MY.UAНовини
Семен Случевський: про патріотизм, силу єднання нації через кінематограф і спорт та про допомогу Україні з-за кордону
Семен Случевський: про патріотизм, силу єднання нації через кінематограф і спорт та про допомогу Україні з-за кордону

Семен Случевський: про патріотизм, силу єднання нації через кінематограф і спорт та про допомогу Україні з-за кордону

Заслужений журналіст України Семен Случевський нині працює на культурному фронті й разом зі своїми рідними активно допомагає ЗСУ. Кіноакадемік, член Євразійської академії телебачення і радіо, член Міжнародної асоціації спортивної преси, сценарист, режисер, продюсер поділився думками про виклики, що постали перед Україною, і пропонує шляхи об'єднання нації через культуру та спорт.

Оригінал публікації на сайті Всеукраїнського благодійного фонду «Журналістська ініціатива» за посиланням

Про повернення українців на батьківщину й важливість єдності

– Я упевнений, що чоловікам, саме чоловікам, які виїхали з різних причин, треба повертатися й захищати країну, – вважає Семен Случевський. – Ситуація на фронті складна. Армія росії має більший мобілізаційний ресурс – у них 140 мільйонів населення, а в нас нині приблизно 25 мільйонів...

Я часто бував у відрядженнях за кордоном і бачив, як наша діаспора гордо носить національну символіку, синьо-жовті футболки. Але це – там. Мене глибоко засмучує, що переселенці зі сходу й тимчасово окупованих територій України мусили платити непомірні суми за оренду житла в західних регіонах, де відносно безпечно. І саме в тих регіонах найбільше говорять про патріотизм.

Наша найголовніша мета – об'єднуватися. Ми маємо разом боротися за спільну справу. У моїх найближчих планах – зняти документальний фільм про видатну постать, легендарного футбольного тренера Валерія Лобановського. Якщо винести за дужки футбол, то хто такий Лобановський? Він об'єднувач – одна з небагатьох постатей всеукраїнського масштабу, яка об'єднує людей незалежно від регіону.

Про російську пропаганду

Скажу про два великі кінофестивалі – у Венеції і Торонто. На Венеційському вже показали фільм «Russians at War» («Росіяни на війні») російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової. Вона пов'язана з головним пропагандистським медіахолдингом путіна – Russia Today. Це обурило, особливо українську діаспору в Торонто, де також планували показ. Українська делегація висловила протест, а українці в Канаді організували акції, підписували петиції з вимогою заборонити демонстрацію цієї стрічки. Та попри всі зусилля фільм допустили до показу.

Нам потрібно посилювати свою інформаційну боротьбу. Росія, витрачаючи величезні кошти, вже запустила фільм «Свідок», що викривлює події в Бучі та Ірпені, звинувачує українську армію у звірствах. А ми досі не створили достатньої кількості фільмів, які б правдиво показували війну. Нам потрібно активніше працювати, щоб донести світові правду й не дозволити російським наративам домінувати. Москва ніколи не шкодувала грошей на свою пропаганду коштом власного народу з рабським менталітетом. А ми маємо інвестувати в інформаційну боротьбу за правду.

Про український кінематограф

Я щиро занепокоєний станом української кінематографії, особливо в умовах інформаційної війни. Ми досі не створили гідного фільму про війну, за винятком «20 днів у Маріуполі». Ця стрічка режисера Мстислава Чернова, створена Associated Press і Frontline, стала знаковою та найкасовішою документальною стрічкою в історії українського кінематографу, здобула понад 20 нагород і 40 номінацій у всьому світі, включно з «Оскаром». Але ж фільм – один.

Рівень нашої «контрпропаганди» залишається дуже низьким, і це свідчить про хиби державної політики. Хоча фільми знімаються, проблема в тому, що держава через об'єктивні причини фінансує кінематограф недостатньо – бо гроші потрібні на армію. Водночас постійно знімає лише вузьке коло осіб, наближених до влади. Ці стрічки не мають значної художньої цінності...

