MY.UAНовини
Уроки з «Захисту України»: що кажуть батьки, вчителі та діти про оновлений предмет
Уроки з «Захисту України»: що кажуть батьки, вчителі та діти про оновлений предмет

Уроки з «Захисту України»: що кажуть батьки, вчителі та діти про оновлений предмет

Жвава дискусія розгорнулася у соцмережах з подачі Марічки Падалко. Відома телеведуча поділилася враженнями своєї доньки від двох уроків з оновленого предмету “Захист України”. Дівчинка була розчарованою, як і її мама, яка присвятила цьому предмету не один ефір, вважаючи його надзвичайно важливим.

У коментарях до посту була порушена ще одна тема – чи потрібно школярам, поки вони ще діти, вчити науку про війну. Журналістка Коротко про цікавилася думками.

“Сам хотів такий пост написати”

“Два уроки поспіль діти записували під диктовку вчителя «інструкцію», як розбирати автомат, навіть без жодного зображення автомата. Я вже не кажу про його муляж. Звісно, половину назв деталей зброї вони навіть не розуміли. Потім два уроки марширували у спортзалі: «Струнко», «Рівняйсь». Такий вигляд має «реформований» урок «Захист України», від якого в мене були великі очікування - і як у мами, і як у журналістки”, - пише Марічка Падалко. На пост вже є більше 300 відгуків, і коментатори весь час додаються.

“Сам хотів такий пост написати! Вчора у дитини був перший такий урок. Цілих два (!) підполковника і якась там лейтенантша приїхали урок проводити.

Один підполковник вчив дітей «струнко”, “праворуч” і “ліворуч”. Другий диктував будову “воздушки” (пневматичної гвинтівки), довжину її ствола і зусилля в кілограмах, яке треба прикласти пальцем на гашетку! А ще кидали кумулятивну гранату РКГ – ту, що з парашутиком кидали на техніку у Другу світову... Кого тегнути, щоб цей цирк розігнали ще на початку?”

Такого характеру відгуків чимало, але є і протилежні.

“У нашому містечку все ок. І зброя (макет автомата Калашнікова. – Ред.), і кожен має без помилок її зібрати та розібрати, і тир, і тактичну медичну на практиці я бачила. Вже відбулося по два заняття у старших класах за оновленою програмою”.

“У нас дуже крутий урок. Я думаю, що не можна виставляти подробиці на ФБ, але повірте, я була в захопленні, як син показав. Тактмед вчили, дрона запускали, багато ситуаційних завдань. Діти задоволені дуже!”

Так що ж відбувається з предметом, який для нашої школи ніби й не новий, але в той же час і оновлений.

Раз на місяць, але цілий день

Хто закінчував школу у радянські часи, добре пам’ятає уроки з "Початкової військової підготовки". У 1991 році вона була перейменована на "Допризовну підготовку", у 2006-му - на "Захист Вітчизни", у 2020-му – на "Захист України". Предмет обов’язковий для вивчення у 10-11-х класах, на вивчення відводилося 1,5 години раз на тиждень.

22 травня Верховна Рада проголосувала законопроєкт щодо удосконалення системи початкової загальновійськової підготовки. Дисципліну поділили на шість блоків, заняття призначили раз на місяць, але протягом всього дня.

Оскільки для поглибленого вивчення військової науки передбачалася серйозна технічна база, уроки із “Захисту України” організували по так званих осередках – школах, де простір дозволяв обладнати спеціальні кабінети. Туди мають приходити, а в сільській місцевості приїздити на шкільних автобусах учні із сусідніх шкіл.

На оснащення осередків для занять з дронами, зі стрільби, тактичної медицини уряд виділив 1,5 мільярда гривень субвенцій, які розраховані, зокрема, на навчання вчителів предмету. Їх набирали цього літа за конкурсом як серед педагогів із закладів військової освіти, так і серед ветеранів. Для учителя “Захисту України” передбачена тільки повна ставка, яку не дозволяється дрібнити.

За кошти субвенції шкільні осередки можуть придбати:

  • навчальні тири (в тому числі лазерні), макети зброї та гранат для стрілецької підготовки,
  • симулятори польотів та дрони,
  • аптечки і макети для навчання домедичної допомоги,
  • набори для роботи з електронікою, зв’язком і 3D-друком.

