомендации по знакам Зодиака
Marie Claire
2024-09-26T18:00:52Z
Как отсутствие отца в детстве влияет на мужчину: 7 последствий
Marie Claire
2024-09-20T07:01:59Z
Гороскоп на 21 сентября 2024 года по картам Таро для всех знаков зодиака
UAToday
2024-09-20T15:33:00Z
В Норвегии установлен новый мировой рекорд по объемам продажи электромобилей
Известия Киев
2024-09-27T15:29:42Z
Паркинг с суперкарами: в Киеве на стоянке супермаркета заметили эксклюзивные авто
Фокус
2024-09-25T07:21:56Z
На аукцион выставили заброшенную коллекцию культовых американских спорткаров
Фокус
2024-09-17T16:42:11Z
Реализм еще выше: Представлен первый трейлер гоночного симулятора Assetto Corsa EVO — выходит в январе в Steam
GameMag
2024-10-01T06:33:07Z
Пулемет, шесть колес и "жирная" броня: пикап Toyota Hilux превратили в бронетранспортер
Знай
2024-09-30T20:51:54Z
Бюджетный эксклюзив: представлен особый лимитированный "Логан"
Фокус
2024-09-30T15:42:42Z
Ford представил семейный кроссовер за $18 000 с богатым оснащением
Фокус
2024-09-30T13:45:30Z
Единственная дочь Михаэля Шумахера вышла замуж и показала свадебное фото
Фокус
2024-09-30T10:06:02Z
В Африке скрестили старинный Ford Mustang и современный BMW M3
Фокус
2024-09-30T09:36:57Z
Послушайте русскую озвучку хоррора Alone in the Dark от Cool-Games
GameMag
2024-09-30T20:31:32Z
Digital Foundry: От выпуска мощной консоли PlayStation 5 Pro выиграют даже те, кто не собирается ее покупать
GameMag
2024-09-29T21:16:06Z
The Callisto Protocol, Mortal Kombat 1, Lies of P и многие другие игры для PS5 получили маркировку PS5 Pro Enhanced в PS Store
GameMag
2024-09-28T21:13:43Z
Мощный взрыв навсегда изменил Землю: ученые рассказали, что произошло
ZN UA
2024-09-28T10:49:04Z
Под Тихим океаном нашли гигантскую структуру: что это
ZN UA
2024-10-01T09:16:30Z
Огромные черные дыры загадочным образом заставляют звезды взрываться: что происходит
Фокус
2024-10-01T09:00:50Z
Умные часы Apple: инновации на вашем запястье
Espreso
2024-09-20T14:17:54Z
Хоррор Retrieval получит поддержку PlayStation 5 Pro — первый взгляд на версию игры для мощной консоли
GameMag
2024-09-19T03:02:11Z
Появилось изображение коробки PlayStation 5 Pro — без упоминания поддержки 8K
GameMag
2024-09-19T01:32:18Z