Про рабський менталітет

На росії завжди панувало рабське мислення. У них був «цар-батюшка», якого сліпо слухалися. Ось історична притча: під час одного з бунтів цар Ніколай І разом з козаком приїхав із Петербурга в Новгород. Не злізши з коня, він крикнув бунтівникам: «На коліна!» – і дві тисячі людей впали на коліна. Це і є психологія середньостатистичного росіянина – покора та страх. І путін так само зневажає свій народ – підвладний та покірний. І, на жаль, багато хто в Росії приймає цю роль, не бореться за свободу.

Україна ж зовсім інша. Наші люди вільні духом, з давніх-давен козаки боролися за свою незалежність. Українці не схильні до рабської покори, ми генетично інші. Українець ніколи не стане на коліна.

 

Про нові проєкти, що об’єднуватимуть українців

Роботи багато, і я вже написав три книжки. Зараз працюю над документальним фільмом «Шева» про Андрія Шевченка. Цікаво, що цього літа на Євро-2024 в нього запитали: «Ви ще воюєте? Перестаньте вже воювати». На це він відповів: «А ви що пропонуєте – здатися й віддати наші окуповані території?»

Андрій підписав книжку, і ми відправили велику партію з його автографами на фронт. Ви б бачили, з якою радістю солдати приймали ці подарунки! Такі ініціативи потрібно робити частіше.

Наразі також у розробці серіал «Лобан» про легендарного Валерія Лобановського. Планую залучити американських колег, адже самостійно фінансово цей проєкт не потягнути. Він має бути масштабним і міжнародним, щоб ще раз розповісти про Україну на весь світ. Наприклад, Лобановський по батьківській лінії походив від польського графа, що вже зацікавить польську аудиторію. Є багато інших моментів, які привернуть увагу. Це не просто фільми про спорт – це історії, які мають об'єднувати націю.

Також плануються фільм і книжка про Олександра Шовковського. Він не лише талановитий футболіст і тренер, а й шанувальник, наприклад, Черчилля. Життєві ідеї Черчилля близькі йому, і це додає глибини його особистій історії.

Ми маємо об’єднуватися для перемоги не лише на фронті, але й на інформаційному полі, у культурі, спорті та в кожній сфері життя.

Про рідних і підтримку України

Частина моєї родини, зокрема донька Марія зі своєю мамою та з сином, а також мій брат Олександр, проживає за кордоном. Там вони активно допомагають Україні.

Марія Онищенко, донька Семена Случевського, зі своїми рідними нині перебуває в німецькому місті Марбурзі. Місто відносно невелике, але там дуже потужна волонтерська діяльність: допомогу Україні збирають і відправляють на постійній основі.

– До початку війни, хай це, може, дивно, я була морально готова, – пригадує Марія. – Прокинулася, як і багато інших українців, о п’ятій ранку 24 лютого від вибухів. Невдовзі прочитала в новинах, що небо над Україною вже закрите. Я розбудила сина Івана: «Ваню, війна. Вставай. Переходимо в підвал». Певний час виїжджати з Києва не планувала, думала, що вдома начебто в безпеці. Але за тиждень довелося-таки змінити рішення. Я їхала автівкою, в якій були мій 16-річний син, мама та доньки моєї подруги, що залишилася в Києві з чоловіком.

Марбург, як на мене, дуже схожий на наш Кам’янець-Подільський. У нас тут дуже потужна українська спільнота – і ми, біженці, і українці-емігранти, які виїхали ще до війни. Збори проводяться постійно – купуємо аптечки, дрони, мотори для човнів ДСНС. Допомога в нас переважно цільова, і я як адміністратор нашої спільноти можу відзвітувати за кожну витрачену гривню. Крім того, наші українські жінки постійно плетуть маскувальні сітки. Моя мама вже ходить на плетіння, як на роботу.

Українці, які вже давно в Марбурзі, щоліта організовують для дітей з окупованих і прифронтових територій табір. Акція має назву «Два тижні без війни». Діти відвідують екскурсії, у них насичена культурна програма. Також наша спілка збирає гроші на медичне обладнання. У Марбурзі є потужний авторитетний медичний центр Uniklinikum, там ми організовуємо лікування та відновлення поранених українських воїнів, потім під час реабілітації ними опікуємося. Душею й серцем ми з Україною і намагаємося віддавати всі сили допомозі рідній країні.