Програма з повного оновлення предмету розрахована включно по 2027 рік, однак в Міносвіти вирішили почати експеримент вже з вересня цього року. В Міносвіти кажуть, що на роботу за новою програмою зголосилися департамети освіти всіх областей, окрім Києва. Коментатори посту Марічки Падалко саме цим частково пояснюють її розчарування.

- Комісія з питань освіти одноголосно дала доручення департаменту (Києва) доєднатися до інноваційного освітнього проєкту, і ми очікуємо рішення, - кажуть у Міністерстві освіти.

Тактична медицина – обов’язкова складова «Захисту України». В цивільному житті теж знадобиться. Фото: АрміяІнформ

Батьки можуть висловити свої зауваження

Звісно, діти, які на перших уроках запускали дрони і клацали затворами макету «калаша», будуть більш прихильними до новацій, ніж учні, які цілий день шикувалися і мусили щось писати у зошити. Однак адміністратор групи “Батьки SOS“ юрист Роман Бондаренко нагадує, що є навчальна програма, яка включає як практику, так і теорію, і її однаково треба буде виконувати. Відповідальність за якісне навчання покладається на директора школи, а інтерес дітей до дисципліни залежить від здібностей учителя.

- Батьки не можуть втручатися в освітній процес. Але вони мають права вимагати виконання закону про повну загальну середню освіту - щоб діти отримали знання, які вони повинні отримати. Якщо якість викладання не задовольняє, батьки можуть написати директору скаргу або заяву, пояснити, що їх не влаштовує, висловити свої побажання. Копію заяви можна діслати в управління освіти, - каже Роман Бондаренко. – Марічка Падалко правильно підняла проблему, і я думаю, що буде реакція.

Водночас експерт нагадує, що експеримент тільки почався. А перехідний період завжди складний.

- З часом має все налагодитися еволюційним шляхом, передчасних висновків не варто робити, - застерігає юрист. – Навчальна база теж формується не одразу.

“Я зараз прийшов викладачем предмету в свою рідну школу. Програма сама по собі хороша. Але відсутність матеріальної бази дається взнаки. Хоча до вогневої підготовки по програмі ще довгий шлях. І строки реалізації (2027 рік) дають можливість гальмувати процес. Але я особисто націлений на перемогу”, - написав колишній командир взводу в компанії "Добровольчий батальйон "Донбас" Ігор Чайківський.

Головне – патріотичне виховання

Дискусії про те, чи треба школярів готувати до війни, теж мають місце. Більшість коментаторів вітають модернізацію предмету, однак є і такі висловлювання:

“Дайте дітям спокій і дитинство, виховуйте людей, а не солдатів. Солдатами вони стануть (не дай боже) за пів року при необхідності”.

“Вивчати АК-74? Зброя змінюється, і це вже не актуально, а тим більше, що ми все ж перейдемо на озброєння НАТО. Тактика ведення бою? Це взагалі змінюється кожен день...”

“Не можна дітей вчити такому! Мій чоловік сказав, що захищає країну, щоб діти не знали, що таке зброя. Це “совок” готував солдатів, а наші хлопці воюють, щоб діти не знали, що таке війни”.

- Школу не варто перетворювати на казарму навіть на один день. Дитинство не повинно бути мілітаризованим, бо так ми скотимось до Юнармії, за яку критикуємо Росію. У школі треба займатися не муштрою, а патріотичним вихованням молоді, щоб вона морально і психологічно була готова до захисту своєї країни, - висловлює свою думку військовий експерт Олег Жданов. - Найкращим прикладом є Ізраїль. Там немає планових уроків з військової підготовки, але діти виходять зі школи такими, що стрибають, мов на свято, в день, коли після виповнення 18-ти їм приносять повістку до армії. А далі вже буде і курс молодого бійця, і військово-облікова спеціальність.

Експерт звертає увагу, що у переважній більшості розвинених країн військова підготовка молоді проводиться за позашкільними програмами, які вважаються престижними.

- Можливо, цим шляхом варто було піти і нам, тим паче, що хороший досвід військово-патріотичних клубів для молоді вже є. Щодо вогневої підготовки в школі, то це лише невелика частина програми. Шикування, стройова підготовка, вивчення армійського статуту мало що дасть. Як і вміння розбирати і збирати автомат застарілих уже зразків. Яка користь з того, що дитина вчилася вправлятися з АК-74, якщо в армії отримає М-16, - зазначає Олег Жданов.

Але повертаємось до того, що експеримент тільки почався, і час дозволить внести корективи.

Як за кордоном

У США працює так звана система підготовки молодших офіцерів Junior Reserve Officers Training Corps (JROTC), на яку Пентагон виділяє близько 400 мільйонів доларів на рік. Це спеціалізовані класи, які створюються в школах для учнів 9 – 12-х класів і куди добровільний набір. Однак беруть не всіх бажаючих. Претендент на “офіцера” повинен мати хорошу фізичну форму та пройти іспит.

У JROTС існує своя спеціалізація – сухопутні, морські, військово-повітряні війська, курсанти мають військову форму, мають свої ступені відзнак та нагород. Військову справу їм викладають ветерани армії.

Якщо випускник JROTС іде служити, то на посаду простого солдата. Але в будь-якому разі така освіта JROTС вважається престижною.

Ізраїль

Допризовна підготовка розпочинається з 13 років і здійснюється в рамках позашкільної програми Gadna. Це юнацька воєнізована організація, якою керують кадрові офіцери ЦАХАЛ. Процес навчання координується з Міністерством освіти Ізраїлю.

У межах програми учні старших класів щорічно вирушають на двотижневі збори до військових таборів, де проходять стрілецьку та стройову підготовку. Варто нагадати, що в Ізраїлі також обов’язкова військова служба як для хлопців (30 місяців), так і для дівчат (24 місяці).

В Ізраїлі обов’язкова строкова служба в ЦАХАЛ і для юнаків, і для дівчат. Фото: flickr.com/people/45644610@N03

Об’єднане Королівство

У Великій Британії військове виховання проводиться поза загальноосвітньою школою, але на її території. Ця система представлена добровільними юнацькими організаціями - кадетськими підрозділами чи корпусами. Є сухопутні, авіаційні, морські. До корпусів приймають хлопців та дівчат віком від 11 до 18 років. У перший рік дітей вчать стройовим вправам та стрільбі, а якщо вони хочуть залишитися на другий рік, то вже навчаються за обраною військовою спеціальністю. Усі витрати бере на себе Міністерство оборони Британії. Школи забезпечують тільки класи для занять та місця для зберігання зброї.

Франція

У Франції військової підготовки школярів немає. Є тільки уроки патріотичного виховання. В основному це тлумачення статей французької конституції. Також школярі мають знати і розуміти зміст «Марсельєзи», історію взяття Бастилії та французького прапора.

Швейцарія

Це країна, де існує загальний військовий обов'язок для чоловіків, але немає і натяку на початкову підготовку. Всі ази щодо зброї, виправки, тактики тощо юнаки пізнають після призову у навчальних центрах. Але при цьому кожен школяр знає, навіщо в сейфі його батька зберігається зброя і чому тато їздить на військові збори.

Польща

Військово-патріотичне виховання опирається на національний руху харцерів, він навіть прописаний у польському законі про освіту. У 2017 році поляки посилили військову підготовку дітей - Міністерство оборони запустило програму «Сертифіковані військові уніформні класи”. Навчання у таких класах триває два роки та включає 185 годин польової підготовки.