Олександр Карпиловський, брат Семена Случевського, живе у Швеції, в Стокгольмі, вже 33 роки. Він емігрував перед розпадом СРСР. У Києві працював на кіностудії «Київнаукфільм». У Швеції працювати за спеціальністю не вдалося, що не дивно, але знайшов себе в готельному бізнесі.

– 24 лютого 2022 року о п’ятій ранку мені зателефонувала племінниця з Києва й повідомила, що столицю бомблять. Півтора місяця до того, у січні, я був у Києві, і знайомі, з якими обмінювався тривожними думками щодо скупчення рашистських військ на кордоні з Україною та ймовірності нападу росії, здебільшого були впевнені, що то, мовляв, путін блефує. На жаль, помилялися…

Хочу сказати, що Швеція повністю підтримує Україну. Від шведів я не чув жодних сумнівів щодо правильності цієї підтримки. Були деякі емігранти, які під впливом російської пропаганди висловлювали думки на кшталт «нє всьо так адназначна», але це радше виняток. Загалом шведи фантастично підтримують Україну. Я вже давно не в готельному бізнесі, але коли почалася війна, мені телефонували туристи, які колись зупинялися в нашому готелі, і питали, чим можуть допомогти.

У нас діє багато волонтерських організацій. Щопонеділка в центрі Стокгольма відбуваються мітинги на підтримку України, де виступають люди і збирають гроші.

З перших днів війни я замислився, як максимально можу допомогти Україні. Я звернувся до волонтерської команди, яка збирає гроші й купує транспортні засоби. Тепер щасливий від того, що в цій допомозі є дещиця й моїх зусиль. Я переганяв різний автотранспорт до України. Так, з напарником ми доставили, зокрема, пожежну автівку й вантажівку до Львова, військовий автомобіль до Житомира, автобус до Києва тощо. Це триває вже понад два роки. Можу запевнити, що й далі шведи надаватимуть різноманітну допомогу Україні – аж до її неодмінної перемоги над агресором.