Теги за темою
Освіта
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Скандал з P. Diddy: Камалія, Джамала й Огнєвіч відреагували на жахливі звинувачення репера
TSN
2024-10-05T09:09:36Z
Увірвався в моє життя, – Леся Нікітюк заінтригувала пікантним фото таємничого чоловіка
24tv
2024-10-05T09:03:11Z
Жінка успадкувала "дешеву" картину, але насправді забезпечила себе до кінця життя
24tv
2024-10-05T08:27:48Z
Рецензія на фільм «Маєток привидів» / Dagr
ITC
2024-10-05T08:11:25Z
Лікар визнав себе винним у смерті зірки серіалу "Друзі" Метью Перрі: це вже третій
Знай
2024-10-05T07:51:52Z
Відома українська співачка розлучилася з чоловіком після п'яти років шлюбу: "Дуже боляче"
TSN
2024-10-05T07:48:01Z
Нерухомість НСКУ почала рухатися: як живе Будинок кіно у свій 50-й рік
Детектор М
2024-10-05T07:01:57Z
Шари фарби приховували справжнє мистецтво: жінка купила стару шафу та подарувала їй друге життя
24tv
2024-10-05T06:51:26Z
5 сучасних українських фільмів, які заборонені для перегляду в Росії
24tv
2024-10-05T05:57:36Z
Окупанти в Маріуполі переховують подалі техніку через загрозу далекобійних ракет
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T09:09:44Z
У Маріуполі партизани фіксують переміщення російської техніки у більш безпечні місця
УкраинФорм
2024-10-05T08:30:49Z
На Житомирщині запускають котельню, яка працюватиме на рештках від обробки гречки
AgroNews
2024-10-05T08:21:38Z
Розвідка повідомила, які населені пункти стануть наступною ціллю росіян після Вугледара
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T08:21:10Z
У Києві є найнебезпечніша станція метро: багато крадіжок
TSN
2024-10-05T08:06:43Z
У Костянтинівці запровадиться посилена комендантська година: коли та скільки триватиме
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T08:06:19Z
На Прикарпатті держслужбовиця незаконно «здала» в оренду понад 55 гектарів землі
Украина Криминальная
2024-10-05T07:51:28Z
У Києві зранку низький рівень забрудненості повітря
УкраинФорм
2024-10-05T07:45:44Z
Через російські обстріли двоє чоловіків загинули, ще один дістав поранення: на Харківщині слідчі задокументували наслідки воєнних злочинів рф
Мій Харків
2024-10-05T07:40:23Z
Єврокомісар закликав країни ЄС накопичити запаси снарядів, щоби бути готовими до ймовірної війни
УкраинФорм
2024-09-23T15:00:59Z
Розвідка Британії назвала наступну ціль російських окупантів після захоплення Вугледара
Европейская правда
2024-10-05T09:15:41Z
Чи ухвалить Байден революційні рішення для України?
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T09:15:17Z
КНДР дає РФ половину снарядів на війну проти України, Кремль подвоює бюджет на чіпи для ракет
Петр и Мазепа
2024-10-05T09:12:15Z
Зеленський збирається представити свій "план перемоги" на "Рамштайні"
Европейская правда
2024-10-05T09:06:55Z
Техас подав до суду на TikTok за порушення конфіденційності дітей
Детектор М
2024-10-05T09:06:04Z
Гнезділов і «рожеві поні», самоцензура і бар у ТСН: про що говорили учасники «Редколегії»
Детектор М
2024-10-05T09:00:25Z
Трамп закликає Ізраїль вдарити по ядерних об'єктах Ірану
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T08:57:08Z
Байден: я не знаю, чи намагається Нетаньягу вплинути на вибори
ZN UA
2024-10-05T08:55:47Z
За два роки «митного безвізу» оформлено близько 120 тисяч транзитних декларацій - Мінфін
УкраинФорм
2024-10-05T09:15:23Z
В Україні в оренду вже передано 1075 га державних сільгоспземель
AgroNews
2024-10-05T09:13:05Z
Президент «Укрметалургпрому» пояснив, що стримує інвесторів від вкладення грошей в Україну