Юлія Семененко

Фото надав Семен Случевський

Створено за участю CFI, Agence française de développement médias як частина Hub Bucharest Project за підтримки Міністерства закордонних справ Франції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Антитіла - "Вдома", UDOVENKO – "Дякую за тебе небу" - НОВИНКИ чарту FM-TV цього тижня.
FM-TV
2024-10-04T12:17:36Z
Ярослава Гресь пригадала, як її переманювали до РФ і який негативний досвід отримала: "Треба жерти своїх"
TSN
2024-10-04T12:06:18Z
Про це знали давно, – Катя Осадча вперше прокоментувала гучний секс-скандал у Голлівуді
24tv
2024-10-04T11:42:43Z
"Ніжна моя": Сергій Жадан приголомшив публічним зверненням до Христини Соловій
GlavRed
2024-10-04T11:42:00Z
Новий сезон ранкового кулінарного шоу «Прокинься з Ектором» стартує 19 жовтня в ефірі СТБ
Детектор М
2024-10-04T11:31:06Z
«Втеча на вікенд» — трейлер комедійного екшена Люка Бессона
ITC
2024-10-04T11:25:09Z
«В душі 20»: Дружина Гордона в різноманітних образах відсвяткувала ювілей
ГЛАВКОМ NET
2024-10-04T11:18:50Z
18 жовтня в Україну повертається «Gogolfest»
Детектор М
2024-10-04T11:13:47Z
Не те, про що ви подумали: в якому контексті молодь використовує слова "гітара та палітра"
24tv
2024-10-04T11:12:51Z
ЗСУ можуть завдати удару не лише по Кримському мосту: названо ще три цілі
GlavRed
2024-10-04T12:27:56Z
Спалили сотні одиниць бронетехніки РФ: ЗСУ влаштували розгром на одному з напрямків
GlavRed
2024-10-04T12:27:16Z
На Харківщині за тиждень виявили та знищили понад 1400 вибухонебезпечних предметів
Мій Харків
2024-10-04T12:22:00Z
Скільки кілометрів залишилося росіянам до Покровська: відповідь місцевої влади
ГЛАВКОМ NET
2024-10-04T12:21:29Z
Київ отримав з Лейпцигу 55 автомобілів для комунальників та енергетиків
AutoCentre
2024-10-04T12:16:07Z
Україну накриє потужний циклон: у яких областях будуть лити дощі
GlavRed
2024-10-04T12:12:41Z
У Львові після російського обстрілу за місяць відновили 12 будинків
УкраинФорм
2024-10-04T12:09:55Z
На Харківщині 790 заявників придбали нове житло за програмою єВідновлення
Мій Харків
2024-10-04T12:07:28Z
На Сумщині РФ вдарила по підстанції, поранено 6 енергетиків
Комсомольская правда
2024-10-04T12:03:08Z
Єврокомісар закликав країни ЄС накопичити запаси снарядів, щоби бути готовими до ймовірної війни
УкраинФорм
2024-09-23T15:00:59Z
Рада планує збільшити мінімальне податкове зобов'язання на землю
AgroPortal
2024-10-04T12:30:47Z
Американські гірки для України
ГЛАВКОМ NET
2024-10-04T12:30:27Z
Європейський Союз "може померти": Макрон заговорив про розвал блоку
GlavRed
2024-10-04T12:27:29Z
Эпоха после Байдена. 5 тезисов о вызовах, ожидающих Украину как с Трампом, так и с Харрис
Европейская правда
2024-10-04T12:26:21Z
«Білорусь готова допомогти Україні»: Лукашенко виступив з неочікуваною заявою
GlavRed
2024-10-04T12:21:53Z
Уряд призначив Олену Крамаренко першим заступником Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України
Знай
2024-10-04T12:18:56Z
Понад 400 осіб незаконно уникнули мобілізації: СБУ затримала 13 корумпованих посадовців
24tv
2024-10-04T12:18:29Z
На межі ескалації: Захід намагається стримати Ізраїль від масштабної відповіді Ірану - FT
Хвиля
2024-10-04T12:15:20Z
Уряд змінив умови пільгової іпотеки «єОселя»
ГЛАВКОМ NET
2024-10-04T12:28:47Z
Ціни на нафту можуть зрости на понад 160%: аналітик назвав головну умову
24tv
2024-10-04T12:27:17Z
Норвегія планує виділити 250 мільйонів крон для інвестицій Norfund в Україну
УкраинФорм
2024-10-04T12:21:17Z
Рекордні ціни на заправках: експерт розповів, як зміниться ціна на автомобільне паливо до кінця 2024 року
Политека
2024-10-04T12:17:40Z