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T09:12:40Z
Курс валют на вихідні, 5-6 жовтня: скільки коштують долар, євро і злотий
TSN
2024-10-05T09:09:40Z
На Полтавщині створюють каталог експортерів регіону
AgroPortal
2024-10-05T09:00:57Z
Власник мережі "АТБ" купує новий бізнес: чим він тепер буде займатися
24tv
2024-10-05T08:54:57Z
Робота в Україні: кількість нових вакансій повернулась до рівня 2021 року
ZN UA
2024-10-05T08:46:41Z
Другу платіжку за газ перерахують: українцям доведеться платити щомісячно
Политека
2024-10-05T08:35:18Z
Україна знову експортує електроенергію: чому та як довго це триватиме
ZN UA
2024-10-05T08:25:30Z
Україна бореться з дефіцитом кадрів: кількість жінок-водіїв зростає
Хвиля
2024-10-05T09:15:30Z
Загальна мобілізація: чи може опікун виїхати за кордон
ZN UA
2024-10-05T09:03:55Z
Прикордонники оприлюднили ексклюзивне відео боїв за газовидобувні вежі поблизу Зміїного
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T08:58:02Z
У Литві проходять навчання "Осінній стрілець 2024"
Европейская правда
2024-10-05T08:52:34Z
Гурт «Друга ріка» під час європейського туру зібрав понад ₴1 мільйон на катери для ГУР
УкраинФорм
2024-10-05T08:48:36Z
У якій країні ЄС живуть найнещасніші діти: результати здивували
24tv
2024-10-05T08:42:16Z
Звідки походить ім'я Анна: як правильно казати українською мовою
24tv
2024-10-05T08:33:35Z
Барбер зачарував хлопця, перетворивши його з "Геґріда" на красеня
24tv
2024-10-05T08:27:28Z
Триває серйозна підготовка: на що вказує знищення російської РЛС "Небо-М"
24tv
2024-10-05T08:21:50Z
Клуб НХЛ «Вінніпег Джетс» презентував логотип з гербом України
УкраинФорм
2024-10-05T09:09:55Z
Семирічний чемпіон Європи зі швидких шахів: Я граю не з суперниками, а з фігурами
Комсомольская правда
2024-10-05T09:03:45Z
Мрвальєвич та Шарай зіграють із перших хвилин проти Зорі
Football.ua
2024-10-05T09:00:53Z
Титулована українська біатлоністка отримала термін дискваліфікації
24tv
2024-10-05T08:48:15Z
Українські боксери здобули шість медалей на турнірі в Казахстані
УкраинФорм
2024-10-05T08:42:08Z
Артета розкрив свій секрет успішної роботи з Гаверцем
Football.ua
2024-10-05T08:39:45Z
Ф'юрі пообіцяв Усику щедрий презент в разі своєї поразки: що може отримати українець
24tv
2024-10-05T08:36:48Z
Нонго: У Рівному справді неймовірні вболівальники
Football.ua
2024-10-05T08:25:29Z
Сміян: Матч проти Зорі не матиме принципового характеру для мене
Football.ua
2024-10-05T08:19:08Z
Нарешті знайшли причину: тепер вчені знають, що викликає слухові галюцинації у хворих на шизофренію
Фокус
2024-10-05T09:12:42Z
Що робити з жоржинами восени: 10 правил вирощування шикарної квітки
GlavRed
2024-10-05T08:42:12Z
Чи можна приймати гарячу ванну при хворобах серця
24tv
2024-10-05T06:06:10Z
Як захистити сад від шкідників восени: поради та секрети досвідчених господарок
Политека
2024-10-05T06:00:34Z
Щось на кшталт плацебо, але дуже смачно: вчені заявили, що кава з молоком не приносить користі
Знай
2024-10-05T05:51:33Z
Наукова діаспора: як перетворити відтік мізків на їх циркуляцію
ZN UA
2024-10-05T05:33:04Z
Як правильно підготувати малину до зими: що потрібно зробити у жовтні
Политека
2024-10-05T04:30:36Z
Хлопець каже, що у всіх чоловіків є родимка в одному місці: тікток кинувся масово перевіряти
24tv
2024-10-05T03:36:21Z
На Миколаївщині цьогоріч захворюваність на лептоспіроз збільшилася у 3,4 раза
УкраинФорм
2024-10-05T00:54:52Z
У США кількість жертв урагану «Гелен» перевищила 200
УкраинФорм
2024-10-05T09:00:22Z