Історичне підвищення податків: Комітет підтримав до другого читання законопроєкт
24tv
2024-10-04T12:17:34Z
За 9 місяців 2024 р морпорти України обробили 74 млн тонн вантажів
AgroNews
2024-10-04T12:17:27Z
Через новий податок гроші на депозитах скоро не працюватимуть: чим це загрожує українцям
Знай
2024-10-04T12:12:32Z
Податкова отримала дані про закордонні рахунки українців
ГЛАВКОМ NET
2024-10-04T12:12:22Z
Україна отримає від Франції 12 установок Caesar
iPress
2024-10-04T12:12:21Z
У школі української «Просвіти» в Аргентині відбудеться патріотична акція зі вшанування захисників України
УкраинФорм
2024-10-04T12:28:50Z
3 дуже суворі заборони: що не можна робити 5 жовтня
GlavRed
2024-10-04T12:27:03Z
За три квартали громадяни подали 1633 скарги на порушення мовного закону
Детектор М
2024-10-04T12:22:17Z
Ділові стосунки: у Дурова спростували роман із матір'ю його трьох дітей
InternetUA
2024-10-04T12:17:25Z
"Дешевше, ніж будинок престарілих": пенсіонери замовили 51 круїз поспіль
TSN
2024-10-04T12:15:34Z
«Food Train» на Харківщині приготував та видав мільйонну порцію гарячої їжі
Мій Харків
2024-10-04T12:13:36Z
У Полтаві виділили понад ₴17 мільйонів для армії та правоохоронців
УкраинФорм
2024-10-04T12:12:16Z
У місті Кобе відкрилося Почесне консульство України в Японії
УкраинФорм
2024-10-04T12:09:27Z
До короткого списку Young Journalist Award 2024 увійшла журналістка Суспільного Анастасія Іванців
Детектор М
2024-10-04T12:07:57Z
Рюдігер: Голанд – звір. Не знаю, що він їсть
Football.ua
2024-10-04T12:28:12Z
Саленко пояснив причину поразки Динамо в Лізі Європи, згадавши настанови Лобановського
24tv
2024-10-04T12:18:13Z
Анастасія Кліпаченко - голова комітету жіночого та дівочого футболу УАФ
УкраинФорм
2024-10-04T12:12:13Z
Анчелотті: Ми ще не досягли свого піка, але він не за горами
Football.ua
2024-10-04T12:01:40Z
Мусіала пропустить поєдинки з Боснією і Герцеговиною та Нідерландами в Лізі націй
Football.ua
2024-10-04T11:54:49Z
Україна – Франція: відео онлайн-трансляція матчу за третє місце ЧС-2024 з футзалу
ZN UA
2024-10-04T11:51:46Z
Футбольний матч в Римі перетворився на водне поло: кумедне відео гри серед калюж в Лізі Європи
24tv
2024-10-04T11:45:11Z
Тарануха зіграє на вістрі атаки Оболоні в матчі проти Чорноморця
Football.ua
2024-10-04T11:37:41Z
Тедеско – про невиклик Де Брюйне та Лукаку на матчі Ліги націй: У топгравців величезні навантаження
Football.ua
2024-10-04T11:37:34Z
Медичний канабіс: бізнес може починати реєстрацію сировини для виготовлення ліків в Україні
УкраинФорм
2024-10-04T11:54:20Z
Цей фрукт спалює зайвий жир на тілі краще, ніж будь-які тренування чи дієти
TSN
2024-10-04T11:42:08Z
Сезон грипу: українцям цьогоріч загрожують два штами вірусу
УкраинФорм
2024-10-04T11:13:05Z
Різний тиск на праві та лівій руці: чому так трапляється і коли це стає небезпечним симптомом
24tv
2024-10-04T10:57:10Z
Чому ніяк не вдається знайти свою другу половинку: причина простіша, ніж ви думаєте
24tv
2024-10-04T10:00:54Z
ВООЗ схвалила перший експрес-тест на віспу мавп
Комсомольская правда
2024-10-04T09:38:37Z
Страждає найважливіший орган: брудне повітря шкодить дітям більше, ніж вважалось
24tv
2024-10-04T09:36:16Z
Гороскоп на завтра 5 жовтня: Тельцям - великі зміни, Рибам - щасливий день
GlavRed
2024-10-04T09:27:42Z
З кришкою чи без: як правильно варити картоплю, щоб страва вийшла смачною і корисною
TSN
2024-10-04T09:27:16Z
За 10-12 тис. доларів адвокати допомагали чоловікам влаштуватись на роботу на держпідприємство заради бронювання
Украина Криминальная
2024-10-04T12:30:22Z
«Верх цинізму»: захист обвинувачених у зґвалтуванні 14-річної дівчинки на Закарпатті клопоче про закриття справи
Украина Криминальная
2024-10-04T12:24:51Z
На Рівненщині чоловік порізав руки на контрольно-пропускному пункті
ГЛАВКОМ NET
2024-10-04T12:21:53Z
Понад $5 млн у ліжку. На Хмельниччині викрито сім'ю посадовців на незаконному збагаченні
ГЛАВКОМ NET
2024-10-04T12:18:48Z
"Джекпот": у мережі показали тумбочку з грошима глави МСЕК з Хмельниччини
24tv
2024-10-04T12:18:31Z
Вбивство в готелі у Броварах: затримали замовника і виконавця
УкраинФорм
2024-10-04T12:16:27Z
СБУ знешкодила злочинне угруповання, яке «заробило» на ухилянтах понад ₴40 млн
Украина Криминальная
2024-10-04T12:16:15Z
На Сумщині знешкодили 250-кілограмову російську авіабомбу і дрон
УкраинФорм
2024-10-04T12:16:04Z
В аеропортах і портах французької Корсики через страйк застрягли сотні пасажирів
Европейская правда
2024-10-04T12:13:48Z
"Шерстяне" божевілля: хто такі квадробери та чим вони відрізняються від фуррі
GlavRed
2024-10-04T12:30:23Z
Що відрізняє капучино від макіато та лате: головні особливості улюблених кавових напоїв
24tv
2024-10-04T12:27:14Z
Гарбузові свічники, які стануть ідеальним декором будь-якого осіннього столу: як їх зробити
24tv
2024-10-04T12:18:59Z
Смачна картопляна запіканка із сиром: "Мастер Шеф" назвав головні хитрощі рецепту
Политека
2024-10-04T12:03:30Z
Підготуватися до сезону: як правильно очистити батареї опалення від пилу і бруду
TSN
2024-10-04T11:43:42Z
Ні в якому разі не в холодильнику: експерт назвав найкращий спосіб, як зберігати картоплю
GlavRed
2024-10-04T11:27:45Z
Ще можна реанімувати: 7 хитрощів, які з черствого хліба знову зроблять свіжий
24tv
2024-10-04T11:12:23Z
Секрет ідеальної смаженої картоплі: Клопотенко розкрив свій рецепт
Политека
2024-10-04T11:04:20Z
Як відбілити кросівки содою: бездоганний метод, який дивує результатом
24tv
2024-10-04T11:00:16Z
Вп’яте за рік: Tesla знову відкликає електричний кросовер Cybertruck
AutoGeek
2024-10-04T12:12:44Z
Електричний жеребець: тест-драйв нового Ford Mustang Mach-E
Фокус
2024-10-04T12:12:10Z
Це вам не Cybertruck: ураган підхопив машину Rivian і виваляв у багні, але вона все ще працює
24tv
2024-10-04T12:06:39Z
Зменшення викидів CO2-еквівалентів на 90%: виклик, який став реальністю з Renault Emblème
AutoCentre
2024-10-04T11:43:20Z
Renault показали стильний електричний кросовер із нестандартним ГБО
Фокус
2024-10-04T11:15:27Z
Вантажівки Foton Aumark отримують в Україні нові кузови
AutoCentre
2024-10-04T11:13:57Z
Ford презентував повнорозмірний позашляховик Expedition
AutoCentre
2024-10-04T11:13:07Z
Тест електричного пікапу Maxus T90 EV в українських реаліях
Топ Жир
2024-10-04T11:12:12Z
Від $21 000: електричний гарячий хетчбек BYD Seal 06 GT розкрив технічні характеристики
AutoGeek
2024-10-04T10:46:51Z
Новий iPhone SE першим отримає 5G-модем власної розробки Apple
InternetUA
2024-10-04T12:17:17Z
«Взяв гроші з тумбочки». Як мережа відреагувала на сімʼю корупціонерів з Хмельниччини
ГЛАВКОМ NET
2024-10-04T12:15:02Z
Відкопали золото імператора: болгарські археологи знайшли рідкісний артефакт
Фокус
2024-10-04T12:06:48Z
Epic Games готує ще більше безплатних роздач ігор, але є один нюанс
24tv
2024-10-04T12:06:44Z
У ранньому Всесвіті було більше чорних дір, ніж передбачалося: у чому причина
Фокус
2024-10-04T11:51:51Z
Донька Емінема вперше стане мамою: реакція артиста розчулила мережу
24tv
2024-10-04T11:42:44Z
Біля берегів Каліфорнії виявили уламки корабля-привида Тихого океану
TSN
2024-10-04T11:42:35Z
Неанонсований Apple MacBook Pro з процесором M4 продають в Facebook
ITC
2024-10-04T11:38:15Z
Через шість років після смертельної аварії: Uber відновлює використання роботів
AutoGeek
2024-10-04T11:33:55Z