Шукаючи нових знайомств, жінка віддала аферистам 140 тисяч гривень
Украина Криминальная
2024-10-05T08:57:30Z
Харківська косметологиня підозрюється у вбивстві клієнтки з необережності
Мій Харків
2024-10-05T08:54:24Z
"Все, нема мостика": величезний потік води прорвав дамби в Алтайському краї – відео
24tv
2024-10-05T08:51:38Z
У Хорватії фургон з мігрантами потрапив у ДТП: двоє загиблих, десятки постраждалих
Европейская правда
2024-10-05T08:40:08Z
На Закарпатті врятували ухилянта, який заблукав у горах і сам зателефонував прикордонникам
Комсомольская правда
2024-10-05T08:35:30Z
На Гаїті банда розстріляла щонайменше 70 людей
ГЛАВКОМ NET
2024-10-05T08:11:23Z
У Львові жінка випала з трамваю під час руху: водій опинився під судом
Политека
2024-10-05T08:00:01Z
Попросив прикордонників його врятувати: ухилянт намагався втекти до Словаччини, але заблукав
TSN
2024-10-05T07:36:41Z
Українська компанія представила двовісний причіп для 120-мм міномета
InternetUA
2024-10-05T08:31:40Z
У США рідкісний Ferrari за $575 тисяч розшукали завдяки AirPods за 129 доларів
InternetUA
2024-10-05T07:01:05Z
Audi RS7 Sportback став ще крутішим
Portaltele
2024-10-05T06:51:16Z
Представлено оновлений кросовер Nissan Magnite
Portaltele
2024-10-05T04:51:33Z
Знають не всі водії: яку кнопку в авто не варто натискати під час дощу
GlavRed
2024-10-05T00:27:59Z
В Україні запровадили нові правила продажу автомобілів: що потрібно знати водіям
Хвиля
2024-10-04T19:42:25Z
Renault показали стильний електричний кросовер
ГЛАВКОМ NET
2024-10-04T19:15:13Z
Як не угробити авто: копійчаний засіб вмить уб'є іржу на гальмівних дисках
GlavRed
2024-10-04T17:27:24Z
Skoda Octavia FL: нові грані чеського бестселера
AutoCentre
2024-10-04T16:37:05Z
Дуже поживна закуска: "Мастер Шеф" дала рецепт оригінальних картопляних кульок
Политека
2024-10-05T09:09:31Z
Лайфхак для пишного цвітіння: чи треба обривати листя у фіалок
24tv
2024-10-05T08:48:05Z
Де найкраще зберігати яйця: в холодильнику чи ні — вісім помилок, які роблять практично всі
TSN
2024-10-05T08:36:43Z
Чорний пісок і смертельні хвилі – небезпечна краса пляжу в Ісландії
360ua.news
2024-10-05T08:36:11Z
Скільки коштує відпочинок на Мальдівах
24tv
2024-10-05T08:27:58Z
Знайти панду за 5 секунд зможуть лише одиниці: надзвичайно складна загадка
GlavRed
2024-10-05T08:27:08Z
Як позбутися непотрібних речей у домі: простий, але дуже дієвий лайфхак
24tv
2024-10-05T08:18:04Z
Що покласти в лунку при посадці лілії восени: секретна добавка забезпечить пишне цвітіння
GlavRed
2024-10-05T07:27:15Z
Вихідні повинні бути "смачними": готуємо вдома знамениту на весь світ яєчню Бенедикт
24tv
2024-10-05T07:18:29Z
Три нетипові способи заощадити енергію батареї на телефоні
InternetUA
2024-10-05T09:01:09Z
Вплине не лише на нашу планету: вчені виявили живих мікробів віком 2 мільярди років
Фокус
2024-10-05T09:00:59Z
Casio представляє G-SHOCK GMC-B2100: металевий класик із сучасними функціями
Portaltele
2024-10-05T08:52:39Z
Оновлена штригельна борона Marathon — краще рішення для фінішного обробітку ґрунту
AgroNews
2024-10-05T08:45:18Z
Конкурували з римлянами: археологи знайшли артефакти древньої культури Кастро
Фокус
2024-10-05T08:06:37Z
Зоря Бетельгейзе весь цей час приховувала від нас величезну таємницю
24tv
2024-10-05T08:03:10Z
Жорсткі диски об’ємом 60 Тбайт з’являться через чотири роки
Portaltele
2024-10-05T07:51:40Z
“Мурашки по шкірі”: маловідома функція iPhone може врятувати життя
InternetUA
2024-10-05T07:01:50Z
Apple програла патентний позов щодо безпеки iPhone
Portaltele
2024-10-05T06:51:42Z